SACCSIV – blog ortodox

Patriarhul DANIEL CATRE RABIN: Un om intelept, promotor al credintei si al pacii … INTREB: Credinta in ce?

Posted in PATRIARHUL DANIEL, RABINI by saccsiv on septembrie 3, 2011

   Citez din articolul Un om înţelept, promotor al credinţei şi al păcii:

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul României, adresat participanţilor la Adunarea festivă dedicată încheierii misiunii în România a Marelui Rabin, Menachem Hacohen, Sinagoga Mare, Bucureşti, miercuri, 31 august 2011:
Eminenţa Voastră, Domnule Mare Rabin,
Excelenţele Voastre,
Distinşi membri ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România,

În cuvântul pe care l-am rostit cu prilejul deschiderii Simpozionului internaţional iudeo-creştin de la Durău, din ziua de 20 iulie 1998, în calitatea noastră de atunci de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Vă adresam, Domnule Mare Rabin, un cald şi prietenesc cuvânt de bun venit în România.
Iată-ne astăzi, la acest moment festiv prilejuit de încheierea misiunii Eminenţei Voastre în România, ca Mare Rabin. Cu acest prilej dorim să subliniem câteva coordonate principale ale relaţiilor dintre Biserica Ortodoxă Română şi Cultul Mozaic, relaţii pe care le-aţi încurajat cu multă dragoste, responsabilitate şi înţelepciune. Am admirat totdeauna modul armonios în care Eminenţa Voastră îmbinaţi credinţa profundă cu o cultură academică vastă, evlavia rugăciunii cu înţelepciunea de-a construi relaţii cu oameni diferiţi, fidelitatea faţă de Tradiţia religioasă cu preocuparea pentru problemele actuale.
Încă de la începutul activităţii Eminenţei Voastre în România, am apreciat îndeosebi gândirea spirituală împletită cu acţiunea socială, prin care aţi unit spiritualitatea profundă a Psalmilor cu morala socială a Profeţilor. Toată această activitate este rezultatul unei solide pregătiri teologice dobândite în timpul studiilor rabinice şi al experienţei obţinute în urma numeroaselor responsabilităţi pe care le-aţi îndeplinit de-a lungul timpului.
Am apreciat, de asemenea, echilibrul şi înţelepciunea pe care le-aţi manifestat în privinţa bunelor relaţii dintre români şi evreii din România, de-a lungul secolelor, relaţii pe care le-aţi caracterizat ca fiind bazate pe prietenie şi înţelegere reciprocă, în pofida unor evenimente întunecate şi regretabile din timpul celui de al II-lea Război Mondial, care trebuie să ne ţină mereu treji spiritual pentru ca astfel de atitudini să nu se mai repete niciodată.
Considerăm că avem o bogăţie spirituală comună izvorâtă din Descoperirea dumnezeiască cuprinsă în Legea dată lui Moise, în Psalmi şi în Profeţi, bogăţie pe care Biserica Ortodoxă o păstrează şi o cultivă permanent în cadrul întregului cult divin.
În acelaşi timp, împreună, iudeii şi creştinii, avem o responsabilitate comună în contextul lumii contemporane, marcată de secularizare şi de îndepărtarea de valorile tradiţionale spirituale iudeo-creştine, care au stat, de altfel, la baza civilizaţiei moderne, în special a celei europene. În acest sens, cele două comunităţi religioase trebuie să-şi manifeste activ misiunea profetică, arătând oamenilor care este voia lui Dumnezeu în viaţa popoarelor, valoarea şi demnitatea fiecărei persoane create după chipul lui Dumnezeu, darul sacru al vieţii umane şi al păcii, precum şi responsabilitatea umană pentru creaţia lui Dumnezeu.
În acest context, un pas concret în direcţia promovării unui dialog interreligios fructuos între cultele din România, bazat pe încredere şi respect reciproc, îl reprezintă constituirea, la iniţiativa Patriarhiei Române, a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, în ziua de 14 aprilie 2011. Principalele sale obiective sunt: promovarea credinţei în Dumnezeu şi a importanţei acesteia în viaţa persoanei şi a societăţii; apărarea şi promovarea fiinţei umane şi a demnităţii ei; manifestarea solidarităţii şi cooperării dintre Culte în domeniul spiritual, cultural, educaţional şi social; respingerea şi descurajarea oricărei forme de extremism etc.
În spirit de apreciere, solidaritate şi cooperare, Vă adresăm, la acest moment al încheierii misiunii spirituale în România a Eminenţei Voastre, cele mai călduroase doriri de sănătate şi ne rugăm lui Dumnezeu să Vă călăuzească paşii spre a-L sluji în continuare cu aceeaşi dragoste şi înţelepciune.
Ne bucurăm să vă revedem ori de câte ori reveniţi în România.
Cu aleasă preţuire şi prietenie,

† DANIEL
Patriarhul României

Comentariu saccsiv:

   Asadar:

o bogăţie spirituală comună

o responsabilitate comună

cele două comunităţi religioase trebuie să-şi manifeste activ misiunea profetică

şi ne rugăm lui Dumnezeu să Vă călăuzească paşii spre a-L sluji în continuare cu aceeaşi dragoste şi înţelepciune.

Acum comparati va rog spusele Patriarhului cu:

Sfantul IOAN GURA DE AUR despre IUDEI: popor blestemat ce SE INCHINA SATANEI, iar sinagoga lor este casa de desfrau … Poate pricep si naucii neoprotestanti ce promoveaza teoria cu kazarii

Cititi va rog si:

FOARTE GRAV: Constituirea Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania. ADUNATURA de ECUMENISM TOTAL: ortodocsi, catolici, sectari, evrei, musulmani …

19 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 3, 2011 at 9:10 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. TheSpiritOfCaptain said, on septembrie 3, 2011 at 11:10 pm

    Uraciunea pustirii pusa la loc de cinste de preaindracitul Daniel,asa cum ii spunea Pr Fageteanu !

    Eu am scris o poezie odata acestui patriarh :
    Preacurvistul Daniel
    Sarpe negru si viclean
    A ucis pe Teoctist
    Facand voia lui satan

    Apreciază

    • Ioan Pelasgul said, on septembrie 4, 2011 at 9:51 am

      @TheSpiritOfCaptain

      Mi-a spus un prieten ce a citit intr-o carte despre formulele de adresare pentru ierarhi.
      Noi spunem: Preafericit, Prea Sfintit, Inalt Preasfintit nu pentru ca ar fi neaparat Sfinti, nici macar pentru ca ar face ei bine, ci pentru ca au fost preaferiti de Dumnezeu(respectiv, preasfintiti, inalt preasfintiti) care le-a dat harul.

      Apreciază

      • colaps said, on septembrie 4, 2011 at 10:26 am

        Da, harul care lipseşte cu desăvârşire de la multe lepre din ziua de azi.

        Harul nu îşi face locaş în cei eretici, hulitori, ecumenişti sau păgâni. Aşa că Daniel nu e patriarh decât cu numirea, preaîndrăcit fiind un mai potrivit apelativ pentru el.

        Apreciază

    • danutza said, on septembrie 4, 2011 at 9:44 pm

      cred ca nu ai de ce sa postezi aici. cred ca ai gresit blogul!!! foloseste-ti talentul cu intelepciune, ca de la Dumnezeu este, ca si actualul patriarh.

      Apreciază

  3. codin said, on septembrie 4, 2011 at 12:29 am

    In Ballentine’s Law Dictionary, editia 1930, apar urmatoarele definitii:

    -human being: see MONSTER. (si face trimitere la cuvantul monstru)
    -monster: a human being by birth, but in some part resembling a lower animal. A monster hath no inheritable blood, and cannot be heir to any land.(Ballentine’s Law Dictionary – 1930)

    Adica fiinta umana este definita ca fiind monstru – o fiinta umana prin nastere, dar in parte asemanatoare cu un animal inferior. Un monstru care nu are sange ereditar si care nu poate mosteni nici un pamant (aprox. – nu poate detine, nici el nici urmasii lui).

    Apreciază

  4. sabin said, on septembrie 4, 2011 at 4:39 am

    Din Talmud

    „Este permis să înşelaţi pe un goi şi să luaţi camătă de la dânsul; dar dacă vindeţi ceva aproapelui vostru (jidovului) sau dacă cumpăraţi ceva de la ei (de la jidovi) vă este oprit să-i înşelaţi” [16] .

    După Talmud, ovreiul poate să înşele pe un goi, pentru că, dacă este scris „să nu faci pagubă aproapelui tău”, – nu este scris „să nu faci pagubă unui goi” [17] .
    „Este sever oprit iudeului să înşele pe aproapele său (adică pe un alt iudeu)… Cel ce a înşelat trebuie să dea îndărăt.
    Dar această prescripţie nu priveşte decât afacerile dintre jidovi. Într-adevăr, este permis unui ovrei să înşele pe un Akum şi, în acest caz, îi este oprit să-i restituie ce a furat pentru că este spus în Sfânta Scriptură: Nu înşela pe fratele tău, – iar ne-ovreii nu sunt fraţii noştri, ci sunt mai rău decât câinii” [18]

    „Dumnezeu a măsurat pământul şi a dat ovreilor pe goimi (adică pe cei ce nu sunt ovrei) cu toate avuturile lor [1]” .

    „Dumnezeu a dat iudeilor putere asupra averii şi a vieţii tuturor popoarelor[2].

    Israel este ca stăpâna casei, căreia bărbatul îi aduce bani. Într-adevăr, fără să îndure greutatea muncii, el trebuie să primească bani de la toate popoarele din lume”[3] .

    Apreciază

  5. Alexandru(Fulger) said, on septembrie 4, 2011 at 8:42 am

    Se promoveaza din ce in ce mai mult religia New Age.

    Apreciază

  6. […] si: Patriarhul DANIEL CATRE RABIN: Un om intelept, promotor al credintei si al pacii … INTREB: Credint… Trimite mai departe:Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in […]

    Apreciază

  7. ortodoxiesaumoarte said, on septembrie 4, 2011 at 2:11 pm

    Nu stau deloc cu mainile in san. Tot apasa acceleratia. Sa ne fereasca Dumnezeu!

    Apreciază

  8. Aquarius said, on septembrie 4, 2011 at 3:02 pm

    Lasati-l ca o sa dea seama de bine si rau!

    Apreciază

  9. dante said, on septembrie 4, 2011 at 3:07 pm

    Daniel…….ce sa-i ceri lui Daniel, cind pentru el singurul dumnezeu este mamona!! Mai trist, este, ca in sminteala lui, ia dupa sine multe suflete. Asa de crestin este el, ca fratele lui nu avea loc in casa parinteasca din satul natal, acesta fiid nevoit sa stea cu toata familia intr-o camera data de la IAS-ul din sat.
    …..dar, poate, Dumnezeu il va lumina in cele din urma si se va intoarce la Hristos.

    Apreciază

  10. STOP RFID 666 said, on septembrie 4, 2011 at 3:11 pm

    MINUNILE VREMURILOR DIN URMA – INCHISORILE COMUNISTE

    Părintele Augustin de la Mănăstirea Aiud oferă o importantă mărturie despre sfinţenia celui care ar putea fi numit Cuviosul Daniil Mărturisitorul:

    “Părintele Daniil a fost băgat într-o iarnă la celula numită Alba sau Frigider, cum i se mai spunea, la temperatura de -30º Celsius. Era o celulă fără geamuri, cu fecale şi urină peste tot, fiindcă acolo erau băgaţi cei care trebuiau să moară – practic erau condamnaţi la moarte prin frig. Erau îmbrăcaţi foarte sumar şi erau lăsaţi acolo cu foarte-foarte puţină mâncare atât înainte de a intra în celula respectivă, cât şi după ce au intrat în celulă.

    Şi părintele a fost băgat cu un medic, un foarte bun prieten de-al părintelui. După ce au fost băgaţi amândoi în celulă de trei gardieni, părintele Daniil s-a aruncat imediat pe burtă, cu mâinile întinse în semnul Sfintei Cruci, cu faţa în toată mizeria de acolo şi i-a spus doctorului: Pune-te pe mine! Doctorul s-a aşezat cu spatele pe spatele lui în aceeaşi poziţie de Sfântă Cruce, iar după ce s-a aşezat i-a spus aşa: Doctore, nu mai spui nimic alt­ceva decât numai atât: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul.

    Şi medicul spunea că în momentul când a început părintele Daniil rugăciunea, a intrat o lumină orbitor de strălucitoare în toată celula şi din clipa respectivă a pierdut noţiunea timpului. După ceva vreme, au fost bruscaţi de gardienii care au intrat în celulă, i-au ridicat de jos, şi după aceea au aflat că au rezistat acolo 8 zile, fără apă, fără mâncare, fără somn, fără nimic de îmbrăcat, la -30° Celsius.

    Torţionarii când au intrat acolo şi când au pus mâna pe părintele Daniil era mai fierbinte decât atunci când l-au adus în celulă, iar în jurul lui totul se topise”.

    Apreciază

  11. Romeo2110 said, on septembrie 5, 2011 at 5:10 am

    Toate Bisericile Ortodoxe sunt stranse cu usa.

    Talmudistii urmaresc, ca bisericile crestine sa accepte mesianismul iudaic, si sa-l introduca in invatatura lor asemenea yehovistilor: va exista un Armaghedon – Israelul va fi atacat de sute de milioane pagani pe care-i va distruge, dupa care va urma o perioada de prosperitate de 1000 de ani – intr-o lume condusa de un mesia universal (antihrist). Acest tip de invataturi castiga teren in lumea neoprotestanta. La Vatican pe vremea lui Ioan Paul al II lea, un cor evreiesc a cantat in cadrul unei intalniri multi religioase: Il astepta pe ‘mesia’.
    Probabil ca se vor face presiuni asupra teologilor ortodocsi ca sa fie introduse in ortodoxie si asemenea invataturi, care sunt potrivnice predaniei Sfointilor Parinti.

    O fi aceasta declaratie raul cel mai mic posibil ? Se va dori aprindera menoriei si de catre ierarhi ortodocsi ?

    PS: La inceputul anilor 90, in suplimentul religios al Ziarului Cotidianul (al greco-catolicului Ion Ratiu), intr-un articol se arata ca in Marea Britanie, Sf Ioan Gura de Aur era considerat antisemit. Pe vremea cand in Romania se dorea caderea cripto-comunismului iliescian, informatia a trecut neobservata; azi insa mesajul e clar: cumparati-va cartile Sf Ioan Gura de Aur, cata vreme le mai gasiti: si sunt destule.

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on septembrie 5, 2011 at 7:34 am

      Multe din scrierile Sfintilor Parinti pot fi gasite la Biblioteca Teologica Digitala. Printre ele colectia „Parinti si scriitori bisericesti” si „Filocalia”.

      Pr. Vasile

      Apreciază

  12. NUMASONERIEI said, on septembrie 5, 2011 at 8:57 am

    „Pe Stapanul si pe Patriarhul nostru Daniel, Doamne il pazeste“.
    „Intru multi ani, intru multi ani…”
    „“Intai pomeneste, Doamne, pe Preafericitul Parintele nostru Daniel, …”

    Ereticul este pomenit in continuare la Dumnezeiestile Slujbe, fiind primit in manastiri si parohii cu mult fast si supunere smerita. Pe la spate, „ecumenismul este erezie”, dar in fata ii aplaudam! Jalnic…
    Pr Vasile, pe apologeticum la acel articol cu PF n’ati mai raspuns…

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on septembrie 5, 2011 at 2:02 pm

      @NUMASONERIEI
      Frate, crezi ca am timp sa raspund la toate prostiile si provocarile ce se scriu pe bloguri? Nu. Am si altceva mai bun de facut.

      Sa stii ca sfintele canoane trebuie respectate nu numai de clerici, ci si de mireni. Iar conform acestora, mirenilor nu le este ingaduit sa judeca sau sa cleveteasca pe clerici. Cu atat mai mult sa-i faca eretici.
      Clericii sunt si ei oameni ca si noi, luati dintre noi, fiecare cu pacatele lui personale. Insa un mirean nu poate acuza si judeca un cleric de erezie, pentru ca nu are acest drept.

      Fii atent la ceea ce spun! Ii putem acuza pe unii clerici si ierarhi de multe pacate personale, si cine nu are pacate personale, dar este prea mult sa-i facem eretici. Si daca unii clerici sau ierarhi gresesc in atitudini si declaratii, nu-i dreptul nostru de a-i acuza si declara eretici. Asta daca cu adevarat vrei sa ramai un crestin binecredincios care respecta randuielile sfintelor canoane.

      Nu-ti place de comportamentul sau declaratiile unui cleric? Nu-l urma. Dar sa-l declari eretic, inseamna sa te pui in locul sinodului sa judeci si sa dai sentinte. Insa asa ceva sfintele canoane nu-ti ingaduie.

      Da ecumenismul este erezia ereziilor si unul dintre marile pericole care pandeste BO, insa nu este ingaduit mirenilor sa condamne clericii, iar clericilor sa condamne ierarhii, mai ales in probleme dogmatice.

      Iata cum stau lucrurile.
      Daca ii conside pe ierarhii ecumenisti eretici, ajung sa judec precum stilistii ca, alaturi de ei, toti membrii BOR sunt eretici pentru pacatele altora (ierarhilor). Insa eu refuz sa cred ca sunt eretic de vreme ce nu mi-am schimbat cu nimic credinta primita din mosi stramosi. Refuz sa cred ca pacatele altora, fie ele si ale ierarhilor ma pot scoate pe mine din BO si din comuniunea cu Hristos pe care il marturisesc la fel din copilarie, ca si parintii si inaintasii mei. Refuz sa cred ca BO se reduce la ierarhie. In BO ierarhul nu-l inlocuieste pe Hristos si nici nu-i ia locul, pentru ca Hristos este capul Bisericii si este prezent in Biserica si El calauzeste Biserica pana la sfarsitul veacurilor.

      Daca nu ne pastram buna cuviinta si smerenia riscam sa cadem chiar noi in erezia donatista.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • NUMASONERIEI said, on septembrie 5, 2011 at 3:36 pm

        Parinte, judecati-l pe pr Adrian Fageteanu care l-a facut ERETIC pe Patriarhul Daniel! Imi scrieti de pacate personale, de judecarea ierarhului, de „presupuse cleveteli” dar uitati ce zic Sfintii Parinti de erezie, de ierarhii eretici! “Stiind ca este erezie, sa fugi de erezie, incit nici sa te impartasesti cu ei, nici sa-i pomenesti la dumnezeiasca liturghie” zice Sfantul Teodor Studitul.

        Cititi aici, si lasati „noua teologie”: http://orthologos.blogspot.com/2008/08/sfintii-parinti-despre-ecumenism.html

        Ce ziceti sfintia voastra de pacate si erezie este exact contrariul! Pentru pacate sa’i acoperim pe ierarhi, insa cand este vorba de erezie, in nici un caz! De unde vine teologia asta pe care o propovaduiti?
        Nu noi ii „declaram” eretici, ci ei insisi prin faptele, actiunile si gesturile lor apostate! Dovezi aveti destule pe internet, nu este necesar sa mai dau copy/paste pentru ca le stiti foarte bine! Dar totusi inchideti ochii…

        Ziceti ca ecumenismul este erezie dar cum e posibil sa existe erezie fara eretici, ecumenism fara ecumenisti?

        Lasati stilistii… e acelasi bau-bau in stilul razboinicilor! Cand ceva nu le place, vin cu bau-baul schismei… Eu sunt madular BOR, insa actualul Patriarhul este un eretic clar!
        Refuzati cam multe lucruri care, bineinteles nu va plac! Ierarhul pe care’l pomeniti daca este eretic,va desparte de Hristos! Mergeti la Sfintii Parinti si lasati parerile personale!

        Daca maine Patriarhul Daniel vine la parohia sfintiei voastre, il primiti cu urari de bine, „intru multi ani” ca altfel riscati sa va pierdeti locul! Ori marturisim cu adevarat, ori tacem din gura, fara a minti poporul!

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.