SACCSIV – blog ortodox

La Patriarhie nu s-au citit Moliftele Sfantului Vasile cel Mare …

Posted in MOLITFE, ORTODOXIE, PATRIARHIA ROMÂNA, Sfantul Vasile cel Mare by saccsiv on ianuarie 2, 2011

Iata comentariul cititoarei Aurora postat la articolul SFANTUL VASILE CEL MARE. La multi ani tuturor celor ce-i poarta numele:

Sa stiti, dragii mei ca raul a inceput chiar de la 1 ianuarie. Astazi nu s-au mai citit Molitvele Sfantului Vasile cel Mare la Patriarhie si la unele biserici din Bucuresti. Eu am fost la slujba la o biserica de la periferie, unde Molitvele s-au citit, dar poate la anul se vor interzice peste tot. Ce parere aveti ? Parinte Vasile, poate ne dati un raspuns competent.

Iata si ce-i raspunde cititorul el:

@Aurora

Explicatia este simpla : NU pot anticristii sa-si blesteme pe STAPANUL lor diavolul !Ii ARD pe unii ca acestia Molitfele Sf Vasile cel Mare,si nici nu sufera ca aceste rugaciuni sa lumineze poporul caci sunt in pericol sa fie deconspirati si ei daca demonii minciunii pleaca de pe langa crestini.

De acum noi poporul NU AVEM ce cauta in bisericile unora ca acestia; sa-si caute fiecare crestin cu luare aminte si multa rugaciune cu smerenie preot/duhovnic cu acrivie si fara abateri (mari sau mici) de la Ortodoxia Sfintilor Parinti si biserica unde se slujeste Lui Hristos nu demonului ecumenismului si altor inselari ,caci IATA ce se petrece in astfel de biserici.
Iata de ce nu sufera anticristii cuvantele Sf Vasile ,caci asa il martusriseste Biserica :

“Pusu-te-a pe tine Sfinte Vasile,Dumnezeu-Cuvantul, tarie buna Bisericii Sale,cel ce cu tunetul cuvintelor tale AMUTESTI gurile ereticilor;iar noi credinciosii,bucurandu-ne ,cantam lui Dumnezeu :Aliluia”(condac3)

Si iarasi mai jos si alte cateva temeiuri pentru care nu sufera apostatii pe cei ca Sf Vasile cel Mare si rugaciunile lui; n-au uitat lepadatii ca sfantul s-a rugat SA MOARA imparatul hulitor Iulian Apostatul si a fost auzit de Dumnezeu Maica Domnului Insasi trimitand pe Mucenicul Sf Mercurie din cer sa-l UCIDA pe Iulian Apostatul:

“Bucura-te,SABIE ascutita cu focul Duhului;
Bucura-te ,MARTURISITOR fara frica al ADEVARULUI;
Bucura-te,LUPTATOR TARE impotriva nedumnezeirii;
Bucura-te,fulger care ARZI pe duhurile satanei celei spurcate;
Bucura-te,tunetul care RISIPESTI sfaturile cele necurate;
Bucura-te,APARATORUL DOGMELOR cel nebiruit;
Bucura-te,SECERA apostoleasca,de neghinele eresurilor taietoare;
Bucura-te,piatra cea scumpa a arhieriei;
Bucura-te, al doilea Moise care marea eresurilor DESPARTESTI;
Bucura-te,ca a trece prin aceasta pe noul Israel il POVATUIESTI;
Bucura-te,CUNOSCATORUL dogmelor si al canoanelor;
Bucura-te,LUMINATORUL pastorilor si al soboarelor;
Bucura-te,GURA Cuvantului din cer tunatoare;
Bucura-te,vapaia Duhului de eretici MISTUITOARE.”

La multi ani tutoror celor ce poarta numele marelui Ierarh al Lui Hristos Sfantul Vasile !

Iata si ce scrie cititoarea Mihaelaa la articolul RAZBOI INTRU CUVANT si Razvan Bucuroiu ATACA PE CEI CE DEMONSTREAZA ca Mitropolitul Serafim de Pireu are dreptate …:

La biserica Chibrit (nu stiu cum se numeste, am fost intamplator acolo) NU S-AU CITIT MOLITVELE SFANTULUI VASILE.Preotul de acolo (Vasile ) a dat in schimb o masa bogata pentru credinciosi, care erau in numar foarte mare.Discursul sau :pretios, plin de sine. Am inteles ca acest preot a a facut dupa 1989 studii in Germania; el conduce un jeep , biserica pare sa prospere…
Din cate inteleg de la voi, este o situatie singulara…Eu am ramas extrem de surprinsa.In mod sigur (in opinia mea ) acest preot face parte din elita BOR.
La multi ani tuturor!

Comentariu saccsiv:

Mihaelaa, din pacate nu-i o situatie singulara …


65 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on ianuarie 2, 2011 at 12:32 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Ayan said, on ianuarie 2, 2011 at 12:42 pm

    Patriarhul Daniel a spus ca Moliftele au fost citite vineri seara ( de la ora 22.00)la vecernie si ca nu e bine sa fie citie chiar in ziua Sf. Vasile ci doar rugaciunea Sa. Intreb: Am fost invatati ca aceste aceste Molifte sa se citeasca in ziua Sf. Vasile , de ce intervine Patriarhul dintr-o data schimband acest obicei ( indiferent de argumentarea Preafericirii Sale ) ?????

    Apreciază

  3. Ayan said, on ianuarie 2, 2011 at 12:52 pm

    scuze , m-am contrazis singura dar m-a revoltat faptul … Am vrut sa spun ca n-ar fii trebuit sa intervina schimband un ritual ortodox sub nici un fel de argument .

