SACCSIV – blog ortodox

Pomenirea Sfintilor Martiri Voievodul CONSTANTIN BRANCOVEANU, împreuna cu fiii sai

Posted in Calendar Ortodox, CONSTANTIN BRANCOVEANU by saccsiv on august 16, 2011

Acatistul Sfintilor Brancoveni

   În luna august, în ziua a saisprezecea, pomenirea Sfintilor Martiri Binecredinciosului Voievod Constantin Brâncoveanu, împreuna cu fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, care au patimit pentru Hristos la anul 1714.

Acest binecredincios si de Hristos iubitor Voievod al Tarii Românesti s-a nascut la anul 1654 din parinti de bun neam, dupa tata fiind coborâtor din voievodul Matei Basarab, iar dupa mama, nepot al voievodului Serban Cantacuzino, în timpul caruia la anul 1688 s-a tiparit pentru întâia data în întregime Sfânta Scriptura în limba româna.

Ramas orfan de tata înca din pruncie, tânarul Constantin a fost crescut de catre unchiul sau, stolnicul Constantin Cantacuzino, cel mai învatat boier al vremii sale. Acesta s-a îngrijit sa-i puna dascali întelepti spre a primi învatatura aleasa. Pentru iscusinta si întelepciunea sa Constantin a primit înalte dregatorii, bucurându-se de multa cinstire înca din tinerete.

Dupa moartea voievodului Serban Cantacuzino la anul 1688, luna octombrie în 29 de zile, la staruintele tuturor boierilor si dregatorilor tarii, vrednicul Constantin Brâncoveanu primi scaunul de domn al Tarii Românesti, fiind uns de catre mitropolitul Teodosie. Împodobit de Dumnezeu cu daruri alese, el a cârmuit tara cu adânca pricepere si înalta priveghere, cu blândete si rabdare crestineasca.

Luând în ajutor pe Hristos, împaratul veacurilor si având pilda pe vrednicii sai înaintasi, Constantin voievod, îsi începu slavita domnie punând temelia celei mai mari mânastiri ctitorite de el, cea de la Hurezi, unde si-a pregatit si loc de vesnica odihna. Nenumarate sunt însa bisericile si mânastirile ridicate sau înzestrate de milostivul si evlaviosul domnitor pe tot cuprinsul Tarii Românesti.

Darnicia si purtarea de grija a evlaviosului Voievod Constantin Brâncoveanu nu se vor opri însa la hotarele Tarii Românesti, ci se vor întinde si la fratii români din Moldova si din Transilvania, fiind vrednice de pomenit si multele ajutoare trimise dreptcredinciosilor crestini aflati în suferinta pe meleagurile siriene, caucasiene si arabe, precum si la toate locurile sfinte ale Rasaritului.

   Se întâmpla deci ca în Saptamâna Patimilor, în anul de la Hristos 1714 a trimis sultanul turcilor, Ahmed al III-lea, multime de ostasi de l-au luat pe Constantin Voda cu fiii si ginerii sai si în jalea tuturor locuitorilor orasului Bucuresti l-au dus la înalta Poarta. Aici crestinul Voievod si fiul sau cel mare au fost chinuiti cumplit de catre necredinciosi vreme de patru luni, fiind supusi la amarnice suferinte”.

Dupa aproape 25 de ani de stralucita domnie i-a fost dat marelui Voievod Constantin Brâncoveanu, din iconomia lui Dumnezeu, sa-si încununeze fruntea, el si cei patru fii ai sai Constantin, Stefan, Radu si Matei, precum si sfetnicul sau Ianache, cu coroana sfânta a muceniciei pentru credinta ortodoxa, pe care au marturisit-o si nu au parasit-o nici în fata calaului pagân.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, la 15 august, când Dreptcredinciosul Voievod Constantin Brâncoveanul împlinea 60 de ani, primi sfârsitul mucenicesc prin sabie împreuna cu fiii sai: Constantin, Stefan, Radu si Matei si cu sfetnicul sau Ianache, în cetatea Sfântului Constantin cel Mare, la Constantinopol, în anul 1714. Trupurile martirizate au fost apoi aruncate de necredinciosi în mare, de unde au fost culese de crestini milostivi, care le-au îngropat în taina si cu evlavie nu departe de Constantinopol, în insula Halchi, în biserica mânastirii Maicii Domnului.

   Osemintele Sfântului Voievod Martir au fost aduse în tara la anul 1720 de catre doamna Marica, sotia sa si înmormântate în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitoria sa, unde de atunci si pâna în zilele noastre vegheaza lumina candelei care aminteste locul de odihna al Voievodului.

   Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Cititi va rog si:

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august16.htm

   Iata ce mai aflam din articolul Martiriul Brâncovenilor:

La 15 August 1714, de Sf. Maria Mare, când împlinea 60 de ani, iar Doamna Maria îsi serba onomastica, Constantin Brâncoveanu a fost dus la locul de osânda Ialy Chisc (Chioscul Marii).

Erau prezenti sultanul Ahmed al III-lea, marele vizir Gin Ali, reprezentantii “crestinatatii apusene – Franta, Anglia, Imperiul Habsburgic, Rusiei – care nu refuzasera invitatia chiar în ziua de Sf. Maria” (Nicolae Iorga), alaturi de numerosi privitori. Li s’a îngaduit sa-si faca o ultima rugaciu-ne, dupa care sultanul le-a oferit viata daca trec la mahomedanism. Del Chiaro noteaza raspunsul demn al Voievodului “Împarate ! Averea mea, cât a fost, tu ai luat-o, dar de legea mea crestina nu ma las ! În ea m’am nascut si am trait, în ea vreau sa mor. Pamântul tarii mele l-am umplut cu biserici crestinesti si, acum, la batrânete, sa ma închin în geamiile voastre turcesti ? Nu, Împarate ! Mosia mi-am aparat, credinta mi-am pazit. În credinta mea vreau sa închid ochii, eu si feciorii mei”. Apoi si-a încurajat fiii astfel : “Fiilor, aveti curaj ! Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta pamânteasca. Nu ne-au mai ramas decât sufletele, sa nu le pierdem si pe ele, ci sa le aducem curate în fata Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sa spalam pacatele noastre cu sângele nostru !”

Sultanul a dat semnalul executiei. Primul fu decapitat visternicul Ianache Vacarescu, apoi cei patru fii ai Domnului : Constantin, Stefan, Radu si micutul Matei (11 ani).

Înmarmurit de durere, Domnul murmura : “Doamne, fie voia Ta”, dupa care i s’a taiat si lui capul. Nicolae Iorga nota : “La capatul celei mai zguduitoare tragedii, ce n’are pereche în analele sângeroase ale sultanilor de odinioara, numai atunci s’a pus capat celor mai strasnice clipe pe care le poate suferi vreodata un suflet omenesc. Capul Domnului nu s’a putut dezlipi de trup, la lovitura nedibace, poate miloasa, a calaului, si, gramada, trupul batrânului parinte a cazut în tarâna udata de sângele tuturor copiiilor sai”. Cele sase trupuri decapitate au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele “purtate în prajini” pe ulitele cetatii, au fost înfipte la o poarta a Seraiului si tinute acolo trei zile, dupa care au fost aruncate în mare. Crestinii piosi au pescuit trupurile si le-au înmormântat, pe ascuns, în biserica Adormirii Maicii Domnului din insula Halchi. Osemintele Voievodului-Martir au fost aduse în tara de sotia sa, Doamna Maria, în 1720 si îngropate pe ascuns în biserica Sf. Gheoghe-Nou din Capitala. Mormântul a fost acoperit de o placa de marmora alba, fara nume, iar identificarea s’a facut dupa descoperirea, în 1914, a unei candele de argint cu înscriptia : “Aici odihnesc oasele fericitului Domn, Io, Constantin Brâncoveanu Basarab Voievod”.

Cronica vremii ni-l descrie pe Brâncoveanu ca un “Domn pravoslavnic, cu dragoste si râvna crestina. Credinta, acest sentiment sublim, i-a calauzit întreaga viata si i-a fost sprijinul cel mai puternic în ceasul crâncen al mortii. El a lasat în sufletul poporului amintirea unui domn crestin bun si drept, iar în arta operele create în epoca sa arata ca deasupra suferintelor zilnice si a pericolelor neîntrerupte, gândul lui stia sa se elibereze si sa urce la Dumnezeu, purtat de aripile curate ale credintei”.

La doua secole de la moartea-i martirica, la 15 August 1914, Mitopolitul Primat dr. Conon Aramescu a savârsit primul parastas oficial la mormântul Voievodului. A doua pomenire oficiala s’a facut la 21 Mai 1934, când sicriul cu moastele sale a fost depus în catedrala patriarhala, iar dr. Miron Cristea, Patriarhul de atunci, a savârsit un parastas în prezenta Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române si a Familiei Regale. A treia comemorare oficiala a avut loc la 29 Octombrie 1988 – la împlinirea a trei secole de la urcarea sa pe tron – printr’o slujba de pomenire oficiata de ierarhi si preoti în frunte cu P. F. Patriarh Teoctist.

La 20 Iunie 1992 Biserica Ortodoxa Româna a canonizat pe Martirii Brâncoveni, stabilindu-le zi de pomenire la 16 August (pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului).

In zilele de 15-16 August 1992 au avut loc la Bucuresti si Hurezi-Vâlcea ceremoniile proclamarii canonizarilor Sf. Martiri Brâncoveni, în prezenta membrilor Sf. Sinod, în frunte cu P. F. Patriarhul Teoctist, si a mii de credinciosi, care-si exprimau respectul si recunostinta pentru singurul Domnitor Român care a preferat moartea martirica fata de alternativa trecerii la mahomedanism.

Acum ne putem pleca genunchii si aprinde o lumânare de ceara curata la mormântul Voievodului-Martir Constantin Brâncoveanu de la biserica Sf. Gheorghe-Nou din Bucuresti, exemplu de credinta dusa pâna la jertfa.

   Comentariu saccsiv:

Enache Văcărescu era ginerele domnitorului si a fost decapitat primul. Au urmat fiii cei mari. Înspăimântat, Matei, mezinul, a fost gata să renunțe la creștinism: “Dă-mi voie să-mi trăiesc tinerețea. Mai bine vreau să fiu mahomedan decât să mor nevinovat”. Brâncoveanu s-a împotrivit, iar călăul i-a retezat și capul copilului.

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nostalgicul said, on august 16, 2011 at 12:28 pm

    270,000 Organic Farmers Sue Monsanto!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    http://www.growswitch.com/blog/2011/07/270000-organic-farmers-sue-monsanto/

    Apreciază

  2. saccsiv said, on august 16, 2011 at 12:29 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

    • Sergiu said, on august 16, 2011 at 2:42 pm

      Uite aici un articol interesant, sunt câteva detalii foarte importante desăre Antonio Maria Del Chiaro.

      „Puţină lume ştie, iar istoricii au “neglijat” total unele fapte aparent banale. Unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Constantin Brâncoveanu era secretarul său, Antonio Maria Del Chiaro, un evreu de origine italiană care a trăit multă vreme în Valahia. Potrivit istoricului francmasonic Horia Nestorescu Bălceşti, temeliile francmasoneriei în Ţările Române au fost puse de acesta [Ibidem, pag.262]. Cât de sincere puteau fi relaţiile dintre un iudeu francmason şi un creştin adevărat este uşor de bănuit [Idem]. Antonio Maria Del Chiaro a fost martor la procesul şi execuţia lui Brâncoveanu. Nimeni nu s-a întrebat în ce calitate? [Idem]. Antonio Maria Del Chiaro a fost impus de Înalta Poartă secretar şi al urmaşului lui Constantin Brâncoveanu, Ştefan Cantacuzino [Idem]. După 16 …………..”

      http://www.calauzaortodoxa.ro/calauza/sfinti-parinti/ce-putem-invata-din-martiriul-lui-constantin-brancoveanu-si-a-copiilor-sai-p3/

      Apreciază

    • Sergiu said, on august 16, 2011 at 2:52 pm

      Şi aici e cartea „Revoluţiile Valahiei”

      Apreciază

  3. danutza said, on august 16, 2011 at 1:21 pm

    sfintii martiri brancoveni sunt exemplu de urmat pt noi toti. cati vom avea aceasta credinta si tarie sa ne vedem copiii ucisi si sa primim moartea cu demnaitate , asa cum a facut-o sfantul Brancoveanu?

    Apreciază

  4. TheSpiritOfCaptain said, on august 16, 2011 at 2:14 pm

    Sfintilor Brancoveni rugativa pentru noi !

    Astazi a venit un preot de la Letca Veche,jud Giurgiu,daca stiti,despre icoana facatoare de minuni de acolo,avea un glas ca meirea,a fost pus sa tina predica,o predica incantatoare,despre brancoveni,dragostae de neam,patriotism,despre cei care pleaca din tara,destrama familii,sa avem grija,sa nu pierdem credinta,ca asta ne-a ami ramas,ca fugim dupa bani peste tot si pierdem sufletul….incantator,si despre secte,ca traim veacurile din urma !

    Mare este Voda Brancoveanu,si pilda graitoare a alsat pana la sfarsitul veacului,nu ne mai taie turcu capu cu sabia,ne batjocoreste evreul traditiile si isi bat joc de noi in ultimul hal pri mass media detinuta de ei si alte mijloace de pervertire

    Apreciază

  5. Altarul Ortodox said, on august 16, 2011 at 5:24 pm

    Sfinti Martiri Brancoveni http:altarulortodox.blogspot.com/
    http://altarulortodox.blogspot.com/2011/08/sf-martiri-brancoveni-constantin-voda.html

    Apreciază

  6. ayan said, on august 17, 2011 at 9:13 am

    “Cum au murit Constantin Brancoveanu si copiii Sai. “
    Extras din “Seminte duhovnicesti “ – un caiet al Parintelui Arsenie Boca

    Plenipotentiarul Venetian la Tarigrad , Andreea Memno , a fost de fata in ziua de 15 august ( Sfanta Maria ) 1714 , la scena executiei lui Constantin Brancoveanu Voda si a menbrilor familiei sale , ucisi din porunca sultanului Ahmet . In scrisoaraea sa catre dogele Venetiei , plenipotentiarul sau raporteaza astfel :

    “Duminca 15 august de dimineata s-a taiat capul batranului principe al Valahiei , tuturor fiilor lui si unui boier care ai era vistier .
    Iata cum s- a facut :
    Inca de dimineata sultanul Ahmet se puse intr-un caic imparatesc si veni la seraiul zis foisorul Ialikiacs , pe canalul marii Negre , in fata caruia era o mica piata , unde au adus pe Brancoveanu Voiveod , pe cei patru baieti ai lui si pe vistierul Vacarescu , i-au pus in genunchi unul langa altul , la oarecare departare , un gade le-a scos caciulile din cap si sultanul i-a mustrat , facandu-i haini . Apoi le detera voie a face o scurta rugaciune.
    Inainte de a se ridica securea asupra capului lor, fura intrebati de voiesc sa se faca turci si atunci vor fi iertati .
    Glasul cel innabusit de credinta al batranului Brancoveanu rasuna si zise , spaimantat de aceasta insulta :
    “ – Fiii mei !! Iata, toate avutiile si tot ce am avut , am pierdut . Sa nu ne pierdem ins asufletele ! Stati tare si barbateste , dragii mei , si nu bagati seama de moarte : priviti la Hristos , Mantuitorul nostru , cate a rabdat pentru noi si cu ce moarte de ocara a murit ; credeti tare intru aceasta si nu va miscati , nici va clatiti din credinta cea pravoslavnica pentru viata si lumea aceasta .”
    La aceste cuvinte , Ahmet se facu ca un leu turbat si porunci sa li se taie capetele.
    Gadele infiorator , ridica securea si capul marelui vistier Rnache Vacarescu se rostogoli pe pamant . Apoi se incepu cu uciderea copiilor . Cand gadele eridica securea la capul feciorului celui mai tanar al domnitorului , Beizadea Mateias – numai de 16 ani – acesta se ingrozi d espaima . Sarmanul copilas , vazand atata sange de la fratiii lui si de la Vacarescu , se ruga de sultan sa-l ierte , fagaduindu-i ca se va face turc . Insa parintele sa , Domnul , al carui cap cazu in urma , infrunta pe fiul sau si zise : “Mai bine mori in legea crestineasca decat sa te faci pagan , lepadandu-te de Iisus Hristos , pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant . “
    Copilasul asculta si ridicand capul , cu glas ingeresc zise gadelui : “ Vreau sa mor crestin , loveste ! “ .
    In urma ucise si pe Brancoveanu .
    O , Doamne ! O , Doamne ! Pana imi tremura cand va scriu , Excelenta , ceea ce am vazut …..
    Ma intreb ( daca ) putut-a fi de fata cineva sa nu fi plans , vazand capul nevinovatului Mateias , tanar-tinerel , rostogolindu-se pe jos , langa capul parintelui sau , care se apropiase de al copilului …parea a-l imbratisa….
    Gadelele , stropit de sangele crestinesc , face un salut sultanului si se retrage . Sultanul , insotit de plenipotentiarii Germaniei , Rusiei , Angliei , se ridica sa plece . Vazandu-i cu ochii inlacrimati , spuse sultanul ca regreta acum ceea ce a savarsit “.

    Apreciază

  7. […] Pomenirea Sfintilor Martiri Voievodul CONSTANTIN BRANCOVEANU, împreuna cu fiii sai […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.