SACCSIV – blog ortodox

Ne asculta discutiile din casa doar pentru a ne da reclame?

Posted in Big Brother, RECLAME, SMARTPHONE by saccsiv on decembrie 30, 2023

telefon ascultat

Stiri pe surse: Ai observat că îți apar reclame cu produse despre care discuți cu prietenii sau familia? UE ar putea interveni în problema tehnologiilor de ascultare

Preocuparea pentru siguranța vieții private și posibilitatea unei supravegheri neautorizate de către dispozitivele inteligente a generat întotdeauna interes și neliniște în rândul multor persoane.

Chiar dacă cercetările anterioare nu au confirmat aceste temeri, dezvăluiri recente despre anumite servicii de marketing au ridicat din nou semne de întrebare asupra acestui subiect.

Un studiu anterior, realizat de Universitatea Northeastern în 2018 și citat de Rador Radio România, a examinat un număr mare de aplicații de pe smartphone-urile Android și nu a găsit dovezi că aceste aplicații ar asculta conversațiile în secret.

Totuși, observăm adesea apariția unor reclame legate de subiectele despre care discutăm cu prietenii sau familia, iar această coincidență poate alimenta suspiciuni.

Ce anume este Active Listening

Compania Cox Media Group (CMG) a fost recent implicată într-un scandal care a adus la lumină existența unui serviciu numit Active Listening.

Acest serviciu pretinde că poate asculta și identifica conversațiile persoanelor pentru a furniza reclame direcționate. Deși există incertitudini cu privire la eficacitatea și utilizarea acestui serviciu, exemplul unui dealer de mașini din Milano ilustrează cum astfel de date ar putea fi utilizate în beneficiul afacerilor.

Există întrebări legate de parteneriatele cu firmele de marketing, cum ar fi Amazon, Microsoft și Google, și de modul în care aceste companii ar putea utiliza sau nu astfel de tehnologii de ascultare.

Unele dintre aceste companii au emis declarații referitoare la politica privind datele vocale, însă există încă aspecte care necesită clarificări suplimentare.

În concluzie, există puține certitudini și multe întrebări rămase fără răspuns în ceea ce privește această problemă. În ciuda lipsei de claritate, suspiciunile legate de ascultarea conversațiilor de către dispozitivele noastre inteligente au fost întărite în urma acestor dezvăluiri.

În mod cert, în viitor, vor exista multe procese legate de acest aspect. Cel mai probabil, Uniunea Europeană ar putea interveni, așa cum a făcut-o și până acum.

 

Comentariu saccsiv:

Titlul de pe Stiri pe surse iti lasa impresia ca Uniunea Europeana deja este preocupata de chestiune. Cand citesti insa si finalul articolului, constati ca, de fapt, este doar o lozinca din categoria n-avea grija, caci are UE grija

In rest, autorul articolului este preocupat de posibilitatea unei supravegheri neautorizate. Dar ce-o fi aia supraveghere autorizata? Pare ca, inclusiv, detectarea, analizarea si combaterea dezinformarii si a propagandei:

Categoria GEORGE ORWELL – 1984: MAE a cumpărat un Big Brother care va monitoriza în timp real rețelele sociale, site-uri de știri și influenceri din România / Ce se va întâmpla cu cetățeanul care va îndrăzni să dea like unde nu trebuie?

Iar asta e de bine pentru astfel de jurnalisti?

In sfarsit, un lucru e limpede: nu doar ne citesc, ci ne si asculta. Si ne asculta si ce vorbim in casa. Si nu ne asculta doar pentru reclame.

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Semnul fiarei said, on decembrie 31, 2023 at 11:12 am

    Fiara a facut un pas. Mereu face pasi de Craciun, de anul nou, de Paste. Mereu se bazeaza pe preocuparea oamenilor pentru a nu da atentie.

    https://www.gandul.ro/actualitate/se-schimba-buletinele-de-la-1-ianuarie-romanii-vor-primi-carti-de-identitate-electronice-ce-va-contine-cip-ul-noilor-documente-20118457

    Zice in articol:
    Pe de altă parte, cetățenii români care se tem și refuză să primească noile cărți electronice de identitate, vor putea face o cerere în urma căreia vor primi un buletin clasic.
    Ce inseamna buletin clasic?
    Exprimarea din Gandul e de talcioc. Buletinele erau cu file, acele carnetele care inca mai exista si le au batranii. Cartea de identitate clasica e cea pe care o avem noi astia mai tineri, emisa acum niste ani. Deci se va da aceasta carte in continuare? Sau una d-aia mica, dar nu electronica, adica fara cip?

