SACCSIV – blog ortodox

Academician GIURESCU: “Incotro ne indreptam, Doamne?”

Posted in DINU GIURESCU, Romania by saccsiv on iulie 4, 2013

   Iata ce putem citi in articolul Acad. Giurescu : “Încotro ne îndreptăm, Doamne?”:

O ţară poate fi împinsă spre destrămare pe mai multe căi: economic, prin acapararea instituţiilor statului de grupuri de interese, prin dezorganizarea învăţământului, distrugerea sistemului public de sănătate şi pierderea celui propriu de asigurări, cât şi prin „conlucrarea“ tuturor acestor factori.

Este cazul României.

După decembrie 1989 a avut loc lichidarea, la propriu, a peste 90% din industria românească, odată cu reducerea masivă a producţiei meşteşugăreşti, în timp ce întreprinzătorii autohtoni par mai curând ignoraţi de forurile de decizie.

În prezent, la ordinea zilei este privatizarea (vânzarea) resurselor minerale şi energetice, însoţită de afirmaţia – nedemonstrată – a independenţei energetice a ţării!

Harta întocmită de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale arată că toate zonele României, inclusiv platoul aferent al Mării Negre, sunt cuprinse în perimetrele de exploatare acordate la 26 companii străine.

Cu ce rămân cetăţenii acestei ţări în urma acestui val de explorări-exploatări? După contractele aflate în lucru, cu foarte puţin şi, în plus, la cheremul celor care efectuează forajele. Adio, independenţă energetică!

*

Sistemul bancar este controlat în proporţie de peste 90% prin sucursalele din România ale băncilor din alte ţări. Recapitalizarea CEC-ului – capital românesc – este refuzată de instanţele europene. Oare se pregăteşte să moară şi cea mai veche bancă populară românească?

*

Prin împrumuturile contractate de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Banca Europeană, asupra cetăţenilor apasă cea mai mare datorie din istoria contemporană a României.

*

Instituţiile statului – atât la nivelul superior decizional, cât şi pe trepte intermediare – sunt direcţionate de reprezentanţi ai cercurilor de interese transpartinice constituite de mulţi ani. Încercările de a repune legea în drepturile ei se izbesc de refuzul net al acestor reprezentanţi, sub felurite „motivări“. Nu au reuşit până în prezent nici încercările de a clarifica şi eventual sancţiona multiplele „combinaţii“ pe seama avuţiei publice. Vorbim însă repetat şi insistent de independenţa justiţiei.

*

Rolul şi menirea parlamentului – bine definite şi formulate în teorie – rămân a fi verificate şi în practică.

*

Ştergerea treptată a identităţii, a conştiinţei apartenenţei la naţiunea română se operează, de mai mulţi ani, direct asupra tinerilor prin învăţământ, mai ales prin disciplinele umaniste – limba şi literatura şi istoria românilor. Operaţiunea se efectuează prin stabilirea curriculei şi a unor tipare obligatorii pentru manuale, care, prin însăşi alcătuirea lor, îndepărtează încet şi sigur tineretul de la disciplinele respective.

Ţelul educaţiei globaliste este astăzi formarea unui om al secolului XXI interesat de valori materiale şi pseudo-culturale, fără identitate naţională. Cu alte cuvinte, un „pălmaş“ modern.

*

Deteriorarea sistemului public de sănătate din multiple cauze a devenit vizibilă iar exodul medicilor şi a personalului sanitar continuă.

*

Încorporarea cetăţeanului într-un sistem de asigurări prin companii internaţionale înseamnă supunerea acestui cetăţean în final unor reguli standard fără legătură cu posibilităţile şi evoluţia ţării respective, în cazul de faţă, România. Procesul este în curs.

*

Asemenea evoluţii sunt limpede influenţate de tendinţele integratoare ale Uniunii Europene conduse de o birocraţie cu reguli proprii. Reglementările succesive – care merg până la reţeta de preparare a „mititeilor“ – ca şi impunerea regionalizării continentale (obligatorie) – duc spre ştergerea identităţii statelor europene.

*

În ultimă instanţă vine opţiunea esenţială a fiecărui om politic român. Câtă voinţă are – dincolo de apartenenţa la un partid – de a păstra şi apăra valorile proprii româneşti – materiale, morale şi culturale? Cât de mult mai este dispus să se plece, repetat, în faţa directivelor, regulamentelor şi grupurilor de presiune din interior şi din afară?

