SACCSIV – blog ortodox

Temperaturi de 39 de grade în octombrie în trecut

Posted in CLIMA, incalzirea globala by saccsiv on octombrie 1, 2023

Cu vreo 30 de ani in urma, in octombrie, am facut baie in mare pe litoralul romanesc. Si nu pentru ca incercam sa-i imit pe rusii ce fac baie in copca, ci pur si simplu pentru ca vremea permitea.

Iata ce putem citi in articolul https://www.antena3.ro/meteo/anm-vremea-octombrie-record-termic-prognoza-687505.html

[…]

„Uneori, pe fondul advecţiei unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” chiar şi în luna octombrie, temperaturi ce depăşesc 35 – 38 grade Celsius”, se arată în analiza ANM.
Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade Celsius şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (judeţul Ialomiţa). Maxima absolută a lunii octombrie la Bucureşti este de 35,5 grade, înregistrată pe 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti-Filaret şi Bucureşti-Afumaţi. În aceeaşi zi s-a înregistrat şi temperatura maximă absolută a staţiei meteorologice Bucureşti-Băneasa, 35,2 grade Celsius.
„În luna octombrie 1952, temperatura maximă absolută a fost depăşită la 52 de staţii meteorologice, în 2 octombrie, majoritatea valorilor fiind mai mari de 30 de grade Celsius”, susţin meteorologii.
De asemenea, temperatura maximă absolută a fost depăşită la un număr mare de staţii şi în anii: 2012 (la 51 staţii meteo, majoritatea fiind înregistrate în ziua de 1 octombrie), 1993 (la 32 de staţii meteo, în perioada 13 – 17 octombrie), 1991 (la 33 de staţii meteo, în ziua de 1 octombrie).
În topul anilor cu cele mai calde luni octombrie, la nivelul României, se regăsesc: 1966, 1984, 2001, 2012, 2018, 2019.

[…]

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Oarecare said, on octombrie 1, 2023 at 6:12 pm

    Să NU credem în minciuna „încălzirii globale”, ci să ne informăm de pe acest blog! Doamne ajută!

    Apreciază

    • Serban said, on octombrie 1, 2023 at 7:02 pm

      Inclusiv pe acest blog se scrie cum de multe ori fenomene naturale extreme s-au petrecut din cauza pacatelor oamenilor…de la secete, la potop. De asemenea si in profetiile unor sfinti parinti se vorbeste de urgia naturii cand se va apropia sfarsitul. Asa ca nu stiu despre ce minciuna este vorba cand in Bucuresti nu a mai fost zapada de vreo 4 ani (care sa tina mai mult de o zi doua), ba chiar anul asta in ianuarie am avut o saptamana si ceva cu temperaturi in jurul a 20 de grade.

      Doar pentru ca unii folosesc acest pretext pentru a ne reduce libertatile, a ne slabi credinta si multe altele, nu trebuie sa negam realitatea.

      Doamne ajuta!

      Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 1, 2023 at 8:06 pm

        Serban

        Cand la noi a fost cald, in America de Nord a fost ger. E un echilibru vechi.

        Apreciază

      • Gheorghe Benone said, on octombrie 2, 2023 at 7:53 am

        Ce „echilibru” vechi este când a disparut complet primavara si vara are cam 5 luni din mai in octombrie si iunie iulie august ai temperaturi in România de 45-49 grade C la umbrā in nordul țării, evident se raporteaza constant mincinos 35°C….Am avut si – 21°C in ianuarie si zapada mare pe 4 aprilie …

        Apreciază

      • saccsiv said, on octombrie 2, 2023 at 11:32 am

        Gheorghe Benone

        Asta-i gogonata rau, cum ca autoritatile ascund ca sunt 49 grade la umbra. Adica ei nu stiu cum sa ne mai sperie cu calduri dar ascund caldurile…

        Apreciază

      • Tataia said, on octombrie 4, 2023 at 2:10 pm

        Si de ce ai vrea zapada? Tu vrei sa spui ca bunul Dumnezeu nu na mai da zapada ca urmare a pacatelor noastre? Este cumva o urgie sa nu ai zapada? Din contra urgie a naturii este sa fie zapada….

        Apreciază

      • Tataia said, on octombrie 4, 2023 at 2:30 pm

        @Benone Gheorghe. Vara are 5 luni? Si de unde ai scos-o? Vara in ultima vreme are 15 zile….de la 15 iulie pina la 30 iulie. Si asta o stiu prea bine deoarece eu merg an de an pe litoral. Doar in acea perioada ai sanse sa mai prinzi temperaturi cu adevarat de vara si propice mersului la mare adica temperaturi de peste 30 de grade. Daca te duci in afara acelei pefioade dai tot de nor si ploaie precum si maxime de 20, maxim 25 de grade. Deci cei care inca credeti in incalzirea „globala” scutiti-ne. Imi aduc aminte din vremurile de demult ca puteai merge la mare si in septembrie si tot te ardea nisipul la talpi. Adica temperatura ambianta era de peste 35 de grade. Dar nisipul pe care se putea pasi doar cu papuci de plaja din cauza faptului ca era fierbinte a ramas doar o amintire frumoasa din trecut.

        Apreciază

  2. Serban said, on octombrie 2, 2023 at 8:02 am

    Da, dar sunt fenomene extreme, echilibrul nu se mai pastreaza totusi prin fenomenele moderate si normale pretutideni. Chiar si acum, la noi si in tot estul Europei pe o arie extinsa este o seceta extrema, in schimb in New York sunt niste inundatii foarte mari.
    La inceputul anului cand la noi au fost 20 de grade pe aproape tot continentul, in America de Nord au fost -30 – 40 de grade, stiu. Extreme in ambele locuri.

    Apreciază

  3. acelas said, on octombrie 2, 2023 at 9:59 pm

    era pana sa scrii articolul Crestinul si plaja? Lol!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.