SACCSIV – blog ortodox

28 iunie 1914. Astăzi se împlinesc 106 ani de la asasinarea lui Franz Ferdinand, moştenitorul tronului austro-ungar, la Sarajevo și izbucnirea Primului Război Mondial

Posted in al doilea razboi mondial, asasinate by Vali on iulie 28, 2020

Sursa: https://ziarulunirea.ro/28-iunie-1914-astazi-se-implinesc-106-ani-de-la-asasinarea-lui-franz-ferdinand-mostenitorul-tronului-austro-ungar-la-sarajevo-si-izbucnirea-primului-razboi-mondial-635107/

În data de 28 iunie 1914. Franz Ferdinand, arhiducele Austriei şi moştenitorul tronului austro-ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student sârb bosniac ce făcea parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, susţinuţi de Mâna Neagră, o societate secretă fondată de naţionalişti pro-sârbi. Evenimentul a aruncat în aer Europa, unde se putea simţi tensiunea crescândă de mai mult timp.

Pe continent creşteau nemulţumirile în interiorul statelor şi neînţelegerile între ţări, se crease o reţea complexă de alianţe, dar şi o competiţie între cele mai puternice naţiuni.

Pe 23 iulie 1914, în urma asasinatului de la Sarajevo, Serbia primeşte un ultimatum

imposibil din partea Austriei; era, desigur, pretextul pentru declanşarea războiului. Ce a urmat s-a derulat cu repeziciune şi a dus la unul dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie, o luptă care s-a dat între doi mari combatanţi, în jurul cărora s-a strâns majoritatea ţărilor: Antanta sau Tripla Înţelegere (Franţa, Imperiul Britanic şi Imperiul Rus) şi Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Bulgaria).

În 28 iulie 1914 Austria a atacat Serbia; în 30 iulie 1914, Rusia, susţinând Serbia, decretează mobilizarea generală. Germania, aliata Austro-Ungariei, declară, la 1 august 1914, război Rusiei şi, apoi, o zi mai târziu, la 3 august 1914, Franţei; la 4 august 1914 Germania a invadat Belgia, iar Anglia şi dominioanele sale au declarat război Germaniei (5 august 1914); la rândul său, Austro-Ungaria declară război Rusiei (6 august 1914), iar Serbia, Germaniei, pe 6 august 1914; Franţa declară război Austro-Ungariei (11 august 1914), urmată de Anglia (12 august 1914); la 23 august 1914, Japonia declară război Germaniei, fapt care transformă conflictul european în unul mondial. Turcia declară, la 12 noiembrie 1914, război Triplei Înţelegeri; în 23 mai 1915 Italia declară război Austro-Ungariei; în 27 august 1916 România a intrat în război alături de Antantă (Tripla Înţelegere), iar la 6 martie 1917 şi Statele Unite ale Americii intră în război împotriva Puterilor Centrale.

Aşa a început Marele Război – denumirea Primul Război Mondial, aşa cum îl ştim astăzi, nu a fost folosită decât după 1939, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial; până atunci, a fost cunoscut ca Marele război sau Războiul mondial.

A fost primul conflict ce a implicat un număr atât de mare de militari şi atâtea părţi pe câmpul de luptă. Până la urmă, acest război a devenit al doilea conflict pe lista celor mai sângeroase conflicte notate de istorie (după Rebeliunea de la Taiping). Nu aveau să treacă decât douăzeci de ani, însă, până când cel de-al Doilea Război Mondial îl va depăşi, făcând şi mai multe victime.

Mai mult de 9 milioane de persoane au fost ucise pe câmpurile de luptă ale războiului iar, pe lângă acestea, oamenii au murit în spatele liniilor frontului, din cauza lipsei de mâncare, căldură sau combustibil, toate acestea fiind trimise cu prioritate pentru alimentarea armatelor. În plus, războaiele civile şi conflictele interne care se derulau în paralel au făcut victime, la rândul lor, astfel că, la final, în Marele Război au murit în jur de 15 milioane de oameni.

În cei peste patru ani de război, Germania a pierdut 15% din populaţia masculină activă, Austria şi Ungaria au pierdut 17%, iar Franţa, 10%. Circa 750.000 de civili au murit de foame numai în Germania, din cauza blocadei impuse de britanici.

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Exacustodian said, on iulie 28, 2020 at 1:35 pm

    Observați în imaginea cu botnița un chip fantomatic? Sau numai mie mi se pare așa?
    Aţi mai observat ceva? Şi în alte situaţii decât cele referitoare la îndemnurile de a ne comporta ca nişte zombie ipohondri oamenii sunt prezentaţi cu botniţă pe faţă. Prin reclame şi alte situaţii imaginea omului cu botniţa pe faţă se banalizează. Devine o nouă normalitate. Iau în calcul că în curând voi fi luat la bătaie pe stradă dacă umblu fără botniţă…
    Aceasta este libertatea pentru care cică s-a murit în decembrie 1989! Televizorul a spus să stea în casă? Oamenii (trebuie adăugat ceva că a numi simplu „oameni” pe cei imbecilizaţi nu-mi prea vine) au stat în casă. A spus televizorul că pot ieşi pe-afară? Oamenii au ieşit pe-afară. Oamenii de care zic cumva au uitat strigătele de la nişte proteste de demult care sunau: „aţi minţit poporul cu televizorul”? Iată rezultatul a 30 de ani e „presă liberă”! Telespectatorii nu-şi dau seama că ceea ce se întâmplă NU ARE LEGĂTURĂ CU MEDICINA OBIŞNUITĂ ci că are loc un foarte amplu experiment. Dacă televizorul va spune că trebuie să intre iar în casă, oamenii ăştia iar vor intra. Precum în cazul animalelor: Şezi! În cuşcă! Ieşi afară! Marş înapoi! Stai în două labe! Marş în cuşcă!

    Călătorind cu trenul văd pe geam într-o gară cum nişte tineri cu botniţele trase regulamentar până în dreptul ochilor îşi dădeau mâinile cu gel dezinfectant. Cred eu că făceau asta din grijă pentru plămânii lor… După ce au respectat poruncile decalogului dictat de „organizaţia mondială a sănătăţii” tinerii aceia responsabili care au grijă de plămânii lor şi-au aprins câte o ţigară. Unde e logica? Va să zică substanţele toxice inhalate DIRECT în plămâni sunt mai puţin periculoase decât virusul ucigaş care nu poate trece de barierea măştii. E un virus care nu are direcţie şi nu se pricepe să intre în nasul sau în gura omului pe sub mască, pe lângă mască, etc. Păreau tipul de tineri cărora dacă le vorbeşti de biblie te iau cu logica: „Dar cum au încăput toate speciile de animale în arca lui Noe? ş. a. m. d”. Dacă mi-ar fi pomenit ceva de logică astfel de tineri le-aş fi spus: „Marş de-aici şi nu-mi vorbiţi voi mie de logică”!! Imperativul „marş” li se potriveşte. Am mai auzit doi tineri într-o altă călătorie în compartiment vorbind despre măşti ca despre nişte accesorii vestimentare: unde şi de care măşti au, care sunt mai mişto, etc.
    Tot astfel de tineri care au vocabularul virusat de americanisme sunt dintre cei care pledează pentru educaţie sexuală în şcoli, pentru toleranţa faţă de sodomiţi şi cărora li se pare dezgustător sărutatul moaştelor. Sodomia e cool iar pupatul moaştelor e dezgustător. E vorba de tinerii care îşi tot dezinfectează mâinile de câteva zeci de ori pe zi. Aduce cumva a procedura de a da cu o soluţie locul unde urmează să se facă o injecţie. Urmează şi ei să facă una: îşi vor implanta un microcip.

