SACCSIV – blog ortodox

Crescători: Nu mai ținem animalele în iarna asta! Într-un an-doi dispare zootehnia, statul nu e interesat să ne susțină!

Posted in Romania, STIRI by Vali on noiembrie 17, 2021

Sursa:https://www.agroinfo.ro/politic/crescatori-nu-mai-tinem-animalele-in-iarna-asta-intr-un-an-doi-dispare-zootehnia-statul-nu-e-interesat-sa-ne-sustina

Crescătorii de animale din România nu mai fac faţă scumpirilor din ultima perioadă. De când s-a majorat preţul energiei electrice şi a carburanţilor, totul a luat-o razna, astfel că fermierii nu mai ţin pasul cu preţurile mari. Atâta timp cât litrul de lapte de vacă se colectează cu 1,20, iar preţul furajelor s-a triplat, ei spun că nu mai pot creşte vacile şi că vor renunţa la zootehnie.

„Nu mai ţinem animalele în iarna asta. Căutăm să le vindem pentru că nu mai putem. Într-un an sau doi ani dispare zootehnia pentru că nici statul nu este interesat să ne susţină. Spre exemplu şi carcasa de carne de vacă se vinde la noi cu 2 euro/kg, în timp ce în ţări ca Franţa sau Israel preţul este dublu şi ceva. La noi totul se scumpeşte dar nimeni nu se gândeşte şi la oameni. Poate asta şi vor, să dispărem de pe piaţă şi să fim doar cumpărători”, a declarat Maria Ivanovici din satul Nuntaşi, Constanța, pentru cugetliber.ro

Situaţia crescătorilor de bovine s-a înrăutăţit în ultima perioadă de când cu pandemia şi cu scumpirile galopante care apar în fiecare zi. Ei spun că vor renunţa la fermele de vaci, în condiţiile în care subvenţiile pe cap de animal sunt mici, iar preţul furajelor tot mai mare. Practic, nu mai pot ţine pasul scumpirilor.

„Ne gândim serios ca după data de 15 noiembrie să ducem animalele la abator, că vine iarna şi nu mai putem să le hrănim. Şi să le mulgi te costă mai mult decât valoarea unui litru de lapte colectat. Vaca este cel mai greu animal de crescut, iar în vremurile pe care le trăim nu mai îmi permit să ţin 20 de vaci. O să păstrez jumătate iar restul le vând la carcasă. Să nu credeţi că-mi este uşor, după ce aproape toată viaţa am crescut bovine. Sunt viaţa mea dar nu mai pot, statul român m-a învins”, spune mâhnit și crescătorul de vaci Aurel Zisu din satul Dorobanţu, judeţul Constanţa.

Tagged with: , ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Clement said, on noiembrie 24, 2021 at 11:22 am

    Vazut-am cu ochii mei cum stau lucrurile in Europa noastra, cea in care taranii nu au fost slujbaşi la Stat şi au refuzat ideea de industrializare a zootehniei.
    Ma refer la elvetieni, baltici, cehi, sloveni si probabil ca mai sint si altii.
    Despre unguri stiu ca isi cresc porcii din rasa Mangalita in Ardeal, ii sacrifica in abatoare de mici dimensiuni in localitati din proximitatea granitei cu Romania si prelucrarea o fac traditional in laboratoarele conexe abatoarelor.
    Romania a ales dupa ’90 sa execute cointeresat dispozitiile investitorilor straini, practic neconditionat.
    Avantajele investitorilor :salarii mizerabile, poluare peste limitele admise in tarile de origine ale acestora, absenta unor reguli stricte de tratament veterinar care sa prevada excluderea hormonilor de crestere si reducerea dozelor de antibiotice adaugate in hrana animalelor..
    Pacatele zootehnistilor si medicilor veterninari romani nu sunt de azi, de ieri.
    Perturbarile hormonale ale copiilor si adolescentilor, inmultirea bolilor metabolice grave au fost si sunt urmare a otraviririi bietelor animale pe care le consuma ” masele”.
    Ma refer la ” mase” pentru ca in continuare paturile privilegiate ( politicieni, ofiteri, medici, preoti) nu consuma ceea ce se afla in galanarele magazinelor ordinare.
    Despre colosalele interese financiare din spatele comertului cu carne si produse derivate este bine sa vorbeasca specialistii.
    Doar un exemplu : https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Smithfield_Romania

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.