SACCSIV – blog ortodox

Motivul pentru care reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova i-au comunicat premierului Ion Chicu ca “ne asumăm dreptul canonic și moral de a vă exclude din pomenirea și rugăciunea Bisericii”

Posted in IPS VLADIMIR, Republica Moldova, virus by saccsiv on mai 22, 2020

Biserica Ortodoxa din Moldova: În cadrul lucrărilor Sinodului BOM au fost semnate două adresări importante către autoritățile statului

Marți, 19 mai 2020, la Reședința mitropolitană din Chișinău, Întâistătătorul Bisercii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit VLADIMIR a condus lucrările Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La ședință s-au întrunit membrii Sinodului BOM în următoarea componență:

Președinte: ÎPS VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

Membri: PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat; PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni; PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești; PS Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni; PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove şi PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, Secretarul Sinodului BOM: Prot. mitr. Vadim Cheibaș.

În debutul adunării, ÎPS Mitropolit VLADIMIR l-a felicitat din numele Sinodului BOM pe PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat cu prilejul aniversării recente a 70 ani de viață, decorând-ul cu înalta distincție mitropolitană – Ordinul „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”, de gr. I.

În cadrul ședinței au fost semnate două adresări importante către autoritățile statului:

  1. A D R E S A R E A Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova către dl Ion CHICU, prim-ministru al Republicii Moldova și membrii Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică. (descarcă document WORD)
  2. A D R E S A R  E Aprivind legalitatea unei eventuale vaccinari obligatorii ca efect al virusului SARS-COVID-19. (descarcă document WORD)

Redau mai jos, integral, prima adresare:

ADRESAREA

Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova

către dl Ion CHICU, prim-ministru al Republicii Moldova și membrii Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică

                ”Cine va ridica pâră împotriva aleşilor lui Dumnezeu? Cine ne va despărţi pe noi de iubirea lui Hristos?

Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte,

Sau primejdia, sau sabia?” (Romani 8:33,35)

Cu profundă durere și tristețe am luat cunoștință de noile prevederi ale Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică cu privire la oficierea serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase, măsuri în vigoare până pe data de 30 iunie, anul curent. Am așteptat cu mare nerăbdare ridicarea mai multor restricții, iar amânarea respectivă revoltă, dezgustă și este chiar jenantă.

Apreciem măsurile de siguranță care s-au luat, dar considerăm că în privința participării credincioșilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei  hotărâri cu posibilitatea pentru credincioși de a se ruga în biserici, așa cum au făcut-o neîntrerupt și până acum.

În calitate de ierarhi ai BisericiiOrtodoxe din Moldova am îndemnat în tot acest răstimp, urmarea strictă și fără echivoc a tuturor cerințelor stabilite de către stat. Am trăit tragic acele zile în care am fost privați de ce ne este mai scump, de posibilitatea întâlnirii în Biserica cu Dumnezeu. Dar am considerat că cel mai important pentru noi e să facem ascultare ca să nu provocăm haos și să dăm, până la urmă: „cezarului cele ale cezarului”. Acuma însă ce avem…!?

Preoți revoltați, credincioși debusolați, biserici amendate sau în carantină. O campanie  de denigrare a Bisericii, dirijată, ce nu s-a mai văzut încă din vremurile de tristă pomină. Cu biserici – „focare de infecții”,  „spații insalubre”, „practici medievale” și până la culte religioase reduse la tăcere. Slujitori intimidați și amendați. De ce? Pentru abordarea lor pastorală, pentru că au rămas fideli jurămintelor și angajamentelor personale pe care și le-au luat la hirotonie, de a-și sluji aproapele și pe Dumnezeu,  pentru că au căutat să aline și să ajute proprii păstoriți. Nu au fugit, nu au dezertat, nu s-au eschivat, nu s-au ascuns, nu au plecat înconcediu, nu au amânat ajutorul pentru cei care aveau nevoie. Exemplul unor state democratice cu o justiție mult mai funcțională decât la noi, de a anula și de a declara aceste amenzi – neconstituiționale, nu a fost considerat nici în acest caz demn de urmat, dar insistăm totuși să folosiți acest instrument.

De la înălțimea funcțiilor, încredințate tot de popor, în marea lor majoritate creștini ortodocși, ne indicați ce să facem și cum e mai bine să slujim în propriile noastre biserici. Fără să fim întrebați, consultați și fără posibilitatea unui dialog, după exemplul celorlalte state. Ori, într-un stat democratic, nu doar puterea laică este în drept să-și înainteze cerințele și pretențiile față de cultele existente, dar și cultele sunt chemate să formuleze propriile așteptări. Pornind de la premiza, că Statul este separat de Biserică, s-ar fi putut recomanda, cu respect și decență, să se caute soluții, să fim chemați la masa negocierilor, pentru a lua o decizie. Și dacă tot vă place să dați exemple, și  în același timp să vă numiți creștini, de ce nu ați urmat modelul Georgiei sau Bulgariei (membră UE), pentru a vorbi doar de cele mai relevante cazuri, care nu au întrerupt slujbele și au cea mai mică mortalitate. Sau, la scoaterea restricțiilor,  de ce nu v-ați condus de exemplul Spaniei și a altor state mult mai afectate de urmările noului virus, care au permis din duminica trecută oficierea slujbelor  în biserici cu ocuparea a treizeci de procente din spațiul bisericilor, urmând ca această cifră să fie de cincizeci de procente din duminica următoare, iar de pe 14 iunie slujbele se vor desfășura în regim normal. Ori, prin aceste măsuri loviți nu doar în fundamentele morale și religioase ale acestui popor, dar și în proprii cetățeni pe care ar trebui să nu-I mai tratați doar ca pe o simplă masă de votanți.

Înțelegem situația dificilă în care vă aflați. Sub guvernarea Dumneavoastră, sutele de mii de credincioși au rămas fără Slujba Învierii și fără alte slujbe importante – pentru prima dată în istorie!

Ca să ne spuneți acum că drama va mai continua și de Înălțare, Rusalii, inclusiv perioada postului Sfinților Apostoli. Iar din toamnă experimentul se va repeta, de ce nu, încât vom avea parte și de alte „surprize” asemănătoare de Nașterea Domnului și de Bobotează. Se crează impresia că a-ți devenit „prooroci prin excelență”.

Nimic nu ne poate garanta că participarea noastră la sfintele slujbe va fi în totalitate fără riscuri și va exlude orice pericol. Suntem conștienți că și oamenii credincioșii se pot înbolnăvi. În același timp, nici magazinele, nici parcurile, nici plajele, nici terasele, nici alte spații publice, redeschise după această perioadă, nu sunt sterile sută la sută. Sunt foarte multe întreprinderi, de stat sau private, în care, în această perioadă, sute de angajați muncesc umăr la umăr și cot la cot. Oamenii călătoresc cu mijloacele de transport în comun și sunt incomparabil mai expuși virusului decât credincioșii care vor veni la slujbele Bisericii. Deci dacă suntem gata să ne asumăm un risc atunci când urcăm în transportul public, pentru mâncare, plimbare, sau alte lucruri ce țin de viața pământească, de ce nu ne permiteți să ne asumăm un risc și pentru viața veșnică. Aceasta este învățătura fundamentală a credinței noastre, doar printr-o moarte credincioasă trecem la viața veșnică în Hristos.

De asemenea, în calitate de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova suntem îngrijorați de reacțiile credincioșilor și efectele negative ale acestei crize în viața comunităților. Mai multe semnale alarmante parvin din diferite colțuri ale țării, din partea creștinilor  care sunt panicați și nedumeriți. Marginalizarea Bisericii și trimiterea ei în ungherul public nu fac decât să alimenteze și mai mult cele mai sumbre și apocaliptice scenarii. Pe fonul anxietății generale s-au activate mai multe grupări cu viziuni radicale în Biserică, care totodată creează tensiuni între enoriași și preoți.

Suntem oameni ai Bisericii și avem datoria de a gândi în „duhul Bisericii”. Revenirea la slujirea firească va stopa și răspândirea epidemiei, iar oamenii, întăriți duhovnicește, se vor simți în mai multă siguranță. Pentru eradicarea epidemiilor se impune intensificarea vieții duhovnicești prin post, rugăciune, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine și Harul vindecător al acestora și nicidecum suprimarea lor. Am făcut, deja, un prea mare compromis, îndepărtând credincioșii de Liturghia acestor duminici, când Biserica dezvoltă un discurs teologic esențial pentru echilibrul duhovnicesc al creștinului.

