SACCSIV – blog ortodox

HABAUCII zic: „Oamenii vin la biserica fiindca nu mai au incredere in ei insisi si in stat. Avalansa de pelerini este legata si de lipsa de educatie stiintifica”

Posted in moaşte, ORTODOXIE, Sfantul Nicolae by saccsiv on decembrie 7, 2010

   Citez din articolul Fascinaţia pentru moaşte. De ce îşi freacă românii portofelele de raclă:

   Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a fost sărutată, luni, de mii de români, la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti. Oamenii au frecat de raclă până şi… şerveţele de hârtie pentru şters nasul. Sociologul Dan Lungu zice că oamenii vin la biserică fiindcă nu mai au încredere în ei înşişi şi în stat

   A plimbat întâi portofelul pe lângă racla cu moaştele Sfântului şi abia apoi s-a aplecat şi el să o sărute. Portofelul şi-l trăsese din buzunar scurt, dintr-o zvâcnire, să nu-l vadă credinciosul din spate cum se umileşte cu bani şi carduri peste mâna Sfântului. Căci în raclă nu odihneşte tot corpul marelui ierarh Nicolae, ci numai mâna cea dreaptă. Portofelul, credinciosul nostru l-a frecat de icoana de lângă raclă cu o mişcare lungă, parcă nu-i venea să şi-l mai ia înapoi. Pupătura finală, în schimb, s-a consumat rapid şi imediat omul s-a şi topit în mulţime, între miile de pelerini. Greu de înţeles de ce azi a venit tot puhoiul ăsta de lume la moaşte, când mâna Sfântului este disponibilă la sărutat în fiecare miercuri, între orele 17 şi 20.

   Mai în spate, unor bunice rebegite de frig le sclipeau ochii că în sfârşit, după cinci ore de aşteptat în picioare, în frig, le-a venit şi lor rândul la raclă. Aveau pregătite deja nişte punguţe cu lenjerie intimă de-a nepoţilor, şosete, maiouri, chiloţi. Au frecat punguţele cu haine de icoana de lângă raclă, şoptindu-şi în barbă cuvinte numai de ele ştiute. Au plecat cam repede, că le înghionteau din spate alţi pelerini, „înarmaţi” şi ei cu fel şi fel de obiecte personale de trecut pe la raclă: cruciuliţele pe care le poartă zilnic, fotografii sau iconiţele de buzunar. Cineva a frecat, chiar, pe icoana Sfântului… un pachet de şerveţele de hârtie pentru şters nasul, din acelea de unică folosinţă.

   Poze cu fete nemăritate pe la racla Sfântului, ca să se mărite mai repede
   „Eu pentru fiica mea de 36 de ani care nu se mai mărită am adus să ating de raclă fotografia ei, plus câteva obiecte personale pe care le poartă zilnic. Este importat să vii cu obiecte personale fiindcă pe acelea le ai aproape zilnic la tine, indiferent ce obiecte ar fi acelea. Credem că Sfântul Nicolae o va ajuta să găsească gândul cel bun şi să se căsătorească„, ne-a spus pelerina Elena. Credinciosului Sorin Leonte îi vine să râdă de povestea cu obiectele. A aşteptat la coadă de patru ore nu să frece vreun obiect de icoane, ci numai pentru a sta câteva secunde în faţa moaştelor, ca să ceară Sfântului Nicolae sănătate şi atât. Îl întrebăm dacă nu e tentat să-şi scoată şi portofelul şi ne răspunde convins că el l-ar pune, dar ştie sigur că Sfântul are altă treabă decât să i-l umple lui cu bani.

