SACCSIV – blog ortodox

Prin PNRR, România s-a angajat să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023

Posted in Romania, STIRI by Vali on septembrie 29, 2021

Sursa, https://www.b1tv.ro/economic/prin-pnrr-romania-s-a-angajat-sa-renunte-la-incalzirea-cu-lemne-pana-in-2023-1065255.html

Foto: Pixabay.com

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a angajat față de autoritățile Uniunii Europene să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023. Astfel, se încearcă decarbonizarea sectorului de încălzire / răcire. Totodată, se dorește, prin acest cadru legislativ, și diversificarea mixului energetic, prin lăturarea lemnului ca sursă de încălzire.

Potrivit Protfi.ro, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc, în prezent, cu lemne. Cele mai multe dintre ele sunt în mediul rural, iar în multe localități din rural, din România, nici măcar nu există, momentan, varianta branșamentului la gaze.

România și-a asumat prin PNRR renunțarea la încălzirea cu lemne, până în 2023

Până în 2023, România ar trebui să renunțe la încălzirea cu lemne, fiind una dintre țintele și soluțiile ce vor intra în vigoare odată cu cadrul legislativ ce prevede decarbonizarea sectorului de încălzire răcire.

„Reforma va:

i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată

ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor;

iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă”, se arată în PNRR.

Scopul propus în planul trimis la Comisia Europeană este acela de încuraja proprietarii apartamentelor din blocuri, dar și asociațiile de locatari să instaleze sisteme de producție de energie solară și eoliană, prin stimulente financiare care ar contribui la realizarea proiectelor, dar și prin simplificarea metodelor de accesare a fondurilor.

Totuși, până în 2022 România mai trebuie să adopte și o strategie prin care să se decisă cum și mai ales în ce condiții biosfera forestieră ar putea fi folosită la încălzire.

Investiții pentru sistemele municipale de termoficare

În ceea ce privește sistemele municipale de termoficare, în PNRR sunt menționate o serie de investiții, în special pentru dezvoltarea de centrale în cogenerare pe gaze flexibile, care vor deservi la încălzirea locuințelor.

Până în 2022, România s-a angajat să semneze toate contractele necesare pentru construirea sau renovarea acestor centrale, iar până în 2026, ar urma inclusiv să fie puse inclusiv unități pe cogenerare în funcțiune, ce vor avea o putere instalată de 300 MW.

de Mirela Ionela Achim

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. mircea.v said, on septembrie 29, 2021 at 10:44 pm

    Lemnul e neutru pt emisia de CO2. Copacul absoarbe CO2, si elimina CO2. Aceiasi cantitate. Copacul creste cu Carbon din CO2 absorbit din aer.. Orice combustibil fosil, ca e gaz natural sau altceva, elimina CO2.
    Lemnul are extrem de putin hidrogen in compozitie. Aproape totul este Carbon.

    Idem daca arzi orice biomasa.

    Rezulta ca pe ei ii deranjeaza faptul ca lemnul nu curge prin teava care o controleaza ei, ca nu pot sa taie furnizarea cand vor muschii lor… Nu poti face stoc de gaz metan, de lemn poti si chiar pe mai multi ani.
    Deci, miza e controlul de fapt.

    O sa vedem, dar nu cred ca pana in 2023 se poate asa ceva, in Romania. Daca se angaja Germania, mai ziceam.

    Apreciat de 1 persoană

    • arhanghelulred said, on octombrie 1, 2021 at 2:46 am

      PLantele se hranesc cu CO2 folosind fotosinteza(transformare electronica a substantelor prin ionizare si reducere de electroni … o chestie aproape de fuziune la rece .. transformare de atomi si electroni … schimbare de atomi din molecule folosind efectul fotoelectric extern si fotosinteza … mama transformarilor …cu cat este mai mult CO2 cu atat copacii, plantele si … planctonul se hranesc …cu compusi … si mai ales CO2 … adica poluarea cu CO2 … Creste Plantatia … la aditivi de gen plumb, freon, metanol, etc. … cresc ANAERObele …

      Apreciază

  2. Planul cincinal said, on septembrie 29, 2021 at 10:58 pm

    O să rămână Cioloș gravid cu Barna la Bruxelles să stingă becu la UE. Restul s-au cărat demult acasă

    Apreciat de 1 persoană

  3. stef said, on septembrie 30, 2021 at 11:39 am

    Asta pune capac la toate si va declansa RAZBOI CIVIL cu morti si raniti !

    Cu ce sa inlocuiasca lemnele acolo unde nu exista infrastructura de gaz ?
    Cu ce sa plateasca pretul exorbitant la gaz intr-o gospodarie cu venituri foarte mici sau 0 ??
    Cu ce sa plateasca pretul si mai exorbitant la incazirea electrica ??
    Se stie foarte clar ca energia solara sau eoliana NU poate asigura necesarul de incalzire al unei case si nu este fiabila dpdv. al bateriilor de stocare.

    Se adevereste acum ca dupa pauperizarea INTENTIONATA si masiva a poporulu,i facuta prin forta aparatului de represiune securist, vor veni cu solutia globalista a „ajutorului” 6 6 6 sub forma VENITULUI MINIM UNIVERSAL ??
    Este clar acum ca PNRR inseamna reinstaurarea comunismului in Romania sub pregatita guvernare a lui ANTIHRIST ??

    Apreciază

    • Max said, on septembrie 30, 2021 at 2:20 pm

      Păi ăsta e și scopula măsurilor ăstora: să bubuie mămăliga tuturor neamurilor și să instaureze Haosul *creator și binefăcător*

      Apreciază

  4. Ioan Dan said, on septembrie 30, 2021 at 3:52 pm

    https://www.zerohedge.com/political/australias-astonishing-tyranny-keeps-growing
    traducere
    Tirania Uluitoare a Australiei continuă să crească

    DE TYLER DURDEN
    MARȚI, 28 SEPTEMBRIE 2021-10: 45 PM
    Scris de Simon Black prin intermediul SovereignMan.com,
    La începutul verii anului 1798, un zidar pietrar irlandez numit Philip Cunningham a atins punctul său critic.
    Cunningham era bolnav și obosit de stăpânirea engleză în Irlanda. Și împreună cu 50.000 de colegi irlandezi, Cunningham a luat o armă și a început să se ridice împotriva Marii Britanii.
    Rebeliunea lor a fost un dezastru complet; rebelii sperau că armata britanică va fi prea slăbită, pentru a rezista după înfrângerea lor din Revoluția americană.
    Dar în câteva luni, britanicii au recâștigat controlul strict asupra Irlandei.
    Bineînțeles, primul lor ordin de lucru era să-i adune pe toți rebelii rămași – și Cunningham se afla printre ei.
    Pedeapsa sa a fost expedierea către o colonie penală britanică din sudul Pacificului, într-un loc cunoscut la acea vreme sub numele de „New Holland”.
    Astăzi îl numim Australia.
    Cunningham nu a fost unul care să-și accepte soarta cu ușurință. Chiar și în timp ce se îndrepta spre Australia, el și alți prizonieri au reușit pentru scurt timp să preia nava … deși pușcașii marini britanici au recâștigat în cele din urmă controlul și i-au dat 100 de lovituri de bici.
    Dar Cunningham încă nu a fost terminat. Câțiva ani mai târziu, în martie 1804, a condus aproximativ 300 de prizonieri australieni într-o altă rebeliune împotriva temnicerilor lor britanici.
    Acea rebeliune a fost atât de severă încât guvernatorul britanic a fost obligat să declare legea marțială – prima, dar cu siguranță nu ultima dată în istoria Australiei, acest lucru avea să se întâmple.
    Este ironic faptul că, în fiecare an, „Ziua Australiei” este sărbătorită pe 26 ianuarie, care comemorează ziua în care marina britanică a navigat pentru prima dată în Sydney Cove, și-a arborat steagul și a declarat țara colonie penală.
    Deci Ziua Australiei nu sărbătorește nașterea unei națiuni, la fel de mult ca tăierea panglicii unei închisori uriașe.
    În mod clar, în 2021, Australia a revenit pur și simplu la rădăcinile sale ca fiind cea mai mare închisoare din lume.

    Știți povestea până acum – „două săptămâni pentru a controla răspândirea” COVRIG-19 a devenit „dictatură nedeterminată și suspendarea totală a drepturilor fundamentale ale omului”.
    Pe parcursul ultimelor 18 luni, guvernele statale și federale ale Australiei au:
    • Interzis cetățenilor să părăsească țara fără permisiune.
    • Interzis cetățenilor  să intre în țară, sub amenințarea cu cinci ani de închisoare.
    • Interzis cetățenilor și a rezidenților trecerea frontierelor statelor.
    • Cetățenilor și rezidenților le este interzis, să călătorească mai mult de 5 km de casă fără permisiune.
    În mod ironic, un site web al guvernului australian stabilește „dreptul cetățenilor la libertatea de mișcare” și spune că acest drept fundamental al omului „nu poate fi făcut dependent de stabilirea unui scop sau a unui motiv de plecare”.
    Dar Australia nu trebuie să își respecte propriile reguli și nici să se preocupe de drepturile omului ale tuturor micilor oameni, pentru că este o urgență.
    În numele COVRIG, polițiștii australieni și oficialii guvernamentali:
    • Au urmărit o comandă mare de fast-food către o petrecere  pentru a amenda oaspeții cu 26.000 de dolari  pentru o adunare neautorizată.
    • Dislocat armata pentru aplicarea blocajelor. Dislocat elicopterele pentru amenințarea tinerilor sănătoși care joacă fotbal.
    • Le-au spus oamenilor să nu vorbească cu vecinii lor.
    • Executat câini  pentru a preveni venirea lucrătorilor de salvare în oraș.
    • A arestat o mamă însărcinată  în fața copiilor ei pentru că a postat despre întrunirea antiizolare, pe rețelele sociale.
    • A refuzat să acorde o excepție de călătorie unui băiețel de trei ani care își vizitează bunicii separați de părinți de luni de zile, din cauza închiderii neașteptate a frontierei.
    • A provocat moartea unui nou-născut  deoarece mamei i s-a refuzat permisiunea de a călători peste granițele statului pentru îngrijiri medicale.
    De asemenea, acum este ilegal să planifici, să faci publicitate sau să participi la proteste.
    Dreptul de a se întruni în mod pașnic și de a organiza proteste publice împotriva acțiunilor guvernamentale nedrepte este consacrat în tradiția juridică occidentală, dar pentru organizarea protestelor împotriva tiraniei guvernului australian, Anthony Khallouf a fost condamnat la câteva luni de închisoare.
    „Crimele” sale includ nerespectarea decretelor COVRIG și „încurajarea săvârșirii infracțiunilor” – adică schimbul de informații despre ora și locul protestelor.
    Este un prizonier politic, ca mulți dintre înaintașii săi.
    Dar cel puțin Philip Cunningham a fost închis pentru că s-a angajat într-o violență reală.
    Khallouf, pe de altă parte, a fost găsit vinovat de … trecerea ilegală a frontierelor de stat australiene.
    Totuși, asta nu a oprit protestele.
    Mii de muncitori australieni din construcții, de exemplu, au protestat pentru că refuză să fie constrânși la vaccinare împotriva voinței lor.
    De fapt, au fost protestatari pașnici. De fapt, au cântat literalmente imnul național.
    Cu toate acestea, piperul poliției i-a stropit și s-au tras gloanțe de cauciuc în mulțimea de mii de oameni (inclusiv copii).
    Poate și mai diabolic este că guvernul a restricționat mass-media să nu prezinte imagini ale evenimentului așa cum se întâmpla și a restricționat spațiul aerian pentru a împiedica filmarea elicopterelor media.
    Asta nu i-a oprit pe oamenii de la sol să-l înregistreze cu telefoanele lor.
    Într-o conversație, un protestatar a filmat un ofițer de poliție care a fost de acord: “I’m just as over this fucking [lockdown] as you are,” but, “we get paid to do this [fire on peaceful protestors] mate…”(„Sunt la fel contra acestei f… [izolări] ca și tine”, dar „suntem plătiți pentru a face acest lucru [foc împotriva protestatarilor pașnici] amice …”)
    Doar îmi fac treaba, urmez ordinele.
    Alți polițiști au fost surprinși în videoclip mergând din ușă în ușă pentru a întreba rezidenții dacă intenționează să participe, sau dacă știu de proteste planificate.
    Au întrebat un proprietar, dacă se află pe platforme de socializare, dar au refuzat să-i spună de ce au vizat adresa respectivă.
    Ceea ce este cu adevărat nebunesc, este că acest autoritarism depășește isteria COVRIG.
    Parlamentul australian a adoptat un nou proiect de lege care elimină definitiv dreptul australienilor la confidențialitate digitală.
    Se numește legea 2021 privind modificarea legislației de supraveghere (identificare și perturbare).
    Oferă Poliției Federale Australiene (AFP) și Comisiei de Informații Criminale Australiene (ACIC) noi puteri de a supraveghea nu numai cetățenii australieni online, ci și de a prelua și rula conturile lor online, de a bloca utilizatorul real din cont și de a adăuga sau șterge date.
    Poliția nu trebuie să anunțe niciodată o persoană când contul său a fost piratat de guvern.
    Ceea ce ei numesc „mandate” de fapt nu necesită întotdeauna ca o instanță sau un judecător să semneze.
    O „autorizație de urgență” permite poliției să ocolească complet instanțele. Și de ce ar trebui să fie cineva îngrijorat de asta? Nu este ca și cum guvernul australian ar fi abuzat vreodată de puterile sale de urgență înainte …
    Dreptul de a călători, dreptul de a protesta, dreptul la viața privată, dreptul la un proces echitabil, dreptul de a părăsi casa și de a câștiga existența – acestea sunt drepturile fundamentale ale omului care au dispărut acum în Australia.
    Ar trebui să fie evident până acum pentru fiecare cetățean al oricărei națiuni occidentale că „puterile de urgență” nesfârșite pot cu ușurință să ducă prin efectul bulgărelui de zăpadă la o dictatură completă.
    Nu există niciun motiv pentru care nu s-ar putea întâmpla și cu alte națiuni libere.
    Și asta înseamnă că, mai mult ca oricând, este timpul să ne gândim la un plan B.
    * * *

    Apreciază

  5. Totusi said, on octombrie 1, 2021 at 12:08 am

    Parca Blocul Socialist era mai puțin tembel ca ăsta neomarxist.

    Apreciază

  6. Nimeni said, on octombrie 1, 2021 at 12:53 pm

    Ce legătură are PNRR cu încălzirea cu lemne ? Era vorba de redresare economică parcă ? La început au spus că este vorba de criza economică cauzată de covid , și că este nevoie de acest plan PNRR , un fel de șampon 2 în 1 se pare.

    Apreciază

  7. […] Prin PNRR, România s-a angajat să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023 […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.