Fără a condamna pe nimeni pentru frica sau neliniștea lor, mărturisim că toți credincioșii, îndeplinindu-ne datoria, vom continua în bisericile noastre să slujim și să ne împărtășim. Aceste principii, vii și lucrătoare în Biserică, pot și vor fi mereu contestate în societate. Însă decizia de a schimba sau a adapta anumite principii bisericești, trebuie să aparțină Bisericii și nimănui altcuiva. De aceea, îndemnăm pe toți reprezentanții acestui dialog public la respectful pentru credința noastră și această alegere de a trăi și a iubi fără frică și nesiguranță.

În concluzie, considerăm binevenită inițiativa ca, în cel mai scurt timp, să invitați reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova și să reformulați hotărârea în conformitate și cu normele moralei creștine, urmând în aceasta exemplul altor state europene. În caz contrar ne asumăm dreptul canonic și moral de a vă exclude din pomenirea și rugăciunea Bisericii. Nu luptați împotriva Bisericii, căci cel care o apără este Hristos. Or, luptîndu-te cu Hristos, nu vei ieși niciodadă biruitor: “…biserica nu va fi biruită nici de puterile iadului” (Mat. 16.18).

Nădăjduim în buna intenție a măsurilor Domniilor Voastre și sperăm ca în cel mai scurt timp, să invitați reprezentanții noștri la consultări, așa cum este și normal. Să putem contribui la reformularea acestei hotărâri și la lupta contra răspândirii acestei pandemii, care să ajute la siguranța tuturor cetățenilor Republicii Moldova, fără a afecta relația omului cu Dumnezeu, iar crediincioșii să nu fie privați de posibilitatea de a se ruga în Biserică.

De asemenea, ținem să mulțumim tuturor credincioșilor pentru înțelegerea și devotamentul de care au dat dovadă. Regretăm situația în care ne-am pomenit cu toții și suferim din cauza tuturor privațiunilor și lipsurilor la care ați fost supuși în tot acest răstimp. Chiar dacă nu a fost ușor nici pentru noi să luăm aceste decizii, ele au fost dictate de raționamente practice și motive bineîntemeiate, orientate spre grija și siguranța păstoriților noștri. Mulțumim preoților și tuturor celor din clerul bisericesc  pentru jertfelnicia și abnegația cu care s-au rugat și au oficiat sfintele slujbe.

Multumim, în egală măsură, tuturor colaboratorilor organelor de poliție, care în acesată perioadă au manifestat maximă înțelegere și indulgență în situațiile de maximă dificultate, înțelegînd să îmbine cu înțelepciune datoria meseriei cu cea de  fii ai neamului și a Bisericii. Totodată, ne arătăm indignați și nedumeriți, față de acei reprezentanți ai legii, care în loc să îndrume și să sfătuiască în aceste momente grele, au găsit de cuviință să lovească cu “bîta seculară” peste capetele și sufletele îndurerate.

Nu în ultimul rând, ținem să aducem sincere mulțumiri medicilor și întregului personal, implicat în lupta această molimă, pentru munca depusă și pentru faptul că în fiecare zi își dedică viața pentru aproapele lor. Ori: „Nu e iubire mai mare decât să-și pună cineva sufletul pentru aproapele său (Ioan 15,13).

Hristos A Înviat !

Preşedintele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova

VLADIMIR,

Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove _________________________

Membrii:

SAVA, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari   __________________________

ANATOLIE, Episcop de Cahul şi Comrat __________________________

PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni         __________________________

MARCHEL, Episcop de Bălţi şi Făleşti              __________________________

NICODIM, Episcop de Edineţ şi Briceni             __________________________

IOAN, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan     __________________________

SILUAN, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan__________________________

Secretarul Sinodului, Prot.  Vadim CHEIBAŞ  _________________________­­­

 

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. nenimenea said, on mai 22, 2020 at 5:07 pm

    Alo,Dealu’,se aude?Prea fericitul autist Daniel,auzirăți?

    Apreciat de 1 persoană

  2. Magda said, on mai 22, 2020 at 5:33 pm

    Foarte bine!
    Dacă ar fi solidari cu românii, așa ar trebui să facă și preoții noștri, indiferent dacă este de acord sau nu BOR.

