SACCSIV – blog ortodox

Sistemul de RECUNOASTERE FACIALA si ce date va colecta SRI prin noul sistem informatic BIG BROTHER

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 18, 2016

Sistemul de recunoaştere facială şi ce date va
colecta SRI prin noul sistem informatic Big Brother

   Iata si ce putem citi la Sistemul de recunoaştere facială şi ce date va colecta SRI prin noul sistem informatic Big Brother de pe Adevarul:
Controversatul sistem SRI SII Analytics de prevenire a fraudei, corupţiei, terorismului şi evaziunii fiscale va pune la un loc toate bazele de date ale unor ministere şi instituţii-cheie ale statului pentru ca instituţiile statului să analizeze mai bine cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie.
Acuzat că-şi face un sistem ”Big Brother” cu bani europeni, Serviciul Român de Informaţii (SRI) susţine că proiectul SII Analytics, criticat de societatea civilă pentru că ar putea deveni o intruziune în viaţa privată a cetăţenilor, va opera doar bazele de date deja existente, însă cu modalităţi îmbunătăţite de grupare a informaţiilor.

SRI va pune în acelaşi loc baze de date ale unor ministere şi instituţii-cheie ale statului român printre care cele ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Finanţe/ANAF, Ministerului Justiţiei, cele ale Băncii Naţionale a României sau ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Sistemul  informatic preia informaţiile necesare de la mai multe instituţii publice, prin asigurarea interoperabilităţii dintre bazele de date ale acestora. Din această perspectivă, sistemul oferă posibilitatea regăsirii rapide a diverselor categorii de date sau accesul la tablouri de bord”, se arată în caietul de sarcini al proiectului „Sistemul Informatic Integrat (SII) Analytics”.

Reprezentanţii SRI dau şi eu exemplu despre situaţiile în care noul „Big Brother” va fi interogat: „Dacă o persoană doreşte să obţină un permis de port-armă o simplă interogare a sistemului SII ANALYTICS îi va spune beneficiarului dacă nu cumva persoana are antecedente penale. În prezent, acest lucru este posibil doar după ce sunt consultate mai multe baze de date de către mai mulţi angajaţi ai instituţiilor statului”.

Sisteme de monitorizare a internetului

Pentru ca toate acestea să fie posibile, SRI susţine că trebuie să achiziţioneze patru dispozitive pentru interceptarea traficului de Internet (echipamentele de tip Traffic Access Point – TAP), precum şi o soluţie de monitorizare a utilizării resurselor de comunicare colaborativă.

Potrivit specialiştilor, cu ajutorul echipamentelor Access Point sunt monitorizate comunicaţiile prin servicii şi programe de instant messaging (cum ar fi Yahoo Messenger, Facebook Messenger, Skype etc.), email sau orice alte mecanisme similare de comunicaţie electronică. „Soluţia va asigura identificarea protocoalelor specifice de comunicare colaborativă în tehnologie Web, inclusiv a mesageriei electronice «instant» şi a celei tradiţionale (de tip email şi asimilată), precum şi a tehnologiilor conexe de schimb de informaţie nestructurată, indiferent dacă serviciile de acest tip vor fi accesate şi utilizate prin aplicaţii dedicate, sau prin pagini Web, în instanţe de tip browser”, se arată în caietul de sarcini.

Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii susţin că SII Analytics va ajuta instituţiile statului să analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid şi mai relevant cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziţie. „Astăzi, instituţiile din România, în cooperările inter-instituţionale, valorifică în medie în jur de 25% din informaţia disponibilă. SII Analytics scade cu până la 90% timpul de acces la date şi pune la dispoziţie instrumente software de analiza avansată şi acces securizat în condiţii de mobilitate. De asemenea, permite analiza avansată prin elemente grafice – scheme de relaţii, hărţi, charturi. Scopul este ergonomia, care conduce la rapiditate şi eficienţă”, arată SRI.

Performanţele platformei de colectare a datelor

Potrivit caietului de sarcini, platforma Big-Data, programul prin care SRI centralizează toate datele, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe.

Astfel, platforma trebuie să fie capabilă să asigure accesul unui număr minim de 500 utilizatori concurenţi, la un volum de date de minim 30 TB, cu o creştere anuală de 6 TB, să asigure o medie a timpului de răspuns de sub 5 secunde, în condiţiile în care 500 de utilizatori concurenţi vor efectua regăsiri într-un interval de 60 minute şi să asigure o medie a timpului de răspuns de sub 10 secunde, în condiţiile în care se vor efectua 10.000 de regăsiri într-un interval de 60 minute, pentru programul ”face recognition” (recunoaştere facială).

Criticile societăţii civile

SRI a fost acuzat de patru ONG-uri că vrea să implementeze un sistem informatic prin care să aibă acces necontrolat la orice informaţie despre orice cetăţean al României. Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au atras atenţia asupra riscului de supraveghere generalizată prin combinarea bazelor de date, dar şi asupra lipsei oricăror garanţii de respectare a drepturilor omului.

SRI: Versiunea Analytics este un upgrade de interconectare

SRI a explicat în ce constă sistemul „SII Analytics”, pentru care a fost lansată procedura de licitaţie prin SEAP şi care va opera, fără acces la internet, bazele de date deja existente însă cu modalităţi îmbunătăţite de grupare a informaţiilor.

Potrivit SRI, sistemul nu are ca scop colectarea de date de la instituţii, ci valorificarea datelor deja existente, nu interceptează comunicaţiile persoanelor, nu este conceput pentru face recognition în timp real, nu este o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. SRI mai precizează că „SII Analytics” nu este un proiect singular la nivel european. „Accesul unei instituţii la datele altei instituţii, prin intermediul SII, este şi va fi şi în continuare acordat doar cu acceptul proprietarului datelor, potrivit legii. Fiecare activitate în sistem este jurnalizată până la ultimul click. Orice încercare de utilizare a sistemului în interes propriu sau abuziv este identificată de filtre interne special constituite, fiind sancţionată inclusiv penal”, arată SRI. Licitaţia pentru SII Analytics va fi deschisă pe 22 august şi se va desfăşura prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Programul e finanţat prin fonduri europene în valoare de 25 de milioane de euro.

Ce date ar putea stoca SRI

Bazele de date corelate ale sistemului SII ANALYTICS trebuie să fie capabile să răspundă de la cele mai simple căutări, la cele mai complexe.

Potrivit caietului de sarcini, ”Behavioral analytics” reprezintă o analiză avansată, ce permite ”definirea unor comportamente, ca o grupare de filtre complexe construite grafic şi/sau programatic, folosind orice obiect, proprietate sau relaţie definită în modelul de date conceptual sau calculată prin agregări şi grupări multiple, pe baza cărora pot fi identificate, vizualizate, analizate şi monitorizate obiecte ce se încadrează într-un tipar”. Această soluţie trebuie să asigure răspunsuri la întrebări de tipul:

* care sunt societăţile comerciale ai căror acţionari sau administratori figurează la mai mult de N societăţi comerciale şi au cazier judiciar?

* care sunt societăţile comerciale înfiinţate între anii AAAA-AAAA, cu numărul mediu de angajaţi în perioada BBBB-BBBB mai mic decât N şi cu rambursări de TVA mai mari de S lei?

* care sunt societăţile comerciale cu cifra medie / angajat mai mare decât media + P% din abaterea medie standard a codului CAEN X?

* care sunt persoanele fizice al căror venit personal declarat pe perioada AAAA – AAAA şi creditele bancare contractate pe perioada BBBB – BBBB este cu P% mai mic decât numărul de metri pătraţi de teren/clădiri şi auto de valoare minim S lei, dobândite în perioada CCCC – CCCC?

Sistem de recunoaştere facială

Nu în ultimul rând, SII ANALYTICS va avea şi o componentă performantă de recunoaştere facială (recunoaşterea unei persoane după o fotografie). Potrivit caietului de sarcini, licenţierea modului ”Face Recognition” va acoperi cel puţin 3.000.000 de regăsiri de subiecţi unici, fără alte restricţii.

Imaginile de referinţă utilizate în cadrul soluţiei ”face recognition” reprezintă un caz particular al datelor salvate în depozitele de date nestructurate.

Conform documentului, în prezent, există imagini de referinţă alb-negru şi color, cu o dimensiune medie de 16KB, ce ocupă cel puţin 950 GB spaţiu pe disk. Sistemul trebuie să fie capabil să asocieze mai multe imagini de referinţă pentru o singură persoană.

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cristian said, on august 18, 2016 at 12:25 pm

  EurActiv: SUA a început deja mutarea arsenalului nuclear din Turcia în baza militară de la Deveselu. Reacția MAE
  http://www.activenews.ro/stiri-politic/EurActiv-SUA-a-inceput-deja-mutarea-arsenalului-nuclear-din-Turcia-in-baza-militara-de-la-Deveselu.-Reactia-MAE-135879

  Apreciază

 2. alin craioveanul said, on august 18, 2016 at 12:34 pm

  DOAMNE AJUTA ! FRATE VASILE ,AVERTIZEZ PRIN ACEST BLOG INSELARI SI INSELATI CARE NE PANDESC ,DACA STAM DE VB CU ORICINE AFISEAZA PE PERETE ICOANE CU DOMNUL HRISTOS MAICA DOMNULUI SI
  SFINTI AI INCHISORILOR SI SE CRED PREOTI SAU CALUGARI DAR AU HIROTONIE SAU FAC ASCULTARE DE LA INSELATUL DE GHERASIM BRATU EPISCOP AL BISERICILOR ORTODOCSE DE PRETUTINDENEA????!!!!! .PE INTERNET MAI ALES PE FACEBUCI ESTE UN CALUGARS CARE ISI ZICE TRANDAFIR VENIT DE LA PETRU VODA ZICE EL ,PLECAT DE ACOLO CU MISIUNE SFANTA DATA DE PARINTELE IUSTIN,ACUM 8 ANI???!!!!, DE APARA ORTODOCSIA.ACEST OM ESTE STABILIT IN COMUNA BARBATESTI JUD VALCEA .FACI UN LOBY INTENS ANTISINODUL DIN CRETA PE FACE BUCI INCAT UN PRIETEN DE AL MEU A INTRAT DE VB CU EL PRIN TEL ,MAI ALES ACUM CA NU MAI INCREDERE IN PREOTII DE MIR CARE TAC SII POMENESC PE ACESTI ERETICI LA SFANTA MASA .ACESTI ,,CALUGARASI,, [CICA SUNT MAI MULTI] PROFITA DE ACEASTA SITUATIE URATA DIN BOR ,SI INCEARCA SA ATRAGA DE PARTEA LOR CATI MAI MULTI ORTODOCSI ,CHIPURILE E PROFETIT SA SE INTAMPLE ASA CA BOR ESTE CAZUT DIN HAR DUPA SINOD SI HARUL ESTE VALID PRIN CALUGARI DE TEAPA LUI .LA PRIMA IMPRESIE INCEARCA SATI CASTIGE INCREDEREA ARATANDUTI POZE CU EL DIN DIVERSE MANASTIRI PE UNDE A FOST ,INCLUSIV LA PETRU VODA,DUPA CARE AUTOMAT INCEPI SA INTREBI DE CE A PLECAT DE ACOLO ,SAI AFLII ISTORIA ,DE CINE FACE ASCULTARE ,CU CAT INTRII MAI ADANC IN SUBIECT CU ATAT IIT DAI SEAMA CA E CEVA NECURAT CU EL , FACE REFERIRI LA CAP FACEREA DI BIBLIE ERONATE :PAMANTUL AR AVEA O VECHIME DE PESTE 7000 DE ANI ,CA IN 7000 DE ANI A FOST FACUTA LUMEA ,CA INAINTEA ACESTUI PAMANT AU MAI FOST CREATE ALTE PAMNTURI ETC… BALIVERNE ,CAND INCEPI SAL BAGI IN CORZI SCHIMBA SUB SAU DEVINE NERVOS,APOI A CULMINAT CU ACEST EPISCOP GHERASIM ,NU STIAM DE ACEST PSEUDO EPISCOP PANA ASEARA SAU MIA TRECUT NUMELE ACESTA PE LA URECHI SI NAM DAT IMPORTANTA ,A FOST SCANDAL CU ACEST EPISCOP DIN CATE OBSERV ANUL TRECUT CU INMORMANTAREA MAMEI ZAVORANCEI .ARE LOCUINTA INTR-UN VARF DE DEAL DIN BARBATESTI UNDE SI-A AMENAJAT O MICA ,,BISERICA,, SI FACE SLUJBE ,DIN SPUSELE LUI MAI MULTI OAMENI IA TREC PRAGUL,SE ,,SPOVEDESC,, LA EL SI ASA MAI DEP . TRAG UN SEMNAL DE ALARMA CA PUTEM FUGII DE DRACU” SI DAM PESTE FRATESU!!!!

