SACCSIV – blog ortodox

Ucraina, dispusă să ne ofere moaștele Sfintei Teodora de la Sihla, la schimb cu rămășițele hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa ce s-ar afla în România

Posted in Romania, Ucraina by saccsiv on octombrie 20, 2023

Sursa: https://basilica.ro/ucraina-dispusa-sa-ofere-romanilor-moastele-sfintei-teodora-la-schimb-cu-ramasitele-unor-eroi-nationali/

Declarația comună emisă în urma ședinței comune a guvernelor Ucrainei și României, derulată miercuri la Kiev arată că moaștele Sfintei Teodora de la Sihla ar putea ajunge în posesia românilor.

În declarație se stipulează că cei doi premieri au remarcat „importanța lucrărilor legate de organizarea căutării moaștelor Sfintei Teodora în Ucraina și a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa din România”.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august) a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu. După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peștera unde își petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

Pentru obținerea acestor cinstite moaște au mai fost făcute demersuri și în anul 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

Cine sunt cei doi eroi naționali ai Ucrainei

Cei doi eroi naționali ai Ucrainei pentru ale căror rămășițe ar putea fi oferite la schimb moaștele Sfintei Teodora sunt Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1709, erou național în Ucraina, opozant vehement al rușilor, considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din orașul Galați, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost un cazac legendar, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat în 1742 la Iași.

 

Comentariu saccsiv:

Trupul Sfintei Teodora a ramas tainuit in pestera, pana dupa anul 1830, cand familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele ei in racla de pret si le-a depus in biserica schitului, spre inchinare. Apoi, zidind o biserica noua, la mosia familiei din satul Miclauseni – Iasi, le-a adus in aceasta biserica si multa lume venea aici sa se inchine sfintei. Dar in anul 1856, in timpul ocupatiei rusesti, moastele Sfintei Teodora au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde sfanta este venerata cu numele de Sfanta Teodora din Carpati.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane,  la 20 iunie 1992, a recunoscut si proclamat in mod solemn sfintenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de praznuire data de 7 august.

Cititi va rog mai multe la:

https://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/teodora-la-sihla-prima-romanca-trecuta-randul-sfintilor-74926.html

S-ar putea insa ca ramasitele hatmanului Ivan Stepanovici Mazepa sa nu mai fie gasite vreodata, caci iata ce putem citi la https://adevarul.ro/stiri-locale/galati/cine-a-fost-cazacul-mazepa-razboinicul-care-1647373.html

[…]

Ultima dispariţie a lui Mazepa, împreună cu biserica

Mai bine de 100 de ani, liniştea rămăşiţelor pământeşti ale lui  rămân netulburate. Mai precis până în 1962, când autorităţile comuniste decid că este nefiresc să existe două biserici istorice pe malul Dunării, la nici 300 de metri una de alta.

Ca urmare, biserica Sfântul Gheorghe este demolată, ignorându-se fără jenă reglementările care protejau monumentele istorice şi tratatele internaţioanle încheiate de statul român în acest sens.
Iată cum consemnează profesorul Tuluş (folosind mai multe surse istorice) momentul demolării bisericii: „S-a încercat dărâmarea ei prin infiltrarea unor jeturi de apă în temelie, pentru a fisura zidurile. Zidurile rezistând, în noaptea de 29-30 octombrie 1962 distrugerea a început prin tragerea turlelor legate cu un cablu de un remorcher spre faleză abruptă”.

Cu ocazia dărâmării bisericii, rămăşiţele lui Mazepa s-au pierdut. Se pare că osemintele ar fi rămas sub ruinele bisericii şi s-au amestecat apoi cu molozul atunci când în zonă s-au construit blocuri.

[…]

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Anonim said, on octombrie 20, 2023 at 4:06 pm

    https://doxologia.ro/cea-mai-veche-icoana-cunoscuta-maicii-domnului-va-ajunge-romania

    „Pelerinii care vor urca în acest an pe Colina Bucuriei de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, se vor putea închina icoanei „Panaghia Soumela”, cea mai veche icoană cunoscută a Maicii Domnului.

    Icoana va fi adusă din Grecia alături de racla Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de către Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei.

    În acest an, pelerinajul de la București se va desfășura în perioada 21-29 octombrie 2023”

    Apreciază

  2. Paul said, on octombrie 21, 2023 at 12:17 am

    Parintele Constantin Sârbu a fost deshumat după 50 de ani. Trupul sau împrăștie bună mireasma.

    https://www.atitudini.com/2023/10/parintele-constantin-sarbu-de-la-biserica-sapientei-a-fost-deshumat/

    Apreciază

  3. acelas said, on octombrie 29, 2023 at 12:26 am

    https://inpolitics.ro/tucker-carlson-apara-biserica-romanilor-din-ucraina-in-romania-e-mucles-total_1860080207.html

    sunt curios, din nou, ce „parere” are parereristul sau parerologul Banescu. Dar el, sanchi, se face ca nu vede, el nu se preocupa de asta. El se preocupa de o chestiune de un „politicianism” aproape total. Intoarcerea  moastelor sfintei Teodora de la Sihla. Ca sa acopere lasitatea si minciuna care subzista in jurul romanilor din Ucraina. Daca se face asa ceva, intr-un asemenea context, parerea mea e ca se face in mod voit sub forma de troc, unul las si ascuns.

    Am sa dezvolt putin.
    Pai „donarea” acestor sfinte moaste de catre cine sa face? Administratia politica? Pai si ea e sefa peste Biserica, de cand si cu ce ocazie? Cu de la sine putere face acest schimb, peste ce isi doreste Biserica? Nu mai punem ca ea este arondata ca si canonicitate Patriarhiei Moscovei, ce treaba are statul ucrainean (super, mega, hyper ateu) cu gestionarea unor odoare sau bunuri care sunt bisericesti?
    Si, ma rog, „patriarhia romana” dirijata in speta asta de banescu in principal, a initiat acest demers cu satul ucrainean (mai precis zelensky pa persoana si atat) tocmai pentru a „submina” autoritatea Bisericii canonice din Ucraina, veche acolo de secole, si singura cu care are comuniune de acolo semnata, liturgica si euharistica, pomenita (la nivel reciproc) in diptice, doreste sa submineze astfel aceasta Biserica si totodata sa-l „incarce” in acest mod pe zelensky – pe post de Cezar, cu „autoritate” asupra acestei Biserici?? cu vreo autoritate de decizie asupra-i, sau de administrare? Ca entitate pur politica asupra bisericii, de natura eminamente spirituala? De unde si de cand pana cand? Cand s-a mai intamplat asa ceva?

    Banescu se suie pe valul asta de harneala si macel politic asupra libertatii religioase de acolo, in care sunt implicati toti romanii din Ucraina, pentru a calca in picioare, poate definitiv, unica Biserica in acea zona…, ca sa-si mai bifeze el „inca una” de pe agenda proprie globalista?

    Iar in asemenea context nenorocit, de desfiniintare deja printr-o asa-zisa lege trecuta de ei -total invalida, vrea banescu sa transfere cinstitele moastele ale sfintei cuvioase Teodora, amusinand precum sacalii la starv?
    Si sa „pledeze” apoi public, cu „alibiul” sau, in fata intrebarilor mai mult decat disperate: cum puteti sa treceti cu vederea si sa nu spuneti absolut nimic despre „baia de sange” in care a fost snopita Biserica din Ucraina, cu care suntem in comuniune, dar si cum treceti sub mutenie absoluta drama tuturor romanilor credinciosi din Ucraina, care apartin de aceasta Biserica, sa treaca peste toate astea cu alibiul perfid: sa zicem merci ca ne-au dat sfintele moaste! nu? (Deci de aia se face schimbul cu sfintele moaste, sa se puna batista pe tambal cu drama romanilor?)
    Sa fim deci chiar „recunoscatori” (cui, lui zelensky, nu? care s-a facut stapan si peste Biserica)…, iar bineinteles, pt romanii de acolo, celebrul raspuns: „sa se adecveze si ei razboiului” …
    Halala fiinta.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.