    Apreciat de 3 persoane

  3. ovidiu said, on mai 22, 2020 at 5:39 pm

    Hristos a inviat!
    Vrednici sunt toti IPS ptr.marturisirea facuta!Doamne Cel Intreit Slavit,Te rugam da-le si ierarhilor din BOR,puterea de a marturisii ,macar in ceasul al 12-lea ,ADEVARUL TAU !ovidiu

    Apreciat de 3 persoane

  4. paul said, on mai 22, 2020 at 6:30 pm

    ITALIA: Autopsie arata ca protocoalele omu au fost fatale pentru bolnavii de coronavirus. Ar fi putut fi evitatemulte decese

    https://invictuswebmedia.com/2020/05/21/italia-autopsiile-arata-ca-protocoalele-oms-au-fost-fatale-pentru-bolnavii-de-coronavirus/

    Apreciat de 1 persoană

  5. Dana said, on mai 22, 2020 at 7:29 pm

    Foarte frumos, multumim lui Dumnezeu! O adresare realista si echilibrata, plina de caldura si intelepciune.

    Apreciază

  6. gabimdi said, on mai 22, 2020 at 8:53 pm

    Axios!

    Apreciază

  7. Un om said, on mai 22, 2020 at 9:47 pm

    De pe portalul OrtodoxInfo au dispărut următoarele articole, acestea neputând fi accesate de pe Facebook:

    1. [DOCUMENT] Fundația Rockefeller vrea o miliție sanitară, care să urmărească oamenii și să-i testeze/vaccineze
    Documentul Fundației Rockefeller 2020 susține creearea unei forțe militare pentru a monitoriza „sănătatea cetățenilor”: „Planul include și: crearea unei forte militarizate, “Covid Community Healthcare Corps”, astfel încât fiecare american să poată fi testat cu ușurință prin …

    2. 80% din Băncile Centrale Naționale lucrează la implementarea Monedelor Naționale Digitale
    Aproape 80% din băncile centrale sunt angajate în implementare monedelor digitale naționale, potrivit unui sondaj al Băncii Internaționale de Decontare 2020. Luna trecută, China a anunțat un proiect pilot al Yuan-ului său digital în patru orașe. În această lună, SUA are în vedere imple…

    Nu vă fie frică, aceste articole spun ADEVĂRUL, de aceea sunteți atacați!
    Mai exact se dorește dictatură prin vaccinare obligatorie și eliminarea cash-ului!

    Nu ar putea fi puse aici, pe blog, în cazul în care portalul este atacat prea mult?

    Apreciază

  8. Un om said, on mai 22, 2020 at 9:54 pm

    https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:T-QuTC_gZUoJ:https://ortodoxinfo.ro/2020/05/22/document-fundatia-rockefeller-vrea-o-militie-sanitara-care-sa-urmareasca-oamenii-si-sa-i-testeze-vaccineze

    Documentul Fundației Rockefeller 2020 susține creearea unei forțe militare pentru a monitoriza „sănătatea cetățenilor”:

    „Planul include și: crearea unei forte militarizate, “Covid Community Healthcare Corps”, astfel încât fiecare american să poată fi testat cu ușurință prin urmărirea contacților centrate pe confidențialitate; o testare a datelor de bord și a unei platforme digitale pentru urmărirea stărilor Covid-19, a resurselor și a protocoalelor de tratament eficiente în toate statele și să fie o casă de compensare a datelor despre noile tehnologii … cel puțin 100.000 de persoane și poate 300.000 de persoane trebuie angajate pentru a întreprinde o campanie masiva privind administrarea testului și urmărirea contacților.“

    sursa

    Observați cum planul include o “Armata Sanitara” (destul de amuzant), adică exact ceea ce plănuia Bill Clinton în urmă cu câteva săptămâni în discuțiile sale cu guvernanții din California și New York, unde vorbeau despre o „armată de urmăritori” (cuvintele lui Cuomo) și folosind AmeriCorps (fondat de Clinton) pentru a deveni noua forță națională de urmărire a contacților din America. Ceea ce este cu adevărat îndrăzneț și halucinant în legătură cu această parte a schemei este că unii guvernanți solicită , in mod rușinos, ca oamenii care au fost dati afara de la muncă din cauza politicile lor să meargă acum și să se înscrie pentru a fi un urmăritor de contact sau un investigator de contact, astfel încât să continue să impună aceeași tiranie asupra celorlalți care i-au înșelat și i-au bagat in șomaj. Wow.

    Testarea se bazează pe testul RT-PCR, sau PCR, care izolează doar secvențele de ARN / ADN și nu pot dovedi cauzalitate sau să vă spună dacă acea secvență genetică are ceva care să vă altereze starea de sănătate. Astfel, un rezultat pozitiv, sau negativ, nu are sens în a vă spune dacă presupusul „virus” are vreo legătură cu starea dvs. de sănătate, sau cu capacitatea dvs. de a „infecta” pe altul;

    4. Testele actuale folosesc un tampon ADN și, astfel, sunt angajate în recoltarea ADN-ului. Corporațiile din această industrie sunt finanțate de Bill Gates, coincidenta?

    5. Virusul care se presupune că a cauzat boala COVID-19, SARS-CoV2, pica testul postulatelor lui Koch și nu a fost niciodată izolat, purificat, re-injectat pentru a provoca boala și nu s-a dovedit că există 100%. Cum pot identifica aceste teste un virus care nu a fost niciodată dovedit, în mod concludent, că există.

    Documentul Fundației Rockefeller 2020 îl numește “număr unic de identificare a pacientului”, în timp ce Gates îl numește “certificat digital, sau pașaport de imunitate”, dar este aceeași idee:

    „Unele îngrijorări de confidențialitate trebuie să fie lăsate deoparte în favoarea agentului infecțios si virulent, Covid-19, permițând accesul și validarea statutului de infecție a majorității americanilor în câteva setări necesare și în multe voluntare. Acei oameni testați și monitorizați vor primi un număr unic de identificare a pacientului, număr care ar conține informații despre agentul viral, anticorpul și eventual statutul de vaccinare în cadrul unui sistem care s-ar putea combina cu alte sisteme pentru a accelera revenirea funcțiilor normale ale societății. Școlile ar putea lega acest lucru de listele de prezență, clădirile mari de birouri la cărțile de identitate ale angajaților, TSA cu listele de pasageri și locurile de concerte și de sport la cumpărătorii de bilete.”

    Cu alte cuvinte, acest “număr de indentificare”, sau “certificat digital”, va determina dacă puteți călători, lucra, face comerț și de a va exercita drepturile fundamentale garantate de Constituție.

    Deși acest articol s-a concentrat pe planurile din SUA, nu faceți greșeala să credeți că este un plan izolat- această criză de coronavirus este o agendă la nivel mondial. Fie că guvernul australian creează aplicații de urmărire înfiorătoare (COVIDSafe), sau ca premierul israelian corupt Netanyahu, solicită ciparea copiilor cu “senzori” (jpost.com), agenda globalista de supraveghere în masa, vaccinare obligatorie și microcipuri avansează rapid în întreaga lume. În ritmul în care se desfășoară acest lucru, nu va trece mult până când va veni “miliția sanitară” să bată la ușa ta.

    Apreciază

  9. Un om said, on mai 22, 2020 at 9:57 pm

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LMNUBuDEgncJ:https://ortodoxinfo.ro/2020/05/22/80-dintre-bancile-centrale-nationale-lucreaza-la-implementarea-monedelor-nationale-digitale

    thestreet.com | Central Bank Digital Currencies On the Way
    Aproape 80% din băncile centrale sunt angajate în implementare monedelor digitale naționale, potrivit unui sondaj al Băncii Internaționale de Decontare 2020.

    Luna trecută, China a anunțat un proiect pilot al Yuan-ului său digital în patru orașe. În această lună, SUA are în vedere implementarea unui dolar digital.

    Există avantaje pentru monedele digitale, în special în ceea ce privește plățile.

    Dar impulsul pentru monedele digitale este, de asemenea, nefiresc. Odată ce banii în numerar vor fi interziși, ​​guvernele pot urmări și ultimul bănuț al fiecărei persoane 100% din timp.

    Și așteptarea este ca Suedia să fie prima țară care să introducă o interdicție a numerarului.

    Odată amplasate, monedele digitale deschid noi căi de control, în special în ceea ce privește ratele dobânzilor negative și impozitele pe avere.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Duhul Căpitanului said, on mai 23, 2020 at 7:20 pm

    La noi, nu vreau să vă descurajez, sunt doar realist, nu se va întâmpla asa ceva. Chiar dacă ar încerca vreun „episcop” sa cracneasca ceva, e apucat imediat cu mana tare de Danny și băgat iar cu capul sub apa…

    Apreciază

  11. MI said, on mai 23, 2020 at 9:50 pm

    A republicat asta pe Ioana.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.