  Apreciază

 3. Cristian said, on august 18, 2016 at 12:43 pm

  https://rodiagnusdei.wordpress.com/2016/08/16/ce-au-gasit-hackerii-soros-finanteaza-miscarea-transgender/

  Ce au găsit hackerii în debaraua Fundației pentru o Societate Deschisă a lui George Soros

  În iunie, Fundația pentru o Societate Deschisă raporta FBI un furt de date din partea unui grup de hackeri.

  Unul dintre aceste documente arată de pildă cum Fundația pentru o Societate Deschisă alocase un buget de 500.000 euro pentru un program destinat să contracareze influența Rusiei în rândul democrațiilor europene. Iar pe măsură ce aceste fișiere sunt parcuse, noi revelații apar. Cum ar fi o lista a proiectelor depuse spre finanțare cu ocazia alegerilor europene din 2014 (vezi aici). Pentru România, să reținem proiectul în valoare de 91.500 euro care își propune să contracareze discursurile „încărcate de ura” din rândul partidelor extremiste sau a altor forțe politice care afectează comunitatea LGBT, rromii și femeile, printr-o strategie de expunere publică și ironizare, conform ipotezei că o condamnare publică a discursurilor xenofobe va face ca aceste atitudini să fie mai puțin tolerate pe viitor (persoana de contact desemnată pentru acest proiect era Ovidiu Voicu de la Fundația pentru o Societate Deschisă ).

  CITESTE mai mult aici – http://www.activenews.ro/stiri-politic/Ce-au-gasit-hackerii-in-debaraua-Fundatiei-pentru-o-Societate-Deschisa-a-lui-George-Soros.-

  In linkul de mai jos, de la Washington Times: Acum trei ani cand Curtea Suprema a legalizat casatoriile gay, ca sa asigure ca miscarea LGBT va continua sa militeze pentru noi drepturi, fundatia lui George Soros a dedicat 2,7 milioane de dolari cauzei.

  ENGLISH

  Three years ago, when the Supreme court approved gay marriage:

  …to ensure things ran full-steam ahead, billionaire George Soros, through his Foundation to Promote Open Society, dedicated at least $2.7 million to the cause that year, according to his tax returns.

  Read more here:

  George Soros: The money behind the transgender movement .
  http://www.washingtontimes.com/news/2016/aug/11/george-soros-the-money-behind-the-transgender-move/

  Apreciat de 1 persoană

 4. oarecare said, on august 18, 2016 at 1:46 pm

  Pai dupa bombele din Creta ‘duhovnicesti’ care lovesc sufleteste astia ne pregatesc si pe cele care lovesc in plan fizic…ca doar in urma unui razboi se va instala antihristul, vezi profetiile Sf Lavrentie al Cernigovului

  https://saccsiv.wordpress.com/2010/06/14/profetia-sfantului-lavrentie-de-cernigov-despre-antihrist/

  Apreciază

 5. gabi said, on august 18, 2016 at 4:36 pm

  off topic
  Si imprejurul unor astfel de preoti, plini de curaj ar trebui sa facem zid si sa-i sustinem si sa ne aratam cumva solidaritatea, sa vada satanistii ca nu sunt doar cativa „preoti extremisti” cum ii numesc ei, care se opune nebuniei diabolice, si mai sunt oameni cu mintea sanatoase, care nu vor sa priveasca distorsionat lucrurile, asa cum vor altii. Oare unde putem sa scriem mesaje de sustinere pentru preotii care au initiat acest demers impotriva satanizarii Romaniei?
  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-asociatie-crestina-protesteaza-fata-de-concertul-trupei-de-black-metal-dark-funeral.html

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: