SACCSIV – blog ortodox

Jocurile pe calculator ne pot transforma copiii în criminali

Posted in JOCURI VIDEO by saccsiv on iunie 24, 2010

   În urmă cu câteva săptămâni, Teodosian G. din Iaşi şi-a omorât cu sânge rece mama, profesoară la Grupul Şcolar A.S., pentru că – după spusele lui – nu-l lăsase să iasă afară. Şocant este faptul că băiatul nu a avut pe moment nici un fel de remuşcări, iar după două săptămâni a mărturisit procurorilor: „m-am trezit ca dintr-un coşmar”. Care este cauza pentru care Teodosian, un copil aparent normal, chiar bun la învăţătură, s-a năpustit asupra mamei sale, lovindu-o în cap cu ciocanul până a desfigurat-o complet şi n-a mai dat semne de viaţă? Se ştie doar faptul că Teodosian era un pasionat al jocurilor pe calculator, a celor dure, cu multă violenţă. Oare aceasta să fie explicaţia? I-am adresat această întrebare d-lui Virgiliu Gheorghe, autorul cărţii „Efectele televiziunii asupra minţii umane” (edit. Prodromos, 2008) , realizând interviul pe care îl puteţi citi în continuare. (F.O.)

   Virgiliu Gheorghe: Un psiholog din Marea Britanie observa următorul fapt: dacă, întorcându-ne de la serviciu, am găsi acasă un individ care ne învaţă copilul să facă tot felul de rele, să desfrâneze, să fure şi să omoare, am chema imediat poliţia şi am lua măsuri împotriva acestuia. Dar dacă l-am afla pe copil uitându-se la televizor, învăţând după exemple vii tot ce poate fi mai rău, am spune liniştiţi: „Ei, ce să-i faci, se uită la televizor…”. Vreau să spun că, deşi toate studiile desfăşurate în ultimii 50 de ani demonstrează că violenţa virtuală generează un comportament violent, pe de o parte pe micul ecran avem tot mai multă violenţă, iar pe de altă parte părinţii, în cele mai multe cazuri, nu iau nici o măsură pentru a-şi proteja copiii.

   Familia Ortodoxă: Dar, totuşi, de la un comportament violent şi până la a-ţi omorî mama e o distanţă apreciabilă…

   V.G.: Desigur, însă jocurile pe calculator sunt mult mai eficace în formarea comportamentului criminal decât filmele cu violenţă.

   F.O.: De ce?

   V.G.: În primul rând, pentru că jucătorul se implică activ, nu doar empatic, în actul de violenţă. La televizor el urmăreşte crima, iar la calculator el însuşi trage de mii de ori de o manetă sau apasă pe un buton pentru a omorî, pentru a schingiui. De aceea e mult mai probabil ca acest gest să devină reflex. Să nu uităm că tot ceea ce omul vede rămâne înscris în subconştientul său şi poate ieşi la suprafaţă când nici nu ne aşteptăm. Gândiţi-vă că în mintea unor astfel de jucători pe calculator au pătruns milioane de imagini cu oameni torturaţi şi omorâţi, adesea el însuşi, copilul jucător, fiind autorul crimei virtuale! Ce credeţi că va urma?

   F.O.: Este însă o diferenţă între a omorî un caracter animat în lumea virtuală şi a-ţi ucide mama!

   V.G.: Problema este tocmai aceea că tinerii aceştia, care au petrecut mii şi mii de ore în lumea virtuală, nu mai deosebesc foarte bine realul de imaginar.

   F.O.: Cu alte cuvinte, Teodosian nu a realizat că-şi ucide mama?

   V.G.: În momentul crimei e puţin probabil să fi realizat, dar fenomenul e mult mai complex. Implicarea în violenţa virtuală duce la desensibilizare. Adică în mod firesc, atunci când loveşti pe cineva, când vezi cum curge sângele, intuieşti, realizezi durerea, suferinţa pe care i-o produci aproapelui, ceea ce induce spontan un anumit sentiment de compătimire, de suferinţă, care te împiedică să continui actul de violenţă. Violenţa virtuală toceşte exact această sensibilitate. Doctorii au observat şi la Teodosian acest lucru, o lipsă completă a emotivităţii, a conştiinţei crimei pe care o săvârşise. Povestea cu amănunte despre modul cum s-a desfăşurat omorul, de parcă relata acţiunea unui film. Mă întreb ce ar zice părinţii copiilor care-şi petrec timpul jucându-se pe calculator aflând că astăzi în armata americană se folosesc jocurile de strategie cu conţinut violent pentru a induce desensibilizarea la violenţă, prin urmare a-l educa pe soldat să omoare fără nici o tresărire de conştiinţă, a-l transforma într-un ucigaş perfect. John Naisbitt analizează într-una din cărţile sale cazurile de copii criminali din America, aducând în discuţie chiar antrenamentele speciale ale soldaţilor americani, desfăşurate pe nişte programe video asemănătoare jocurilor cu care se desfată mulţi dintre copiii noştri.

   F.O.: Dar dragostea faţă de părinţi nu te poate împiedica de la o asemenea faptă?

   V.G.: Pe un om normal, da. Dar un copil care-şi petrece timpul omorând sau, pur şi simplu, trăind în spaţiul halucinant al realităţii virtuale, mai poate fi socotit perfect normal din punct de vedere afectiv şi mintal?

   F.O.: Dar nu toţi copiii care se joacă pe calculator ajung să omoare…

   V.G.: Vedeţi, toţi copiii învaţă matematica la şcoală, dar numai puţini ajung la olimpiadă. Extrapolând, observăm că deşi nenumăraţi copii se antrenează astăzi să omoare prin aşa-zisele jocuri pe calculator, doar unii dintre ei ajung la crimă. Poate pentru că au o mai mare labilitate psihică, un mai mare deficit afectiv sau, pur şi simplu, pentru că trec printr-o conjunctură care le favorizează violenţa… În urmă cu câteva luni, un băieţel de numai patru ani din Bihor şi-a omorât surioara cu un cuţit de bucătărie pentru că nu i-a dat o jucărie. Aţi mai auzit de aşa ceva până în zilele noastre? Eu mă gândesc uneori că numai Dumnezeu nu îngăduie toate crimele şi răul pe care copiii noştri l-ar putea face, antrenaţi fiind în mod profesionist să omoare, prin simple desene animate sau prin jocuri pe calculator…

   F.O.: Credeţi că aceste crime pot fi cauzate şi de o anumită înrâurire de natură demonică?

   V.G.: Mi se pare un lucru foarte plauzibil în condiţiile în care pornografia, violenţa şi uciderea sunt acte iraţionale cu un potenţial malefic de necontestat. Atâta timp cât copiii noştri se împărtăşesc din ele, e foarte probabil ca demonii care le gestionează să se facă stăpâni pe minţile lor. Astfel se poate explica şi orbirea care însoţeşte adesea în zilele noastre crimele săvârşite. Spre exemplu, cu câţiva ani în urmă, Cristian, un băiat din Alexandria, şi-a omorât surioara lovind-o de mai multe ori cu cuţitul în spate. Era un copil liniştit, dar pasionat de filmele de groază. Crima a făcut-o într-o stare de somnambulism, având în faţa ochilor un „mascat” din filmul pe care-l văzuse cu puţin timp înainte…

   F.O.: Ce recomandaţi?

   V.G.: Nu cunosc nimic mai periculos pentru educaţia, pentru mintea şi sufletul unui copil decât jocurile pe calculator sau accesul necontrolat la televizor şi internet. Aceste mijloace lăsate pe mâna unui copil sunt mult mai periculoase decât chibriturile şi chiar decât o armă de foc.

   F.O.: Ce putem face pentru a-i creşte cât mai departe de influenţe atât de nefaste?

   V.G.: Să nu lăsăm să treacă timpul, căci toate aceste mijloace dau dependenţă, uneori mai puternică decât drogurile. Trebuie să le găsim copiilor noştri alternative: să petrecem mai mult timp cu ei, să-i obişnuim cu lectura, cu ieşitul în natură şi poate, înainte de toate, să-i familiarizăm cu cele ale credinţei, cu Biserica. O legătură vie cu Dumnezeu ar putea asigura copiilor noştri un echilibru sufletesc şi mental, o vioiciune a spiritului şi mai multe şanse în viaţă. Creşterea unui copil este de mii de ori mai dificilă astăzi decât odinioară, de aceea numai cu străduinţă, înţelepciune şi mult ajutor de la Dumnezeu ne vom face până la capăt datoria de părinţi.

   Cititi va rog si:

VIDEO (WikiLeaks): COLLATERAL MURDER (Crime colaterale) … Filmarea integrala a uciderii unor nevinovati de catre aviatia americana …

   Articolul este preluat din revista Familia Ortodoxa:

VIDEO: Cititi revista “FAMILIA ORTODOXA”

   Pentru abonament contactati va rog redactia la telefoanele 021 312 61 38 si 0733 319 609 sau pe e-mail la familia.ortodoxa@gmail.com

  Plata abonamentelor se poate face in cont bancar prin depunere de numerar, virament sau mandat postal, folosind datele de mai jos:

S.C. ORTODOXPRESS S.R.L.

Str. Constantin Brancusi, nr. 21, bl. M14, sc. 1, ap. 112, Bucuresti, sector 3

CUI: RO 18717238

Cont: RO86 RZBR 0000 0600 0795 2457

Banca: Raiffeisen Bank Unirea

   Abonamentele se pot face si prin SMS, pentru detalii cititi va rog:

http://www.familiaortodoxa.ro/abonare/plata-prin-sms/

  Majoritatea materialelor din revista nu apar si pe site-ul lor. De asemenea o consider utila si celor ce nu au acces la internet sau incepatorilor ce inca nu au habar de grozavia actiunilor SISTEMULUI. De aceea, bine ar fi sa va abonati, s-o cititi si apoi s-o dati si altora. Veti contribui astfel si la trezirea cunoscutilor vostri inca adormiti

37 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iunie 24, 2010 at 5:46 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. tutenstine said, on iunie 24, 2010 at 6:03 pm

    Depinde cine le joaca .Eu ma joc de ceva timp jocuri mai violente si nu am avut nici un gand criminal sau mai rau

    Apreciază

  3. tutenstine said, on iunie 24, 2010 at 6:54 pm

    Dar sunt niste jocuri total idioate pe care nu le recomand nimanui

    Apreciază

  4. Aurora said, on iunie 24, 2010 at 7:36 pm

    Cred ca jocurile pe calculator sunt foartre daunatoare. Am vazut persoane mature care au capatat o asa dependenta ca s-au transformat intr-un fel de zombi, uitand sa mai manance, sa mearga la toaleta, sa faca lucruri elementare. Daca asta se intampla la adulti, va dati seama ce efect au asupra copiilor. Nicio ependenta nu e buna.

    Apreciază

    • Pustnicul Digital said, on iunie 24, 2010 at 7:38 pm

      [..] uitand sa mai manance, sa mearga la toaleta […]

      Nici chiar asa. Cu toaleta e cam greu sa uiti…

      Apreciază

      • em said, on iunie 25, 2010 at 4:46 pm

        ba am vazut si eu. Se manifeste cam asa: incep sa dea dintr-un picior, pe urma din ambele, respira sonor (cred ca e mai degraba un fel de gafaiala), mai trag cate o injuratura, dupa un timp incep sa se bâţâie pe scaun, iar cand ii trece se ridica si fug cu viteza luminii la toaleta. Nu mai stiu daca pe drum reusesc sa se tina total sau partial.

        Apreciază

  5. Aurora said, on iunie 24, 2010 at 7:37 pm

    erata „nicio dependenta nu e buna”.

    Apreciază

  6. tutenstine said, on iunie 24, 2010 at 7:38 pm

    Da dar jocurile ne mai scapa de stress ,cand sunt suparat pe cineva joc ceva si imi trece

    Apreciază

    • Veaceslav said, on iunie 24, 2010 at 8:11 pm

      @tutenstine,
      esti un trol sau mi se pare mie.
      Jocurile = Alcool = Droguri = DESARTACIUNE

      Apreciază

      • greygrey said, on iunie 24, 2010 at 8:20 pm

        JOCURI = ALCOOL ?de unde pana unde trasasi concluzia asta ?

        Apreciază

      • Veaceslav said, on iunie 24, 2010 at 8:46 pm

        @greygrey,
        Jocurile sunt un viciu, sunt asemenea unui drog, sau asemenea alcoolului, au un efect foarte negativ asupra oricaruia si provocada dependenta asemenea jocurilor de noroc.
        Sa nu mai punem la indoiala asta!
        Doamne ajuta!

        Apreciază

  7. Marturiseste said, on iunie 24, 2010 at 8:12 pm

    Mi-ai placut jocurile si recunosc ca sunt extrem de nocive. Am fost o victima a acestei spalari pe creier prin jocuri si filme sau muzica si pana nu m-am debarasat in proportie de 99,99% de ele nu am reusit sa vad cat de periculoase sunt.
    De aceea sustin afirmatia: „Nu cunosc nimic mai periculos pentru educaţia, pentru mintea şi sufletul unui copil decât jocurile pe calculator sau accesul necontrolat la televizor şi internet. Aceste mijloace lăsate pe mâna unui copil sunt mult mai periculoase decât chibriturile şi chiar decât o armă de foc.”

    Iar pentru tine tutenstine am doar un sfat: Inlocuieste pentru o perioada destul de insemnata de timp fiecare clipa petrecuta in fata unui joc pe calculator cu o clipa in care tii in mana o carte sfanta sau chiar Sfanta Scriptura, si abia dupa aia vino aici pe blog sa iti vedem parerea.
    Acest „scapat de stress” nu este decat masca pusa pe fata unui diavol, pentru a nu vedea raul adevarat din spate. Precum zicea Parintele Justin intr-un interviu: „Azi iei o pastila care te scapa de o boala si mai faci alte 5 boli pe langa ea”. Asa e si cu scapatul asta de stress in fata unui joc care iti distruge constiinta pe nesimtite sub falsa masca a linistii interioare.
    Iti recomand cu caldura sa citesti Marsul Distrugatorului pana intelegi bine vedenia explicata in aceasta carte, iar daca ai citit-o si n-ai inteles, e probabil din cauza ca mai si jucai jocuri in paralel, asa ca mai citeste-o odata. Citeste-o pana intelegi, dar lasa jocurile deoparte daca vrei sa intelegi cu adevarat.
    Este cat se poate de clar ca prin mass media, prin filme, prin jocuri si mai ales prin muzica ni se adoarme constiinta.

    Doamne- ajuta!

    Apreciază

    • greygrey said, on iunie 24, 2010 at 8:23 pm

      te inseli amarnic.Nu jocurile distrug constiinta,ele te relaxeaza prin violenta cei drept DAR E VIRTUALA E DOAR UN MIJLOC DE A SCAPA DE STRES(ca provoaca dependenta si mananca mult timp,aici da e o problema da nu aberatia cu duc la violenta etc problema e ca mananca multe ore).Cat despre ce sensibilizeaza oamenii,ei bine,oamenii din jur pot face asta mult mai bine ca jocurile.

      Apreciază

      • G-man said, on iunie 24, 2010 at 9:20 pm

        ma copii de ce sa aveti stres ? ati plans la Mantuitorul in bratele lui si nu va ajutat ? de ce sa jucati jocuri pentru „linistire ” voi sti ce linistire iti da un cantec religios .
        ascultati ceva cantat de Marian Moise.

        Apreciază

      • em said, on iunie 25, 2010 at 4:51 pm

        mai, ai dreptate. Si eu ma relaxam cand fumam cate o tigara. Ba inca mi se parea ca gandesc mult mai repede si mai bine. Ce-i drept, fumam cam 1 pachet pe zi. Am tot repetat relaxarea asta timp de 18 ani. Parca si acum ma mai apuca cateodata dorul… De’ dragoste veche…

        Apreciază

  8. greygrey said, on iunie 24, 2010 at 8:26 pm

    Apropo,numai un retard nu deosebeste lumea reala de cea virtuala 🙂

    Apreciază

  9. Fulger said, on iunie 24, 2010 at 8:45 pm

    Eu am peste 864 de jocuri dintre care jumatate sunt violente dar nu mi s-a intamplat nimic cat am jucat aceste jocuri deoarece cu ajutorul credintei si al lui Dumnezeu am reusit sa ma tin in frau de la violenta si furie si sa trec peste acea stare. Acei copi care au omorat nu cunosteau credinta, nu cunosteau iubirea parintelui, nu stiau cele 10 legi pe care ni le-a dat Dumnezeu.

    Apreciază

  10. flying said, on iunie 24, 2010 at 9:36 pm

    jocurile dau falsa impresie de control ,mai ales pentru un copil care „n-are voie sa faca aia ,n-are voie sa faca ailalta” in viata reala si daca scapa in lumea virtuala unde poate fi orice isi doreste normal ca greu il mai dezlipesti de la calculator. din pacate jocurile de comando ,shootere ,cele de groaza sunt ispititoare, mananca timp si ucid sensibilitatea copilului …dar mai rau copilul care in virtual e sef ,boss,conducatorul comando-ului va avea tendinta sa aduca si in realitate aceasta pretentie de a fi pretuit =>schimba mediul dar el ramane cu pretentia de sef sau erou salvator si negasind in lumea reala decat ” treci si fa-ti patul sau pune mana si invata ” se va refugia iarasi in virtual unde poate fi oricine ,nu un elev sau un licean oarecare dintr-un oras oarecare.

    Apreciază

  11. Vasilisa said, on iunie 25, 2010 at 6:34 am

    Mai copii, relaxati-va si voi mai sanatos. Lasati jocurile pe computer ca o sa va suceasca mintile fara sa stiti cand si cum. Auzi: relaxare prin violenta, am trait sa o aud si pe asta! Iesiti la aer curat, dati cu piciorul in minge, trageti o alergare, faceti o drumetie. Si mai bine e sa va osteniti sa mergeti la cate o manastire pe jos pe cat este cu putinta.

    E pacat de tineretile voastre sa va transformati in cartofi de fotoliu. Pai bunicii si strabunicii nostri au facut doua fronuturi in ultimul razboi mondial: din Rusia pana in muntii Tatra. Mai mult au mers pe jos cu echipamentul in spate. Pai pe voi daca va duce asa din Bucuresti pana in Ploiesti lesinati toti, nu va fie cu suparare.

    Apreciază

  12. sergiu andrei said, on iunie 25, 2010 at 6:35 am

    exista esrb(http://en.wikipedia.org/wiki/Entertainment_Software_Rating_Board) prin care jocurile sunt clasate in anumite ratinguri

    Apreciază

  13. Ciprian said, on iunie 25, 2010 at 7:40 am

    NIMIC MAI NOCIV DECAT JOCURILE PE CALCULATOR SI TELEVIZORUL, MAI ALES PENTRU COPII

    Pe la 26 de ani ma prinsese si pe mine seria Commandos, un comando american care in al 2-lea razboi mondial ataca baze de nemti. Joc de strategie simpatic. Daca iti era omorat un membru al comandoului trebuia sa reiei nivelul. Astfel se face ca dadeai „save” si „load” deseori. Dupa o perioada mai lunga de joc (4-5ore) atunci cand ieseam in lumea reala aveam impresia ca daca fac ceva ce nu imi comvine pot da „load” la ultimul „save”. Mi-am dat seama de nocivitatea gandurilor acelea si treptat am renuntat la a ma mai juca pe calclator. Am mai fost cuprins in paralel de jocul Rich Diamond. Joc de logica (inofensiv) dar iti dezvolta o cultura a banului, aceeasi problema „save” „load” si pierdere de vreme cat cuprinde, cand am vazut cum trece vremea (uitand de „job” care era tot pe calculator) mi-am dat seama ca e o inutilitate. Am mai jucat Age of Empires, Starcraft, Warcraft jocuri de strategie care nu au o violenta explicita si mi-am dat seama ca sunt nocive prin prisma pierderii de vreme si acum si pri prisma „extraterestrilor” din joc=draci. Ma intreb cum e cu copii care in ziua de azi joaca „first person shooter” adica violenta directa si explicita, „grand theft auto” adica furturi de si din masini cu calcare de persoane, „carmageddon” la care punctele se acumuleaza prin calcarea sangeroasa de persoane, nu trebuie sa fii psiholog sa iti dai seama. Am un prieten care se intreaba de ce e asa violent ala micu, toata ziua vrea sa omoare, dar el juma de zi se joaca pe calculator… i-am spus de la ce i se trage dar degeaba… Ca multe alte vicii alcool, tutun si jocurile pe calculator sunt desertaciune, din nefericire de la varsta frageda, asa cum nu ii dai copilului sa bea alcol de la 3 ani si nici nu il lasi sa fumeze asa si pe calculator dupa 16 ani ar avea ce sa caute cand are o constiinta despre lume si nici atunci preferabil pentru treaba. Cum spune Parintele Rafail „pacatul e o scalciere a unei energii de Dumnezeu creeata” asa si jocurile pe calculator sunt o scalciere a utilitatii calculatorului de om creeat. Din nefericire cei care le produc stiu prea bine de ce si pentru ce. Urmariti filmul http://www.trilulilu.ro/mihaioana/ddc22152cc0d51
    Ca orice din lucrurile nefiresti au rolul de a pierde vremea la alegere, la instalare, la jucare, la dezinstalare si la facutul de bani pentru a le avea, ca orice pacat (alergarea omului dupa placere) nu e decat desertaciune, nu au o satisfactie, o inaltare sufleteasca ci dincontra, mai atrag si alte vicii.

    Televiziunile din ziua de azi vorbesc despre bani ca despre Dumnezeu, fonduri europene, pensii, salarii, cu cat a mai fost vandut precum un sclav stiu eu ce fotbalist etc astfel oamenii intrand intr-o paradigma cum ca nu se poate fara ban si sa isi doreasca banii cu orice pret chiar si cu cel al vietii. Mare spurcaciune televiziunea, implinesc 10 luni de cand nu am mai deschis televizorul si e o alta perceptie despre lume si viata. Televizorul deseori te impinge la pacatul de a judeca pe altii, de sexualizare, de bulimie de a face lucruri nedorite (credite) fara sa iti dai seama ca de acolo vin… Cititi cartile domnului Virgiliu si luati aminte…

    Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze!

    Apreciază

    • greygrey said, on iunie 25, 2010 at 8:18 am

      singura nocivitate e ca mananca vremea,creeaza dependenta si te transforma in leguma dar nimic legat de violenta sau alte porcarii.Daca va influenteaza gandirea prostiile astea atunci inseamna ca sunteti prea usor de influentati (deci problema e la voi :P).Daca ai o gandire bine intemeiata atunci nu au cum sa te faca mai violent sau mai stiu eu cum.Iti omoara mult timp(prea mult),dar atata tot.

      Apreciază

      • Ciprian said, on iunie 25, 2010 at 11:15 am

        Ai jucat tu vreo 2 luni jocuri violente cu „save” si „load” pentru a spune ca problema e la noi?!? Nu am spus ca am devenit violent dar imi treceau prin cap faptul ca as putea face tot felul de prostioare si sa dau „load” astfel violenta din jocuri asociata cu posibilitatea de a „recupera greseala” poate NASTE MONSTRI si naste dupa cum se vede si din articolul de mai sus. Si intaresc ca e un viciu oricare din jocuri „pana nu le termini” dar dupa ai apare seria 2, 3,4 etc asa ca nu se mai termina niciodata daca nu ai inspiratia, taria si mediul de a te opri. Doamne Ajuta!

        Apreciază

  14. Ciprian said, on iunie 25, 2010 at 2:38 pm

    Pentru cei care cred ca se reduce stresul prin Jocuri pe calculator si televizor:

    Cititul poate ajuta la reducerea stresului

    Potrivit unei cercetări recente, cititul este cea mai bună modalitate de relaxare, iar efectuarea sa timp de cel puţin şase minute poate contribui la reducerea cu două treimi a stresului. De asemenea, se pare că cititul funcţionează mai bine şi mai rapid decît alte metode de calmare, precum ascultarea unor melodii speciale, realizarea de plimbări în aer liber sau consumul unei căni cu ceai.

    Psihologii sînt de părere că mintea umană trebuie să se concentreze asupra cititului, iar transpunerea într‑o lume imaginară determină eliminarea tensiunii din muşchi şi din inimă. Studiul a fost efectuat pe un grup de voluntari, de către specialiştii din cadrul Mindlab International, de la Universitatea din Sussex. Nivelul de stres şi pulsul participanţilor au fost crescute prin intermediul unor teste şi exerciţii, după care a fost încercată calmarea lor prin diverse metode. Cititul a funcţionat cel mai bine dintre toate, el reducînd nivelul stresului cu 68 la sută. Subiecţii au fost nevoiţi doar să citească rar, timp de 6 minute şi astfel s‑a observat că pulsul şi tensiunea din muşchi au înregistrat o scădere semnificativă.

    Muzica s‑a situat pe locul secund în clasamentul metodelor de reducere a stresului, cu un procent de 61 la sută, fiind urmată de consumul unei căni cu ceai (54 la sută) şi de plimbările în aer liber (42 la sută).

    „Lectura reprezintă metoda supremă de relaxare. Subiectul cărţii nu este un aspect foarte important, ci contează gradul de concentrare asupra poveştii, deoarece astfel ne detaşăm de grijile zilnice”, a afirmat dr David Lewis, coordonatorul cercetării.

    http://www.evenimentul.ro/articol/cititul-poate-ajuta-la-reducerea-stresului.html

    Apreciază

  15. […] Jocurile pe calculator ne pot transforma copiii în criminali […]

    Apreciază

  16. em said, on iunie 26, 2010 at 4:27 pm

    dar mai usor se lipesc de mintea ta imaginile dintr-un film xxx decat cele dintr-o carte scrisa de Sandra Brown. Ca sa citesti o carte e necesar un anumit efort, o oarecare vointa, atentie, timp; dar filmul… stai super relaxat si singurul efort e cel de a tine ochii deschisi. inregistrezi bune si rele precum un aparat de filmat. Tot ce inregistrezi intra in subconstientul tau, iesind cand ti-e lumea mai draga si „fericindu-te” cu reactii pe care nu stii de unde sau de ce le ai. Cat despre jocuri… mi se pare ca aici deja se schimba totul, deoarece tu participi direct la actiune. Te implici total cu toata mintea si vointa ta. Tu incepi sa traiesti acolo, in acel joc. Te gandesti la el, cauti noi strategii, te implici uneori atat de mult incat viata reala nu pare sa mai aiba o importanta atat de mare decat in masura in care iti poate da raspunsuri la jocul tau.
    Din tot noianul de iluzii, cartea mi se pare a fi raul cel mai mic. Chiar si o carte de Sandra Brown. Cu timpul ai toate sansele sa te apropii de cartile care iti sunt folositoare. Pt ca singur le vei cauta dorind sa afli raspunsuri. Singura conditie e sa-ti placa sa citesti; sa fii antrenat in lectura.

    Apreciază

    • Ciprian said, on iunie 29, 2010 at 3:39 pm

      In tinerete am citit 1001 de nopti si Sandra Brown deci vorbesc in cunostinta de cauza, mai ales uitandu-ma in urma, vazandu-mi pacatele, deci toate la varsta lor si unele lucruri chiar nu isi au rostul (in caz ca nu ai citit Sandra Brown iti descrie cu lux de amanunte unele aspecte intime, e un fel de Playboy/Penthouse dar povestit), sminteala pe fata pentru un tanar…De filme nu mai vorbesc….

      Apreciază

  17. LeoMajor said, on iunie 29, 2010 at 1:49 pm

    pana la urma te plictisesti de orice si nu mai ai chef de nimic. ABSOLUT! … nimic. Si ajungi intr-un impas si iti pui urmatoare intrebare: „Bun .. si eu acum ce se presupune ca ar trebui sa fac? :-/”

    Eu deja cand deschid un joc il deschid mai deraba sa treaca timpu nitel mai repede decat ca o necesitate urgenta, obsesie, dependenta, impulsivitate. Inainte cand am dat si eu de calculatoare ceva mai performante mi-se parea destul de fascinant nfs porche si age of empire. Deja ajunsesem sa le visez, sa ma gandesc la ele, si sa GANDESC strategii cum sa reusesc sa „supravietuiesc” sau sa trec de urmatorul nivel. Dar … toate au timpul lor si acum mintea imi sta la alte probleme mai tehnice si REALE, decat de probleme virtuale.

    P.S: Sper sa nu ajunga la guno si commentul asta.

    Apreciază

  18. Conteaza? said, on iunie 29, 2010 at 11:22 pm

    Imi pare bine ca fiecare isi spune punctul de vedere dar nimeni nu hotaraste ceva intr-un final.
    Eu incep prin a spune ca vina nu este in niciun caz a producatorilor, ci a parintilor. Parintele are rolul de a supraveghea activitatile copilului pana la o anumita varsa si de a-i corecta greselile daca este cazul, iar limitarea timpului petrecut in spatiul virtual este una din actiunile ce trebuiesc indeplinite de acesta.
    De ce spun ca producatorii nu au nicio vina? Pentru ca daca oricare de aici a cumparat un joc original cred ca a observat ca pe coperta, in fata jos pe partea stanga sunt date niste indicatii de varsta si lucrurile ce ar putea fi rele pentru copii. Din cate stiu, jocurile cu impuscaturi sau foarte violente in orice alt fel au un rating M (18+) care atentioneaza cumparatorul ca este recomandat persoanelor ce au peste 18 ani.
    Daca un astfel de joc ar fi cumparat de catre parinte (pentru ca acesta decide unde se duc banii), atunci cred ca parintele greseste fiindca ignora atentionarile producatorilor ca poate afecta grav comportamentul copiilor.
    Luam in considerare si cazul in care parintii nu isi permit jocul original si il descarca de pe net. Deja aici discutia nu mai are sens pentru ca jocul nu mai trece prin mana parintilor, copilul il poate ascunde si nesupravegheat, acesta il joaca in voie. Gresala a cui e? Tot a parintilor care nu isi supravegheaza copilul.

    Ce sa mai spun? Am 17 ani si sunt jucator de astfel de jocuri de la varsta de 11 ani. NU m-au afectat in niciun fel aceste jocuri. DA… si eu am dat din picioare in unele momente in jocuri pentru ca in fata monitorului lumea reala nu mai exista… dar e doar din cauza emotiilor. NU am avut niciodata ganduri necurate si nu as fi fost in stare sa ranesc pe cineva. Viata virtuala imi oferea (si inca imi ofera) posibilitatea sa fiu ceva ce in viata reala nu pot fi. E doar un mod de evadare din lumea reala care DA… si pentru un adolescent e destul de grea. Stresul nu este al nostru, ci al parintilor. Problemele lor au un impact negativ si asupra noastra. Ca sa nu mai zic de scoala unde sistemul actual de invatamant ne transforma in niste robotei si care promoveaza prostia. Un copil prost care are bani are 10 pe linie si viitorul asigurat, in timp ce un copil capabil, dar fara posibilitati incearca sa ia note pe merit si sa isi asigure un viitor vazand ca parintii lui muncesc o viata pentru un mare nimic. Chestia asta cred ca e destul de stresanta. Oricum… ora asta ma face mai mult sa aiurez si sa nu mai gandesc. Sunt multe de spus, dar sunt greu de explicat.
    Concluzia
    Vina nu e a copilului sau a companiei producatoare, ci a parintelui neglijent;
    Si tinerii sunt stresati, vazand cate probleme au parintii si ceilalti din jur. (stresul e contagios)
    Jocurile video, pentru o persoana care stie sa faca diferenta intre viata reala si cea virtuala nu au niciun impact, eu chiar consider ca ajuta in unele situatii, necesitand si putina gandire ce duce la antrenarea creierului in rezolvarea unor probleme in viata de zi cu zi, intr-un mod non-violent.

    Apreciază

  19. […] Dupa cum am procedat si in cazul revistei Familia Ortodoxa (cititi va rog Jocurile pe calculator ne pot transforma copiii în criminali) va prezint modalitatea de a va putea abona la […]

    Apreciază

  20. […] Jocurile pe calculator ne pot transforma copiii în criminali […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.