SACCSIV – blog ortodox

Cabinetele stomatologice sunt într-o situație critică, iar dentiștii spun că vor fi nevoiți să crească prețurile. „Pacienții vor plăti cu minimum 300 de lei în plus”

Posted in Romania, virus by Vali on aprilie 29, 2020

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/cabinete-stomatologice-inchise-coronavirus-faliment-costuri-2969364

Medicii stomatologi cer autorităților o metodologie clară pentru redeschiderea cabinetelor și măsuri care să le permită să mențină aceleași costuri în cabinet. Cu noile măsuri de protecție vehiculate, pacienții ar trebui să scoată mai mulți bani din buzunar la o vizită la stomatolog.

 

În plus, într-o Românie în care majoritatea cabinetelor sunt mici, de scara blocului, noile măsuri le-ar putea pune lacătul pe ușă.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România există 15.100 de cabinete stomatologice. Asta înseamnă că atâți doctori se află și în șomaj tehnic în această perioadă. Luciana Popa practică stomatologia de 18 ani și de o lună nici un pacient nu mai trece pragul cabinetului ei din zona Gării de Nord.

Medicul se gândește în aceste zile la pacienții ei pe care i-a tratat înainte să închidă cabinetul astfel încât lucrările lor să reziste o lună. Dar ceasul începe să ticăie.

„Când faptul că vom intra în pandemie a devenit o certitudine, adică de pe la începutul lunii martie, tratamentele pacienților au fost adaptate astfel încât să fie stabile pentru o anumită perioadă de timp, însă această perioadă de timp este de aproximativ 30-45 de zile, după care, în lipsa unei reintervenții, ei vor deveni pacienți cu probleme de urgență stomatologică”, spune medicul. Medicul dentist Luciana Popa Medicul dentist Luciana Popa e nevoită să stea acasă de o lună

Medicul dentist Luciana Popa e nevoită să stea acasă de o lună

Multe cabinete stomatologice, în pragul falimentului

Cât despre colegii ei, starea de spirit nu e grozavă, având în vedere că facturile încep să se așeze teancuri pe biroul lor. „Sunt sute de colegi care mai au un pic și cedează din cauza stresului. Încercăm să ne susținem cât mai mult unii pe alții, scriem mult pe grupuri de socializare, facem haz de necaz și dezbatem intens problemele noastre. Ne aplaudăm, ne criticăm, apoi redevenim prieteni, pentru că suntem cu toții împreună în asta”, spune Luciana.

 

Luciana Popa, medic stomatolog:

Suntem speriați de ce va urma, de ce se va întâmpla cu pacienții noștri în primul rând, cum îi vom putea ajuta. Și îngrijorarea cea mai mare este cum vom lucra și ce se întâmplă cu noi după ce vom ieși din pandemie. Vor fi foarte multe cabinete în faliment. Dacă situația nu este manageriată corect de autorități, îmi pare rău s-o spun, dar e posibil ca jumătate dintre stomatologi să intre în șomaj definitiv. Cel puțin jumate.

Cu credite pentru plata aparaturii sau a spațiilor, multe cabinete sunt într-o situație disperată.

„Din punct de vedere economic s-a oferit un minim ajutor financiar și el a fost bine-venit, dar cheltuielile cabinetelor continuă să curgă, (facturi, rate). Pentru acestea ni s-a oferit doar amânarea. Adică atunci când vor veni, vor veni toate odată. Eu am preferat să mă împrumut pentru a putea plăti la timp facturile, deoarece dacă le amânam, intram în faliment direct”, explică medicul.

Scaunele de la stomatolog sunt goale de o lună

„Nu vom mai putea face tratamente care presupun utilizarea intensivă a frezelor cu turație înaltă”

Altfel, la fel de buni de plată vor fi și pacienții, potrivit noilor condiții. „Costurile suplimentare sunt o realitate și ele nu vin din mărirea costurilor manoperei, a tratamentului, ele vor rămâne aceleași în cabinetul meu atât timp cât nu se măresc costurile la materiale, dar aceste costuri suplimentare vor reieși din utilizarea echipamentului de protecție și a mijloacelor de decontaminare”, mai spune Luciana Popa.

 

Luciana Popa, medic stomatolog:

Costurile suplimentare vor începe de la 300 de lei și pot ajunge chiar și până la 1.000 de lei, cost care s-ar adăuga la prezentarea fiecărui pacient în cabinet, ca adaos la costurile propriu-zise ale ședinței de tratament, ceea ce va fi foarte dificil de suportat chiar și pentru pacienții care au o situație financiară bună.

Medicul stomatolog s-a gândit deja cum ar putea să asigure o mai mare siguranță pacienților săi: să-și programeze maximum doi pe zi, pentru a avea timp să facă dezinfecția înainte și după fiecare. În plus, metodele de lucru se vor schimba.

Cabinetul Lucianei Popa a fost închis în urmă cu o lună și pacienților li s-a oferit tratamente temporare, până la redeschidere

 

 „Nu vom putea folosi toate metodele de tratament pe care le foloseam înainte, până când nu va exista testare, un vaccin, un tratament eficient sau până când pur și simplu epidemia va fi stăpânită. Nu vom mai putea face detartraje cu ultrasunete, nu vom mai putea face fațete dentare sau alte tratamente care presupun utilizarea intensivă a frezelor cu turație înaltă cum este turbina”, explică stomatologul.

