SACCSIV – blog ortodox

ASTAZI ÎN CHINA E LOC DIN BELSUG PENTRU LUCRARI MISIONARE – interviu cu un ortodox chinez

Posted in CHINA by saccsiv on decembrie 25, 2011

   Iata ce aflam din articolul ASTĂZI ÎN CHINA E LOC DIN BELŞUG PENTRU LUCRĂRI MISIONARE – interviu cu un creştin ortodox chinez:

Intâlnirea cu Ortodoxia a avut loc abia în 1685, când Împăratul Kangxi a strămutat în preajma Beijingului un sat de ruşi, luaţi prizonieri împreună cu preotul lor. Jumătate de veac mai târziu, se întemeiază la Beijing cea dintâi misiune ortodoxă, de către Arhimandritul rus Ilarion.

Sfârşitul secolului al 19-lea cunoaşte o creştere simţitoare a credincioşilor chinezi ortodocşi, căreia i s-a pus însă capăt în chip sângeros, prin Rebeliunea Boxerilor din 1900. În luna iunie a acelui an au primit moartea mucenicească 222 de dreptslăvitori chinezi, în frunte cu Părintele Mitrofan (Ji). În ciuda unei mici renaşteri între 1934 şi 1946, când Ortodoxia din China l-a avut ca episcop al Shanghaiului pe Sfântul Ioan Maximovici, „Revoluţia Culturală” din 1966 a însemnat nimicirea aproape deplină a Bisericii Ortodoxe Chineze. Atunci au fost distruse şi puţinele biserici rămase în picioare, precum catedrala Sfântului Nicolae din Harbin.

În ziua de astăzi, Ortodoxia nu se numără printre credinţele recunoscute oficial de guvern, dar este „tolerată” existenţa mai multor comunităţi în cuprinsul Chinei continentale. Deoarece în 2005 erau cinci preoţi ortodocşi chinezi în întreaga ţară, un număr de tineri au fost trimişi în seminariile din Rusia. În Hong Kong s-a înfiinţat din 1996 şi o mitropolie sub omoforul Patriarhiei Ecumenice, care întăreşte mărturia ortodoxă în Taiwan şi în restul Asiei de Sud-Est.

În noiembrie 2008, Vasili Romanov, un chinez ortodox din Harbin, a venit în Rusia să studieze la Seminarul Teologic din Belgorod, cu dorinţa de a cunoaşte cultura dreptslăvitoare creştină. Încă de la început, Vasili a câştigat afecţiunea multor seminarişti. În fiecare seară, camera sa adăpostea un grup de prieteni, adunaţi în jurul unei mese pline de căni cu ceai chinezesc. Ceea ce remarci din prima la Vasili este că-i cu neputinţă să fii trist în preajma sa. El a ajuns un exemplu desăvârşit pentru cei din preajmă. Văzându-l, te încredinţezi încă o dată de uimitoarea putere a dragostei creştine care pe toate le biruie.

– Cum ai ajuns în Biserică?

– M-am născut într-o familie de creştini ortodocşi. Bunicul meu a fost preot. În iulie 2008, am mers în Hong Kong, unde am fost botezat de părintele Dionisie Pojdniaev.

– Spune-ne, te rugăm, cum ai ajuns aici, la Belgorod – cine te-a îndrumat?

– Am venit aici la sfatul părintelui Dionisie. Familia mea se trage din neamul albazinilor şi are de multă vreme legături cu Ortodoxia. A fost foarte dificil pentru rudele mele răstimpul în care nu exista în China nici o biserică ortodoxă, dar cu toate acestea şi-au păstrat credinţa. Şi eu doresc să transmit mai departe predaniile noastre ortodoxe către noile generaţii. Misiunea Ortodoxiei este foarte generoasă şi binefăcătoare. Am venit în Rusia purtând conceptul creştin de dragoste, care-i face pe oameni să aibă grijă unul de celălalt – aici am izbutit să primesc toate cele necesare în privinţa asta. Motivul principal este cinstirea lucrării strămoşilor noştri, chinezii ortodocşi. Vreau şi eu să le fiu urmaş pe această cale.

– Cum se înţeleg Ortodoxia şi cultura chineză?

– Păi, amândouă au un concept în comun – să-i iubeşti pe toţi. Confucianismul a avut o mare înrâurire asupra culturii din China. Confucius e cinstit de chinezi ca o divinitate. Nişte cuvinte ale sale rămase celebre sunt „Nu le face altora ce nu vrei să ţi se facă ţie” sau „Un om darnic îi iubeşte pe toţi”. Acest concept al dragostei îl vedem şi în Ortodoxie. Dragostea ne învaţă să ne iubim unii pe alţii, să ne ajutăm. Însă există şi o mare deosebire în aceste două culturi. Chinezii nu se concentrează asupra rugăciunii şi a trăirilor duhovniceşti aşa de mult ca ortodocşii. Ei sunt mult mai superficiali în privinţa asta. Dar avem în China un proverb care zice: „Un om darnic trebuie să facă mari isprăvi ca să fie pildă celorlalţi” – adică ar trebui să facem multe pentru oameni în răstimpul scurtei noastre vieţi. Deşi astăzi Ortodoxia stăruieşte asupra dragostei şi a ajutorului dat celorlalţi, cred că se dă prea multă atenţie doar vieţii lăuntrice. După mine, ortodocşii ar trebui să propovăduiască mult mai mult Cuvântul Domnului şi să lucreze mai mult spre binele oamenilor.

– Spune-ne, te rog, ce planuri de viitor ai.

– În vacanţa de vară am de gând să pun în discuţie problema Ortodoxiei la nivelul guvernului chinez, fiindcă încă nu există o hotărâre oficială care să permită venirea mai multor credincioşi în Rusia, pentru a studia cultura ortodoxă. Doresc să pun problema înrădăcinării unei Biserici Ortodoxe în China şi a trimiterii de studenţi creştini în Rusia, la studii. Guvernul chinez de astăzi are deschidere în privinţa Ortodoxiei, iar legile actuale protejează religia (după perioada de interzicere), ceea ce influenţează în general în bine viaţa societăţii. Nu mai e ca în trecut. Astăzi în China e loc din belşug pentru lucrări misionare, dar prea puţini sunt lucrătorii cei buni…

Traducere şi prezentare: Radu Hagiu

sursa: http://www.familiaortodoxa.ro/

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on decembrie 25, 2011 at 6:34 pm

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. John said, on decembrie 25, 2011 at 6:38 pm

  Ar mai fi si:

  Apreciază

 3. elena c said, on decembrie 25, 2011 at 8:54 pm

  MA bucur foarte mult cand aud ca Ortodoxia ia viata si printre eretici…

  Apreciază

 4. Adrian said, on decembrie 25, 2011 at 9:51 pm

  sa vrut cu orice pret in trecut ca ortodoxia sa dispara din China, da Sf Evanghelie o sa fie propovaduita si numarul bisericilor si al preotilor o sa fie precum in tarile crestine

  Apreciază

 5. miriam said, on decembrie 26, 2011 at 12:49 pm

  Caut de o luna cu disperare 5-6 crestini pentru a merge la I.P.S. Pimen spre a-l ruga sa opreasca aghiazma ecumenista ce are loc in fiecare an de Boboteaza la Siret si nu gasesc. Vorbim de misiune in China, iar la noi ecumenismul prinde radacini, iar ortodocsii nostri critica sub anonimat pe bloguri, merg la conferinte sa se informeze dar cand e vorba de a face ceva concret dau inapoi.

  Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 26, 2011 at 2:06 pm

   miriam

   Pai detaliaza sora mea ce se petrece la Siret, postez un articol, facem si un apel si poate se vor strange si fratii sa mergeti.

   Apreciază

 6. miriam said, on decembrie 26, 2011 at 2:16 pm

  La Siret de vreo 15 ani , in ziua de Boboteaza dupa Liturghie preotii ortodocsi Hapenciuc si Mierla insotiti de crestini merg la apa Siretului unde se intalnesc cu popii romano si greco-catolici oficiind slujba de sfintire a apei impreuna.

  Apreciază

  • saccsiv said, on decembrie 26, 2011 at 2:44 pm

   miriam

   Vrei te rog sa cauti un articol si niste poze, eventual un filmulet?

   Apreciază

 7. miriam said, on decembrie 26, 2011 at 3:09 pm

  Am cautat dar preotii ceilalti din zona sunt fricosi si mi-au dat doar o poza cu procesiunea spre apa Siretului. Eu sunt din Radauti.

  Apreciază

 8. […] ASTAZI ÎN CHINA E LOC DIN BELSUG PENTRU LUCRARI MISIONARE – interviu cu un ortodox chinez. […]

  Apreciază

 9. […] ASTAZI ÎN CHINA E LOC DIN BELSUG PENTRU LUCRARI MISIONARE – interviu cu un ortodox chinez […]

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: