SACCSIV – blog ortodox

Doi părinţi din Bihor au primit câte 4 luni de închisoare deoarece “au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie”

Posted in copii, HOMESCHOOLING, inchisoare, puscarie, Romania by saccsiv on ianuarie 3, 2024

Sursa: https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/doi-parinti-din-bihor-care-isi-educau-copiii-2328395.html

Doi părinţi din Bihor, care au ales să-şi educe acasă toţi cei patru copii de vârstă şcolară, pentru a-i feri de ispita internetului, au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei.

Cazul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd (Bihor), la începutul anului trecut, ca urmare a unei reclamaţii depuse de directorul Liceului teoretic Bratca, localitate unde locuieşte familia de pocăiți, după ce, în toamna lui 2021, cei doi părinţi şi-au retras din unitatea de învăţământ cei patru copii de vârstă şcolară – atunci în vârste de 8, 10, 11 și 13 ani.

În faţa anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare. Pe de alta, ei au fost deranjaţi de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet şi nici la televizor.

Din declaraţia inculpatei, rezultă că au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie”, au explicat procurorii în rechizitoriu.

Sistem pe lângă lege

Copiii au fost înscrişi la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii contra unei taxe care, în 2021, s-a cifrat la 250 dolari pe an/familie.

Atât că, după cum a comunicat Inspectoratul Şcolar Bihor, la solicitarea procurorilor, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor au stabilit că cei patru copii au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta lor, iar părinţii nu au pregătirea să îi educe, în condiţiile în care femeia are 8 clase absolvite iar soţul ei, liceul.

„E hărţuire“

Procesul s-a judecat la Judecătoria Aleşd, iar cei doi părinţi au fost acuzaţi de împiedicarea accestului la învămământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În faţa judecătorului, cuplul nu şi-a asumat vreo vină, femeia susţinând chiar că procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire, dar, în final, judecătorul a dat dreptate procurorilor. Instanţa i-a stabilit fiecăruia câte 4 luni de închisoare, dar a decis să amâne pe o perioadă de supraveghere de 2 ani aplicarea pedepselor, ceea ce înseamnă că vor rămâne şi cu cazierele nepătate. Poate că, în acest fel, cei doi „vor pune în primul plan nevoile minorilor”, şi „vor lăsa la o parte motivele invocate relativ la consecinţele negative ale accesului copiilor la  dispozitivele electronice de comunicare”, se explică în hotărârea judecătorească.

Totodată cei doi soţi au fost obligaţi să presteze câte 40 zile de muncă în folosul comunităţii. Verdictul judecătorilor mai poate fi atacat de procurori şi de cei doi părinţi în termen de 10 zile de la comunicat însă, până pe 2 ianuarie 2024, părţile nu au uzat de acest drept.

„E dreptul lor”

Contactat de Adevărul, Gabriel Curcubet, preşedintele fondator al Asociaţiei Home Schooling România. Familia Curcubet este printre primele din România care şi-a asumat educarea copiilor în sistem homeschooling, iar fiul lor cel mare este, deja, student la New York University (NYU), secţia din Abu Dhabi, cu bursă întreagă.

Gabriel Curcubet (foto, sus, cu familia)a început să le predea copiilor materiile reale, istoria şi geografia, iar soţia, casnică, materiile umane. Ulterior, au apelat şi la cursurile online. Din 2002, când a înfiinţat Asociaţia Home Schooling România, familia luptă pentru schimbarea legislaţiei, în aşa fel încât acest sistem să fie recunoscut de stat.

Interpelat pe marginea situaţiei celor doi părinţi din Bihor, Gabriel Curcubet consideră că în acest caz, anchetatorii s-au grăbit atunci când i-au trimis în judecată pe cei doi părinţi iar hotărârea instanţei nu este corectă.

Nicăieri nu scrie în lege că eşti obligat să-ţi înscrii copilul la o şcoală în România”, spune preşedintele Asociaţiei Home Schooling România, care îi consideră pe cei doi părinţi, chiar şi cu lipsurile pe care le au din punct de vedere al pregătirii, „mai conştiincioşi şi mai responsabili decât directorul care i-a reclamat“.

Dacă acea şcoală din SUA i-a lăsat să fie educatori şi mentori pentru copiii lor, cu pregătirea pe care o au, atunci e treaba şcolii, nu e problema autorităţilor româneşti”, explică Curcubet.

El este de părere că, înainte de a decreta că acei patru copii au lacune educaţionale, specialiştii DGASPC ar fi trebuit să îi testeze după sistemul american, nu cel românesc. „Eventual să-i testeze pe copii cu testul Pisa, să vedem dacă îl vor trece”, a spus Curcubet.

„Adevărul“ a publicat mai multe materiale pe tema elevilor retraşi din şcolile sucevene, în perioada 2020 – 2022, pentru a fi înscrişi la şcoli din America şi Marea Britanie, majoritatea neacreditate în ţara noastră. Elevii nu părăsesc ţara pentru a studia în străinătate, ei rămân acasă, iar părinţii îşi asumă rolul de dascăl. Părinţii cumpără cursuri de la respectivele şcoli şi le predau în regim de homeschooling.

În perioada 2020-2022, au fost retraşi 81 de elevi. Copiii aceştia au părăsit sistemul şi nu îi regăsim nicăieri înscrişi. Părinţii au ales nişte şcoli care funcţionează în afara legii. Unele dintre ele nici nu le-am găsit, nici nu au site-uri”, a arătat Ioan Puiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Suceava.

Unele dintre şcolile americane la care au apelat părinţii din Suceava nu sunt acreditate de ARACIP, ceea ce înseamnă că diplomele copiilor nu pot fi echivalate de statul român.

Control în ţară

În urma materialelor publicate de „Adevărul”,  Ministerul Educaţiei a cerut să se facă verificări în toate şcolile din România, atât în şcolile publice, cât şi în cele private (acreditate) pentru a identifica situaţiile în care elevii au renunţat la sistemul clasic de educaţie în favoarea sistemului de tip homeschooling.

Solicitarea a fost transmisă printr-o adresă semnată de secretarul de stat Sorin Ion, care a cerut şcolilor ca în situaţia în care identifică astfel de cazuri să sesizeze Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială. Totodată, directorii de şcoli sunt îndemnaţi să le explice părinţilor riscurile pe care şi le asumă dacă îşi retrag copiii din şcolile de stat sau private acreditate pentru homeschooling.

27 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Christina said, on ianuarie 3, 2024 at 11:38 am

    A fost gresita abordarea parintilor vis a vis de reprezentantii statului precum si necunoasterea legilor, pentru ca in mod normal nu trebuia sa se ajunga aici. Este vorba de nuanta si de modul de a gestiona aceasta situatie. Sunt atatia parinti care au avut copiii inscrisi la HLA si n au mai fost condamnati. Orice parinte are dreptul de a si scolariza copiii in invatamantul privat, indiferent in ce parte a lumii este acesta, cu conditia sa poata dovedi acest lucru cu documente de la scoala respectiva. Pocaitii sunt mai orgoliosi, ei au dat o motivatie cu care nu aveau cum sa castige un instanta, avand in vedere politica la nivel de tara si globala. Daca isi vedeau de treaba, utilizau notiunea de “ invatamant privat” si nu homeschooling sau unschooling ( alta traznaie), nu aveau aceste probleme.

    Apreciat de 1 persoană

  2. scortisoara said, on ianuarie 3, 2024 at 12:56 pm

    Am o intrebare generala . Voi mai puteti trai intr-o tara care si-a pierdut demnitatea ?
    Eu nu.
    sa nu imi raspundeti ca sunteti ortoodcsi si ca il aveti pe Dumnezeu,bla,bla,bla…. Sa fii ortodox are legatura cu demnitatea . Nu separam lucrurile. Nu puteti fi ortodocsi fara sa aveti o tara , un neam , ceva al vostru pe care sa-l aparati cu sangele .. Romania e un stat in disolutie….. Noi ca si crestini traim intr-o stare de umilire continua . Nu e smerenie ci umilire ….degeaba. Refrenul ” Desteapta-te romane …” e o gluma amara , din umorul negru .

    Apreciază

    • Christina said, on ianuarie 4, 2024 at 4:17 am

      Atunci cand sunt copii implicati, lucrurile trebuie facute cu dreapta socoteala, si de pus in balanta daca merita acesti parinti sa fie decazuti din drepturi, cu consecinte atat de grave pentru cei 3 copii. Este ca si cum te ai lua la tranta cu Barneventul, numai fiindca stii ca ai sreptate. Daca totusi alegi sa o faci, sa nu fie de pe o pozitie de inferioritate, cu sanse minime de castig.
      Vorbesc in cunostinta de cauza, fiindca m a interesat foarte mult subiectul, avand copii si lucrand cu copii. Este o falsa problema aruncata in aceasta stire, si anume ca homeschoolingul nu este reglementat. Este perfect reglementat, dar oamenii nu cunosc legile, legea actuala este perfecta, dar se doreste schimbarea ei tocmai pentru a se pune conditii greu de indeplinit, si sa dea de mancare tot oamenilor din sistem.
      Oricum, pentru cei care sunt la curent cu problema, se stie ca s a incercat in urma cu cativa ani, deschiderea unei filiale a HLA in Romania, tocmai pentru a corupe acest tronson pe unde plecau multe familii care faceau educatie acasa. Adica veniti in Romania ca noi avem grija sa va punem sistemul in cap si sa ne asiguram ca nu mai merg copiii la acea scoala. Si se pare ca in sfarsit, s a reusit.
      In concluzie, nu e bine sa mergi cu turma, sau cu valul, ca risti sa te ia apa.
      Referitor la vitejie…. Daca scopul acelor parinti era sa faca lumina in problema invatamanrulyi de acasa, a vaccinarii sau a purtarii de masca, puteau sa o faca intr alt mod, nu intr unul ineficient, galagios si chiar pueril. Si oricum, altele erau armele: isi faceau un blog ca si sacssiv, erau orezenti in mediul legislativ, etc. Dar o data ce obiectivul lor era sa su scoata copiii din mediul toxic si bolnav numit invatamanrul de stat ( fara a generaliza, dar la asta subscriu), trebuia procedat altfel. Ca de exemplu, macar sa mai dea niste bani in plus pentru o Apostila de la Haga. Adica da, ma duc la lupta cu un sistem f bine pus la punct, care are un departament juridic care cu asta se ocupa, iar eu nu sunt pregatit ci doar am gura mare. Mai fac si eu o strategie ceva, ma informez, studiez legea, nu ma iau dupa turma.
      Acest subiect este ca cel al bisericilor unde se fac moliftele Sf Vasile: nu te lauzi si faci galagie, ci te duci in pacea ta si te folosesti. Ca in multe grupuri sunt provocatori care doresc sa afle unde si cine le face, ca sa distruga si sa tulbure acest lucru. La fel si in grupurile unde se vb de hs, sunt f multi provocatori care vor ei sa stie cum, unde si cine face scoala acasa, si i iau pe fiecare in parte, ii fac cu capul ( sfaturi proaste, intrigi si reclamatii) iar rezultatul se vede.

      Apreciază

  3. geo said, on ianuarie 3, 2024 at 1:15 pm

    Apreciază

  4. AlinP said, on ianuarie 3, 2024 at 2:42 pm

    Asata-i stire de propaganda sa infrice. Cati romi nu isi trimit copii la scoala.

    Apreciat de 1 persoană

  5. geo said, on ianuarie 3, 2024 at 4:11 pm

    https://www.reuters.com/world/europe/russia-says-ukraine-attacks-belgorod-region-again-with-missiles-drones-2024-01-03/

    Se incinge lupta…sau sunt ultimele zvacniri?

    In timp ce rusii ataca obiective militare adversarii ataca populatia civila…

    Apreciază

  6. luigi said, on ianuarie 3, 2024 at 5:35 pm

    Ministrul Digitalizării, despre varianta accesării internetului doar cu buletinul: Port discuții împreună cu alte state
    https://www.stiripesurse.ro/italia-propune-sa-se-intre-pe-internet-doar-cu-buletinul-ministrul-ivan-sunt-initiativele-pe-care-le-va-lua-si-tara-noastra_3188371.html

    Apreciază

  7. Adi said, on ianuarie 3, 2024 at 5:38 pm

    Ne obisnuiesc cu ideea….
    https://evz.ro/sergio-matarella-acces-internet-buletinul-varsta-minima.html

    Apreciază

  8. Christina said, on ianuarie 4, 2024 at 5:00 am

    Oricum, articolul este scris la deruta, fiindca nicio scoala din America ( cu sediul in America) NU TREBUIE sa aiba acreditare ARACIP, aceasta acreditare este doar pentru formele juridice romane. Ei se refera la cazul Christian Light Academy care inte adevar este scoala americana dar si au deschis un birou in Romania ( cu copiii din Suceava, majoritatea neoprotestanti). Si aici este in regula sa mergi, dar sa stii legea si ce documente sa arati ca sa le inchizi gura.
    Si este gresit ceea ce afirma ziaristul ca daca mergi la o scoala privata neacreditata Aracip, nu este recunoscuta diploma de highschool. Aberatii mai mari cu greu se pot gasi. Tocmai pe necunoasterea legii se bazeaza autoritatile, iar ca parinte, lipsa de informare dublata de galagie, platesti scump. Adica acei parinti vor sta sub observare niste ani, cu sabia lui Damocles deasupra capului, fiindca nu s au informat cum trebuia si au plecat la atac insuficient pregatiti.
    De exemplu, sunt copii care au facut scoala in Spania, la scoli neacreditate Aracip ( logic, nu?), diplomele lor nu sunt recunoscute in Romania? Ba chiar sunt.
    Concluzie: legea actuala este perfecta, poate fi folosita cu succes si rocmai de aceea vor sa o schimbe.
    Si tot ca o concluzie: lupta cu sistemul imbraca multe forme, important este sa o alegem pe cea adecvata obiectivului. Ca de exemplu, aplici tactica pamantului parjolit unde este caz disperat, hartuire unde sunt corpuri de armata razlete si genul de “ atac de noapte a la Vlad Tepes” cand te duce mintea si ai curaj.

    Apreciază

  9. geo said, on ianuarie 4, 2024 at 7:33 am

    https://www.activenews.ro/opinii/Cristian-Niculescu-BALAURUL-HOMESCHOOLING-186622

    „V-ați întrebat vreodată cum au construit oamenii din străvechime toate minunățiile, cum au făcut toate ingineriile alea cu piramidele, templele, apeductele, corăbiile și cetățile gigantice?

    Cum au realizat obiecte și podoabe de un rafinament neegalat nici cu computerul?

    Cum au făcut toate astea fără un sistem de educație organizată?

    Cum au preluat și învățat meseriile de care aveau nevoie?

    Fără școală și îndoctrinare obligatorie.

    Mii de ani a existat o lume în care școala nu era obligatorie și totuși lumea aia a evoluat. A învățat singură să scrie, să citească, să socotească, să descopere, să inventeze și să prelucreze.

    Educația era pe principiul cererii și ofertei, pe nevoia omului crea o anumită deprindere sau meserie. Și mai era vocația, care îi făcea pe unii să exceleze într-un domeniu.

    Pe urmă au venit niște șmecheri – iar cel mai mare încă e statul – care ți-au spus ei cam ce trebuie să înveți și cam unde trebuie dirijată vocația ta. Iar dacă n-ai una, ți-o „descoperă” ei prin tot felul de teste și evaluări care te încadrează într-o grilă de „proști și deștepți”, de „cu rating sau fără”.

    Practic, prin educația instituțională s-a confiscat cunoașterea și a fost pusă în slujba îndoctrinării oamenilor cu modul în care arată lumea și care e rolul lor în lume. Cunoaștere a fost manipulată și direcționată în folosul nenorocitelor de elite care acum vor să ne rărească și să ne controleze 100%. IDul digital și creditul social vor fi ultima etapă a dresajului și controlului.

    Am devenit sclavi prin educație încă de când s-a fondat prima școală organizată.

    De-asta nu vor să permită copiilor noștri să evadeze din sistem.”

    Legata de acest paragraf vedeti seria de minifilme de mai jos –

    https://www.bitchute.com/search/?query=the%20greatest%20story%20%20coolguitargear&kind=video&sort=old

    Apreciază

  10. Ania said, on ianuarie 4, 2024 at 7:35 pm

    Acuma parerea mea e ca puteau sa accepte fie folosirea tabletei, fie, daca nu sa le puna profesori in particular. Cu pregatirea lor nu stiu cum invatau ei copiii. Trebuiau sa aibe o indrumare.
    Bine acuma nu trebuiau tratati ca niste infractori, actionati in judecata. Ce, ne intoarcem in comunism, serios acuma? Trebuia sa ii sprijine putin autoritatile, sa discute, sa le ofere variante ca sa poata face conform programei, sa nu piarda, totusi. Mi se pare groaznic felul in care i-au tratat…i-au terorizat.

    Apreciază

  11. acelas said, on ianuarie 9, 2024 at 9:10 pm

    https://t.me/grupBucovinaProfunda/52105

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.