SACCSIV – blog ortodox

Rabinul Zvi Thau îndeamnă adepții săi să pornească un război împotriva împotriva postmodernismului și a comunității LGBT, calificându-le drept crime împotriva umanității

Posted in EVREI, HOMOSEXUALITATE, ISRAEL, lesbiene, RABINI by saccsiv on august 8, 2023

The Jerusalem Post: Rabbi Thau calls on followers to ‘wage war’ on Israel’s LGBT community

Rabinul Thau îndeamnă adepții săi să ‘pornească un război’ împotriva comunității LGBT din Israel

Thau face referire la comunitatea LGBT, într-o nouă carte a sa, ca fiind ‘o nouă cultură de eliminare a familiei’ și ‘o crimă împotriva umanității’.

Publicat pe 07 August 2023, de Jerusalem Post

Rabinul Zvi Thau participă la ‘Marșul Yeshivot’ (marșul studenților din ieșive) pentru a cere întărirea identității evreiești în statul Israel împotriva Legii Conversiei și a Legii Kashrut, pe 30 ianuarie 2022 la Ierusalim. (credit foto: OLIVIER FITOUSSI/FLASH90)

Activistul de stânga Yair (Yaya) Fink, a depus luni o plângere la poliție după ce șeful Ieșivei Har Hamor, rabinul Zvi Thau, i-a îndemnat pe adepții săi să ‘pornească un război’ împotriva ‘postmodernismului’ și a comunității LGBT, calificându-le drept ‘crime împotriva umanității’.

O carte a sa, de 90 de pagini, intitulată ‘On Dealing with Postmodernism and Breaking Free from its Shackles’ (Despre cum să facem față postmodernismului și să ne eliberăm de cătușele sale), a fost publicată recent de editura Hosen Yeshuot a Ieșivei Har Hamor.

Descrierea cărții de pe site-ul editurii spune:

„Cartea conține lecțiile rabinului Zvi Israel Thau despre postmodernism, care se răspândește tot mai mult în cultura umană – esența sa distructivă, modul în care operează, pericolele sale pentru umanitate în general și pentru Israel în special, modalitățile de a-i face față și datoria de a-l combate.”

„Dintr-o perspectivă religioasă profundă, pornind de la învățăturile [rabinului Abraham Isaac Kook], rabinul explică motivul răspândirii gândirii postmoderne tocmai în zilele noastre și ce va rezulta din acesta în timpul răscumpărării noastre.”

Deși cartea lui Thau nu se referă în mod explicit la termenul LGBT, abordează frecvent chestiuni legate de comunitatea LGBT, pe care o numește ‘o nouă cultură de eliminare a familiei’, potrivit Haaretz.

Tinerii LGBTQ protestează împotriva partidului de extremă dreapta Noam în piața Mahane Yehuda din Ierusalim (credit: cu mulțumiri)

În carte se deplânge, printre altele, eforturile de a pune ‘părinte 1’ și ‘părinte 2’ în loc de ‘tată’ și ‘mamă’ pe formularele guvernamentale. Cartea se concentrează în mare parte pe structura familiei, incluzând comentarii precum ‘perioada copilăriei este o perioadă foarte importantă pentru insuflarea valorilor de bază și a distincțiilor de bază, iar atunci când un copil nu are un tată și o mamă, toată relația normală cu originea sa, cu trecutul și cu viitorul său este estompată’. Cartea lui Thau se referă la această situație ca fiind o ‘crimă împotriva umanității’.

„Fără o familie, nu există continuitate istorică și legătură cu generațiile anterioare, nu există o identitate națională comună, nu există patrimoniu și nu există tradiție, iar persoana respectivă devine apoi complet deconectată”, a scris Thau în carte.

„Estomparea identității sexuale a copilului până când acesta nu mai știe dacă este băiat sau fată, îi subminează încrederea cea mai elementară în identitatea sa și, prin urmare, calea spre eliminarea identității sale evreiești este scurtă și, din moment ce nu este sigur de identitatea sa națională, își pierde puterea de a se opune narațiunii naționale, puterea de a proteja poporul, credința în îndeplinirea promisiunilor profeților și își dorește un stat care nu este altceva decât o mulțime mixtă.”

„Nu suntem obișnuiți să luptăm și, de multe ori, simțim o inhibiție interioară de a ne spune cuvintele cu înverșunarea și îndrăzneala sfințeniei. Există, de asemenea, unii care cred că cei care au fost educați după învățăturile rabinului (o referire la Kook) trebuie să fie plăcuți și drăguți… dar greșeala este a lor. Este de datoria noastră să acționăm cu curaj și fără teamă în a lua poziție și a ne exprima opinia împotriva oricărei idei și metode care vine să mistuie vița de vie a Israelului.”

„La fel cum în momentele de pericol existențial pentru trup nu se respectă regulile de etichetă și respect… cu atât mai mult, în momentele de pericol pentru viața sufletului. În momentul în care apare o boală psihică, care poate corupe și distruge orice parte bună a spiritului și sufletului națiunii, nu există altă scăpare decât să se meargă la război și uneori chiar să se exprime prin expresii dure și șocante, care nu sunt plăcute pentru toată lumea. Nu este loc pentru a slăbi protestul Torei din cauza unor convenții politicoase.”

Thau a fost acuzat că a violat și a abuzat sexual cel puțin două femei. Poliția israeliană a anunțat în luna iunie că a finalizat ancheta în cazul rabinului și a transferat materialele colectate către Procuratura Statului. De atunci nu au mai existat actualizări.

Mișcarea lui Thau anti-LGBT și anti-reformă ‘Hazon’

Thau a fost unul dintre fondatorii mișcării Hazon, care a dus mai târziu la dezvoltarea Partidului Noam, condus de Avi Maoz, care în prezent este ministru adjunct în cadrul biroului primului ministru.

Mișcarea Hazon și-a făcut debutul înaintea alegerilor din 2019 cu un banner mare la intrarea în Ierusalim pe care scria ‘Un tată și o mamă = o familie. Curajul de a fi normal’.

Bannerul făcea parte dintr-o campanie mult mai amplă demarată de Hazon, care s-a descris ca o mișcare dedicată ‘readucerii caracterului evreiesc pe agenda națională din Israel’. Campania s-a axat pe folosirea perioadei dinaintea alegerilor pentru a face presiuni asupra politicienilor să accepte o agendă evreiască religioasă pentru stat.

În timp ce campania Hazon a vizat o varietate de subiecte, inclusiv munca și transportul în comun în ziua de Shabbat, mișcarea Femeile de la Zid (toate acestea fiind descrise de către mișcare ca fiind ‘anormale’), marea majoritate a campaniei s-a concentrat pe probleme LGBT.

Mișcarea Hazon a fost în mare parte înlocuită de Partidul Noam, care a desfășurat o campanie identică, sloganul său fiind ‘o națiune normală în țara noastră’. Șeful partidului și-a exprimat opoziția puternică față de persoanele LGBT, evreii reformați, ‘entitățile de stânga’ și Ieșiva Har Etzion.

Șeful Partidului Noam a primit autoritatea de a deschide un nou organism guvernamental numit ‘Autoritatea pentru Identitatea Națională Evreiască’, care a primit un buget de 120 de milioane de NIS pentru anul 2023. Maoz a primit, de asemenea, controlul asupra unității responsabile de programarea externă în sistemul de educație, ceea ce a stârnit îngrijorări că ar putea bloca mii de programe care acoperă orice, de la toleranța LGBT la programe evreiești care nu sunt în concordanță cu ideologia Ieșivei Har Hamor.

Un alt afiliat al Partidului Noam, rabinul Tzvi Kustiner, șeful ieșivei Hesder din Mitzpe Ramon, a fost filmat anul trecut spunându-le studenților:

„Aceasta este bătălia pe care o spun tuturor, fiecăruia la locul lui. Să nu vă fie rușine. Fiți curajoși. Acolo unde lucrați, spuneți:

„Comunitate LGBT+, pleacă acasă! Homosexuali, plecați acasă!”

Kustiner a susținut că există multă violență și abuz sexual în rândul persoanelor LGBT+ despre care a spus:

„Malefici oameni! Vor să pună această demență în fiecare casă, iar noi tăcem, ne temem. Părintele 1, părintele 2, o nebunie!”, potrivit videoclipului.

„Luptați-vă cu ei în orice privință. Este treaba noastră, în orice loc, să nu ne fie rușine de iudaismul nostru. Acest guvern dement, această nebunie, cu voia lui Dumnezeu va cădea”, a adăugat șeful ieșivei, mai mulți studenți răspunzând ‘Amin’, se arată în înregistrarea video.

Fink, care a depus luni o plângere la poliție împotriva lui Thau, a declarat:

„La exact 8 ani de la uciderea lui Shira Banki, există rabini importanți și întunecați care au uitat ce înseamnă să fii evreu și continuă să incite împotriva a sute de mii de membri ai comunității LGBT. Atunci când un rabin important al comunității își cheamă adepții să ia măsuri, acestea pot fi luate. Poliția trebuie să acționeze la moment înainte de producerea unei viitoare crime.”

Agudah – Asociația pentru Egalitate LGBTQ din Israel – a condamnat și aceasta comentariile lui Thau, declarând:

„Iranul este aici.”

Agudah a adăugat că a depus o plângere la poliție împotriva lui Thau, spunând că rabinul incită la violență prin comentariile sale.

„Este imposibil de ignorat incitarea sălbatică și extremă scrisă negru pe alb, cu scopul de a face rău membrilor comunității LGBTQ și de a ne elimina”, a declarat Agudah.

„Măștile au fost îndepărtate, aceasta este viziunea partidelor extremiste din Knesset, scrisă negru pe alb: să ne elimine.”

„Acesta este duhovnicul lui Avi Maoz, care servește în guvernul israelian ca ministru adjunct în biroul premierului, cu bugete de sute de milioane de shekeli. Acesta este chipul urii al Ieșivei care este bugetată din banii noștri, din taxe și impozite, în valoare de peste cinci milioane de shekeli în fiecare an. Prejudiciul adus comunității gay este deja prezent pe teren printr-o creștere fără precedent a cazurilor de violență și ură împotriva persoanelor LGBT, nu putem permite ca acest lucru să continue și vom folosi toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziție împotriva vărsării de sânge.”

Fobia LGBT, în creștere

Fobia față de comunitatea LGBT este în creștere în ultimii ani și s-a accentuat de la preluarea mandatului de către guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu.

În 2022 au fost raportate 3.309 cazuri de fobie LGBT, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de anul precedent. S-a înregistrat o creștere de șapte ori a numărului de incidente LGBT-fobe în care au fost implicate personalități publice și mass-media, o creștere de cinci ori a numărului de incidente LGBT-fobe în locuri publice și o creștere de opt ori a cazurilor de discriminare în companii.

Un sondaj realizat în luna mai de Institutul israelian pentru studii de gen și LGBT a constatat că marea majoritate (86%) a israelienilor LGBT+ din întreaga țară au declarat că sentimentul lor de securitate s-a deteriorat în ultimele trei luni. 77% dintre respondenți au declarat că nu au încredere în poliție pentru a-i proteja.

Potrivit Agudah – Asociația pentru Egalitate LGBT din Israel, în luna martie s-a înregistrat o creștere de patru ori mai mare a incidentelor LGBT-fobe comparativ cu luna martie a anului trecut.

Tzvi Joffre a contribuit la acest articol.