SACCSIV – blog ortodox

Pe vremea lui Ceausescu se promova literatura new age

Posted in CEAUSESCU, NEW AGE, OZN by saccsiv on iunie 28, 2011

   Iata comentariul fratelui kosk postat la articolul VIMANA – detaliile despre asa zisele antice aparate de zbor performante au fost transmise de DRACI …:

pai DA, exista legatura directa intre comunism si literatura new age. Pe timpul lui Ceausescu s-au editat multe carti nimicitoare pentru suflet. Autori precum D Farcas, D Davidovici, I Hobana, D Apostol ,V Kernbach, F Gheorghita e.t.c..toti astia au otravit o generatie cu minciuna despre “fenomenul ozn”. curios( sau nu) ca partidul comunist, altminteri extrem de scrupulos in cenzura, a dat liber ufolatrilor. io am aflat de “vimane” pe vremea lui ceasca. chiar din maculatura lui D Farcas, care apropo, acum scrie la “Magazin” revista de “stiinta”. lupul asta anti-crestin apare(si) pe la pro-tv.

Comentariu saccsiv:

   Intr-adevar era o literatura new age ce nu se limita doar la fenomenul OZN. Gaseai informatii despre performantele lama tibetani, despre omuletii non terestri din China, despre tehnologii stravechi, despre luna – satelit artificial, telekinezie, telepatie, etc.

Terenul era astfel pregatit si publicul a acceptat cu usurinta dupa 1989 reviste precum „Paranormal” sau autori precum Ion Tugui. Adica new age in intregul sau.

Sa nu uitam ca nu era doar un regim anti crestin, ci de multe ori satanist in manifestare:

SATANISTA ELENA CEAUSESCU: “Jos porcaria!”, iar Biserica Sfanta Vineri a fost demolata, caci Patriarhul Teoctist nu s-a opus. Doi ani dupa aceea satanista a fost impuscata precum un caine …

Si ca teoriile new age, ratacirile indo tibetane sau „invataturile” vechilor egipteni erau acceptate si promovate de stalpii stangii:

STANGA, NOUA ORDINE MONDIALA si ANTIHRISTUL. Ampla analiza plecand de la discursul premierului Gordon Brown in care Il invoca pe Dumnezeu, cerand o Noua Ordine Mondiala, in timpul unei predici la catedrala Sf. Paul

De fapt, reala NOUA ORDINE MONDIALA este de stanga:

Ultima revolutie: NOUA ORDINE MONDIALA reala impotriva falsei “Noi Ordini Mondiale”

In aceste conditii, chiar daca blocul comunist imbratisase ateismul, iar in particular regimul Ceausescu renuntate la unele puncte forte ale stangii (avort, homosexualitate) si promova un soi de patriotism, elemente ale stangii primare si ale new age s-au pastrat, caci asa i-au indemnat dracii …

De aceea toata ratacirea asta new age nu prinde doar la tineri, ci si la maturii ce efectiv s-au hranit cu ea in anii tineretii lor. Si sa nu uitam ca literatura celor insirati de fratele kosk reprezenta un soi de evadare din cotidianul cenusiu. Era un fel de alternativa permisa. Chiar daca tirajele nu erau mari, acest gen de carti se citeau de foarte multi, caci circulau intens, imprumutate de la unii la altii.

 

52 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iunie 28, 2011 at 5:00 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. gerica64 said, on iunie 28, 2011 at 5:26 pm

    Pe vremea lui Ceausescu se facea yoga la greu meditatie trascedentala, a iesit si un scandal cu „meditatia” asta.Bivolaru isi facea de cap nu- l oprea nimeni din activitate.Am cunoscut multi yoghini in zona libera de comunism din Piata Universitati care au fost toba de yoga dar s-au intors la ortodoxie.Omul se schimba dintr-un satanist feroce, poti vedea cel mai bun ostas al lui Hristos caci Dumnezeu mari minuni face.

    Apreciază

  3. Ioan C. said, on iunie 28, 2011 at 5:50 pm

    ” Luaţi aminte să nu vă fure minţile cineva cu filozofia şi cu deşarta înşelăciune din predania omenească, după înţelesurile cele slabe ale lumii şi nu după Hristos.” ( Coloseni 2, 8).

    Apreciază

    • Ioan C. said, on iunie 28, 2011 at 5:52 pm

      Cat despre credinta in extraterestri:
      ” Iar de basmele cele lumeşti şi băbeşti, fereşte-te şi deprinde-te cu dreapta credinţă.” ( I Timotei 4, 7).

      Apreciază

  4. sol said, on iunie 28, 2011 at 6:14 pm

    eu imi amintesc ca toate cartile care nu erau de propaganda bolsevica sau din gandirea revolutionara a to’asului si to’asei se gaseau greu, doar pe pile si spaga. asa si-a cladit mama mea o bibilioteca ce cuprinde absolut toate domeniile, de la literatura sf pana la clasicii rusi si romanele lui Jane Austen… dand cadouri fetei de la librarie. deci nu cred ca se promova….
    fenomenul a fost mai degraba semisubversiv, sau tolerat, caci nu incurca prea mult pe cei de la putere, asa cum o facea crestinismul. ( pe care familia conducatoare il ura ).

    Apreciază

    • saccsiv said, on iunie 28, 2011 at 6:27 pm

      sol

      Gresesti. Erau chiar emisiuni la radio. Ce spui tu se limiteaza la ultimii ani, cand nu gaseai chiar aproape nimic, de la mancare pana la ciorapi de dama, de la pantofi si pana la carti.

      Apreciază

      • sol said, on iunie 28, 2011 at 7:05 pm

        se poate sa ai tu dreptate… eu am comentat doar despre anii pe care i-am trait si mi-i amintesc.

        Apreciază

    • vantelegar said, on iunie 28, 2011 at 6:36 pm

      sunt de acord cu tine.nu a fost promovat nimic(punctul meu de vedere)ci lumea era avida de astfel de literatura care era diferita de toata propaganda socialista iar literatura asta ‘ezoterica’ era in contradictie cu tot ce iesea pe linie de partid.greseala enorma pentru ca i-a indemnat pe multi sa se indeparteze de ortodoxism.cred ca multi din scriitorii enumerati de kosh au fot rataciti, nu neaparat instigatori .

      Apreciază

      • sol said, on iunie 28, 2011 at 7:08 pm

        da, si eu cred ca lumea era derutata si-si cauta propriul drum,prin hatisuri, evitand autostrada „omului de tip nou”.

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 28, 2011 at 8:06 pm

        vantelegar

        Daca n-o promova, nu vedea lumina tiparului aceasta literatura si nici la radio nu ascultai ratacirile lor.

        Cu propaganda a fost intoxicat poporul doar in ultimii ani. Dar „domnia” lui a inceput din anii 60. Ani incomparabili cu ultimii. Si chiar si in anii 70 propaganda nu ajunsese la nivel de greata. Erau ani de deschidere spre occident. Cand chiar gaseai oarece presa vestica tara. Televiziunea nu avea doar doua ore si gaseai tot soiul de carti. Atunci a explodat literatura new age si la noi.

        Tarziu s-a strans surubul si s-a strans cu totul, de nu mai gaseai nici mancare, nici carti.

        Apreciază

  5. TheSpiritOfCaptain said, on iunie 28, 2011 at 6:31 pm

    pai cand va zice omu de satanismul comunist,voi nu si nu,ca erau fabrici si traia lumea bine..

    Apreciază

  6. Tutenstine said, on iunie 28, 2011 at 7:12 pm

    Totul a mers bine pana cand ceausescu s-a casatorit cu elena.Ea i-a bagat in cap tampenii.

    Apreciază

  7. Ion de la Chiuiesti said, on iunie 28, 2011 at 7:45 pm

    „Pe de-o parte, comunismul consideră omul drept un mecanism care produce unelte, iar pe de alta capitalismul îndumnezeieşte banii, iar omul nu este altceva decât o unitate de producţie şi consum. În esenţă, se pleacă de la acelaşi fundament. Bine a spus cineva că cele două, comunismul şi capitalismul, sânt de fapt aceeaşi fiară cu două capete şi că, indiferent de care vei fi înghiţit, în acelaşi stomac vei ajunge!”

    spunea Parintele Epifanie Theodoropulos, TOATĂ VIAŢA NOASTRĂ LUI
    HRISTOS DUMNEZEU SĂ O DĂM, Ed. Predania

    Apreciază

  8. costea said, on iunie 28, 2011 at 8:02 pm

    Cele mai cunoscute carti de genul asta din perioada aceea au fost Enigmele Terrei – Horia Matei, Banuiala unei umbre – Ludvik Soucek, Amintiri din viitor – Erik von Daniken, Colegii mei din nestiut – Doru Davidovici. Cam toate acrediteaza ideea existentei extraterestrilor si a faptului ca pamantul a fost vizitat de ei in trecut (paleoastronautica). Daniken abereaza rau, gaseste „dovezi” si in Biblie a fost dat si pe Discovery.

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on iunie 28, 2011 at 8:15 pm

      Ce poti sa astepti de la niste evrei? Oricum, aceste carti erau destul de rare si nu cred ca pe vremea aceea au avut prea mare impact in randul tinerilor. Educatia comunista a pregatuit doar terenul pentru ce avea sa vina dupa 1989. Comunismul a creat un vid spiritual care dupa 1989 a fost umplut cu teorii new age.

      Amintesc aici 2 carti ale profesorului Bruno Wurtz, care desi nu era ortodox, a demascat din 1989 fenomenul new age, care la noi era inca neconoscut. Cartile sunt „Confruntari pe teme contemporane” si „New Age”, ultima tiparita in mai multe editii incepand cu 1992.

      Dintre parintii duhovnici care au scris cu curaj impotriva new age si a satanismului amintesc pe parintele Ioanichie Balan, care de prin 1993 a inceput sa scrie contra new age, satanismul in muzica rock, buletinele electronice si a ecumenismului. El este cel care a tiparit pentru prima data „Ortodoxia si religia viitorului” si l-a facut cunoscut in Romania pe parintele Serafim Rose. Tot el a tradus pentru prima data „Sufletul dupa moarte”. Asta a fost prima si dupa ea „Ortodoxia si religia viitorului”. Apoi au aparut si alte scrieri ale parintelui Serafim Rose.

      In primii ani dupa 1989 in Bucuresti se tineau conferinte despre crestinism si yoga, in care unii incercau sa atraga in ghiveciul new age si ortodoxia. Si tot atunci se discuta in conferite si despre pericolul new age.

      Vesnica pomenire parintelui Ioanichie!

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 28, 2011 at 8:25 pm

        Pr. Vasile

        Impact a avut, caci iata, majoritatea celor maturi ce posteaza aici au citit o parte din ele. Acesti frati s-au trezit, alti insa …

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on iunie 28, 2011 at 8:49 pm

        @saccsiv

        Am trait in acele vremuri in carte colindam librariile si anticariatele zilnic dupa carti. Despre yoga n-am gasit carti nici in anticariate, daramite in librarii. Cea mai cunscuta carte pe carte au si citit-o prin 1976-1977 era una scrisa de Tufoi despre Hata Yoga (partea cea mai inofensiva din sistemele Yoga) Era prezentata ca pe o gimnastica. De acolo am aflat ca exista mai multe sisteme yoga si erau enumerate, dar sa gasesti literatura tradusa si publicata despre acestea nu. Din propriile constatari pot sa spun ca nici Hata Yoga cu exercitiile ei nu este chiar asa de inofensiva, chiar si in conditiile in care nu ai habar de religii orientale, hinduism sau budism.
        Abia prin 1983 am cumparat o cartilie mica format un pic mai mic de A6 despre tehnici de relaxare prin antrenament autogen. Eram in armata si o citeam fara sa stiu ca imediat ce fusese publicata a si fost retrasa de pe piata. M-a vazut cu ea un coleg si mia spus pe soptite ca nu-i bine sa o citesc pentru ca este carte interzisa. Am ramas surprins sa aflu aceasta de vreme ce o cumparasem in acea luna din librarie. Era cred in vremea cand a izbucnit scandalul cu meditatia transcedentala la noi, cu Gelu Voican Voiculescu.

        Acele tehnici de relaxare erau prezentate ca metode terapeutice de relaxare si eliberare de stres.

        Prea putin conteaza persoanele noastre ale celor care scriem aici. Eu am citit sute de carti din diverse domenii , inclusiv teologie si nu m-am lasat influentat de ele. Cei care pretind ca au fost influentati de cele cateva carti aparule la noi pe aceste teme inainte de 1989, au ajuns asa pentru ca au trait intr-un vid spiritual, sau altfel spus nu prea au fost dusi pe la biserica.

        Nebunia a inceput dupa 1990, cad pe piata au aparut sute de titluri de carti despre yoga, inclusiv tantra yoga, arte martiale, religii si filosofii orientale, ocultism, magie, spiritism, teosofie, antroposofie, new age s.a.
        Prea putin stiu ca exista traduse in limba romana zeci de carti din scrierile lui Rudolf Steiner, toate disponibile pe net.

        Cat mi-a stat in putere am digitalizat zeci de carti duhovnicesti, Filocalia si PSB-urile ca sa le pun la dispozitia fratilor mei romani de pretutindeni. M-as bucura la activitatea inceputa de mine sa fie dusa mai departe si de alti frati.

        Pr. Vasile

        Apreciază

      • saccsiv said, on iunie 29, 2011 at 9:07 am

        Pr. Vasile

        Pai nu. Nici n-am zis ca se promova un new age total, care sa includa si yoga.

        Si da, a influentat, caci exista maturi chiar crestini ce considera ca exista extraterestrii, calatorie in timp, universuri paralele, ca a existat Atlantida, ca e de bine cu telekinezia, „bioenergia”, „puterea e in noi”, etc.

        Apreciază

      • Pr. Vasile said, on iunie 29, 2011 at 2:46 pm

        @saccsiv

        Este greu de cuantificat influentele. Putem insa relata faptele, in masura in care ne mai aducem aminte.
        Am observat si eu prin anii 1987-1989 o schimbare de directie in politica editoriala si in presa scrisa. Da, era o deschidere spre spiritual, una destul de voalata, dar nu spre spiritualitatea crestina, ci spre o spiritualitate sincretista.
        Un mare impact sincretist au avut scrierile lui Vasile Andru.
        Inainte de 1989 nu stiam de new age. Am aflat abia dupa ce am citit cartile lui Bruno Wurtz.
        Daca este sa vorbim de carti, atunci pot confirma ca au inceput sa se tipareasca carti cu continut sincretist (de nuanta new age) cu catia ani inainte de 1989.

        Dar sa nu uitati ceea ce s-a intamplat in primii ani dupa 1990. Atunci au aparut ca ciupercile dupa ploaie zeci de revista si zeci de carti cu continut ezoteric, ocultism, magie, yoga, radiestezie s.a.

        Pr. Vasile

        Apreciază

  9. Pr. Vasile said, on iunie 28, 2011 at 8:27 pm

    @kery

    Frate, cine crede in extraterestri ii si vede. „Extraterestri” sunt demoni.
    In rest nu prea ai habar de teologie chiar daca ti se pare ca ai stii multe. De fapt ti se pare ca stii si amesteri SF-ul cu realitatea. Exista multe feluri de drogare si chi se drogheaza ajunge sa transforme SF-ul in realitatea lui, dar pe care o crede a tuturor.