    Apreciază

  4. Tardea Raluca Diana said, on ianuarie 2, 2011 at 1:03 pm

    Moliftele Sf. Vasile cel Mare nu s-au citit,in schimb apar vrajitori si vrajitoare ca ciupercile dupa ploaie!Rusine celor ce nu respecta credinta,indiferent de statutul lor eclesial!Atunci,la ce sa ne mai asteptam!?

    Apreciază

  5. Ayan said, on ianuarie 2, 2011 at 1:15 pm

    Raluca ,

    Mama l-a vazut pe Patriarh spunand la Trinitas ca le-a citit vineri seara …In mod normal trebuiau citite sambata dupa Liturghie . Nu e bine ce se intampla. Ce am scris este ceea ce mama mea a vazut la Trinitas .

    Apreciază

  6. singur said, on ianuarie 2, 2011 at 1:33 pm

    patriarhul daniel trebuie schimbat INTREBARE putem face ceva in acest sens???

    Apreciază

    • el said, on ianuarie 2, 2011 at 3:19 pm

      @singur

      NU.De aceasta se va ocupa Hristos Insusi Capul Bisericii.

      Apreciază

  7. umilinta said, on ianuarie 2, 2011 at 1:36 pm

    Cei de la Putna le-au citit dupa priveghere , vineri la ora 23. Nu cred ca au fost preoti carora li s-a interzis sa citeasca moliftele.

    Apreciază

  8. el said, on ianuarie 2, 2011 at 2:10 pm

    @umilinta

    Interesant cum in atatea locuri apare dintr-o data o alta „optiune” ,asa in mod unitar TOTI au avut o „revelatie”(PORUNCITA) subita sa citeasca Molitfele cu pricina dupa vecernie,dupa priveghere iar NU dupa Sf Liturghie ca pana acum si aceasta FARA sa avertizeze in vreun fel poporul care dorea sa participe la aceste Molitfe.
    SUSPECTA coordonare a unora la citirea Molitfelor anul acesta !
    Cam multe schimbari recente,INNOITORUL din deal nu someaza !
    Iar la Manastirea Putna,manastire de „protocol” parca ca din intamplare se „nevoieste” si „invatatorul neamului „pe teme cate cu cip si amicul RIC monahul Teofan ,si el un apologet al „indiferentei” si lipsei de consecinte duhovnicesti ale aceparii cipurilo din documente si „TALCUITOR” ca si amicii lui RIC al invatarurilor duhovnicilor neamului.

    Apreciază

  9. Aurora said, on ianuarie 2, 2011 at 2:48 pm

    Pai si la Patriarhie s-au citit vineri seara, mi se pare, la vecernie, dar ce folos ? Cati credinciosi sunt in biserica in seara de 31 decembrie ? Cati ? Cati au stiut ca se tin Molitvele in ajun ? A fost o treaba bine ticluita, caci ei , clericii din Deal stiau ca vor veni multi pe 1 ianurie la liturghie special pt. Molitve si au vrut ca acesti crestini sa nu mai beneficieze de un lucru atat de putenic pe care poate ca unii l-au asteptat cu nerabdare, un an intreg. Voi stiti cat de dezamagiti au plecat oamenii acasa pe 1 ? Susoteau nemultumiti in biserica, dar n-au avut curajul sa intrebe preotii si acestia se bazeaza pe faptul ca masele nu zic nimic si inghit orice. Eu inclin sa cred ca indicatiile s-au primit de undeva de la Uraciunea Europeana care uraste pe Hristos, iar molitvele Sfantului Vasile care il pun pe fuga pe satana, ii incomodeaza in planurile lor de descrestinare a lumii. Sa ne rugam mai mult, fratilor, ca cei intunecati sa nu aiba nicio putere asupra noastra. Cred ca incet-incet prorociile se adeveresc. Oamenii din umbra lucreaza la surparea ortodoxiei, iar crestinii se vor trezi intr-o buna zi ca slujbele se vor scurta, picturile in biserica vor fi tot mai renascentiste, Ave Maria va fi ca la el acasa, iar papa, ereticul ereticilor va fi pomenit la slujbe ca si cum ar fi ceva firesc. Tot ce am spus este un scenariu infricosator. Rugati-va sa nu fie ! Doamne pazeste-ne de cei ce gatesc calea lui antihrist !

    Apreciază

    • ana said, on ianuarie 3, 2013 at 2:09 pm

      va recomand sa mergeti la manastirea acoperamantul MAICII DOMNULUI DE LA DORNA ARINI sa participati la slujbele de marile sarbatori si la predicile PREA FERICITULUI PARINTE TEODOSIE A TOMISULUI exemplu de coerenta ,intelepciune si credinta

      Apreciază

  10. tinu said, on ianuarie 2, 2011 at 2:55 pm

    unde scrie ca tre sa se citeasca? aratati! cu carne si vin ? asa vreti ? ati postit ca sa va fie citite? nu stiti ca se citesc demonizatilor ? sau voi suferiti de boala asta ?

    Apreciază

    • Ayan said, on ianuarie 2, 2011 at 3:32 pm

      Draga Tinu ,

      Ca au fost „citite” sau „savarsite” pentru mine nu prea are importanta . Tot ce stiu este ca aceste Molifte au fost ca un balsam pentru sufletul meu .Am trait momentul . Nici nu m-am uitat la preoti sa vad daca citesc aceste Molifte sau le spun pe dinafara . Am presupus ca le citesc pentru ca sunt lungi . De postit in noaptea de Anul Nou nu am postit dar nici nu am chefuit . Demonizati nu se pune problema ca am putea fii . Noi discutam despre niste schimbari de ritual …. astazi un pic maine mai mult …si uite asa ne trezim niste apostati .

      Apreciază

  11. ioana said, on ianuarie 2, 2011 at 4:32 pm

    La noi, in Botosani, au fost citite vineri, de la 22.00, la fel ca anul trecut. Dar s-au citit si a doua zi, a anuntat parintele cu o saptamana inainte ca asa se va intampla. Biserica a fost foarte aglomerata, mai multi oameni decat anul trecut, s-a stat si afara. La ora 23.00 au mers oamenii acasa si au intampinat noul an cu o alta stare. Si au mers si a doua zi la biserica. Un nou an cu sanatate si in credinta va doresc! Cu dragoste!

    Apreciază

  12. Ion de la Chiuiesti said, on ianuarie 2, 2011 at 4:43 pm

    Daca preotul considera ca nu e curat suficient, poate sa nu citeasca. Multa lume s-a obisnuit sa mearga sa i se citeasca aceste molitfe, desi acestea se citesc doar in cazuri grave care necesita exorcizare. Pana la aceste molitfe sunt si alte cai de rezolvare a problemelor, postul, rugaciunea, Sf. Liturghie.

    Apreciază

  13. Ayan said, on ianuarie 2, 2011 at 5:06 pm

    Preotul nostru ne-a spus ieri ca aceste Molifte se tin de 10 ori pe an . Nu se citesc oricand si in orice context pentru ca sunt periculoase . Care sunt cele 10 ocazii in care se citesc aceste Molifte eu nu stiu . Ieri am aflat doar de doua prilejuri : de ziua Sf. Vasile si in prima duminica a Postului Pastelui .

    Apreciază

    • Dana said, on ianuarie 2, 2011 at 7:16 pm

      Cred ca e o confuzie la mijloc. De zece ori pe an se savarseste Liturghia Sf Vasile. Molitfele se citesc in unele biserici saptamanal, de exemplu in zilele de vineri, dupa-amiaza.

      Apreciază

      • Ayan said, on ianuarie 2, 2011 at 7:33 pm

        Posibil sa nu fii inteles eu bine … Il voi intreba pe parinte…

        Apreciază

  14. Iustina said, on ianuarie 2, 2011 at 5:32 pm

    Un fapt cel putin curios. Nu au nici o scuza sa nu citeasca Moliftele, mai ales in vremuri ca acestea de criza duhovniceasca. Preotii sunt datori fata de enoriasi sa se pregateasca din timp pentru aceste slujbe importante. E clar ca ceva dubios se intampla.

    Apreciază

  15. headhunterz said, on ianuarie 2, 2011 at 5:46 pm

    asa cum spunea cnv mai sus,aceste molivte nu se citesc dupa ce suntem mancati si bauti bine,pt pe urma o sa avem ispite si mai mari de la diavol,ci trebuie post,am citit despre un preot care le-a citit fara nici un fel de pregatire,i-a dat diavolul ispita de s-a trezit dintr-odata pe strazile altui oras din care era el cu cartea in mana

    Apreciază

    • el said, on ianuarie 2, 2011 at 7:50 pm

      @headhunters

      pai daca preotul stie ca obiceiul Bisericii este sa citeasca aceste Molitfe de ziua Sf Vasile cel Mareca binecuvantare si ajutor pentru popor sa se pregateasca ,sa manance cu buna randuilala si sa-si faca datoria fata de popor ___inclusiv EDUCANDU-L prin predica si cuvant de invatatura in prealabil CUM este dator sa se pregateasca si sa intampine ziua de cinste a Sf Vasile___Iar daca ne gandim sa este DATOR si sa slujeasca Sf Liturghie nu vad de ce s-ar prezenta in fata infricosatorului jertfelnic al Lui Hristos daca se estimeaza NEPREGATIT de rostirea molitfelor;sau pe Hristos pentru ca este Dumnezeu Milostiv si ne iarta ,ne ingaduie (nu ca diavolul care sare sa asupreasca imediat pe cel care i-a dat dreptul acesta) il putem NECISNTI prin slujirea cu burta plina sau mai stiu eu cum?.Este pur fariseism acesta,Sf Liturghie NU este mai mica decat Molitfele Sf Vasile cel Mare;si deci cel ce nu-i vrednic sa slujeasca Molitfele NU e vrednic nici sa slujeasca Sf Liturghie.Multa fatarnicie si nebagare de seama avem cand emitem/folosim teorii ca acestea.

      Si poate preotul numit Vasile de la biserica din piata Chibrit a folosit si el un rationament SUBRED ca acesta ca sa lipseasca poporul de binecuvantarea Molitfelor.

      Apreciază

  16. tinu said, on ianuarie 2, 2011 at 5:58 pm

    Ayan,
    voiam sa subliniez faptul ca citirea/ascultarea molitvelor a devenit o chestie magica. Sa nu ne inselam, fratilor, ascultarea lor nu se face cu burta plina de carnati si vin. Nu e joaca. Asta am vrut sa spun. Nu cred ca asta ne poate duce spre apostazie, Ayan, dar patimile cele cumplite ce ne traverseaza fiinta, da, alea ne duc in prapastie. Multe inovatii se fac,si daca ma gandesc bine, cazul Tanacu ar putea avea unele influente la mai marii noastri, si nu m-as mira daca intr-o zi,ele (molitvele) vor fi interzise. Repet, nu scrie nicaieri ca tre sa se citeasca musai de ziua sfantului.

    Apreciază

    • Ayan said, on ianuarie 2, 2011 at 7:22 pm

      Eu nu am spus ca scrie undeva . Din cate stiu nu exista vreo lege care sa impuna acest ritual intr-o zi anume dar obiceiul exista si nu de astazi . Din moment ce obiceiul este practicat demult de ziua Sf-lui Vasile de ce i s-ar aduce o modificare ? Poate nu e important sa discutam atat de mult despre acest subiect dar ma intriga schimbarile acestea bruste si fara justificari . Adica de atatia ani se practica acest ritual in bisericile noastre ( este ingaduit si de Doamne-Doamne) si brusc i se schimba data . Hmmm….ceva e putred in Danemarca ?

      Apreciază

    • el said, on ianuarie 2, 2011 at 8:09 pm

      @tinu

      De unde stii tu sigur ca :”Repet, nu scrie nicaieri ca tre sa se citeasca musai de ziua sfantului” ? Adica pana acum Biserica se afla in ratacire ,bine ca anul acesta i-a venit ideea unuia care are putere sa porunceasca isi altora sa „omita” Molitfele sau sa le schimbe randuiala !Daca NU stii de ce te vorbesti?
      Nu ai auzit ca Dumnezeu imparte daruri/haruri crestinilor de sarbatori?Daca tu nu stii dracul stie si de aceea de sarbatori bantuie si ii pandeste si el cu pizma pe crestini sa le faca vreun „pocinog” mic macar(sa starneasca vreo cearta,zazanie,sau mai mult daca i se permite);nu eu zic acestea ci le zice acestea Sf Varsanufie Staretul Optinei si mai zice sfantul ca crestinii (unii poate ca noi))nici macar nu inteleg si uneori pot trece si 20 ani pana sa li se descopere(sa ajunga capabili sa inteleaga prin „ascutirea”/dobandirea intelegerii duhovnicesti care vine odata cu experienta si evolutia duhovniceasca)unora de ce dar/har au fost invredniciti la vreun anume praznic de Hristos sau Sfantul respectiv fara ca ei sa bage de seama din grosimea duhovniceasca.
      NU INTAMPLATOR se binecuvinteaza si se da ca dar si ajutor de ziua Sf Vasile cel Mare si cu ajutorul lui folosul care rezulta crestinilor din rostirea acestor Molitfe ale Sfantului; Sf Vasile a castigat prin sfintenia vietii sale acest dar de a putea indeparta duhurile spurcate de la cretini si IL DARUIESTE prin harul Lui Hristos INTREGULUI popor de ziua Praznicului sau; iar Biserica ne-a lasat noua pana asteazi aceasta raduiala spre folos iar nu spre „TALCUIREA” dupa mintea lipsita de evlavie a oricui .

      @Pr Vasile
      Cum este cu randuiala rostirii Molitfelor Sf Vasile in ziua de praznic a Sf Vasile cel Mare parinte ca vad ca multi „intelepti” se gasesc sa comenteze azi dupa mintea lor.
      Multumesc.

      Apreciază

  17. dante said, on ianuarie 2, 2011 at 6:25 pm

    La Slatina, la biserica unde merg eu, moliftele sfintului Vasile s-au citi ieri, iar azi, spre marea mea surpriza si bucurie s-a vorbit despre buletinul cu cip si codul de bare. Iar ca model al atitudinii reprezentantilor bisericii, s-a dat pastorala de Craciun a Sinodului Bisericii Grecesti.
    Doamne ajuta!!

    Apreciază

    • el said, on ianuarie 2, 2011 at 8:24 pm

      @dante

      Slava Domnului si cinste TUTUROR celor de acolo care-l CINSTESC cum se cuvine pe Dumnezeu,sa multumim lui Dumnezeu pentru darul pe care-l aveti acolo si sa NU NEGLIJAM vreodata sa ne rugam cu râvna pentru ei si ierarhul vostru.

      Apreciază

    • ioana said, on ianuarie 2, 2011 at 8:55 pm

      dante,
      ca v-ati bucurat, inteleg, dar de ce ati fost surprins?
      Nu stiati pana acum pozitia ierarhului nostru?
      Nu ati fost in sala la conferinta in care a spus ca merge cu noi la cabinetele (birourile) deputatilor si parlamentarilor ca sa ne sustina in cererea noastra de a nu fi votate in Parlament legile privitoare la actele biometrice?
      Pacat ca acest fel de marturisiri ca ale PS Sebastian trec neobservate, desi nu sunt cu nimic mai prejos decat cele ale episcopilor din Grecia.

      Apreciază

      • el said, on ianuarie 3, 2011 at 9:15 pm

        @ioana

        Un link pentru dvs ioana ca tema de meditatie despre pozitia si lucrarea ierarhilor(MULTI) Bisericii Grecesti ,reactia lor la ecumenism si INSELARILE actuale si …palidele ,mai mult presupusele actiuni marturisitoare ale unora din BOR.
        Nerecunoasterea VALORII fratilor(unul din vlastarele pizmei,patima celebra in neamul omenesc care l-a rastignit si pe Datatorul si Izvorul tuturor bunatatilor) nu le stirbeste nicidecum CINSTEA lor de la Imparatul Hristos ,ci doar il saraceste prin micimea sufleteasca de bucurie pe cel care ar trebui sa se BUCURE caci meritul unora ca ei INTARESTE intreaga Biserica.

        http://graiulortodox.wordpress.com/2011/01/03/48-se-cere-caterisirea-mitropolitului-ignatie-al-dimitriadei-si-cenzurarea-pozitiilor-eretice-ale-academiei-sale/

        Doamne ajuta.
        Sa va daruiasca Domnul Hristos un an nou bun ,binecuvantat cu har si intelegere !