    Cu o astfel de populaţi poţi şterge pe jos. Dacă la televizor li se va spune că trebuie să te ungi cu propriile fecale asta vor face!

    Apreciază

  2. Exacustodian said, on iulie 28, 2020 at 1:43 pm

    VĂ MAI AMINTIȚI?
    DE LA MINUTUL 17 LA 18!!!

    DE REȚINUT CE SPUNE LA MINUTUL 17:43.

    Emisiunea în întregime este interesantă dar dedicați-vă un minut și ascultați ce v-am indicat!

    Știe cineva ce spune acest om despre ce se întâmplă acum?
    Emisiunea este de acum câțiva ani.
    Ce crede acum?
    Are ceva de spus?
    A fost redus la tăcere?
    A apărut pe la vreun post OFICIAL de radio sau televiziune.

    Sau și-a schimbat și el părerea?

    E vorba de un doctor în microbiologie – român din Botoșani stabilit în Canada.

    Poate lua cineva legătura cu el.
    Am văzut un interviu în care spunea că în fiecare an petrece o lună în România.
    Poate chiar se află în România acum.
    Poate cineva să îl găsească și să realizeze un interviu cu el?
    Sau și lui îi este teamă?

    Apreciază

  3. isa said, on iulie 28, 2020 at 2:45 pm

    Întrebare: de ce este nevoie ca israelienii sa fie in prima linie la vaccinare?
    Președintele Arcturus spune că testele pe oameni la un vaccin candidat pot să aibă loc în Israel:
    https://m.jpost.com/health-science/arcturus-ceo-says-human-trials-of-vaccine-candidate-could-happen-in-israel-636504

    Apreciază

  4. Recognoscere said, on iulie 28, 2020 at 3:15 pm

    Iunie sau iulie?

    Apreciază

  5. A II II 18 - plăcuța de înmatriculare a mașinii lui Franz Ferdinand este data armistițiului said, on iulie 28, 2020 at 3:51 pm

    Cineva se joacă cu istoria omenirii și cu declanșarea tragediilor, după bunul plac.

    https://news.sky.com/story/a-ii-ii-18-franz-ferdinands-prophetic-number-plate-11551176

    Traducerea articolului:

    „A II II 18”: plăcuța de înmatriculare cu numere profetice a mașinii lui Franz Ferdinand

    Plăcuța de înmatriculare a mașinii care îl transporta pe Franz Ferdinand când a fost împușcat, coincide în mod bizar cu data sfârșitului Marelui Război.

    De Rebecca Taylor, reporter
    Duminică 11 noiembrie 2018 11:23, Marea Britanie

    Imagine: Numărul autoturismului era AIII 118, despre care unii au spus că ar putea fi înțeles ca și dată a Armistițiului

    Mașina care îl ducea pe arhiducele Franz Ferdinand în ziua în care a fost ucis, a avut o plăcuță de înmatriculare care a devenit extrem de semnificativă după patru ani.

    Prințul a fost împușcat în mașina sa la Saraievo pe 28 iunie 1914, care după aceea a declanșat o serie de evenimente care au dus la primul război mondial.

    Ferdinand a supraviețuit unei tentative de asasinat mai devreme în aceeași zi, scăpând de o bombă, dar a fost împușcat atunci când a mers să viziteze la spital pe unii dintre bărbații răniți.

    El și soția sa Sofia au călătorit într-o mașină care avea plăcuța cu numărul „AIII 118”, pe care unii au interpretat-o ca fiind data semnării Armistițiului final.

    Imagine: Franz Ferdinand a fost împușcat mortal pe28 iunie 1914

    Gruparea cifrelor poate fi interpretată ca 11 11 18. Armistițiul a fost semnat la 11 noiembrie 1918.

