SACCSIV – blog ortodox

Italia: numărul nașterilor într-un an a scăzut sub 400.000, cel mai mic număr de cand se fac înregistrări (1861)

Posted in copii, Italia by saccsiv on octombrie 23, 2023

rapceamihai a postat la rubrica de comentarii un link spre articolul:

Italy Achieves Unthinkable World Record. No Child Births in 3 Months

Nu stiu daca este chiar asa, insa un lucru e cert: situatia chiar este dramatica in Italia.

Iata ce putem citi la ‘Low fertility trap’: Why Italy’s falling birth rate is causing alarm de pe CNN din 17 mai 2023:

‘Capcana fertilității scăzute’: de ce scăderea ratei natalității în Italia provoacă îngrijorare

De Barbie Latza Nadeau, Valentina Di Donato și Antonia Mortensen, 17 Mai 2023, CNN

Video: Iată care ar fi motivele acestui cuplu de italieni aduse în discuție, despre dacă ar trebui sau nu să aibă copii

https://amp.cnn.com/cnn/videos/world/2023/05/17/exp-italy-birth-rate-nadeau-fst-051712aseg3-cnni-world.cnn

Roma (CNN) – Italia, o țară cunoscută cândva pentru familiile sale numeroase adunate în jurul mesei, se confruntă acum cu o criză de proporții fără precedent.

Pentru prima dată, numărul nașterilor într-un an a scăzut sub 400.000 – reprezentând o medie de 1,25 copii per femeie, potrivit cifrelor oficiale pentru anul 2022.

Acest lucru înseamnă că rata de înlocuire este acum negativă, deoarece numărul de decese depășește în prezent numărul de nașteri – 12 decese la fiecare șapte nașteri.

Italia este a opta economie mondială și are o populație de puțin sub 60 de milioane de locuitori. În anul 2022, țara din sudul Europei a înscris doar 393.000 de copii, potrivit Institutului Național de Statistică italian (ISTAT), cel mai mic număr de la începutul înregistrărilor, respectiv din anul 1861.

Bebelușii născuți în Italia de migranți neînregistrați și de unele cupluri italiene de același sex și heterosexuale care au apelat la o mamă surogat în străinătate, nu fac automat parte din registrul oficial, potrivit registrului național al nașterilor din Italia.

Iar dacă tendința nu se inversează, țara s-ar putea confrunta cu o ‘epocă întunecată’ a economiei, deoarece va exista o scădere a numărului de persoane care intră pe piața forței de muncă, chiar dacă tot mai multe persoane se vor pensiona.

„În sistemul nostru de pensii, care este un sistem de tip ‘pay-as-you-go’ (bazat pe contribuții), în care actualii lucrători plătesc pentru beneficiile de pensie ale actualilor pensionari, acest lucru va crea o mare provocare și o povară”, a declarat pentru CNN Maria Rita Testa, profesor de demografie la Universitatea Luiss din Roma.

„Estimările guvernului arată că vârful în ceea ce privește cheltuielile cu pensiile va fi atins în anul 2044”, a spus Testa, pentru a asigura pensiile generațiilor numeroase, adică cele în care s-au născut cei mai mulți copii.

Până în 2030, Italia se poate aștepta ca 2 milioane de lucrători să fi intrat la pensie fără ca noi membri corespunzători ai forței de muncă să le plătească pensiile, potrivit lui Testa.

Rata natalității în Italia a scăzut constant de la criza economică din anul 2008, din motive pe care demografii sunt de acord că își au rădăcinile în nesiguranța economică. Venitul mediu lunar în întreaga Italie este de 2.475 de euro pe lună, potrivit ISTAT. Însă prețul mediu al unei proprietăți de închiriat este de 12,12 euro (13,16 dolari) pe metru pătrat, ceea ce înseamnă că chiria pentru un apartament de 100 de metri pătrați pentru o familie, costă 1.212 euro (1.316 dolari) – aproximativ jumătate din bugetul lunar.

De asemenea, Italia obișnuia să fie o țară de economisitori, italianul mediu economisind 20% din venitul anual, potrivit cifrelor ISTAT, în parte pentru că multe familii trăiesc în case multigeneraționale sau în case cumpărate de părinți. Dar când pandemia COVID-19 a lovit și Italia s-a blocat, rata anuală de economisire a scăzut la puțin peste 11% până în iulie 2020 și a scăzut și mai mult, la puțin peste 5% din venitul anual, începând cu ianuarie 2023, potrivit Băncii Mondiale și ISTAT.

Pentru cuplurile aflate la vârsta fertilă, multe dintre ele abia intrând pe piața forței de muncă, acest lucru se traduce prin ezitare în ceea ce privește întemeierea unei familii.

„Pentru cei care trebuie să se decidă să facă tranziția către paternitate, să devină părinți, marea problemă este să găsească un loc de muncă solid [și] independența economică care să le permită să obțină creditul necesar pentru a cumpăra o casă și pentru a începe să își întemeieze o familie”, a declarat Testa.

Pentru a stimula o creștere a natalității, guvernul italian s-a jucat cu stimulentele, începând cu guvernul lui Mario Draghi, care în mai 2021 a introdus plăți lunare de până la 175 de euro (190 de dolari) pentru fiecare copil, o politică care a fost continuată de guvernul premierului Giorgia Meloni. Planul lui Draghi a inclus pomparea a 25,4 milioane de dolari în economie, pentru a stimula îngrijirea copiilor și pentru angajarea mai multor femei și tineri.

Însă alte țări, printre care Germania și Franța, fac mult mai multe pentru potențialii părinți, deși acest lucru nu se traduce întotdeauna prin rate de natalitate mai mari. În Germania, unde noii părinți pot beneficia de până la trei ani de concediu de maternitate parțial plătit sau neplătit, rata natalității este doar puțin mai mare decât în Italia, cu o medie de 1,4 copii per femeie în prima jumătate a anului 2022.

În Franța, rata natalității este mai mare, de 1,8 copii pe femeie, potrivit cifrelor pentru anul 2022 ale agenției sale naționale de statistică.

Situația din Italia este unică din două motive. Biserica catolică, care este o forță politică predominantă, și guvernul de dreapta condus de Meloni, au deplâns rata scăzută a natalității, dar au pus piedici în calea modalităților de remediere a situației.

Guvernul lui Meloni a promovat familia tradițională, a criticat reproducerea asistată, cum ar fi maternitatea surogat, atât pentru cuplurile heterosexuale cât și pentru cele homosexuale, și a respins ideea de a oferi dreptul de naștere imigranților, chiar și celor născuți din rezidenți permanenți, plătitori de taxe.

„Vreau o țară în care să nu fie scandalos să spunem că încă ne naștem dintr-un bărbat și o femeie și în care să nu fie un tabu să spunem că maternitatea nu este de vânzare sau că nu închiriem utere”, a declarat Meloni săptămâna trecută la o conferință pentru a aborda problema scăderii natalității.

Papa Francisc, care a participat, de asemenea, la conferință, a spus că lipsa nașterilor înseamnă lipsă de speranță și a făcut aluzie la ideea că ‘acceptarea și incluziunea’ dincolo de granițele Italiei, ar putea ajuta la popularea țării.

Italia se confruntă cu o creștere fără precedent a migrației ilegale, 45.510 persoane sosind în Italia pe mare între 1 ianuarie și 16 mai anul acesta.

Niciunul dintre cei care sosesc nu are garantat azil sau protecție, cu excepția cazului în care se supun unui proces de azil de lungă durată. Și niciunul dintre copiii născuți în timpul acestui proces nu va fi contabilizat în statisticile demografice ale Italiei sau integrat în societatea italiană, deoarece aceștia sunt acum ținuți în tabere de migranți, după ce Italia a declarat luna trecută starea de urgență.

Francesco Lollobrigida, cumnatul lui Meloni și ministrul agriculturii din țară, a stârnit suspiciuni luna trecută când a sugerat că italienii ‘riscă să fie înlocuiți etnic’ dacă migrația nu va fi ținută sub control.

„Nu aceasta este calea de urmat”, a declarat acesta.

Gabriele De Luca și Claudia Giagheddu Saitta discută despre preocupările lor în legătură cu nașterea unui copil în contextul nesiguranței economice din Italia. Valentina DiDonato/CNN

Claudia Giagheddu Saitta, în vârstă de 27 de ani, și Gabriele De Luca, în vârstă de 31 de ani, sunt îngrijorați de creșterea numărului de membri ai familiei, în condițiile în care există atâtea incertitudini. Reducerile de taxe pentru produsele pentru copii și stimulentele pentru naștere nu sunt suficiente, spun ei.

„Guvernul crede că 10.000 de euro (10.800 de dolari) sunt suficienți pentru a avea un copil. Dar stimulentele sunt temporare. Un copil durează pentru totdeauna”, spune Giagheddu Saitta. Ea spune că ideea de a avea mai mult de un copil, dacă va avea totuși unul, i se pare imposibilă.

De Luca dă vina pe guvern pentru că nu face suficient pentru generația tânără, în parte pentru că decenii de rate scăzute ale natalității au făcut din tineri o minoritate. El spune că, deoarece guvernele sunt votate de persoane de 50, 60 și 70 de ani, interesele lor sunt pe primul loc.

„Guvernul trebuie să își asume riscuri. Trebuie să ia decizii nepopulare dacă vor cu adevărat să stimuleze creșterea economică. Ei trebuie să reprezinte partea tinerilor.”

