SACCSIV – blog ortodox

Staretul Efrem din Arizona: „In septembrie vor incepe greutatile cele mari…”

Posted in Uncategorized by saccsiv on iunie 21, 2016

pr-efrem-filotheitul

   Iata ce putem citi la „În septembrie vor începe greutățile cele mari…” – Mesaj de la Starețul Efrem din Arizona în legătură cu sinodul panortodox de pe Sinodul Talharesc:

Cunoscutul Stareț Efrem din Arizona și monah athonit ne sfătuiește: „Este nevoie de pregătire, fiindcă ÎN CURÂND vor începe zile foarte grele”.

Sfatul acesta a fost dat unui egumen din Sfântul Munte Athos, care l-a vizitat recent și l-a întrebat în legătură cu evenimentele din Grecia.

Starețul a fost foarte direct: „Vin zile foarte grele…”. Și mănăstirea a întocmit deja o „echipă pentru criză”, care să pregătească mănăstirea pentru zile foarte grele pentru un termen nelimitat.

Cele de mai sus ar fi putut să fie o glumă de prost gust. Dar nu sunt… Din nefericire, cele care vin sunt deja vizibile și pentru ochiul liber, de vreme ce toți putem să vedem ceea ce vine, adică suferința și foametea…

„Nu pot să înțeleg lumea. Toți întreabă: Pe mine mă vor afecta noile evenimente? Sincer, nu pot să înțeleg cât de mult s-a stricat societatea contemporană și oamenii ce trăiesc în această țară. Nimeni nu se interesează de aproapele său. Nimeni nu se interesează de problema care a bătut la poarta concetățeanului său. Toți se gândesc dacă noile măsuri vor afecta micile lui interese!…

Sincer, cred că Dumnezeu ne va da ocazia să ne revenim. Ortodoxia din Grecia a dat mari personalități, care au adus mult prinos în lucrarea lui Dumnezeu, care s-au nevoit să salveze suflete. Porfirie, Paisie, Iosif… stareți care au sângerat în luptă pentru aproapele lor, în lupta de a izgoni suferința și răutatea din inimile oamenilor suferinzi… Nu mai există virtute? Răul a lovit familia, Educația.

A lovit în fiecare celulă a societății și astăzi trăim rezultatele acestui război. Oamenii aleargă fără să le pese de aproapele lor. Societatea pe care o știam nu mai există deja. Astăzi stăpânește individualismul. De ce? Pentru că unii s-au jucat cu caracterul grecului și au pervertit toate acele calități care ar fi putut să-l ajute. Este ceva de neconceput! Individualismul trăiește și stăpânește, în timp ce înșelăciunea a devenitharismă. Au crescut generații care au învățat să răpească. Și aceasta într-un stat plin de lipsă de pedeapsă… Desigur, cu cât mai mult răpești, cu atât te depărtezi de pedeapsă. Dar aceasta o vede Dumnezeu. Astăzi se îngăduie să primim câteva scatoalce, cu nădejdea că ne vom reveni, așa cum se întâmplă cu bețivii…”.

Aceste cuvinte cutremurătoare le-a depus ca mărturie astăzi un monah athonit. Și vocea lui tremura de emoție și agonie pentru cele care trebuie să vină.

„Să iei aminte! mi-a spus. Să spui și altora să ia aminte. Nu lăsați logica voastră să înghită toate câte vi le spun. Unde este noblețea acelora care nu îngăduiau să fie înjosiți? Unde sunt acei voinici care își dădeau sângele pentru noi toți? Acest pământ a fost adăpat cu sânge. Este un mare păcat să-l guverneze străinii și nevrednicii… Să luați aminte…”.

Ce să spun? Mi-am amintit de cuvintele Starețului Efrem din Arizona: „Vin zile foarte grele. Luați aminte la sufletul vostru. Adunați-vă și duceți lupta cea bună…”. Acestea le spunea în urmă cu câteva luni. Iar astăzi spune și mai limpede: „În septembrie vor începe greutățile cele mari…”.

Fie ca rugăciunile Starețului să ne întărească! Însă mă întreb: Noi ce facem ca să ne ajutăm pe noi înșine? Doar ne îngrijorăm dacă ne vor afecta pe noi înșine noile măsuri? Cineva trebuie să vă spună că nu trăiți într-un vis sau coșmar, ci într-o realitate care se va înrăutăți…”.

Și noi ne întrebăm: Pe mine mă vor afecta noile măsuri? Ignorând faptul că atunci când ne vor „afecta”, va fi prea târziu…

Sursa: vimaorthodoxias.gr, traducere MarturieAthonita

 

Reclame

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mircea.v said, on iunie 21, 2016 at 12:10 pm

  Cica e veche de 2 ani aceasta zicere. Nu ca nu ar fi actuale.

  Apreciază

 2. SinodulTâlhăresc said, on iunie 21, 2016 at 2:37 pm

  PRECIZARE

  Cert este ca trebuie multa rugaciune in aceste zile. Credeam ca sunt actuale aceste cuvinte. Am intrebat si noi mai departe pe cineva din State ne-a confirmat starea de ingrijorare a staretului Efrem cu privire la sinodul panortodox si totodata a facut apel la multa rugaciune pentru a rezista la vremurile care vin. Deci in niciun caz nu se asteapta sa iasa ceva bun in urma acestui sinod. Iertati!

  Apreciază

  • el said, on iunie 22, 2016 at 10:18 am

   Sinodul Talharesc

   nu numai staretzul Efrem e ingrijorat cu privire la sinodul ereticilor astora si desigur ca nu ne asteapta vremuri bune si trebuie rugaciune.

   asta nu insemana insa ca trebuie sa punem in gura Stratzului cuvinte mai vechi ale lui si sa le aplicam la cele curente mai ales cand e vorba de date concrete gen „septembrie anul asta” etc. de aceea e foarte buna precizarea si nici nu anuleaza ingrijorarea pleromei Bisericii ramasa in atasamentul NESCHIMBAT fata de Ortodoxia Sfintilor Parinti fata de roadele acestui „sinod” de smintiti si de vremurile grele pe care le traim/urmeaza sa vina.

   Apreciază

 3. ORTODOXIE said, on iunie 21, 2016 at 9:35 pm

  Reblogged this on CREDINŢĂ DREAPTĂ ORTODOXĂ!.

  Apreciază


Vă rog să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: