SACCSIV – blog ortodox

INDULGENTELE BOR. Printre ele si CASATORIA MIXTA = 50 lei si CASATORIA IN POST = 100 lei …

Posted in CASATORIA MIXTA, PS Petroniu Florea by saccsiv on martie 22, 2011

Citez din articolul Cât te costă să te căsătoreşti în post? Vezi ce taxe impune Episcopia Ortodoxă a Sălajului:

Poate că nu credeţi, dar credincioşii ortodocşi din judeţ se pot căsători şi în această perioadă, în plin postul Paştelui, dacă primesc o dispensă din partea Episcopiei Ortodoxe a Sălajului! Asta, deşi în timpul posturilor oficierea religioasă a căsătoriilor este, în mod normal, interzisă. Pentru această dispensă, viitorii miri trebuie să plătească 100 de lei.

Cine beneficiază de dispensă

Dispensa se acordă în situaţii excepţionale, când viitorii soţi îşi planifică nunta fără să ştie că data stabilită este în timpul unui post sau într-o perioadă în care oficierea căsătoriilor este interzisă. De exemplu, am avut un cuplu care a venit din Spania şi a vrut să se căsătorească între Crăciun şi Bobotează, când erau în ţară. Am preferat să oficiem căsătoria pentru a nu-i obliga să trăiască, în continuare, în concubinaj“, a explicat părintele Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei. Gârdan a mai spus că preoţii oficiază căsătoria, dar le interzic tinerilor să facă petrecerea în timpul postului.

Divorţ în faţa altarului

Tot 100 de lei trebuie să plătească şi cei care se căsătoresc cu rude de gradele VI şi VII, chiar dacă legile statului le permit persoanelor care au relaţii de rudenie începând de la gradul IV să-şi lege destinele . „Regulile bisericeşti sunt mai stricte. Totuşi, cu binecuvântarea episcopului se poate da o dispensă pentru astfel de căsătorii, dar numai pentru rudenii de gradele VI şi VII şi doar în cazuri excepţionale de gradul V“, mai spune Gârdan.

Ortodocşii din Sălaj care vor să-şi lege destinele de persoane de alte confesiuni trebuie să plătească 50 de lei dacă vor să se căsătorească într-o biserică a Episcopiei. Pe lângă taxă, tinerii „însurăţei“ dau şi o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează ca „pruncii cu care Dumnezeu le va binecuvânta căsătoria să fie botezaţi în ritul Bisericii Ortodoxe“.

Pentru un divorţ bisericesc, taxa este de 50 de lei. În aceste cazuri, părintele Gârdan susţine că biserica nu face decât să constate o stare de fapt şi că divorţul bisericesc vine după cel din faţa instanţei de judecată. „Nu putem să cerem unui credincios care a fost părăsit de partenerul de viaţă să rămână toată viaţa singur. De aceea, el poate solicita şi divorţul bisericesc pentru a se putea recăsători şi în faţa altarului”, declară purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Potrivit părintelui Gârdan, cuantumul taxelor a fost stabilit la nivel local, iar pentru fiecare document credincioşii primesc chitanţă, banii intrând în bugetul Episcopiei. „Din fericire, putem spune că avem credincioşi care cunosc regulile bisericeşti. Anul trecut ne-au fost solicitate doar trei cereri de dispensă“, adaugă Gârdan.

Catolicii sunt mai restrictivi

Pe de altă parte, Valer Părău, protopopul din Zalău al Bisericii Române Unite cu Roma, spune că în biserica pe care o reprezintă nu există astfel de taxe. „Preoţii noştri nu iau bani pentru serviciile către enoriaşi. Oricine poate face o donaţie către biserică, dar noi nu impunem anumite sume dinainte stabilite”, susţine protopopul Părău.

Nici în  cadrul Bisericii Romano-Catolice credincioşii nu au aceleaşi taxe ca şi ortodocşii. Pentru simplul motiv că prelaţii romano-catolici sunt mai exigenţi şi nu permit nunţile în timpul postului sau divorţul bisericesc. Căsătoria cu un credincios de altă confesiune poate fi oficiată cu avizul episcopului, dar fără a plăti vreo taxă.

„Singurele taxe pe care le avem stabilite sunt cele de înmormântare şi de cununie. Fiecare dintre ele costă 150 de lei“, spune părintele Vakond Zsolt, secretarul Episcopiei Romano Catolice de Oradea.
Comentariu saccsiv:

Asadar:

–          Cununia in Post – 100 lei

–          Casatoria cu rude de gradul V – 100 lei

–          Casatorii mixte – 50 lei

–          Divort – 50 lei

Iata si comentariul fratelui ce mi-a trimis link-ul:

Aşteptăm pe purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Bucureştilor să ne asigure că nu trăim vremuri apocaliptice.
Şi aşteptăm să ne tîlcuiască şi canoanele 14 al Sinodului 4 Ecumenic, 72 al Sinodului 6 Ecumenic, 10 al celui din Laodikia, 9, 68 şi 75, 76, 77 ale Sfîntului Vasilie cel Mare, şi să ne spună cum e cu divorţul bisericesc şi cu nunta în post, lucruri de care s-a spăimîntat mintea Sfinţilor Apostoli şi al Sfinţilor Părinţi a cugeta. După ce predanie bimilenară a Bisericii Ortodoxe se fac acestea în Episcopia (ortodoxă?!) Sălajului?
Doamne, iartă-ne!

Cititi va rog si:

CASATORIA MIXTA – o insotire nelegiuita

Episcop de Salaj este PS Petroniu Florea, cel ce in 2006, la Belgrad, participa la  COMISIA MIXTA DE DIALOG TEOLOGIC INTRE CATOLICI SI ORTODOCSI. Pentru a afla mai multe despre adunatura asta, cititi va rog si:

Sa analizam rezultatele COMISIEI DE LA VIENA. Consider ca E MULT MAI RAU decat se bucura catolicii ca este …

 

21 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on martie 22, 2011 at 2:03 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. gerik64 said, on martie 22, 2011 at 2:09 pm

    Tarifele sunt acelea oficiale dar sa nu credeti ca scapati numai cu atit.Se ia cu mult mai mult neoficial asta o stim cu toti pina la urma si preotii trebuie sa traiasca decent nu trebuie sa-i judecam totul este sa nu exagereze ca sunt vremuri grele.

    Apreciază

    • saccsiv said, on martie 22, 2011 at 2:11 pm

      gerik64

      Frate, iertare, dar nu ai inteles subiectul propozitiei. Puteau cere si un leu …

      Apreciază

  3. gerik64 said, on martie 22, 2011 at 2:27 pm

    Eu nu ma refer la faptul ca se incalca anumite canoane stablite la sinoadele Ecumenice prin permiterea casatoriilor in post.Eu spun ca se incaseaza mai multi bani la casatorii si imormintari sume care pe foarte multi ia nemultumit.

    Apreciază

  4. gerik64 said, on martie 22, 2011 at 2:51 pm

    De cind a fost inscaunat patriarhul Daniel vad ca apar tot felul de schimbari a fost si acea cu calendarul asta de acum cu casatoria in post e si mai socanta.Ar mai fii si infatisarea monahilor care incet incet se apropie de cea a catolicilor tunsi frezati a mai ramas barba… dar cine stie.Nu cred ca se vor opri aici.Am inteles pe la uni crestini ca nici MASLU s-au MOLIFTE nu se mai fac cum se faceau inainte in toate bisericile si manastirile.Parerea mea este ca au luat-o razna nu sunt eu judecatorul dar trebuie sa spunem ca suntem ingrijorati sper sa nu manii pe Dumnezeu cu ce am spus.

    Apreciază

  5. sol said, on martie 22, 2011 at 3:38 pm

    deci… nu neg ca s-ar putea sa nu pricep eu esenta articolului…. in BOR iertarea pacatelor se face pe bani? adica niste chestii sunt permise ( cica de Dumnezeu, prin intermediul Bisericii) contra unei sume de bani? in cazul acesta…. cat timp va dura pana cand se va da dispensa de la pacate mai grave tot contra… banilor? cum e posibil? si motivatia e ca…. se casatoresc in post pentru ca nu au stiut ca si-au programat atunci nunta? sau ca vin din Spania si nu vor sa traiasca in pacat? daca situatiile sunt extreme de ce se cer sume de bani? ce rost au banii? Nu pot sa cred ca se negociaza ca la piata in contul lui Dumnezeu! cine sunt oamenii acestia?

    Apreciază

  6. Ioan C. said, on martie 22, 2011 at 3:44 pm

    Si daca vin din Spania n-au rude acasa pe cine sa intrebe? Banii spala orice?

    Apreciază

  7. Seby said, on martie 22, 2011 at 3:52 pm

    ‘biserica’ a uitat de porunciile lui Dumnezeu si acum practica camataria si acum sunt a devenit o ‘afacere’

    Apreciază

  8. MIhaela said, on martie 22, 2011 at 4:40 pm

    Propun ca credinciosii SA NU MAI CALCE pragul bisericilor unde slujesc acei „preoti”!

    Apreciază

  9. itechnews said, on martie 22, 2011 at 6:53 pm

    A fost lansat pe piaţă primul robot majordom! (VIDEO) http://www.servicii-it.info/2011/03/fost-lansat-pe-piata-primul-robot.html

    Apreciază

  10. razvan said, on martie 22, 2011 at 7:54 pm

    am trait sa aud si asta…
    pai si la ce mai sunt ortodox, daca si de aceasta religie se alege praful…
    maine poimaine vom fi neoortodoxi si ortodoxi clasici…
    cei neo sunt cei care accepta inclusiv asemenea casatorii…
    Dumnezeu sa ne ajute ca ceea ce se intampla in BOR este bataia de joc la adresa Lui Dumnezeu

    Apreciază

  11. Pr. Adrian said, on martie 22, 2011 at 8:21 pm

    Citisem undeva ca in vremurile din urma vom cauta mult un preot adevarat. Eu cred ca e timpul sa-i cautam. Sminteli vor mai fi, poate din ce in ce mai mari, sa ramanem pe pozitiile adevaratei ortodoxii, marturisite de sfintii parinti.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  12. danutza said, on martie 22, 2011 at 8:24 pm

    sf Nifon:
    Pana la sfirsitul lumii, nu vor lipsi profetii lui Dumnezeu, dupa cum nici slujitorii diavolului nu vor lipsi niciodata. Insa in zilele din urma citi vor sluji cu adevarat, cu credinta lu Dumnezeu, cu multa intelepciune se vor ascunde de oameni. Si cu toate ca nu vor face semne si minuni ca Sfintii cei de demult, vor merge insa pe calea cea anevoioasa cu multa smerenie.
    Acestia se vor afla in Imparatia Cerurilor mai mari decit parintii care au facut minuni, pentru ca in vremea lor adica in axceste zile in care traim noi astazi, ale lui antihrist, nu se afla nimeni ca sa faca semne si minuni, ca sa infierbinte rivna lor spre nevointele cele duhovnicesti. Pentru ca in toata lumea, citi vor ocupa tronurile arhieresti vor fi cu totul nevrednici si nu vor avea nici o idee de fapte bune. Dar si staretii, conducatorii monahilor, vor fi la fel. Vor fi biruiti de lacomia pintecelui si slava desarta, si vor fi pricina de sminteli oamenilor, mai mult decit pilda de fapte bune. Si de aceea nici nu se vor mai gindi la lucrarea faptelor bune. Peste tot va stapini iubirea de arginti. dar vai de monahii care se straduiesc sa adune bani, ca unii ca acestia nu vor vedea fata lui Dumnezeu. Caci iubirea de arginti este uriciune inaintea lui Dumnezeu. Monahii si mirenii vor da bani cu dobinda. Ei nu vor voi sai dea la saraci ca sa le rasplateasca Dumnezeu cu mult mai mult in Imparatia Cerurilor. Daca nu se vor parasi de aceasta lacomie, se vor cufunda in tartarul cel intunecos al iadului.
    Din nestiinta se vor insela cei mai multi si vor merge pe calea cea larga si neteda, care duce la pierzanie. „

    Apreciază

  13. mircea said, on martie 23, 2011 at 7:25 am

    Bre, astea la noi sant zero (vorba vine). La o tv engleza era prezentat un „preot” de
    al lor (nu stiu daca era anglican, protestant – habar nu am) care fusese travestit, isi facuse schimbare de sex ( acum era fata ), si spunea ca „biserica” trebuie sa incurajeze astfel de lucruri, ca nu e nici o pr.

    Apreciază

  14. […] 20. ANDREI, Auxiliary Bishop 21. IOAN SELEJAN, Bishop of Covasna and Harghita 22. ANDREI ANDREICUŢ, Archbishop of Vad, Feleac and Cluj and Metropolitan of Cluj, Alba, Crişana and Maramureș 23. VASILE SOMEŞANUL, Auxiliary Bishop 24. IRINEU BISTRIŢEANUL, Archbishop of Alba Iulia 25. SOFRONIE DRINCEC, Bishop of Oradea (Refer to NICOLAE CORNEANU) 26. JUSTINIAN CHIRA, Bishop of Maramureş and Sătmar 27. IUSTIN SIGHETEANUL, Auxiliary Bishop 28. PETRONIU FLOREA, Bishop of Sălaj; in 2006, participated in the Joint Commission for Theological Dialogue between Catholics and Orthodox at Belgrade; the orthodox in his jurisdiction are allowed to get married during the Easter lent if they receive a dispensation from the diocese for a fee; also, in exchange of a fee, Orthodox can marry relatives grade V, VI and VII or people of other faiths (https://saccsiv.wordpress.com/2011/03/22/indulgentele-bor-printre-ele-si-casatoria-mixta-50-lei-si-ca&#8230😉 […]

    Apreciază

  15. […] INDULGENTELE BOR. Printre ele si CASATORIA MIXTA = 50 lei si CASATORIA IN POST = 100 lei … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.