    Apreciat de 1 persoană

  2. Un roman said, on decembrie 31, 2023 at 1:07 pm

    Am citit despre romani, de la noi, mandri ca lucreaza in IT. Aveau ca task inregistrarea sunetelor (inclusiv din natura!) si asignarea acestora cu itemi scriptici (adica: „cip-cirip” = ciripit de pasari; „ham ham” = latrat de caine etc.). Aceste date sunt incarcate pe servere, apoi sunt procesate de algoritmi AI si ARHIVATE… Ascultare ambientala…Totul…. Big-brother are grija de tine, inclusiv audio… Dar suntem asigurati ca nu ne este deranjata intimitatea…P.S.: credea cineva ca nano-tehnologia militara performanta (smartphone) este in favoarea omului? Mai sunt amortizari de costuri, de asta au pret; dar ar fi in stare sa le ofere si gratis, asa de mare e miza. Nu mai punem in calcul infrastructura gsm. Ultimele statistici arata ca nr.de smartphone = populatia planetei… Inclusiv in tarile sarace, unde se investeste in pierdere. Nu au nici apa de baut, dar au smartphone…Pe viitor vor fi, pe fatza, obligatorii? Da de gandit… Smartphone = prepecetea?

    Apreciat de 1 persoană

  3. Dr. Badass said, on decembrie 31, 2023 at 1:24 pm

    Pentru o minimă protecție, se acoperă lentilele camerelor ( web, mobil, TV) iar microfoanele se dezactivează.
    Pentru mobil, există cabluri de alimentare usb care folosesc doar 2fire, pentru împiedicarea furtului de date când telefonul este pus la încărcat în mufe usb ” străine” ( în avion, mașină, la locul de muncă, în baruri, în sălile de așteptare din aeroporturi).
    De asemenea sunt adaptoare care se montează pe mufa de căști care ” simulează un microfon”. Când este introdus în mufă, telefonul „simte” un ” microfon exterior” și dezactivează microfonul interior. Doar că telefonul este păcălit să creadă că este microfon când este doar o simulare de microfon.
    De asemenea, există cabluri adaptoare care întrerup legătura între telefon și căștile din urechi ( versiunea cu fir, care include de asemenea un microfon pe cablu), care includ și adaptorul „simulator de microfon” incorporat.
    Pe o parte, adaptorul lasă semnalul de căști să fie transmis mai departe și blochează microfonul de pe fir să se conecteze la telefon. De asemenea, adaptorul arată telefonului că este conectat un microfon exterior ( care de fapt nu transmite nimic) pentru a dezactiva și a nu folosi microfonul intern.
    Este prezentată o soluție simplă pentru a crește gradul de intimitate legat de utilizarea telefonului, dar mai sunt multe care trebuie luate în calcul. Atât hardware cât și software legat de telefon.
    Pentru obiectele de uz casnic, cel mai simplu, utilizarea de variante fără acces la internet.Daca totuși se dorește achiziționarea de variante „sofisticate” ( cum este cazul TV smart „), varianta practică este desfacerea aparatului și deconectarea microfonului și a camerei de filmat. O să transmită o mulțime de date, dar cel puțin supravegherea vocală este oprită și nu există surpriza să apară filmări pe site-uri porno despre ceea ce se petrece în dormitor.
    De asemenea, de importantă majoră este renunțarea la legăturile wirelles din casă, utilizarea doar a legăturilor de internet prin cablu cu folosirea de routere și switch-uri fără antene, deoarece acestea pot să fie accesate de la distanță pentru activarea funcției wirelles. Ai dezactivat router – ul să nu transmită, ghinion, este cel primit de la firma de net și este pornit fără știrea ta, sau mai grav, este o variantă la care nu se poate dezactiva transmiterea wirelles.
    În funcție de gradul de interes și cunoaștere al fiecăruia asupra ” lumii digitale”, depinde și alegerea gradului de conștientizare și protecție legat de intruziunea altora asupra vieții private.
    Recoltarea datelor digitale este foarte profitabilă și se câștigă mulți bani.
    Doar că tu nu beneficiezi de nimic, ești doar ” sclavul de pe plantație” folosit la producerea bogăției altora.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Un roman said, on decembrie 31, 2023 at 5:49 pm

    am gasit pe un site:

    https://ioncoja.ro/suntem-ascultati-vorbiti-frumos/

    Va place tehnologia ?

