SACCSIV – blog ortodox

Scandal etic. Celule umane crescute în embrioni de maimuță

Posted in STIRI, transhumanism by Vali on aprilie 19, 2021

Sursa: https://www.dcbusiness.ro/scandal-etic-celule-umane-crescute-in-embrioni-de-maimuta_628408.html

Aceste experimente caută soluții pentru obținerea de organe transplantabile

Un studiu confirmă că au fost fabricați în laborator, embrioni de maimuță care conțin celule umane, o cercetare care a fost realizată de o echipă SUA-China, fapt care a stârnit dezbateri noi despre etica unor astfel de experimente.

Oamenii de știință au injectat celule stem umane – celule care au capacitatea de a se dezvolta în multe țesuturi diferite ale corpului – în embrioni de macaci.

Embrionii în curs de dezvoltare au fost studiați timp de până la 20 de zile.

Alți așa-numiți embrioni de specii mixte sau himere au mai fost produse în trecut, cu celule umane implantate în embrioni de oi și porci.

Echipa de cercetători condusă de prof. Juan Carlos Izpisua Belmonte de la Institutul Salk din SUA, care, în 2017, a contribuit la realizarea primului hibrid om-porc.

Lucrarea lor ar putea deschide calea în abordarea deficitului sever de organe transplantabile, precum și faptul că ar putea ajuta la înțelegerea mai bine a dezvoltării umane timpurie, progresia bolii și îmbătrânirea, se spune în studiu.

„Aceste abordări ar putea fi cu adevărat foarte utile pentru avansarea cercetării biomedicale nu doar în cea mai timpurie etapă a vieții, ci și în cea mai recentă etapă a vieții”, este de părere prof. Juan Carlos Izpisua Belmonte.

El a susținut că studiul, publicat în revista Cell, a îndeplinit orientările etice și legale actuale.

„În cele din urmă, efectuăm aceste studii pentru a înțelege și a îmbunătăți sănătatea umană”, a spus el.

Provocări etice

Cu toate acestea, unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la experiment, argumentând că, în timp ce embrionii din acest caz au fost distruși la 20 de zile, alții ar putea încerca să ducă lucrarea mai departe.

Aceștia fac apel la dezbateri publice cu privire la implicațiile creării unei astfel de himere.

Comentând cercetarea, dr. Anna Smajdor, lector și cercetător în etică biomedicală la Facultatea de Medicină Norwich a Universității din East Englan, a spus că reprezintă „provocări etice și juridice semnificative”.

Ea a adăugat că: „Oamenii de știință din spatele acestei cercetări afirmă că acești embrioni himerici oferă noi oportunități, deoarece „nu suntem în măsură să desfășurăm anumite tipuri de experimente pe oameni ”.Dar dacă acești embrioni sunt sau nu umani este o chestiune de discutat.”

Prof. Julian Săvulescu, directorul Oxford Uehiro Center for Practical Ethics și codirector al Wellcome Center for Ethics and Humanities, Universitatea din Oxford, a declarat că cercetarea „deschide cutia Pandorei către himerele om-neumane”.

El a adăugat că: „Acești embrioni au fost distruși la 20 de zile de dezvoltare, dar este doar o chestiune de timp înainte ca himerele om-neumane să fie dezvoltate cu succes, poate ca o sursă de organe pentru oameni. Acesta este unul dintre obiectivele pe termen lung ale acestei cercetare”, notează BBC.

Sarah Norcross, directorul Progress Educational Trust, a spus că, deși se fac „progrese substanțiale” în cercetarea embrionilor și a celulelor stem, care ar putea aduce beneficii la fel de substanțiale, „există o nevoie clară de discuții publice și dezbateri cu privire la etica și reglementarea provocări ridicate ”.

de Matei Ion

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ioansperling said, on aprilie 19, 2021 at 12:36 pm

    infricosetor! Cat la suta trebuie sa contina ca sa fie considerat om?

    Apreciază

    • sky said, on aprilie 19, 2021 at 12:57 pm

      Trebuie sa „contina” suflet iar nu procente, ca sa fie om. Ei pot „crea” embrioni dar nu pot crea suflete.

      Apreciat de 1 persoană

      • ioansperling said, on aprilie 19, 2021 at 2:14 pm

        Mi-e teama ca nu intelegi! Sufletul e in fiecare celulă umană vie care e „altoita” pe un animal! Intrebarea nu era in sensul de cat trebuie sa fie om dintr-o himeră ci cand vom( sau vor sau vei..) incepe sa vedem omul din el?

        Apreciază

    • sky said, on aprilie 20, 2021 at 9:01 am

      Scuze, dar dumneata zici dar nu sti ce zici; Sufletul e creat de Dumnezeu in momentul conceptiei, el nu „e in fiecare celula”, ceea ce spui e erezie; erezia preexistentei sufletului, gnosticism.

      Apreciază

      • ioansperling said, on aprilie 20, 2021 at 12:17 pm

        Aha, si din conceptie nu rezulta prima celula? Ori sufletul se pune mai tarziu?

        Apreciază

      • sky said, on aprilie 20, 2021 at 3:40 pm

        In experimentul din articol nu e vorba despre
        conceptie, (ca act al impreunarii dintre barbat si femeie) este vorba despre embrioni himerici creati in eprubete. Daca te referi la celule preluate de la oameni, atunci nici acelea nu contin suflet, de exemplu unghiile pe care le tai sau amputarile nu „contin” suflet.

        Apreciază

  2. Eu said, on aprilie 19, 2021 at 2:13 pm

    Întrebarea este cât la sută mai rămânem noi oameni, dacă suntem modificați genetic cu vaccinuri.

    Apreciat de 2 persoane

  3. R said, on aprilie 19, 2021 at 2:16 pm

    De acum înainte scandalurile etice, și nelegiuirile de tot felul se vor înmulți tot mai mult. Ceea ce s-a întâmplat în ultimul an este doar dovada că orice este posibil, și că lumea va accepta tot ce i se va cere să facă și să creadă ca fiind bun.

    Apreciat de 1 persoană

  4. isa said, on aprilie 19, 2021 at 4:09 pm

    De urmarit:
    cum l-am pierdut pe Dumnezeu? – p1

    Apreciat de 2 persoane

    • isa said, on aprilie 19, 2021 at 9:29 pm

      P2 (are legatura cu subiectul articolului, decadem la stadiul animalic):

      Apreciază

  5. gheorghe said, on aprilie 19, 2021 at 4:45 pm

    Savulescu nu are demnitate de profesor – pentru el este ok sa omori copii nu doar nenascuti ci si pana la [vreo] 9 ani daca nu iti plac… Este un instigator la genocid, nici nu merita sa fie in libertate.
    Gioarsei asteia i-a dat Universitatea Bucuresti titlul de Doctor onorific!!!
    Din astia indraciti au inventa si moartea cerebrala ca sa fie macelariti de vii oamenii – Barnard a scris ca a „reusit” primul transplant luand inima de la pacienta care traia dar in Africa de Sud „mergea” asta, nu era ilegal.

    Apreciază

  6. boriscalexandru said, on aprilie 20, 2021 at 1:05 am

    Aduc un citat din cartea mea “Biocomunicaţii Extrasenzoriale”, pe care sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să o finalizez şi să o editez până la Ȋnălţare.
    Acest citat se referă la reîntoarcerea la „omul cel dintâi”, numită de mine INVOLUŢIE.
    ………………….
    Să analizăm cum se doreşte pătrunderea nevăzută a cuvântului omului în om: Programul simpozionului de biofizică BES Sibiu, 10-14.05.2009, a început cu referatul “Hybridization of brain tissue with semiconductor chips” al cercetătorului german Peter Fromherz – Department of Membrane and Neurophysics, Max-Planck-Institute for Biochemistry.
    Am transmis şi eu un referat despre moştenirea Adam mtDNA: NEACCEPTAT.
    De ce nu a fost acceptat?
    Simplu, aşa cum a spus Mihai Eminescu: „S-ar părea că ştiinţa, care caută înţelesul acestor forme, cearcă a întoarce oamenii de unde-au plecat – deşi pe o cale foarte lungă.… Astfel pentru problemele ştiinţei nu va ajunge viaţa omenirei ş-a Pământului, şi desigur cel din urmă om va sta tot înaintea ultimei probleme, fără să aibă răspunsul la ea.”
    Poate vi se pare ciudat, dar această descriere intuitivă a preocupărilor ştiinţei făcută de Eminescu prin intuiţie a fost propusă în practica fertilizării artificiale prin utilizarea celulelor stem realizate de om pentru a ne întoarce „de unde am plecat” (Eminescu): la omul de Neanderthal…, adică la „omul cel dintâi, Adam, cu suflet viu; iar Adam cel de pe urmă cu duh dătător de viaţă” Biblia. Pavel, 1 Corintieni 15.45)

    https://www.livescience.com/26447-neanderthal-clone-church.html
    Could a surogat mother deliver a Neandertal baby? By Marc Lallanilia – 21.01.2013
    “In a controversial interview that has ignited commentary across the world, a respected Harvard professor of genetics has suggested an „extremely adventurous female human” might someday serve as surrogate mother for a cloned Neanderthal baby… More recent research has suggested Neanderthal DNA makes up 1 percent to 4 percent of the genomes of modern Eurasians. [The 10 Biggest Mysteries of the First Humans] The benefits, according to Church, include an increase in genetic diversity. In his book „Regenesis: How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves” (Basic Books, 2012), Church writes: If society becomes comfortable with cloning and sees value in true human diversity, then the whole Neanderthal creature itself could be cloned by a surrogate mother chimp — or by an extremely adventurous female human.”
    Traducere: Poate o mamă surogat să dea naştere unui copil de Neandertal?
    Într-un interviu controversat ce a declanşat comentarii în toată lumea, un respectat profesor genetician de la Harvard a sugerat o aventură extremă pentru femei care într-o zi vor servi ca mame surogat pentru a se clona un copil Neandertalian. Cercetările recente sugerează că ADN-ul neandertalian va conţine de la 1 la 4 procente ale genomului Eurasiaticilor moderni. Beneficiul, conform Church, include creşterea diversităţii genetice. În cartea sa Regeneza: Cum vom fi reinventaţi noi şi natura prin biologie sintetică, Church scrie: Dacă societatea se va adapta clonării şi va vedea valoarea adevărată a diversităţii umane, atunci toate creaturile Neandertaliene pot fi clonate prin mamele surogat cimpanzei sau prin femeile aventuriere.

    https://www.livescience.com/model-embryos-blastoids-lab-experiments.html?utm_source=no
    First complete models’ of a human embrio made in the lab–by Nicoletta Lanesse–18.03.2021
    “First research group started with adult human skin cells, which they genetically reprogrammed to resemble embryonic cells. The second research group began with human stem cells, including both embryonic stem cells and stem cells derived from adult skin tissue, known as induced pluripotent stem cells. Both teams demonstrated that their homemade blastocysts behaved similarly to real ones, in that they formed as hollow spheres and contained three distinct cell types that eventually form different parts of the body, as blastocysts do. Additionally, the spheres could implant into a plastic sheet, which stood in for the human uterine wall. Despite these similarities, neither model perfectly recreates a human embryo, and based on evidence from similar mouse models, the spheres likely cannot develop beyond the blastocyst stage. This is really the first complete model of a human embryo. However, the experiments do raise some serious ethical questions. I’m sure it makes anyone who is morally serious nervous when people start creating structures in a petri dish that are this close to being early human beings.”
    Traducere: Primul grup de cercetători au pornit cu celulele din piele, pe care ei le-au reprogramat pentru a le reasambla în celule embrionice. Al doilea grup a pornit cu celule stem umane. Amândouă grupurile au demonstrat că aceste blastociste umane au devenit similare cu cele reale, în care ei au format un fel de depresiuni sferice ce conţin trei tipuri de celule distincte care eventual pot fi puse în folii de plastic şi implantate în peretele uterin. În ciuda acestor asemănări niciun model nu a recreat perfect embrionul uman, şi bazat pe evidenta asemănare cu modelul şoarecilor, sfera asemănătoare nu poate dezvolta starea blastocitului. Acesta este întradevăr primul model complet al embrionului uman. Oricum acest experiment generează anumite întrebări etice serioase. Sunt sigur că orice om care este cu seriozitate moral devine nervos atunci când omul a pornit crearea structurii care se va încheia în curând ca fiinţă umană.

    „Problema crucială a speciei umane este dacă dezvoltarea sa culturală va reuşi să stăpânească instinctul de agresivitate şi auto-distrugere, care poate duce specia umană la dispariţie din proprie iniţiativă, la o moarte filogenetică.” (Sigmund Freud)
    Devenise Freud nervos atunci când încă nu se ştia mare lucru despre genetică?

