SACCSIV – blog ortodox

Comentariul zilei (08.09.2013): Din ce in ce mai multi preoti nu mai boteaza prin afundare?

Posted in BOTEZ, ORTODOXIE by saccsiv on septembrie 8, 2013

Iata comentariul fratelui Mihai postat la articolul ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (06.09.2013): CHESTIUNEA JUSTIN PARVU – Raspunsul Primariei Baia Sprie la comunicatul Institutului “Elie Wiesel”. Pomenirea Sfantului Profet Serafim Rose:

Am si eu de spus ceva in afara subiectului: din ce in ce mai multi preoti boteaza copiii fara a-i mai scufunda, ii baga in cristelnita pana la brau si le toarna apa in cap. Chiar saptamana trecuta a botezat cineva in familie si preotul nu a scufundat copilul. Ce-i drept nici nu a cerut nimeni expres asta, dar nu mi se pare in regula. Chiar duhovnicul mi-a spus ca asta e Botezul cel drept si corect si “copilul nu are ce sa pateasca, chiar daca inghite un pic de apa (aia fiind de fapt aghiazma)”. Voi ce parere aveti?

Comentariu saccsiv:

   Duhovnicul sau, care evident nu-i aceeasi persoana cu acel preot, are dreptate.

Din nefericire cred ca are dreptate si cititorul cand constata ca din ce in ce mai multi preoti boteaza prin turnare sau chiar stropire. Am aflat si eu ca unii dintre cei ce n-o faceau inainte, dupa cazul tinerei cu sanii goi au hotarat ca pe nici un matur sa nu-l mai boteze prin afundare, ci doar prin stropire.

CUM BOTEZAM ADOLESCENTELE? Goale sau acoperite? Prin afundare sau prin stropire?

Voi ce stiti ca se petrece in zonele voastre?

 

35 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Vasiv said, on septembrie 8, 2013 at 5:10 pm

    Problema care se pune este urmatoare: cati dintre voi care comentati botezul prin stropire si turnare aveti curajul sa luati un copil de nici 5 luni in cele mai multe cazuri si sa il afundati sub apa? Inteleg ca apa de la botez este agheasma, dar tin sa subliniez ca si agheasma e tot apa ( ” De nu se va naste cineva din apa si din duh…” si toate celelalte), una cu anumite proprietati. Ideea e ca putini preoti stiu sa savarseasca botezul prin afundare sau au o retinere din pricina fricii, e viata unui om. Trebuie sa stii cum sa botezi prin afundare, nu ma apuc si bag copilul cum da Domnul in cristelinta.
    Multumesc mult de intelegere!

    Apreciază

    • Vranceanu said, on septembrie 8, 2013 at 8:42 pm

      De 2000 de ani copiii mici se boteazaa prin afundare, si nu cred ca au fost inecuri in masa din cauza asta. Motive se pot gasi pentru orice: nu ii mai afundam ca se inneaca, nu ii mai impartasim ca se transmit boli, nu mai sarutam icoanele ca luam virusi, si asa mai departe, tot felul de motivatii ca sa stricam randuiala Bisericii.

      Apreciază

      • rizescubogdan said, on septembrie 12, 2013 at 10:23 pm

        Hai să nu mergem în extreme!. Dacă au fost doar câteva înnecuri – şi nu în masă – atunci cufundatul trebuie decis de părinţi; şi nu de un străin!

        Apreciază

    • Mirela said, on septembrie 9, 2013 at 5:28 pm

      Fricoşii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu, acest tip de frică e de la diavol. Ce atâta frică? Frică de animale, frică de înecare, dar mai puţin frică de Dumnezeu, care e „începutul înţelepciunii”. Ce credinţă am avea acum dacă şi strămoşii nostri ar fi fost la fel de fricoşi, nu ne-am închina lui Allah? Cei care mergeau în războaie nu aveau alte valori mai presus de propria viaţă şi de viaţa celor dragi? Ne era atunci mult mai mare riscul de a muri?
      E vorba de botez, de o sfântă taină poruncită de Dumnezeu, nu de acrobaţii prin apă de dragul distracţiei sau al riscului tembel.
      Iar pe cei cărora le e frică de câiini, îi întreb ce vor face în vremea antihristului (dacă vor trăi atunci): vor sta în oraşe şi vor lua pecetea, sau vor merge în păduri? Iar în păduri ce vor face cu animalele sălbatice, de alea nu se vor teme? Le vor asasina şi pe ele, pe principiul că îl deranjează pe stăpânul lor, omul?

