SACCSIV – blog ortodox

HuffPost: „Nu mai pot să tac”: evrei americani condamnă violența israeliană

Posted in BENJAMIN NETANYAHU, Capitol Hill, EVREI, GAZA, HAMAS, ISRAEL, PALESTINA, palestinieni, proteste, SUA by saccsiv on noiembrie 4, 2023

HuffPost: In Grief And Under Pressure, A Growing Number Of American Jews Protest Israeli Military Action

Îndurerați și sub presiune, un număr tot mai mare de americani de etnie evreiască protestează față de acțiunile militare israeliene

Pe măsură ce numărul de morți crește în Gaza, mulți americani de etnie evreiască se exprimă – adesea în conflict cu prietenii și familia.

De Matt Shuham, 02 Noiembrie 2023, HuffPost

Mii de americani de etnie evreiască și aliați au ținut un protest de urgență, cerând încetarea focului în Gaza, în gara Grand Central din New York, la 27 octombrie. SELCUK ACAR/ANADOLU VIA GETTY IMAGES (pe tricoul protestanților scrie „NU ÎN NUMELE NOSTRU”)

Robert Neuwirth, jurnalist și scriitor, a urmărit de după o baricadă a poliției cum sute de americani de etnie evreiască au organizat o demonstrație de tip șezătoare în interiorul Grand Central Terminal din New York, vineri seara. Aceasta pe fondul operațiunii militare sângeroase din Fâșia Gaza, pe care statul Israel pretinde că o desfășoară în numele evreilor din întreaga lume.

„Mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții mele încercând să evit acest lucru”, a spus Neuwirth, referindu-se la manifestarea publică de dezacord față de acțiunea militară a Israelului în Fâșie, despre care oficialii palestinieni spun că a făcut 8 796 de victime.

„Nu am vrut ca viața mea să fie definită de atrocitățile comise de Israel. Așa că am rămas tăcut. Acum, nu mai pot să tac.”

La câțiva metri distanță, Lane Stein și-a înecat lacrimile în timp ce denunța ‘epurarea etnică ca la carte’ din Gaza. Stein, a cărui soră locuiește în Israel, a spus că familia sa nu vorbește cu el despre ceea ce se întâmplă.

„Ei știu care este poziția mea față de această problemă.”

Tânărul de 35 de ani și-a amintit că se afla într-un voiaj ‘Birthright’ în Israel (‘Dreptul de naștere’ – o excursie gratuită de 10 zile în Israel pentru cei din diaspora evreiască) în timpul ‘ Operation Cast Lead’ (Operațiunea Plumb Turnat), războiul din 2008 dintre Israel și Gaza, care a dus la moartea a sute de copii palestinieni. Voiajul – o excursie gratuită menită să încurajeze sionismul în rândul tinerilor evrei – încă îl bântuie pe Stein, care a spus că Israelul a făcut ‘foarte puțin pentru a asigura o pace durabilă’.

„Îmi amintesc foarte bine. Sute de copii au fost uciși”, a spus Stein.

„Să fiu de Birthright în timpul acelui moment cred că a avut un impact foarte mare asupra mea. Mi-aș fi dorit ca și alți compatrioți evrei de-ai mei să fi experimentat asta.”

Viața americanilor evrei a fost sfâșiată de când, la 7 octombrie, militanții Hamas au luat viața a peste 1.400 de israelieni și, potrivit oficialilor israelieni, au luat cel puțin 230 de ostatici. În total, în Statele Unite sunt aproximativ 7,5 milioane de americani evrei, iar mulți dintre ei se aflau la unul sau doi pași de victimele atacului îngrozitor – cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace și una care amintește de pogromurile care au determinat generații de strămoși ai evreilor americani să fugă în Lumea Nouă. Și în timp ce manifestanții pro-palestinieni se adună în întreaga lume pentru a protesta împotriva contraofensivei brutale a Israelului, care include acum o invazie terestră, incidentele antisemite au crescut și acestea.

Dar, în timp ce mulți evrei se raliază răspunsului militar al guvernului israelian, o minoritate tot mai numeroasă și mai vocală se exprimă – adesea în conflict cu prietenii și familia lor apropiată. Aceștia militează pentru o încetare a focului și pentru eforturi diplomatice în vederea salvării vieților ostaticilor reținuți în prezent în Gaza, precum și a celor peste 2 milioane de civili nevinovați din micul teritoriu.

În interiorul Grand Central, în timp ce protestatarii scandau ‘încetați focul acum’, Helen Schiff – o evreică veterană a mișcării pentru drepturile palestinienilor, care a făcut parte dintr-o delegație Code Pink (Cod Roz) din anul 2009 în Gaza – a declarat că demonstrația a fost un semn al unei schimbări istorice în rândul evreilor americani.

„Sper că va duce la o schimbare”, a spus Schiff.

„Însă va fi un drum lung.”

Înfruntarea traumei, apel la încetarea focului

Evreii americani care au colaborat ani de zile cu palestinienii pentru a stabili o pace corectă în regiune au privit cu groază cum cartiere întregi au fost distruse în Gaza – totul cu sprijinul guvernului american, care a prezentat această bătălie ca fiind una pentru supraviețuirea evreilor.

„Va fi dezastruos”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, subliniind în același timp sprijinul Statelor Unite pentru Israel.

„Civili nevinovați vor fi răniți în continuare.”

În cele opt zile care au trecut de la remarca lui Kirby, alți peste 1.200 de copii au fost uciși în Gaza, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, ceea ce face ca totalul să depășească 3.600 de copii.

În mai mult de o duzină de interviuri acordate în ultima săptămână, evreii americani care s-au pronunțat împotriva acțiunilor militare ale Israelului în Gaza, au transmis fie un sentiment de urgență frenetică, fie de neputință disperată.

Miriam Grossman, un rabin din Brooklyn, este una dintre zecile de ‘Rabini pentru încetarea focului’ care cer încetarea violențelor și eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza. Ea a declarat pentru HuffPost că durerea pe care oamenii o simt din cauza vărsării recente de sânge este sacră – la fel ca și eforturile lor de a păstra viața.

„În calitate de rabin, este foarte dureros să țin în mână durerea atâtor oameni pe care îi îngrijesc și care sunt în doliu și, în același timp, am atât de multă durere pentru modul în care această violență, această atrocitate, este acum promulgată în numele meu”, a spus Grossman.

„Dar la un nivel și mai profund, sincer, doar ca părinte, ca mamă, mă simt atât de distrusă. Pentru mine, de aici vine claritatea și dorința de încetare a focului.”

Tatăl lui Grossman, Daniel Grossman, a fost, de asemenea, un rabin și un susținător al Israelului. El a murit anul trecut, iar fiica sa a declarat că uneori se gândește dacă opiniile sale s-ar fi putut schimba în timp.

„Mi-ar plăcea să cred că el ar fi capabil să vadă ceea ce fac eu – cerând o dezescaladare, încetarea focului, negocierea eliberării tuturor ostaticilor – ca parte a unei lupte pentru sfințenia întregii vieți umane, care include viața evreilor și care nu face nicio excepție pentru viața palestinienilor”, a spus ea.

În întreaga țară, astfel de conversații au loc în fiecare zi la mesele evreilor. Unele se dovedesc mai rele decât altele: un tânăr de 21 de ani a povestit pentru NPR că tatăl lor i-a dat afară de la o cină de Shabbat după ce au participat la un protest în care demonstranții au cerut încetarea focului:

„El a spus: nu sunteți bineveniți la această masă.”

Ben Lorber, care face cercetări despre extrema dreaptă și lucrează la o carte despre combaterea antisemitismului, a declarat pentru HuffPost că a simțit nevoia de a răspunde la durerea și oroarea evreilor în legătură cu atacul Hamas și, în același timp, de a pleda pentru încetarea focului în Gaza, ca un ‘exercițiu de echilibru imposibil’.

„Mulți oameni din comunitatea evreiască americană sunt în stare de șoc și în doliu profund în legătură cu amploarea pierderilor de vieți omenești din Israel, cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust încoace”, a declarat Lorber.

„Cred că este profund traumatizant pentru mulți evrei americani, care trăiesc în teroare că ostaticii nu au fost încă eliberați. Și ne uităm la un război care se desfășoară rapid și care îi face pe evreii americani să se teamă profund.”

În același timp, el a adăugat:

„Mulți dintre noi, cei din stânga evreiască, simțim acest sentiment de urgență că, în momentul de față, trebuie să ne trezim comunitatea pentru a opri atrocitatea care se desfășoară în Gaza și simțim această urgență, evident, de a încerca să determinăm comunitatea noastră să se opună atacului lansat de Israel.”

Eli Valley, un artist și autor cunoscut pentru imaginile provocatoare care pun în dificultate politica israeliană și americană, a declarat că a văzut cum brutalitatea atacului Hamas i-a transformat pe evreii altminteri apatici în ‘susținători înflăcărați ai Israelului’ în ultimele săptămâni. Violențele, a spus el, au evocat traume istorice adânc înrădăcinate în memoria evreilor, inclusiv teroarea exterminării violente.

„Pericolul cu teama de extincție este că toate opțiunile sunt pe masă, motiv pentru care genocidul palestinienilor este o perspectivă atât de terifiantă în acest moment”, a declarat Valley, care s-a numărat printre cei arestați la protestul de la Grand Central Terminal.

Ce le-ar spune el celor dornici să susțină răspunsul Israelului în numele conservării evreilor?

Valley a făcut o pauză, găsindu-și cuvintele:

„Nu ne vom găsi eliberarea prin eliminarea unui alt popor.”

‘Poza inversă a supremației albilor’

Timp de ani de zile, liderii politici israelieni au ridicat drepturile evreilor israelieni deasupra drepturilor celorlalți, au încercat să slăbească sistemul judiciar al țării și au înființat în mod violent colonii în Cisiordania, impunând în același timp o blocadă în Gaza. Acum, după atacul Hamas, situația pare aproape de a scăpa de sub control.

Cercetătorii au fundamentat temerile legate de genocid sau de o a doua ‘Nakba’ – ‘catastrofă’ în limba arabă și o referire la expulzarea palestinienilor din 1948 din cea mai mare parte a Israelului, care a creat generații de refugiați incapabili să se întoarcă în casele lor ancestrale.

„Asaltul genocidar al Israelului asupra Gaza este destul de explicit, fățiș și fără scrupule”, a scris Raz Segal, un istoric israelian care studiază Holocaustul, la doar cinci zile după atacul Hamas și începutul răspunsului Israelului. Câteva zile mai târziu, aproape 800 de cercetători și practicieni ai dreptului internațional au semnat o declarație publică pentru a ‘trage un semnal de alarmă’ cu privire la posibilitatea unui genocid. Printre altele, aceștia au citat faptul că Israelul a emis un ordin de relocare pentru peste 1,1 milioane de palestinieni din nordul Fâșiei Gaza și că un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că ‘accentul este pus pe pagube și nu pe precizie’.

Israelieni proeminenți au făcut apel la ucideri în masă în Gaza. Sâmbătă, o gloată a încercat să pătrundă într-un cămin universitar care găzduiește arabi-israelieni în orașul Netanya, apoi a strigat ‘moarte arabilor’, ‘afară’, forțând evacuarea. Zeci de israelieni au fost reținuți pentru postări pro-palestiniene pe rețelele de socializare, iar șeful poliției israeliene, Yaakov Shabtai, a avertizat că va transporta cu autobuzul în Gaza persoanele care protestează în sprijinul Palestinei. O conferință arabo-evreiască axată pe ‘parteneriatul nostru în lupta pentru justiție și împotriva războiului’ a fost anulată după ce poliția a avertizat asupra ‘diferitelor consecințe’. Israel Frey, un jurnalist israelian evreu ortodox, a fost obligat să se ascundă după ce și-a exprimat empatia față de palestinienii atacați de Israel. În Cisiordania, coloniștii evrei fundamentaliști au accelerat acapararea violentă a terenurilor și un număr deja istoric de omoruri.

În Statele Unite, au existat eforturi de cenzură pe scară largă îndreptate împotriva vocilor pro-palestiniene și o creștere a incidentelor islamofobe, inclusiv hărțuire și violență. În Chicago, Wadea Al-Fayoume, în vârstă de 6 ani, a fost ucis de proprietarul casei, în ceea ce autoritățile spun că a fost o crimă motivată de ură împotriva musulmanilor.

„Nu ne vom găsi eliberarea prin eliminarea unui alt popor.” – Eli Valley

Cu toate acestea, voci ale prudenței – cu atât mai puțin ale susținerii palestinienilor – sunt rare în rândul instituțiilor și comentatorilor evrei.

„În zilele și săptămânile următoare, [Forțele de Apărare ale Israelului] vor întreprinde acțiuni decisive pentru a distruge amenințarea teroristă din Gaza”, se arată într-o declarație din 9 octombrie a Conferinței Președinților Marilor Organizații Evreiești Americane, care reprezintă 50 de organizații mari și influente.

„Israelul, ca toate celelalte națiuni, are atât dreptul cât și responsabilitatea de a-și proteja cetățenii. Această operațiune militară nu este una aleasă de Israel, ci una făcută necesară de Hamas și Iran.”

Stu Loeser, un consultant proeminent în domeniul comunicării pentru democrați, a declarat a doua zi pentru The New York Times:

„Nu este momentul pentru nuanțe. Oamenilor care au dansat pe nuanțe, le va fi foarte, foarte greu… Este un moment important, al celui de partea cui ești.”

Elliot Cosgrove, rabinul Sinagogii Park Avenue, o congregație mare și influentă din Manhattan, a declarat în timpul unei slujbe de Shabbat din 21 octombrie, că Israelul are obligația de a-și apăra cetățenii:

„Nu este complicat.”

Deși a remarcat că legea evreiască sfătuiește împotriva poftei excesive de sânge, el a susținut că responsabilitatea pentru moartea civililor palestinieni revine Hamas. De asemenea, el a susținut că ‘Israelul este ținut la un standard diferit de cel al oricărei alte națiuni’ atunci când vine vorba de comportamentul în război – o presupusă diferență pe care a atribuit-o antisemitismului.

Acest argument – potrivit căruia critica tacticilor militare israeliene, sau chiar a sionismului în sine, este antisemită – a alimentat probabil cele mai aprige dezacorduri dintre evreii americani de la începutul războiului. Iar luna trecută, Liga Anti-Defăimare, un grup pentru drepturile civile ale cărui cercetări privind extremiștii de extremă dreapta și antisemiții, reprezintă de mult timp o resursă pentru jurnaliști și lideri ai comunității evreiești, a cristalizat dezbaterea într-un atac împotriva a două dintre cele mai active grupuri evreiești care cer încetarea focului.

După ce grupurile IfNotNow (DacăNuAcum) și Jewish Voice for Peace (Vocea evreiască pentru pace) – două organizații care militează pentru a pune capăt la ceea ce susțin că este un sistem de apartheid etnonaționalist în Israel – au organizat un miting și un protest în favoarea încetării focului la Capitoliul SUA, directorul executiv al ADL, Jonathan Greenblatt, s-a referit la aceste grupuri ca fiind ‘inversul fotografic al suprematiștilor albi’. Cu un an în urmă, el a folosit o frază similară, referindu-se la Studenții pentru Dreptate în Palestina, Vocea Evreiască pentru Pace și Consiliul pentru Relații Americano-Islamice, ca fiind ‘stânga radicală, inversul fotografic al extremei drepte pe care ADL o urmărește de mult timp’.

Cel puțin un membru al ADL, Stephen Rea, a demisionat din cauza comentariului lui Greenblatt, numindu-l ‘aruncarea de carne roșie către cei care vor să facă cel mai mult rău’. El a declarat că organizația a făcut o treabă minunată, dar că ‘nu a putut să-și potrivească morala și politica cu direcția în care am văzut că se îndreaptă organizația’.

Stefanie Fox, directorul executiv al organizației Jewish Voice For Peace, a declarat că atacurile ADL ‘nu înseamnă prea mult pe lângă miza pe care o reprezintă ceea ce este în joc în acest moment’.

„Cel mai bun mod de a-i onora pe toți cei care au pierit, este acela de a insista să nu se mai pierdă vieți, mai ales când milioane de vieți palestiniene sunt în joc”, a spus ea.

Lorber, cercetător în domeniul antisemitismului, este, de asemenea, membru al Jewish Voice for Peace și IfNotNow. El nu a fost de acord cu descrierea lui Greenblatt, referindu-se la aceasta ca fiind ‘o trădare șocantă a realității’.

„O organizație pentru drepturile civile ar sta alături de protestatari și ar spune: ‘indiferent dacă suntem sau nu de acord cu voi, drepturile voastre civile merită să fie protejate’. Iar ADL nu se ridică la înălțimea acestei sarcini în acest moment”, a spus el.

„Dreapta caută scuze pentru a-i demoniza pe progresiști, pentru a-i zugrăvi pe activiștii pentru drepturile civile cu o pensulă largă ca fiind extremiști periculoși și antisemiți, iar acest lucru are consecințe reale în suprimarea discursului nostru… ADL adaugă combustibil la acest foc.”

Într-o declarație pentru HuffPost, un purtător de cuvânt al ADL a făcut referire la comentariile din trecut ale lui Greenblatt, comparând amenințările extremei drepte cu uragane de categoria 5, în timp ce ‘antisemitismul din extrema stângă a fost mai mult asemănător cu schimbările climatice: lent, subtil, dar în creștere constantă, în mare parte neobservat, până când dezastrul este deja asupra noastră’.

„ADL a apărat de mult timp libertatea de exprimare și dreptul oamenilor de a exprima chiar și opinii odioase”, a adăugat comunicatul, dar cu siguranță vom atrage atenția atunci când aceste proteste depășesc limitele și sunt organizate de grupuri care adoptă poziții extreme – poziții care includ învinuirea Israelului ca fiind ‘cauza principală’ și ‘sursa violenței’ pentru masacrarea evreilor de către organizația teroristă antisemită Hamas.”

Schimbarea convingerilor despre Israel

Deși, în trecut, aceștia au susținut mai des democrații decât republicanii, evreii americani nu sunt un monolit politic, în special în ceea ce privește chestiunile legate de problema Israel-Palestina. Premierul Benjamin Netanuyahu și alți lideri israelieni s-au apropiat de dreapta americană în ultimii ani, iar schimbările generaționale reflectă o atitudine diferită față de Israel în rândul tinerilor. Acum, confruntându-se cu un război sângeros din punct de vedere istoric, iese la iveală o diviziune latentă în ceea ce privește sprijinul acordat guvernului israelian în rândul evreilor americani.

În iulie 2021, după cum a remarcat recent Vox, 58% dintre alegătorii evrei care au răspuns la un sondaj al Jewish Electorate Institute au susținut restricționarea ajutorului american pentru Israel, astfel încât țara să nu poată cheltui banii ‘pentru extinderea coloniilor din Cisiordania’. Aproximativ un sfert au fost de acord că Israelul ‘este un stat de apartheid’, iar 22% au fost de acord că Israelul ‘comite un genocid împotriva palestinienilor’.

Potrivit unui alt sondaj realizat între 16 iulie 2021 și 5 ianuarie 2022, 42% dintre evreii americani au fost fie de acord, fie foarte de acord cu obiectivele mișcării ‘Boicot-Dezicere-Sancțiune’ (deși doar 23% au susținut tacticile mișcării). De asemenea, sondajul a constatat că 51% dintre evreii americani cred că sprijinul SUA pentru palestinieni ar trebui să fie sporit, în timp ce doar 26% cred același lucru pentru Israel. Sondajul a fost realizat de profesorul de științe politice de la Universitatea Carleton, Mira Sucharov, care a împărtășit rezultatele cu HuffPost. Ea a folosit un ‘eșantion de conveniență’, diseminând un link de sondaj prin e-mail către o rețea de organizații evreiești din Statele Unite, precum și prin intermediul rețelelor de socializare. Răspunsurile celor 2.298 de americani evrei care se autoidentifică au fost comparate cu raportul Pew Research Center din anul 2020 privind americanii evrei în funcție de variabile precum vârsta, sexul, regiunea, venitul, identificarea partizană și descendența evreiască.

Cu mult înainte de 7 octombrie, unii intelectuali evrei au văzut o oportunitate în lărgirea obiectivului dezbaterii despre Israel.

„Există o deschidere mult mai mare față de analiza stângii evreiești, în acest moment”, a declarat în iunie Arielle Angel, redactor-șef al Jewish Currents, o publicație de stânga relansată în anul 2018, în timpul unei discuții despre viitorul ‘disidenței evreiești’. Angel a spus că Jewish Currents a primit invitații de la sinagogi și centre comunitare evreiești – în general, un public mai în vârstă și mai conservator decât cititorii revistei.

„În trecut, am fi fost respinși cu strigăte. Iar acum, oamenii din grup sunt mai înclinați să trebuiască să ne răspundă și chiar să fie de acord cu noi, cel puțin să cedeze premisa că ne aflăm într-o paradigmă antidemocratică [în Israel]”, a spus ea.

Jewish Voice for Peace (Vocea evreiască pentru pace), care a organizat demonstrațiile pro-încetare a focului în Washington și la Grand Central, este ea însăși antisionistă în mod explicit, descriindu-și viziunea pentru regiune ca fiind ‘evrei israelieni care se alătură palestinienilor pentru a construi o societate dreaptă, înrădăcinată în egalitate și nu în supremație’. Dar Fox, directorul executiv al grupului, a declarat că obiectivul imediat al protestelor a fost încetarea focului, nu obiectivele politice pe termen lung.

„Noi nu spunem: veniți să fiți de acord cu fiecare lucru pe care îl spunem sau l-am spus”, a declarat Fox.

„Noi spunem: chiar acum, veniți cu dezacordul, furia, confuzia, durerea voastră. Aduceți-le pe toate. Singurul lucru cu care trebuie să fiți de acord este că nu există o soluție militară și că trebuie să punem capăt acum – încetarea focului acum.”

„În acest moment, ceea ce îmi dă multă speranță sunt cei care sunt dispuși să își păstreze întrebările, confuzia și dezacordul, în timp ce trec la acțiune pentru a opri genocidul palestinienilor în desfășurare al guvernului israelian”, a adăugat ea.

„Această strategie a atras un număr mare de oameni: la 18 octombrie, mii de protestatari au sosit la Washington, D.C., pentru a cere încetarea focului, iar alte 500 de persoane au fost arestate în cadrul unui protest la Capitoliul Statelor Unite, inclusiv câteva zeci de rabini. Fox a declarat pentru HuffPost că a fost cel mai mare eveniment din istoria JVP. Câteva zile mai târziu, protestul de la Grand Central Terminal a atras de două ori mai mulți oameni decât evenimentul din Washington și a dus la arestarea a 350 de participanți”, a spus Fox.

Ofițeri ai poliției din New York arestează protestatari în timpul unei demonstrații care cerea încetarea focului pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, la Grand Central Station din New York, la 27 octombrie. KENA BETANCUR VIA GETTY IMAGES (pe tricoul protestatarului arestat, cu mâinile legate, scrie „ÎNCETAȚI FOCUL ACUM”)

O bătălie comună

În timp ce participanții la protest au fost eliberați unul câte unul din custodia forțelor de ordine, vineri târziu, un acordeonist a cântat muzică klezmer, iar voluntarii de ‘sprijin în închisoare’ au aplaudat și au împărțit challah unei noi generații de activiști evrei pentru pace. Manifestarea a făcut parte dintr-o lungă linie de astfel de activism – inclusiv la Grand Central, în urmă cu 20 de ani.

Unii din stânga evreiască se îndoiesc de eficiența organizării ca evrei, mai degrabă decât ca parte a unor coaliții mai mari formate din mai multe grupuri. După cum a spus Lorber, ‘evreii americani nu stabilesc cu adevărat termenii politicii externe a SUA în legătură cu Israel-Palestina. Cred că aceștia sunt din ce în ce mai mult definiți de dreapta creștină, de sioniștii creștini, de contractorii din domeniul apărării și de liderii politici americani și de interesele lor geopolitice’. Alții sunt îngrijorați de faptul că se abate atenția de la suferința urgentă a palestinienilor.

Totuși, pentru evrei, neliniștile abundă: creșterea antisemitismului în întreaga lume este de netăgăduit și include atacuri cu bombe incendiare asupra sinagogilor și a unui centru comunitar evreiesc rusesc, incitarea unei mulțimi în Rusia ca răspuns la un zbor de la Tel Aviv, amenințări cu bombă la Paris și un limbaj amenințător la adresa studenților de la Universitatea Cornell și din alte părți. În Grand Central Terminal, un bărbat a agresat o femeie pentru că, după cum se presupune că a spus, ‘ești evreică’. Un bărbat din Nevada a fost arestat luni pentru că i-ar fi lăsat mesaje vocale senatorului Jacky Rosen (democrat din Nevada) amenințând că va termina ‘ceea ce a început Hitler’.

Pe lângă bigoții declarați, unele limbaje de protest după atacul Hamas din 7 octombrie au fost, în cel mai bun caz, insensibile – exemplificate de numărul mic, dar totuși încurajator, de intelectuali și activiști pretins pro-palestinieni care au încercat să justifice sau chiar să sărbătorească uciderea civililor de către Hamas, pe motivul academic că rezistența la opresiunea colonială poate lua multe forme.

„Justificarea – sau chiar și trecerea sub tăcere fără comentarii – a ceea ce a fost o manifestare cu adevărat oribilă de inumanitate din partea Hamas, este foarte costisitoare”, a declarat Peter Beinart, redactor-șef la Jewish Currents și profesor de jurnalism și politică la CUNY, care a studiat regiunea timp de decenii.

Beinart, la fel ca mulți evrei americani cu care HuffPost a vorbit, a declarat că se simte ‘devastat’.

„Capacitatea de a crea un sentiment de luptă comună bazată pe o umanitate comună și o recunoaștere a prețiozității infinite atât a vieții palestiniene, cât și a celei evreiești, se pare că a primit o lovitură foarte serioasă”, a spus el.

„Și a devenit mult mai dificil să fii în ceva asemănător comunității evreiești americane principale și să fii, de asemenea, cineva care lucrează activ pentru libertatea palestinienilor.”

Totuși, el și alții au găsit speranță în solidaritate: Beinart a cerut stângii pro-palestiniene să pledeze pentru eliberarea ostaticilor israelieni și pentru ca guvernul israelian să elibereze prizonierii politici palestinieni care nu sunt afiliați la Hamas.

Valley, artistul care a fost arestat la Grand Central, a declarat că nu a găsit prea multe speranțe pentru viitor în ultimele trei săptămâni – cu excepția unui singur lucru.

„Reacția la acțiunea de la Grand Central a fost încurajatoare, pentru că unii musulmani americani și palestinieni, care au fost cu adevărat izolați, au apreciat cu adevărat conceptul că nu sunt obiecte ale dezumanizării totale din partea cel puțin a unor persoane”, a spus el.

Aflată la baricada poliției vineri seară, Nour Chamoun, care este palestiniană, a numărat persoanele pe care le cunoștea și care aveau rude și prieteni care muriseră în Gaza.

„O prietenă de-a mea tocmai ce și-a văzut 40 de membri ai familiei sale uciși”, a spus ea.

„Asistăm la un genocid televizat în direct sub ochii noștri.”

Pentru Chamoun, la fel ca pentru mulți alții, viitorul pare sumbru. Dar, a adăugat ea, manifestarea de solidaritate de la Grand Central a fost cu adevărat semnificativă.

„Sincer, mă simt foarte, foarte recunoscătoare că am avut parte de solidaritate din partea multor non-arabi”, a spus ea.

„Comunitatea evreiască s-a manifestat cu adevărat și și-a pus trupurile la bătaie, și sper că tot mai mulți oameni vor ieși în față și vor vorbi pe măsură ce vor vedea mai multe.”

„Din nefericire, lucrurile se vor înrăutăți înainte de a se îmbunătăți.”

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Noutăți Gaza: Patriarhia ortodoxă de la Ierusalim condamnă bombardarea de către armata israeliană a centrului său cultural din Gaza / Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului: atacurile aeriene israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabaliya ar putea echivala cu crime de război / Șeful ONU, îngrozit de atacul israelian asupra unui convoi de ambulanțe / Peste 9000 de civili uciși in Gaza

 

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Grigore said, on noiembrie 4, 2023 at 3:53 pm

    Doamne ajuta!

    Cred ca dintre acesti evrei care se opun, multi vor veni la Ortodoxie.
    La fel a fost si pe vremea cand Domnul era pe pamant, exista o minoritate care il iubeau si nu doreau rastignirea Domnului. Ceilalti au comportament diavolesc, cum aveau la noi in tara cei pro-vaccinare. Daca ar fi fost posibil ar fi ucis. Nu e nicio diferenta intre ai nostri pro-vaccinare si evreii pro-razboi.

    Multa sanatate domnului Saccsiv!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Radu Humor said, on noiembrie 4, 2023 at 5:33 pm

    Nici eu nu mai pot să tac :

    Măi, oameni buni, hai să-l lăsăm pe ăsta cu tractorul și să ne uităm (doar ?!) la altul , de data asta unul cu basculanta ! 😎
    Mai bine zis de unul care lunar ia bani cu basculanta :

    Mai pe scurt :
    – Președintele Franței salar brut lunar – 15.200 E
    – ” Germaniei ” ” ” – 21.500 E
    – ” Austriei ” ” ” – 26.700 E și acuma țineți-vă bine !!!!!!
    – Președintele ASF România , Nicu Marcu – 28.900 !!!!!
    O să spuneți că ce mă mir așa că doar leul românesc nu se compară cu euroii UE .
    Nu dragi români, cum ne zic nouă toți alogenii care -și bat joc de noi și ne fură și ne jecmănesc pe capete , cum se spune și de aia ne iubesc că ca noi- fraieri- nu mai găsesc :
    Și ăia 28.900 sunt tot euroi !!!!
    Când vă spuneam eu că dacă au găsit metoda eliminării evaziunii fiscale prin plățile „cache”, hai să desființăm naibii ANAF și alte instituții care răspund de asta, și unde te pomenești că se câștigă sume la fel de nesimțite de fapt, dar la ASF și la asemenea cifră astronomică nu mă gândisem !
    O anchetă parlamentară, precedată de un bilanț al activității se impun cu necesitate, altfel…..
    P.S.
    Dacă ăsta ia bani cu basculanta, celălalt, conațional de-al lui, Mugur Itzărescu de la BNR oare cu ce-o căra ? Cu avionul ? Nu cred ….că-i încap ! 😎

    Apreciază

  3. Ines said, on noiembrie 4, 2023 at 6:34 pm

    Proiect de lege valabil pentru Romania: Pierdem dreptul la proprietate

    https://fb.watch/o6aVdwCpWD/

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.