    Comentatorul regal al Sky, Alistair Bruce, a spus pe tweeter: „Gândindu-mă la ironia acelei mașini în care arhiducele Frank Ferdinand a fost împușcat în #Sarajevo (catalizatorul # 1WW), a avut plăcuța cu numărul„ A111118 ”- Armistițiu 11 11 18 # înfricoșător.”

    Cu toate acestea, este important să observăm că primele cifre sunt litere și nu numere.

    Scriind pentru Institutul Smithsonian, Mike Dash spune că legătura cu data s-a făcut pentru prima oară atunci când a fost observată de istoricul Brian Presland, care a vizitat în 2004 muzeul din Viena, unde este expusă mașina.

    Imagine: Arhiducele Franz Ferdinand coborând dintr-un tren la Sarajevo cu o zi înainte de moartea sa

    Vorbind la Echo Daily, la acel moment, domnul Presland a declarat: „În timp făceam cercetări la Muzeul Militar din Viena, am fost însoțit de unul dintre directori.

    „Am menționat semnificația numărului de înregistrare. La început nu-i venea să creadă.

    „Amândoi am mers imediat într-o altă parte a muzeului, acolo unde era expusă mașina, și am confirmat numărul de înmatriculare.

    „El m-a informat că lucra în muzeu de 20 de ani și nu a făcut legătura.”

    Imagine: Ultima poză făcută arhiducelui Franz Ferdinand și soției sale Sofia, cu câteva minute înainte de atac

    În timp ce în limba engleză „A” de pe plăcuță are o semnificație mai mare din cauza cuvântului Armistice -Armistițiu, domnul Dash subliniază că același cuvânt în germană este Waffenstillstand, indicând probabil de ce nu a fost observat înainte ca domnul Presland să constate conexiunea.

    Austro-Ungaria s-a predat de asemenea cu o săptămână mai devreme decât Germania, la 4 noiembrie 1918.

    Apreciază

  6. Spaceman said, on iulie 28, 2020 at 6:05 pm

    Iar mâine, 29 Iulie, este ziua de 9 a lunii Av, Tisha B’Av – o zi foarte importantă pentru talmudiști.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Tisha_B%27Av

    După unele tradiții evreiești, Mântuitorul, Mesia, se naște la 9 Av. Totodată se crede că după venirea lui Mesia și clădirea celui de-al III-lea Templu, ziua de 9 a lunii Av va înceta să mai fie o zi de post, și va deveni o sărbătoare de bucurie.

    https://www.timesofisrael.com/by-the-rivers-of-babylon-why-a-2500-year-old-hebrew-poem-still-matters/

    Pe râurile Babilonului: De ce încă mai contează un poem ebraic vechi de 2.500 de ani: Psalm 137.
    Pe 29 iulie, de Tisha B’av evreii din întreaga lume comemorează distrugerea a două temple din Ierusalim, mai întâi de babilonieni, apoi de romani.

    Psalmul 137 a servit mult timp ca o analogie istorică înălțătoare pentru o varietate de grupuri asuprite și subjugate, inclusiv afro-americanilor.

    Apreciază

  7. stop nazismul! said, on iulie 28, 2020 at 10:21 pm

    Apreciază

  8. popescu said, on iulie 31, 2020 at 12:05 pm

    În cei peste patru ani de război, Germania a pierdut 15% din populaţia masculină activă, Austria şi Ungaria au pierdut 17%, iar Franţa, 10%. Circa 750.000 de civili au murit de foame numai în Germania, din cauza blocadei impuse de britanici.

    Asta s-a dorit! Si RM II a fost la fel. Scopul a fost distrugerea de cit mai multe vieti omenesti si nimic altceva! Cine studiaza planurile de lupta vede cel mai bine aceasta intentie. Armata germana n-a atacat niciodata caile de aprovizionare ale armatei ruse!!! Si mai sint multe astfel de „intimplari”, dar asta e cea mai mare dintre toate.
    In acea perioada a avut loc un rfazboi anticrestin de 30 de ani, purtat pe toate caile. Rezultatul il vedem astazi.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.