SACCSIV – blog ortodox

Angajații din Sănătate ies, marți, în stradă – în Piața Victoriei, la Cotroceni și la Parlament/„Plugușorul suferinței lucrătorilor din sănătate”

Posted in Coronavirus, PROTESTANTI, proteste, Romania by Vali on decembrie 27, 2021

Sursa: https://www.national.ro/social/angajatii-din-sanatate-ies-marti-in-strada-in-piata-victoriei-la-cotroceni-si-la-parlament-plugusorul-suferintei-lucratorilor-din-sanatate-747057.html

(sursa foto.Federația “Solidaritatea Sanitară” din România/Facebook)

Se anunță noi proteste în rândul angajaților din sfera sanitară. În a doua zi a acestei săptămâni, respectiv imediat după Crăciun, lucrătorii din Sănătate sunt deciși să-și facă auzite revendicările.

Un mesaj în acest sens a fost comunicat luni, 27 decembrie. Așa s-a aflat că Federația „Solidaritatea Sanitară” – organizație ce are în rândul membrilor peste 25.000 de salariați din sectorul Sănătății – anunță desfășurarea Mitingului național al lucrătorilor din sănătate în data de marți, 28 decembrie.

Federația „Solidaritatea Sanitară”: „Colindul” va fi susținut de toate categoriile de lucrători din sănătate

Angajații afiliați acestei Federații au de gînd să iasă în stradă, în zona celor mai importante trei instituții la nivel decizional – Guvernul, al cărui sediul se află în Piața Victoriei, Parlamentul și Președinția – mai precis Palatul Cotroceni.

„În cadrul acestei acțiuni vom „colinda” instituțiile esențiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul și Președinția, rostindu-le „Plugușorul suferinței lucrătorilor din sănătate” și urându-le înțelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniștilor din sănătate. „Colindul” va fi susținut de toate categoriile de lucrători din sănătate, „urăturile” acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din țară”, potrivit sursei citate.

Manifestări de susținere desfășurate în spitalele din țară

În cadrul acestui miting național al lucrătorilor din sănătate că vor avea loc, așadar, proteste în stradă, după un calendar deja stabilit. Și anume începând cu ora 10:30 – un miting în Piața Victoriei, urmat, începând cu orele prânzului, mai exact de la ora 12:30, de un miting la Palatul Cotroceni, respectiv la Palatul Parlamentului (intrarea Izvor).

Totodată, anunță aceeași sursă, sunt anunțate și „manifestări de susținere desfășurate în spitalele din țară: începând cu ora 12:00!”

„Având în vedere faptul că modalitatea în care au fost stabilite interdicțiile actuale vizează restricționarea dreptului de proteste (spre exemplu, pot fi desfășurate concerte în aer liber cu 1.000 de persoane, în timp ce un miting de protest nu poate fi desfășurat cu mai mult de 100 de persoane), guvernanții utilizând în acest caz măsurile de protecție împotriva pandemiei ca armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-și promova interesele, ne vedem nevoiți să utilizăm alte soluții legale de acțiune pentru apărarea intereselor lucrătorilor din sănătate. Manifestările desfășurate în spitale constituie un exemplu în acest sens”, susțin cei de la Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Ce revendicări au

După cum era de așteptat, pe lângă calendarul acestor manifestări anunțate pentru ziua de 28 decembrie, sub „umbrela” mitingului național al lucrătorilor din sănătate, s-au comunicat și revendicările lucrătorilor din sectorul sanitar. Principalele țin de drepturi salariale.

Revendicările comunicate public de federația amintită sunt următoarele:

”Acțiunile de protest din cadrul Mitingului național al lucrătorilor din sănătate vor fi desfășurate pentru susținerea următoarelor revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară”:

1. Acordare drepturilor salariale legitime:
a. Plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA);

b. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariați și calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.

2. Recunoașterea schimbului de tură ca timp de muncă și recunoașterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniștii din sănătate.

3. Renegocierea părții privitoare la sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acțiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector. Federația „Solidaritatea Sanitară” precizează public că partea privitoare la sănătate din PNRR a fost elaborată de Guvernul anterior prin încălcarea obligațiilor, asumate de Ministerul Sănătăți, de includere în toate strategiile acestuia a celor convenite în cadrul contractului colectiv de muncă și prin încălcarea obligațiilor exprese ale Comisiei U.E. de a elabora PNRR cu consultarea partenerilor sociali. Strategiile de acțiune și procedurile prevăzute în cadrul Contractului colectiv de muncă la nivel de sector, a căror introducere în P.N.R.R. este solicitată de Federația „Solidaritatea Sanitară”

• Instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate

• Constituirea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi a Fondului Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate

• Metodologia privind constituirea procedurii auditului timpului de muncă, destinată evaluării încărcării suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu şi a nevoii de personal

• Elaborarea Procedurii pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală

• Elaborarea Procedurii privind armonizarea vieţii profesionale cu viaţa de familie

• Metodologia de Organizare a Mentoratului, Adaptării şi Practicii Profesionale.

• Elaborarea Procedurii privind organizarea şi efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru

• Elaborarea Procedurii de stabilire a sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase,

• Elaborarea Procedurii stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture

• Elaborarea Procedurii de informare şi consultare a partenerilor sociali din sectorul sanitar.”

Tagged with: , , ,

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu Humor said, on decembrie 27, 2021 at 6:51 pm

    Apreciază

  2. Radu Humor said, on decembrie 27, 2021 at 7:16 pm

    Se pare că nu convin anumite postări ale mele …
    E adevărat ?

    Apreciază

  3. revendicări said, on decembrie 27, 2021 at 7:42 pm

    Angajații din sănătate au foarte puțină rușine. Revendicările lor sunt legate de bani. Atâta știu. Tăcere deplină în în legătură cu ceea ce se întâmplă în domeniul sănătății de aproape doi ani încoace, și cum a fost dat totul peste cap. Tăcere deplină în legătură cu tratamentul de groază de care „beneficiază” pacienții sistemului de sănătate. Astea nu îi deranjează. Pentru asta vor ei mai mulți bani? Muuult, foarte mult tupeu.

    Apreciat de 2 persoane

    • geo said, on decembrie 28, 2021 at 8:04 am

      In general toate manifestarile, indiferent ca este vorba de cei din sanatate sau alte sectoare de activitate, angajati la stat!!!, nu au avut ca scop decat salariile…

      Apreciat de 1 persoană

      • revendicări said, on decembrie 28, 2021 at 9:45 am

        Luând în considerare ce s-a întâmplat în ultimii doi ani prin spitale mai ales, înțeleg că angajații din sănătate sunt mulțumiți de felul în care au tratat pacienții, inclusiv pe cei din ATI-uri. Să nu uităm de protocoalele aplicate și de injectare. Sunt de fapt niște eroi, care vor să facă în continuare aceleași acte de eroism pe mai mulți bani. În ceea ce privește tot ce e legat de carcalac, nu suflă o vorbă. Așa da. Angajații vor dormi cu conștiința mai liniștită după ce vor avea mai mulți bani în buzunare.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Miha said, on decembrie 27, 2021 at 9:00 pm

    Lăcomia strică omenia! Sper sa le vadă Dumnezeu nesimțirea.

    Apreciază

  5. acelas said, on decembrie 28, 2021 at 1:05 am

    https://www.bitchute.com/video/fHIT55iM4Zv9/ 😱 Autopsii. Atentie la min 4.50

    Apreciază

  6. rudyscc said, on decembrie 28, 2021 at 10:49 am

    Eu lucrez intr-o institutie de stat. Am un salariu de 3400 net(in mana).
    Cei din spitale, politie, au salarii mai mari.
    Hai sa ne gandim si la cei ce lucreaza la privat pe salariu minim pe economie. Si atentie. Lucreaza, nu se joaca.
    Personal sunt multumit de salariul pe care il am si mi-ar fi RUSINE sa fac greva. E inadmisibil asa ceva/
    Fratilor, nu va convine locul de munca, dati-va demisia ca nu va tine nimeni cu forta. Punct.

    Apreciat de 1 persoană

  7. tvarheolog said, on decembrie 28, 2021 at 7:00 pm

    Protestul nu are legătură cu medicii și asistenții bugetari ! E vorba de personalul auxiliar (îngrijitoare, infirmiere, brancardieri), care au unii din ei minim pe economie.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.