SACCSIV – blog ortodox

De ce Sfantul Simeon a trait 360 de ani

Posted in Calendar Ortodox by saccsiv on februarie 3, 2022

Luca 2:22-40

  1. Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului. 
  2. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului. 
  3. Şi să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel. 
  4. Şi iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Duhul Sfânt era asupra lui. 
  5. Şi lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. 
  6. Şi din îndemnul Duhului a venit la templu; şi când părinţii au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, 
  7. El L-a primit în braţele sale şi a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis: 
  8. Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, 
  9. Că ochii mei văzură mântuirea Ta, 
  10. Pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, 
  11. Lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel. 
  12. Iar Iosif şi mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. 
  13. Şi i-a binecuvântat Simeon şi a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. 
  14. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi. 
  15. Şi era şi Ana proorociţa, fiica lui Fanuel, din seminţia lui Aşer, ajunsă la adânci bătrâneţe şi care trăise cu bărbatul ei şapte ani de la fecioria sa. 
  16. Şi ea era văduvă, în vârstă de optzeci şi patru de ani, şi nu se depărta de templu, slujind noaptea şi ziua în post şi în rugăciuni. 
  17. Şi venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim. 
  18. După ce au săvârşit toate, s-au întors în Galileea, în cetatea lor Nazaret. 
  19. Iar Copilul creştea şi Se întărea cu duhul, umplându-Se de înţelepciune şi harul lui Dumnezeu era asupra Lui. 

Iata si ce putem citi la https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1643846400

În luna februarie, ziua a treia, pomenirea sfântului şi dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu şi a proorociţei Ana.

Acest sfânt, primind adaos vieţii sale întru acest veac, aşa cum i se vestise de mai înainte de Duhul Sfânt că nu va muri, până ce nu va vedea pe Hristos, primind acum pe Hristos în braţele sale şi adeverindu-i-se mai înainte prin Duhul Sfânt cele ce aveau să fie cu dânsul, după aceasta a primit sfârşit vieţii sale.

Iar Ana proorociţa era fata lui Fanuil, din neamul lui Aşer. După ce a locuit cu bărbatul ei şapte ani, acela săvârşindu-se prin moarte, ea a rămas la Templu toată viaţa ei, zăbovind cu rugăciunea şi cu postul. Ţinând acest fel de viaţă în chip neobosit, ea s-a învrednicit a vedea pe Domnul, când a fost dus la Templu, la patruzeci de zile de la naşterea Sa în trup, de preasfânta Lui Maică şi de dreptul Iosif. Şi mulţumind lui Dumnezeu, Ana a proorocit despre Dânsul, către toţi cei ce se aflau în Templu: Acest prunc este Domnul, Cel ce a întărit cerul şi pământul; Acesta este Hristos, despre Care au proorocit toţi proorocii. Deci, făcându-se acestora astăzi pomenire, însemnăm şi propovăduim pogorârea şi iubirea de oameni pe care a făcut-o pentru noi Dumnezeu.

Conform https://ro.orthodoxwiki.org/Simeon,_primitorul_de_Dumnezeu

Potrivit tradiției, Dreptul Simeon a fost unul dintre cei șaptezeci de înțelepți care au venit la Alexandria pentru a traduce Sfânta Scriptură în limba greacă, lucrare care a ajuns să fie cunoscută sub numele de Septuaginta (versiunea Vechiului Testament folosită în Biserica Ortodoxă).

Sfântul Simeon traducea o carte a Proorocului Isaia și citind cuvintele: „Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște fiu și vor chema numele lui Emanuel” (Isaia 7, 14), a crezut că textul conținea o inadvertență, drept care a tradus în loc de „Fecioară” – „femeie tânără”. Vrând să scrie „femeie tânără”, un înger i s-a arătat și i-a spus: „Vei vedea acest cuvânt împlinit. N-ai să vezi moartea până ce Hristos Domnul se va fi născut dintr-o Fecioară curată și neîntinată”. Potrivit tradiției, Sfântul Simeon a murit la o vârstă foarte înaintată, la 360 de ani.