      Apreciază

  2. DP said, on septembrie 8, 2013 at 6:23 pm

    Nici fetele mele nu au fost botezate prin afundare, ci prin stropire. Au fost botezate in biserici diferite din Bucuresti

    Apreciază

  3. paul said, on septembrie 8, 2013 at 7:08 pm

    Saccsiv,
    Catolicismul isi face prezenta tot mai mult in slujbele ortodoxe, daca botezul nu mai e facut prin afundare.Un scandal o data cu un copil care ar fi murit dupa botez(desi medicul sustine ca nu asta a fost cauza mortii)este de ajuns sa sperie preotii nostri ortodocsi si sa nu mai boteze canonic.
    Cred ca ar trebui sa postezi separat marturia arhim.H. Vasiloupolos din cartea sa postata de tine pe forum”Ecumenismul fara masca”. Cati dintre ortodocsi stiu despre masacrul papismului din Serbia?
    Cine sunt de fapt catolicii, care ne vorbesc intr-una despre dragostea si unirea intre religii!
    Stiati ca papistasii au ucis 800.000 de ortodocsi in Serbia in 1941? Este cel mai mare macel in masa al ortodocsilor, din istoria Crestinismului, la ordinul Vaticanului!
    Iata paragraful din carte referitor la asta din aliniatul:
    2.MASACRELE PAPISMULUI IN SERBIA
    http://carteromaneasca.wordpress.com/2012/12/02/arhim-haralambie-vasilopoulos-datoria-ortodocsilor-pentru-demascarea-ecumenismului-satanist/

    Apreciază

  4. Bt. said, on septembrie 8, 2013 at 8:06 pm

    si in Botosani am aflat ca se boteaza (poate doar izolat) prin stropire.

    Apreciază

  5. Mihai said, on septembrie 8, 2013 at 8:38 pm

    Intrebare: este valid botezul prin turnare? (asta nu l-am intrebat pe duhovnic si nu ma mai vad cu el pana in postul Nasterii Domnului, daca ingaduie Dumnezeu.) am auzit ca in unele situatii de forta majora ar fi valid, facut chiar de mirean, dupa care se completeaza de preot cu mirungerea. numai ca in situatia de fata nu se pune problema de forta majora: copil sanatos, cristelnita cu apa calda, preot ortodox… deci toate conditiile.

    Apreciază

  6. Teodora said, on septembrie 8, 2013 at 8:44 pm

    La noi in parohie se boteaza copiii prin scufundare si Slava Domnului nu au patit nimic. Noi cand am botezat fetitele cristelnita era adanca si le-au scufundat, au inghitit putina apa dar nu au avut nimic. Copilul este obisnuit cu apa inca din pantecele mamei, acolo sta in lichid noua luni de zile. Eu cred ca acei copii care au murit dupa botez aveau diferite afectiuni medicale care nu au neaparat legatura cu botezul.

    Apreciază

  7. Vranceanu said, on septembrie 8, 2013 at 8:48 pm

    S-ar putea gasi oare o solutie de compromis, de exemplu sa ii afunde pana la gat in apa, si pe cap sa le toarne apa fara imersiune ? Sau spun o prostie ?

    Apreciază

    • Vranceanu said, on septembrie 8, 2013 at 8:49 pm

      Nu, este o prostie ce am spus. Procedura Bisericii trebuie pastrata asa cum trebuie, fara compromisuri.

      Apreciază

  8. stefan said, on septembrie 8, 2013 at 10:49 pm

    Exista o anumita tehnica de a acoperi capul copilului inainte de al cufunda in cristelnita: cu podul palmei ii acoperi caile respiratorii in momentul cufundarii si i le eliberezi intre cele trei cufundari. Astfel copilul nu risca sa inghita apa.

    Apreciază

  9. Maria said, on septembrie 8, 2013 at 11:06 pm

    Am botezat si eu cativa copii , insa toti au fost afundati in cristelnita , preotul le punea mana pe fata si nu lasa sa intre apa in gurita , ii afunda odata ,lasa fata libera sa respire , apoi continua acest exercitiu inca de doua ori , fara sa se intample nimic rau .
    Cei care insotesc nasii de botez , din familia copilului , trebuie sa stabileasca cu preotul aceasta regula , insa cum nici crestinii nu cunosc insemnatatea acestei reguli , lasa totul la intamplare , din ignoranta si necunoastere .
    Nu-i vinovat preotul , ci acei care duc copilul la botez si nu stiu nicio regula a Bisericii cu privire la Botez sau alte servicii duhovnicesti , care s-o impuna preotului respectiv .

    Apreciază

  10. Aurora said, on septembrie 9, 2013 at 12:20 am

    Ba e vinovat preotul care face botez prin stropire. De ce se abate de la randuiala ? Mireanul e ignorant, nu cunoaste teologie, catehism, vai de mama lui. Preotul trebuie sa stie toata randuiala si sa faca cum este corect, nu dupa cum e mai comod. De doua mii de ani ne botezam pruncii prin intreita afundare. Lasam deoparte exceptiile, cand nu exista apa suficienta si alte mijloace la indemana. Dar botezul trebuie sa fie botez. Ortodox, nu dupa model papistas ! Nu moare nimeni inecat, fiti linistiti !
    Pt. ca tot suntem la acest subiect, vreau sa va rog sa ma ajutati cu materiale privind botezul adultilor care trec de la papism la Ortodoxie. Am un prieten in aceasta situatie si ar veni la dreapta credinta, dar preotii ortodocsi cu care s-a sfatuit i-au spus ca e de ajuns sa i se faca doar mirungerea, pe motiv ca, odata ce omul a fost botezat in numele Sfintei Treimi , nu mai este voie al doilea botez. Eu nu cred ca e vorba de „al doilea botez”, ci de primul, caci acela facut de papistasi nu este valabil, ei neavand Treime, ci Filiocvism .M-am suparat cand am auzit si i-am spus ca aceia sunt preoti ecumenisti care au invatat dupa niste manuale strambe, dar as vrea sa-i dau ceva de citit cat mai convingator, parca pe Apologeticum era mai demult un articol cu Ioan Vladuca in acest sens. Astept si parerile voastre.

    Apreciază

  11. Maria said, on septembrie 9, 2013 at 12:59 am

    Aurora ,
    Sigur ca asa trebuie sa faca preotul care cunoaste canoanele Bisericii , dar uiti ca traim vremurile decaderii ,
    ale ciuntirii Ortodocsie , ale Ecumenismului , si daca stam in aceasta „pozitie „, eu imi duc copilul la un preot adevarat , chiar daca este sa trec muntii pt a-l gasi , botezand ca la carte .
    Pt asta , trebuie si interventia lui Dumnezeu , pt rugaciunile noastre si cine are ajutor , gaseste ce cauta .
    Cauta preoti ne-ecumenisti ca sunt Slava Domnului , trebuie doar sa-i cauti , insa nu fara rugaciuni , inainte
    catre Dumnezeu si Maica Domnului .
    Sigur vei gasi , asa cum doresti .Dute la parintele Ioan Vladuca .

    Apreciază

  12. Eshaton said, on septembrie 9, 2013 at 8:53 am

    @Vasiv

    Frate, într-adevăr la primul Botez pe care l-am săvârșit am avut o oarecare teamă, însă Dumnezeu pe cele neputincioase le întărește. Ideea este că nu ții pruncul minute,ore sau zile în cristelniță. Afundarea se desfășoară repede așa că nu e nici un pericol. Ca să nu mai zicem că pruncul timp de 9 luni de zile trăiește în mediu lichid – de aceea este recomandat ca Botezul să se săvârșească repede. În zilele de azi se așteaptă și câte 5-6 luni…
    În orice caz Botezul prin stropire este o rătăcire…chiar și bunul simț al poporului nostru și-a dat seama de asta – atunci când un copil este mai bolnăvicios se spune că – Nu l-a Botezat popa ÎN TOATĂ APA!!!

    Apreciază

  13. Pr. Adrian said, on septembrie 9, 2013 at 11:42 am

    Botezul corect sa face prin intreita afundare. Si aici este foarte clar, nu mai exista comentarii sau interpretari. Asa am procedat si eu la inceputul preotiei. Am doar 5, 6 botezuri pe an la parohia unde slujesc. Apoi mi-a povestit parinte de un caz cand copilului i-a curs sange din nas dupa afundare si a murit. Nu mai stiu amanunte. Din momentul acela a inceput sa-mi fie frica la momentul afundarii. Inca ma mai lupt cu aceasta frica si slabiciune, desi ma rog la Dumnezeu mereu inainte de acel moment sa ma intareasca. Eu pun podul palmei si acopar nasul si gura copilului si asa il afund. In cele aprox. 5 sec cat dureaza formula botezului, prin grija lui Dumnezeu, nu are ce sa se intample.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  14. spiritualpic said, on septembrie 9, 2013 at 12:39 pm

    PRIN AFUNDARE completa. Mai exact, prin TREI AFUNDARI COMPLETE. Vedeti canoanele bisericii:
    http://molitfelnic.ro/canoanele-sfintilor-apostoli-si-ale-sfintilor-parinti-pentru-sfantul-botez/

    Vedeti si discutia de aici:
    http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15118

    …mai ales postarea de aici (din discutia de mai sus):
    http://www.crestinortodox.ro/forum/showpost.php?p=453714&postcount=6

    Lucrul este foarte important, nu va jucati cu asta. Este foarte periculos sa credem mai mult logicii noastre decat vocii lui Dumnezeu prin Sfintii Parinti. Este cauza principala a schismelor.

    Daca copilul se ineaca inseamna ca s-a gresit cu ceva (de obicei preotul nu stie cum sa boteze). Tainele Bisericii duc la viata nu la moarte.

    Apreciază

  15. danutza said, on septembrie 9, 2013 at 1:21 pm

    Maria, este profesorul Ioan Vladuca. Nu e preot, ci teolog.
    nu inteleg de ce s-a salvat vechiul nume , ca tot modific cand postez un comentariu.

    Apreciază

  16. Aurora said, on septembrie 9, 2013 at 2:31 pm

    Revin cu rugamintea de a ma ajuta cu materiale privind botezarea papistasilor care vin la Ortodoxie. Este foarte important pentru prietenul meu.Este un om care isi cauta calea si pana acum s-a lovit numai de preoti ecumenisti care l-au incurajat ca e bine unde e. El simte totusi ca e o mare ipocizie in catolicism, dar nu gaseste destule agumente sa se rupa de el. Aduceti-mi exemple din Sfantul Munte, de la sfinti recenti, de la convertiti actuali. In afara de prieten, am si un var, preot in Australia a carui nepotica a fost botezata la catolici si el, de teama sa nu incalce ”canoanele” – un singur botez in numele Sfintei Treimi, refuza s-o boteze in ascuns pe fetita si se gandeste sa-i faca eventual doar mirungerea. Intre timp face si greseala de a o impartasi la fiecare Liturghie. Mi-a fost jena sa-l contrazic si sa-i spun ca papistasii nu au Treime, caci ar fi insemnat sa spun prin asta ca nepotica lui nu e botezata, dar as vrea sa gasesc tactul necesar sa-l lamuresc cu materiale clare, negru pe alb ca BOTEZUL E BOTEZ NUMAI IN ORTODOXIE. Va rog, ajutati-ma !

    Apreciază

  17. GabiM. said, on septembrie 10, 2013 at 2:30 am

    Frate saccsiv,te-as ruga,daca Aurora este de acord sa imi dai e-mail-ul ei,deoarece am incercat de 7 ori sa postez un raspuns pentru ea,dar nu apare absolut nimica!!! Probabil ca nu place cuiva raspunsul meu…Iti multumesc anticipat! Doamne ajuta!

    Apreciază

    • saccsiv said, on septembrie 10, 2013 at 5:26 am

      GabiM.

      A fost o chestiune pur tehnica. Avand multe link-uri, platforma l-a aruncat direct la spam. Ala e un soi de cos separat unde intru foarte rar. Ai facut bine ca ai semnalat ca nu apar.

      Apreciază

      • GabiM. said, on septembrie 10, 2013 at 5:58 pm

        @saccsiv:scuze pentru insistenta,credeam ca nu le place ceea ce am postat si in consecinta…(Cred ca era de ajuns sa scoti de la spam un singur mesaj,k poate sa para destul de „ciudat”…).Iti multumesc pentru ajutor,am pierdut cca.3 oresi imi parea rau sa nu ajunga la sora Aurora materialele care o interesau,iar maine sosesc acasa,deci bagaje si tot restul…Se organizeaza vre-o intalnire,ceva luna aceasta ?Eu sunt la Bucuresti pana pe 18 octombrie…M-as bucura sa imi spui ca da si te-as ruga sa-mi dai un semn pe mail… Am fost tare necajita ca nu am participat la intalnirea de acum doi ani,nu suntem prea hatarati;l-am pierdut intre timp pe fratele Stefan(cred ca pe 2 iunie sau iulie s-a implinit un an)si nimeni,se pare nu aminteste nimica despre el…Doamne ajuta! P.S.Toate bune?Cu sanatatea e ok?Ti-o doresc din toata inima!Sper ca ai rezolvat si cu prietena(logodnica?!?).Cred ca ar fi bine sa nu publici acest nou mesaj,dar faci asa cum crezi ca e mai bine!Asa sa ne ajute Dumnezeu!

        Apreciază

  18. Aurora said, on septembrie 10, 2013 at 7:32 pm

    GabiM.
    Frate, iti multumesc din inima. Am primit informatiile. Sa-ti rasplateasca Dumnezeu pentru osteneala !

    Apreciază

  19. GabiM. said, on octombrie 19, 2013 at 6:08 pm

    @Aurora,sunt o „ea” nu un „el”…Ma bucur foarte mult ca ai primit mesajul! Doamne ajuta!

    Apreciază

  20. api said, on octombrie 15, 2016 at 6:48 pm

    Fetița mea de cinci ani a fost botezată prin stropire. Mi s-a părut ciudat pentru că celelalte două au fost au fost botezate prin afundare, dar încă nu auzisem de ecumenism. Ce să înțeleg ? Este sau nu este botezată ? Mă frământă subiectul de cinci ani, dar nu am știut unde să găsesc răspunsuri. Îmi puteți da un sfat ?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.