SACCSIV – blog ortodox

e-Guvernare: Guvernul lucreaza de zor la IDENTITATEA ELECTRONICA a romanilor. Etapa decisiva spre DOCUMENTUL UNIC

Posted in CIPURI, e-GUVERNARE by saccsiv on iunie 17, 2011

Citesc din articolul Guvernanții le pregătesc românilor o identitate electronică:

Aveți portofelul plin de carduri și hâr­tiuțe cu parole? Ministrul comunicațiilor și-a propus să le înlocuiască cu un singur card, lansând o aplicație de management al identității electronice.

Pe măsură ce instituțiile statului lansează tot mai multe servicii eGuvernare, de la plata taxelor la cardul de sănătate, autentificarea utilizatorilor devine o problemă din ce în ce mai acută. Astfel, noua strategie a Ministerului Comunicațiilor va pune accent și pe necesitatea implementării unui sistem centralizat de management al identității electronice. Ce înseamnă acest lucru?

„Acum, avem un sistem de identificare pentru plățile electronice, reprezentat de userul și parola pe care oamenii le primesc“, explică pentru Capital Valerian Vreme, ministrul comunicațiilor. „Cei de la CNAS au și ei propriul lor sistem de management al identității, acel card de sănătate care este acum în lucru, iar alte instituții au sistemele lor. Noi vrem să dezvoltăm o aplicație majoră care, în final, să reprezinte un management al identității unic pentru statul român“, a mai spus el.

Practic, este vorba de realizarea unei platforme centrale, care va conține datele de identificare ale cetățenilor, care va putea fi accesată prin mai multe modalități, de la cardul electronic la chiar telefonul mobil, explică ministrul.

„Nu reinventăm roata. Și telefonul este un mijloc de identificare. Am văzut sistemul în Estonia și mă duc în Austria să-l mai văd. Sistemul trimite un SMS pe numărul de telefon înregistrat la ei cu un cod de verificare. Este un element în plus de securitate“, explică Vreme.

Demersurile pentru crearea platformei au început deja, cu înființarea unei comisii inter-ministeriale, conduse de Ministerul Comunicațiilor, dar în care Ministerul Afacerilor Interne are, practic, cel mai important rol.

„Urmează să rezolvăm problema fondurilor“, spune ministrul Vreme. „Eu intenționez să dezvolt aplicația pe fonduri europene, cu beneficiar unic, așa cum a făcut CNAS. Va trebui să găsim un culoar astfel încât o entitate să poată aplica și apoi să dezvolte sistemul“, mai spune el. Studiile sunt deja făcute și, odată rezolvată problema accesării fondurilor, se va putea trece la faza următoare, organizarea lici­tației pentru realizarea platformei, până la finele anului. Valerian Vreme nu a dorit să facă o estimare a valorii la care ar putea ajunge acest proiect. „Mergem pe licitații, și prețul final poate fi de zece ori mai mic“, a argumentat el.

   Lansarea programată pentru 2012

Ministrul spune că, în opinia lui, platforma ar putea fi realizată în 12 luni, fiind gata înainte de anul 2013. Implementarea modalităților de identificare ar putea dura însă mai mult, deoarece sunt implicate mai multe tipuri de instituții. „În ceea ce priveşte autentificarea cu telefonul, este necesară o sincronizare cu bazele de date ale operatorilor, dar astea sunt aspecte tehnice care se vor rezolva ulterior“, exemplifică el. „Eu o tratez ca fiind o aplicație de urgență maximă pentru România“, subliniază Vreme.

Odată lansată, platforma va permite autorităților locale să lanseze mai rapid anumite aplicații pe care le consideră necesare. Pentru că autentificarea va respecta în totalitate legea protecției cu caracter personal, spre deosebire de alte aplicații care funcționează în prezent. „Spre exemplu, sunt platforme în care accesul se face pe bază de CNP, iar legea nu permite acest lucru“, a mai spus el.
Exemple europene
Germania Cardul electronic de identitate este folosit din noiembrie 2010 și poate fi folosit pentru aplicații de eGuvernare, autentificarea făcându-se cu ajutorul unui PIN. Costul unui card este de 28,8 euro.

   Estonia Cardul a fost introdus în sep­tembrie 2007, utilizarea sa fiind destul de diversificată: servicii de eGuvernare, plata transportului în comun, vot electronic, document de călătorie, instrument de identificare pe forumurile unor  site-uri de știri. Costul cardului este de 24,28 euro.

   Belgia Cardul electronic de identitate a fost introdus în 2005 și poate fi folosit pentru accesarea unor servicii precum eGuvernare, eBanking sau eHealth. Autentificarea unei tranzacții, a posesorului sau folosirea semnăturii digitale necesită introducerea unui PIN. Costul unui card este de aproximativ 12,5 euro.

Cititi va rog si:

PIRAMIDA e-GUVERNARII

Agenda Digitala Europa 2020: Orice roman va avea si in lumea virtuala o identitate. Aspectul hard va fi cardul de identitate cu cip sau cardul de sanatate. DACA NICI CAND NE-O SPUN PE FATA NU PRICEPEM …

VIDEO: Lansare GHISEUL.RO

 

16 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. saccsiv said, on iunie 17, 2011 at 4:52 am

  Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

  https://saccsiv.wordpress.com/about/

  Apreciază

 2. Ioan C. said, on iunie 17, 2011 at 6:14 am

  DESPRE FIARA/ ANTIHRIST SI 666

  ” 3. Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credinţă şi nu se va da pe faţă omul nelegiuirii, fiul pierzării,
  4. Potrivnicul, care se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu, sau se cinsteşte cu închinare, aşa încât să se aşeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu.
  5. Nu vă aduceţi aminte că, pe când eram încă la voi, vă spuneam aceste lucruri?
  6. Şi acum ştiţi ce-l opreşte, ca să nu se arate decât la vremea lui.
  7. Pentru că taina fărădelegii se şi lucrează, până când cel care o împiedică acum va fi dat la o parte.
  8. Şi atunci se va arăta cel fără de lege, pe care Domnul Iisus îl va ucide cu suflarea gurii Sale şi-l va nimici cu strălucirea venirii Sale.
  9. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoţită de tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase,
  10. Şi de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca ei să se mântuiască. ” ( II Tesaloniceni 2, 3- 10).

  ” 16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
  17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
  18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.” ( Apocalipsa 13, 16- 18).


  9. Şi al treilea înger a venit după ei, strigând cu glas puternic: Cine se închină fiarei şi chipului ei şi primeşte semnul ei pe fruntea lui, sau pe mâna lui,
  10. Va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei Sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului.
  11. Şi fumul chinului lor se siue în vecii vecilor. Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei.” ( Apocalipsa 14, 9- 11).

  Apreciază

  • Ioan C. said, on iunie 17, 2011 at 6:31 am

   ” 23. Atunci, de vă va zice cineva: Iată, Mesia este aici sau dincolo, să nu-l credeţi.
   24. Căci se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.
   25. Iată, v-am spus de mai înainte.
   26. Deci, de vă vor zice vouă: Iată este în pustie, să nu ieşiţi; iată este în cămări, să nu credeţi.” ( Matei 24, 23- 26).

   Apreciază

 3. Dumitru said, on iunie 17, 2011 at 10:34 am

  Eu tocmai am primit un articol de la Parintele Eugen Tanasescu-Realizator la Radio Dobrogea si purtator de cuvant al Arhipiscopiei Tomisului sa acceptam actele de identitate cu cip sa va rog sa cititi in intregime articolul de pe http://botosaneanulortodox.blogspot.com/.L-am publicat ca sa vedeti cum talmacesc unii parinti Sfanta Scriptura

  Apreciază

  • saccsiv said, on iunie 17, 2011 at 10:45 am

   Dumitru

   Mai pune te rog link-ul inca o data.

   Apreciază

   • Dumitru said, on iunie 17, 2011 at 10:47 am

    Eu tocmai am primit un articol de la Parintele Eugen Tanasescu-Realizator la Radio Dobrogea si purtator de cuvant al Arhipiscopiei Tomisului sa acceptam actele de identitate cu cip sa va rog sa cititi in intregime articolul de pe http://botosaneanulortodox.blogspot.com/.L-am publicat ca sa vedeti cum talmacesc unii parinti Sfanta Scriptura
    http://botosaneanulortodox.blogspot.com/

    Apreciază

   • saccsiv said, on iunie 17, 2011 at 10:49 am

    Pr. Eugen Tanasescu, Directorul Media al Arhiepiscopiei Tomisului: NU VA EXISTA nici SEMNUL FIAREI 666, nici ANTIHRISTUL …

    https://saccsiv.wordpress.com/2011/03/10/pr-eugen-tanasescu-directorul-media-al-arhiepiscopiei-tomisului-nu-va-exista-nici-semnul-fiarei-666-nici-antihristul/

    Apreciază

   • STOP RFID 666 said, on iunie 17, 2011 at 12:21 pm

    @saccsiv

    Cred ca ar trebui sa vorbim un pic de semnatura electronica. De la 1 iulie orice persoana juridica este obligata sa-si achizitioneze o semnatura electronica ce valoreaza 50 euro pe an. Sa vedem daca Noua Dreapta sau Axa se inregimenteaza in dictatura electronica. Daca o fac inseamna ca au cazut si nu cred ca mai are rost sa ne batem capul cu ei.

    Apreciază

   • danutza said, on iunie 17, 2011 at 12:44 pm

    e acelasi articol publicat pe siteul crestinortodox!!!! cred ca se mandreste parintele cu el sau e pus sa il raspandeasca. dumitru, am o intrebare: l-ai primit acest articol, pt ca parintele e impotriva blogurilor sau cel putin asa spune. se contrazice oare?

