SACCSIV – blog ortodox

Energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele cu 20%

Posted in GAZ NATURAL by saccsiv on august 11, 2021

G4Media: Rata inflației a crescut la 5%, în iulie. Energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele cu 20%

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie a acestui an, de la 3,9% în luna iunie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), ceea ce confirmă spusele recente ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Cele mai mari scumpiri au avut loc la energie electrică și gaze.

Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, mărfurile alimentare cu 2,33%, iar serviciile cu 2,74%, față de iulie 2020.

„Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1,0%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5,0%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) este 3,1%”, precizează INS.

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat, recent, că creșterile de prețuri din România sunt, acum, semnificativ mai mari decât prognoza anterioară a Băncii Naționale, BNR estimând că rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie (față de 3,9% în iunie) și de 5,6% la finalul anului, în principal din cauza scumpirilor la energie. Mugur Isărescu a menționat că cifrele nu arată „chiar frumos”. El a precizat însă că România nu este singura în această situație, rata inflației fiind mare și în Statele Unite, Ungaria sau Polonia, dar și în Germania, țara stabilității prețurilor.

 

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

Energia se scumpeşte în toată Europa: bulgarii şi-au oprit fabricile, spaniolii cer ajutor de la UE, iar în Marea Britanie creşte teama de sărăcia energetică

Nu vine “mama tuturor crizelor”, ci vine ceva atat de mare, incat ar trebui inventat un nou cuvant

 

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. noname 7 said, on august 11, 2021 at 9:38 pm

    Chiar s-a scumpit!
    Anul trecut plateam ~130 de lei, si spalam la masina la 60/40, chiar si 95 de grade, dar niciodata mai jos. Se suda in casa, aspiram zi de zi, becuri multe, etc.
    Pe luna iulie am platit 182 de lei, si am spalat hainele in apa rece, asa cum curge de la robinet, aspir doar o data pe saptamana, si nici nu folosesc atat de mult lumina, deoarece e vara.
    Gazul la fel, pana acum plateam intre 30-50 lei, luna aceasta a venit 72 de lei.

    Apreciat de 1 persoană

    • scortisoara said, on august 12, 2021 at 7:37 am

      Eu nu simt . Mi-a venit factura la curent 38 lei ,gazele 11 lei . Depinde și de performanta de la aparatura electrocasnica din casa , mă refer la clasa de energie . Frigiderul consuma cel mai mult ,merge în continuu dar l-am ales A+++ No Frost . Urmează mașina de spălat care consuma și nu mă restricționez . La aragaz nu folosesc decât plita pe gaz în rest cuptorul electric . Chiar nu simt . Dimpotrivă , înainte sa schimb aparatura din casa îmi venea factura la electrica peste 80 lei iar gazele 25 lei .
      În schimb voi simți întreținerea la iarna .

      Apreciază

      • Marian said, on august 12, 2021 at 11:11 am

        Scortisoara , glumesti nu-i asa ??? Sau cumva , ai uitat sa adaugi niste zerouri dupa cifrele pe care te lauzi ca le-ai platit ???Marturiseste-te la Saccsiv pe blog ca…te-ai cam grabit cu socoteala ! Eu si cu baba mea , sntem doar doi si…tot am o factura de zece ori mai mare iar asta ACUM , la iarna , nu se stie .

        Apreciază

      • scortisoara said, on august 12, 2021 at 3:13 pm

        Am dat un copy/paste parțial la ultima factura , din data de 06.08.2021

        Produse UM
        1. Valoare facturata fara TVA (conform „Detalii factura”) Lei 2. Total baza de impozitare TVA Lei 3.TVA 19 % Lei 4. TOTAL DE PLATA FACTURA CURENTA [4=1+3] Lei 5. Incasat din sold creditor Lei 6. Rest de plata factura curenta [6=4-5] Lei 7. Sold la data emiterii facturii (facturi restante sau credit la Lei
        nivel de cont client)
        8. TOTAL DE PLATA [8=4+7] Lei 9. CONSUM ENERGIE ACTIVA kWh
        (Detaliile la factura se regasesc in pagina/paginile urmatoare)
        Valoare
        32,18
        32,18
        6,11
        38,29
        15,64
        22,65
        -15,64
        22,65 52

