SACCSIV – blog ortodox

Alexandru Pesamosca: „Cam toate spitalele sunt bântuite de păcătoşi d-ăştia. Doctori care se cred Dumnezeu. Pentru ei, toţi pacienţii sunt nişte gunoaie. Toată viaţa m-am luptat cu buldogii ăştia îmbuibaţi”

Posted in copii, MEDIC, MEDICINA by saccsiv on septembrie 4, 2022

Sursa: https://adevarul.ro/stiri-interne/sanatate/averea-doctorului-alexandru-pesamosca-supranumit-2200580.html

Medicul chirurg Alexandru Pesamosca, unul dintre cei mai buni chirurgi pediatri din România, a trăit o viață întreagă pentru copii. Spunea că cea mai mare bogăție a sa este fericirea pe care i-o aduceau micuții pacienți.

Medicul Alexandru Pesamosca și-a dedicat viața îngrijirii copiilor FOTO Viața medicală

Operații complicate au fost efectuate în România de „Tata Pesi“ sau „Îngerul copiilor“, așa cum era cunoscut doctorul. Nu și-a dorit niciodată să aibă avere, ci doar să poată aduce zâmbetul pe buzele unui copil pe care l-a operat.

Timp de 52 de ani, dr. Pesamosca a luptat ca să îi vindece pe copii. Nimic nu era imposibil pentru medicul care s-a pus în slujba binelui. Căuta în manuale, în revistele de medicină, inventa și nu refuza niciun pacient. Mulți colegi de breaslă l-au criticat pentru că n-a făcut avere, că nu și-a luat o casă. Lor, direct, profesorul nu le-a răspuns niciodată, însă de câte ori avea ocazia, chirurgul spunea: „Nu vile, mașini sau mai știu eu ce rahaturi. Să repari un copil-păianjen, care merge în patru labe, să-i înnădești și să-i cârpești tendoanele și ligamentele și să-l faci biped și sănătos tun, să alerge la tine și să te strângă în brațe, asta înseamnă fericire!”, obișnuia să spună medicul atunci când era întrebat despre avuția sa.

La liceu, șef de promoție

Alexandru Pesamosca s-a născut la Constanţa, la 14 martie 1930, într-o familie cu origini italiene. Bunicul său, meșteșugar dintr-o zonă săracă a Italiei, venise în România în speranța unei vieți mai bune. Pesamosca a urmat studiile primare la Școala Italiană din Constanța, apoi a continuat la Liceul „Mircea cel Bătrân” din oraşul natal, unde a absolvit ca şef de promoţie.

În anul 1954 a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti, unul dintre profesorii săi fiind reputatul chirurg Dumitru Vereanu.

În urma absolvirii facultății, a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sat de lângă Feteşti, unde a profesat timp de trei ani medicină pentru adulţi, iar din anul 1957 a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior şef de clinică, până în anul 1984.

În 1971, timp de 1 an, a fost bursier la “Hôpital des Enfants Malades” din Paris.

Primele intervenții de chirurgie toracică la bebeluși

În perioada 1972-1975, Alexandru Pesamosca a realizat primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut.

A lucrat apoi la Spitalul „Marie Curie” (fostul Budimex) din București, unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică din 1984 până în anul 2000.

Recunoaşterea acestei prolifice activităţi medicale s-a concretizat prin acordarea titlului de profesor universitar în anul 1991 şi de membru titular al Academiei de Ştiințe Medicale din România în anul 1993.

Alexandru Pesamosca este și unul dintre ctitorii bisericii din curtea Spitalului „Marie Curie”, cu hramul Sfântul ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ocrotitor al tinerilor și Cuviosul Stelian Paflagonul, ocrotitor al familiei și al pruncilor, un proiect al său care data încă de pe vremea comuniştilor, slujba de târnosire a bisericii având loc la 22 februarie 1998.

„Trufia e cel mai urât păcat al medicului“

De-a lungul vieţii a primit alte nenumărate tiluri şi distincţii, cum sunt titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Chişinău, Constanţa şi Craiova, titlul de cetăţean de onoare al oraşelor Constanţa şi Craiova sau, ca omagiu pentru întreaga sa activitate, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor, primit din partea preşedintelui României în anul 2000.

Despre aceste recompense, doctorul Pesamosca afirma spre finalul vieţii: „Nu mi-au plăcut niciodată titlurile, medaliile, diplomele, deşi am primit câteva… N-am fost niciodată trufaş. Trufia e cel mai urât păcat al medicului. Din nenorocire, astăzi cam toate spitalele sunt bântuite de păcătoşi d-ăştia. Doctori care se cred Dumnezeu. Pentru ei, toţi pacienţii sunt nişte gunoaie. Întind mâna să le ia plicul cu bani şi-apoi îi tratează în bătaie de joc. Toată viaţa m-am luptat cu buldogii ăştia îmbuibaţi. Au tăbărât pe mine la sfârşitul vieţii. Mi-au dat tot felul de titluri, m-au făcut academician, m-au făcut fel de fel. Nu în asta constă valoarea unui chirurg. Niciun titlu profesional sau academic nu-ţi sporeşte sau nu-ţi suplineşte priceperea”.

Dramele teribile din viața personală

După anul 2000, starea sănătăţii sale s-a deteriorat, iar din anul 2006 doctorul Pesamosca nu a mai operat. Apoi a fost amenințat cu evacuarea din rezerva în care locuia în spital, însă intervenția opiniei publice și a presei a făcut ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Doctorul Pesamosca a fost căsătorit, însă în anul 1999, soţia sa a murit. După moartea soţiei, profesorul a renunţat în totalitate la viaţa personală, locuind într-una din rezervele Spitalului „Marie Curie” – în fapt o cameră de circa 10 metri pătraţi. Cei doi au avut doi fii. Primul dintre aceştia, Alexandru-Ştefan, a murit din cauza unei tumori cerebrale în anul 1993, iar celălalt fiu, Gino, a murit de cancer, în 2010, cu doar un an înainte de sfârşitul tatălui său.

Profesorul are şi două fiice, Ana Maria şi Alexandra, dintr-o relaţie cu o colegă de breaslă.

Profesorul Alexandru Pesamosca a trecut la cele veşnice la 1 septembrie 2011, fiind înmormântat în faţa Capelei Spitalului „Marie Curie” din Capitală, el fiind ctitor de biserică.

În septembrie 2014, la împlinirea a trei ani de la dispariţia reputatului doctor, conducerea Spitalului de Copii „Marie Curie” din Capitală a decis să-i aducă chirurgului un omagiu, amplasând un bust al acestuia în curtea unităţii sanitare, creaţie a sculptorului Constantin Sinescu.

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. scortisoara said, on septembrie 4, 2022 at 7:32 pm

    Un OM autentic . Dumnezeu să-l odihneasca cu drepții.

    Apreciază

  2. Oarecare said, on septembrie 4, 2022 at 7:56 pm

    Un om poate ajunge nu doar la mântuire, ci chiar la sfințenie trăind în lume (fără a fi preot sau călugăr), dar făcând enorm de mult bine aproapelui prin profesia exercitată sau în timpul liber! Nu este valabil doar pentru medici! Nimeni nu trebuie să se face preot sau călugăr pentru cele lumești, ele însemnând nu doar averi, ci și trădarea lui Hristos prin ecumenism! Și nici medic!

    Apreciază

  3. abc said, on septembrie 4, 2022 at 8:47 pm

    Iarta-ma ca postez aiurea la subiect, dar intrebarea consider eu ca-i fundamenatala:
    Dupa cum au recunoscut chiar cei de la NASA, omul inca nu poate trece de centurile Van Allen ale pamantului.
    – De ce rusii nu-i dau in vileag pe americani ca nimeni nu a ajuns pe Luna ?
    – De ce rusii acopera minciuna americanilor cu aselenizarea ?
    – De ce Putin nu iese la teveu si sa spuna ca aterizarea pe Luna a fost cea mai mare minciuna a secolului XX ?