 

Luciana Popa, medic stomatolog:

În locul detartrajului cu ultrasunete vom face detartraj manual, pentru că detartrajul este parte esențială din tratamentul unei afecțiuni grave cum este cea parodontală. Desigur că ne vom orienta spre acele manopere care presupun cele mai mici costuri financiare din partea pacienților. Scopul central va fi să alegem metodele de tratament cele mai sigure și dintre acestea, cele mai puțin costisitoare.

Clar este că se va reveni la tehnicile dentare vechi pentru o perioadă. „Vom reveni la nivelul anilor ‘50-‘70. Dar este ok, nu este o dramă. Dacă medicul le explică corect, pacienții nu vor avea probleme. Se vor putea face în continuare implanturi, manoperele din chirurgia dentară nu sunt generatoare de aerosoli la fel de mulți cum sunt cele din cadrul tratamentelor cu punți sau coroane dentare. Pentru obturații (plombe) și pentru manoperele endodontice (tratamentul de canal) se folosește izolarea cu digă, care înlătură complet posibilitatea salivei de a ajunge în afara cavității bucale a pacientului”, completează medicul.

Medicul stomatolog Luciana Popa, când încă mai putea merge la cabinet

 

 „Cabinetele stomatologice au fost dintotdeauna un loc sigur și ele sunt sigure și în acest moment”

Altfel, medicii știu cum să se organizeze pentru a asigura protecția lor și pacienților, au însă nevoie de reguli clare, universal valabile. „Din punct de vedere medical, știu perfect ce am de făcut pentru a asigura siguranța pacienților mei și a mea, nu știu la ce riscuri mă expun din punct de vedere legal, neavând norme clare de lucru în această perioadă. Din cauza lipsei de transparență a autorităților implicate și din cauza lipsei de comunicare, nu știu ce am de făcut ca să pot rezolva urgențele pacienților mei și ale celor arondați geografic cabinetului meu”, mai spune medicul.

 

Luciana Popa, medic stomatolog:

Cabinetele stomatologice au fost dintotdeauna un loc sigur și ele sunt sigure și în acest moment. Dincolo de zvonuri și păreri mai mult sau mai puțin avizate, fiecare medic este instruit astfel încât să asigure protecția pacientului în fața contaminării cu orice microorganism, nu numai cu virusul Cov 2.

Medicul se așteaptă ca în momentul în care curba îmbolnăvirilor se va stabiliza și va începe descreșterea, și cabinetele dentare să fie redeschise. „Faptul că reluarea activității va fi optimă în momentul în care intrăm în platou și vom avea curbă descendentă este ca să nu mobilizăm oamenii pe drumuri inutil. Ei nu se vor contamina în cabinet, dar se pot contamina în drum spre cabinet”, vrea să își asigure pacienții Luciana Popa.

Cabinetele medicale au fost închise odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, pe 23 martie. Cu anumite condiții foarte stricte, au putut rămâne deschise doar anumite clinici și cabinete pentru a trata exclusiv urgențele.

De Andreea Archip

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Angela said, on aprilie 30, 2020 at 8:46 am

    Din aceleasi motive ca si cele de mai sus TOTI „vor fi nevoiti” sa creasca preturile.

    Sa nu-i plangem asadar pe ei ci pe noi, cei care vom fi nevoiti sa platim aceste preturi crescute.

    off – uite gandire normala: https://evz.ro/viktor-orban-da-o-lovitura-cumplita-progresismului-in-plina-criza-de-covid-19.html

    Apreciază

  2. Vali said, on aprilie 30, 2020 at 9:41 am

    Cateva informatii interesante.
    Despre evenimentul 201 s-a vorbit si aici, dar acum apar completari

    Un video in engleza cu explicatii pt documentele de mai jos

    Video in germana: https://www.youtube.com/watch?v=AoKL6

    Link-urile

    primul link este absolut super! cand clickezi de exemplu pe „Raspunsul guvernului la covid”, vedem ca apare guvernarea globala, printre altele.
    Cand dai click pe „Rolul mediei”, printre altele, apar vaccinurile, guvernarea globala.
    Cand dai click pe „guvernarea globala” apar alte conexiuni

    ROADMAP FOR THE VACCINE PREVENTABLE DISEASES

    Dă clic pentru a accesa 2019-2022_roadmap_en.pdf

    World Economic Forum COVID Action https://intelligence.weforum.org/topics/a1G0X000006O6EHUA0?tab=publications

    WHO Simulation training exercise
    https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/training/simulation-exercise

    Event 201
    https://www.centerforhealthsecurity.org/event201/

    John Hopkins – Statement about nCoV and our pandemic exercise
    https://www.centerforhealthsecurity.org/newsroom/center-news/2020-01-24-Statement-of-Clarification-Event201.html

    Rockfeller Foundation Scenarios for the Future of Technology and International Development

    Dă clic pentru a accesa Rockefeller%20Foundation.pdf

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.