SACCSIV – blog ortodox

Botezul Domnului

Posted in IISUS HRISTOS, predici, SFANTUL IOAN BOTEZATORUL by saccsiv on ianuarie 6, 2024

„S-a deschis cerul, şi S-a coborât Duhul Sfânt… în chip trupesc, ca un porumbel” peste Fiul lui Dumnezeu, Care stătea în Iordan. Şi glasul lui Dumnezeu-Tatăl s-a auzit din cer: „Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit” (Luca 3, 21-22; Mc. l, 11; Matei 3, 17). Deschis este şi astăzi cerul, şi din nou Duhul Sfânt Se pogoară deasupra apelor şi Dumnezeu îl mărturiseşte pe Fiul Său.
O, de s-ar deschide şi ochii noştri sufleteşti! O, de-ar putea urechile noastre să audă glăsuirile cereşti! Am vedea că cerurile sunt deschise deasupra noastră. L-am vedea pe Fiul lui Dumnezeu stând printre noi şi pe Duhul Sfânt plutind deasupra noastră şi am auzi glasul lui Dumnezeu vestind dumnezeirea Mântuitorului lumii. Am simţi cum Duhul Sfânt Se coboară deasupra apelor, cum le redă bunătatea pe care au avut-o la facerea lumii şi le dăruieşte puteri tămăduitoare, cu care să renască natura căzută. Noi înşine ne-am acoperi de lumină, gurile noastre s-ar umple de duh şi L-ar cânta cu bucurie pe Cel ce ne-a întărit pe noi pe piatra credinţei. Dar numai cei curaţi cu inima văd cele dumnezeieşti. Cei întunecaţi de păcat văzând nu văd şi auzind nu aud.

Cititi va rog mai multe la:

Sfantul Ioan Maximovici: Cuvant in ziua Botezului Domnului

Slujba de la Agheasma Mare

Daca Agheasma Mica se poate savarsi ori de cate ori credinciosii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiaza o singura data pe an, pe 6 ianuarie, in ziua Botezului Domnului in Iordan.

In cadrul slujbei de sfintire a apei se citesc trei paremii, toate din prorocia lui Isaia (cap. XXV, 1-10; LV, 1-13 si XII, 3-6), apoi Apostolul (din I Cor. X, 1-4) si Evanghelia (de la Mc. I, 9-12), in care se prezinta in rezumat Botezul Domnului. Dupa ectenia mare se rosteste rugaciunea de sfintire a apei, compusa de Sfantul Sofronie al Ierusalimului, adresata Sfintei Treimi: („Treime mai presus de fire…”). Preotul slujitor Il invoca de trei ori pe Sfantul Duh pentru sfintirea apei („Tu Insuti, dar, Iubitorului de oameni Imparate, vino si acum prin pogorarea Sfantului Tau Duh si sfinteste apa aceasta”) si binecuvanteaza de fiecare data apa cu mana, afundandu-o crucis in vasele cu apa. Apoi rosteste o noua formula de invocare a Sfantului Duh („Insuti si acum, Stapane, sfinteste apa aceasta, cu Duhul Tau cel Sfant”), pe care preotul o rosteste tot de trei ori, binecuvantand de fiecare data apa, cu mana crucis.
La finalul slujbei, preotul slujitor afunda de trei ori crucea si busuiocul in apa cantand troparul Praznicului. „In Iordan botezandu-Te Tu Doamne …”

In casele credinciosilor, agheasma se pastreaza la loc de cinste, in vase curate si dintr-insa se gusta pe nemancate, in zilele de post si ajunare. Potrivit invataturii Sfintilor Parinti, „firea apei celei sfinte este ca sa spele si trupul si sufletul, sa-l sfinteasca, sa-l innoiasca si sa-l faca fiu al lui Dumnezeu”.

Adrian Cocosila

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/religie/ajunul-bobotezei-de-post-negru-69743.html

 

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Antonia said, on ianuarie 6, 2024 at 9:53 am

    Doar ca maine in Ceruri e serbata Nasterea Domnului, exact cand pe Pamant e 7 Ianuarie, adica 25 Decembrie. Dar unii se incapataneaza sa tina cu umanismul, cu papa, cu ecumenismul si cu profanul, nu cu liturgicul, bisericescul si patristicul.

    Apreciază

    • saccsiv said, on ianuarie 6, 2024 at 12:00 pm

      Antonia

      Asa, si ce vrei? Sa ne ducem la Slatioara? Sau cum?

      Apreciat de 1 persoană

      • Antonia said, on ianuarie 6, 2024 at 1:49 pm

        Deocamdata 75% din ortodocsii de pe pamant tin calendarul niceean. In plus, nimeni nu a anulat Sinodul Intai de la Niceea si nici nu o sa poata cineva.

        Toate sarbatorile sunt generate de Pascalie, caci tocmai Pascalia a fost legea de la Sinodul Intai.

        Cat despre Slatioara ce sa zic? E o schismatica din anii ’50 de cand si-au facut sinod aprobarea celor 14 Biserici Locale si o eretica din anii ’80, de cand s-au unit cu kiprianitii.

        Apreciază

      • C said, on ianuarie 6, 2024 at 8:40 pm

        Antonia și cum rămâne cu echinopțiul ?
        Calendarul Iulian a fost făcut prima data in 46 i. Hristos de romani care îl folosea toată lumea , dar fata de anul ceresc rămânea în fiecare an în urmă cu 11 minute , așadar de la 46 î . Hristos și până la anul 325 aproape 400 de ani , calendarul a rămas în urmă față de cel ceresc cu trei zile , fapt pt care echinopțiul era la 18 martie , iar Sfinții Părinți de la Sinodul Ecumenic de la Niceea au îndreptat această eroare făcând din 18 martie, 21 martie . Deci 21 martie era dată care trebuia să rămână neschimbată pt echinopțiul după care se stabilește data Paștelui și după luna plină și în funcție de pastele evreiesc casa nu fie odată cu cel ortodox .
        Însă și în cel îndreptat de la Niceea, cică au rămas 11 minute care făcea întârziere și până prin 1600 a ajuns sa fie iar întârziere vreo 10 zile față de cel ceresc .
        Cum că astea nu țin de dogmă rămân la Pronia Dumnezeiască,
        calendarul nu afectează dogmele și canoanele și nici apropierea de papistași .
        Iar că în România am îndreptat/schimbat ” fusul orar cu 13 zile” și alții au fusul cel vechi , asta e , noi ținem unele Sărbători mai devreme că ceilalți și mergem înainte , eca și cu continentul american , când la noi e ziua la ei e noapte , apoi când ajungem in lumea cealaltă atunci om.fii toți în același „fus orar calendaristic ” …până atunci sa lucram faptele credinței și să ne ajute Domnul și. Maica Domnului cu Sfinții să ne mântuim și noi, păcătoșii .

        Apreciază

      • Aurora said, on ianuarie 7, 2024 at 11:42 pm

        Nu, Vasile, nu-i asa. Antonia are dreptate. Calendarul vechi e cel adevarat, liturgic, bisericesc. Restul e facatura, papism, insulta la adresa lui Hristos. Calendarul gregorian este cea dintai insulta adusa lui Hristos de greci. Ei au cedat la presiunile masonului Metaxakis, apoi am cedat noi ca niste dobitoci si iobagi prosti, nestiutori de carte ce suntem. Toata viata am ascultat de asupritori si am devenit cea mai jalnica natie dupa ce fanariotii ne-au invatat sa traim doar pentru trup. A ne intoarce la calendarul patristic nu inseamna Slatioara. Preotii la care mergi tu si spun „sa nu facem schisma” nu sunt nici ingraditi, nici cunoscatori ai problemei, si nici onesti. Ce-i opreste sa se intoarca la calendarul sfintilor ? Iti spun eu : papa, patriarhul si diavolul. Toti slujesc aceluiasi stapan, numai lui Hristos nu.

        Apreciază

    • roman said, on ianuarie 7, 2024 at 4:08 pm

      Antonia
      Dacă nu mă arunca,IARĂȘI la gunoi Bătrânul SACCSIV
      vezi ca esti in înșelare si incearca sa scapi de asta.
      Tot ce spui si crezi ca e…liturgic si patristic e o PROSTIE.
      Si eu am CAZUT câtva timp în…,,
      calendarul patristic”..dar m-a ajutat Harul Domnului sa nu ma pierd in asta si sa ma opresc.
      Păi, Ilie Lăcătușul e sfânt, cu moaște ÎNTREGI…si a fost Preot pe NOU ,45 DE ANI,deci…
      SA TACA GURA PACATOSILOR!

      La fel,sa FII SIGURĂ e si Iustin Pârvu ,Preot pe NOU vreo 60-70 de ani,CRED….

      Gheorghe Calciu, a căror Sf MOAȘTE au fost REIngropate de ERETICUL Teofan de Moldova, DUPA ce a confirmat CU GURA LUI,la TV ,DECI e ….soo dovada pămîntească ptr TOȚI GURA CASCA de pe pamant …a confirmat VERBAL sfințenia Pr.Gheorghe Calciu, ÎNDEMNÂND pe unii…GURĂ CASCĂ (aia care VEȘNIC…nu au ce face …si…stau in ascultare) sa ia o PARTE din Sfintele Moaște si sa le puna in osuar cu celelalte Sf Moaște de la ….???!!!.. acea manastire,de atunci si de azi,plina de ,,luptatori”,iar restul lor ,a Moastelor intregi,caci NICI Sf Cruce si Sf Evanghelie si nici Sfintele Sale vesminte cu care a fost ingropat,ERAU INTACTE si NE putrezite,si la semnul ….ALUIA…
      care se aseamana si isi va lua PARTEA cu ARHIEREII din Sf Evanghelii,aia care STRIGAU….
      sa puneti paza multa la mormântul Lui Iisus Hristos, ca nu cumva sa vie Apostolii sa-L fure si sa fie sminteala de pe urma mai mare ca cea din-ainte…
      Si sa fie ÎNGROPATE…
      ATENȚIE, sursa e Antena 3(imbatabilă sursă, nu-i așa???,).

      La fel Pr Constantin Sârbu, Vasile Pătrașcu, Adrian Fagateanu, Valeriu Gafencu, Jimboiu Gheorghe si MULȚI, EXTREM DE MULȚI…

      Acuma INDICA-MI,tu ,pe unul SINGUR de pe vechi din România și care e sfant….???!!!

      RASPUND tot eu….NU EXISTĂ,

      si nu veni cu Sf Ioan Iacob de la NT ,ca e Sfântul Bisericii Ortodoxe din România, iar el a plecat FĂRĂ scandal în Țara Sfânta,la Ierusalim,intrând sub ASCULTARE în mănăstire ce aparținea de Patriarhia Ierusalimului ,care a ramas la CALENDARUL IULIAN ,ala de la aproximativ 1583 SCHIMBAT PRIMA OARĂ, din Annus Mundi (masura timpului de la FACEREA lumii),in Anno Domni(Anul Nasterii Domnului ),iar în Rusia din anul 1700.
      Iar fiindcă a fost VIETUITOR al mănăstirii aparținând acelei Patriarhii, a ținut rînduială calendarului vechi.
      Inca o dovada CA NICI UN SFANT nu si-a facut VREODATA ,vreun calendar,ci l-au RESPECTAT pe Cel al Bisericii sub ascultarea căreia erau,din perioada lor.
      Si Sfinții părinți de la Sinodul 1 Ecumenic au infierat calendarul bizantin Iulian de atunci, care era în Imperiul Roman.Calendarul e DOAR o măsură,o ordonare a timpului, și ATÂT.
      Între Sinodul 1 Ecumenic ,cel de la 325 si pana la 1924 se pare Ca au avut loc mai multe SCHIMBĂRI, în ETAPE,ale calendarului iulian, cel Bizantin.
      Pe lângă …Anno domini=AD…,bagata pe gât, TOT de pe la …PAPISTASI, bineînțeles, în loc de . ..AnnoMundi =AM ptr a intari azi TEORIA EVOLUTIONISMULUI….ca pamantul are miliarde de ani(hahaha),au mai schimbat si ZILELE SĂPTĂMÂNII, căci Sfinții părinți de la Sinodul 1 Ecumenic aveau ca si DENUMIRE a zilelor săptămânii, versiunea din SEPTUAGINTA (Cărțile lui Moise)…Duminică ,Ziua întâi și a opta,atunci era Kyriake,Ziua Domnului
      …luni,azi,de la zeii romani -LUNA,atunci era Ziua Doi ,Ziua Ingerilor
      ….Marți, de la MARTE,atunci era Ziua a treia,Ziua Sf Ioan Botezătorul
      ….Miercuri, de la MERCUR, atunci era Ziua a patra,ca in Septuaginta,era ziua Sf Cruci, a Rastignirii Domnului si Dumnezeului Nostru Iisus Hristos
      …Joi,de la JUPITER, atunci era Ziua a 5 A
      …vineri, de la VENUS, era Ziua a 6 A
      …sâmbătă, de la SABATUL evreiesc, era Ziua a 7 A…
      Babeste, calendarul iulian e cu 45 de ani INAINTEA Domnului introdus, deci cum sa înceapă cu anul Nașterii Domnului, ca și așa atunci F.F. PUȚINI oameni l-au primit ca si Dumnezeu si Om Adevărat, deci nu au strigat atunci….ba sa schimbam calendarul dupa Nașterea Domnului Hristos,sa nu mai fim in 5508 sau 5500(spune Sf Ipolit al Romei, că ar fi nașterea Domnului,deci cu 8 ani diferența, față decât știm azi ,oficial ) sa punem anul 0 ca uite S-a nascut Mesia….nu,nu a facut nimeni asa ceva si DECI…
      Dumnezeu nu ne va întreba la Judecată de calendarul de acum 100 de ani,ci de DREAPTA CREDINȚĂ.
      Dacă Dumnezeu a facut Pogoramant la 1924,oare oamenii de ce NU fac???
      Nu primesc asa ceva???
      Oare cum au botezul,românii,grecii si etc???Tu,probabil tot pe NOU ești botezată,poate căsătorită etc.Si e bine asa,stai pe pace!
      Sa nu care cumva sa va treaca prin cap sa va REbotezati, ca e ucidere de Hristos a 2 A oara si e ….GRAV.
      Sa știți că eu am cunoscut oameni de ăștia și….vai de ei,unul a murit pe la mateiti si…e f.grav.
      Noi avem de luptă cu : CIPURILE,VACCINURILE,IDENTITATE DIGITALA,CERTIFICAT VERDE, portofel digital,acte de TOT FELUL de Cipuri,care TOT ACEST DIGITAL este Sfârșitul Libertății omului dată în DAR a 2a oara si ULTIMA, de către Iisus Hristos pe Crucea Golgotei si de care trebuie să ne dăm si MORȚII,sa nu cumva sa ne-o fure,mintă,însele,OBLIGE,sileasca si sa ne facem,IARĂȘI ROBI FIAREI 1 si care v-a da puterea ei FIAREI 2,lu’ PARȚUL ala pierzator ce vine sa preia de-a gata omenirea si sa o conducă în pierzarea sa,în FOCUL VESNIC.
      De cele ce trăim azi ,vom fi noi judecăți,iar de CALENDAR nu,aia vor fi întrebați cei din 1924.
      Scopul schimbării calendarului de către MASONERIE este sa creeze….DEZBINAREA.
      Calendarul este o măsură a timpului,iar timpul a fost CREAT odată cu cerul si pământul și Dumnezeu Creatorul si al ….timpului…nu se închina la lucrurile facute de mainile Sale.
      Mai mult,eu presimt că prin 25,26 ecumenistii vor trece la CALENDARUL papei, ala NOU,NOUȚ si atunci,ortodocșii vor trece automat la calendarul iulian.
      E bine să puteți ține calendarul iulian, dar nu SA credeți că din cauza asta Nu mai este Har la ortodocșii adevărați, ingraditi de erezie ereziilor, dar care păstrează inca credința pe NOU.
      Asta e schismă si e GRAV.
      Nu e un zid între muntele Athos si Grecia din 1924 sau între români si greci si etc.
      În Ceruri nu mai sunt slujbele de pe pământ….ca nu o zice Sfîntul Ioan Gură de Aur….Doamne al Puterilor milumiluieste-ne pe noi ,ca n-afara de tine pe Altul ,ajutor intru NECAZURI nu avem…..
      Ca in Ceruri NU MAI EXISTĂ NECAZURI si …tot așa, acolo SUNT ALTFEL slujbele…
      Ba mai mult, cică in Laponia sunt câteva mii de ortodocși și au o zi pe an de ..O LUNĂ sau nu stiu cât, e ceva f.lung,deci daca e numai zi ,O LUNA, ce nu mai e Inviere, slujba de noapte etc???
      Dacă românii primesc Lumina la 12 noaptea si spun Hristos a Înviat, iar AMERICANII DORM ATUNCI….ce e atunci? E hula sau ce???
      Rugaciunea Bisericii e ÎNAFARA timpului fizic, căci intrarea Domnului in Iordan se canta de 2000 de ani și vor ramane veșnic aceste FAPTE.
      Căutați Mântuirea, care fara DREAPTA CREDINȚĂ, nici macar la Vămile Văzduhului nu ajunge sufletul omului.
      Iisus Hristos BIRUITOR!

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.