SACCSIV – blog ortodox

IZVORUL TAMADUIRII – prima vineri dupa Sfintele Pasti, praznic inchinat Maicii Domnului

Posted in Uncategorized by saccsiv on aprilie 17, 2015

In fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.

Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: “Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.

Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

Credinciosii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetati a Constantinopolului), se pot inchina in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista pana astazi izvorul cu apa tamaduitoare din trecut.

De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele

Cititi va rog mai multe la:

IZVORUL TAMADUIRII

 

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. geo said, on aprilie 17, 2015 at 8:56 am

    Agenția Națională a Medicamentului din România a emis, recent, o avertizare cu privire la administrarea vaccinului Rotarix, după ce instituția omonimă din Franța a făcut public un raport privind efectele adverse ale acestuia.

    http://www.evz.ro/campania-medicul-de-garda-ce-spun-medicii-romani-despre-imunizarea-cu-rotarix-evz-a-bagat-in-laborator-vaccinul-care-a-ucis-doi-bebelusi-in-franta.html

    Apreciază

  2. geo said, on aprilie 17, 2015 at 8:56 am

    Doar 77% din români se mai declarau religioşi anul trecut, faţă de 85% în anul 2005, potrivit celui mai recent sondaj internaţional despre gradul de religiozitate, realizat de Gallup. Mai mult, un alt sondaj, realizat în acest an de Avangarde, arată că doar 54% din români se consideră “în mare măsură” sau “în foarte mare măsură” religioşi.

    Credinţa pare să piardă teren în sufletul românilor, potrivit actualizărilor anuale ale sondajelor internaţionale pe această temă. În 2005, circa 85% din români se declarau „religioşi, sub nivelul din Kenya (89%), dar peste cel din Pakistan (78%), potrivit Global Index of Religion and Atheism (GIRA), publicat de WIN-Gallup International. Şapte ani mai târziu, acelaşi sondaj arăta că România depăşise Kenya, Irak-ul şi Afganistanul, clasându-se pe locul 6 în lume, cu 89% din populaţie autoidentificându-se „religioasă” (GIRA 2012).

    http://adevarul.ro/news/societate/sondaje-religiozitatea-scadere-romanii-studii-medii-doua-mai-bisericosi-decat-cei-studii-superioare-1_552fe519cfbe376e353085b5/index.html

    Apreciază

    • oarecare said, on aprilie 17, 2015 at 5:27 pm

      sondajele sunt intaia treapta de manipulare a opinii publice… aici vor ei sa ne aduca… sa nu-i lasam, sa ne rugam pentru patrie si popor!

      Apreciază

  3. geo said, on aprilie 17, 2015 at 8:57 am

    „Sanatatea nu vine din pastile”. Cine sunt parintii care se opun vaccinarii intr-o Romanie ajunsa cu imunizarea sub 70%

    Vaccinarea copiilor va fi obligatorie. Proiectul de lege, la care lucreaza specialisti din Ministerul Sanatatii, a starnit deja reactii dure, din partea celor care sunt anti-imunizare.

    Masura este insa una vitala, sustin autoritatile din sanatate. Si vine intr-un moment in care vaccinarea impotriva bolilor grave a scazut, in unele zone, chiar si sub 70%. Asta desi Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda imunizarea in 95% din cazuri, daca nu vrem sa avem de-a face cu epidemii.

    Zsofi este unul dintre parintii care refuza vaccinarea. Mama de tripleti, femeia sustine ca in urma vaccinului impotriva rujeolei, rubeolei si oreonului unul dintre baieti a avut probleme grave de sanatate si nu a mai putut sa mearga.

    Copilul si-a revenit dupa luni de recuperare, insa de atunci femeia a refuzat sa si mai vaccineze copiii.

    Farkas Zsofia, mama: „Eu simt ca e o afacere, nu suntem informati, nu stim ce e bine, ce e rau. Simt doar ca e o miscare care nu e neaparat in favoarea copiilor nostri”.

    http://stirileprotv.ro/stiri/social/reactii-dure-la-proiectul-de-lege-prin-care-ministerul-sanatatii-vrea-ca-vaccinarea-sa-fie-obligatorie-ce-spun-parintii.html

    Apreciază

  4. geo said, on aprilie 17, 2015 at 8:58 am

    O analiza a documentelor Bancii Mondiale arata ca proiectele privind aprovizionarea cu apa si electricitate, dar si cele de transport, contravin prevederilor ce au rolul de a proteja drepturile indigenilor, scrie The Guardian.

    Banca Mondiala a incalcat in mod repetat propriile politici asupra protejarii drepturilor populatiilor indigene, prin finantarea proiectelor ce au dus la perderea terenurilor de catre 3,4 milioane de fermieri si locuitori ai zonelor periferice ale oraselor in ultimul deceniu.

    Proiectele, pentru care Banca Mondiala a finantat mai mult de 60 de miliarde de dolari, aveau ca scop dezvoltarea surselor de aprovizionare cu apa si electricitate si extinderea retelelor de transport in unele dintre cele mai sarace tari ale lumii. Insa acestea au avut ca rezultat stramutarea unui numar de 1,2 milioane de oameni in Vietnam numai in ultimii 10 ani, cu scopul de a construi baraje si centrale energetice. In plus, mai mult de 1 milion de chinezi au fost de asemenea stramutati in urma unor investitii de 12 miliarde de dolari.

    Banca Mondiala si-a asumant ca scopuri principale eradicarea saraciei extreme si reducerea discrepantelor de venit la nivel mondial.

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-19941881-banca-mondiala-isi-incalca-propiile-reguli-timp-milioane-oameni-isi-pierd-terenurile.htm

    Apreciază

  5. geo said, on aprilie 17, 2015 at 8:59 am

    Intr-un studiu din 2010, psihologul Daniel Kahneman, premiul Nobel pentru economie in 2002, si economistul Angus Deaton afirmau ca, plecand de la un salariu de 75.000 de dolari pe familie, o marire de salariu nu aduce mai multa fericire. Fericirea, masurata prin frecventa si intensitatea momentelor de bucurie, de tristete, de stres si de tandrete, nu se schimba aproape deloc plecand de la salarii de 75.000 de dolari pe an (respectiv 4.875 euro pe luna la rata de schimb de acum cinci ani), relateaza Slate.fr.

    In schimb, pentru cei care castiga mai putin 70.000 de dolari pe an (4.550 euro pe luna), o majorare de salariu are un puternic impact pozitiv.

    La Seattle, in Statele Unite, un patron a dorit sa puna in practica concluziile acestui studiu: pentru a crestere fericirea celor 120 de angajati ai sau, el le plateste acum minim 70.000 de dolari pe an, dupa cum scrie New York Times. Inainte de majorare, salariul mediu la Gravity Payments era circa 48.000 de dolari (45.000 de euro anual, 3.540 euro pe luna, la cursul actual).

    Pentru a finanta aceste majorari, Dan Price, fondatorul societatii, si-a redus salariul de la un milion de dolari la 70.000 de dolari anual (5.500 euro lunar).

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-19938676-patron-american-redus-salariul-milion-70-000-dolari-pentru-mari-salariile-angajatilor.htm

    Apreciază

  6. geo said, on aprilie 17, 2015 at 8:59 am

    Ministerul român al Apărării va începe procedura de achiziție pentru cea de-a doua escadrilă de avioane de luptă, a anunțat astăzi ministrul Mircea Dușa.

    „Vom începe procedurile privind achiziţia celei de-a doua escadrile de avioane multirol”, a spus Duşa.

    Ministrul a făcut această precizare cu prilejul vizitei sale la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, unde se desfășoară exercițiul militar româno – american „Dacian Thunder 2015”.

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-incepe-procedura-de-achizitie-pentru-a-doua-escadrila-de-avioane-de-lupta-375087

    Apreciază

  7. Radu Iacoboaie said, on aprilie 17, 2015 at 3:10 pm

    HRISTOS A ÎNVIAT!

    MAICA DOMNULUI NE APĂRĂ DE ATACURILE VRĂJMAȘILOR VĂZUȚI ȘI NEVĂZUȚI… SĂ NE RUGĂM MAI MULT LA PREA SFÂNTA NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU, CARE ESTE CEA MAI PUTERNICĂ MIJLOCITOARE PENTRU NEAMUL OMENESC… CU ATÂT MAI MULT, CU CÂT ROMÂNIA ESTE NUMITĂ ÎN GENERAL TOT GRĂDINĂ A MAICII DOMNULUI PRECUM ESTE ȘI SFÂNTUL MUNTE ATHOS IAR MONAHII DE PRETUTINDENI AU O MARE EVLAVIE LA EA…

    Apreciază

  8. Radu Iacoboaie said, on aprilie 17, 2015 at 3:59 pm

    Legat de acest mare praznic al Maicii Domnului:

    ,,Sărbătoarea din prima vineri de după Paşti, numită Izvorul Tămăduirii, datează din secolul al V-lea şi aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Se spune că împăratul bizantin Leon cel Mare (457-474), pe când era tânăr şi nu era încoronat, se plimba printr-o pădure din preajma vechii cetăţi bizantine. Acolo, a întâlnit un bătrân orb, pe care l-a luat cu el şi a discutat mult despre Dumnezeu şi Învierea Fiului Său. După mai multă vreme, bătrânul l-a rugat pe Leon să-i dea să bea apă şi să-l ducă în cetate. Tânărul a căutat în jur un izvor, dar nu a găsit. În acel moment, i s-a arătat Maica Domnului, care i-a spus: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure, şi, luând cu mâinile apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi“. În acel moment, împăratul a găsit un izvor din care a dat să bea orbului şi l-a spălat pe faţă. Apa l-a vindecat imediat pe orb, iar tânărul Leon a exclamat: „Maica Domnului, eşti aici! Te-am găsit!“.
    Când a ajuns împărat, Leon cel Mare a zidit o biserică închinată Maicii Domnului, pe locul unde se afla acel izvor minunat. Tradiţia arată că, după zidirea lăcaşului de cult, Fecioara Maria s-a arătat oamenilor, promiţându-le că le va vindeca suferinţele fizice. Mii de oameni au alergat la această biserică ce ocrotea izvorul Maicii Domnului şi s-au vindecat de bolile de care sufereau. (…)
    Tradiţia bisericească arată că, după câţiva ani de la zidirea bisericii tămăduirii de către împăratul Justinian cel Mare, un cutremur a zguduit puternic biserica ce ocrotea izvorul cel minunat, de la Constantinopol. Se spune că oamenii din biserică s-au speriat şi au început să se roage Fecioarei Maria să-i salveze. Rugăciunile lor au fost ascultate şi, se spune, au fost salvaţi în mod miraculos: Maica Domnului s-a pogorât atunci şi a ţinut cu mâinile ei pereţii bisericii, pentru a nu se dărâma peste credincioşi. Zecile de credincioşii au ieşit teferi din biserica păzită de Maica Domnului şi au mulţumit Fecioarei pentru gestul ei minunat. Mărturiile tradiţiei arată că apa acestui izvor chiar a înviat un bătrân marinar din Tesalia, care venea la acest izvor, dar a murit pe drum. Rugăciunile celor care îl însoţeau şi apa de la izvor, l-au readus la viaţă pe marinar.”

    sursa: http://ziarullumina.ro/documentar/izvorul-de-minuni-al-maicii-domnului

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.