SACCSIV – blog ortodox

20 iulie: Sf. Proroc Ilie Tesviteanu. Sa ne rugam pentru ploaie!

Posted in Sfântul si marele Profet Ilie by saccsiv on iulie 20, 2012

Citez integral articolul: Rugaciune potrivita acestui moment

Poporul român este confruntat acum cu multe, multe probleme și are nevoie de o înțelegere bună a lucrurilor pentru a acționa in consecință. Există un freamăt în interiorul acestui popor cu privire la referendum, la starea de criză acută în toate „mădularele” statului, la economie, la învățământ, etc, etc, dar mai mult ca orice avem nevoie să înțelegem această rugăciune, să ne-o însușim și să vedem că rezolvarea tuturor problemelor rezidă în capacitatea noastră de pocăință și de schimbare lăuntrică.
Doamne luminează-ne și ne ajută să ne rugăm și să pătrundem taina acestei rugăciuni pentru seceta verii acesteia dar și a secetei din sufletele noastre:

Rugaciune catre Sfantul Ilie la vreme de seceta
Te cinstim pe tine proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, caci pentru ravna ta intru marirea Domnului Atottiitorului, neputind rabda sa vezi inchinarea la idoli si nelegiuirea fiilor lui Israel, l-ai infruntat pe regele Ahab, calcatorul de lege si pentru pedepsirea acestora prin rugaciune ai cerut de la Dumnezeu foamete de trei ani pe pamantul lui Israel, spre a-l indeparta de idolii netrebnici, pentru ca sa se lase de faradelegi si de nedreptati, sa se intoarca spre unul adevaratul Dumnezeu si spre implinirea sfintelor Sale porunci.
In timp de foamete, preaminunate, ai hranit pe vaduva din Sarepta, iar pe fiul ei cel mort, prin rugaciune l-ai inviat. Dupa trecerea timpului de foamete proorocit, ai adunat pe Muntele Carmelului poporul israelit invechit in pacatosenie si lepadare de Dumnezeu si prin rugaciune foc din cer ai dobandit peste jertfa ta, cu aceasta minune intorcand pe Israel catre Domnul. Pe proorocii cei mincinosi ai lui Baal i-ai rusinat, iar dupa aceea, prin rugaciune, cerul iarasi l-ai deschis si ploaie multa pe pamant ai dobandit, iar pe credinciosii din Israel i-ai umplut de bucurie. Catre tine, preafericitul Domnului Ilie, cu umilinta alergam, noi pacatosii si smeriotii, chinuiti de arsita si seceta : Marturisim ca nu suntem vrednici de mila si de harul lui Dumnezeu; mai curand suntem vrednici pe dreptate de amenintarea aspra a maniei Lui cu tot felul de rele boli, necazuri si jale.
Caci n-am umblat in frica de Dumnezeu, pe calea poruncilor Lui, ci in poftele desfranarii inimilor noastre, si tot felul de greseli fara de numar am savarsit. Faradelegile noastre ne-au intunecat mintea si nu suntem vrednici a ne arata in fata Domnului si a privi la cer.

Marturisim ca si noi ca si vechiul Israel, ne-am indepartat de Domnul Dumnezeul nostru prin faradelegile noastre, si de nu ne inchinam lui Baal si altor idoli netrebnici atunci prin robia patimilor si prin poftele noastre slujim idolului; prin patima imbuibarii si a poftelor slujim idolului lacomiei si al trufiei, idolului mandriei si al ingamfarii si mergem pe urmele impotrivirii fata de Dumnezeu prin naravuri rele si slujim duhului pierzator al veacului.
Marturisim, ca pentru aceea s-a inchis cerul ai s-a facut ca arama, fiindca s-au inchis inimile noastre in fata milei si iubirii adevarate fata de aproapele nostru.
Pentru aceea pamantul s-a uscat si s-a facut neroditor, fiindca nu aducem Domnului nostru roadele faptelor bune.
De aceea, nu ne da ploaie si roua, fiindca nu avem lacrimi de umilinta si roua datatoare de viala a eugetului catre Dumnezeu.
De aceea s-au vestejit toate bucatele si toata iarba campului fiindca s-a uscat in noi tot gandul cel bun.
De aceea s-a intunecat vazduhul pentru ca mintea noastra s-a intunecat de ganduri rele, iar inima noastra s-a intinat de poftele faradelegii.

