SACCSIV – blog ortodox

Pâinea din făină de greieri, realizată în premieră națională de studenții din Iași: Este mult mai hrănitoare

Posted in Romania, STIRI by Vali on aprilie 30, 2021

Sursa: https://www.botosaneanul.ro/stiri/painea-din-faina-de-greieri-realizata-in-premiera-nationala-de-studentii-din-iasi/

Premiera națională a fost înregistrată la Universitatea de Agronomie din Iași, unde studiază și numeroși tineri din Botoșani.

În laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași s-a copt prima pâine din făină de greier din România.

Proiectul a fost susținut și dezvoltat de Otilia Cristina Murariu, șef de lucrări, doctor, în cadrul Universității de Agronomie, Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.

În anii 2000, ONU anunţa că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin. În anul 2017, în Finlanda a început să se vândă pâinea cu insecte. Producătorii au dat asigurări că, dacă nu ştii, nu simţi nicio diferenţă. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare.

70 de greieri la o pâine

La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experții spun că greierii au un gust destul de neutru, aşa că nu influenţează prea mult. Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare şi este mare şi conţinutul de proteine.

Mai mult, spun specialiștii, 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, fier, calciu.

”Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grâu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Nu conține gluten și poate fi consumat de persoanele care au intoleranță la gluten. Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii”,

Otilia Cristina Murariu, șef de lucrări

Pentru populație nu va fi disponibilă, deocamdată, spune Otilia Cristina Murariu în cadrul unui interviu pentru radiohit.ro, adăugând că, deocamdată, procesul este în faza de testare.

Tagged with: , ,

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. sky said, on aprilie 30, 2021 at 2:48 pm

    Carnea pentru elite, gandacii pentru restu.

    Apreciat de 1 persoană

  2. isa said, on aprilie 30, 2021 at 2:52 pm

    Solutia pentru reducerea mortalitatii in urma cancerului de col uterin in Romania: vaccinarea cu serurile antiHPV.
    Nimic despre educatie morala, despre pastrarea curatiei, despre efectele nocive ale unei vieti destrabalate. Vaccinare, vaccinare si iar vaccinare, la baieti si fete, deopotriva!
    https://evz.ro/cinci-femei-mor-zilnic-din-cauza-cancerului-de-col-uterin-ce-solutii-au-propus-specialistii-in-parlament.html

    Desigur, medicii de familie vor fi prelucrati sa se implice activ.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Viespe Linda said, on aprilie 30, 2021 at 4:13 pm

    Iar cei care au facut painea aceasta care nu poate fi numita paine (nu s-au gandit ca oamenii de post nu ar putea manca asa ceva) reprezinta tranzitia spre ceva mult mai periculos. Poate si noi am inventat un hamburger cu ceva maro si nu o sa simta gustul cei de la Iasi(marii ingineri agronomi) ca i-am dat cu sare si piper , cimbru si ienibahar.
    Astia s-au saturat sa faca agricultura, vor sa faca agricultura la birou crescand greieri la geam……Pamantul ala sta nelucrat cu anii si ei se ocupa de asta. Cand s-or termina greierii il mananca pe colegu’ ???!

    Apreciat de 2 persoane

    • astridcezara said, on mai 1, 2021 at 1:01 am

      greierele nu e de post? de ce,are carne si slanina???
      cand om ajunge fugariti de astia prin paduri sau cine stie pe unde,poate om manca si greieri
      si sincer nu cred ca mai e mult
      pana atunci,tot o franzeluta naturala cu cateva E-uri e mai buna…

      Apreciat de 1 persoană

      • Viespe Linda said, on mai 1, 2021 at 11:36 am

        Daca noi mancam insectele ce mai mananca pasarile ? Un episod tampit in China lui Mao : taranii se plangeau ca pasarile le mananca recolta, iar „desteptaciunea” lui Mao le-a spus sa omoare pasarile apoi a venit o invazie de lacuste si le-a mancat toata recolta. Nu au vrut sa piarda acel 1% din recolta sa manance pasarile dar au pierdut 100% pentru ca asa se intampla cand vrei profit maxim. Asa se intampla in ziua de azi, castiga un marunt dar pierd parte din viata. Mananci conserva ca e mai usor sau la fastfood ca e mai comod dar platesti cu sanatatea.
        In plus, nu e bine sa ne interpunem in lantul trofic. Graul este pentru oameni, insectele pentru pasari !

        Apreciat de 1 persoană

  4. mucenicul said, on aprilie 30, 2021 at 4:35 pm

    A republicat asta pe Mucenicul's Blog.

    Apreciază

  5. sictir said, on aprilie 30, 2021 at 4:39 pm

    PE CAND PAINEA CU…RAHAT? Uite ce „descoperire” …cac-ademica

    Apreciat de 1 persoană

  6. contracurent said, on aprilie 30, 2021 at 7:45 pm

    a incercat cineva sa prinda un greier ? nu e prea usor; de unde plm au gasit ei 70 de greieri, iti dai seama cat au batut campii ca sa ii prinda ?

    Apreciat de 1 persoană

  7. Alex said, on aprilie 30, 2021 at 8:40 pm

    Primarul Parisului anunta ca in caz de razboi civil va da controlul administratiei generalilor rebeli.
    https://sputniknews.com/europe/202104301082771328-mayor-of-paris-district-agrees-with-generals-threatening-to-seize-control-amid-civil-war-danger/

    Apreciat de 2 persoane

  8. gheorghe said, on aprilie 30, 2021 at 10:13 pm

    Oare au spalat la c_r greierii?

    Apreciat de 1 persoană

  9. oaiaregasita said, on mai 1, 2021 at 8:40 am

    … se spune ca diavolul loveste mai tare acolo unde e mai multa credinta….

    Apreciat de 1 persoană

  10. ManiMani said, on mai 1, 2021 at 2:08 pm

    Vai de ea Tara, cu asemenea oameni nascuti pe pamantul ei ! Pai,daca pe aia destepti i-au macelarit in pantecele mamelor lor…raman ăst fel de exemplare…!

    Apreciat de 2 persoane


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.