        Apreciază

      • ioana said, on ianuarie 4, 2011 at 9:27 am

        el,
        multumesc de urare.
        Presupunand ca puteti retrage fara prea mare efort acuzatia pe care mi-o aduceti :),
        incerc sa va raspund cu cuvintele dvs de la un comentariu din data de 15.dec.
        „Spun cu durere, parerile mele. Acestea sunt principiile dupa care imi conduc eu viata”
        Din cat va cunosc, cred ca va sfatuiti cu duhovnicul dvs despre care ati afirmat odata ca este ca un diamant. Asemeni fac si eu, numai ca pe parintele meu duhovnicesc l-as asemui cu un cristal.
        Eu imi rezerv dreptul de a nu ma manifesta cu entuziasm prea mare de o pozitie marturisitoare, asa cum nu arunc cu „cocktailuri molotov” atunci cand un ierarh greseste. Arhiepiscopul Ieronim este cel care a condus lucrarile Sinodului cand acesta a condamnat conducerea politica a Greciei, dar tot el a aprobat concertul in biserica…
        In adancul sufletului ma bucur de cele bune si ma indurerez de cele ne-bune.
        Am ales sa dau slava lui Dumnezeu ca episcopul meu nu este precum IPS Corneanu si nu sa ma las intunecata de suparare ca nu este asemeni PS Artemie.
        In viata, poti alege sa te inspiri de la albina, sau de la musca 😦
        Referitor la liink-ul pe care mi l-ati recomandat, va multumesc. Citisem si despre asta.
        Imi pare rau daca prin comentariile mele am lasat impresia ca nu ma bucur de lucrurile bune foarte din Biserica Greciei, dar va rog sa recunoasteti ca si dvs v-ati grabit sa ma judecati.
        Cum as putea sa nu ma bucur, stiind bine cum este cu ecumenicitatea si sobornicitatea Bisericii? Ma doare numai faptul ca si aceste gesturi timide (nu doar presupuse, pt ca am fost acolo) ale ierarhilor nostri nu sunt recunoscute – mie imi pare ca sunt cu atat mai de apreciat, cu cat ai nostri sunt mai putini si deloc sprijiniti de popor sau de Patriarhie, cum e cazul grecilor.
        Sper ca raspunsul meu sa fie spre impacare, nu prilej de si mai mare dezbinare.
        Dumnezeu sa va daruiasca din darurile Sale cele bogate!

        Apreciază

      • el said, on ianuarie 4, 2011 at 10:40 am

        @ioana

        Multumesc pentru raspuns si nu am ce retrage, caci nu v-am acuzat de nimic, ci doar am vrut sa combat ANUME EXACT o anumita parere dispretuitoare la adresa Bisercii Grecesti acuzata de unii ( dintre care si dvs care ati citat asertiunea ca venind de la episcopul dvs) ca ar fi lispita de evlavie si practica duvohniceasca pe motiv ca ar avea bisericile goale de credinciosi.In sensul acesta nu cred ca m-am grabit „sa va judec” ci n-am facut decat sa va raspund cu argumente la parerea gresita pe care o sustineati la vremea aceea;ma bucur daca intre timp v-ati schimbat in bine opiniile.

        Dovada ca „NERVUL” duhovnicesc al grecilor este VIU si NU suporta abaterile de la ortodoxie ;nici macar ale episcopilor ,____ca in exemplu citat de dv cu spectacolul rusinos de muzica profana din biserica admis de PS Ieronom dar SANCTIONAT AD-HOC cu impotrivre FATISA si maifestatie a evlaviei drepate;in general actiunile daunatoare ortodoxiei ale unora din ierarhii greci inclusiv ale Arhiepiscopului sunt RAPID puse in discutie sau neutralizate de restul celor ramasi dreptcredinciosi nu doar „in sinea” lor ci PE FATA ,la vedere,____realitatea va dovedste fara indoiala care si cel fel sunt lucarile de COMBATERE FATISA si SUSTINUTA a tendintei de distrugere a Ortodoxiei si randuielilor Ei prin ecumenism si alte inselari actuale ale grecilor; lucrare CURAJOASA si MARTURISITOARE a MAJORITATII episcopilor si a clerului si mirenilor dreptcredinciosi greci ,din pacate (cu amaraciune o spun) FARA putinta de asemnare cu lucrarile asemanatoare PALIDE si PRESUPUSE mai mult decat reale ale episcopilor nostri.

        Ca PS Sebastian are o pozite BUNA,curata si afirmata efectiva fata de actele cu cip o stim si NE BUCURAM mult,am bagat de seama nu va necajiti,il pomenim pe preasfintia Sa in rugaciunile noastre;ca avem si alti episcopi curajosi ca PS Justinian si altii (ii cunoastem) deasemenea stim ;insa NU PUTEM sa nu remarcam ca la nivel general lucrarea de IMOPTRIVIRE la ecumenism,apostazie si inselari a BOR este…MINORA chiar JALNICA.
        Si noi stim de la Sfintii Parinti ca, la Judecata de Apoi, daca FAPTELE si viata unora din contemporanii nostri au vost vrednice in acelasi vremi de inselare si viclesug CUM ne vom justifica noi pentru lasitate si scaderile/cadrea care vine din ea in ACELASI vremi ?
        Iar cele care sunt ABATERI de la Ortodoxie(ecumenism,s.a.) ale unora ca episcopii nostri au CONSECINTA GRAVE asupra intregii Biserici care este un organism UNITAR , NU INTAMPLATOR paralizia duhovniceasca si slabanogela,lasitatea generalizata de care dam dovada de la vladica pana la opinca au „cazut” peste noi din motive exterioare(comunism,reeducare,etc) NU ci ele sunt CONSECINTA CADERII duhovnicesti in urma unor astfel de actiuni tradatoare a invataurilor de credinta ortodoxa a celor 7 Sinoade Ecumenice si a pacatelor personale desigur.

        Iar cat despre numarul episcopilor (ca sa nu vorbesc despre puzderia de preoti) romani este mult superior numarului episcopilor greci,a caror Biserica dealtfel NU a partcipat si N-A SEMNAT actele ERETICE de la Balamand (recunoastrea monofizitilor actuali ca chipurile „ortodocsi”,etc la care BOR nu numai ca a avut o pozitie STRICATA la vremea respectiva, dar NICI astazi dupa atata timp si ingaduinta a Bunului Dumnezeu NU s-a pocait si N-A RETRAS-O ;ba chiar unul din cei amestecati cu aceasta probelma atunci IPS Teofan ne dezamageste si astazi prin slabiciunea si tradarea adevarului cum a facut-o in octobrie in fata moastelor Sf Maxim Marturisitorul si chiar ulterior cand NU s-a justificat nici pana azi de implicarea in astefel de racaciri;ne pare rau in iubim si ne rugam pentru sfintia Sa si il ASTEPATAM INCA sa se indrepteze)

        PS:nu stiu cum sa inteleg pilda cu musca si albina raportat la mine insumi ,poate ma lamuuriti exact.As putea sa va raspund si eu cu alta ,aceea a celui bolnav care ca sa se vindece este nevoie ca altii sa i le arate,sa-l roage si sa-l incurajeze sa vrea sa se vindece si sa „cerceteze si sa sufere” putoarea ranilor lui de moarte.Multumesc.

        Si daca din cele scrise am lasat cumva sa se inteleaga oarcece lipsa de respect la adresa dvs(mi se mai intampla mie pacatosului sa gresesc ,vreau sa cred ca doar temporar,si prin lipsa de respect fata de unii,dar aceasta insa NU s-a intamplat fata de dvs) imi cer iertare pentru ca m-am facut gresit inteles si va asigur de consideratia mea.

        Dumnezeu sa va daruiasca harul si tot binele ce vine de la El Parintele Luminilor si al nostru prin infierea in Hristos de care sa ne faca vrednici in veac.

        Apreciază

      • ioana said, on ianuarie 4, 2011 at 11:44 am

        el,
        pilda cu albina si musca era pt mine. Albina cauta nectar, musca necuratii. Un fel de „gandul cel bun” al Parintelui Paisie.
        „Nerecunoasterea valorii fratilor – vlastar al pizmei care l-a ucis si pe Fiul lui Dumnezeu” -am tras concluzia ca ma acuzati de aceasta patima urata.
        Referitor la „oarece lipsa de respect”, fiti pe pace. Nu asta caut eu si nici nu este important. Important este ce se intampla in Biserica noastra si cu vietile noastre, cum ne lucram mantuirea. Dupa cum vedeti, eu pun accent pe cum imi lucrez mantuirea, nu pe cum sa ma pazesc de inselare. Chestie de alegere – daca Domnul mi-a lasat posibilitatea sa aleg – dar cred ca asta recomanda si Sfintii Parinti, celor slabi, ca mine.
        Noi, crestini, avem experiente diferite si de aceea avem si intelegere diferita. Dumneavoastra va mahniti tare de faptul ca opozitia in BOR la inselare este minora si chiar jalnica, eu insa, dau slava lui Dumnezeu ca este si atat.
        Se implinesc profetiile Sfintilor parinti despre biserica din ultimele vremi (un episcop, un preot, un crestin). Cine sunt eu sa pot impiedica venirea sfarsitului?
        Si daca in virtutea botezului sunt cineva, nu pot decat sa imi plang pacatele, caci si din cauza mea am ajuns aici. Ca si dvs, nu pot da vina pe reeducare, comunism, etc. Adevarul este ca ne plac pacatele dar suntem si atat de „indrazneti” incat am vrea sa mergem si in cer cu ele, ca deh, Dumnezeu e bun si ne iarta…
        In incheiere, ca prea mult m-am lungit, accentuez inca odata ca gesturi ca ale PS Sebastian trebuiesc apreciate la adevarata lor valoare, tocmai pt ca sunt singulare – denota mare curaj.
        Despre IPS Teofan, nu vreau sa discutam aici. Eu am alte informatii despre sfintia sa.
        Nu cred ca la Infricosata Judecata Domnul ma va intreba de pacatele ierarhilor, dar de ale mele sigur voi da seama.
        Va doresc un an cu pace si mult rod duhovnicesc!

        Apreciază

  18. Marcel said, on ianuarie 2, 2011 at 6:31 pm

    Despre Molitfele Sf. Vasile cel Mare am gasit la adresa
    http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/3592-cuvant-al-vrednicului-de-pomenire-printele-gavriil-stoica-despre-exorcizare-i-cazul-tanacu
    unde cred ca s-ar gasi unele raspunsuri pentru fiecare.

    Mi se pare foarte bun pentru fiecare dintre noi rubrica
    http://www.ortodoxia.md/intreab-preotul
    din acelasi site.

    Iar pentru cei care vor sa descarce materiale ortodoxe ar mai fi
    http://logos.md/forum/

    Apreciază

  19. cristian said, on ianuarie 2, 2011 at 7:12 pm

    Doamne ajuta!daca tot ati vorbit de patriarhie si Trinitas,am remarcat la rugaciunile de dimineata o schimbare(posibil sa fie si aceasta varianta? a fost prima data cind am auzit-o astfel):”Sculindu-ne din somn cadem catre Tine Bunule si cintare ingereasca stigam Tie Puternice:Sfint,Sfint,Sfint esti Dumnezeule,pentru Nascatoarea de Dumnezeu miluieste-ne pe noi.Slava….Si acum…”.
    remarca:”……pentru Nascatoarea de Dumnezeu miluieste-ne pe noi”,a fost inlocuit cu ”pentru rugaciunile tuturor ingerilor Tai….”
    Doamne iarta-ne si ajuta-ne

    Apreciază

    • Ayan said, on ianuarie 2, 2011 at 7:28 pm

      Nu e singura schimbare in ritualul liturgic . Verisoara mea m-a facut atenta ( eu nu remarcasem ) ca in loc de ” biserica apostolica …” etc … ei spun ceva de genul ” biserica unita…” Nu pot sa redau exact pentru ca eu nu am fost pe faza la Trinitas dar o sa urmaresc odata special si o sa va spun .

      Apreciază

    • amdc said, on ianuarie 3, 2011 at 7:33 am

      Nu au schimbat. Eu asa am vazut-o in Liturghier acum 7 ani.

      Apreciază

  20. cristian said, on ianuarie 2, 2011 at 7:32 pm

    cunosc preot monah care in fiecare an incepind cu orele 24 a inceput slujba de priveghere si continuind cu rugaciunile de dezlegare ,tinind cuvint de invatatura impotriva a ceea ce este obisnuit omul sa petreaca noaptea dintre ani.Anul acesta dupa acatiste si rugaciuni de priveghere s-a savirsit si Sfinta Liturghie urmata de rugaciunile de dezlegare a Sfintului Vasile cel Mare.S-a mai spus pe aici si sustin ca trebuie sa cautam pe cei care nu fac compromisuri si sunt statornici in dreapta credinta.Doamne iarta-ne si ajuta-ne

    Apreciază

  21. Caarol Duhul Capitanului said, on ianuarie 2, 2011 at 8:18 pm

    probabil ca patriarnul e posedat de mai multe duhuri necurate care nu suporta citirea moliftelor !
    Oricum,acum era bine sa se citeasca,dar pregatiti sa fie dinainte preotii, cu post foarte asprus i rugaciune, nu e de gluma, si nu trebuie sa le citeasca orice preot, ci numai unul nu mult har,care psoteste aspru,nu cum fac unii care le citesc in fiecare luna de maslu,ca pun in pericol chiar si pe credinciosii de acolo !

    In Grecia au publicat in ziar moliftele odata, si in timp ce le citeau la o masa, s-a crapat amsa in 2,a sarit apa in sus si se auzeau zgomote ! Asta pentru ca nu erau toti pregatiti
    nue de joaca cu moliftele Sf Vasile, daca nu esti pregatit, nu esti in post aspru si rugaciune, e ca si cum te-ai pune in fata gloantelor fara vesta antiglont….te cutremrua numai cand le auzi

    Apreciază

  22. CALENDARUL said, on ianuarie 2, 2011 at 9:24 pm

    Ziua Odihnei nu poate fi decat ziua a 7-a, deci Duminica pentru un ortodox crestin, Ziua Domnului. Evanghelia reflecta mentalitatea vremii in care s-a petrecut totul, adica in Vechiul Testament ca si timp istoric. Daca Duminica nu e Ziua a7-a atunci se incalca practic porunca lui Dumnezeu din Decalog.
    …”Şase zile să lucrezi; în ele fă-ţi toate treburile,
    dar ziua a şaptea este odihna Domnului, Dumnezeului tău; în ea să nu faci nici o muncă, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul ce poposeşte la tine,
    fiindcă’n şase zile a făcut Domnul cerul şi pământul, marea şi toate cele ce sunt într’însele, iar în ziua a şaptea S’a odihnit.
    De aceea a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o”…
    http://www.dervent.ro/biblia.php

    Apreciază

  23. Mircea Puşcaşu said, on ianuarie 2, 2011 at 9:26 pm

    Portretul luptătorului la tinereţe – film complet, necenzurat

    Regizat de Constantin Popescu, filmul urmăreşte acţiunile grupului de partizani anticomunişti condus de Ion Gavrilă Ogoranu, fost membru al Fratiilor de Cruce (organizatia de tineret a Miscarii Legionare).
    Cercurile extremist-sioniste au cerut interzicerea filmului pe motiv ca ar promova un personaj legionar. Un film care nu trebuie ratat!

    http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/01/02/portretul-luptatorului-la-tinerete-film-complet-necenzurat/

    Apreciază

  24. ortodoxliber said, on ianuarie 2, 2011 at 9:57 pm

    Sa stii Saccsiv ca nici anul trecut nu s-au citit pe 1 Ianuarie la Patriarhie. Acum citesc ca numarul bisericilor in care nu se citesc se inmulteste de la an la an. Trist. Si mie mi se pare adevarat ca daca slujesti celui rau nu ai cum sa-l blestemi.
    Dumnezeu sa aiba mila de noi!

    Apreciază

  25. danadoina said, on ianuarie 2, 2011 at 10:10 pm

    Doamne ajuta !
    eu am intrebat daca este in ordine ca nu s-au citit Moliftele; doi preoti in care personal am incredere, mi-au raspuns ca Moliftele Sf. Vasile trebuiesc citite doar in cazuri clare de demonizare si exclusiv in cadru privat; citirea publica pe 1 ianuarie este un obicei (doar) romanesc destul de recent care nu este corect.

    „O,om, ce mari raspunderi ai / De tot ce faci pe lume,
    De tot ce spui, in scris sau grai / De pilda ce la altii dai,
    Caci ea, mereu, spre iad sau rai / Pe multi o sa indrume.

    Ce grija trebuie sa pui / In viata ta, in toata,
    Caci gandul care-l scrii sau spui / S-a dus…in veci nu-l mai aduni
    Si vei culege roada lui / Ori viu, ori mort, odata.

    Ai spus o vorba; vorba ta, / Mergand din gura-n gura,
    Va-nveseli sau va-ntrista, / Va curati sau va-ntina,
    Rodind samanta pusa-n ea / De dragoste sau ura.”….

    Apreciază

  26. mircea said, on ianuarie 2, 2011 at 10:17 pm

    Asta cu recomandarea nescrisa mi-a placut. Daca e asa, e in cel mai pur stil de viclenie comunista. In sistemele totalitare se merge mult pe recomandari nescrise. Stim asta mai ales de la detinutii politici.
    1. Recomandare ca sa nu se zica ca au obligat ei pe cineva.
    2. Ce e scris ramane si nu e bine.
    Dupa mintea mea nepriceputa, preotul care se fereste de citirea moliftelor nu e preot.

    Apreciază

  27. vasilica said, on ianuarie 2, 2011 at 11:12 pm

    Pr Vasile
    Ce trebuie facut cu Preotii care sunt numai dupa bani.bani si bani si tine enoriasii in frig de-ti clanta-ne dintii in gura pe timp de iarna.Si ma intreaba pe mine cat salariu am pe luna fiindca nu platisem cotizatia la Biserica.Foarte multi enoriasi sunt nemultumiti de activitatea acestui preot.Va rog sa-mi dati un raspuns.

    Apreciază

  28. Dana said, on ianuarie 3, 2011 at 12:01 pm

    Asa e cum spuneti voi ca pe 1 ianuarie sa se citeasca moliftele Sf Vasile, dar acestea din cate stiu eu nu se citesc oricum.
    Inainte vreme , pe vremea bunicilor nostri, si mai inainte, lumea nu petrecea inainte de ziua de 1 Ianuarie asa cum face astazi, petrecere toata noaptea si apoi se merge la biserica sa i se citeasca moliftele.
    Parintele Vasile de la biserica din Chibrit le citeste de obicei in post, cand si lumea posteste.
    Tot el spunea ca cel care merge la biserica trebuie sa fie pregatit pentru acest lucru, nu se merge oricum.
    Iar daca omul care merge la biserica sa i se citeasca moliftele Sf Vasile nu este pregatit pentru acest lucru in loc sa-i fie de folos, se poate sa-i fie mult mai rau.
    Cat despre parintele Vasile….. e usor sa judeci dupa o prima impresie…. sunt multe persoane care au o alta parere despre el, si asta nu tine de cati bani are nu nu parintele.

    Apreciază

  29. Dana said, on ianuarie 3, 2011 at 12:29 pm

    Si cum bine spunea cineva, daca exista cineva care sa-l judece pe preot pentru ceea ce face bun sau mai putin bun acesta este numai Dumnezeu.

    Apreciază

  30. vasilica said, on ianuarie 3, 2011 at 4:41 pm

    Pr.Vasile
    Va multumesc pentru raspuns.
    Doamne ajuta!

    Apreciază

  31. dante said, on ianuarie 4, 2011 at 12:19 pm

    @ Ioana

    Am fost surprins (placut), tocmai pentru ca stiu, din propria-mi experienta, ca alti preoti din gradina lui PS Sebastian se sfiesc sa vorbeasca sau neaga o conspiratie globala in legatura cu cip-urile. Intimplarea face ca acest preot care acuma a luat atitudine, intrebat de mine acum 2 ani ce parere are in legatura cu cipurile, mi-a zis sa nu fiu asa de radicalist si sa vad lucrurile mai domol. Se pare ca Dumnezeu l-a luminat si acuma a spus lucrurilor pe nume.
    Poate ca e si meritul episcopului Sebastian si sa dea Dumnezeu asa sa fie,dar daca dvs l-ati auzit personal pe Ierarhul nostru vorbind impotriva cipurilor, e foarte bine, eu insa nu, si am avut prilejul de nenumarate ori sa asist la sfinta liturghie oficiata de dumnealui.
    Sa nadajduim si sa ne rugam ca toti cei care ne pastoresc sa tina neintinata calea Domnului.
    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  32. dante said, on ianuarie 4, 2011 at 3:20 pm

    @Ioana

    Particip periodic la slujbele de la biserica, consider ca si prin ele mai facem citiva pasi catre Domnul si ne mai spalam multimea de pacate care ne atirna de git.
    Cit priveste pozitia PS Sebastian, eu o stiu doar din predicile la care am asistat, in cadrul slujbei liturgice. Ce pot sa spun, este ca altcineva din directa lui subordine ierarhica, mai precis parintele vicar al episcopiei, parintele Siluan, a fost intotdeauna foarte vehement si a luat atitudine in fata nenorocirilor si ereziilor vremurilor noastre. Daca sinteti din Slatina cred stiti deja asta.
    Oricum, ma bucura faptul ca mai sint ierarhi marturisitori, care inca mai pun inainte pe Hristos si ma bucura ca mai sint si pe aici oameni care gindesc la fel ca mine, ca din discutiile mele, cotidiene, cu oamenii de aici, nu am reusit sa gasesc prin multe locuri intelegere.
    Cit despre numele de botez, nu stiu daca are vreo relevanta daca l-as folosi, e suficient nick name-ul.
    Doamne ajuta!!

    Apreciază

  33. ioana said, on ianuarie 4, 2011 at 4:23 pm

    dante,
    sunteti dvs pretentios daca vreti sa gasiti intelegere prin multe locuri.
    Albina umbla mult pt o picatura de nectar…

    As dori ca aceste cuvinte ale dvs referitoare la parintele Siluan sa fie citite de cat mai multi crestini. Are Dumnezeu alesii Sai si in BOR, si cand o sa vrea, o sa ni-i descopere si noua.

    Apreciază

  34. Pr.Gabriel said, on aprilie 4, 2011 at 11:07 am

    Un raspuns ortodox, ferit de extreme gasiti pe http://gladeofiocan.blogspot.com/2011/04/calea-de-mijloc-vs-extremele-de-dreapta.html

    Apreciază

    • saccsiv said, on aprilie 4, 2011 at 11:50 am

      Pr.Gabriel

      Puteti va rog pune un 2 dupa nick, caci mai exista un comentator mai vechi Pr.Gabriel.

      Apreciază

  35. Andrei Nistor said, on octombrie 13, 2011 at 7:01 am

    Buna ziua,
    Aveti idee daca Moliftele sunt traduse in engleza?
    Multumesc mult!
    Andrei Nistor

    Apreciază

  36. Catalin said, on ianuarie 10, 2012 at 9:28 pm

    Pe data de 1 Ianuarie am fost la o parohie de sat din judetul Calarasi si aici sau citit Molfitele Sf. Vasile Cel Mare dupa terminarea Sf. Liturghii.
    In prealabil , la predica au fost anuntati enoriasii ca pentru aceste rugaciunitrebuie o pregatire mai speciala iar inainte de a incepe sa citeasca Moliftele a spus ca cine doreste sa ramana poate ramane.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.