SACCSIV – blog ortodox

Video – DAN PURIC: „Desavarsire prin Aikido”

Posted in Dan Puric by saccsiv on aprilie 18, 2011

70 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 18, 2011 at 6:28 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. fanu said, on aprilie 18, 2011 at 6:29 pm

    http://gayincluj.wordpress.com/2011/04/18/de-ce-a-facut-asta-comentariu-gay-cluj/

    ui ce i puie mintea la muierea asta despre gay…

    Apreciază

  3. infiniteladder said, on aprilie 18, 2011 at 6:52 pm

    Interesanta emisiune la 10 Tv…

    Apreciază

  4. fanu said, on aprilie 18, 2011 at 6:54 pm

    ce să mai zic, poate că domnu ăsta puric vrea să ne convingă că ortodoxia mere şi cu yoga şi cu karate şi no, aşa ecumenismul să fie în toate întru desăvârşire…

    Apreciază

  5. nea Anderthal said, on aprilie 18, 2011 at 7:16 pm

    ..puricele se pune cu elefantul.E periculos un astfel de om deoarece este cult,educat si stie sa atraga publicul/turma.Asa vor fi oamenii care lucreaza ptr. „fiul pierzarii”

    Apreciază

  6. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on aprilie 18, 2011 at 7:28 pm

    […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

    Apreciază

  7. Pr. Vasile said, on aprilie 18, 2011 at 7:54 pm

    Nu te grabi sa judeci. Incearca sa intelegi ce este aikido inainte de a judeca.

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 18, 2011 at 8:15 pm

      Pr. Vasile

      Cum dv promovati acupunctura e firesc sa promovati si artele martiale …

      Apreciază

      • alexcaciuloiu said, on aprilie 19, 2011 at 5:49 am

        Aiki-do sau mai bine zis setul de percepte moral-metafizice ce sta la baza lui au devenit in ultimiii 50 de ani o religie. In primul rand ca toti se inchina posedatului Ueshiba Morihei (sau anti-icoanei lui ce apare in orice dojo de aiki-do).Cum era cu porunca „sa nu ai alt dumnezeu decat Domnul Dumnezeul tau.”? Se aude acolo in spate? 🙂
        Ca fost practicant de aiki-do, am vazut cu ochii mei lucruri care tin de poedari diavolesti. Unii care nu vor sa inteleaga spun ca nu, e de fapt vb de energii, fizica si dinamica.
        E un drum (do sau dao,tao) ce se spune ca te duce la liniste, compasiune. Este budhism asezonat cu shintoism. Amandouia sunt religii, rezulta o religie sincretica. Din nefericire multi dintre cei pasionati de aiki-do (nu ma refer aici la tehnici, care nu sunt decat niste moduri eficiente de manipulare a articulatiilor si un pic de judo mai elegant) ajung, fara sa isi dea bine seama, sa isi construiasca un zeu din acest sport. Si de aici incep problemele mari.
        Pentru ca pe de o parte omul are impresia ca a facut ceva bun „si s-a integrat mai fin in absolut – :)) misa” si asta ii da o falsa stare de multumire si implinire (stim de la Sfaintii Parinti de unde vine ea si unde duce).
        Cealata parte este ca incet incet omul pierde iubirea de oameni asa cum se intampla in toate sistemele moral-religioase din orient. Ajung sa iubeasca foarte mult umanitatea dar nu mai simt dragoste adevarata pentru aproapele. Este o capcana care o intinde vrajmasul: iubeste ceva ce nu poti atinge, recunoaste decat in plan ideal, ireal. Ceva in genul: Ce brav sunt eu si curajos! Ce mult imi iubesc tara, as muri in razboi pentru ea, pentru toti oamenii care traiesc in ea! Pentru copiii si nepotii nenascuti! Dar vecinul meu de la parter cu Parkinson care nu are bani de o paine nu va primii din partea mea deca cuvinte grele ca nu coboara scara mai repede si ma pune sa astept.
        Domnul sa ne dea dreapta socotinta si sa nu ne lase sa cadem, cu voie sau fara voie, in erezii, ca slabi suntem.
        Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 19, 2011 at 6:59 am

        alexcaciuloiu

        Am sters link-ul.

        Apreciază

      • oarecare said, on aprilie 19, 2011 at 6:20 am

        alex, nici NLP nu e ortodox deloc. Pacea si organizarea in duh e mult mai fireasca si mai lesne de obtinut desi pare greu … trebuie urmati sfintii parinti. Doamne Ajuta

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on aprilie 19, 2011 at 7:52 am

        @alexcaciuloiu

        Pentru ca ai pomenit de „inchinare”, as vrea sa lamurim aceasta tema.
        Pentru a cunoaste invatatura ortodoxa privind cultul icoanelor, merita citite urmatoarele lucrari disponibile in limba romana:
        – Invatatura de credinta;
        – Sf. Ioan Damaschin, despre cultul icoanelor;
        – Sf. Teodor Studitul, Tratate contra ereticilor iconomahi.

        In limba romana, cand folosim termenul de inchinare intelegem trei lucruri:
        – adorarea fata de Dumnezeu;
        – supra-venerarea Maicii Domnului si
        – venerarea (cinstirea) sfintilor.

        Insa si noi avem mai multe grade de cinstire, cum ne invata si Sf. teodor Studitul in tratatele sale. Noi ne cinstim parintii, invatatorii, superiorii, preotii, episcopii, demnitarii (pe vremuri domnitorii, regii, voievozii, imparatii). dar nu-i cinstim pe toti la fel.

        Asadar, este normal ca oamenii, indiferent de cultura din care fac parte, sa-si cinsteasca parintii, invatatorii (maestrii), superiorii, sacerdotii, demnitarii, in grade diferite asa cum facem si noi.

        Daca intelegem aceste nuante cred ca nu putem afirma ca practicantii aikido se inclina in fata fotografiei lui Ueshiba Morihei cu o facem noi in fata icoanei Mantuitorului sau a sfintilor.

        Pr. Vasile

        Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 19, 2011 at 8:50 am

        Pr. Vasile

        Dupa ce ati promovat si hipnoza, va bagasem la spam. Apoi dupa o perioada v-am scos dar ati fost aproape inactiv pana la acest articol.

        Consider ca smintiti incepatorii.

        Apreciază

      • Aquarius said, on aprilie 19, 2011 at 11:57 am

        Din nou te grabesti sa judeci Saccsiv. Eu practic aikido de 2 ani. Cel care ma invata este un om mai ortodox decat multi preoti. Tin minte prima zi cand m-am dus acolo: ma asteptam sa aud cuvinte despre batai, cand omul acela a inceput sa ne vorbeasca tuturor despre sfinti, despre credinta, despre faptul ca nu e bine sa te bati, ca mai bine este sa fugi, sa iei palme, sa intorci obrazul, si asta citez. A scos toate elementele pagane din acest stil si a lasat doar miscarile de baza. Intr-adevar artele martiale au inraurire demonica, un preot mi-a zis asta. Dar cum ramane cu filtrul constiintei exemplificat prin albina care din fiecare floare alege numai ceea ce este bine? Nu iau apararea nimanui fiindca stiu ca diavolul este viclean si in nici un caz nu-i iau apararea lui Puric. Nimeni nu se inchina lui Ueshiba unde merg eu, nici nu exista in sala vreo imagine cu el ca sa zica cineva ca ,,este chip cioplit”. Vad ca cititorul alexcaciuloiu e foarte energic in a acuza si judeca si a pune in aceeasi oala pe toata lumea. Sa vina la mine la ,,dojo” sa vada el cati ,,zei” se gasesc prin sala si cati. Vad ca se uita de vorba aceea,,omul sfinteste locul”! Inainte de a mai judeca si de a va crede cei indraptatiti sa faceti astea uitati-va mai bine, cercetati-i pe toti si apoi dati verdictul ,,sfintiile” voastre.

        Apreciază

    • KTM said, on aprilie 18, 2011 at 9:35 pm

      Cred ca artele martiale practicate in scopul de auto aparare s-au ca sport nu sunt un lucru rau . Raul intervine atunci cand se ideologizeaza aceste tehnici de lupta , dupa spusele lui DAN PURIC el cat si ceilalti studiaza artele martiale ca sa se – ATENTIE – desavarseasca , sa se desavarseasca – repet – si nu ca sa se bata . Ce fel de desavarsire ??? spirituala ? fizica ? morala ? . De fapt smecheria incepe din sens invers , intai i se spune novicelui ca este ca un fel de educatie fizica , apoi se pedaleaza pe impactul moral al artei martiale . Ca apoi in final sa se sugereze ca ele artele martiale pot duce la desavarsire . Vreau sa spun ca nu toate cluburile sunt ideologizate , unele din ele se rezumeaza doar la sport . Cate cluburi pretind ca sportul este curat s-au cu extensi de desavarsite , este o linie neclara si greu de spus .

      Apreciază

      • tataia said, on aprilie 18, 2011 at 10:44 pm

        Autoapararea nu e necesara daca nu ai un comportament agresiv. Pe scurt agresezi, vei fi si agresat mai devreme sau mai tirziu. NU agresezi, nu vei fi agresat. Imi veti spune ca totusi este posibil ca, desi complet nevinovat sa fii agresat. Asa este dar astea sint situatii rare. Si daca se intimpla asa nu exista totusi Dumnezeu sa ne si apere?Eu ca si copil eram mai…sa zicem asa mai bleg, si incercau multi alti copii rai sa ma agreseze. Dar de fiecare data se intimpla ceva care ii oprea. Semn ca totusi cineva avea grija de mine. Dar am crescut si m-am inrait…Acum sint matur si am o constitutie din aceea mai de „urs”. Chiar daca nu stiu arte martiale putini au curajul sa se ia de mine daca ma vad. Si cu toate acestea de la o vreme am inceput sa port o „arma” sub scaunul soferului. E vorba de un obiect foarte contondent, nu va ginditi la arme de foc. Am zis ca nu se stie niciodata. Si stiti ce chestie ciudata s-a intimplat? Nu ca nu am avut nevoie sa folosesc acea „arma” dar am observat ca eu insumi devenisem mai agresiv de cind aveam „obiectul” la mine. Stiam ca am pe ce sa ma bazez la nevoie. Deci nu a fost un lucru bun detinerea acelei „arme”. Deci din punctul meu autoaparerea nu este necesara. Este ca si cind ai spune ca armata e un lucru necesar pentru a apara tara de vrasmasi. Dar in acest fel rezulta ca si razboiul este necesar, sau cel putin inevitabil in lipsa armatei. NU cauta problemele si acestea nu te vor gasi. Cauta probleme si vei gasi! Cam asta e filosofia mea. Si nici sportul nu e prea bun deoarece promoveaza competitia care maguleste orgolii stirneste invidii etc si multe alte rele. Sau atrage mii de gura casca pe stadioane la un spectacol (circ) ieftin. Sportul este bun atita timp cit il practici doar pentru a-ti intretine sanatatea si a te mentine in forma. Cind se pune deja problema de nivel competitional sau de spectacol pentru public nu mai e bun.

        Apreciază

    • fanu said, on aprilie 19, 2011 at 3:33 pm

      Părinte mă iertaţi că intervin dar domnul Puric trebuia să îşi aleagă cuvintele. Ca sport artele marţiale sunt bune, ca filosofie este necesar să fim atenţi şi să nu îmbinăm cu ortodoxia ceea ce artele marţiale iniţiază… este bine să le practici şi să le studiezei atâta vreme cât mintea îşi păstrează dreapta credinţă, dar dacă ajungi să ţi laşi viaţa condusă după ele atunci îi bai mare…

      Doamne, ajută

      Apreciază

      • Pr. Vasile said, on aprilie 19, 2011 at 3:44 pm

        Asa este!

        Pr. Vasile

        Apreciază

  8. ROrtodox said, on aprilie 18, 2011 at 7:59 pm

    @ Pr. Vasile Aikido (合気道 aikidō?) is a Japanese martial art developed by Morihei Ueshiba as a synthesis of his martial studies, philosophy, and religious beliefs. Aikido is often translated as „the Way of unifying (with) life energy” or as „the Way of harmonious spirit.

    Ce ar trebui sa stim in plus ?

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on aprilie 19, 2011 at 5:57 am

      Sa nu judeci in necunostinta de cauza.
      Morihei Ueshiba nu a inventat cosmosul si nici legile dupa care se guverneaza.
      Incearca sa studiezi pe Sf. Simeon Noul Teolog si pe Sf. Maxim Marturisitrul ca sa intelegi mai bine legatura dintre omul si intreaga creatie, dintre microcosmos si macrocosmos.

      Daca, de pilda, filosofii antici sau kabalistii studiaza legaturile dintre microcosmos (omul) si macrocosmos (creatia), ei nu inventeaza legi si nici macar notiuni.

      Ce inseamna armonie? Si ce inseamna pentru noi crestinii calea armoniei? Ce ne invata Sf. Parinti despre armonie si calea armoniei? Daca un japonez a studiat calea armoniei in contextul lui religios si cultural, oare noi nu putem studia calea armoniei in contextul nostru crestin?

      Cand ai mintea curata si limpede poti face usor distinctie intre partea de sport si filosofie religioasa. Si ce ne opreste sa inlocuim taoismul cu invatatura Sf. Parinti?

      Am retinut de la parintii mei duhovnicesti ca pot invata de la orice om cate ceva, fie ca sunt buni sau rai.

      Admir la calugarii saolini respectul pentru traditie si pentru inaintasi, alaturi de viata austera pe care o duc.