Conform https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-dreptului-simeon acea traducere s-a facut la porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului.

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. dd_2d said, on februarie 3, 2022 at 10:30 am

    Eu ce am inteles de aici este ca Sf. Simeon a fost ‘pedepsit’ pt lipsa lui de credinta. Si ce pedeapsa!!!
    Asa cum a fost si Moise pt ca s-a indoit si nu a apucat sa vada pamatul promis.

    Mereu m-am gandit ca viata vesnica pe pamant nu Rai, e Iad.
    Cei mai bogati o cauta dat nu stiu ce isi doresc.Iata Sf Simeon confirma ca viata vesnica in acest trup pe pamant nu e chiar asa de placuta. Si cel mai probabil timpul lui a fost petrecut ca batran nu ca tanar. Nu stim dar e clar ca isi dorea sa se implinesca cuvantul.

    La noi unii isi doresc „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” dar intelepciunea o lasa la o parte.
    Ce rost are sa traiesti daca nu traiesti intru Domnul?

    Apreciat de 1 persoană

    • Elena said, on februarie 3, 2022 at 10:57 am

      Unde vezi tu pedeapsă în a-L ține pe Hristos în brațe?
      Da, poate sună a pedeapsă, un fel de „lasă că vezi tu”, dar a fost mai degrabă ceva de genul „Dumnezeu îți oferă șansa, bucuria de a fi acolo, viu, pe pământ, pentru Hristos”.

      Apreciat de 1 persoană

      • dd_2d said, on februarie 3, 2022 at 1:42 pm

        Nu am zis ce zici tu, in primul rand. Eu vb de indoiala si pedeapsa. Tu vb de efectul indoielii/raspuns si evident ca pt noi e o bucurie sa vezi pe pruncul Iisus.Nu contest.
        Evident Dumenzeu a raspuns in cel mai bland si util mod posbil, din care omul si toti oamenii au invatat ceva.

        Apreciat de 1 persoană

  2. Cosmin said, on februarie 3, 2022 at 11:35 am

    off topic

    Un om de știință clinician și imunolog-virolog la un laborator din sudul Californiei spune că el și colegii din 7 universități dau în judecată CDC pentru fraudă masivă.

    Motivul: in niciuna dintre cele 1500 de mostre prelevate de la persoane testate „pozitiv” nu a putut fi identificat Covid-19. S-a constatat că TOȚI oamenii au pur și simplu gripă A și, într-o măsură mai mică, gripă B. Acest lucru este în concordanță cu descoperirile anterioare ale altor oameni de știință, despre care am raportat de mai multe ori.
    Dr. Derek Knauss: „Când echipa mea de laborator și cu mine am supus despre cele 1500 de eșantioane presupus pozitive Covid-19 conform postulatelor lui Koch și le-am pus sub un SEM (microscop electronic), nu am găsit niciun Covid în toate cele 1500 de probe. Am constatat că toate cele 1500 de probe au fost în primul rând gripa A și unele cazuri gripă B, dar niciun caz Covid.

    „Când am trimis restul probelor la Stanford, Cornell și la câteva laboratoare de la Universitatea din California, au venit cu același rezultat: NU COVID. Au găsit gripa A și B. Apoi am cerut cu toții CDC mostre viabile de Covid. CDC a spus că nu le pot oferi, pentru că nu au acele mostre.

    https://greatreject.org/laboratories-cant-find-covid-19-in-positive-tests/

    Apreciază

  3. Felix said, on februarie 3, 2022 at 11:39 am

    Prorocul cu mare glas catre sufletul meu striga:
    Iata, fecioara va lua in pantece si va naste fiu, al caruia numele va fi Dumnezeu-Omul (Isaia 7, 13). Laudat sa fie Isaia prorocul!

