SACCSIV – blog ortodox

NU ESTE VREDNIC! Parintele Ieronim Cretu va fi hirotonit in treapta arhieriei. Dar el a slujit si s-a impartasit cu ereticii … SA NU TACEM!

Posted in ECUMENISM, IERONIM CRETU by saccsiv on mai 17, 2011

Citez din articolul INADMISIBILĂ ÎMPĂRTĂŞIRE CU ERETICII. ARHIMANDRITUL IERONIM CREŢU PASIBIL DE CATERISIRE PENTRU CĂ S-A ÎMPĂRTĂŞIT CU ERETICII, NU DE PROMOVARE ÎN TREAPTA ARHIERIEI! NEVREDNIC ESTE! ANAXIOS!! (VIDEO):



Un apropiat de-al meu mi-a trimis pe e-mail un link catre un blog recent-creat, semnalandu-mi o postare interesanta din acela, chiar socanta – de unde ii vine si numele blogului “Ortho Shoc”  – in care sunt redate  doua filmulete via Youtube de la o celebrare ecumenista din anul 2009 din insula Patmos (in Grecia, in locul unde Sf. Ap. Ioan a scris Apocalipsa!). Titlul postarii suna provocator si chiar ingrijorator: “Episcopul ales Ieronim Sinaitul a slujit si s-a impartasit cu ereticii in insula Patmos in anul 2009“. Este datata 25 martie a.c. *(de Buna-Vestire?). In aceasta postare autorul face referire la parintele Ieronim Cretu, care din 1994 este reprezentantul Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, fiind ales pe 29 octombrie 2009 ca Episcop Vicar Patriarhal, cu titulatura “Sinaitul”.

Din cate cunosc eu acesta nici pana acum nu a fost hirotonit in treapta arhieriei. De ce?… pai mirati-va si voi!  Zvonurile care circula deja de ceva vreme cu ajutorul e-mail-ului incep sa confirme temerile multora in ceea ce priveste stransa apropiere a acestuia de ecumenisti,  anume “relatia speciala” pe care ar avea-o cu ei; relatie pe care, se pare, unii dintre sinodali cred ca o cunosc mai bine. De aceea, poate, am si gasit pe cativa ortodocsi comentand pe net, in ceea ce priveste hirotonia întru arhiereu a lui Ieronim Cretu, astfel: “Se pare ca Sinodul BOR incearca sa pastreze omerta sau studiaza posibilele reactii”

Din biografia lui aflam ca timp de un an, “[…] între 14 octombrie 1992 şi 28 februarie 1993, a participat la sesiunea de iarnă a Institutului Ecumenic de la Bossey, sub auspiciile Universităţii din Geneva şi ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor, unde a prezentat lucrarea „Teofaniile biblice. Studiu pentru o mai mare inclusivitate a folosirii imaginilor sacre în viaţa Bisericilor“[…]“. Acest lucru spune, cred, cate ceva despre orientarea acestuia in ceea ce priveste problema prezentei ecumenismului in viata Bisericii Ortodoxe.

Fotografiile de pe blog plaseaza evenimentul din Patmos in luna septembrie (vezi titlul de protocol, ex: “grecia-sept-2009-906″), acest lucru fiind deosebit de interesant, deoarece peste numai o luna Ieronim Cretu este ales episcop vicar patriarhal. Vorbim, deci, de un eveniment anterior alegerii sale in demnitatea de episcop, astfel ca titlul ales de bloggar este impropriu sau incorect: “Episcopul ales Ieronim Sinaitul a slujit si s-a impartasit cu ereticii…”, deoarece inca nu era ales episcop la acea data.  Cu toate acestea, vina lui este destul de mare, chiar daca s-o fi dus acolo ca delegat. Si asta spune multe…

Dupa opinia mea, identificarea lui in fotografiile si inregistrarile postate se poate face destul de usor, datorita calitatii satisfacatoare a pozelor şi a clipurilor video, dar si a fizionomiei si a trasaturilor fizice specifice lui, care sunt aproape inconfundabile. De remarcat este si faptul ca evenimentul a fost filmat nu pe ascuns, ci la vedere, de mai multe camere de filmat, astfel ca acesta nu pare sa se fi ferit deloc de faptul ca cineva l-ar putea identifica ulterior.

Filmuletele sunt postate pe Youtube pe 14 octombrie 2009 (de Sf. Cuv. Parascheva) si arata detailat momentul impartasirii celor prezenti din mai multe potire si de catre preoti din diverse confesiuni religioase. Fundalul muzical al slujbei este oferit in limba latina si engleza. Nu cred ca stie foarte multe lume de aceste inregistrari. Blogul Ortho Shoc avea pana la data postarii acestui articol doar 830 de accesari, iar pe Youtube un clip avea 993 de vizualizari, iar celalalt 1206. Adica putin, mai ales cand ne gandim ca nu toti vizitatorii de acolo sunt romani. Chiar si pe net exista foarte putine resurse despre ce s-a intamplat acolo, cel putin eu nu am gasit mare lucru.

Despre Festivalul Anual de Muzica Religioasa din Patmos am gasit decat ca este intitulat “The Divine Revelation of Music” (Revelatia divina a muzicii) si are loc acolo inca din anul 2001, fiind organizat de autoritatile locale si guvernamentale, in colaborare cu manastirea Sf. Ioan din Patmos si fiind pus sub auspiciile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Din 2003 festivalul este finantat de catre Centrul Cultural Municipal Patmos si are loc de fiecare data la sfarsitul lui august si inceputul lui septembrie la teatrul construit pe locul unde Sf. Ap. Ioan a avut revelatia divina. Festivalul gazduieste trupe nationale si internationale, diverse orchestre, precum si grupuri muzicale religioase.

Din cate vad eu se pare ca festivalul de muzica este doar un paravan pentru activitatea ecumenista ce-si propune celebrarea in comun si adogmatica a Tainei Euharistiei de catre membrii diverselor confesiuni religioase, chiar daca momentan aceasta se realizeaza in potire separate, dar la aceeasi masa si cu aceleasi prescuri. Nu mai spun ca toti acei credinciosi prezenti se puteau impartasi din mana unui preot de la alta confesiune, precum si invers, un preot de la o anumita confesiune religioasa putea impartasi un credincios de alta credinta. Toata celelbrarea aceea mi s-a parut un ghiveci general, un “bors de urzici” cum ar spune IPS Bartolomeu de la Cluj.

Gestul Arhim. Ieronim Cretu vine dupa cel al IPS Nicolae Corneanu de la Timisoara din 25 mai 2008, cand s-a impartasit intr-o duminica cu catolicii si greco-catolicii din acelasi potir, precum si cel al episcopului Sofronie Drincec al Oradiei de sfintire a Aghiezmei Mari la Boboteaza din 2008, impreuna cu un episocp greco-catolic, la malul Crisului Repede; asadar, dupa hotararea Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, care, dupa ce a analizat cazurile ultimilor doi, si sub presiunea din ce in ce mai mare a credinciosilor revoltati, “a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare în Biserică”, si nu a mai ingaduit astfel niciunui “ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină. De asemenea, nu [mai] este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte”.

Ce ar trebuie sa se intample cu cei care nu respecta aceste hotarari? Tot Sfantul Sinod o zice in acelasi comunicat, foarte clar: “Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni”. Se pare insa ca Arhim. Ieronim Cretu a primit drept “pedeapsa” pentru nerespectarea acestei hotarari sinodale alegerea sa, o luna mai tarziu, in demnitatea de episcop vicar patriarhal…

Source: aktines.blogspot.com

theologhia.wordpress.com

Comentariu saccsiv:

   Pe surse, am aflat ca s-ar parea ca parintele Ieronim Cretu va fi totusi hirotonit in treapta arhieriei … sambata asta.

Asa ca trebuie sa strigam care cum putem: NU ESTE VREDNIC!

   Pe bloguri, la telefoane, mesaje catre Patriarhie:

Cancelaria Sfântului Sinod:

Str.Antim nr.29 , Bucureşti

(tel) +40-21.337.08.30,

(fax) +40-21.337.08.22,

cancelaria@patriarhia.ro

Comunicaţii şi relaţii publice:

Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25, 040163, Bucureşti IV

(tel) +40-21.406.71.67,

(fax) +40-21.406.71.72,

presa@patriarhia.roBookmark

Si daca se va confirma clar ca intr-adevar sambata o vor face, sa se stranga poporul si sa strige „Nu este vrednic!”

N-a luat nici o masura Patriarhia pana acum impotriva acestui parinte Ieronim Cretu, ba s-ar pareA ca din contra.

Iata insa si un lucru interesant. Nu stiu care dintre Patriarhii are cu totul dreptate in chestiunea ruperii comuniunii, insa consider ca nu gresesc daca emit ipoteza ca indirect bunul Dumnezeu a lucrat in cazul acestui parinte:

Patriarhia Ierusalimului A INCETAT COMUNIUNEA cu Patriarhia Romana. S-a hotarat INTRERUPEREA POMENIRII PATRIARHULUI DANIEL al Romaniei si caterisirea reprezentantului Patriarhiei Romane la Ierusalim

Adica l-au caterisit pe … parintele Ieronim Cretu. Si teoretic caterisit ramane deocamdata in toata BISERICA ORTODOXA.