Mai puțin de un sfert dintre femeile născute în anul 1980, care au acum 43 de ani, au copii, potrivit registrului național al nașterilor. Unele își doresc copii, dar nu și-i pot permite, iar altele aleg să rămână fără copii.

Mamele italiene sunt cele mai în vârstă din Europa și, potrivit unui număr de profesioniști cu care a vorbit CNN, acest lucru se datorează faptului că ele simt că trebuie să atingă un anumit nivel de stabilitate financiară și profesională înainte de a se simți confortabil să întemeieze o familie, ceea ce se întâmplă, de obicei, în jurul vârstei de 30 de ani.

Testa se teme că rata scăzută a natalității este contagioasă. În trecut, străinii care locuiau în Italia aveau mult mai mulți copii decât femeile italiene, dar acum aceștia se adaptează la climatul economic și se aliniază la rata natalității italiene.

„Capcana fertilității scăzute spune că dacă femeile și bărbații se obișnuiesc cu o familie de dimensiuni mici, aceasta ar putea deveni idealul, modelul de referință”, spune ea.

„Și dacă este un model de referință, familia cu un singur copil, (rata) de fertilitate va merge chiar mai jos și va crea o spirală descendentă a fertilității scăzute.”

 

Comentariu saccsiv:

Despre Romania, cititi va rog:

Disparem ca neam: natalitatea din 2020 a fost egala cu cea din … 1877

 

Tagged with: ,

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mosu said, on octombrie 23, 2023 at 10:31 pm

    Sa fie de la serurile experimentale?

    Apreciază

    • saccsiv said, on octombrie 24, 2023 at 1:24 pm

      mosu

      si cum anume?

      Apreciază

      • mosu said, on octombrie 24, 2023 at 3:08 pm

        Am citit undeva un studiu cum ca vaxurile produc infertilitate. Trebuie sa caut din nou sursa.

        Apreciază

  2. rapceamihai said, on octombrie 24, 2023 at 12:05 am

    Război și gaze naturale: invazia israeliană și câmpurile de gaze offshore din Gaza: https://www.globalresearch.ca/war-and-natural-gas-the-israeli-invasion-and-gaza-s-offshore-gas-fields/11680

    Apreciază

  3. rapceamihai said, on octombrie 24, 2023 at 12:41 am

    Heiko Schöning avertizează: Următorul atac va fi prin arme biologice și bacterii! (Interviu AUF1 prescurtat)
    Companii farmaceutice și servicii secrete își unesc în prezent forțele în cercetare în domeniul armelor biologice, potrivit analistului și medicului Heiko Schöning. După luni de cercetări, Schöning este sigur: „De data aceasta va fi vorba de bacterii!” Medicul a prezis înscenarea unei urgențe sanitare cu câteva luni înainte de Corona. Acum, în interviul acordat pe AUF1 lui Stefan Magnet, el dă nume și companii concrete și roagă să fie difuzate. Prin publicarea actorilor, spune Heiko Schöning, s-ar putea zădărnici o crimă conștient planificată.
    https://www.kla.tv/27256

    Apreciază

  4. Oarecare said, on octombrie 24, 2023 at 3:31 pm

    Am înțeles că nu-și permit să aibă copii, dar cine îi pune să curvească?
    Chiar nu se poate să aibă prietenii sau relații inocente, fără „anatomie”?

    Apreciază

  5. Apa trece, pietrele rămân said, on octombrie 24, 2023 at 6:22 pm

    Despre înșelatul Elpidie Vagianakis și înșelații care l-au primit ca pe Proorocul lui Dumnezeu

    Apreciază

    • Un Nimeni said, on octombrie 24, 2023 at 8:00 pm

      cat timp il postezi pe nebunul asta, nu pot sa te iau in serios, decat sa te consider un nebun ca el!

      Apreciază

      • Apa trece, pietrele rămân said, on octombrie 25, 2023 at 11:11 pm

        Ușurel cu epitetele, că nu mă sperii. Materialul video este bine documentat și sunt perfect de acord cu ce spune. Doresc o polemică civilizată, dacă se poate. Poate vii cu niște argumente. Ce anume nu-ți place din acest video? Cu subiect și predicat. Altminteri nu mă interesează opinia ta.

        Apreciază

  6. Marius1488 said, on octombrie 24, 2023 at 7:03 pm

    SCANDALOS! Primăria vrea să permită unei asociații HOMOSEXUALE acces la copiii instituționalizați sub pretextul „monitorizării”
    https://www.nationalisti.ro/scandalos-primaria-vrea-sa-permita-unei-asociatii-homosexuale-acces-la-copiii-institutionalizati-sub-pretextul-monitorizarii/

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.