    Apreciază

  4. Oarecare said, on septembrie 4, 2022 at 10:15 pm

    A început presa să atace Ortodoxia! Acestea sunt adevăratele știri false, nu cele antisistem!
    https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/socul-urii-bigote-un-inalt-ierarh-ortodox-grec-2202526.html

    Apreciază

  5. Marian said, on septembrie 4, 2022 at 11:57 pm

    Sa-ti dea Dumnezeu sanatate : nu exista omagiu mai cald pentru acest mare om , fie-i tarana usoara !

    Apreciază

  6. geo said, on septembrie 5, 2022 at 8:12 am

    Apreciază

    • Clement said, on septembrie 5, 2022 at 5:56 pm

      O astfel de informatie trebuie verificata cu mare rigurozitate.
      Toate persoanele care au avut varianta Omicron trebuie sa ceara medicului sa verifice valoarea DDimer. Peste 500 riscul de accident vascular este iminent.
      Nu stiu daca dupa un eventual deces sangele devine precum cel din mostrele din imagine.

      Apreciază

      • ibagul2006 said, on septembrie 6, 2022 at 9:51 am

        Mai omule tu nici acum nu intelegi ca plandemia e o mascarada si ca cheagurile alea sunt de la vacsinuri ?

        Apreciază

      • scortisoara said, on septembrie 6, 2022 at 12:35 pm

        Sa isi faca testul cei care s-au vaxat ( na, ca inventez cuvinte ) nu cei nevax. Eu ,personal ,nu acuz nimic post covrig nesuferit si enervant .M-a enervat ca a durat atata : 2 saptamani si jum.

        A trecut mai mult de 1 an si nici macar nu am mai luat vreo varianta ( mi-a ajuns una ) :))))))
        In perioada asta iau pt imunitate BRONCHO-VAXOM . Se gaseste la liber in farmacii, varianta pt adulti ( este si pt copii ) . O pastila /zi, cutia are 30 capsule , pret aprox. 86 ron la Catena cu card . Ofera rezistenta sistemului respirator la raceli , peumonii, bronsite. Nu va trebuie nici macar vaccin antigripal obisnuit . Ma mir ca mai exista pe piata pt ca din ce citesc pe prospect are rol de vaccin dar cred ca lumea nu prea stie .
        Va scriu ce contine :
        7 mg de lizate bacteriene liofilizate din Haemophilus influenzae , Streptococcus pneumoniae , Klebsiella penumoniae ssp. pneumoniae si ssp. ozaenae , Staphylococcus aureus , Streptococcus pyogenes si sanguinis ( viridans) , Moraxella ( Branhamella/ Neisseria) catarrhalis pentru fiecare capsula .

        Am mai mentionat pe blog : o data la 3 sau 4 ani imi administrez in scop profilactic Broncho-Vaxom , toamna , in special. Cei care au bronsita cronica cu forme de astm sau chiar astm ar trebui sa ia acest medicament. Am suferit de bronsita astmatiforma multi ani , credeam ca nu mai scap de ea, tuseam ca un magar la orice schimbare de temperatura . Acum sunt super ok.
        Nici nu-i inteleg pe cei care se vaccineaza de gripa sezoniera daramite pe astia care s-au intepat anticovid . Si nu imi fac nici un test de nimic ca nici nu ma intereseaza .
        Exista Postul , Sf Impartasanie, Rugaciunea ,Sf Maslu , alimentatie echilibrata , post 3 zile /saptamana . Ce vax-uri si teste ? Asta e un mod de viata . E despre : esti cuminte sau nu esti cuminte ? Altfel , ne cernem automat.