    Dintotdeauna a existat o literatura apocrifa sau oculta, insa niciodata nu a foost acceptata ca revelata de Dumnezeu. Literatura oculta este revelata de demoni, sau daca vrei poti sa-i numesti extraterestri.

    Am studiat fenomenul OZN multi ani pe la inceputul anilor ’80. Putini insa au sesizat ca asa-zisii extraterestri etalau o tehnologie adaptata mentalitatii oamenilor din fiarcare epoca. In antichitate pe cer nu apareau ONZ-uri in forma de disc, dirijabil sau trabuc, ci sub forma de corabii cu panze si cu ancoara.

    Astecii detineau aparate de zbor in forma de disc si se plimbau cu ele prin aer. Exista marturii scrise despre aceste vehicole, insa cei care se plimbau cu ele erau oameni si nu extraterestri. Spaniolii le-au confiscat si le-au topit ca sa extraga aurul din care erau facute.

    Ocultismul si gnosticismul a avut mereu tendinta de a asimila orice credinta religioasa sau sistem filosofic. Pentru ei toate religiile sunt bune, dar incomplete, exact cum predica astazi ecumenistii.

    Pr. Vasile

    Apreciază

  10. gerica64 said, on iunie 28, 2011 at 8:33 pm

    Mama lor de extraterestri ai vazut vreunul?Si daca ai vazut ala era un drac care se plictisea. Nu stiu pe ce va bazati cum vedeti pe cer un fulger globular, balon meteorologic, drone militare,zmee,numai zic de alte iluzi optice gata au venit extraterestri.Mare lucru pentru draci sa produca tot felul de smecheri optice.A pus Danutza un articol cu un arhimandrit care spune ca prosti vor sta cu gura cascata la cer sa astepte extraterestri sa le aduca cadouri.

    Apreciază

    • mircea said, on iunie 28, 2011 at 9:04 pm

      Pai a fost si un film in care „doamnele” erau in extaz ca OZN -ul il va aduce pe Elvis :). Fara gluma, asa va fi…

      Apreciază

  11. gerica64 said, on iunie 28, 2011 at 9:00 pm

    Parinte Vasile eu nu cred ca azteci aveau mijloace de deplasare in aer si metalice.Si daca sa zicem ca aveau cu ce combustibil le ridicau de la pamant?Ar mai fi varianta electromagnetismului da nu cred ca stiau azteci de asa ceva.

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on iunie 28, 2011 at 9:53 pm

      @gerica64

      Si de ce nu crezi, doar pentru ca este inexplicabila? Am studiat foarte multa literatura ca sa ma dumiresc ce este cu fenomenul OZN. In cartile aparute la noi despre OZN-uri nu prea gasesti multe informatii din istorie, pentru ca se limiteaza doar la cazurile studiate dupa cel de-al doilea razboi mondial.

      Marturia aceasta despre asteci este pastrata in documentele ramase de la conchistadori, mai precis de la Hernando Cortez. El povesteste despre aceste vehicule zburatoare. Preotii catolici au tras concluzia ca sunt obiecte posedate de demoni, au ucis pe „pagani” si au topit aceste obiecte ca sa extraga aurul pe din care erau construite.

      Aparatele acelea erau construite dintr-un aliaj necunoscut intre aur si un metal de culoare alb (arginitiu) stralucitor. Am incercat sa depistez metalul misterios studiind istoria chimiei si a descoperirii elementelor chimice, dar nu prea am reusit.

      Cum se crea forta portanta? Era creata prin vibratiile provocate de lovirea obiectului de catre ocupant. Controlul directiei se facea prin schimbarea centrului de greutate al corpului.

      Aminteste-ti cate inventii are Nicolai Tesla tinute si acum la secret.

      Stii de „desenele” din desertul Nasca? Ele sunt trasate prin gramezi de pietre asezate pe diverse linii a caror configuratie se poate vedea doar din aer. Adeptii extraterestrilor zic ca asa ceva a putut fi facut doar de fiinte extraterestre care detineau aparate de zbor. Insa pentru cine studiaza istoria poate afla ca aparatele sunt de origine cat se poate de terestra.

      Pr. Vasile

      Apreciază

  12. Pr. Vasile said, on iunie 28, 2011 at 9:39 pm

    Referitor la literatura, pana in 1965 se traducea numai din rusa, si doar rusii erau considerati cei mai buni specialisti. Nu mai tin minte ce s-a tradus intre 1965-1975, eram prea mic. Insa citeam „Stiinta si tehnice” cu regularitate si „Tehnium”, reviste la care eram abonat. Singura revista full color, la standard occidental era revista „URSS”. O alta revista interesanta la acea vreme erau „Lumea”. Se faceau traduceri in acea vreme si din autori occidentali, insa doar a literaturii ce putea fi folosita impotriva crestinismului si a religiei.
    Carti tehnice si de stiinta sau filosofie au inceput sa se traduca mai mult dupa 1980, iar dupa 1985 a inceput sa se observe o oarecare deschidere catre spiritualitatea tim new age, insa foarte voalat.

    Una din primele carti care m-au surprins prin ideile lansate a fost cea a lui Cecil Folescu, Ce este universul?, in care lansa ideea ca universul a aparut din nimic. Cartea a aparut prin 1986-1987.

    Pr. Vasile

    Apreciază

  13. Romeo2110 said, on iunie 29, 2011 at 4:47 am

    Alte carti new age: Erik von Daninken – Amintiri despre viitor, Dulcan Constantin – Inteligenta materiei, carti de yoga, serialul Zidul taceriii din revista Saptamana incep anilor 70.
    Cenzura a fost luata pe nepregatite. Majoritatea argumentelor aveau aparenta uneui stiinte, care incepea sa apara.

    Apreciază

  14. Romeo2110 said, on iunie 29, 2011 at 5:00 am

    In anii 60-70 aparea revista „Veac nou” a asociatiei de prietelie URSS-Romania (ARLUS). Semana cu revista Magazin. Aici am aflat despre ispravile unui oarecara Hary Houdini (un fel de Wolf Messing, Uri Gheller sa David Cpoerfild). Asta in URSS-ul lui ultracomunistului Brejnev. Si cenzura sovietica avea brese.

    Apreciază

  15. Florin said, on iunie 29, 2011 at 5:24 am

    Eu inainte de revolutie am citit carti din astea la greu. Se gaseau din abundenta. Va amintiti de Shambala? Parca asa se numea nu stiu ce tinut… 🙂 Despre ozn-uri am citit o tona de carti si articole. Pe mine de toate cartile astea m-a lecuit tot o carte. „Ortodoxia si religia viitorului” de Serafim Rose.

    Apreciază

    • Pr. Vasile said, on iunie 29, 2011 at 2:52 pm

      @Florin

      Shambala este un asa-zis tinut subpamantean, unde traiesc cei care conduc lumea din umbra.
      Mie Shambala ma duce cu gandul la demoni si la iad. Nu-i exclus sa existe asemenea locuri in care sa stea ascunsi stapanitorii din umbra ai lumii. De ce? Pentru ca si astazi aflam ca elitele isi fac culcusuri tot in pamant.
      In concluzie, Shambala este tinutul unei lumi intunecate.

      Pr. Vasile

      Apreciază

      • STOP RFID 666 said, on iunie 30, 2011 at 8:04 pm

        Pr. Vasile

        Mai nou se vorbeste de pamantul gol prin interior si de nu stiu ce specialisti care tot se invart pe la polul nord ( ca sa caute vreo gaura ceva, sau sa se intalneasca fata in fata cu demonii?). Si asta tot la demoni si iad ma duce cu gandul.

        Apreciază

  16. trecutprezentviitor said, on iunie 29, 2011 at 7:46 am

    Paste iarba pe care o cunosti. Ratacirile new age, sa ramana la altii. Noi avem ortodoxia noastra drapta si inteleapta.

    Apreciază

  17. […] Pe vremea lui Ceausescu se promova literatura new age […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.