Marturisim ca si tie, proorocul Domnului suntem nevrednici a ne ruga. Caci tu, om fiind, asemanandu-te noua prin patimi, cu viata ta asemenea ingerilor te-ai facut si ca unul fara trup ai fost inaltat la cer; iar noi prin faptele si gandurile noastre rusinoase, sufletul nostru deopotriva trupului l-am facut.
Tu prin post si priveghere i-ai minunat pe ingeri si pe oameni, iar noi ne-am facut robi necumpătarii si poftelor.
Tu ravneai la slava lui Dumnezeu, noi insa, ne departam de slavirea Domnului si Creatorului nostru si ne rusinam a marturisi preamarit numele Lui.
Tu ai starpit necinstea si deprinderile rele, iar noi ne robim naravurilor lumii potrivnice Domnului mai vartos decit poruncilor Lui si a randuielilor Bisericii.
Si cate pacate si nedreptati n-am savarsit noi pacatosii ! Prin pacatele noastre am istovit indelunga rabdare a Domnului.
Pentru toate acestea dreptul Judecator s-a maniat pe noi si in mania Lui ne-a pedepsit. Deci, cu indrazanala mare fata de Dumnezeu si nadajduind in iubirea ta fata de neamul omenesc, cutezam a te ruga, marite proorocule. Milostiv fii fata de noi nemernicii si nevrednicii, roaga pe Atotbunul Dumnezeu sa nu se manie pe noi pana in sfarsit, ca sa ne piarda pentru faradelegile noastre, ci sa ne trimita pamantului insetat ploaie imbelsugata si curata si sa ne daruiasca roada bogata si bunaintocmirea vazduhului; mijloceste mila Imparatului ceresc, dar nu pentru noi pacatosii si nevrednicii, ci pentru alesii robii Lui care nu si-au plecat genunchii in fata lui Baal al lumii acesteia, pentru blandetea si curatia copiilor, pentru dobitoacele cele necuvantatoare si pentru pasarile cerului, care indura din pricina faradelegilor noastre si pier de foame, de arsita si de sete.
Dobandeste pentru noi prin rugaciunile tale bine-placute lui Dumnezeu : duhul pocaintei si al smereniei, duhul blandetii si al infranarii, al iubirii, al rabdarii, al temerii de Dumnezeu si al bunei cinstiri, ca astfel, intorcandu-ne de la caile necinstei la calea cea dreapta a faptelor bune, sa umblam in lumina poruncilor Domnului si sa ajungem la bunurile fagaduite noua, binecuvantand pe Cel fara de inceput Dumnezeu-Tatal, pe iubitorul de oameni Unul-Nascut Fiul Sau si pe sfintitorul Duh Preasfant, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Cititi va rog si:

20 iulie: Sfantul ILIE Tesviteanul. Proorocul ce va reveni pe pamant in vremea lui antihrist

Sfântul Maritul Prooroc ILIE Tesviteanul

Daca ar veni acum, Sfântul si marele Profet Ilie ar gasi uraciuni precum cele din vremea cand umbla pe pamant …

Viata Sfântului Marit Prooroc ILIE Tesviteanul

20 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iulie 20, 2012 at 2:55 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. un prieten said, on iulie 20, 2012 at 3:02 pm

  Apreciază

 3. un prieten said, on iulie 20, 2012 at 3:13 pm

  Apreciază

 4. un prieten said, on iulie 20, 2012 at 3:22 pm

  Apreciază

 5. daniel said, on iulie 20, 2012 at 3:51 pm

  Sfinte proorocule Ilie, roaga-te la Dumnezeu sa ne dea iertare de pacate si ploaie la buna vreme pentru imbelsugarea roadelor pamantului romanesc!

  Apreciază

 6. daniel said, on iulie 20, 2012 at 4:13 pm

  saccsiv2,
  Am o propunere de dezbatere si de articol in acelas timp. Am observat de ceva vreme ca in biserici, in Bucuresti dar si in unele manastiri si biserici din tara, s-a scurtat prima parte a Liturghiei, cea numita a catehumenilor. Mai exact, s-au scos din Sfanta Liturghie ecteniile care fac referire la cei chemati (”Cei chemati iesiti…„ si uneori si celelalte de dinaintea acestei ectenii). M-am gandit ca poate au fost scoase pentru motivul ca sunt considerate inutile, dat fiind faptul ca nu mai exista catehumeni care se pregatesc pentru a fi botezati. Insa acest argument nu prea sta in picioare pentru ca oricand pot exista catehumeni, chiar si in zilele noastre. Oricand cineva poate sa vina la ortodoxie si poate participa la Liturghie ca si catehumen. Apoi cineva a venit cu alt motiv si anume ca e posibil sa fi fost scoase din cauza unor presiuni externe… ceva de genul: Eliminati discriminarea din Biserica.
  Cred ca ar fi folositor sa dezbatem acest subiect si eventual sa si reactionam atentionand ierarhii asupra acestui abuz de a cenzura Sfanta Liturghie.

  Apreciază

  • STOP RFID 666 said, on iulie 20, 2012 at 5:03 pm

   daniel

   Nu e vorba de discriminare, ci de ecumenism. In occident, dar nu numai, din cauza ecumenismului, multi preoti spun celor care vor sa se boteze ortodox…………ramaneti unde sunteti ca este bine acolo. Deci nu mai exista BISERICA ADEVARATA ci toate bisericile sunt bune.

   Apreciază

   • daniel said, on iulie 20, 2012 at 6:09 pm

    Se poate, dar oricum trebuie sa luam atitudine! Nu se poate sa tacem!

    Apreciază

 7. STOP RFID 666 said, on iulie 20, 2012 at 4:31 pm

  REBELII SIRIENI – A SE INTELEGE MERCENARII ONU SI NATO

  http://www.adevarul.ro/international/Rebelii-sirieni-controleaza-frontiera-Irakul_0_740325976.html

  Apreciază

 8. Pr. Claudiu said, on iulie 20, 2012 at 6:20 pm

  Daniel,
  Iata ce spune Parintele Dumitru Staniloae despre acest lucru (f. lamuritor)
  http://deasaimpartasire.blogspot.ro/2011/03/liturghia-celor-chemati-si-euharistia.html

  Apreciază

 9. […] ce ne zice fratele Daniel la articolulul 20 iulie: Sf. Proroc Ilie Tesviteanu. Sa ne rugam pentru ploaie! Am o propunere de dezbatere si de articol in acelas timp. Am observat de ceva vreme ca in […]

  Apreciază

 10. […] fratele Daniel la articolulul 20 iulie: Sf. Proroc Ilie Tesviteanu. Sa ne rugam pentru ploaie! Am o propunere de dezbatere si de articol in acelas timp. Am observat de ceva vreme ca in biserici, […]

  Apreciază

 11. […] Iata ce ne zice fratele Daniel la articolulul 20 iulie: Sf. Proroc Ilie Tesviteanu. Sa ne rugam pentru ploaie! […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: