SACCSIV – blog ortodox

Duminica Vamesului si a Fariseului

Posted in IISUS HRISTOS by saccsiv on februarie 5, 2023

Sfânta Evanghelie după Luca, Capitolul 18:

  1. Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu şi celălalt vameş.
  2. Fariseul, stând, aşa se ruga în sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş.
  3. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig.
  4. Iar vameşul, departe stând, nu voia nici ochii să-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.
  5. Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.

Cu Duminica Vamesului si a Fariseului, din 5 februarie 2023, incepe perioada Triodului, vreme de pregatire pentru Invierea Domnului. In Pilda Vamesului si a Fariseului avem prezente doua persoane care vin in fata lui Dumnezeu sa se roage. Desi amandoua se rugau, numai una se intoarce mai indreptata la casa sa, vamesul. Fariseul, chiar daca posteste si face milostenie, greseste pentru ca in rugaciune ii atrage atentia lui Dumnezeu asupra faptelor sale si isi judecata semenii: sunt rapitori, nedrepti si desfranati. In vreme ce vamesul, ramane doar la pacatele sale in rugaciune, nu-si ridica ochii de la sine atunci cand sta de vorba cu Dumnezeu.

Toate rugaciunile sunt ascultate de Dumnezeu, caci El nu are pe nimeni de pierdut. Insa numai rugaciunea in care omul isi vede propriile pacate si cere iertare pentru ele, este primita de Dumnezeu. El nu poate sa-si reverse harul Sau peste omul care ii judeca pe altii, asa cum a facut-o fariseul. Faptul ca fariseul s-a inaltat pe sine in fata lui Dumnezeu, a facut ca harul lui Dumnezeu sa nu coboare asupra sa. Fariseul nu greseste ca posteste de doua ori pe saptamana sau ca da zeciuiala, ci in faptul ca se mandreste cu faptele sale si ca isi injoseste aproapele. Din acest motiv, rugaciunea lui nu este primita de Dumnezeu.

Dimpotriva, prin felul in care se roaga, fariseul ii atrage atentia lui Dumnezeu ca ii este dator pentru ca a postit si a facut milostenie, ca I-a implinit poruncile. De altfel, el nu cere nimic de la Dumnezeu, ci doar cauta sa-I arate cat este de drept si evlavios. Am putea spune, ca el nici nu se mai roaga, ci doar Ii spune lui Dumnezeu cine este si ce face. Mitropolitul Antonie de Suroj marturisea: „El traieste intr-un legamant pe care-l vede ca pe o tranzactie, fara sa se gandeasca la posibilitatea vreunei relatii. In privinta lui Dumnezeu, el cunoaste legea – nu Persoana”. Din acest motiv, fariseul se privea multumit de sine, pentru ca in mintea lui, Legea lui Dumnezeu se reflecta deplin in modul in care traia.

Spre deosebire de fariseu, vamesul, „departe stand, nu dorea nici ochii sa-si ridice catre cer, ci-si batea pieptul, zicand: Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului”. El cere mila. Sfantul Isaac Sirul spune in acest sens: „Sa nu spui niciodata ca Dumnezeu este drept. Daca ar fi drept, atunci tu ai fi in iad. Increde-te doar in nedreptatea Lui care este mila, iubire si iertare”. Deci si vamesul a vorbit despre sine, dar nu a spus ca este drept, ci pacatos. Si cerand mila, s-a rugat. De aceea Dumnezeu i-a primit rugaciunea.

Drepti nu sunt cei care se considera drepti, ci cei pe care ii face Dumnezeu prin harul Sau. Si nimeni nu poate iubi cu adevarat pe Dumnezeu, atunci cand iubirea pleaca dintr-o inima mandra si dispretuitoare.

Retineti, asa cum este omul, asa ii va fi si rugaciunea. Vamesul s-a vazut pe sine pacatos si a cerut iertare pentru pacatele sale, in timp ce fariseul a cazut din rugaciune prin lauda si judecata semenilor.

Biserica ne invata ca de la amandoi avem de invatat: de la fariseu, sa postim si sa facem milostenie, iar de la vames, smerenia si pocainta.

Adrian Cocosila

Sursa:

https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-vamesului-a-fariseului/duminica-vamesului-a-fariseului-indreptar-pentru-rugaciune-161488.html

Cititi va rog si:

Cuvantul Sfantului Ioan Gura de Aur

Predica parintelui Gheorghe Calciu

 

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

    • Clement said, on februarie 5, 2023 at 7:08 pm

      Cum adica ” se spune ????”
      Cineva spune ca cineva a auzit ca Parintele a spus ca…
      „Se spune ca Parintele Cleopa avea o vorba ce i-a pus pe ganduri pe multi care au auzit-o: Ehei fraților, sfârșitul o să vină atunci când o pleca la Domnul starețul Neonil de la Frăsinei!!!”
      Majoritatea celor care au avut fericirea sa il cunoasca pe Parintele Cleopa spun ca acesta era sever dar si atent la vorbele adresare crestinilor, tocmai pentru ca acestia sa nu interpeteze gresit cugetarile sale.
      O afirmatie ca cea la care va referiti a putut-o face doar in prezenta unor calugari, preoti sau discipoli mireni apropiati, adica a unor crestini fideli ,
      discreti, care nu poarta vorbe .

      Apreciază

  1. Bond said, on februarie 5, 2023 at 7:45 pm

    Vreau sa va las aici din nou o predica exceptionala a Parintelui Macarie Banu care, pur si simplu, copleseste prin profuzimea talcuirii. O veritabila ora de catehism pentru tot sufletul iubitor de Dumnezeu. Va multumesc din suflet Parinte Macarie!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Clement said, on februarie 5, 2023 at 9:32 pm

    Pentru crestinism a fost esentiala convertirea fariseilor Simion, Nicodim, Gamalael, Saul din Tars adica a carturarilor, a judeilor care credeau in existenta ingerilor si demonilor, a nemuririi si invierii sufletului.
    Nationalisti, rigurosi cu tendinte spre ascetism fariseii combateau elenismul decadent,
    Pentru noi este coplestor sa iti imaginezi cu ochii sufletului drumul pe cararile mantuirii omenirii parcurs de Apostolul Pavel si medicul sirian Luca Evanghelistul, cel care L-a cunoscut pe Mantuitorul prin intermedierea unor farisei convertiti.

    Apreciat de 1 persoană

    • Clement said, on februarie 6, 2023 at 1:11 pm

      …şi nu numai prin intermediul fariseilor convertiti.
      Mama Sfantului Evanghelist Luca a fost una din femeile Mironosite care a stat atat in preajma Matuitorului Iisus cat si a Maicii Sale.
      Perceptia exceptionala, afectiva transmisa lui Luca va face ca in Evanghelia scrisa de acesta Maica Sfanta sa fie pomenita de 90 de ori.
      In cele 4 Evanghelii Sfanta Fecioara Maria este pomenita de 152 de ori.

      Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.