    Pe timpul lui Ceausescu era un banc despre doi colegi de serviciu care spuneau bancuri politice la o masa in restaurant. Unul dintre ei ispune : – Sa avem grija ce spunem ca ne asculta scrumiera de pe masa… ! A doua zi respectivul a fost chemat la securitate sa dea declaratie despre ce au vorbit in restaurant, dar el a negat ca ar fi spus bancuri politice sau ca ar fi vorbit impotriva regimului, etc.
    La sfarsit, securistul care l-a interogat i-a spus : – O sa te mai chemam sa stam de vorba…Sa stii ca mi-a placut poanta cu scrumiera !…
    Acest banc ne spune ca metodele securitatii bolshevice din Romania erau destul de ingenioase dar intre timp tehnologia a avansat intr-atat incat aceste metode devin arhaice. Acum Google te asculta cu telefonul 5G capsulat cu N camere video ,,decomandate, baie, bucatarie si balcon’’, si cu Smart Tv-ul, ori cu alte scule SMART, mai SMART decat proprietarul sculelor respective.
    Acum vreo zewce ani un general rus din gasca satanistului Gorbaciov, a spus sa fim atenti ca si un bec ne poate asculta ce vorbin in casa noastra. Ati desfacut un bec ,,economic’’ sa vedeti ce contine ?
    Dar un telefon capsulat a carei baterie nu poate fi scoasa ? V-ati intrebat de ce ?
    Acum si un Laptop nou este capsulat. Inchipuiti-va ce poate face un astfel de dispozitiv…
    Va relatez un caz real: departe de telefoanele INCHISE, doi indivizi au convenit sa poarte o discutie fictiva despre achizitionarea unor electrocasnice. Unul ,,voia” un frigider si celalalt o masina de spalat.
    Au stabilit cateva repere ale discutiei si apoi in prezenta telefoanelor INCHISE au inceput sa discute despre frigiderul vechi care face figuri si ar trebui schimbat, etc, dar nu stie ce marca ar fi mai buna, etc.
    Dupa incheierea discutiei, ambii au deschis telefoanele si au intrat pe net pentru cu totul altceva decat pentru frigider si masina de spalat, dar in maxim un minut le-au aparut reclamele despre cele doua produse. Asta le-a demonstrat ceea ce banuiau : telefoanele lor 5 G cu n camere video si microfoane ascunse in telefon asculta si filmeaza non-stop 24/24, chiar daca telefonul este inchis, deoarece nu i se poate scoate bateria ca la cele 4G.
    De aceea este bine sa nu discutati lucruri importante in prezenta telefonului mobil 5G.
    Cu cat televizoarele, telefoanele, etc, sunt mai noi cu atat contin mai multa tehnologie de urmarire si inregistrare despre care consumatorii nu stiu si nici nu banuiesc. Si acesta este inceputul a ceea ce numesc satanistii ,,internetul lucrurilor”, care insemna ca si frigiderul te controleaza nu numai telefonul.
    Si iata ca acum problema este scoasa oficial la lumina intr-un articol al presei Vandute.

    ,,Ce este Active Listening, un serviciu utilizat în telefonia mobilă ca să-ţi asculte conversaţiile, apoi să-ţi personalizeze reclamele ?
    Temerile privind violarea vieţii private prin ascultarea conversaţiilor telefonice, dar nu numai, au fost alimentate de aducerea la lumină a unui serviciu numit Active Listening.
    Aplicaţia ce ţine, probabil, de Inteligenţa Artificială, pretinde că poate asculta și identifica conversațiile persoanelor pentru a furniza reclame direcționate…
    Departamentul de marketing teritorial al CMG (numit Local Solutions) susține apoi că este capabil să asculte conversațiile oamenilor prin intermediul smartphone-urilor, televizoarelor inteligente și al altor dispozitive, identificând consumatorii în timp real pe baza cuvintelor lor… Ce a zis Google ?….
    În ciuda lipsei de claritate, suspiciunile legate de ascultarea conversațiilor de către dispozitivele noastre inteligente au fost întărite în urma acestor dezvăluiri. S-a implicat şi Google în discuţie, care a declarat că „de ani de zile, Android împiedică aplicațiile să colecteze audio atunci când nu sunt utilizate în mod activ”.’’

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.