SACCSIV – blog ortodox

Minciuna ticalosita din Ultimatumul Sovietic din 26 iunie 1940: Pana la 28 iunie 1940 Romania sa cedeze Basarabia si Bucovina de Nord pe motiv ca … ar fi fost populata in principal cu ucraineni

Posted in al doilea razboi mondial, BASARABIA, Romania, Ucraina, Uniunea Sovietica, URSS by saccsiv on iunie 28, 2023

Radio Europa Libera Moldova: I. Ocuparea sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord (28 iunie-3 iulie 1940)

Al Doilea Război Mondial începe în data de 1 septembrie 1939 odată cu invazia Germaniei naziste asupra Poloniei, urmată de cea a Armatei Roșii în data de 17 septembrie.

România și-a declarat neutralitatea, dar a găzduit mii de soldați și ofițeri polonezi care ulterior în mare parte au emigrat în Marea Britanie și alte state vestice. Operațiile militare se extind asupra României la sfârșitul lunii iunie 1940, când Armata Roșie, în acord cu Germania nazistă (Pactul Molotov-Ribbentrop din 23 august 1939) ocupă Basarabia, Nordul Bucovinei și ținutul Herței (ultimele două teritorii nefiind parte a protocolului secret din 23 august 1939).

Amenințat de pericolul dispariției ca stat, guvernul de la București a fost nevoit să accepte evacuarea Basarabiei și Nordului Bucovinei. La operaţia de „eliberare” a participat aproape întreg efectivul districtelor militare Kiev şi Odesa, adică 32 divizii de infanterie, 2 divizii de infanterie motorizată, 6 divizii de cavalerie, 11 brigăzi de tancuri, 3 brigăzi de avioane, 16 regimente de artilerie grea şi alte unităţi auxiliare.

Moscova a încercat să acrediteze oficial ideea că intrarea trupelor sale în provinciile estice ale României era determinată de nevoia „reunirii poporului moldovenesc într-un stat sovietic unic”.

Mențiunea din ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940 adresat României, potrivit căruia Basarabia ar fi locuită în majoritate de ucraineni avea menirea să inducă în eroare opinia publică mondială și totodată a anticipat cedarea unei părți însemnate a sudului și nordului Basarabiei către RSS Ucraineană.

În realitate, URSS avea nevoie de Basarabia pentru a obține accesul la gurile Dunării și pentru a securiza Odesa, cel mai mare port sovietic la Marea Neagră (oarecum similar cu războiul Moscovei împotriva Finlandei a cărui scop minimal a fost asigurarea securității orașului Leningrad).

În noaptea spre 28 iunie a fost creat un comitet revoluţionar provizoriu din Basarabia, al cărui preşedinte a fost ales ucraineanul S. D. Burlacenko, președintele comitetului regional al Partidului Comunist din România. În ciuda acestui fapt, autoritățile sovietice nu au recunoscut meritele ilegaliștilor basarabeni și au extins prerogativele instituțiilor din RASSM asupra Basarabiei.

În ziua de 28 a urmat o adunare solemnă de „bun venit” cu pâine şi sare. Primul care a luat cuvântul a fost mareşalul Uniunii Sovietice, D.K. Timoşenko, originar din Basarabia, ceea ce avea o importanţă simbolică deosebită – biografia sa fiind tradusă în română şi difuzată gratis într-un tiraj de 270 000 exemplare. Şeful paradei militare a fost G. K. Jukov, comandantul Grupului „Sud” al Armatei Roşii.

Altă paradă militară, de data aceasta de proporţii, cu tancuri și altă tehnică militară sovietică a avut loc pe 4 iulie 1940.

În 2 august 1940, Sovietul Suprem al URSS a adoptat legea despre crearea RSSM, cu statut de republică unională, dar care era îngloba doar aproximativ trei sferturi din teritoriul anexat de la România și doar 6 din cele 13 raioane ale fostei RASSM.

 

Comentariu saccsiv:

Iata si ce putem citi in articolul

[…]

Ministrul de externe german, Joachim von Ribbentrop, a fost informat de partea sovietică, în 24 iunie 1940, de intențiile sale cu privire la Basarabia și Bucovina. Ribbentrop s-a arătat îngrijorat mai mult de soarta celor aproximativ 100.000 de etnici germani din Basarabia. De asemenea, Ribbentrop s-a arătat uimit de pretențiile sovietice în ceea ce privește Bucovina, (acest teritoriu nu fusese menționat, în niciun fel, în protocolul secret al Pactului sovieto-german de neagresiune).

În continuare, ministrul german de externe a subliniat că Germania are interese economice puternice în restul teritoriului românesc. În cartea de amintiri a lui Viaceslav Molotov “Molotov remembers. Inside Kremlin Politics” sunt relatate circumstanțele în care România a pierdut nordul Bucovinei și Ținutul Herța, în anul 1940, odată cu Basarabia. Molotov relatează:

Nu cunoșteam bine geografia la data vizitei lui Ribbentrop. Nu știam geografia granițelor dintre Rusia, Germania și Austro-Ungaria. Am cerut să trasăm granițele în așa fel încât orașul Cernăuți să ne aparțină nouă. Germanii mi-au spus: „Dar voi n-ați avut niciodată Cernăuțiul. El a aparținut întotdeauna Austriei. Cum puteți să-l cereți?”, „Ucrainenii îl cer! Sunt ucraineni care trăiesc acolo, ei ne-au ordonat să facem asta.” Dar Cernăuți n-a fost niciodată oraș rusesc, a fost întotdeauna parte a Austriei și apoi a României!” a răspuns ambasadorul german la Moscova, Friederich von der Schulenburg. „Da, dar ucrainenii trebuie să se unească!” …Schulenburg…a oftat și apoi a zis: „Voi raporta guvernului meu”. A raportat și Hitler a aceptat.”

Textul ultimatumului din 26 iunie afirma, în mod incorect, că Basarabia era populată, în principal, cu ucraineni: „În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană.”.

Guvernul sovietic cerea partea de nord a Bucovinei care „ ar reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despăgubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită U.R.S.S. și populației Basarabiei prin dominația de 22 de ani a României în Basarabia.” Bucovina de nord avea unele legături istorice cu Galiția, care fusese anexată de URSS în 1939 ca urmare a invaziei germano-sovietice din 1939, doar prin faptul că ambele regiuni fuseseră parte a Imperiului Austro-Ungar din a doua parte a secolului al XVIII-lea până în 1918.

La 26 iunie 1940, la ora 22:00, Comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ministrului plenipotențiar al României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.” Reprezentantul României a fost invitat la sediul Comisariatului Afacerilor Străine, unde, fără nici o explicație, i-a fost înmânată nota ultimativă adresată României.

Ultimatumul mai adăuga: „Acum, când slăbiciunea militară a URSS a trecut în domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezolvarea rapidă a chestiunilor moștenite din trecut pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, URSS consideră necesar și oportun ca în interesele restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.”.

„În anul 1918 România folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica sovietică ucraineană.

Uniunea sovietică nu s-a împăcat niciodată cu faptul luării cu forța a Basarabiei, ceea ce guvernul sovietic a declarat nu o singură dată și deschis în fața întregii lumi. Acum când slăbiciunea militară a URSS este de domeniul trecutului iar situația internațională care s-a creat cere rezolvarea rapidă a chestiunilor moștenite din trecut pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, URSS consideră necesar și oportun ca în interesul restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei la Uniunea sovietică.

Guvernul sovietic consideră că chestiunea întoarcerii Basarabiei este legată în mod organic de chestiunea transmiterii către URSS a acelei părți a Bucovinei a cărei populație este legată în marea sa majoritate de Ucraina sovietică prin comunitatea sorții istorice cât și prin comunitatea de limbă și compoziție națională. Un astfel de act ar fi cu atât mai just cu cât transmiterea părții de nord a Bucovinei către URSS ar putea reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despăgubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită URSS-ului și populației Basarabiei prin dominația de 22 de ani a României în Basarabia.
Guvernul URSS propune Guvernului Regal al României:

  1. Să înapoieze cu orice preț Uniunii sovietice Basarabia;
  2. Să transmită Uniunii sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele potrivit cu harta alăturată.

Guvernul sovietic își exprimă speranța că Guvernul român va primi propunerile de față ale URSS și că aceasta va da posibilitatea a se rezolva pe cale pașnică conflictul prelungit dintre URSS și România.

Guvernul sovietic așteaptă răspunsul Guvernului Regal al României în decursul zilei de 27 iunie curent.”

[…]

 

Cititi va rog si:

MASACRUL de la FANTANA ALBA. Un Katyn românesc aproape uitat…

Documentar: GOLGOTA BASARABIEI. Despre crimele bolsevismului

INFOMETAREA (1946-1947)…

12-13 iunie 1941 – primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei

Operațiunea Barbarossa si trecerea Prutului – 22 iunie 1941

TRASEUL TRADARII: In 1991 Parlamentul Romaniei declara ca TERITORIILE ROMANESTI DIN UCRAINA sunt de drept ale Romaniei. In 1997, la cererea NATO, teritoriile romanesti AU RAMAS ALE UCRAINEI. In 2014 Traian Basescu declara ca NU VA RECUNOASTE UN REFERENDUM al ROMANILOR din UCRAINA…

Tratatul cu Ucraina – Un act de trădare naţională

Basarabia de Sud, vechi teritoriu românesc de la sud de Republica Moldova şi pana la Marea Neagra, stăpânit actualmente de Ucraina, unde etnicii români se confruntă cu o acţiune violentă de deznaţionalizare pusă în practică de statul ucrainean

 

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Stefan said, on iunie 29, 2023 at 12:05 am

    Preotul de la B.O.R impostor și eretic ecumenist Vasile Ioana, neaga in public crezul crestin-ortodox , afirmând mincinos că ortodoxia nu este singura credința adevărată in Dumnezeu (Biserica cea Una Sfânta, sobornicească și apostolească ), și că ar mai fi pe lângă biserica creștin-ortodoxa și alte biserici „crestine” mântuitoare (grupările de eretici) , pe lângă asta a îndrăznit cu nerușinare drăcească să afirme subtil și că religia creștină nu ar reprezenta „defapt” singura cale mântuire , ar fi mântuitoare și celelalte religii …

    Apreciază

  2. geo said, on iunie 29, 2023 at 10:05 am

    https://opozitia.net/2023/06/28/tucker-carlson-de-ce-anume-suntem-in-razboi-cu-rusia/

    Apreciază

  3. geo said, on iunie 29, 2023 at 10:06 am

    Apreciază

  4. geo said, on iunie 29, 2023 at 10:07 am

    Apreciază

  5. geo said, on iunie 29, 2023 at 12:50 pm

    …pentru copii doar o zi…pentru alte tampenii luni intregi…

    Apreciază

  6. geo said, on iunie 29, 2023 at 12:52 pm

    Apreciază

  7. Spaceman said, on iunie 29, 2023 at 3:45 pm

    Au fost cândva vremuri în care se spuneau minciuni, minciuni sfruntate sau chiar minciuni ticaloșite, însă în prezent minciunile nu mai sunt la modă. Acum nu mai spune nimeni minciuni, pentru că la modă sunt neadevărurile.

    De curând mi-a spus cineva, cu o vârstă destul de înaintată, ceva care m-a lăsat perplex: „am văzut și am auzit la televizor, unde nu se spun minciuni!”

    Apoi am realizat că are dreptate. Se pare că în ziua de azi la televizor nimeni nu mai spune minciuni și nimeni nu mai manipulează audiența, în ziua de azi la televizor se spun doar adevăruri și neadevăruri.

    Ce este un neadevăr: o informație care la un anumit timp era considerat un adevăr, iar mai târziu acea informație nu s-a confirmat, devenind un neadevăr.

    Exemple de neadevăruri sunt numeroase, însă cele mai evidente sunt de departe cele despre covid și despre ‘vaccinul’ anti covid.

    Nu mai abordez acum subiectul „fake news”, însă cine stabilește ce este un adevăr, un neadevăr sau un „fake news”? De obicei la nivel oficial se recunoaște o informație ca fiind un neadevăr antunci când oficialii au fost prinși cu minciuna și nu vor să recunoască acest lucru, ca să nu-și asume nicio responsabilitate.

    La fel, în ziua de azi un alt cuvânt s-a demodat: dușman. Acum nu se mai spune dușman, la modă fiind neprieten.

    Un neprieten fiind cineva care se pretinde a fi prieten, însă ulterior prin faptele sale afișând atitudini nu tocmai prietenoase, având totuși potențialul ca pe viitor acesta să-și corecteze atitudinile și din neprieten să devină un prieten.

    Cine este ideologul din spatele acestor jocuri de cuvinte? Răul pur!

    Apreciază

  8. […] Minciuna ticalosita din Ultimatumul Sovietic din 26 iunie 1940: Pana la 28 iunie 1940 Romania sa ced… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.