    Aceste concepte despre INVOLUŢIE, referitoare la omul nou cu amulete în corp (semiconductor chips) pentru a putea fi controlat de la distanţă de către un alt om, sunt menţionate şi în alte concepte tradiţionale despre involuţie: vrăjitorul Bocor şi rezultatul Voodoo al vrăjitoriei, adică omul Zombi cu o amuletă introdusă în corp pentru a fi controlat.
    Şi în Biblie sunt menţionate aceste realizări genetice ale omului (Matei 23.15), dar şi faptul că „niciun om nu poate deschide cartea” (Apocalipsa 5) spre a le corecta.
    În opinia mea, cu siguranţă religiile lumii au pornit cunoaşterea înaintea ştiinţei şi, prin mijloace aparent necunoscute şi descrise foarte pe scurt în Biblie (Matei 10.19-20), au primit informaţiile necesare şi suficiente pentru a deschide ochii omului de ştiinţă (Matei 20.33) şi (Ap. 3.6-9) şi, la propunerea făcută de Dumnezeu profetului Daniel (12), şi eu vă propun să deschidem CARTEA şi să o citim cu atenţie, deoarece numai Dumnezeu îi poate opri.

    Apreciază

  7. boriscalexandru said, on aprilie 21, 2021 at 1:42 pm

    Un posibil răspuns pentru sky

    Răspunsuri din Biblie: „omul cel dintâi, Adam, cu suflet viu; iar Adam cel de pe urmă cu duh dătător de viaţă” (Biblia. Pavel, 1 Corintieni 15.45). “O singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani şi o mie de ani ca o zi.” (Petru, ep.2, cap.3.8) “A adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne. Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam.” (Facerea 2.21-22)
    Opinia mea: Teoria Evoluţiei nu este capabilă să explice apariţia vieţii şi nici nu va fi dacă nu are ochi să vadă AEVARUL BIBLIC.
    Pornind de la referinţa de bază a Teoriei Evoluţiei eu am combinat Teoria Creaţiei cu Teoria Evoluţiei şi pot spune că Dumnezeu a făcut mai întâi proiectul lucrării (inclusiv partea bărbătească şi partea femeiască), apoi i-a dat somn greu lui Adam pentru a face material Eva hommo sapiens (aparută acum 200000 de ani conform Teoriei Evoluţiei) şi apoi, acum 60000 de ani, l-a trezit pe Adam. Această pereche a ajuns acum într-o proporţie destul de mare să pornească război împotriva lui Dumnezeu (Psalmul 2.2, Fapte 4.26, Apocalipsa 17.14)
    Teoria Evoluţiei: poate pare curios, dar ipoteza de la care Charles Darwin a demarat teoria evoluţiei, este aceeaşi cu cea Biblică, ambele prezentate mai jos, cu singura diferenţă că Darwin nu a citit Biblia cu deamănuntul aşa cum ne-a recomandat profetul Daniel (12.4) pentru a creşte ştiinţa, motiv pentru care el pune Biblia sub semnul întrebării.
    Redau mai jos 2 citate care seamănă aproape perfect, unul din Teoria Evoluţiei şi altul din Teoria Creaţiei, şi vă las să le comparaţi singuri.

    1. “În februarie 1837, chiar înainte de a naviga pe Beagle – Charles Darwin a scris surorii sale Caroline, discutând ideea lingvistului Sir John Herschel că limbile moderne ar descinde dintr-un strămoş comun. Dacă într-adevăr era cazul, se punea sub semnul întrebării întreaga cronologie biblică a lumii şi a rasei umane… Formarea de limbi diferite şi de specii distincte, şi dovada că ambele au fost dezvoltate printr-un proces treptat, sunt paralele într-un mod foarte curios.” (Charles Darwin-The Descent of Man şi https://www.natgeo.ro/articole/natura/9467-s-a-inselat-darwin).
    2. “Iată, toţi sunt de un neam şi o limbă au şi iată ce s-au apucat să facă şi nu se vor opri de la ceea ce şi-au pus în gând să facă, ‘Haidem, dar, să Ne pogorâm şi să amestecăm limbile lor, ca să nu se mai înţeleagă unul cu altul’. Şi i-a împrăştiat Domnul de acolo în tot pământul.” (Geneză 11.6-8).

    EPILOG: eu doar citesc diverse lucrări ale oamenilor de ştiinţă şi le compar cu Biblia, dar răspunsul corect nu eu şi nici alţi oameni nu-l putem da. V-a trebui să aşteptăm cu răbdare răspunsul LUI, pe care-l găsim în Apocalipsa cap. 5.
    Să mulţumim lui Dumnezeu că există site-uri care păstrează CUVANTUL LUI si care ne permit să ne exprimăm umilele noastre păreri.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.