        Apreciază

      • VioletaB said, on august 12, 2021 at 4:25 pm

        @scortisoara Afirmația ta e cusuta cu alta alba ….
        Eu am remarcat de câțiva ani progresiv scumpirea curentului în condițiile în care am un consum f mic, abonament economic de 150 kw, dar folosesc sub 60 kw pe luna, datorita unor electrocasnice clasa A+. Și am platit de curând 40 lei la un consum de 55 kw. In anii trecuți plăteam și 10-20 lei factura…

        Apreciază

    • scortisoara said, on august 12, 2021 at 2:21 pm

      Nu , nu glumesc . Atât mi-au venit facturile .Astăzi le-am plătit . Pot sa scanez una și sa i-o trimit lui mirceav pe mail sa va confirme apoi. Poate nu ati făcut noile contracte .Conform noului contract după liberalizare facturile au venit mai mici la electrica ,asta la apartament la casa nu știu cum e consumul.

      Apreciază

      • S said, on august 13, 2021 at 7:08 am

        nu va faceti noi contracte! pe mine m a hartuit Enel cu foarte multe telefoane cu oferta de schimbare abonament. Abonamentul nou nu v a mai fi pe termen nelimitat incheiat, ci doar pe un an in care ti se vor parea preturile putin mai bine iar apoi an de an o sa le creasca cum doresc! Mama dupa schimbarea contractului plateste deja cu 35% mai mult pe kilowat fata de mine care am contract vechi pe termen nelimitat. Legal nu au cum sa te oblige sa-l schimbi, vor incerca cu intimidari de genul ca nu mai e valabil, tre sa l schimbi dar ignora-i, inchide le telefonul in nas

        Apreciază

    • scortisoara said, on august 12, 2021 at 8:46 pm

      Nu am ce sa spun mai mult .La mine facturile nu sunt mari . Gaze consum doar pt mămăligă și pt cafea, ceai . Nu mai gătesc ca înainte ,deci nu mai consum gaze prea multe .Consum multe legume crude pentru ca asta iarna mă ingrasasem și nu mai aveam dinamica în mișcări, mă dusesem la nutriționist sa văd ce am de făcut și mi-am schimbat regimul de viață . Nu mai gătesc decât carnea și asta la cuptorul electric. Am redus consumul de paine ,sunt zile în care nu mănânc deloc pâine . Fac economii serioase .
      Am reușit sa slabesc de la 75 kg la 68 kg . Mă simt mult mai bine acum.

      La electrica atât am plătit de vreo 2 luni încoace .
      N-am ce afirmații false sa fac . Asta e factura pe luna asta . Ce o sa fie luna viitoare nu știu ,chiar sunt curioasa cât o sa vina factura electrica.
      Mă gândesc la o chestie , acum câteva luni nu am fost acasă sa mi se ia citirea și s-ar putea ca facturile sa fie doar estimate . S-ar putea ca după următoarea citire din septembrie sa plătesc mai mult la regularizare . Dar oricum ,de 2 luni cam atât plătesc la factura : între 38 și 35 lei . Chiar și la estimări ei se orientează după ultimul consum .
      O sa urmăresc și va spun .

      Apreciază

      • Marian said, on august 13, 2021 at 8:40 am

        @Sortisoara Eu te cred , am inca unele dubii dar…chiar te cred deci , nu mai face efortul de-a trimete facturile . Intrebarea , nedumerirea mea este 1] locuiesti in Bucuresti sau intr-un alt mare oras si 2] de ce faci acele „economii serioase ” ? Spunea cineva : ” sa nu te ingrijorezi de ceea ce vei manca sau bea maine , lasa ziua d e maine sa-si faca acele griji ” astfel incat , pentru ce faci acele ” economii serioase ” caci , oricum dincolo n-ai nevoie d e ele , nu-ti sant de folos pur si simplu deoarece , conform spuselor aceluiasi ” cineva ” , mai usor va trece camila prin urechile acului decat…ma rog cred ca sti deja urmarea !

        Apreciază

      • scortisoara said, on august 13, 2021 at 11:19 am

        🙂 I-am trimis lui Mircea . Locuiesc în Ploiești. Abonamentul e la Electrica nu la Enel și da mi-am făcut contract individual la Electrica . Eu cunosc cazuri de persoane care nu au făcut contract individual și le-au venit facturi foarte mari .
        E o degringolada , vom vedea ce va urma .