    Apreciază

   • saccsiv said, on iunie 17, 2011 at 12:54 pm

    danutza

    Chiar.

    Botosaneanul

    Fa te rog un istoric.

    Apreciază

   • Pr. Vasile said, on iunie 17, 2011 at 4:03 pm

    @STOP RFID 666

    Semnatura electronica nu-i tot una cu documentele electronice de identitate. rebuie sa intelegi ca aceasta semnatura este la fel ca si cea clasica. se aplica pe anumite documente pe care trebuie sa le semnezi. Ca le semnezi olograf sau electronic este tot una. Diferenta consta ca documentele semnate electronic pot fi trimise pe cale electronica.

    Eu imi semnez si imi criptez mesajele de multa vreme cu semnatura electronica PGP, pe care o schimb cu corespondentii mei. Nu ma intereseaza semnatura in sine, ci criptarea mesajelor.

    Cheia dupa care sunt extrase si sortate datele este CNP-ul.

    Ca vrem sau nu vrem, fiecare avem un dosar electronic, in care adaugam fel de fel de date. Unele sunt adunate de institutiile statului CNSAS, ITM, CNAS, evidenta polulatiei, fisc, primarii etc., altele le oferim noi atunci cand ne legitimam cu documente electronice sau nu la supermarketuri, benzinarii, hoteluri, banci, bancomate etc.

    Pr. Vasile

    Apreciază

 4. STOP RFID 666 said, on iunie 17, 2011 at 6:10 pm

  @Pr. Vasile

  Nu sunt de acord cu punctul dvs. de vedere. Semnatura electronica este mai mult decat pare. Eu am fost o data la BRD pentru a schimba niste bani si am semnat electronic si de atunci am evitat BRD. Am fost la alta banca de am schimbat banii. Eu cred ca aceasta semnatura este periculoasa. Din ce punct de vedere? Daca pana acum actele erau semnate pe foaie acum se cere semnatura electronica. Valabilitatea semnaturii olografe pe foaie se poate depista prin expertiza de catre un expert. Dar ce ne facem in cazul semnaturii electronice caci ea nu se poate expertiza. Asadar daca avem ,,norocul,, sa ne sparga cineva parola ne-am ars. Poate cineva sa-mi puna semnatura de exemplu pe un act ca eu i-mi vand casa si eu nu stiu nimic. Poate ca sunt paranoic dar eu asa vad lucrurile. Timpul va demonstra daca am sau nu dreptate dar intuitia mea functioneaza foarte bine. Alta problema cu semnatura electronica este ca are functia de urmarire si spionare. Eu nu cred ca un crestin adevarat care are o firma nu-si va pune probleme de constiinta daca achizitioneaza semnatura electronica. Poate ca aceasta semnatura va tine loc si de act cu cip. Nu stim. Semnatura are un loc important in viata omului si cred ca digitalizarea acesteia este punctul lor forte in E-GUVERNARE si DICTATURA BIOMETRICA.

  Apreciază

  • Pr. Vasile said, on iunie 17, 2011 at 7:03 pm

   @STOP RFID 666

   Semnatura electronica nu poate tine loc de act de identitate, insa un act de identitate electronic poate contine si semnatura electronica.
   Sa nu crezi ca incurajez folosirea semnaturii electronice. Ca orice fisier digital poate fi sparta extrem de usor.

   Fiemele comerciale ca firmele, insa ce te faci ca toate centrele eparhiale si protopopiatele sunt obligate sa depuna declaratia 112 cu semnatura electronica? Nu am auzit pe nici un oficial din BOR sa comenteze aceasta semnatura. Mai mult exista in administratia bisericeasca preoti (ignoranti) care incurajeaza folosirea semnaturii electronice si in legatura cu bancile.

   Pr. Vasile

   Apreciază

 5. agerstress said, on iunie 18, 2011 at 9:26 pm

  Semnatura electronica pe documente importante sau ca mijloc de autentificare pentru tranzactii importante este un compromis inacceptabil. Orice novice in ale IT-ului stie cat de usor poate fi interceptata (cu programe spyware adecvate ca nu traim in lumea imaginara ideala a vreunui ministru cretin) si dupa parerea mea merita sabotat informatic acest proiect la toate nivelurile tocmai pentru a-i arata viciile inainte ca acesta sa devina un pericol public.
  In plus, una e semnatura generata aleatoriu cu PGP sau GNUPG si alta e semnatura cumparata de la nu stiu ce companie contra unei sume (nejustificate) de bani, semnatura care poate contine in cel de-al doilea caz, si un string de genul „….slujitorul fiarei cu numarul xyz…” sau „…666…” pe undeva in insiruirea de caractere alfanumerice (si nu numai) ce alcatuiesc respectiva semnatura., mai mult, aceste informatii sau declaratii asumate de nevoie in mod inconstient pot fi criptate in corpul respectivei semnaturi si o vei folosi fara sa stii vreodata cu ce „identitate” semnezi de fapt.

  Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: