SACCSIV – blog ortodox

BISERICA ORTODOXA nu e BANCA NATIONALA. Un text trist, de citit cu atentie si rabdare …

Posted in BOR, MIHAI VALICA, ORTODOXIE by saccsiv on iulie 17, 2014

[…]

Hotărârea sinodală menţionată a adus nu numai nedumeriri şi mâhniri sufleteşti, ci şi stupefacţie, deoarece argumentarea ei, nu se bazează pe argumente biblice, patristice sau canonice, ci pe modelul lumesc, respectiv Banca Naţională a României şi unele societăţi comerciale: iată câtevaexemple: ”multe instituţii publice sau societăţi comerciale impun ca şi condiţie la angajare, ca în aceeaşi unitate sau subunitate, să nu funcţioneze rude apropiate sau soţi, întrucât experienţa a arătat că pot exista (sub.m.) probleme de responsabilitate instituţională, iar exercitarea coordonării ierarhice poate fi afectată. […] să nu fie angajaţi în acelaşi timp soţul/soţia sau rudele până la gradul III (soţ/soţie, părinte/copii, fraţi, unchi/nepot), într-o relaţie ierarhică şi/sau funcţională; […] Aprobă ca prezenta hotărâre sinodală să se aplice fără amânare, urmând ca Centrele eparhiale să comunice la Cancelaria Sfântului Sinod, până în data de 15 iunie 2014, cazurile identificate şi soluţiile adoptate […]”.

Instituţiile naţionale, corporaţiile comerciale şi Banca Naţională, nu pot fi un model pastoral-administrativ pentru Biserica Ortodoxă.

Biserica-parohie sau eparhie nu este un club liturgic sau social, o mare afacere sau o corporaţie, care funcţionează după regulile fiscale ale veacului, după modelul societăţilor comerciale sau a Băncii Naţioane, ci Biserica este Trupul lui Hristos, în care iubirea şi înţelegerea sunt mai mari decât banii şi reglementările-cascadă venite de sus, care doresc să controleze totul şi să subordoneze totul, în numele unităţii şi al bunului mers eclesial, în dauna libertăţii eclesiale şi pastorale, reglementate canonic, de Sfinţii Părinţi.

Dacă viaţa liturgică şi duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române se desfăşura, până nu de mult,într-o armonie firească cu viaţa administrativ-economică a acesteia, după îndemnul hristic de a căuta mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă ( Matei 6, 33; 1 Corinteni 9, 9),constat în ultima vreme o inversare axiologică eclesială, prin faptul, că acum se caută mai întâi împărăţia economicului şi alinierea la normele mondializării şi administrarea Bisericii în contextul integrării europene[3], care sunt rânduite şi impuse prin metode poliţieneşti, mai drastice decât la trezorerie, ca şi când orice Biserică sau Schit ar deţine o parte din tezaurul Băncii Naţionale a României.

[…]

Tendinţa de a umili pe preot şi familia acestuia, în ultima vreme, a atins cote paroxistice şi obsesive, încălcând, pe lângă tradiţia biblică a preoţiei, expusă mai sus, contrar Canoanelor şi Tradiţiei Bisericii, şi pe cele privind legislaţia muncii în vigoare şi dreptul internaţional[9]. Hotărârea sinodală nr. 3745/2014 este o dovadă în plus, de abuz în serviciu, de atitudine discreţionară, încălcând legile civile sau bisericeşti, deoarece somează, să se execute şi retroactivanulând libertatea canonică a episcopului, cu toate consecinţele ei, sfidând astfel, ridicolul. Mă întreb, ce mai urmează? Ultimile directive şi adrese venite de la administraţia patriarhală, induc ideea că preotul şi rudele sale, cu tot neamul lui viu şi probabil şi cel adormit, reprezintă un real pericol pentru Biserica, în care slujeşte, şi enoriaşii sunt atenţionaţi duhovniceşte, să fie vigilenţi şi chiarsunt obligaţi să-şi păzească preotul ca pe un delincvent, iar cei ce vin în control de la eparhie, unii chiar în timpul Sf. Liturghii, se comportă abuziv şi-l tratează pe preot, tot ca pe un infractor.Nimic mai trist şi umilitor!

Cititi va rog mai multe la:

Pr. Dr. Mihai Valică – Hotărâre neavenită a sinodului BOR, ce contrazice flagrant Sf. Scriptură

14 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. o oarecare said, on iulie 17, 2014 at 8:54 pm

    Da, e foarte important ca in apropierea unui preot bun si iubit de crestini sa ajunga nu o ruda, ci un reprezentant al Sistemului. Pentru supravegherea, veniturilor, a continutului prediciisi chiar pentru a-l ajuta sa treaca mai repede la Domnul, daca nu-i convine Sistemului.

    Sangele apa nu se face, asa ca neamurile preotului incomodeaza Sistemul. Exista exemple de preoti otraviti sau chiar iradiati, dar putine… Prin actuala lege, aceste situatii s-a putea inmulti. Mai face preotul un cancer galopant. Ei si? Atatia oameni mor de cancer! Mai face si un atac de cord… Nimic nou sub soare. Ce buna este legea … pentru Sistem!!!

    Lasand gluma la o parte, lasati-ne preotii in pace!

    Apreciază

  2. aniush said, on iulie 17, 2014 at 9:06 pm

    Au pus masonii mana pe Biserica si acum isi impun regulile lor. E umilitor si pentru preoti si pentru noi.

    Apreciază

  3. Radu said, on iulie 17, 2014 at 9:44 pm

    Reblogged this on radupopescublog.

    Apreciază

  4. mel said, on iulie 17, 2014 at 9:59 pm

    Vai de bietii preoti tineri care sunt la inceput de drum! Celor varstnici nu le prea pasa de noile cerinte! Cei tineri si familiile lor insa primesc doar bocanci in gura din partea BOR!

    Apreciat de 1 persoană

  5. oarecare said, on iulie 17, 2014 at 10:19 pm

    E o gluma proasta, nu va tine mult, inceputul sfarsitului.

    Apreciază

  6. Ionut said, on iulie 17, 2014 at 10:35 pm

    Asistam de multi ani la un soi de secularizare a Bisericii, o secularizare a invatamantului teologic, o alunecare inspre problemele administrative in detrimentul celor spirituale.
    Consider ca substratul acestor masuri e pur financiar. Probabil ca nu sunt suficienti bani pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului si se incearca „subtierea” personalului neclerical.

    Apreciază

  7. sin gh. laurențiu said, on iulie 18, 2014 at 12:04 am

    E o voce unică. Nimeni nu are curajul să spună tare ceea ce părintele spune aici. Preoții șușotesc și pufnesc prin unghere întunecoase dîrdîind de frică. Au copii. Șantajul mizerabil și amenințarea subînțeleasă cu pierderea „locului de muncă”, abuzurile sinistre, aroganța și năsățiozitatea bănească a mai-marilor Bisericii, dările din ce în ce mai insuportabile, le distrug familiile și duc pe rîpă (mai ales) micile parohii.
    Niciun laic la locul lui de muncă nu e mai călcat în picioare ca preotul de la altar. Îl strivește și STATUL, dar nimic nu se compară cu felul în care-l desființează, pînă și ca om, superiorii lui ierarhici!!!

    Apreciază

  8. mihai said, on iulie 18, 2014 at 8:38 am

    o aqlta vedeta ce a ingrosat randul sectarilor adrian mutu

    Apreciază

  9. mesaj din basarabia said, on iulie 20, 2014 at 12:31 am

    de ce crestinii nu i-au atitudine, doar sintem madulare a Bisericii…ei procedeaza astfel pentru ca noi tacem…deci meritam ceea ce avem…macar citiva sa se ridice si sa traga semne de alarma ..sa se organizeze un protest sub forma de rugagiune…atunci si Dumnezeu ne va ajuta dar asa cind stam si tacem nu marturisim adevarul nici bunul Dumnezeu nu ne ajuta! Doamne ajuta!

    Apreciază

  10. Valentin said, on iulie 20, 2014 at 9:20 pm

    eu am fost afectat foarte tare de aceste hotărâri neavenite, dar pănâ la urmă la judecată eu nu pentru hotărârarea aia trebuie să mă gândesc ce voi răspunde.

    nici să te împovărezi pentru ce a hotărât altul. dacă nu mi s-a dat nici o putere de decizie, nu am nici ce să fac.

    Apreciază

  11. Valentin said, on iulie 20, 2014 at 9:25 pm

    ce am vrut eu cel mai mult a fost să aduc un aport la susținerea generală a cauzei părintelui Mihai Valică în acest sens, care mi s-a părut a fi dreaptă. dar îmi dau seama că preoții din jurul meu la care pot să ajung nu sunt interesați întrucât pe ei sistemul ăsta îi va ține de acum încolo în funcțiile lor și nu se vor mișca în direcția indicată de părinți care au iubire de neam.
    Ei mi-au răspuns sec în nenumărate cazuri – „Cineva este rânduit să se ocupe de această problemă, eu nu sunt peste această problemă” Dar nu e genul ăsta de probleme, care vizează o grupare restrânsă de oameni, asupra cărora veghează un om anume. însă cred că mă pot delimita de ei dacă ei prin atitudinea asta s-au delimitat de neamul meu.

    Apreciază

    • Valentin said, on iulie 20, 2014 at 9:29 pm

      sau au mai zis , tot sec… e plină istoria de cazuri de ăstea – e și o carte scrisă ș.a.m.d.
      Deci e ceva de nominalizat ca o lectură, să ne îmbogățim cultura și să fim cât mai bine văzuți în viitoare discuții, dar nu se pune problema de o atitudine.
      Așa aș fi catalogat de unii drept nebun dacă aș mai continua.
      Deja mi-a zis cineva – vezi că nu mai ai mult, că ți s-a dus vestea că umbli prin biserici și le dai tu lecții preoților cum e bine și cum nu e bine să facă, sau altele
      Deci ce pot să fac? ? Mă rog să dea Dumnezeu și Maica Domnului să fie o Biserică Sfântă iar eu să nu mă lepăd de ea și să nu îi judec pe cei care se leapădă.

      Apreciază

  12. Cristian said, on iulie 21, 2014 at 2:27 pm

    Cred ca preotilor n-ar trebui sa le fie frica.
    Ascultarea e altceva.
    Totul in Sfanta noastra Biserica izvoraste de la Duhul Sfant, inclusiv hotararile Sfantului Sinod al BOR. Nu siu daca de acolo vine si hotararea asta.
    Sa ia mai bine aminte de intampinarea facuta de parintele Ioan Iovan catre Sfantul Sinod in ’55, cand s-a dispus desfiintarea Sfintei Manasiri a Maicii Domnului de la Vladimiresti, stareta fiind maica Veronica, primitoare de porunci de la Domnul Isus. Si era anul 1955…

    Apreciază

  13. […] BISERICA ORTODOXA nu e BANCA NATIONALA. Un text trist, de citit cu atentie si rabdare … […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.