SACCSIV – blog ortodox

FOTO: Funeraliile si rugaciunile de pomenire pentru ortodocsii ucisi in manastirea din Gaza

Posted in EVREI, GAZA, INMORMANTARE, ISRAEL, MANASTIRE, PALESTINA, palestinieni by saccsiv on octombrie 26, 2023

Orthodox Christianity: FUNERAL AND MEMORIAL PRAYERS FOR VICTIMS OF GAZA MONASTERY BLAST

FUNERALII ȘI RUGĂCIUNI DE POMENIRE PENTRU VICTIMELE EXPLOZIEI DE LA MĂNĂSTIREA DIN GAZA

Publicat pe 23 Octombrie 2023, de Orthodox Christianity

Foto: orthodoxianewsagency.gr

Funeraliile celor 18 creștini ortodocși care au fost uciși joi într-o explozie la Mănăstirea Sfântul Porfirie din Gaza, au fost oficiate a doua zi la mănăstirea care servește și ca refugiu.

Mănăstirea a adăpostit sute de persoane de la începutul actualului conflict, din 7 octombrie, însă două încăperi ale bisericii în care erau adăpostiți s-au prăbușit când mănăstirea a fost bombardată în noaptea de joi spre vineri.

Foto: orthodoxianewsagency.gr

Nouă dintre cele 18 victime erau copii. Mulți alții au fost răniți.

Slujba de înmormântare a fost oficiată în curtea mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Alexios de Tiberiada, care a promis să rămână alături de turma sa și să moară alături de ea dacă aceasta va fi soarta sa. Trupurile victimelor nu au fost așezate în sicrie, ci pur și simplu acoperite, relatează agenția de știri Orthodoxia.

Foto: orthodoxianewsagency.gr

„De ce au omorât oameni nevinovați – copii, bebeluși, bătrâni, bolnavi care au venit la biserică pentru a se proteja?”, a declarat arhiepiscopul în comentariile din presă.

Preafericirea Sa Patriarhul Theophilos al Ierusalimului a oficiat, de asemenea, mai multe slujbe de comemorare a victimelor (vezi aici și aici).

„Facem apel la voi să treziți dorința unei vieți pașnice în toți cei care sunt plini de ură față de vecinii lor, în special în cei care acum sunt în război sau se pregătesc de război”, a spus Patriarhul în timpul slujbei de comemorare de duminică dimineața.

Patriarhul Theophilos a declarat:

„Nu am avut timp să mă gândesc la asta.”

Theophilos și alți lideri religioși din Țara Sfântă au emis, de asemenea, o altă declarație sâmbătă, făcând apel la reținere, la dezescaladarea violenței și la protejarea civililor:

Foto: jerusalem-patriarchate.b-cdn.net

Patriarhii și Întâi Stătătorii Bisericilor din Ierusalim

Liderii Spirituali Creștini din Ierusalim găzduiți de Arhiepiscopul de Canterbury fac un apel colectiv la încetarea, dezescaladarea violenței și protecția civililor

Ierusalim, 21 octombrie 2023

Că am flămânzit și Mi-ați dat să mănânc; am însetat și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M’ați primit; gol, și M’ați îmbrăcat; bolnav, și M’ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine. (Evanghelia după Matei 25:35-36, Biblia versiunea Anania)

Noi, Patriarhii și Întâistătătorii Bisericilor din Ierusalim, după ce ne-am adunat în rugăciune împreună cu onorabilul oaspete al Ierusalimului, Preafericitul Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury, ne alăturăm lui pentru a exprima, în termenii cei mai fermi, condamnarea noastră față de atacurile aeriene israeliene care au explodat fără avertisment la complexul Bisericii Ortodoxe Sfântul Porfirie din Gaza în noaptea de 19 octombrie.

Aceste explozii au dus la prăbușirea bruscă și catastrofală a două lăcașuri ale bisericii peste zecile de refugiați, inclusiv femei și copii, care dormeau acolo. Zeci de persoane s-au aflat instantaneu strivite sub dărâmături. Mulți au fost răniți, unii grav. La ultimul bilanț, optsprezece au murit, dintre care nouă erau copii.

Condamnând acest atac împotriva unui loc sacru de refugiu, nu putem ignora faptul că acesta este doar cel mai recent caz de civili nevinovați care au fost răniți sau uciși ca urmare a atacurilor cu rachete împotriva altor adăposturi de ultimă instanță. Printre acestea se numără școlile și spitalele în care refugiații s-au adăpostit pentru că locuințele lor au fost demolate în campania de bombardament neîncetat desfășurată împotriva zonelor rezidențiale din Gaza, în ultimele două săptămâni.

În ciuda distrugerii provocate asupra instituțiilor noastre și a altor instituții sociale, religioase și umanitare, noi, Patriarhii și Întâistătătorii Bisericilor, rămânem, totuși, pe deplin angajați în îndeplinirea datoriei noastre sacre și morale de a oferi asistență, sprijin și refugiu acelor civili care vin la noi aflați în nevoie disperată. Chiar și în fața cererilor neîncetate ale armatei de a evacua instituțiile noastre caritabile și lăcașurile de cult, nu vom abandona această misiune creștină, deoarece nu există literalmente niciun alt loc sigur în care acești nevinovați să se poată întoarce.

Așa cum ne amintește pasajul din Scriptură de mai sus, Domnul nostru Iisus Hristos ne cheamă să slujim celor mai vulnerabili. Și trebuie să facem acest lucru nu doar în vremuri de pace. Biserica trebuie să acționeze ca biserică mai ales în vremuri de război, pentru că atunci suferința umană este cea mai mare.

Cu toate acestea, nu putem îndeplini această misiune singuri. Prin urmare, solicităm comunității internaționale să aplice imediat în Gaza măsuri de protecție pentru sanctuarele de refugiu, cum ar fi spitalele, școlile și lăcașurile de cult. De asemenea, solicităm o încetare imediată a focului din motive umanitare, astfel încât hrana, apa și medicamentele vitale să poată fi livrate în condiții de siguranță agențiilor de ajutorare a sutelor de mii de civili strămutați în Gaza, inclusiv celor gestionate de bisericile noastre.

În cele din urmă, facem apel la toate părțile implicate în război să dezescaladeze violențele, să înceteze să mai atace fără discriminare civilii din toate părțile și să opereze în conformitate cu regulile internaționale de război. Doar în acest fel, credem noi, se pot pune bazele unei eventuale examinări diplomatice a nemulțumirilor de lungă durată, astfel încât o pace dreaptă și durabilă să poată fi în sfârșit obținută în iubitul nostru Ținut Sfânt, atât în timpul nostru, cât și pentru generațiile viitoare.

  • Patriarhii și Întâistătătorii Bisericilor din Ierusalim.”

Numele victimelor identificate din rândurile ortodocșilor sunt:

Yara
Viola
Sama’
Abdelnoor
Tareq
Liza
Sohail
Majd
Ghada
Aleaa’
Issa
Julie
George
Elen
Marwan
Nahed
Suliman

 

Comentariu saccsiv:

Nu inteleg de ce trebuia musai sa se adune si in rugaciune cu Arhiepiscopul de Canterbury.

Alte fotografii de la https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_ierosolimon/gaza-sygklonistikes-eikones-apo-tin-eksodio-akolouthia-ton-thymaton-tou-vomvardismoy-sti-moni-agiou-porfyriou/

Imi cer iertare pentru urmatoarea observatie. Poate nu este bun momentul, insa nu ma pot abtine.

In prima fotografie sunt cativa cu masca pe fata. Pai mai, oameni buni, cad bombele pe voi iar voi tot cu frica de Covid?

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. dante said, on octombrie 26, 2023 at 7:04 pm

    „De ce au omorât oameni nevinovați – copii, bebeluși, bătrâni, bolnavi care au venit la biserică pentru a se proteja?”, a declarat arhiepiscopul în comentariile din presă.

    Un tablou aproape identic a fost cel din Romania anilor ’89, cind la Timisoara pe treptele Catedralei o masa de oameni au murit incercind sa se adaposteasca in interiorul acesteia, crezind ca acolo nu vor fi omoriti de criminalii de la putere.
    Aici, in Gaza, tot asa, niste oameni ( crestini si musulmani laolalta) au incercat sa scape de furia unor criminali tot intr-o biserica crezind ca acolo nu se va trage. In ambele cazuri se observa ca criminalul n-are scrupule si nu tine cont de nimic. Singura diferenta este ca in Romania criminalul era un dictator care a si fost executat pentru aceste crime, iar in Gaza criminalul este un colonizator evreu care se „apara” de niste civili ( copii ) ce stateau ascunsi in biserica.
    Dubla masura este omniprezenta, iar asazisa democratie este doar praf in ochi pentru prostii care inca mai cred in basme democratice, pentru ca istoria este scrisa intotdeauna de cel care invinge.
    Planul de epurare a fisiei Gaza merge mai departe ca unsa, iar pina la finalul acestei epurari etnice liderii lumii se vor tot certa si negocia si condamna unii pe altii pina la ultimul palestinian in viata.
    – Ucraina II –

    Apreciază

    • Ioan said, on octombrie 26, 2023 at 9:30 pm

      Daca sunt ortodocsi acolo se pomenesc nominal,daca nu sunt ortodocsi acolo aceia nu se pomenesc nominal pentru ca nu e primit nimic.Dumnezeu mai intai E Ortodox daca nu stiu unii si pe urma Il stim ca pe Cel care primeste rugaciunile pt crestinii ortodocsi.Biserica are lucru clar in legatura cu asta si nu e targuiala in materie de Adevar.Atata timp cat omul e indiferent la dita-mai erezia care pierde mii de suflete mi se pare dubioasa „grija” ca nu cumva sa fie ne-pomeniti cei care a murit in acel spital din Gaza.Hai sa nu facem politica din suferinta acestor suflete nevinovate.Nu merge cu vrajeala si manipularea ordinara.Cand e de Adevar nu ne pasa iar cand mor oameni chiar necrestini suntem atat de iubitori ca pocnim.Milostivi,da… Ia sa ii vedem pe „milosii „astia care compatimesc mortii din spitalul din Gaza sa nu cumva sa treaca ne pomeniti ,nu conteaza ca sunt pagani daca vad aici in Romania cum cade jos cineva pe strada daca ii da un pic de apa…

      Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 26, 2023 at 10:57 pm

        Ioan

        In articol este vorba despre o biserica ortodoxa, nu un spital, si se specifica clar ca rugaciunile de pomenire au fost pentru ortodocsii ucisi in manastirea din Gaza.

        Apreciază

  2. scortisoara said, on octombrie 26, 2023 at 8:53 pm

    Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca !

    Apreciat de 1 persoană

  3. Spaceman said, on octombrie 26, 2023 at 11:04 pm

    Borfașii ăștia care-și spun „Patriarhii și Întâi Stătătorii Bisericilor din Ierusalim” și care s-au adunat în rugăciune comună cu borfașul Justin Welby, Arhiepiscopul de Canterbury, s-au găsit să facă din nenorocirea de la Biserica Sfântului Porfirie din Gaza un prilej pentru ecumenism…

    Fie ca Sfântul Porfirie din Gaza să nu le treacă cu vederea o asemenea nesimțire!

    Apreciază

  4. mandilosul5b17af9155 said, on octombrie 27, 2023 at 9:48 am

    Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca.
    Cumplit ce se intampla in lume. Lumea fierbe si cred ca nu mai e mult pana la razboi. Oricum lumea a luat-o pe-o panta descendenta, Occidentul mai ales a innebunit. Doamne fereste!

    Apreciat de 1 persoană


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.