        Nu fac economie din nevoie ci din constatarea faptului ca nu am nevoie de multe ca sa trăiesc bine și sănătos . De aici rezulta economia . Nu e un scop ci o consecință a schimbării modului de viață.

        Apreciază

      • Marian said, on august 13, 2021 at 3:32 pm

        @scortisoara RESPECT !

        Apreciază

  2. Igor said, on august 11, 2021 at 10:44 pm

    Iar salariile sunt la fel…

    Apreciat de 1 persoană

  3. Marian said, on august 12, 2021 at 7:40 am

    Deci , OFICIAL …E BINE !

    Apreciază

  4. Cristian Daniel said, on august 12, 2021 at 12:07 pm

    problema e ca va exista o scumpire in lant la toate produsele si serviciile in toate domeniile, in timp ce salariile sunt la fel…ma uit prin piete si vad ca desi pe tarabe este destula marfa, oamenii cumpara tot mai putin caci puterea de cumparare a scazut, preturile au urcat, multa marfa este efectiv aruncata…sunt primele semne ale unei crize economice de proportii ce sta sa vina, nici nu vreau sa ma gandesc la cei care au rate la banca si, Doamne fereste, raman fara job…

    Apreciază

  5. ledpanell said, on august 12, 2021 at 10:25 pm

    Scumpirile oricum sunt inevitabile, e un trend, o constanta la furnizori. Facturi umflate, la fel. Pedepsirea clientilor, la fel.
    Cu ani in urma cand tot crestea pretul la curent, gaz, lumea incepuse sa faca economie. Fireste ca o caracatita e menita doar sa se extina, de la salarii, concedii, prime, furaciuni pana la castigurile care merg unde trebuie. Lumea a inceput sa „faca economie” cu becuri fluorescente CCFL, apoi cu „becoled”-uri. Masuri complet inutile, de fapt utile pentru oftalmologi si chirurgia oculara. De la miopie pana la scaderea acuitatii vizuale, eventual si cataracta. Nu intru in detalii despre CRI si de ce afecteaza lumina ledurilor ochii. Ce spun se poate verifica usor seara, observand iluminatul apartamentelor la bloc-lumini chioare, cate un becoled de cativa watii…e groaznic si infiorator. Despre PFC si consumul in standby al multor echipamente, despre mari consumatori anonimi, nu intru in detalii. Oricum, sunt putini care calculeaza si masoara. De exemplu…diferenta dintre spalare la 40 grade si la 90 grade inseamna destui watti care ar putea merge in iluminat. Vorba aia, ca ochii din cap! La fel si calculatoare, monitoare mai vechi, televizoare mari, cat peretele. Sa nu uitam de aspirator, care inseamna consumabile peste consumabile, versus matura si faras, care le lasi mostenire. Ca paranteza in paranteza, am aruncat si desconsiderat tot ce era aproape etern, bun de lasat mostenire la tara, ca sa preferam efemerul, consumabilii, adica o viata in stresul consumismului. Toate se uzeaza, e si uzura morala, si uzura programata.
    Revenind la curent si gaz, furnizorii au observat tendinta de economie, si cresc preturile indiferent de contextul economic.
    Am observat ca atat furnizorii de utilitati cat si bancile aplica o metoda similara, in pasi. Mai intai te descurajeaza, si daca nu merge, iti umfla factura deja umflata. Adica pasul 2 e sa-ti ceara in plus bani daca insisti si nu te opresti la 1. Vorbim de dictatura, pentru ca aceste corporatii au gramezi de avocati, agenti care dezinformeaza pe internet, care opereaza atac la persoana daca indraznesti sa te plangi. Sigur, sub anonimat, si mai ales sub pretentia de a fi simpli cetateni, nu tovarasi care iau bani la postare, si termina pe cei care nu stiu de frica din prima. Pentru ca despre frica vorbim, mereu ajungem la ea.
    Nu trebuie sa fii sociolog sau psiholog ca sa constati ca, atunci cand mergi la EON cu o problema, desigur problema si nu de fericire, vezi multimea de oameni posomorati, deprimati. Iar unii, cand ies, ies injurand. Vorbim totusi de un popor exagerat de rabdator!
    Cu toate astea, avand in vedere cele mentionate mai sus, nu iese nimeni in strada sa strige jos EON sau jos ENEL. Asta dovedeste ca protestele sunt mereu organizate. S-au dat jos premieri de paie, dar tiranii adevarati-o parte din ei, raman. Pe veci parca. Nu le supravietuim, nu fizic.
    Daca era alt popor si nu asta, propuneam un soi de greva: toata lumea sa nu consume curent, gaz cateva luni, pana intra aia in faliment si pleaca de aici. Ca de venit, au venit din alta parte. Insa in ziua de azi, cand critici terorismul de stat, sau/si corporatist, esti tu terorist. Doar ca eu sugeram doar un trai minimalist, zen cum se spune, cateva luni! Util si ca antrenament pentru viitorul ala a carui luminita de la capatul tunelului e stinsa de mult, asta daca a fost aprinsa vreodata.
    Scumpirile sunt acceptate sau nu de romani. In ce masura, aproape e irelevant; faptele conteaza. Interesant e limbajul clasei politice, ca tot vorbeam de luminita de la capatul tunelului. Stransul din dinti, sa strangem cureaua samd. Expresii cinice emise de oameni perfizi, batjocoritori, care ne considera mai primitivi decat am fost vreodata.
    Robotul telefonic, si mai ales sistemul computerizat-de la robotelul care iti da numar de ordine in functie de problema ta, pana la afisoarele alea care arata cand ti-a sunat ceasul. Stand ore de mai multe ori, am observat ca desi nu era mai nimeni la tigara sau cafea afara, numerele mergeau intr-una, pe pilot automat, cu o alocare de vreo 2 minute de numar. Numere inexistente, inventate aleatoriu, ca omul sa stea ore la coada! Nu pot fi mereu sute de oameni care au batut drumul pana acolo, au luat numar de ordine de la robotel si au reununtat, au plecat, n-au mai putut.
    As mai mentiona o chestie care mi-e imposibil sa n-o mentionez. Mi-a venit cu ani in urma o factura de 1800lei la curent, si, conform calculelor mele, as fi consumat permanent 6kwh! Un mic traf de sudura, mergand continuu. Chit ca reteaua electrica nu duce atata si ar fi luat foc, sigurantele fiind de 25A bransament, si mai mari de 32 nu gasesti pentru soclul respectiv. Desi am pus problema retelei-ca e imposibil fizic sa tragi atata curent, s-au facut ca ploua si am platit.

    Apreciază

    • Marian said, on august 13, 2021 at 10:13 am

      @ledpanell Omule , nu stiu care-i ocupatia dumitale insa , cand spui ceva , nu doar ca este adevarat in proportie de 101% dar este atat de bine argumentat incat…nici macar specialistii Guvernului Catzu nu cred c-ar putea fi carcotasi mai ales ca , le poti da lectii la cam orice ora din zi sau din noapte . FELICITARI OMULE !

      Apreciază

  6. ledpanell said, on august 13, 2021 at 12:01 pm

    Multumesc! Sociolog de profesie, cu precizarea ca ar trebui reformate stiintele socio-umaniste si nu numai ele. Au ajuns instrumente de legitimare a „sistemului social”, cel putin la noi. Exista si exceptii, autori care iau taurul de coarne, dar fiind forte singulare in mare pare din cazuri, nu prea au sanse. Epoca lui Dimitrie Gusti, cu oamenii ei cu tot, nu mai e de multa vreme…Gusti voia sa ridice nivelul cultural in mediul rural, nu sa rada de tarani cum ne considera Alina Mungiu. Sau Marius Pieleanu, alt „sociolog” scolit pe la aceleasi scoli sorosiste. Indivizii astia din deep state fac de ras stiintele, reducandu-le la nivel de articol pamfletar, la stil gazetaresc a la Cristoiu. Cine a citit Bourdieu si Foucault, stie ca mascaricii astia care apar la tv nu-si onoreaza diplomele, pozitia sociala etc. Dar, in cativa ani, maxim 15, se va rezolva si dilema asta, ca multe altele.
    Doamne ajuta!

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.