Cu prea puţine semne pozitive, atitudinile oamenilor politici nu sunt încurajatoare. Tendinţa merge spre slăbirea în continuare şi chiar destrămarea statului şi a naţiunii.

*

Apare ca şi cum s-ar dori să nu se schimbe ceva fundamental, ca starea existentă în 2011-2012 să rămână încă o generaţie cel puţin.

Vom merge în continuare spre destrămare sau dimpotrivă spre o redresare – deocamdată greu de întrevăzut?

Încotro ne îndreptăm, Doamne?

text publicat pe http://www.cotidianul.ro

   Cititi va rog si:

Video (LECTIA DE ISTORIE) – Prof Dinu Giurescu: REGIONALIZAREA duce la ROBOTIZAREA ROMANIEI. Nu vor mai exista romani, ci cetateni din regiunea 1, cu CNP cutare, de pe o lista cu numere …

Tagged with:

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Aurora said, on iulie 5, 2013 at 12:32 am

    Spre dezastru, D-le Profesor, spre dezastru ne indreptam. Au avut grija leprele care au condus tara s-o duca de rapa, dar am participat si noi, cu acordul nostru tacit. Cel mai mult rau l-au facut jigodiile prin lipsa locurilor de munca. Daca aveam locuri de munca, acum am fi fost un popor pe linia de plutire, dar neexistand locuri de munca, am invatat sa supravietuim facand diverse munci de necalificati pe la ”privati” sau in cel mai ”bun” caz invatand o meserie cinstita ca frizeria, covrigaria, capsunaria in Spania si ingrijirea batranilor senili in Italia. Fetele au fost mai avantajate de fizicul lor atragator si s-au orientat unele spre modeling, dansul la bara , iar altele care au avut de mici probleme cu celulita s-au orientat spre Centura, unde, daca privesti in zare, vezi multe tiruri trecand. Mai sunt si din aia norocosi care, avand casa mai la strada s-au privatizat si au supravietuit o vreme vanzand ligheane de platic si suc ”Adria”. Cu sucul s-au castigat bani frumosi, caci romanul, oricat de sarac, se imprumuta si tot ii cumpara copilului o sticla de „Adria” la masa, ca e copil si pofteste ! Deci cu mancarea nu e chiar o problema. Daca ai in frigider o margarina si ceva paine de ieri pe masa, nu mori de foame. Margarina e baza ! Nu suntem un popor cheltuitor. si nici exigent. Daca ne mai dau ceva chiftele si mici la urmatoarele alegeri o sa fie bine, caci ne vom aminti gustul carnii si de bucurie vom vota iar ce ne vor spune ei, candidatii. Si o luam de la inceput. Candidatii nostri, stapanii nostri ! Suntem un popor de slugi sau in cel mai bun caz, de taximetristi si gogoserese. Aceasta este patria mea !

    Apreciază

    • a said, on iulie 5, 2013 at 7:03 am

      Nu e asa, de taximetristi si de gogoserese te legi d-ta, dar noi suntem doar turma care munceste, nu depinde de noi ce se intampla, nu e sarcina noastra apararea tarii, si nici nu prea sta in puterea noastra. Am fost pur si simplu infiltrati si invinsi. Asa, militarii nostri au ajuns sa lupte pentru… nici nu se stie bine pentru cine, iar serviciile de informatii au ajuns sa caute profesoarele in sutien la BAC, in rest le-au rezolvat pe toate. Sincer, nu inteleg cum de nu mor de rusine toti angajatii sri-ului si cei din armata, cati or mai fi ramas cinstiti si devotati, pentru ca ei lucreaza in APARARE, si apararea nu mai exista! Tot acest aparat va fi indreptat incet-incet impotriva noastra, a cetatenilor de rand, iar ei se pliaza incet si sigur pe noul rol. Ei, poate ca asa trebuia sa se intample… Cum altfel sa arate vremurile de pe urma?

      Apreciază

      • alina said, on iulie 8, 2013 at 11:40 pm

        „nu e sarcina noastra apararea tarii”… Nu e, dar cum ne priveste prea direct si cum cei care trebuie s-o asigure fac parte din SISTEM, va trebui sa ne implicam fiecare. Ca albinele care-si apara stupul. Ca n-ar face fata doar cateva la asta…

        Apreciază

  2. mihai said, on iulie 5, 2013 at 7:51 am

    de pilda cand iti cauti un locde munca in presa scrisa nu gasesti altceva decat: la firme de paza, la videochaturi, maseori\maseuze, dame de companie, barman\barmanite, dansatori\dansatoare si alte asemenea locuri de munca care mai de care mai bizare, indiferent ca acel ziar este rom, libera, libertatea, anuntul telefonic etc, cam in asta consta economia romaniei si implicit locurile de munca disponibile, daca mai pot fi numite locuri de munca acestea

    Apreciază

  3. crestinul ortodox said, on iulie 5, 2013 at 10:16 am

    spurcaciune s-a instalat peste tot … in institutiile Statului peste tot pe acest pamint , pina si in Sfanta BISERICA au intrat spurcatii
    mancarea si bautura sunt otravite si spurcate
    a fost indobitocita agresiv natia aceasta prin tehnica manipularii audio -video massmedia care slujeste tatalui minciunii indemnand populatia spre prapastia fara fund …
    totul pleaca de la cap … pestele de la cap se impute si strica
    ori cum va asteptati sa fie Bine pe Acest pamint si Binecuvantarea Lui DUMNEZEU peste noi cand cei pe care i-ati ales slujitori ai lui mamona sunt si coabiteaza cu sarsaila in echipa crezand sarmanii ca faca treaba buna INSA VETI CULEGE ACESTE ROADE AMARE si otravite cand ne vom trezi INSA ….libertate nu va mai fi ….si va fi doar PLATA DUPA FAPTA
    Amin!

    Apreciază

  4. Cami said, on iulie 5, 2013 at 2:57 pm

    Eu una nu stiu ce sa mai zic. Decat sa stam sa scriem nu stiu pe ce site ar trebui sa ne aliem cu un om care inca mai are ceva pentru aceasta tara sa facem un manifest si sa semnam. Daca stam si ne plangem nici Dumnezeu nu mai poate sa faca ceva. De noi depinde absolut tot si toate. Uitati va in jur . Noi parca suntem vrajiti in prostie nu vrem sa intelegem ca cel mai mare defect al acestui popor este „vorba lunga” . Hai sa facem ceva, sa nu mai stam. Astept .ce credeti de ceea ce spun.

    Apreciază

    • saccsiv said, on iulie 5, 2013 at 3:26 pm

      Cami

      Spui:

      „De noi depinde absolut tot si toate”

      Gresesti. Este un concept new age.

      Apreciază

    • Maria said, on iulie 5, 2013 at 6:20 pm

      Cami,
      Draga , de noi nu depinde absolut nimic (decat ca trebuie sa ne rugam ), ci numai de Dumnezeu si Maica Domnului , care sta permanent cu mainile ridicate catre El , cerand indurare pentru omenire .
      Vezi icoana Maicii Domnului de la manastirea Sihastria , pictata de Irineu Protcenco .
      De aceea , inca Dumnezeu nu pierde omenirea de pe pamant , pt ca Maica Domnului se roaga impreuna cu Sfintii , la Dumnezeu , sa ne mai rabde .
      Deci, de noi depinde doar rugaciunea facuta cu smerenie si credinta .

      Apreciază

  5. Viorel P said, on iulie 5, 2013 at 4:50 pm

    „Solutii omenesti, nu mai sunt!” asa spunea bunul parinte Iustin Parvu, deci sa facem…, sa ne adunam…, sa scriem…slabe sanse acum. Dar nu trebuie sa ne intristam, „Osul la treaba, Dragii mei! Genunchiul jos la icoana, rugaciune si post!” spunea si mult imi place sfatul parintelui Amfilohie Branza. Sa ne rugam unii pentru altii, pentru acest popor, pentru copiii si parintiii nostri, si prin exemplul nostru sa aducem oamenii la biserica…nu sa-i gonim, sau sa-i tinem la usa. Asa sa ne ajute DUMNEZEU.

    Apreciază

  6. […] Academician GIURESCU: “Incotro ne indreptam, Doamne?” […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.