SACCSIV – blog ortodox

Sa invatam de la porumbei

Posted in Uncategorized by saccsiv on februarie 26, 2016

Pe cand eram la puscarie, vad la un moment dat o scena ce n-o voi uita toata viata: un porumbel statea langa porumbita lui. Sau invers, caci nu mi-am dat seama care era masculul si care femela. La inceput nu mi-am dat seama dar la scurta vreme am realizat ca cea ghemuita la pamant era de fapt moarta. Si a stat langa ea toata ziua. Noaptea plecat. Actiunea se petrecea intr-o zona in care nu se facea curatenie decat o data pe saptamana. A doua zi el a revenit si din nou nu s-a dezlipit de ea pana noaptea. Si tot asa zile la rand. Nici nu stiu cand manca, daca manca. Apoi a venit ziua curateniei si au luat-o. Nu stiu ce s-a mai intamplat cu cel viu pe urma.

Reiau si un fragment dintr-un articol ce l-am scris acum 5 ani:

Imi amintesc de un documentar despre columbofili si cum isi pregateau porumbeii masculi pentru concursurile de viteza. Fiecare “cuplu” de porumbei stau in mod normal in cate o cusca, cu posibilitatea libera de a iesi. Cu cateva zile inaintea competitiei, femela e luata de langa el si acesta intra intr-un soi de “dor”, de neliniste. Porumbitele tinere ii tot dau tarcoale si vin la cusca lui, dar el le alunga foarte suparat. Apoi, cand mai e o zi pana la concurs, i se aduce “soata” si amandoi sunt tare fericiti. Dar nu apuca sa se bucure prea mult de ea, caci este dus la multi kilometri departare, de unde mai apoi i se da drumul spre a zbura acasa. Si este cronometrat. Si zboara mititelul cat poate de iute, caci de abia asteapta sa ajunga la “sotia” lui.

 

Tagged with: , ,

50 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ionut said, on februarie 26, 2016 at 10:34 pm

    Da. Am fost si eu martor la ceva asemanator. Mergand noaptea cu masina printr-o comuna, am vazut ceva ciudat in mijlocul drumului (nu prea e recomandabil sa opresti, mai ales noaptea si daca mai esti si singur pentru ca exista anumite zone in care localnicii se dedau la tot felul de tertipuri, dar nu era cazul atunci)
    Am oprit si m-am apropiat. Pe drum era o bufnita care abia mai rasufla (era lovita), iar langa ea o alta bufnita veghea. Bufnita sanatoasa s-a speriat, s-a asezat deasupra, pe un fir de tensiune si a inceput sa scoata niste sunete. A luat bufnita lovita, am asezat-o pe trunchiul unui copac de pe marginea drumului si apoi am plecat.

    Apreciat de 3 persoane

    • marinela said, on februarie 27, 2016 at 5:02 pm

      Bravo Ionut,ai facut ce trebuia,ca un bun samaritean de vietuitoare ce ai fost,sigur altul ar fi trecut cu nepasare si n-ar fi bagat de seama durerea acelor pasari nocturne.Doamne ajuta si mintuire!

      Apreciază

    • NIMENI said, on februarie 27, 2016 at 7:46 pm

      Ionut,
      Te-a vazut ingerul pazitor si ti le-a pus in traista ta cu cele bune pe care ti-o doresc mai grea ca traista cu cele rele!!!!

      Apreciază

  2. alin craioveanul said, on februarie 26, 2016 at 10:49 pm

    Vasile,este cel mai frumos articol postat astazi!!!,curios omule ca la altele in care ai ,,prilejul,, sa faci pe inteleptul
    se arunca cu zecile ,nu stiu cat de recent este postat poate il vazui primul ,oricum tare frumos ,in legatura cu Georgia recunosc ca am facut confuzie nu pt ca nu stiu diferenta dintre Georgia ca tara si Georgia stat federativ din America ,ci pt ca a fost postat mai demult si am uitat termenii crezand ca era vb de capitala tarii Georgia ,ieratare pt deranj ,si mai tempereazai pe unii ,,intelepti,, de aici care stiu sa dea decat cu pietre ,chiar daca omul greseste ,sau sa puna etichete ,stie ei sau el despre cine este vorba

    Apreciat de 1 persoană

    • AKRITAS said, on februarie 27, 2016 at 11:49 am

      nu merita comparatia, nu merita nici macar pomenita aceasta comparatie intre Georgia natiune ortodoxa si asa zisa „georgie”, produs iudeomasonic occidental pe teritoriul indienilor exterminati de „civilizatia” lor ! pentru ca referitor la „valorile” occidentului chiar trebuie puse etichete, chiar ttebuie spus lucrurilor pe nume, pe numele lor real, normal si firesc (decadenta, imoralitate, desfrau, lacomie, violenta, tupeu…..) ttebuie spus clar si raspicat ce este da, da, si ce este nu, nu. amestecarea Adevarului cu minciuna, apele tulburi, reprezinta strategia diabolica de a insela lumea in ziua de azi.

      Apreciază

    • NIMENI said, on februarie 27, 2016 at 7:47 pm

      aline,
      nu ai stiut si acum stii, stai aproape …

      Apreciază

  3. Elena J. said, on februarie 26, 2016 at 10:50 pm

    Induiosator! Multumim pentru experienta impartasita.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Elena J. said, on februarie 26, 2016 at 10:50 pm

    PASAREA SI PUISORII

    Apreciat de 2 persoane

  5. Elena J. said, on februarie 26, 2016 at 10:51 pm

    Când eram copil iubeam mult porumbeii dar, ca de altfel toate dorinţele, nu i-am putut avea prea multă vreme. Azi înţeleg că aici a fost iubirea lui Dumnezeu, care îmi răpea bucuriile din lumea aceasta pentru a mă învăţa ca prin renunţare să ajung a iubi curat, desăvârşit. Şi azi iubesc porumbeii, dar nu-mi simt sufletul legat de ei, ci-i iubesc prin Dumnezeu. Şi înţeleg că iubirea lui Dumnezeu nu mă va părăsi niciodată. Şi El va interveni în viaţa mea ori de câte ori îmi voi lega sufletul de vreo bucurie sau dragoste omenească. Şi fie mă va ajuta să mă smulg din ea, fie mi-o va răpi El, pentru a-mi dărui în schimb libertatea sufletului, care este cel mai mare bun. – VALERIU GAFENCU

    Apreciază

  6. el said, on februarie 26, 2016 at 10:52 pm

    foarte frumos !

    si mai sunt pasari strict monogame ca porumbeii/gugustiucii care dupa ce le moare soata/sotul refuza sa aleaga altul/alta sau sa se mai hraneasca si MOR, sa lasa sa piara de dorul celui pierdut.
    Nu intamplator la Tempu entru rascumpararea intaiului nascut de parte barbateasca in Vechiul Testament se aduceau porumbei/ turturele. 2 pui de porumbei a adus si Sf Iosif logodnicul la Templu pentru Unul Nascut Fiul Lui Dumnezeu si Fiul Fecioarei.

    …..si cand ma gandesc ca pe mine ticalosul cat am fost mic ma hraneau bunicii mei cu pui de proumbel, toata copilaria am mancat doar pui de porumbei cand se faceau un pic mai mari si le cresteau penele intai pe ei….bunicul crestea porumbei, erau foarte frumosi si foarte multi, multi il invidiau ca avea asa un spor la caeste pasari si nici un a u pleca de la el, si faceau atat de multi pui ca bunicul nu mai stia ce sa faca cu ei, ii dadea gratis tuturor celor care doreau sa creasca asa ceva…si m-a hranit si pe mine „pretiosul odor” al neamului. intreaga copilarie si asta nu pentru ca nu avea cu ce altceva ci pentru ca credea el ca e bine si sanatos. 😦

    Apreciat de 1 persoană

    • marinela said, on februarie 27, 2016 at 12:42 pm

      E uimitoare si minunata creatia Domnului si cite invataminte putem trage de la aceste vietuitoare,care dau dovada de mai mult bun simt si intelepciune decit unii oameni decazuti.Stiam ca si turturelele sint monogame/monogami,nu se mai imperecheaza niciodata dupa moartea perechii lor.In tot cazul m-a induiosat aceasta povestire frumoasa intimplata intr-un loc atit de sumbru ,cum e carcera,dar Dumnezeu trimite mici bucurii si-n acele locuri pt a supravietui mai usor izolarii.Sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate si multe bucurii duhovnicesti ,frate drag.Doamne ajuta si mintuire!

      Apreciat de 1 persoană

      • el said, on februarie 27, 2016 at 7:01 pm

        marinela

        Doamne ajuta si bucurie de la Maica Domnului!

        Apreciază

  7. cosminmatiu said, on februarie 26, 2016 at 10:53 pm

    Am facut un mic articol de supravietuire folosind filmele propuse de voi:

    https://extraterestriidemascati.wordpress.com/supravietuirea-ortodocsilor-in-timpul-prigoanei-antihristice/

    Apreciază

  8. adriandirnescu said, on februarie 26, 2016 at 11:13 pm

    Minunat…Dumnezeu le-a facut bune toate …

    Apreciat de 1 persoană

  9. artion said, on februarie 27, 2016 at 12:12 am

    Frumos! Nicolae Paulescu abordează acest subiect in cartea „Instincte Sociale, Patimi Si Conflicte, Remedii Morale ” :

    INSTINCTELE DE FAMILIE LA pasari si mamifere

    La pasari, iubirea conjugală este un sentiment efectiv, duios, profund şi durabil. Ea se prelungeşte şi după perioada sexuală a goanei (rutul), unind cele două fiinţe pentru toată viaţa.

    Un vânător omorâse un papagal (Ara macao) – cam la o milă de oraşul Paraguay – şi-l legase de şaua calului. El fu urmărit până acasă, în mijlocul oraşului, de un alt papagal care se precipita pe cadavrul celui dintâi şi care, în cele din urmă, se lasă prins cu mâinile.

    Când cineva omoară un pietroşel (Cannabina linotta), perechea acestuia zboară multă vreme împrejurul lui, nu vrea să se îndepărteze de el şi caută să-l ia cu dânsul.

    Iubirea conjugală este adeseori atât de intensă încât moartea unuia dintre soţi o provoacă şi pe a celuilalt. Aceasta se întâmplă la păsările zise „inseparabile” cum ar fi melopsitele ondulate, Hypolais, panurii, turturelele, columbele etc. Când doi Hypolais au trăit împreună timp de doi sau trei ani, unul nu supravieţuieşte mai mult de o lună morţii celuilalt . Panurii, masculul şi femela, îşi arată o mare iubire: ei stau întotdeauna cocoţaţi împreună, iar adeseori, când adorm, masculul îşi acoperă soaţa cu aripa (Gourcy). Când unul este omorât, nici celălalt nu întârzie să piară.

    INSTINCTELE DE UMANITATE la pasari si mamifere :

    Luciu minunat! Aceste nobile sentimente nu aparţin exclusiv omului! Animalele au, în mod instinctiv, un sentiment de simpatie pentru fiinţele de aceeaşi specie şi chiar de specii diferite, mai ales dacă acestea sunt tinere, şi – ceea ce ar părea să constituie doar apanajul omului civilizat – le este milă de indivizii bolnavi sau infirmi.

    Un pădurar din Pomerania – povesteşte Wiese – avea o bufniţă Bubo maximus captivă, pe care a legat-o de picior de un arbore. O altă bufniţă, liberă, veni la dânsa. „În fiecare noapte, ea îi aduse ele mâncare şi astfel. în patru săptămâni, îi procură în total trei iepuri, un şoarece amfibiu, o cantitate enormă de şobolani şi de şoricei, o coţofană, doi sturzi, o pupăză, două potârnichi, un nagâţ, două găinuşe de apă şi o gâscă sălbatică!

    Prihoiul familiar (Rubecula familiaris) este foarte milos. „Puii orfani, incapabili încă de a se hrăni ei înşişi, găsesc într-însul un adevărat tată, iar semenii săi bolnavi au în el un ajutor milostiv… Un mascul fusese capturat împreună cu puii săi… El îi hrăni şi-i îngriji întru totul. Opt zile mai târziu, fu introdus în aceeaşi colivie un cuib cu pui de prihor. Când foamea îi făcu să ţipe, bătrânul mascul se grăbi spre ei. îi privi vreme îndelungată, apoi alergă la cutia cu provizii şi luă larve de furnici pe care le aduse puilor. El îi crescu, într-un cuvânt, cu tot atâta duioşie ca şi pe propriii săi pui.

    Se poate spune acelaşi lucru şi despre mamifere. La maimuţele aflate în captivitate, „când o mamă moare, un individ oarecare din grup, mascul ori femelă, îl adoptă pe orfan şi îi arată aproape tot atâta iubire ca şi propriei sale progenituri”.

    Un pui de maimuţă, care-şi pierduse mama, fu aşezat alături de o maimuţă adultă numită Koko. „Îndată ce aceasta zări micul animal -zice Brehm. – îi şi întinse braţele. Puiul, lăsat liber, alergă imediat la Koko care aproape îl copleşi cu dovezi de afecţiune, scoase sunete de satisfacţie şi se puse imediat pe treabă, curăţindu-i părul prea neglijat până atunci… Koko făcea totul ca şi cum ar fi fost mama micu-lui orfan, iar acesta, la rândul său. arăta mult ataşament faţă de binefăcătorul său şi i se supunea fără rezerve. Din nenorocire, mica maimuţă muri după câteva săptămâni… Koko era nebun de durere… El luă în braţe trupul protejatului său, mîngâindu-l şi sârutându-l… Părea a se sforţa, fără încetare, să readucă la viaţă fiinţa pe care o pierduse… Durerea sa îl înnobilase; ne-a mişcat adânc pe toţi. Am pus să fie luată mica maimuţă, deoarece fuseseră de ajuns câteva ceasuri ca semnele descompunerii corpului să se facă simţite: cadavrul a fost aruncat peste un zid înalt. Koko, care ne observase cu atenţie, începu să se zbată nebuneşte. îşi rupse în scurtă vreme legăturile, sări peste zid, căută cadavrul şi îl readuse pe braţe. Oamenii mei îl legară din nou şi îi luară puiul pentru a doua oară: el rupse din nou legăturile, căutându-şi prietenul al cărui cadavru ne-am văzut obligaţi să-l îngropăm.

    Acest sentiment de afecţiune poate să se dezvolte şi între animale de rase sau specii diferite. Multe persoane au fost martore ale prieteniei care i-a legat mult timp pe un câine tânăr şi pe leul menajeriei Museum-ului… Acest leu îl trata pe câine cu cele mai duioase dezmierdări, la care acesta răspundea fără teamă şi fără suspiciune… Doar în timpul meselor această intimitate era suspendată. Atunci fiecare se dădea deoparte pentru a-şi primi porţia şi nici unul nu ar fi îndrăznit să atenteze la proprietatea celuilalt, ba nici măcar să o poftească din ochi. Până la urmă câinele muri: leul, rămas fără prietenul său. îl chema neîncetat cu răgete sfâşietoare. În cele din urmă, el căzu într-o adâncă tristeţe: totul îl dezgusta, iar forţele şi vocea îi slăbiră…

    Dar mai ales la maimuţe se constată adeseori asemenea sentimente de afecţiune. Un mic cercopithec devenise prieten cu un cynocephal femelă: „el se lăsa mângâiat şi îngrijit ca un copil de către această mare maimuţă în braţele căreia ajunsese să doarmă în fiecare noapte… Numai când cercopitheeul tindea să-şi rezerve ceva numai pentru sine. pacea era tulburată. Marele cynocepha! se repezea furios asupra lui, îi deschidea gura şi îi apuca cu degetele hrana dintre fălci; mânca totul şi-l mai şi bătea încă pe sărmanul pui. nenorocit şi fără apărare”.

    Brehm – de la care împrumutăm toate aceste fapte – mai citează şi cazul unui cynocephal babuin care îl răpise pe unul dintre cei patru pui ai unei căţele. „Aceasta, furioasă, se repezi asupra maimuţei care trebui să-şi adune toate forţele pentru a rezişti acestor atacuri… Ea reuşi să ajungă acasă ţinând în braţe căţelul pe care-l mângâia şi-l îngrijea în toate felurile… Dar via prietenie pe care o arăta micului câine n-o împiedica să mănânce şi ce-i era destinat acestuia. în vreme ce-l respingea cu mâna pe bietul flămând”.

    „Când o maimuţă adoptă puiul unui alt animal, comportarea sa este o adevărată enigmă. Astfel, în timp ce pe de-o parte îi dă îngrijiri, îl strânge la piept, îl curăţă şi-l supraveghează mereu, pe de altă parte nu-i dă nimic să mănânce, ba chiar îi ia fără nici un scrupul hrana cuvenită acestuia, îndepărtându-l de blidul cu alimente. Cynocephalii şi cercopithecii care adoptau căţei sau pisoi mi-au vădit toate aceste lucruri” – zice Brehm. 294

    Prin urmare, un sentiment de vie simpatie poate să unească animalele între ele atâta timp cât nu vine să le învrăjbească un instinct mai puternic, cum este, bunăoară, acela de nutriţie.

    Iată, ca să încheiem, câteva exemple de animale – păsări si mamifere – dând îngrijiri infirmilor şl bolnavilor. „Doi prihori, închişi în aceeaşi colivie, se hărţuiau în permanenţă: într-o zi, unul dintre dânşii şi-a rupt un picior. Luptele încetară imediat. Tovarăşul său uitase, deodată, toată mânia; el se apropie de rănit, îi dădu să mănînce şi-l îngriji cu duioşie. Piciorul se vindecă… dar pacea nu mai fu niciodată tulburată între dânşii.

    Câteva maimuţe (Jacchus vulgaris) aduse din America la St. Petersburg aveau uneori convulsii nervoase. Or, „când una dintre ele cădea astfel bolnavă, celelalte se strângeau în jurul ei şi era cu adevărat mişcător să le vezi cum îi dădeau îngrijiri.

    Concluzia generală care se desprinde din studiul instinctelor sociale este că legea supremă care conduce societăţile, la oameni şi la animale, este IUBIREA .

    Apreciat de 1 persoană

    • el said, on februarie 27, 2016 at 8:18 pm

      frumos !

      animalele sunt zidite cu MULTA intelepciune de Dumnezeu, au prefectiunea lor i randuila data lor, si NU DEGEABA sunt date omului sau doar ca simplu decor , iar omul intelept le observa, le ajuta si le pretuieste , le da si lor loc sa traiasca indestulate de tot binele de care au nevoie pe langa el ca un stapan BUN al lor ce este.

      Apreciat de 1 persoană

  10. Aurora said, on februarie 27, 2016 at 12:25 am

    Ce frumos ! Vasile, multa scoala faci cu noi. De sfinti, de pasari, de toate cate incap in inima ta atat de nobila !

    Apreciat de 2 persoane

    • Ioana said, on februarie 27, 2016 at 9:09 am

      Aurora, te rog mult! Imi poti spune cum il chema pe un parinte mic de statura si bland care miruia in 2010 la Antim ? Uite aici

      http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/parintele-gheorghe-iordan-predica-duminica-femeilo

      e o predica la Antim la care am fost, dar nu stiu cum il chema pe parintele care ne-a miruit, e foarte important pentru mine. De anul trecut tot incerc sa caut acest parinte. E un parinte mic si slabut, care de multe ori miruia dupa Sfanta Liturghie. Iertare. Doamne ajuta!

      Apreciat de 1 persoană

      • Aurora said, on februarie 27, 2016 at 1:27 pm

        Ioana, cu draga inima te-as ajuta, dar exista un hiatus in drumurile mele la Manastirea Antim. Prin 2010 nu mergeam duminica de duminca la Antim, ci mai mult la biserica unde slujeste parintele duhovnic. Nu stiu daca ar putea fi vorba de parintele Irineu Curtescu, el fiind mic de statura si slabut, dar cred ca deja plecase la Ponor. Imi pare rau ca nu iti pot da macar un indiciu.

        Apreciază

      • Ioana said, on februarie 27, 2016 at 3:13 pm

        Si eu ma gandeam ca e posibil sa fie parintele Irineu Curtescu, in caz ca el mergea si la Antim atunci cand venea in vizita de la Ponor sa mai vorbeasca cu credinciosii. Ma gandeam si la parintele Adrian Fageteanu, dar se retrasese si el la Locurele atunci. Erau parinti plini de har la Antim pana in anii aceea, ei de obicei miruiau sau citeau rugaciuni de dezlegare.

        Pace si bucurie. Sa invatam de la porumbei sa aducem vestea cea buna.

        Apreciat de 1 persoană

  11. mihai said, on februarie 27, 2016 at 8:10 am

    Da aceste vietati dau dovada de ft multa loialitate, insa omul in cea mai mare parte da dovada de multa mirsavie si sunt nenumarate cazurile cand copii asi vand parinti si invers

    Apreciază

  12. Iones said, on februarie 27, 2016 at 9:13 am

    Concert Delia cu afise satanice
    Afis cu coarne

    Afis in care apare costumata in amerindiana
    http://www.salapalatului.ro/index.php/spectcole/154-delia-welcome-to-deliria#.VtFMQuRunIU

    Apreciat de 1 persoană

    • mihai said, on februarie 27, 2016 at 12:00 pm

      Ambasada olandei propune deschiderea de cluburi gay in universitatile din romania, in replica diaconu le propune sa asi faca in resedinta lor asaceva http://www.napocanews.ro,
      Secretara de la vattican gasita moarta in locuinta sa. Fi fost aceasta la curent cu unele chestii http://www.napocanews.ro

      Apreciază

    • Radu said, on februarie 27, 2016 at 5:28 pm

      E de plans nu de ras sa vezi niste nenorociti batuti de bezna mintii lor si de diavoli cum isi bat joc de pacatoasa asta de delia vai de capu ei…

      Mai jos de atat cat poate sa coboare pentru slava desarta si alte nimicuri panarama asta tanara?

      Taica-su a stat trei ani la Sf Munte si ea ce fel este…ce diferente uriase in familia lor…

      Unu incarca si altul descarca cu comoara lor din ceruri si sufletele lor.

      Sa speram ca Domnul nu isi intoarce fata si se milostiveste de ea sa o aduca pe calea cea dreapta sa se lepede de dracoveniile astea si cariera asta scandaloasa.

      Apreciază

      • marinela said, on februarie 27, 2016 at 10:18 pm

        Poate o vor ajuta rugaciunile tatalui ei,ca nu-i vor fi in zadar ostenelile lui acolo-n virf de munte.E o discrepanta mare intre tatal ei si mama ei,care declara intr-un interviu ca n-o deranjeaza flmuletele erotice ale Deliei cu iubitul ei puse-n vazul tuturor pe fb,ca e viata ei privata si ca n-are ce comenta.Pai cu asa mama nu ma mir de comportamentul fiicei,s-avem pardon,sa aprobi tu toate iesirile astea scandaloase in public ,lasa de dorit.Sper ,ca macar sora-sa care-i calca pe urmele cintatului sa fie mai domoala in „extravagantele” trendului demonic/satanic,sa n-o imite intru totul pe sora-sa Delia.Sa le intelepteasca Dumnezeu si pe mama si pe fiice si sa ia urmele ex sotului/tatalui lor.Sa le ajute Dumnezeu, sa iasa la lumina din bezna mintii in care orbecaiesc acum si sa-l gaseasca pe Dumnezeu care le asteapta cu drag si dor.Doamne ajuta si mintuire!

        Apreciat de 1 persoană

  13. Iahim2015 said, on februarie 27, 2016 at 11:06 am

    http://www.atitudini.com/2016/02/pr-mihai-andrei-aldea-despre-neintemeierea-unui-sinod-panortodox/
    sinod panortodoxDespre Adunarea din Creta
    Mă tot întreabă fii şi fiice duhovniceşti, precum şi alţii, care este părerea mea despre numitul „Sfântul şi Marele Sinod Panortodox” ce ar urma să se adune în Creta în acest an.
    Părerea mea este prea puţin importantă, fiind eu neînsemnat şi cel din urmă dintre clericii Bisericii lui Dumnezeu.
    Dar, chiar şi aşa fiind, am datoria să răspund la întrebare, mai ales că este stăruitoare, spre a nu fi numărat cu cei care tac atunci când li se cere să mărturisească.
    Nu există în toată Istoria Bisericii lui Dumnezeu vreo adunare a clericilor de orice fel care să se numească „sinod panortodox”. Un asemenea organ al Bisericii nu a existat niciodată.
    Este adevărat, Biserica are puterea de a institui multe lucruri noi, ca de pildă sărbători, timpuri ale întrunirii sinoadelor, îndreptări ale calendarului şi altele asemenea. Dar numai într-un sinod canonic! Fie el local – pentru sărbători locale şi alte asemenea lucruri -, fie sinod ecumenic pentru chestiunile ce privesc întreaga Biserică – precum îndreptarea calendarului sau altele probleme universale.
    Iar canonic, un nou fel de sinod al întregii Biserici se poate înfiinţa numai şi numai într-un sinod ecumenic!
    Or, cum nu există un sinod ecumenic ce să fi înfiinţat tipul de întrunire clericală numit „sinod panortodox”, în Biserică nu există aşa ceva („sinod panortodox”).
    Deci întrunirea unui „sinod panortodox” nu este ortodoxă. Este doar o adunare politică, după cum vom dovedi îndată.
    Negarea canonicităţii unui aşa-zis „sinod panortodox” „doar” pe baza lipsei oricăror canoane care să îl aducă la fiinţă din nefiinţă poate părea, unora, un formalism. Eventual exagerat. Însă întreaga lucrare a Bisericii se realizează în temeiul unei depline organicităţi, în care nu există rupturi, salturi mortale, mutaţii genetice. Dimpotrivă, totul se întemeiază şi creşte printr-o dezvoltare continuă, coerentă, neîntreruptă, armonică (simphonică). Nu sunt îngăduite în Biserica lui Dumnezeu contradicţii doctrinare, nu se îngăduie în Biserica lui Dumnezeu acceptarea de „adevăruri” ce stau împotriva Adevărului revelat şi mărturisit de veacuri, sau alte asemenea abateri şi auto-contraziceri.
    Din acest punct de vedere aşa-zisul „sinod panortodox” suferă de o profundă necanonicitate şi ne-ortodoxie încă din titlu. Titlu care, trebuie să o spunem cu maximă tristeţe, este ne-ortodox. Sau, ca să fim pe deplin în adevăr, este eretic.
    Afirmaţia este extrem de grea şi o facem cu mare durere, după ani de zile în care am tăcut şi ne-am rugat să nu fie nevoie să o facem.
    Dar de ce spunem că este eretic titlul de „Sfântul şi Marele Sinod Panortodox”?
    Pentru că „pan-ortodox” înseamnă „a tot ceea ce este ortodox”. Deci un asemenea sinod ar fi unul al întregii Ortodoxii.
    Ceea ce înseamnă că:
    1. Dacă Biserica Ortodoxă în întregul ei este Biserica lui Dumnezeu, un asemenea sinod este pur şi simplu sinod ecumenic şi ar fi trebuit numit ca atare.
    2. Dacă un asemenea sinod nu este ecumenic, atunci Biserica Ortodoxă nu este Biserica lui Dumnezeu, ci este o erezie.
    Prin urmare, ortodocşii care acceptă denumirea de „sinod panortodox” săvârşesc o greşeală uriaşă, negând ortodoxia Bisericii de care aparţin!
    Faptul că, de fapt, această rătăcire animă pe unii dintre cei care au produs, impus şi/sau susţinut o astfel de ciudată denumire se vede şi prin justificările absurde pe care le dau poziţiei lor.
    Trecem peste faptul că nu văd – aşa cum se întâmplă adesea cu cei orbiţi de învăţături străine – contradicţia logică elementară prezentată mai sus.
    Trecem peste acest fapt deoarece „scuzele” pentru o asemenea purtare şi stranie denumire sunt cele care arată limpede rătăcirea. Şi se împart, din câte am văzut noi, în două:
    1. Spun unii că sinodul nu se poate denumi ecumenic pentru că „lipseşte Biserica Romei”.
    Afirmaţia este neadevărată de două ori.
    În primul rând, pentru că Biserica Romei nu lipseşte, de vreme ce la Roma există biserici ortodoxe şi clerici ortodocşi, ce vor fi reprezentaţi în Creta. Ba chiar există Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, având sediul episcopal… la Roma!
    Deci, în chip categoric, Italia în general şi Roma în particular nu lipsesc din adunarea clericală denumită „sinod panortodox”.
    În al doilea rând, pentru că niciodată nu a fost condiţionată canonic ecumenicitatea unui sinod ecumenic de prezenţa unei episcopii, fie ea a Romei, Constantinopolului sau Ierusalimului, chiar dacă este foarte bine să fie prezente cât mai multe dintre ele, iar acceptul lor ulterior – chiar şi în lipsa reprezentanţilor la sinod – este vital.
    Spun unii că sinodul nu se poate numi ecumenic pentru că „există o ruptură în Biserică”.
    Prin „ruptură” înţeleg aceşti „unii” faptul că o serie de grupări ce se bazează într-o măsură mai mare sau mai mică – dar niciodată deplină – pe Sfânta Scriptură nu sunt în comuniune cu Biserica lui Christos. (Aici intră, după ideologiile ecumeniste ale acelor „unii”, ba Papalitatea, ba unele sau altele din grupările protestante ori neoprotestante, ba copţii sau iacobiţii etc.)
    Dar niciodată nu au fost toţi cei care se revendică ai Scripturii în comuniune!
    În vremea Întrupării Domnului nostru Iisus Christos cei care se revendicau ca fiind ai Scripturii erau împărţiţi în farisei, saduchei, esenieni şi alţii asemenea. Dar nu formau, nici pe departe, un întreg.
    În vremea creşterii Bisericii şi propovăduirii apostolice erau pe lângă adevăraţii creştini şi nicolaiţii, simoniştii şi alţii asemenea. Care se revendicau a fi ai Scripturii, dar nu erau.
    La fel a fost şi în timpul Sinoadelor Ecumenice, când grupări mai multe sau mai puţine, mai largi sau mai restrânse, după epocă, pretindeau a fi ale Scripturii, fără să fi fost.
    Fie în vremea Sfinţilor Apostoli, fie în vremea Sinoadelor Ecumenice, orice sinod ortodox a fost sinod deplin fără participarea celor care se pretindeau ai Bibliei deşi o încălcau! Cu atât mai mult Sinoadele Ecumenice au fost depline şi ecumenice indiferent de lipsa unora sau altora din grupările eterodoxe.
    De fapt şi prima grupă de pretexte pentru denumirea eretică „sinod panortodox”, şi a doua grupă de pretexte ţin de una şi aceaşi rătăcire, aceea care confundă Biserica şi ucenicii lui Christos cu toţi cei care se pretind a fi aşa ceva.
    Pare greu de crezut că un om logic poate să facă o asemenea confuzie.
    Dar acolo unde sentimentalismele şi interesele subiective domină, orice confuzie devine posibilă.
    Desigur, se poate pretinde că eu sunt cel care greşeşte (şi cei care au aceeaşi părere cu mine). Că fie sentimentalismele, fie interesele subiective mi-ar putea întuneca discernământul, astfel încât eu să fiu cel confuz.
    Şi, desigur, o asemenea ipoteză trebuie acceptată ca probabilă pentru oricare părere personală.
    Doar că se poate vedea în ceea ce am prezentat nu doar o logică foarte clară – ceea ce este insuficient într-un asemenea caz – ci şi mărturia Bisericii de-a lungul veacurilor. Care constituie o mărturie invincibilă!
    Cei numiţi „creştini” sociologic sau social – cum vrem să spunem -, adică indiferent de apartenenţa lor la Biserică sau la alte grupări, erau în jurul anului 300 sub 10% din populaţia Romaniei (denumită astăzi „Imperiul Roman”).
    În vremea unor sinoade ecumenice membrii Bisericii alcătuiau o minoritate din masa „creştinilor după nume”.
    Şi totuşi niciodată Biserica nu s-a împiedicat de problema raportului numeric, teritorial, de prestigiu etc. între ea şi eterodocşi.
    Nici una dintre cele două tipuri de scuze pentru denumirea „sinod panortodox” nu există în Istoria Bisericii!
    Există cel mult texte ale eterodocşilor (ereticilor) care se plâng împotriva Sinoadelor Ecumenice sau împotriva Bisericii în baza unor asemenea scuze…
    De aceea, de altfel, nici nu a existat vreodată în Istoria Bisericii ideea sau termenul de „sinod panortodox”, pentru că nicicând nu a fost primită în Biserică ideea eretică a „lipsei” sau „mutilării” Bisericii prin faptul că există eterodocşi (în afara ei, unde le este, logic, locul).
    O a treia grupare de scuze vede în denumirea necanonică de „sinod panortodox” un fel de „pogorământ” pentru cei din afara Bisericii. Care, pentru mulţi din cei afectaţi de rătăcirea ecumenistă, sunt mai importanţi în neadevărul lor decât ortodocşii sau Adevărul Dumnezeiesc.
    Pentru că, de fapt, nu ascunzând lumina sub obroc sau adevărul sub denumiri „diplomatice” îi putem ajuta pe cei din afara Bisericii. Dimpotrivă, trebuie să trăim în Lumină astfel încât să fim lumină, spre a-i putea elibera pe cei care vor să vadă Adevărul şi să fie în Lumină. Aceasta este datoria Bisericii şi a ucenicilor lui Christos. Iar diplomaţia iubirii, deşi necesară în lucrarea misionară, devine rătăcire atunci când afectează Învăţătura Bisericii sau organicitatea ei. Ceea ce denumirea de „sinod panortodox” o face din plin.
    Pentru toate aceste pricini socotesc, plin de tristeţe, că întrunirea sau adunarea din Creta nu este de fapt un sinod, ci o adunare politică, sortită eşecului. Am spus acest lucru în particular de câte ori am fost întrebat şi, iar fiind întrebat, o spun din nou şi public.
    De altfel, dată fiind pretenţia de sobornicitate şi unanimitate a adunării din Creta denumită „sinod panortodox” putem vedea că a eşuat deja! Nu doar pentru faptul că din ultra-clericalism a închis dintru început porţile fundamentalei deschideri către plinătatea Bisericii (în limba română nici astăzi majoritatea documentelor nu au fost măcar traduse, cu atât mai puţin să fie cercetate de întreaga Biserică). Nu doar prin dispreţul arătat faţă de toţi creştinii şi clericiii ne-înregimentaţi administrativ, care nu au avut nici un cuvânt de spus pe temă – atitudine total necanonică ce adaugă la necanonicitatea aşa-numitului „sinod panortodox”.
    Mai mult decât atât, opoziţia Patriarhiei Gruziei, dar şi a multor ierarhi a căror ortodoxie şi jertfelnicie creştină este binecunoscută, au făcut din această adunare un copil mort înainte de a se naşte.
    Din fericire, spun eu, pentru că astfel se uşurează durerile cumplite prin care, altfel, ar fi trecut Biserica. Şi care, de altfel, nu sunt încă îndepărtate cu totul, deşi sunt mari şanse ca adunarea din Creta să rămână, asemenea altor pseudo-sinoade şi întruniri necanonice, doar sursa unor documente sterpe, diplomatice şi pseudo-teologice, şi un exemplu despre cum nu trebuie să lucreze ortodocşii.
    Ultra-clericalismul, monahomania, ecumenismul, etnofobia şi filetismul sunt câteva din rătăcirile ce au dus izvodirea unui asemenea mutant eterodox denumit „sinod panortodox”. Nu am atins această problemă, aşa cum nu am atins nici problema convocării canonice a unui sinod ecumenic – ceea ce ar fi fost adunarea din Creta dacă era canonică – şi nici alte probleme foarte grave ce ar fi trebuit lămurite de foarte multă vreme. Şi care au fost acoperite de cele cinci rătăciri amintite mai sus, cele mai grave, din câte ştiu eu, din toate cele care luptă Biserica din interior în aceste vremuri.
    Îmi cer iertare înaintea lui Dumnezeu pentru tot ceea ce nu am izbutit să exprim îndeajuns de limpede şi adevărat!
    Îmi cer iertare înaintea celor care citesc ori aud aceste cuvinte pentru orice supărare pe care ele le-ar pricinui-o!
    Dar cred întru Dumnezeu că acesta este adevărul, oricât de neplăcut sau dureros ar fi de auzit şi asumat!
    Preot al lui Christos,
    Mihai-Andrei Aldea

    Apreciază

    • el said, on februarie 27, 2016 at 2:57 pm

      blablabla

      popa aldea ONANISTUL intai sa se despatimeasca, sa NU mai numeasca INSELATII sfinti si vrajitoria „sfintenie”, sa invete ce e rockul si CUI se inchina aceia, sa lase fatranicia, politica si numbrilismul ieftin, parea de sine si iubirea de a se asculta singur cum se da in stamba….. si abia apoi sa TARNCANEASCA. in font !

      BALARII!

      pe popa aldea IGNORATI-L INDIFERENT ce spune !

      popa aldea e UN INSELAT !

      si de la inselati ca si de la draci NIMIC nu primim: „adevarul” lor NU NE TREBUIE !

      Biserica se calauzeste dupa cuvantul Sfintilor NU al popilor ca aldea sau altor specimene de INSELATI !

      Apreciază

    • el said, on februarie 27, 2016 at 3:17 pm

      IahiKAKA… IHAHA

      inca un pretext numai bun sa se bage din nou in seama si sa dea in spectacol INSELATUL popa aldea !
      popa aldea inca mascarici ahtiat dupa circoteca si dat in spectacol in atentia gloatelor debile…. popa de facebook , „ortodoxie” de circoteca …. BALEGAR !

      CUNOASTEM „disceranamantul” popii aldea , l-a dovedit de MULTE ori MAGISTRAL ….. si NU PRIMIM NIMIC de la inselati ca el !

      pe tema asta au vorbit deja cei VRDENICI !

      onanistii de circoteca, epigonii si facebook-cistii pot sa faca figuratie unde vor , NIMENI NU ii baga in seama !

      Apreciază

      • Aurora said, on februarie 28, 2016 at 7:49 pm

        Eu nu spun ca parintele Aldea e un ratacit, dar ceva ma retine sa-l laud. Nu-mi place la el o anume tendinta spre modernism, spre artele orientale si faptul ca scrie Christos, dupa moda apuseana si nu Hristos, cum este corect.

        Apreciază

    • el said, on februarie 27, 2016 at 3:49 pm

      nevrednicul

      balarii din categoria „senzational” de duzina, mai fratilor nu mai raspanditi toate tampeniile zvonacilor debili. cine se crede imbecilul ala sa stie/trambiteze cand moare patriarhul? cumva e vreun sfant caruia i-a descoperit Dumnezeu ziua mortii altuia? sau voi credeti orice zice orice ins ….

      Apreciază

  14. ozana said, on februarie 27, 2016 at 11:21 am

    @ saccsiv
    Frate drag, cu multa bunatate si sensibilitate te-a inzestrat Dumnezeu.Daca tu ai fost impresionat de asemenea intimplari , mie mi-au dat lacrimile…Asa cum poate ati inteles pina acum, iubesc si incerc sa ingrijesc tot ceea ce Dumnezeu ne-a dat in grija ; pomi, pasari, animale. Cind nu mai sint , le ingrop cu piosenie la mine in curte. Desi consum carne , incerc pe cit posibil sa o fac cit mai rar pentru ca mi se stringe inima si-mi vine sa urlu de durere cind vad cum oamenii in general curma cu salbaticie si fara pic de mila sau regret, vietile plapinde ale animalutelor care mai mult ca sigur , sint mult mai bune decit noi. Animalele ucid pentru a se hrani, omul ucide din placere de cele mai multe ori. Asa cum spunea un comentator, Dumnezeu le-a facut pe toate bune dar omul cazut in pacat a distrus cu mintea lui perversa totul , schimbind destinatia multor lucruri pentru a se amuza doar , sau din iubire nemasurata de arginti sau din sadism.De mii de ani prin arene se sacrifica cu o bestialitate si o cruzime fara margini , milioane de animale nevinovate. Nero isi servea invitatii pe la festinuri obscene cu limbi de canar. Si ca el multi altii , pina in zilele noastre. De multe ori m-am intrebat daca nu cumva Dumnezeu a vrut sa faca un test cu noi, cei cazuti in pacat ; ne-a lasat liberi pentru a vedea in ce fel ne duce mintea si sufletul sa gestionam ceea ce el ne-a lasat in grija…Ne plac cirnatii dar nu vedem abatoarele. Nu vreau sa supar pe nimeni afirmind ca si vietatile au suflet si poate mult mai mare decit ale noastre . Dar altfel cum putem interpreta de exemplu gestul unui ciine care refuza sa mai manince cind ii moare stapinul, preferind sa-si gaseasca sfirsitul culcat pe mormintul lui ? Sau a porumbelului care si-a vegheat perechea moarta pret de o saptamina. Oare nu ar trebui sa reconsideram relatia noastra cu celelalte vietuitoare ? Pentru articolul tau , draga frate saccsiv, te iubesc din tot sufletul.Frumoasa si inteleapta pilda ai dat pentru toti cei care au inima si intelepciune sa inteleaga ce ai vrut tu sa spui…Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si viata lunga sa ne mai cultivi si noua sensibilitatea , sa ne ajuti si pe noi sa iubim si sa respectam tot ceea ce noi credem ca putem folosi , ucide, dispretui ca doar , deh , ce-s alea ? Simple dobitoace asupra carora noi, fiinte superioare, avem dreptul de viata si de moarte. Asa cam cum au elitele asupra noastra ; drept de viata si de moarte…Tot asa si noi la rindul nostru , sintem doar simple dobitoace, goymi, turme de vite, bune doar de sacrificiu.

    Apreciază

  15. Aurora said, on februarie 27, 2016 at 1:30 pm

    Saraca fata, taica-su s-a nevoit pe la Athos, iar ea nu stiu cum sa se afunde mai mult in iad… Ce destine diferite !

    Apreciază

  16. Radu said, on februarie 27, 2016 at 5:33 pm

    Loialitatea si fidelitatea pasarilor cerului ne dau noua o lectie foarte importanta !
    Oamenii au reusit sa savarseasca lucruri mai mizerabile si sa ajunga la „performanta” sa fie mai prejos de animale.

    Un cantec traditional si care ne da exemplul celui mai bun prieten al omului,cainele !

    „Din bucata mea de pâine
    Am crescut un om si-un câine
    Omul azi m-a parasit
    S-a dus si n-a mai venit
    Câinele ma recunoaste
    Omul nu ma mai cunoaste

    Doar câinele mi-a ramas, mai
    Ma apara de necaz, mai
    Nu doarme zi si nici noapte
    Ma pazeste cu dreptate
    Îl bat si îl dau afara
    Sare gardul, vine iara

    Omul e si dusmanos, mai
    http://Versuri.ro/w/egelfe
    Chiar de vorbeste frumos, mai
    Te vorbeste-n fata bine
    Si-n spate loveste-n tine
    Ce ai omule cu mine
    Nu-ti fac nici o stricaciune

    Când am bani si o duc bine
    Toata lumea e cu mine
    De n-am bani si o duc rau
    Nici cel neam nu-i neamul meu
    Si atunci te-ntreb pe tine
    Care-i om si care-i câine?”

    Apreciază

  17. ortodox said, on februarie 27, 2016 at 7:01 pm

    Taxa pe arul respira
    http://nordpresse.be/charles-michel-propose-une-taxe-sur-lair-respire/

    Apreciază

  18. Mustafa said, on februarie 27, 2016 at 9:44 pm

    Episcop ortodox din Kos( Grecia): Am vazut cu ochii mei cum reporterii straini plateau 20 de euro imigrantilor sa se prefaca s-au inecat ca sa-i poata filma

    http://greece.greekreporter.com/2016/02/17/kos-bishop-foreign-reporters-pay-refugees-to-play-victims-of-drowning/#sthash.Bh1W7AdC.dpuf

    Apreciază

  19. Orthodox said, on februarie 27, 2016 at 10:10 pm

    Apreciază

  20. Mustafa said, on februarie 27, 2016 at 10:43 pm

    Nationalist Australian despre calatoria sa in Germania( de dupa venirea refugiatilor) si Romania
    „Munchenul nu mai pare German, se simte in atmosfera ca Germania nu mai apartine Germanilor”
    „Cand mergeam pe strada in Munchen toti se holbau la mine cu ura”
    „Toti Germanii cu care am vorbit erau impotriva a ceea ce se intampla, inclusiv politistii tineri, si totusi ei sunt cei care au pus tunurile cu apa pe protestatarii anti-imigratie dupa violuri din Koln”
    „Dupa Germania am mers in Europa de Est, in Romania mai exact. Unii Australieni ar crede, Vai, Europa de Est, trebuie sa fie periculos acolo, e fals, in nicaieri nu m-am simtit mai in siguranta ca in Romania:

    Apreciat de 1 persoană

  21. el said, on februarie 27, 2016 at 10:45 pm

    saccsiv

    intrebare off topic:

    ce mai stii despre sora @danuta cea care parca tinea si blogul Lupta pentru Ortodoxie ( inca il mai ai expus )?
    nu am mai vazut sa mai posteze aici demult. este bine? sanatoasa? de ce nu mai scrie?
    multumesc.

    Apreciază

    • saccsiv said, on februarie 29, 2016 at 6:57 pm

      el

      A fost prigonita rau de tiganul ala Marian ce ma uraste de moarte, caci ea mi-a fost alaturi.

      Apoi a fost dezamagita ca in general romanii ce inteleg ce se petrece in jurul lor, totusi se limiteaza la a citi si atat. Extrem de putini obosindu-se macar la a raspandi niste fluturasi facuti de altii. Despre altele nici atat.

      Asa ca astea plus familia au determinat-o sa traga pe dreapta …

      Apreciază

    • el said, on februarie 28, 2016 at 2:57 pm

      STOP RFID

      e comentariul unui imbecil amercanizat, caruia i se pare ca a ajuns el sa poata judeca faptele sau pacatele IMAGINATE DE EL ale celor care NU IAU cipuri, acuza pe cei care MARTUISESC ceea ce ne-au invatat Straeti MARI ca Parintii din „sarea pamantului” Par VasileNovikov , Sf Paisie Aghioritul ( care a spus TEXTO: luarea acetlor cu cip/noi este LEPADARE !!!! ___dar ei NU VOR sa auda si sa asulte caci LE-AU LUAT si le VOR LUA PE TOATE , dar judeca de „pacatosi” pe cei care NU le iau si ASCULTA de Sf Paisie si de Stareti) .

      e comentariu vechi „prelucrat” demult pe situl lor OTRAVIT de IMPOSTRII si MANIPULATORII INDRACITI de la RIC : „Un oarecare 2010/09/06 at 10:49pm”____ !!!

      au ajuns basinosii de roamasi capatuiti in SODOMA America indracita sa dea lecti de duhovnicie de la popii lor care le dau „dezlegare” si la cip si la toate indracirile pe motiv ca af fi ei chipurile „drepti” , atat de drepti incat li s epare ca „rugaciunea lui Iisus din hoiurile lor imputite de minti ii va salva de anticrist SI CU CIPURILE si ACTLE LEPDARII pe care LE-AU LUAT EI DEJA !!! asa ii va salva „rugaciunea” hocus-pocus cu acte cu tot , sau mai degraba ei sunt atat de „sfintiti” ca se vor salva singuri independent de cate acte ale LEPADARII au luat si vor mai lua .

      e discutie veche frate, au reincalzit mamaliga IMPOTRIVA Saccsiv din cauza PROMOVARII ADEVARULUI martursit de Par Vasile Novikov s Staretii din „sarea pamantului” in filmele postate aici de Saccsiv.

      Asa este Adevarul ARDE, ADRE DRACII din ei si acum DRACII din ei ii impung cu tepusa sa urle iar ca sa astupe Cuvantul Adevarului, sa NU se trezeasca oamenii nici acum in ULTIMA CLIPA , si daca nu au „argumente” , nici o problema le dezgroapa pe cele vechi ale lor.

      Sa bage la cap INDRACITII care au luat actele LEPADARII ca daca CRAPA in Macelul care vine VOR merge in IAD , DEFINITIV si vor fi judecati dupa cuvantul „Sluga VICLEANA daca stiai DE CE NU ai ascultat” , caci : ” in cele ce te voi GASI in acelea TE VOI JUECA !”_____ au actele TRADARII de Hristos merg unde a mers IUDA TRADATORUL ! ___de unde si batalia acerba sa „justifice” ca „inofensive” aceste acte.

      Ori acceptarea acestor acte , fie ca ne place fie ca nu NI s-a spus de catre Sfinti Sf Paisie a spus-o cel mai clar si iata acum si ATATIA Sf Rusi : Gurie de la Chezlov, Nicolae Gurianov, Nicolae Ragozin, Arh Hristofor din Tula, Scharh. Tavrion si Sf Par Vasile Novikov _______ este LEPADARE de Hristos ! Si vor merge TRADATRIi si VICLENII cu ele in IAD caci harul lui DUnezeu l-au dispretuit si acela s-a indeprat de ei la fel au dispretuit si NU AU VRUT sa asculte nici cuvintele Parintilor/Sfintilor de aceea NU VOR AVEA PARTE cu SFintii si Parintii !! ci cu DIAVOLUL care i-a invatat la viclenie….

      si lasa ca asa paactosi cum ne cred ei pe noi (curvari, betivi, certareti,etc sau cum li se mai pare lor ca suntem) PRIN ASCULTARE de Hristos si SFINTI ne vom mantui iar NU prin „virtutile” noastre ínchipuite ____cum li se pare lor ca sunt acum virtuosi si de aia pot sa ia actele TRADARII !

      Frate astia AU LUAT DEMULT ACTELE TRADARII si INCA VOR LUA TOT ce apare, si NU LE VOR LASA NICIODATA de aia se strofoaca sa „justifice” ca acelea NU ar fi nimic, nu ar insemna LEPADARE cand Sfintii au spus TOCMAI CONTRARIUL !
      vin si ei acum cu balmajelile aburite ale popilor lor la fel de up-datati ca ei la ciparie si la LEPADARI si contrazic ei Sfintii si Acesti Stareti MINUNATI !–-apoi mai si RASTALMACESC cuvintele Sf ca Sf Serafim de Virita si altii ca sa li se para ca zic aceia ca ei.
      Si CULMEA ilogicului si IPOCRIZIEI : li se pare ca NU vor lua pecetea cand ei au luat DEJA cele MAI USOR de lasat ! …. pe motiv de „rugaciunea inimii” vezi domne , ei sunt nevoitori „virtuosi” si „ruatori” noi astia care NU DE LA NOI ci de la Parinti si Stareti MARTURISIM ca acele acte sunt DEJA LEPADARE , noi astia am fi niste panicarzi isterici si plini de toate pacatele, nerugatori, etc , NU CA EI….( vezi Pilda si Ev cu Vamesul si Fariseul !!!___ghici CINE se lauda cum fac ei acum ???? )

      lasa-i in NEBUNIA lor, ii cunoastem, NU NE PASA ce cred ei despre noi nici ce MINCIUNI impletesc ei ca sa -si abureasca constiinta si pe altii la fel de vicleni ca ei,

      noi TINEM si MARTURISIM INTOCMAI ce ne-au invatat SFINTII si PARINTII si STARETII ACTUALI despre apostazie si actele LEPADARII ! NU de la noi spunem, ci de Sfinti ! Ei de la CINE spun CONTRARIUL ??? De la DIAVOLUL din ei !

      si acum SPUMEGA din cauza acelor Filme cu Par Vasile Novikov si a celor cu Parintii din Sarea pamantului, DIAVOLUL care a INTRAT DEJA in ei odata cu acele acte ii impinge.
      asta e CAUZA dezgroparii acestor VECHITURI de „argumente” si acuze ale lor !!!

      II ARDE ADEVARUL ! dracii aia pe care-i alunga Par Vasile Novikov din oameni acu AU INTRAT in astia si SPUMEGA prin astfel de bicisnici ca ei impotriva Par Vasile Noviov care i-a alungat si rusinat atunci !

      Apreciat de 1 persoană

      • Spaceman said, on februarie 29, 2016 at 11:52 pm

        @el
        Ai auzit ce zice iadul: în legătură cu actele cu cip, actele trădării și a sclaviei veșnice…să le ia, să se folosească de aceste acte pentru a mai cumpăra puțin timp…pentru despătimire și pentru pregătirea înfruntării anithiristului, pentru agonisirea de har. :mrgreen:

        Apreciază

    • Ioana said, on februarie 28, 2016 at 4:35 pm

      Bate Soborul faradelegii la usa si acestia nu se opresc cu indreptatirile lor viclene. Care rugaciune a inimii? Dupa ce ai luat ACTE ALE LEPADARII mai e loc de rugaciunea inimii? Dupa ce te-ai inchinat diavolului mai ai pretentia ca sluga a uraciunii sa zici ca te va salva rugaciunea?! Acestia sunt niste iubitori de desfatari care vor arde in fundul iadului.Cine are putere sa se pocaiasca, sa se pocaiasca asa cum ne-au inatati Sfintii. Prin dragostea lor, ne-au lasat atatea cuvantari, profetii, ne-au invatat cu drag si smerenie ce sa facem. La astia e vorba doar de burta si inchinare la idoli, nu au ei treaba cu pocainta lepadarea de sine, urmarea lui Hristos pana la jertfa! Vine acum soborul faradelegii pentru uraciunile facute de crestinii ortodocsi CARE S-AU LEPADAT DE HRISTOS si se vor desparti oile de capre. Pocaiti-va natangilor, ESTE ULTIMUL CEAS, CEL DIN URMA!

      Iertare!

      Apreciat de 2 persoane


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.