      Noi avem o bogatie spirituala mult mai mare decat a lor, insa ne batem joc de ea. Ne batem cu pumnul in piept ca suntem crestini ortodocsi, dar ramanem departe de trairea duhovniceasca.

      Sa nu ma intelegeti gresit. Nu fac apologia artelor martiale, cum crede sacssiv. Aici este vorba de aikido strict.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on aprilie 19, 2011 at 11:37 am

        Pr. Vasile nu esti tu ala care intra la OTV la Tudor Barbu si face apologia reincarnarii? Lasa-ne prietene cu hipnoza si artele martiale. Habar nu ai ce energii se declanseaza cand practici asa ceva. Daca tot te dai mare invatat studieaza ce inseamna inselaciunea diavoleasca de Marele Sfant Rus Ignatie Briancianinov.

        Apreciază

      • valentin said, on aprilie 19, 2011 at 11:49 am

        Pr. Vasile, pentru ca ati studiat si invatat cu duhovnici buni va tineti departe de partea negativa a lucrurilor. Dar cineva care nu are duhovnic, si niciun studiu anterior ar putea cadea incet si sigur in plasa acestor perfide invataturi de aceea e mai bine sa fiti moderat in afirmatii.

        In loc as aprecia un comentariu „Desavarsire prin ortodoxie” din partea dvs.

        Apreciază

      • el said, on aprilie 19, 2011 at 12:24 pm

        Pr Vasile

        ma dezamagiti grav parinte,recidivati cu inselarile si asta chiar in Sptamana Patimilor.

        „Admir la calugarii saolini respectul pentru traditie si pentru inaintasi, alaturi de viata austera pe care o duc”_____nu avem nevoie sa invatam de la eretici cele ce se gasesc DEPLIN propovaduite si IMPLINITE DOAR in Ortodoxie.Ortodoxia este dumnezeiasca DEPLINA ,nu ii lipseste nimic , nu are nevoie de nimic si ORICE pe laga ea este o palida minciuna si iscusita inselare.
        „Am retinut de la parintii mei duhovnicesti ca pot invata de la orice om cate ceva, fie ca sunt buni sau rai”_____si Sf Vasile cel Mare ne invata sa fim CA ALBINA adica sa luam DOAR ce este bun din cele neutre iar nu din cele RELE.Ce ofera aikido mai mult decat Ortodoxia?Cum se justifica ca folositoare INSELAREA aikido daca NIMIC nu mai este necesar in afara de Ortodoxie?Ce invatati dv de la Sfintii Parinti?Ce amestec are Sf MaximMarturisitorul pe care-l citati si INSELAREA aceasta?Dv chiar nu va dati seama ca sunteti pe aratura ci smintelile orientale si dracismele gen aikido ?

        Apreciază

      • el said, on aprilie 19, 2011 at 12:33 pm

        Pr Vasile

        „Daca un japonez a studiat calea armoniei in contextul lui religios si cultural, oare noi nu putem studia calea armoniei in contextul nostru crestin”______singurul studiu POSIBIL in afara Ortodoxiei este MINCIUNA si acest „studiu” este predat oamenilor iubitori de inselare de catre DRACI,aceeasi draci care i-au invatat inchinarea la idoli si tot mestesugul care duce la iad.Cum puteti compara „studiul” crestin cu inselarea idoleasca?

        Apreciază

      • el said, on aprilie 19, 2011 at 12:45 pm

        Pr Vasile

        „Daca, de pilda, filosofii antici sau kabalistii studiaza legaturile dintre microcosmos (omul) si macrocosmos (creatia), ei nu inventeaza legi si nici macar notiuni”_______da NU inventaza nimic dar nici NU INLETEG NIMIC ADEVARAT sau vrednic de crezare;daca putea sa mantuiasaca kaballa sau filosifia antica (macar sa „mantuiasca de nestiinta) nu mai era nevoie de Hristos.Dar TOCAMAI de aceea a venit Hristos,ERA NECESARA /practica vindecarea mintii omului cazut si a intergii lui fiinta ontologice si asta nici o „invatatura” omeneasca sau nedumnezeiasca(draceasca) nu puteau sa ofere.

        „Cand ai mintea curata si limpede poti face usor distinctie intre partea de sport si filosofie religioasa. Si ce ne opreste sa inlocuim taoismul cu invatatura Sf. Parinti?”____cand ai mintea CURATA de inselare NU confunzi „beneficiile” sportului cu beneficiile metaniilor sau altor nevointe specifice ortodoxiei lasate noua de Sfinti Parinti LUMINATI de HAR si VAZATORI ai Lui Dumnezeu.Nu „sportul” mantuieste ,nici nu are vreun folos orecare ci DREAPTA CREDINTA care LIPSESTE CU DESAVARSIRE in SMINTEALA DRACEASCA aikido(una di nenumaratele dracisme lasate ca „invatatura” omenirii de carte DRACI).Sportul/nevointa fizica oricat de mestesugita nu mantuieste pe nimeni.

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on aprilie 19, 2011 at 3:10 pm

        @STOP RFID 666
        Iarta-ma frate! Te intreb, m-ai auzit indemnandu-te sa te lasi hipnotizat? Si daca ma ataci, crezi ca stii sa te aperi de hipnoza?
        Ce stii despre arte martiale? N-am practicat artele martiale si nici nu indemn pe careva sa le practice. Este mare direrenta de duh si mentalitate, iar de la un anumit nivel, mai ales din cauza patimilor poti sa fii usor influentat de fortele demonice. Adica se poate ajuge pana la posedare, cu manifestare temporara.

        @valentin
        Intentia mea este aceea de a atrage atentia asupra nuantelor, de la care sa putem incepe o discutie. Din pacate, observa la unii dintre cei care scriu tendinta de a judeca. 🙂 Ei vor sa se fereasca de hipnoza, acupunctura, arte martiale, pe motiv ca sunt rele, dar cad extrem de repede in pacate mult mai banale. Vreau sa atrag atentia cva nu-i nevoie sa te lasi hipnotizat constient, sau sa hipnotizezi, sau sa practici inveti o arta martiala ca sa gresesti. Este suficient sa judeci ca sa pierzi harul si ajutorul lui Dumnezeu.

        @el
        Zici ca te dezamagesc pentru ca esti slab de suflet.
        Ce spui tu, sustin si eu. Partea proasta este ca multi vor pieri laudandu-se ca sunt ortodocsi, dar fara a se curati de patimi.

        Aikido nu este o religie ca sa-l compari cu crestinismul. In rest nu am ce discuta cu dv. pentru ca sunteti prea ingust la minte. Daca esti un crestin traitor nu ar trebui sa te sperii de orientali, pentru ca ai reusi sa-i intelegi si sa-ti pastrezi pacea sufletului.

        Imi lasi impresia ca esti un pic fanatic si prea dogmatic. Adica te cam crezi „buruciu discutiilor”. Atitudinea ta esti inchizitoriala, nu ortodoxa.

        Citeste scrierile Sf. Parinti si vezi ca nu le urmezi exemplul. Toti marii Sf. Parinti ai Bisericii cunosteau bine filosofia greaca, dreptul roman, stiintele vremii si artele. Si nu au afisat o atitudine de ignoranti si fanatici religiosi.

        Sigur, ca nici un sport nu mantuieste, cum nu mantuiesc in sine nici metaniile. Metanii fac si paganii orientali pa care-i blamezi cu inversunare si satisfactie. Din acest punct de vedere orientalii fac mai multa nevointa decat crestinii, si ei dovedesc in credinta lor mai multa ravna decat aratam noi fata de Dumnezeu. Sigur, ca nu exista mantuire in afara de Biserica, insa strica sa invatam de la ei sa fim si noi mai ravnitori?

        Exemplul Sf. Parinti il avem in carti, pe acesti pagani ii avem in carne si oase. Si daca ei pot, noi de ce sa nu putem sa fim mai ravnitori?

        Ma judeci pentru ca nu ai rabdare sa mai asculti si sa ma intelegi.
        Pledez pentru respectarea spiritualitatii ortodoxe si a randuielilor bisericesti in forma lor nestirbita.
        – Posturile sa fie posturi, fara dezlegari si scurtari;
        – Slujbele sa fie savarsite dupa randuiala patristifa fara schimbare, prin scurtare, cenzurare sau modificare;
        – Sfintele Canoane sa fie respectate fara interpretari in spirit modernist si ecumenist, in integritatea lor;
        – Canonisirile pentru pacate sa fie respectate intocmai asa cum le-au lasat Sf. Parinti;
        – randuielile morale sa fie respectate cu strictete (in imbracaminte si comportament).

        Iti doresc pace in suflet si sa judeci mai putin pe fratii tai.

        Pr. Vasile

        Apreciază

      • Teodora said, on aprilie 19, 2011 at 5:20 pm

        Parinte,
        ce parere aveti despre reiki si maestrul mikao ushui?

        Apreciază

      • agerstress said, on aprilie 19, 2011 at 8:53 pm

        @Pr. Vasile,
        Ne-ar fi de mare folos sa putem face deosebirea intre judecata si mustrare ca nu-i tot una. „El” are dreptate chiar daca pare in ochii unora mai fanatic iar faptul ca si-a manifestat dezamagirea nu este judecata. Fiecare dintre noi ajunge la un moment dat sa-i dezamageasca pe ceilalti ca fiecare dintre noi avem, cel putin teoretic (mai mult ca sigur si practic) momente de cadere si in acele momente mustrarea unui frate ne este un real sprijin in timp ce lauda actioneaza asupra omului mai degraba ca o otrava si stiti foarte bine acest lucru.

        In privinta respectului nu trebuie sa se prevaleze omul de un anumit statut social pentru a pretinde respect in mod neconditionat. Respectul se castiga si cu mare greutate se pastreaza. „Respectul” formal venit din conventionalism nu este altceva decat minciuna, politicoasa dar minciuna. Sa nu ne hranim cu asa ceva.

        Cat despre „tehnicile sportive” orientale gen aikido, karate, wushu, etc. luate in contextul lor ideologic nu se cam aseamana ele cu cele jertfite idolilor? Se cuvine oare sa le luam si sa le punem pe altarul ortodoxiei? Cum ar fi sa ni-i imaginam pe Sfintii Parinti topaind ca niste apucati dupa tehnici aikido pentru a se „desavarsi”? Eu nu pot gasi nici o armonie intre topaielile acestea ale orientalilor insotite de tipete si racnete dracesti – si ortodoxie. Ca or fi fost necesare ca mijloc defensiv respectivelor popoare e altceva dar oare si-au putut ei apara tara prin aceste tehnici mai eficient dacat a facut-o pentru noi Stefan Cel Mare cu sabia si cu parul?

        Pentru desavarsire adevarata nu exista decat asceza crestina. Dan Puric bate campii ca de obicei amestecand religia crestina cu literatura de doi bani, cu teatrul de balci si cu tot felul de invataturi pagane rezultand un adevarat „ghiveci” clocit. Poate ca totusi are un nume predestinat care spune multe, mai multe decat ii spune gura.

        Post cu folos.
        Doamne ajuta!

        Apreciază

      • el said, on aprilie 20, 2011 at 2:49 pm

        Pr Vasile

        in primul rand si mai ales NU este adevarat ceea ce pretindeti,adica :”Ce spui tu, sustin si eu”____dovada ca afirmati exact contrariul si cu acupunctura si cu hipnoza si cu aikido si aveti o CERTA inclinare spre sminteli orientaliste,oricat ati incerca dv sa ”cosmetizati”aceasta deraiere.
        Despre restul acuzelor nu consider de demnitatea mea sa ma justific si imi este absolut egal ce ganditi dv despre mine,ma intereseaza DOAR ce crede Hristos despre mine ,iar de la El am invatat SIGUR ca ”ceilalti”(celelalte ”religii”,invataturi,prtactici orientale sau nu)-„ceilalti”din care pe unii,oricat ati incerca dv sa negati sau sa „voalati”subtil aderarea la smintelile lor, ca practicatorii aikido,acupuncturii,hipnozei dv ii laudati – asadar acesti „ceilati”nu sunt DECAT RATACIRI ,invatatorii lor fiind DOAR furi si talhari de suflete NICIDECUM pastori ai turmei iar turma NU este a lor ca sa aibe vreun drept sa invete oile vreo „virtute”din cele otravite ale lor.

        In rest faptul ca ma descrieti cu atata inversunare negativa ma face sa inteleg ca v-am atins in „convingeri”; si ei da, asa sunt eu mai fanatic si mai dogmatic daca asta e definitia/acceptiunea pe care o dati dv acestor categorii; cel putin NU SUNT ERETIC si nici nu ”cochetez” cu SMINTEALA ca dv.
        Va doresc multa pace sufleteasca si luminarea mintii !

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on aprilie 20, 2011 at 7:26 pm

        @el

        Ramai in ale tale, frate. Daca vrei s-o faci pe inchizitorul nu ai decat. Dar am impresia ca te hranesti din propria parere de sine. Te crezi aparator al ortodoxiei si indreptatit sa mustri si sa acuzi.

        Daca te-am spus omeneste si crestineste ca nu sustin acupunctura, sau hipnoza sau artele martiale, tu o tii tot pe a ta.

        Cum poti pretinde ca sustin acupunctura cand nici nu practic si nici nu indemn pe careva sa apeleze la acupunctura? Ca am afirmat ca acupunctura nu-i mai pagana decat medicina occidentala, asta nu inseamna ca asa sustine-o. Dar esti prea ingust la gandire ca sa pricepi.

        Cum poti pretinde ca sustin hipnoza? Am afinram cumva ca hipnoza este buna sau ca merita sa ne lasam hipnotizati? Daca nu o numesti dracism, crezi ca toti trebuie sa te urmeze? Te crezi „buricul forumului” sau vreun apologet infailibil? Este foarte usor sa cataloghezi ca dracisme tot ce nu intelegi. Problema ta este ca esti prea increzut in sine, si cu toate aceste te crezi in stare sa dai lectii de ortodoxie.

        Nu sustin artele martiale. Am precizat ca admin aikido ca tehnica, fie ca-ti place, fie ca nu-ti place.

        Cand te-am intrebat cine esti nu ai vrut sa-mi spui. Eu sunt preot, si daca nu esti nici teolog si nici preot, ce te apuca sa te iei mereu de afirmatiile mele? Declinati calitatea! ce ai de ascuns?

        Frate, hotaraste tu cine sa se mantuiasca si cine nu, de vreme ce ai luat judecata de la Hristos?

        Tie, frate, iti lipseste smerenia si masura. Sa dai cu bata in balta si in toti este foarte usor, dar sa-i ridici este foarte greu.

        Ma voi stradui sa nu-ti mai raspund la provocari, pentru ca nu meriti.

        Pr. Vasile

        Apreciază

  9. ROrtodox said, on aprilie 18, 2011 at 8:01 pm

    [ bla bla ] religious beliefs [ bla bla ] the Way of unifying ( with ) life energy [ bla bla ] Way of harmonious spirit.
    Si asta prin karate .. Yin și Yang si alte astea ..

    Apreciază

  10. un_mare_pacatos said, on aprilie 18, 2011 at 8:24 pm

    Am practicat o perioada lunga de timp aceasta porcarie numita aikido. Aikido nu inseamna decat 80% yoga si 20% tehnici de lupta.

    Apreciază

  11. infiniteladder said, on aprilie 18, 2011 at 8:50 pm

    Sa va zic un mic secret, cine este in spatele miscarii hippie este si in spatele promovarii yoga, akido, new-age-ului si a altor curente.

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 18, 2011 at 8:52 pm

      infiniteladder

      Eu as formula altfel:

      Cine e in spatele miscarii new age, e si in spatele promovarii hippie … si restul.

      Apreciază

      • alexcaciuloiu said, on aprilie 19, 2011 at 5:51 am

        Frate saccsiiv,

        Poti te rog sa stergi comentariul meu? As vrea sa il las fara link la blog.

        Multumesc anticipat!

        Apreciază

  12. Cosmin S. said, on aprilie 19, 2011 at 7:54 am

    Pr. Vasile,
    Si cam ce putem invata din aikido, concret?

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on aprilie 19, 2011 at 3:43 pm

      @Cosmin S

      Ai putea invata, de pilda, stapanire de sine si mai mult bun simt, care iti vor folosi mai ales ca esti crestin.

      @Marian exNorvegia

      Ai dreptate in ce spui. Dar ar trebui sa stii ca lumea crestina de astazi sufera de multe lipsuri si este departe de ce spui tu.
      Frate, aikodo nu are ca scop mantuirea, cum nici mancatul, bautul, calatoritul, hobbiurile nu au ca sop mantuirea noastra. Si daca le practicam nu le facem ca mijloace de mantuire.
      Si sanatatea si starea fizica sunt ceva trecator, privesc trupul, dar ele sunt un dar de la Dumnezeu pe care trebuie sa-l pastram si sa-l fructificam.

      Din acelasi motiv dar si eu exemplul calugarilor saolini, pentru ambitia si tenacitatea lor, chiar si in zilele noastre.
      Oare, n-ar fi bine sa avem si noi in manastirile noastre mai multi parinti duhovnicesti cu ambitia si tenacitatea lor in practicarea spiritualitatii ortodoxe si de la care sa invete si crestinii din lume?

      Stii cat este de greu ca duhovnic sa convingi pe crestii care vin la tine sa posteasca si sa se roage zilnic, sa traiasca crestineste, sa nu fure, sa nu minta, sa nu traiasca imoral, sa nu dea marturie stramba, sa-i respecte parintii si fratii, sa nu se certe si sa nu se judece cu rudele si vecinii?

      Ca preot duhovnic sunt indrumator de suflete, constat, din pacate, cum crestinii vin la preot si la spovedanie ca la targ, fara credinta si fara respect. Si atunci cum sa nu le dai exemplul calugarilor saolini sau al sensei-lor?
      Acei pagani, pe care multi ii blameaza, pentru ca nu sunt crestini, stiu sa-si respecte indrumatorul sau maestrul, pe cand crestinii, care se bat in piept cu credinta lor, nu au invatat inca cum sa respecte un preot. Si asta este o rusine pentru ei!

      La fel de rusinos este ca cineva, care se bate cu pumnul in piept ca este ortodox si aparator al dreptei credinte, sa discute de la egal la egal si fara respect cu un altul care semneaza ca preot. Ce folos ca se bate in piept cu pumnul ca este ortodox, daca n-a invatat sa fie respectuos? Sa mearga si sa faca aikido ca sa invete ce n-ai invatat in cei sapte ai de acasa: stapanirea de sine, bunul simt si respectul.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • saccsiv said, on aprilie 19, 2011 at 6:28 pm

        Pr. Vasile

        Inca un pic si poate ne veti spune ca avem ceva bun de invatat din yoga. Caci tot ceea ce apreciati la artele martiale se gaseste cu mult mai mult acolo …

        Apreciază

      • ingrid said, on aprilie 19, 2011 at 11:05 pm

        „La fel de rusinos este ca cineva, care se bate cu pumnul in piept ca este ortodox si aparator al dreptei credinte, sa discute de la egal la egal si fara respect cu un altul care semneaza ca preot. Ce folos ca se bate in piept cu pumnul ca este ortodox, daca n-a invatat sa fie respectuos? Sa mearga si sa faca aikido ca sa invete ce n-ai invatat in cei sapte ai de acasa: stapanirea de sine, bunul simt si respectul.

        Pr. Vasile”

        Preacucernice Parinte, ati putea sa mergeti putin pe la toti sectarii pe la adunari, ca sa luati exemplu de acolo si sa vedeti cu cata caldura si respect se poarta unii cu altii. Sa stiti ca de la fiecare secta ati avea ceva de invatat ca si de la practicantii de Arte Martiale, daca va straduiti. Dar pe crestinii normali lasat-i in pace ca n-au nevoie decat de preoti cu adevarat vrednici, iar roadele duhovnicesti vin de la sine, sunt lucrarea Domnului.

        In privinta respectului – pe care vi se pare ca nu-l prea primiti, dand semne evidente ca va simtiti frustrat ca prea sunteti tratat de la egal la egal –, acesta se poate dobandi cu multa credinta si rabdare. Important este sa constientizati ca daca pe Mantuitorul l-au scuipat si l-au batut, ca preot nu aveti motiv sa va asteptati la o primire mai calduroasa de la nimeni, pt ca „nu este sluga mai mare decat stapanul sau” (In. 15, 20).

        Asadar in aceste conditii v-a trimis Mantuitorul sa propovaduiti Evanghelia. Prin harul lui Dumnezeu oameni mai salbatici decat fiarele padurii trebuie sa ajunga mai blanzi decat mieluseii

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on aprilie 20, 2011 at 5:31 am

        saccsiv, sa nu exageram. N-am sustinut si nici nu sustin yoga. Ba mai mult am scris inca de prin 1992-1993 impotriva amestecului dintre yoga si isihasm.
        Crede-ma ca nici cu artele martiale nu sunt de acord. Dar daca este sa accept una, accea este aikido.
        As vrea sa intelegeti ca voi judecati de pe tusa, si nu ca preoti. Nu va condamna nimeni ca nu faceti arte martiale si nici nu vi le recomand, asa cum nu va condamna nimeni daca tineti cu Dinamo sau cu Steaua.
        Daca va erijati in duhovnici, spuneti-i Mantuitorului unde sa-i randuiasca pe crestinii care fac arte martiale, in rai sau in iad?
        De ce nu ma intrebi ce recomand ca duhovnic crestinilor? Poate ca asa ma vei intelege mai bine. Afla ca nu recomand nimanui sa faca arte martiale, si daca face incerc sa-l conving sa renunte. De ce? Pentru ca de la o anumita faza se cere meditatie si golirea mintii. Aici este pericolul! Pe de alta parte, intr-un fel este modelat cel cu o fire sau un caracter slab si in altfel cel cu o fire si un caracter tare.

        @ingrid

        🙂 Mai facut sa zambesc. Exemplul cu sectele nu tine, pentru ca opui o credinta (eretica) unei alte credinte (ortodoxia). In cazul de fata, aikodo sau orice arta martiala nu incerca sa se sumbtituie unei credinte.

        Cat priveste respectul a fost o observatie pentru cine are ochi de citit si urechi de auzit. Poti sa ma injuri si poti sa ma lauzi, ca tot una imi este. Nici acuzele voastre nu ma schimba in mai rau, asa cum nici laudele nu ma fac mai bun. Pricepi?

        Voi fratilor, nu sunteti fiare si nici salbatici. Era vorba de cei care se cred aparatori ai ortodoxiei si carora le lipseste cei sapte ani de acasa.
        Un ortodox are traieste credinta si vrea sa o apere prin falte, trebuie sa dea dovada de respect fata de preotie si de bun simt. Iar daca nu o face inseamna ca este numai gura de el.

        Sa invatati sa nu judecati pe nici un preot si nici sa va certati cu vreunul. Oricat de pacatos l-ati vedea, acordati-i respectul ce i se cuvine unui preot. Sa nu-l urmati in caderile sale, dar de respect sa nu-l privati.

        Pr. Vasile

        Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on aprilie 20, 2011 at 12:03 pm

        Pr. Vasile

        In primul rand ca mataluta nu esti preot. In al doilea rand nu raspunzi la intrebari. Te-am intrebat daca esti tu ala care intra la OTV mereu si face apologia reincarnarii. Tu nu intelegi ca dracul nu are nimic de-a face cu Hristos. Ce tot incerci sa ne duci pe alte carari. Incerci sa te infiltrezi ca sarpele prin sufletul omului. Frate saccsiv maestrul Vasile daca ar fi preot ar fi jale. Dupa parerea mea acest om are o invatatura subtila si incearca sa duca de nas mai ales pe cei incepatori. Sfintii Parinti ne spun ca in vremurile din urma vor venii sa invete lumea diavolii arhiconi adica teologii iadului si filozofii infernului. Cred ca acest om e invatat de acestia. El vine cu invataturi adevarate dar mai strecoara si o minciuna ca sa nu mai faca omul diferenta intre bine si rau. Acest fel de oameni sunt cei mai rai pentru ca pot insela pe multi. Ei sunt instruiti iti vorbesc de Sfintii Parinti dar in sufletul lor colcaie legiuni de demoni. Astia sunt atat de abili de-l invata si pe lucifer. Poate ca gresesc dar eu asa il simt pe omul asta. Uite eu nu sunt respectuos cu cei care matura pe jos cu Hristos.

        Apreciază

    • el said, on aprilie 20, 2011 at 3:03 pm

      @Cosmin S

      „@Cosmin S

      Ai putea invata, de pilda, stapanire de sine si mai mult bun simt, care iti vor folosi mai ales ca esti crestin”_________daca tu frate crezi ca Sfintii Parinti si practica vietii duhovnicesti asa cum este ea lasata noua in Biserica NU ESTE SUFICIENTA sa inveti asta de la ei (stapanirea de sine,bun simt ,bla ,bla,bla…)atunci asculta de acest preot si mergi sa te invete ERETICII si PAGANII si INCINATORII LA IDOLI cele elementare ale vietii firesti(caci acele pomenite mai sus cu emfaza de Pr Vasile NU sunt virtuti duhovnicesti intrucat paganii NU POT avea cele duhovnicesti neavand HAR care sa le dea lor intelegerea si puterea de a le cuprinde).
      Pr Vasile cand sustine aceste aberatii de mai sus de fapt afirma si crede(cu sau fara voia lui) ca mai este nevoie de ALTCEVA IN AFARA de Ortodoxie si asta dupa Hristos; ,jalnici crestini am ajuns sa ne cautam „invatatori” si „antrenamente” in afara Bisericii de parca Hristos a venit degeaba si ar mai fi nevoie si de filosafi,invatatori antici sau actuali.SI daca astfel de „invataturi” erau poate utile omului dinainte de Hristos ,dupa Invierea Domnului ele au devenit DESERTE,INUTILE si chiar PERICULOASE caci se propun ca „alternativa” ADEVARULUI HRISTOS.
      „Vrednica” invatatura primesti de la un preot ortodox in Saptamana Patimilor !!!

      Apreciază

  13. kosk said, on aprilie 19, 2011 at 8:08 am

    @tataia
    „Este ca si cum ai spune ca armata e un lucru necesar pentru a apara tara de vrasmasi..”..pai frate, chiar e necesara armata in scop de aparare a tarii. teza asta, precum ca armata nu-i necesara (precum si armele de foc) e favorita sectei *martorilor lui iehova*..parca. vezi in Sinaxar ca exista (si) Sfinti mucenici care au fost militari.

    Apreciază

  14. Liliana said, on aprilie 19, 2011 at 8:17 am

    cititi va rog http://www.badpolitics.ro/clubul-de-la-roma/ sa vedeti in ce organizatie este bagat Dan Puric…
    aveam un mare respect fata de el, mi se parea un roman adevarat, un exemplu de urmat.

    Apreciază

  15. Liliana said, on aprilie 19, 2011 at 9:45 am

    cititi va rog si http://www.badpolitics.ro/clubul-de-la-roma/ sa vedeti in ce organizatie este bagat…
    si pare romanul perfect, un model de urmat.

    Apreciază

  16. KTM said, on aprilie 19, 2011 at 1:47 pm

    La -raspunde- ordinea este inversa decat ar trebui

    alexcaciuloiu said, on aprilie 19
    saccsiv said, on aprilie 19
    oarecare said, on aprilie 19
    Pr. Vasile said, on aprilie 19
    Aquarius said, on aprilie 19
    saccsiv said, on aprilie 19
    KTM said, on aprilie 18
    tataia said, on aprilie 18

    cand corect ar trebui sa fie

    KTM said, on aprilie 18, 2011 at 9:35 pm deci primul la ora 9.35
    tataia said, on aprilie 18, 2011 at 10:44 pm
    si restul de comentatori din data de 19
    alexcaciuloiu said, on aprilie 19
    saccsiv said, on aprilie 19
    oarecare said, on aprilie 19
    Pr. Vasile said, on aprilie 19
    Aquarius said, on aprilie 19
    saccsiv said, on aprilie 19

    Aceasta gresala am mai vazut-o si la alte site-uri cand trebuie sa te duci in josul pagini ca sa citesti ce a scris primul ca sa poti avea cronologia discutiei . Astfel citesti in sus si nu in jos cum ar trebui de fapt , dar ce mai suparator lucru este atunci cand cineva raspunde la o intrebare si raspunsul vine inaintea intrebari daca citim de sus in jos .

    Evident ca este o eroare de programare a scriptului din pagina web , ma intreb daca in formatul wordpress poate fi remediata si de adminul gestionar .

    Apreciază

  17. cristian said, on aprilie 19, 2011 at 2:13 pm

    ”marii initiati ai Indiei si parintele Paisie”-pentru mine a fost suficient(mai bine zis un inceput in intelegere).In afara Ortodoxiei -asa cum a spus si fratele @el-nu exista desavirsire.In loc sa stam la metanii ,inchinaciuni si rugaciuni ,ne pierdem vremea .Sa ducem lupta cea buna sa biruim patimile ,caci la judecata nu ne va folosi nici centurile negre si nici danii
    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul

    Apreciază

  18. fanu said, on aprilie 19, 2011 at 4:12 pm

    fraţilor hai să nu iscăm ceartă… sportul este bun, atâta vreme cât este practicat ca mişcare şi atât… dacă refuzăm să facem sport şi ne aşezăm în sedentarism nu i bine trupeşte şi nici mental, or sportul, mişcarea fie la sală fie în aer liber prinde bine oricui…

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 19, 2011 at 6:30 pm

      fanu

      Din pacate, artele martiale nu sunt doar sport.

      Apreciază

      • fanu said, on aprilie 19, 2011 at 6:52 pm

        amu, io ce să zic, dacă a fi să mă atace careva io dau ca la ţară, iar faptul că merg la o sală unde fac mişcare zilnic nu cred că mă poate condamna cineva iar dacă aş şti să dau şi cum dau ăia de la karate iar nu cred că ar fi o problemă, la juridice am învăţat că legitima apărare este bună cu anumite limite care dau măsură constantă echilibrului contondenţei dar nu vreau să mă mai bag în discuţii… eu fac sport, chiar de nu s karate şi mi drag fotbalul chiar de unii îl văd ca idolatrie… nu văd de ce să ne certăm pentru aşa ceva, iară domnu ăla puric dacă îi place să le vorbească tuturora apăi a plăti şi el după faptele sale aşa cum toţi o vom face la un moment dat…

        Apreciază

  19. Teodora said, on aprilie 19, 2011 at 5:29 pm

    vai vai vai. Cum poate un preot ortodox sa faca apologia unei arte martiale japoneze?

    Orice arta care nu este sacra este momeala celui rau. Oamenii mai fini care nu sunt stapaniti de patimi grosiere : lacomia pantecelui, betie, alte dependente, vor fi usor stapaniti de arte si alte hobby culturale, care cultiva in paralel si mandria.

    Apreciază

  20. admin said, on aprilie 19, 2011 at 6:01 pm

    Un naturalist amator studiaza un purice. Il aseaza pe o foaie de hartie si striga :
    – Sari !
    Puricele sare. Naturalistul ii taie picioarele, il pune iar pe hartie si striga:
    – Sari !
    Puricele nu mai sare !
    Naturalistul noteaza:
    „Dupa ce i se taie picioarele, puricele nu mai aude”

    PS: un exemplu de naturist e doc. Pavel Chirila

    Apreciază

  21. Pr. Vasile said, on aprilie 20, 2011 at 6:30 am

    @Marian exNorvegia

    Frate, iti raspund cu placere pentru ca ai vorbit frumos, crstineste.
    Am fost si eu aspru, foarte aspru cu atii intr-o vreme cand nu erau preot. Cerea altora mai mult decat imi ceream mie. Acum cer mai mult de la mine si mai putin de la altii.
    Preotia este cea mai mare slujire de pe pamant, iar demnitatea de preot este mai presus de orice demnitate lumeasca.
    Duhovnicia este arta artelor, iar duhovnicul este doctor al sufletelor. Lui i s-a dat sa trateze ceea ce nu se vede. Daca chirurgul trateaza trupul pe care il vede, duhovnicul trateaza sufletul care nu se vede.

    Cine vine la duhovnic, vine ca la un doctor si asteapta intelegere si tamaduire. Asa cum medicul nu ptrateaza boli ci pacienti, tot asa si duhovnicul nu trateaza patimi ci oameni stapaniti de patimi si pacate.

    Rolul duhovnicului este acela de a vindeca oamenii de patimi si de a-i dezlega de pacate, nu de-ai condamna. Canonul nu este pedeasa (chiar daca este resimtit ca pedeapsa) ci este tratament, medicament pentru suflet si trup.

    Duhovnicul nu are voie sa fie stapanit de graba, manie, suparare, furie, parere de sine si mandrie sau de alte patimi. Duhovnicul trebuie sa fie bland, rabdator si intelegator, cu multa dragoste pentru cei care vin la el.

    Si ca sa devii un bun duhovnic, ai nevoie de curatie, har de la Dumnezeu si ravna in a invata cat mai mult sa cunosti sufletele oamenilor. Si cum ai putea sa dai sfaturi cuiva despre lucruri pe care nu le cunosti si nu le intelegi?

    Multi se mira de unele mesaje ale mele si se grabesc sa ma mustre fara sa ma cunoasca. Dar sa se intrebe fiecare ce duh il mana sa mustre un preot inainte de a-l cunoaste? Oare n-au auzit ca exista si ravna nesocotita?

    Interventiile mele sunt in calitate de preot si duhovnic si este normal sa difere uneori de a celorlalti „aparatori” cu multa ravna ai ortodoxiei.

    🙂 Eu pot sa spun orice, dar stiu ca fiecare va reactiona dupa inima sa si dupa starea duhovniceasca in care se afla. Diferenta este ca daca ei nu ma cunosc asa cum sunt, eu ii pot cunoaste dn reactiile pe care le au. Si daca reusesti sa-i cunosti starea sufletesca il poti si ajuta, daca vrea.

    Imi este mila de cei care ma mustra sau judeca de fapte opinii pe care nu le sustin.
    De ce oare le este greu sa inteleaga ca nu sustin acupunctura. N-am mai infipt un ac in mine din 1984 sau 1989 cand mi-am facut ultima data o analiza a sangelui. Am sustinut insa ca medicina occidentala este la fel de pagana ca si acupunctura.

    Nu sustin nici hipnoza. Iar faptul ca am incercat sa o descriu nu inseamna ca as sustine-o ca practica sau terapie. Dimpotriva, m-am bucura sa-i pot invata pe oameni cum sa se fereasca de hipnoza.

    Si nu sustin nici artele martiale asa cum se grabesc unii sa traga concluzii. Cat am putut i-am convind pe cei care au venit la mine sa se lase de astfel de sporturi. Insa de cateva luni confruntandu-ma cu multe deficiente ale celor care veneau la mine am considerat ca unora nu le-ar strica sa mearga sa practice un pic de sport, respectiv aikido, sub stricta supraveghere. Se intelege ca nu este o recomandare generala.

    Mi-a facut placere sa discut cu dv.

    Pr. Vasile

    Apreciază

  22. ingrid said, on aprilie 20, 2011 at 12:12 pm

    @par Vasile
    Aici va aflati pe un site public, nu in Biserica, in calitate de duhovnic, cu bune cunostinte, pe cat posibil, despre starea duhovniceasca a fiecaruia pe care vi l-a dat Domnul sa-l spovediti!!!!!

    De exemplu daca una din poruncile Bisericii este de a NU CITI CARTI SECTARE, studentii de la fac. de teologie (cu mai mult sau mai putin discernamant) sunt indrumati chiar sa citeasca si pe cat posibil sa sustina invatatura ortodoxa care se opune invataturilor gresite pe care le gasesc in acele carti.

    Depinde de starea duhovniceasca a fiului duhovnicesc.
    Unii sunt prea incepatori in ale credintei si nu-i dezveti brusc cum nici pe fumatori nu-i dezveti brusc.
    altii tot incepatori ii apuca un fel de curiozitate si vor arte martiale, nici pe aceia nu-i obligi brutal, ci le explici.
    Altii sunt chiar teologi si vor sa afle pe viu ce este rau in aceste practici si de ce trebuie sa invete pe altii sa nu le urmeze. Nu rau pana la un punct.

    Astfel ca duhovnic ai o lucrare, de mare responsabilitate, sa nu cada totusi patimas, constant fii duhovnicesti in practici neortodoxe periculoase din cauza prea marii libertati pe care le-o acordati,
    iar la predica, pe siteuri si oriunde unde nu sfatuiti in particular, incercati sa nu mai smintiti prin atitudinea exegerat de deschisa pt astfel de practici.

    In ce priveste invitatia la sectanti pe care v-am facut-o, am intalnit multi (preoti si mireni) care admira atitudinea plina de respect, bunul simt, caldura si altele de la care ortodocsii „ar avea de invatat” de la protestanti, dupa capul lor. Treaba lor.
    Dvs vi se pare ca pe la artele martiale invatatura eretica nu este predata chiar de la prima ora si este mai putin periculoasa decat la alte secte, avand in vedere ca sportul nu face nici un rau. Asta mai depinde si de la club la club, si daca va abtineti de la a invita oamenii sa invete ce trebuiau sa invete in „cei sapte ani de acasa”din locuri primejdioase pt mantuire, indrumandu-i in schimb la duhovnici iscusiti pe care-i apreciati, veti avea mai mare plata de la Dumnezeu! Post binecuvantat!

    Apreciază

  23. Pr. Vasile said, on aprilie 20, 2011 at 7:39 pm

    @STOP RFID 666
    Ai sufletul bolnav si imi este mila de tine. Va veni vremea cand vei cauta un preot sa te inteleaga si nu-l vei gasi, pentru ca nu ai stiut sa-i pretuiesti cand i-ai avut. Dumnezeu sa te ierte!

    @ingrid
    Si tu ve cauta sfat si ajutor si nu vei gasi, pentru ca te-ai facut pe tine invatator. Dumnezeu sa te ierte!

    Ne mai auzim dupa Sfanta Inviere a Domnului nostru Iisus Hristos.
    Pace si sanatate tuturor si ganduri bune!

    Pr. Vasile

    Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on aprilie 21, 2011 at 8:29 am

      Crede-ma ca a si venit vremea sa nu gasesc preoti adevarati dar nu voi fi niciodata de acord cu preoti falsi care sunt pro cip, pro ue, pro homosexualitate, pro ecumenism si alte inventii ale new age. Daca ma iau dupa acesti preoti si ne vom lua dupa acestia ne vom buluci cu totii in iad. Sunt prea putini preoti adevarati si eu pe aceia ii caut.

      Apreciază

  24. ingrid said, on aprilie 20, 2011 at 9:03 pm

    @par Vasile
    Parinte, va este inima amarata ca toti comentatorii nu pot fi de acord cu ce ati spus, si mai respectuos sau mai putin respectuos reactioneaza. Totusi, va rog sa nu doriti nici macar celui care se semneaza „Stop Rfid 666” ( care poate v-a jignit rau ca v-a spus ca nici nu crede ca sunteti preot –) asemenea napasta ca sa nu gaseasca preot potrivit care sa-l inteleaga si sa-l conduca permanent la Hristos. Nici macar nu se potriveste cu acest „Dumnezeu sa te ierte!”pe care-l adaugati scos din peisaj.
    Eu n-am zis nimic cu rautate la adresa dvs, iar daca ati gasit ceva sa va fie de folos, bine, daca nu treaba dvs cu conceptiile dvs, sa ne bucuram de Inviere cu inima usoara, iertati intre noi, fara vreo ramasita de ranchiuna sau resentiment.

    cu drag Ingrid
    Hristos a Inviat!

    Apreciază

  25. […] Video – DAN PURIC: „Desavarsire prin Aikido” […]

    Apreciază

  26. […] Video – DAN PURIC: „Desavarsire prin Aikido” […]

    Apreciază

  27. […] Tot acesta ne invata Despre „Desavarsirea prin Aikido”. […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.