   Mai încolo, când frigul s-a ascuţit, mulţimea a devenit şi mai întărâtată şi oamenii s-au luat la harţă că şi-au furat locul unul altuia. Pentru ca puhoiul să nu vandalizeze racla, doi poliţişti comunitari au stat permanent lângă ea, să o păzească. Chiar şi aşa, rugaţi de mame, au tot trecut şcolari pe sus, peste gard, la raclă. Să pupe şi ei mâna Sfântului Nicolae, să ia note bune la şcoală.
   Preotul Cărămizaru: „Sfântul Nicolae este cel mai iubit sfânt şi cel mai drag
   „Lumea se înghesuie să se roage la moaşte fiindcă Sfântul Nicolae este cel mai iubit sfânt şi cel mai drag. Nu este adevărat că aceste cozi de la moaşte au legătură cu sărăcia. Căci românii sunt obişnuiţi cu sărăcia. Să nu uităm că şi în vremea comunismului românii veneau la Sfântul Dimitrie, pe Dealul Mitropoliei, cu miile. Şi n-avea nimeni ce să le facă. Aşadar, este vorba doar despre credinţă aici, iar asta este o moştenire sacră a românilor. Nu întâmplător mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se găseşte aici, la kilometrul zero al Capitalei, să binecuvânteze întreaga ţară”, ne spune preot Dr. Prof. Emil Nedelea Cărămizaru de la parohia „Sfântul Gheorghe Nou”.

   El ne-a mai povestit că mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a fost depusă aici de Mihai Viteazu, după ce a purtat-o în sân, în lupte, să-l protejeze. „Racla este din argint curat, iar mâna este înfăşurată. Prin ’93, un hoţ a fost prins încercând să profaneze racla, a fost prins şi a murit în închisoare chiar în ziua de Sfântul Nicolae„, adaugă preotul.
   Dan Lungu: „Avalanşa de pelerini este legată şi de lipsa de educaţie ştiinţifică
   „Nu trebuie să citim avalanşa de pelerini ca pe o manifestare a credinţei, căci credinţa ţi-o poţi manifesta şi stând retras. Oamenii vin la moaşte fiindcă aşteaptă o întâmplare magică în viaţa lor. Şi-au pierdut încrederea în ei înşişi şi în instituţiile statului. De aceea se şi joacă mult la Loto. Oamenii rămân inerţi, pasivi, aşteptând ceva. Sunt pacienţi ai întâmplării, nu actori. Ei suportă istoria, nu o construiesc. Gândirea aceasta are rădăcini vechi la români, de la Mioriţa încoace„, a declarat pentru gândul scriitorul Dan Lungu, conferenţiar doctor la Catedra de Sociologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

   „Foarte mulţi dintre pelerinii care se înghesuie la moaşte îşi proiectează viitorul pe dimensiunea mistică. Aceasta este singura şansă pe care ei o văd. Am citit, recent, despre un sondaj care arăta că la români educaţia ştiinţifică este foarte slabă. De pildă, se spunea acolo că suntem unii dintre cei mai mari consumatori de antibiotice. Probabil că şi avalanşa de pelerini la moaşte este legată şi de lipsa de educaţie ştiinţifică„, a adăugat Dan Lungu.

   Ultimul top al încrederii (studiu GfK) arăta că cel mai mult românii cred în pompieri, în poştaşi, în cadre militare şi de abia pe urmă în preoţi.

   Cititi va rog si:

Fatuca cu microfon: “In vest pensionarii merg in excursii in strainatate. In Romania au ajuns sa mearga la biserica”

„FOREIGN POLICY”: „Pe un om care a trăit întreaga viață în interiorul unei peșteri nu-l poți trage brutal la lumină, pentru că va orbi. În special dacă este preot ortodox” …

Cica DEZBATERE „FOREIGN POLICY”: Daca am fi protestanti, Romania ar fi mai dezvoltata. ORTODOXIA ne trage in jos …

Anti crestinismul revistei TABU nu are limite …

Categoria „BATRAN DEGEABA” – Istoricul Neagu DJUVARA: „ROMANIA A RAMAS IN URMA FIINDCA E ORTODOXA”

Evreul VICTOR CIUTACU ataca si el ORTODOXIA …

In seria „REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre” aflati despre inexistenta lui IISUS HRISTOS, a NOII ORDINI MONDIALE, a EVREILOR bogati, dar si despre existenta EXTRATERESTRILOR …

La REALITATEA s-au descoperit vinovatii raspandirii GRIPEI PORCINE si ai refuzului vaccinarii: CRESTINII …

“REALITATEA TV” despre parintele ILIE LACATUSU: „pupatul oaselor sfinte poate fi o soluţie pentru ieşirea din criză? Da, cu condiţia să fii proprietarul moaştelor!”

VALENTIN STAN ataca si el ORTODOXIA: „intre a calatori spre moastele Sfintei Parascheva si a lua-o pe Route 66, aleg Route 66”

VIDEO: A inceput campania media pentru acceptarea femeilor la MANASTIREA FRASINEI?

VIDEO: ANTI CRESTINISM la Antena 3

   Cum bine zice comentatoarea Natalia, circula din ce in ce mai des o nerozie, cum ca „cei ce se apropie de biserica sunt in general cei ce nu au reusit prea multe in viata si credinta e un fel de refugiu, ca oamenii de succes n-au nevoie de asta, ei se pot descurca singuri”.

   Iar gandirea asta e strans legata de o alta nerozie, conform careia ortodoxia face rau poporului roman …

   In profetiile din Sfanta Scriptura si din scrierile Sfintilor Parinti se arata foarte clar ca vremurile vor fi grele dar multi oameni nu se vor pocai, ci vor huli. Si unii din cei ce le citeau se intrebau: cum asa? Cum in loc sa se intoarca la bunul Dumnezeu, ei mai tare ratacesc?

   Si iata ca vremurile sunt tulburi si vor deveni cumplite. Iar habaucii parca au turbat. Aproape ca nu trece zi fara un furibund atac anti ortodox in presa, o bascalie in emisiunile de divertisment, o hula debitata de vreo „personalitate”.

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on decembrie 7, 2010 at 5:56 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. adrian said, on decembrie 7, 2010 at 7:00 am

    Unde nu este , acolo nici Dumnezeu nu cere!Fratilor, ne miram ca oamenii astia care sisi dau cu parerea lor de profesori scoliti cu ”prostie goala” ne dau sfaturi si ne spun ce ne spun?Ne miram ca vedem oamenii care merga la sfintele moaste prin tara si cer lucruri lumesti…sfintilor sau in cererile lor catre Bunul Dumnezeu?
    Suntem lipsiti din pacate de ESENTA , DE TRAIRE SI DE INTELEGERE……ne aruncam prada lucrurilor lumesti si fara valoare, da sunt necesare…. si pasarilor li se ingaduie cuiburii unde sa-si creasca puii.
    Parintele Arsenie Boca spunea:”daca vreti sfinti,naste-tii….doriti-va sa aveti copiii cu Frica Lui Dumnezeu.TINE SI DE NOI….sa lasam credinta invatata de la” babe sau mosi”….cu tot respectul pt ei, credinta mai mult dupa ureche etc. sa punem mana si sa VALORAM DARUL LUI DUMNEZEU cel de a INTELEGE…..SA CITIM CARTILE SFINTILOR PARINTI SI A MARTIRILOR, SA LUAM EXEMPLU SI SCHIMBAM VIATA NOASTRA…SA CAUTAM LUMINA CEA ADEVARATA.
    Noi , ne multumim sa credem ca daca stam la sfintele moaste, ne paleste norocul….la unii se poate intampla, tocmai pt necredinta lor, altora nu, si aceia sunt dejamagiti, ca nu le-a iesit cum AU VRUT EI…….SA INTELEGEM CA CEEA CE NE DORIM NOI CA OAMENII, DE MULTE ORI DUMNEZEU STIE CA NU NE ESTE DE FOLOS, SA INTELEGEM SI SA AJUNGEM LA MASURA IN CARE NE INCREDINTAM DOMNULUI S ANE ARATE CALEA SI SA RANDUIASCA DANSUL VIATA NOASTRA CA EL STIE CE ESTE MAI BIEN PT NOI….ganditi-va de cate ori v-ati dorit ceva si nu v-a iesit, si poate ca problema respectiva s-a rezolvat intrun al;t fel?FACETI PRROCES DE MEMORIE SI VETI VEDEA CA ESTE ADEVARAT.
    CAT despre sociologi,pshisologi si oamenii de stiinta…..aceia cares e bizuie pe EI, si nu pe Dumnezeu si FRICA LUI(INTELEPCIUNE ESTE FRICA DE DUMNEZEU)CE PUTEM CERE DE LA EI, DECAT SA NE RUGAM SA NU MAI SMINTEASCA LUMEA CU EMISIILE LOR OTRAVITOARE.
    Sf Ierarh Nicolae sa va ajute si sa va aduca dar d eintelege si Luminare a minti de la Domnul Puterior, Domnul si Mantuitorul Nostru Iisus Hristos, AMIN!Doamne Ajuta-NE!

    Apreciază

  3. Stefan said, on decembrie 7, 2010 at 7:15 am

    Sociopatul care se erijeaza in atotcunascator, este unul din pionii de servici care latra la luna si sminteste tot crestinul ce vine sa cinsteasca Sfintele Moaste ale Sfantului Ierarh Nicolaie ! Plata si-o va lua dupa masura faptelor sale! Acest onorabil conf.dr. a scris printre altele „Cheta la flegmă (proză scurtă), Editura OuTopos, Iași, 1999”,si titlul este demonstrativ in ce mod si cui isi aduce obolul (cheta) !

    Apreciază

  4. Ortodox pe stil vechi said, on decembrie 7, 2010 at 7:15 am

    Societatea vrea sa ne faca eroi sa murim pentru patrie.Dar Dumnezeu ne vrea mucenici deci sa luptam pentru Dumnezeu sa lasam minciuna lor sa se spele ei, dar noi sa lucram acum cat mai e inca lumina,caci de acuma lumea e manipulata si dusa toata la iad.Noi sa nu fim cu lumea sa fim pe urmele lasate insusi de Fiul lui Dumnezeu care sa smerit pana la moarte si sa culegem ce a rasadit Mantuitorul:Credinta ,Nadejde,Dragoste sufleteasca,Statornicie.Rabdare si Smerenie.Iertati-ma si Dumnezeu sa ne ierte.

    Apreciază

  5. Adrian.I said, on decembrie 7, 2010 at 7:53 am

    „Ultimul top al încrederii (studiu GfK) arăta că cel mai mult românii cred în pompieri, în poştaşi, în cadre militare şi de abia pe urmă în preoţi.” Bine ca nu au zis, in masonerie si in jidani, oricum in ritmul asta …nu mai e mult.
    Am observat ca o mare parte din cei care comenteaza impotriva bisericii, ori sunt bolnavi psihic, ori sunt sectanti, dar problema este ca sunt din ce in ce mai multi.

    Apreciază

  6. Ciprian said, on decembrie 7, 2010 at 8:06 am

    Am comentat si eu la articol… degeaba… nu ai cu cine. Se pare ca numai o criza profundă ne va face sa il cautăm pe Dumnezeu sau REALIZAREA IMINENTEI EI.

    Apreciază

    • Anda said, on decembrie 7, 2010 at 8:24 am

      Ca de exemplu lagarul electronic care ne paste si din care odata intrati nu vom mai iesi. Asta criza!
      Si nu e cale decat pentru rugaciune. Dar se pare ca ne-am cam invatat cu lagarele fie ele si comerciale pentru crestini…paradisul jidanilor! Na, c-o scapai…

      Apreciază

  7. gherasim said, on decembrie 7, 2010 at 8:58 am

    „cei ce se apropie de biserica sunt in general cei ce nu au reusit prea multe in viata si credinta e un fel de refugiu, ca oamenii de succes n-au nevoie de asta, ei se pot descurca singuri”.

    ce sa insemne „oamenii care nu au reusit prea multe in viata”? ce inseamna a reusi in aceasta viata? dupa standardele lor, stiu la ce se gandesc: bani, avere, faima. Dar un „hom-less” ce a reusit in viata lui? Si totusi, acesta, asemenea lui Lazar, va fi in Imparatia lui Dumnezeu! Foarte probabil ca „reusitii”, „oamenii de succes” ai acestei vieti/lumi, sa fie in pielea bogatului nemilostiv. Si asa va fi. Nu ptr ca zic eu ci ptr ca a spus-o Mantuitorul. Asa ca, noi, „looserii” acestei lumi – nu vieti! – n-avem a ne ingrijora de jignirile aduse de un ratacit ori altul. Noi ne stim drumul: pe el trebuie sa pasim. Ei incearca sa ne deturneze de la acest drum nu ptr ca ne-ar dori oameni de un succes asemenea lor ci ptr ca ne vor sclavi, robi deznadajduiti pe plantatiile lor de succes. Este tot ce vor: sa-l parasim pe Dumnezeu, si sa ne spunem ca totul sta in munca noastra. Care munca se desfasoara pe porprietatile lor iar noi suntem, cum am spus, doar sclavi. treaba satanica; vor sa pierdem pe toata linia: si aici (devenindu-le robi) si dincolo, renuntand la Dumnezeu si la cinstirea sfintilor Lui si venerand o munca inutila, o iluzorie inavutire si un efemer „succes”.

    Apreciază

  8. seraf said, on decembrie 7, 2010 at 9:54 am

    Il asteptati pe „Mos Craciun”? Ce ati zice daca v-ar vizita acesta : http://www.emag.ro/Header_NL_7_dec_2010–promo20206?ref=nl&zone=hdr_1&unit=5&id=596&emag_click_id=3e23697cc65b355f9dafa1744a76851d&ref=afs

    Apreciază

  9. tudor said, on decembrie 7, 2010 at 12:14 pm

    Am incercat si eu sa pun un comentariu la acel articol odios, sa scriu civilizat si documentat, insa se pare ca sunt cenzurate, si ca se aproba cu precadere doar replicile anti-crestine, si pline de ura.
    Ar trebui sa facem o plangere scrisa la ziarul ala de rahat, gandu’, prea ne lasam jugniti fara a da nici o replica.
    Dumnezeu sa ne aiba in paza.

    Apreciază

    • Ciprian said, on decembrie 7, 2010 at 2:13 pm

      Poate ai pus link-uri, si eu cand am pus likn-uri mi le-a refuzat. Da cu citate, copy paste. Ai pus codul cu cifre?

      Apreciază

  10. dante said, on decembrie 7, 2010 at 3:43 pm

    Codrut

    Dar cind Hristos a zis, sa dam Cezarului ce e al Cezarului si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu, la ce crezi ca s-a referit? Chiar crezi ca se pot amesteca, banul si Dumnezeu?
    Referitor la articol, eu cred ca chiar Dumnezeu rinduieste asa lucrurile, cu saracie cu boli cu neajunsuri, poate poate asa vom pricepe adevarul si ne vom apropia de el.
    Retin o intrebare retorica a preotului de la biserica unde merg eu, „citi oameni bogati stiti ca vin duminica la sfinta slujba, ca eu unul nu stiu? ” Ei considera ca au tot pe acest pamint, iar restul nu conteaza. Problema e atunci cind incearca sa-i orbeasca si pe ceilalti si iau in bascalie tot ceea ce este sfint, dar si lucrul asta nu poate fi decit un test pentru cei care se vor a fi crestini.

    Apreciază

  11. Fulger said, on decembrie 7, 2010 at 4:50 pm

    Sistemul ne face in toate felurile inapoiati, prosti , nebuni pentru ca noi urmam adevarul si ei minciuna. Noi nu trebuie sa na amagim din cauza lor ca habar nau ce trezesc.

    Apreciază

  12. gideon said, on decembrie 7, 2010 at 6:03 pm

    „Cei realizati/educati stiintific”, cu gandire si viata seculara…da, am vazut, cum dau de un mic obstacol – se sinucid. Ce sa spun…sunt super realizati.
    Dar noua ne spune Hristos Domnul:
    „Fericiti veti fi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind pentru Mine” si „Bucurati-va in ziua aceea si saltati, ca plata voastra multa este in ceruri”.

    Apreciază

  13. amdc said, on decembrie 8, 2010 at 7:14 am

    Frati cresti, de ce va mahniti? Articolul are dreptate: nu ne punem nadejdea in noi si in stat ci in Bunul Dumnezeu… nu e asa? Asa a fost totdeauna. Au spus un adevar. Noi, crestinii, asta ar trebui sa facem. Cei ce nu vor sa creada sunt in intuneric. Asteapta un hristos care sa-i scoata din criza economica. Noi, cei invatati cu putin, nu suferim foarte mult. Ei, ce odinioara se imbuibau, acum isi sfarma inimile in spasme. Fiti zambitori, blanzi si iubitori de oameni, ca sa nu ne aratam ca postim.

    Apreciază

  14. Ciprian said, on decembrie 8, 2010 at 8:20 am

    traim in comunism fratilor, peste noapte au disparut toate comentariile de la gandul!!! toate, se pare ca erau unii comentatori incomozi pe acolo….

    Apreciază

  15. Pr.Gabriel said, on decembrie 8, 2010 at 11:40 am

    Referitor la aceasta problema care pune in discutie si conflict ERUDITUL cu CRESTINUL, fiecare cu modul lui de scapare, unul prin „cultura” si celalalt prin Hristos, pun un text din cartea Zeul Torelantei si descrestinarea crestinismului, pg.196-197.
    Va rog sa citit atent explicatia eminamente duhovniceasca a Sf.Siluan Athonitul..

    „..Diavolul are un intreg arsenal de placeri, cunostinte etc, prin care ne poate „imbogati” o viata intreaga, numai sa ne deturneze privirea de la Domnul. Unora le arata placeri trupesti, altora cunostinte multe, memorie impresionanta, cariera, laudele oamenilor, iar altora, care nu se multumesc cu acestea, le da chiar si puteri oculte, ca vrajitorilor. „Asemenea ingerilor, dracii au puterea, pe care noi nu o intelegem, de a produce transformarile cele mai uluitoare in natu¬ra vizibila; ei cunosc legile acesteia mult mai bine decat oamenii; in natura lor au puteri mult mai dezvoltate; in actiuni au neasemuit mai mare libertate”. Si Domnului ,I-a aratat toate imparatiile lumii si slava lor” (Mt., 8) cerandu-i la schimb sa i se inchine. Pentru acest motiv cea mai mare porunca a Domnului este: „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeu tau, din toata inima ta, din tot sufletul tau, din tot cugetul tau si din toata puterea ta” {Mc. 2, 30), tocmai pentru a nu lasa loc pentru altceva in inima noastra.
    Un fapt care ne demonstreaza ca Occidentul neortodox a pierdut dreapta credinta si prin aceasta cunoasterea lui Dumnezeu consta in aceea ca a ajuns sa se preocupe aproape exclusiv cu dezvoltarea stiintelor si cladirea unui rai pamantesc, iar pe cel ceresc nu-l mai ia in calcul si nici nu-l mai asteapta. Dar cum s-a ajuns la aceasta nefericita situatie?
    „Sfantul Siluan socotea ca daca un om duhovnicesc lasa viata ascetica pentru a se consacra stiintei, acesta ar dovedi mai mari aptitudini pentru stiinta decat un om mai putin inzestrat in plan duhovnicesc. Cu alte cuvinte, un om inzestrat pe plan mistic si traind in chip duhovnicesc traieste pe un plan mai inalt si mai valoros decat omul ce-si consacra viata stiintei in sfera gandirii rationale. Avand o forma de existenta mai inalta, daca i se intampla sa coboare pe un plan inferior, el va dovedi si pe acest plan capacitati mai mari decat omul neduhovnicesc, nu insa numaidecat. Spunea ca «fiii acestui veac sunt mai priceputi decat fiii luminii» (Le. 16, 8), nu fiindca ar fi mai inteligenti propriu-zis, ci pentru ca «omul duhovnicesc e ocupat de Dumnezeu si nu se preocupa mult de lucrurile acestei lumi. […] Nu e nimic uimitor daca omul neduhovnicesc organizea¬za mai bine lucrurile vremelnice decat un om duhovnicesc. Cel dintai se deda acestor lucruri, cata vreme celalalt se sileste sa ramana cu mintea in Dumnezeu. Acelasi lucru se intampla adeseori si intre oamenii din lume: un negustor rade de savantul care nu intelege nimic din marfurile pe care le vinde, dar aceasta nu inseamna de fel ca negustorul e mai destept decat el. […] Dupa parerea sfintiei voastre, parinte Th., de ce nemtii stiu mai bine decat rusii sa faca masini si alte lucruri?». in loc de raspuns, parintele Th. a reinceput sa ii laude pe germani ca pe un popor mai inteligent si mai inzestrat, in timp ce «noi rusii nu suntem buni de nimic». Staretul Siluan i-a replicat: «in ce ma priveste, cred ca pricina nu sta in incapacitatea rusilor, ci in cu totul alta. E pentru ca rusii dau lui Dumnezeu primul lor gand si intaia lor putere, si nu se ocupa prea mult de cele pamantesti; daca poporul rus s-ar indrepta, asemenea si celorlalte popoare, in intregime spre pamant si nu s-ar ocupa decat de acesta, el le-ar intrece repede, fiindca lucrul acesta nu e atat de greu». Cativa dintre monahii care erau de fata si stiau ca nu e nimic mai greu pe lume decat rugaciunea, au fost si ei de aceeasi parere cu parintele Siluan”.
    Deoarece crestinii ortodocsi ce isi iau in serios credinta nu cauta cele din lume, ci tanjesc cu dor neostoit dupa imparatia Cerurilor, atunci nici nu se preocupa si nu se concentreaza sa construiasca vreun rai pe pamant, pentru ca il asteapta pe cel din ceruri.
    Asadar, daca Occidentul ar mai fi avut dreapta credinta care duce la cunoasterea lui Dumnezeu, nu ar mai fi avut timp de construit imperii pe pamant, ci ar fi cugetat cum sa se pregateasca mai bine pentru moarte, mantuire si viata vesnica. Dar fiindca nu mai au oameni indumnezeiti care sa fi cunoscut pe Domnul cu adevarat si care sa-i traga si pe ceilalti spre dulceata vietii ce va sa fie, atunci toata energia, priceperea si timpul lor este concentrat asupra construirii unor imperii pamantesti, a unui rai pe pamant. Oricine a intrat in lupta duhovniceasca pe drumul trasat de Sfintii Parinti stie cat de multe sunt de facut in interiorul nostru si cat de putin timp mai ramane pentru grija de cele exterioare. Deci, aceia nu mai cugeta la viata viitoare pentru ca „preotii” lor, chiar daca le vorbesc despre ea, nu mai au mijloacele necesare prin care sa-i faca pe oameni sa simta dulceata acelei vieti. Nu mai au succesiunea apostolica, nu mai sunt in comuniune cu invatatura Sfintilor Apostoli, si astfel nu mai au Sfintele Taine prin care vine harul si prin care omul se poate sfinti. „Carturarii” lor au lepadat si mestesugul isihast de tamaduire a omului de adancurile pacatului si de orice infima rautate si, in consecinta, raman cu un crestinism foarte lumesc…”

    Apreciază

  16. Gusti said, on noiembrie 25, 2022 at 5:30 pm

    Dan Lungu – dovada limpede de prost cu carte.
    Proștilor simplii le lipsește aroganța.
    Dar ăsta e din ăia fuduli.
    Un mormânt văruit. O coajă putredă ce vrea să strice și mere bune.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.