        Altceva ? Facturile la energie si la gaze ….sunt noul covrig :)))))))))))))))))))))))
        Ma uitam ieri, pe Antena 3 parca , la italieni cum isi distrugeau facturile direct in strada in conditiile in care ei au salarii mai mari decat ale romanilor in Romania iar tarifele lor la energie sunt mai mici decat ale noastre . Noi , ne supunem ….. E bine ,e rau ….? Daca nu ne spunem si avem vreo reactie agresiva sau violenta , autoritatile stiu cum sa gestioneze asta , adica ei sunt pregatiti doar pt asa ceva. Ideal ar fi sa se iasa in fata Guvernului cu facturile , tacit sa se puna de un foc mare pt facturile la gaze si energie …dar sa fie vreo 100 000 de oameni sau peste . Adica , nu galagie, nu balamuc , nu manifestari agresive … doar sa se faca un foc de tabara din facturi, bem un ceai cald , o cafea si ne incalzim la focul de tabara din ….facturi. Sa ne intrebe Guvernul de sanatate …

        Apreciază

    • Clement said, on septembrie 5, 2022 at 11:41 pm

      Un important medic cardiolog, profesor , specialist in aritmologie, naşit de cine trebuie şcl, om fara extravagante comportmentale, a decedat prematur de ” o boala ciudata de sange”.
      Mare atentie la DDemeri.

      Apreciază

      • Paul said, on septembrie 6, 2022 at 4:42 pm

        @clement
        Cum se numește cunoscutul cardiolog decedat de o ciudata boala de sânge? E important

        Apreciază

    • Clement said, on septembrie 5, 2022 at 11:52 pm

      Deci, Dimeri nu demeri .Ma lasa nervii tot incercand sa ii coving pe crestini sa isi faca analiza asta esentiala pentru supravietuirea speciei.
      Este scumpa, 90 de lei.
      Ar merita sa ii fie trimise lui Rafila personal chitantele de plata cu cerere de rambursare.

      Apreciază

  7. Clement said, on septembrie 6, 2022 at 9:26 pm

    @ Paul
    Fereasca Sfantul!
    Iti dau totusi cinci indicii.
    La botez a primit si un nume de Sfant, descindea din neam de preoti moldoveni, juca golf, l-a avut ca pacient pe Octavian Cotescu si avea o mare slabiciune pentru apa minerala Perrier.
    Ca natura umana era un sentimental pragmatic .

    Apreciază

  8. Clement said, on septembrie 7, 2022 at 5:53 pm

    @ibagul2006
    Incepem sa dondanim precum babele in parc..
    Problema enorma pe care medicii o semnaleaza fortati de catastrofa care se anunta, este legata de perturbarea coagularii sangelui ( embolii cerebrale si vasculare) nu doar la persoanele vaccinate, ci si la cele care au cotractat molima fara inoculare .
    In articolul de mai jos se face referire punctual la Jonson & Jonson si Astra Zeneca .Cititi cu rabdare tot articolul.
    https://www.louvainmedical.be/fr/article/thromboses-et-vaccins-un-nouveau-defi-de-la-pandemie-covid-19
    Ma doare sufletul gandindu-ma la soarta vaccinatilor, dar si mai tare ma doare uitandu-ma la foaia de analize a unui apropiat nevaccinat care are o valoare de 1200 la sase luni de la vindecarea de covid.
    Varianta Omicron se stinsese in primavara.
    De ce intra cu tavalugul vaccinarilor impotriva unei variante practic eradicate?

    Apreciază

  9. Clement said, on septembrie 7, 2022 at 11:53 pm

    @scortisoara
    Nu aveam habar despre acest broncho vaxom asa ca m-am pus pe cautat.
    Domnul profesor Mencinicovski nu v-ar sfatui sa il folositi si mai ales, ar insista sa nu il recomandati copiilor.
    Contine doi parabeni foarte periculosi.
    E216 ( 4 hidroxi benzoat de propyl ) si E218 ( parahidroxi benzoat de metyl ) sunt perturbatori endocrinieni responsabili pentru infertilitate si aparitia cancerului de san. In fapt, nu au nicio utilitate in formula vaxomului elvetian.
    Aceste 2 Euri se gasesc si in 4 tipuri de siropuri impotriva tusei.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.