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on mai 17, 2011 at 7:07 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. WORLDLINES - June 28, 2009 said, on mai 17, 2011 at 7:11 pm

    […] View full article on Saccsiv’s Weblog […]

    Apreciază

  3. Patricia said, on mai 17, 2011 at 8:18 pm

    Nu a fost caterisit!ci deciziile au fost luate doar strict pt .a nu sluji impreuna cu ceilalti preoti ortodoxi, doar la slujbele comune de la Jerusalem si imprejurari.Nu aveau dreptul Grecii sa-l cateriseasca decit pt erezie.Dar si Patriarhul Jerusalimului are bube in cap.Eu cred ca toata povestea asta e legata cu ata alba,pt ca toti vor sa darime biserica din interior.Se cearta, se caterisesc,se izgonesc,si cind trebuie se saruta cine stie prin ce loje ca doar sint frati.Iar prostimea ,se agita si urla pe net degeaba.

    Apreciază

    • el said, on mai 18, 2011 at 4:46 pm

      @Patricia

      De unde stii eaxct ca nu a fost caterisit.Da-ne un link ceva.Din Scrisoarea Patriarhiei Ierusalimului reiese ca a fost CATERISIT si cred ca stiu sa faca si ei diferenta intre cele 2 situatii(restictie pe teritoriul unei patriarhii/eparhii si caterisire).
      Si de unde afirmi cu atata siguranta ca grecii nu aveau dreptul sa-l caterisieasca decat pentru erezie.
      DIMPOTRIVA Caterisirea unui preot este POSIBILA dupa randuielile Bisericii si in baza unor pacate mai mici,presonale(curvie,furt,neascultare,etc)vezi canoanele cele atat de neluate in seama de PSEUDO-teologii(cler si mireni) de azi.
      Si NU despre Patrirahul Ierusalimului se discuta aici, de ce abati atentia la alt subiect incercand sa aduci indoiala asupra JUSTETII CLARE a hotarailor lui cu privire la Ieronim si asezamant.
      De ce aduci informatie/INTOXICATIE aici ?(ai misiune aici sau doar TRUFIE mare si vorbesti din mintea ta neluminata/nesupusa randuielilor Bisericii?)In ambele situatii ar fi de folos sa cauti sa te vindeci.

      „Iar prostimea ,se agita si urla pe net degeaba”_____printre cei calificati de tine prostime sunt si unii care stiu ce spun si nu se agita degeaba,marturisirea adevarului despre o situatie nu este pierdere de vreme si lucru desert.

      „Se cearta, se caterisesc,se izgonesc,si cind trebuie se saruta cine stie prin ce loje ca doar sint frati”_____aici ai drepate dar nu se stie in ce scpo o expui(sa capeti increderea cititorilor spre a face credibil restum mesajului ar fi de exemplu o explicatie).

      Apreciază

    • Adrian.I said, on mai 19, 2011 at 8:35 pm

      Nu stiu ce importanta mai are daca a fost caterisit sau nu, din moment ce s-a impartasit cu ereticii.

      Apreciază

  4. BLOG CREȘTIN ORTODOX said, on mai 17, 2011 at 8:47 pm

    ..eu nu știu ARHIEREU care să fie nu fie ÎNOMOLIT în EREZIA ECUMENISMULUI…
    ..așa că ECUMENIȘTII SE AJUTĂ MAI CEVA CA POLITICIENII…
    …dacă știe CINEVA ARHIEREU MĂRTURISITOR CURAT ORTODOX ÎN ROMANIA rog să fiu anunțat….

    Apreciază

  5. costy said, on mai 18, 2011 at 5:12 am

    OFF TOPIC, dar IMPORTANT
    http://www.gds.ro/Societate/2011-05-18/Carnete+de+vaccinare+pentru+nou-nascuti

    Apreciază

  6. DM said, on mai 18, 2011 at 6:07 am

    Off topic

    In curand vom putea fi „sactionati” pentru comportamentul nostru intolerant fata de toate magariile din ziua de astazi. Ma intreb, in cat timp ne vor lua copii?

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8637234-noua-disputa-teme-religioase-deputat-pnl-vrea-pedepsirea-comportamentului-intolerant-religios-indiferent-modul-exprimare-public-privat-internet-mail.htm

    Doamne ajuta!

    Daniel

    Apreciază

  7. DM said, on mai 18, 2011 at 6:10 am

    Am uitat sa mentionez in postul anterior ca „regula” se vrea aplicata si in „on-line”, ceea ce face acest proiect de lege si mai parsiv.

    Sa ne pregatim, deoarece disparitia blogurilor „intolerante” nu este departe, daca acest proiect de lege va fia probat.

    Apreciază

  8. Plotin said, on mai 18, 2011 at 6:22 am

    O intrebare catre fratele Saccsiv:

    In noianul de jurnalisti si „formatori” de opinie, care se perinda toata ziua prin fata ecranului tv., si care spun numai lucruri banale, plictisitoare si rele etc. De ce fratele nostru Saccsiv nu apare pe micul ecran? Oare nu are atatea lucruri frumoase de spus? De ce televiziunile nu il i-au in seama?
    Pun aceasta intrebare fireasca, care de mult timp ma preocupa. De ce fratele Saccsiv nu apare la tv. O alta varianta ar fi: un canal pe Youtube.
    Astept comentarii pe aceasta tema, considerand noi ca o imagine face cat o mie de cuvinte.

    Apreciază

  9. @Daniel-George said, on mai 18, 2011 at 8:21 am

    Off – topic. (am primit un link pe e-mail de la Ayan, prin care era si poza aceasta)
    O urc pe blog, sa o vada si altii!
    O furnicuta sub microscop digital ce tine in „gura” un microcip!
    Sper sa se vada poza!

    Apreciază

  10. Cosmin S. said, on mai 18, 2011 at 9:04 am

    carmen paduraru,
    daca sunteti de acord, putem face un schimb de e-mailuri prin intermediul lui saccsiv.

    Apreciază

  11. Ciprian said, on mai 18, 2011 at 11:17 am

    @Saccsiv

    Hristos a inviat! Sa ma iertati, as vrea sa stiu daca intr-adevar sambata acesta (21 mai) va fi slujba prin care se doreste hirotonia in reapta arhiereasca a dl Cretu? Intreb pentru ca as dori sa fiu de fata si sa strig cit pot de tare: NU ESTE VREDNIC!! Daca as sti sigur, cit si ora, poate, cu ajutorul lui Dumnezeu vom fi mai multi acolo. Doamne ajuta!

    Apreciază

  12. […] Cititi si: NU ESTE VREDNIC! Parintele Ieronim Cretu va fi hirotonit in treapta arhieriei. Dar el a slujit si s-… […]

    Apreciază

  13. MM said, on mai 20, 2011 at 9:45 pm

    In primul film, cel din 2007, nu cumva femeia blonda de la sfarsit, care tine procovatul preotului catolic, este celebra eretica Vasula, excomunicata de Biserica Ortodoxa a Greciei??????? Oricum, vad ca mai apare si in alte poze de grup de la adunarile ecumeniste la care a participat Ieronim Cretu… Pentru impartasirea ei anul trecut un preot din Romania a fost caterisit. Ce se intampla cu acest Ieronim Cretu? Sau practicam dublul standard? Ce cauta acolo Ieronim Cretu si in 2009, daca a vazut in 2007 ce se petrece? Nu ne mai rabda Dumnezeu si uite asa s-a ajuns ca Ierusalimul sa-l cateriseasca pentru alte motive…? Pana cand mai suntem mintiti si tratati ca niste oi proaste, bune doar de muls?

    Apreciază

  14. Marian M said, on mai 21, 2011 at 12:29 am

    PS: daca Ierusalimul ar fi asa de ortodox, ar lua pozitie fata de ceea ce se organizeaza la Patmos, caci acolo cel care conducea slujba era un EPISCOP ORTODOX (ma rog, asa zis ortodox) care, probabil, tine de Patriarhia Ecumenica. Il poate identifica cineva? Eu l-am recunoscut pe preotul de culoare pe care il cunosc din Grecia. Traieste, insa, in insulele Caraibe si tine, cred, de Patriarhia Ecumenica. Este grava si necanonica slujirea lui Ieronim Cretu acolo si trebuie sa apara in fata consitoriului pentru acest lucru, insa cine si ce poate face pentru oprirea si canonisirea celor care au organizat de atatia ani liturghiiile ecumeniste de la Patmos – liturghii ce ma tem ca vor continua sub inalta obladuire si cu concursul patriarhiilor (inclusiv elinofone) care inchid ochii? Patmosul pe teritoriul canonic al cui se afla? Eu aud ca patriarhii elinofoni sunt toti sub ascultarea si mana in mana cu Patriarhia Ecumenica (si ecumenista), deci cu SS Bartolomeu. Asa cum s-a vazut si din scandalul recent cu intrunirea preconciliara de la Chambesy, nu?

    Apreciază

  15. Raul M said, on mai 8, 2014 at 9:58 pm

    Va fi horotonit in cele din urma pe 21 Mai, de hramul catedralei patriarhale!

    Apreciază

  16. […] NU ESTE VREDNIC! Parintele Ieronim Cretu va fi hirotonit in treapta arhieriei. Dar el a slujit si s-… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.