SACCSIV – blog ortodox

Duminica incepe Festivalul „George Enescu” (27 august – 24 septembrie)

Posted in GEORGE ENESCU, MUZICA by saccsiv on august 26, 2023

Festivalul „George Enescu”, ajuns la ediţia a XXVI-a, debutează duminică, 27 august. Postul public de televiziune a anunţat că va transmite peste 60 dintre concertele din programul evenimentului, unele dintre ele în direct, altele înregistrate.

Toate transmisiunile de la Festivalul „George Enescu” vor fi difuzate pe canalele TVR Cultural, TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova, în perioada 27 august – 24 septembrie.

De asemenea, TVR anunţă că va transmite de la Festivalul George Enescu şi interviuri în exclusivitate cu mari personalităţi ale muzicii clasice internaţionale, precum şi informaţii în timp real de la eveniment.

Cititi va rog mai multe la:

https://www.paginademedia.ro/stiri-media/tvr-transmite-festivalul-george-enescu-2023-21293002

Cititi va rog si:

GEORGE ENESCU a fost MASON

Trilul diavolului

 

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Clement said, on august 26, 2023 at 7:55 pm

    Orice asemanare intre intre Maestrul George Enescu si violonistul Y.Menuhin este absolut intamplatoare.
    Sper sa fie sali pline. Marius Constantinescu va face in mod cert interviuri care merita urmarite.
    Ce ma irita este faptul ca noi avem compozitori crestini de muzica clasica exceptionali ocultati totalmente de cei care piaptana cultura romanilor in speranta ca va ajunge cheala.
    Despre calitatea sa de mason nu sopteste nicio vorba jalnicul ghid care nu-i muzeograf, al casei memoriale de la Sinaia pe care am gasit-o prafuita, fara suflet.

    Apreciază

  2. Clement said, on august 27, 2023 at 12:57 am

    Gasesc indecent faptul ca s-au pus in vitrina niste papagali politici ale caror sensibilitati in materie de muzica clasica sunt cel mult ale unor diletanti.
    Spera sa castige sustinatori electorali.
    https://www.g4media.ro/se-deschide-festivalul-international-george-enescu-nicusor-dan-o-onoare-pentru-orasul-nostru-sa-fie-gazda-festivalului-care-reuneste-pe-scenele-ateneului-roman-si-salii-palatului-muzicieni-ai-celor.html
    .

    Apreciază

  3. Clement said, on august 27, 2023 at 8:59 am

    https://www.libertatea.ro/lifestyle/avem-muzica-rusa-in-program-nu-l-voi-pedepsi-pe-ceaikovski-pentru-deciziile-lui-putin-interviu-cu-dirijorul-cristian-macelaru-directorul-artistic-al-festivalului-george-enescu-4644388
    Foarte bine dar este important sa ne si deblocam de fixul cu Cheaikowski . Rusii au compozitori de aceasi valoare, mai complecsi ca interpretare si cred eu, mai interesanti.

    Apreciază

  4. Elena said, on august 27, 2023 at 1:08 pm

    Prefer muzica clasica in locul zgomotului modern numit aberant „muzica”.Este un eveniment cultural remarcabil si sper ca vor merge multi tineri.Decat Untold,mai inaltator e Enescu.Personal am putut constientiza de-a lungul anilor efectul diferitelor genuri muzicale asupra starilor mele sufletesti.Si trebuie sa ii acordam lui Enescu respectul pentru inspiratia avuta cand a compus „Rapsodia romana” ,compozitia muzicala care ilustreaza cel mai bine dupa parerea mea sufletul neamului romanesc.Candva acest suflet era luminos,generos,plin de dragoste fata de glie,aproape si in primul rand de Dumnezeu.
    Sa fim bucurosi ca mai sunt astfel de evenimente de valoare autentica,ca de manele,delii sau smileys suntem satui peste cap.Doamne ajuta!

    Apreciază

    • saccsiv said, on august 27, 2023 at 1:14 pm

      Elena

      Asta-i ca diferenta dintre „dracul alb” si „dracul negru”.
      Citeste ce spun Sfintii:

      Trilul diavolului

      Apreciază

      • Elena said, on august 27, 2023 at 1:22 pm

        Am citit,frate Vasile articolul.Din cate imi amintesc in acatistul „Slava lui Dumnezeu pentru toate” se multumeste pentru creatiile artistice.Refuz sa cred ca toata muzica laica e inspirata de draci.Sa ma ierte Dumnezeu,dar nu poti asculta ca mirean numai muzica bisericeasca.Eu una nu pot.Imi recunosc limitele.Si spune-mi te rog frate,ce are dracesc in el un peisaj de Grigorescu.Talentul artistic este un dar de la Dumnezeu.

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 27, 2023 at 1:36 pm

        Elena

        Te uiti la un peisaj apoi te mai uiti si la un nud al aceluiasi pictor (ca e talentat) si sfarsesti prin a spune ca toate sunt de bine.
        Fara muzica nu poti sta?

        Apreciază

      • Elena said, on august 27, 2023 at 1:44 pm

        Crede-ma ca am discernamant sa realizez diferenta intre un nud si un peisaj.Ar fi trebuit sa adaug ceva in comentariul anterior.Talentul artistic dat de Dumnezeu ar trebui in primul rand utilizat pentru a-l preaslavi pe Dumnezeu si a intari duhovniceste oamenii.Pot sa stau zile intregi fara muzica sau tv.Prefer sa ascult greierii din spatele blocului sau trilurile pasarilor…

        Apreciază

      • Clement said, on august 27, 2023 at 2:56 pm

        Ma intristeaza severitatea excesiva, chiar daca inteleg temerile care o genereaza.
        Ce facem cu pictura bisericeasca a lui Grigorescu de la Agapia, Zamfira, Caldarusani, cu Sfantul Spiridon de la biserica Alexa din Bucuresti?
        Devenim iconoclasti numai pentru ca pictorul a zugravit si țaranci tinere si frumoase ?
        In privinta compozitorilor , pe mine ma framanta intrebarea daca Paul Constantinescu este ” uitat” de muzicologi pentru ca a fost evreu sau pentru ca a compus muzica religioasa.

        Apreciază

      • saccsiv said, on august 27, 2023 at 3:11 pm

        Clement

        N-are noima a zice „devenim iconoclasti numai pentru ca pictorul a zugravit si țaranci tinere si frumoase?”
        Ce-i aia severitate excesiva?
        Refuzi invatatura Sfintilor Parinti pentru ca iti place muzica…

        Apreciază

      • C said, on august 27, 2023 at 8:10 pm

        Vasile, lasa-i măi , mai domol …
        Stii in patericul egiptean cu Sf. Antonie când l-a văzut un mirean că i-a făcut pe ucenicii săi să râdă, și s-a smintit de Sf. Antonie că nu e călugăresc ca monahii să râdă….și apoi Sf. Antonie i-a dat un arc să-l întindă , mai tare-mai tare…până când mireanul zise” dacă întind mai tare se va rupe”…și a zis Antonie că așa e și cu unii ucenicii , dacă dintr-o dată prea aspru te porți cu ei , ca niște firavi, se vor rupe .

        așa și cu noi, mirenii de azi ….care cum simte că uneori se mai relaxează prin muzica mirenească , deși nu e duhovnicească…cu timpul dacă va progresa în rugăciunea inimii , singur va considera că nu e folositoare acea muzică ci va avea numai în inimă cântări îngerești 🙂
        Dar pt asta tre sa se conecteze cu Cerul 🙂
        Tu indruma-i , după Sfinții Părinți, cum se pot conecta mai bine cu Cerul, așa încât să aibă mereu in inimă cântări Îngerești și gânduri smerite și de dragoste pt Dumnezeu si aproapele că să atragă asupra lor harul Duhului Sfânt .

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.