    Sfantul Nicolae Velimirovici

    ###

    In Apocalipsa (3, 7-9) scrie:

    „Acestea zice Cel Sfant, Cel Adevarat, Cel ce are cheia lui David, Cel ce deschide si nimeni nu va inchide, si inchide si nimeni nu va deschide”.

    Acestea zice Cel Sfant, Cel Adevarat. Acestea sunt atribute dumnezeiesti, folosite pentru Persoana lui Hristos. Cel Sfant era un nume doar pentru Dumnezeu in Vechiul Testament. Prin urmare, Iisus Hristos, numit Sfant in Noul Testament, este Yahweh, Domnul si Dumnezeul Vechiului Testament (Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu Neintrupat).
    Cum intelegem acest lucru? Macar de-ar intelege cei care se lasa dusi in eroare de „martorii lui Iehova” ca Iehova, asa cum Il numesc ei (Iehova din Vechiul Testament), este Iisus Hristos. Din nefericire, ei il reduc la o creatie (la fel ca Arie) a lui Dumnezeu cu blasfemiile lor.
    Cel Adevarat nu inseamna doar Cel care spune lucruri adevarate, Cel care vorbeste adevarul. Se refera la Dumnezeul Adevarat, Dumnezeul veritabil si autentic, singurul Dumnezeu Adevarat. De aici se vede inca o data ca Hristos este cu adevarat Dumnezeu. Din nou martorii lui Iehova vor intreba unde se spune ca Hristos este Dumnezeu. Unde este scris? Este scris in intreaga Scriptura. Dar ai nevoie de lentile duhovnicesti, de ochi duhovnicesti ca sa vezi. Daca esti orb, nu poti talcui. Profetul Isaia spune: „Cine se va binecuvanta pe pamant, se va binecuvanta de Dumnezeul Adevarului, si cel ce se va jura pe pamant se va jura pe Dumnezeul Adevarului” (65, 16). De aceea, Adevaratul Dumnezeu este Yahweh/Iehova.
    Deoarece Iisus Hristos este numit Cel Sfant si Adevarat, reiese foarte clar ca Domnul din Vechiul Testament este Iisus Hristos. Mai mult, El este Cel Sfant si Cel Adevarat nu prin impartasire sau participare, ci Dumnezeu Cuvantul este Sfant si Adevarat in esenta Sa. Nu este cazul, sa zicem, unei bucati de fier care se magnetizeaza datorita contactului sau cu campul magnetic al unui magnet. Nu, este asa in cazul lui Hristos, deoarece Hristos este cu adevarat Dumnezeu. Cuvantului Adevarat i-am putea aduga si trasatura de incredere. Hristos este demn de incredere in fagaduintele Sale si aceasta se vadeste in declaratiile care vor urma. Deci Hristos, in fiinta Sa dumnezeiasca este Sfant si Adevarat. In fiinta Sa umana, Hristos este Cel care are cheia lui David.
    Astfel vedem sintagma Acestea zice Cel Sfant, Cel Adevarat, Cel ce are cheia lui David ambele firi ale lui Hristos – dumnezeiasca si omeneasca.
    Desigur, cand El spune ca este Cel care tine cheia lui David, nu are cum sa se refere la fiinta Sa dumnezeiasca, ci la cea omeneasca. Cine este Iisus Hristos? El este Dumnezeu-Omul sau Teanthropos, nu numai Om, nu numai Dumnezeu, ci atat Dumnezeu, cat si Om, pe deplin Dumnezeu si pe deplin Om. Mantuirea noastra ar fi anulata fara unirea ipostatica a celor doua naturi ale Ipostasului Unic, ale Persoanei lui Dumnezeu Cuvantul intrupat.
    Care este sensul expresiei Cel ce are cheia lui David? Dupa cum stim cheia este simbolul autoritatii. Prin urmare, cheia lui David este autoritatea mesianica.
    Profetul Isaia afirma: Si il voi imbraca cu vesmintele tale, il voi incinge cu braul tau si-i voi da in mana dregatoria ta. El va fi tata pentru cei ce locuiesc in Ierusalim si pentru casa lui Iuda. Si ii voi pune pe umeri cheile casei lui David si daca el va deschide, nimeni nu va inchide, si daca el va inchide, nimeni nu va dedchide ( 22, 21-22)
    Ii voi da cheia casei imparatesti a imparatului David, care este simbolul autoritatii mesianice dupa firea umana.
    Amintiti-va ce i-a spus Arhanghelul Gavriil Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu: Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau (Luca 1, 31-32).
    Domnul Dumnezeu ii va da tronul tatalui sau David, dupa natura umana. Deci El va deschide si nimeni nu va putea sa inchida.
    Deci intregul inteles al acestui verset este:
    „Eu sunt Dumnezeul Sfant si Adevarat, Care intrupandu-Ma, devenind Om, am autoritate deplina asupra istoriei umane”

    Parintele Athanasie Mytilineos

    Apreciază

    • Felix said, on februarie 3, 2022 at 12:40 pm

      Este o pedagogie divina, asa cum vedem in cazul Sfantului Zaharia.
      Sfantul Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, este cinstit pe 5 septembrie. Sfantul Zaharia a fost preot la Templul din Ierusalim in timpul imparatului Cezar August. In acea vreme, in Tara Sfanta domnea Irod cel Mare, ucigasul de prunci.
      Din Scriptura aflam ca in vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, in sfantul altar i s-a aratat Arhanghelul Gavriil care i-a vestit ca Elisabeta, sotia lui, ii va naste fiu, ca raspuns la rugaciunile lor. Zaharia s-a indoit de cuvintele ingerului, pentru ca atat el, cat si sotia sa erau inaintati in varsta. Pentru indoiala sa, va ramane mut pana cand ii va scrie numele fiului pe o tablita, dupa nasterea acestuia.
      Fiecare primeste o „mustrare pedagogica” pentru indoiala in functie de ce i s-a descoperit lui personal! Numai ca Dreptul Simeon isi asuma si transforma „mustrarea pedagogica” in astepare sfanta.
      Sfantul Atanasie cel Mare ne spune ca Dreptul Simeon a cerut slobozire pentru a merge in iad sa le vesteasca si acelora pe Mesia! Si Domnul Hristos i-a implinit cererea!

      Apreciază

      • Clement said, on februarie 3, 2022 at 4:56 pm

        Zaharia slujea in Templu in perioada in care Maria, viitoarea Maica a Domnului si Mantuitorului nostru locuia in Templu..
        Ce taina.. Preasfanta nu a fost doar o simpla copila ci in planul Divin a fost daruita cu Har si intelepiciune inca din pantecul Anei.
        In ce familie Aleasa a venit Mantuitorul!
        Ana, Elisabeta, Ioachim, Zaharia…
        Noi crestinii trebuia sa luam aminte si sa intelegem ca pentru urmasi este important sa nu te casatoresti hodoronc tronc cu cine se nimereste .
        Revin la porunca ” Cresteti si va inmultiti..” Despre crescutul spiritual este vorba, nu despre cel in inaltime si greutate!

        Apreciază

  4. dmaximilian said, on februarie 3, 2022 at 1:17 pm

    https://dmaximilian.wordpress.com/2022/02/03/vor-rusii-razboi/

    Vor rușii război?

    O analiză a lui Serghei Kurginyan redactor șef al ziarului rus „Esența timpului” nr. 466 din 27 ianuarie 2022

    Apreciază

  5. Pescarus said, on februarie 5, 2022 at 5:03 pm

    Doamne ajuta! Apelez la dumneavoastra cu o intrebare. Daca un baiat pleaca in pelerinaj la Sfantul munte Athos, poate alege sa ramana acolo pentru o perioada mai lunga?

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.