SACCSIV – blog ortodox

4 noiembrie: Exercitiu de SIMULARE „Cyber Europe 2010”. SCENARIU: cetatenii, intreprinderile si institutiile publice vor intampina dificultati la accesarea unor servicii online critice, precum e-GUVERNAREA …

Posted in e-GUVERNARE, internet by saccsiv on noiembrie 5, 2010

   NOTA:

   Am incercat sa scot patratelele, dar n-am reusit. Daca aveti difilcutati in citirea textului, intrati va rog la articolul din care citez.

   Agenda digitală: expertii testează sistemele de apărare cu ocazia primei simulări de atac informatic la nivel paneuropean:

   Astăzi, experții europeni în securitate informatică își testează sistemele de reacție cu ocazia primului exercițiu de simulare a unui atac informatic organizat vreodată la nivel paneuropean. În cadrul acestui exercițiu, denumit „Cyber Europe 2010”, experții vor încerca să combată tentativele simulate ale hackerilor de a paraliza servicii online critice în mai multe state membre ale UE. Simularea se va derula pe baza unui scenariu conform căruia conexiunile internet dintre țările europene se vor pierde treptat sau vor fi reduse considerabil în toate țările participante, astfel încât cetățenii, întreprinderile și instituțiile publice vor întâmpina dificultăți la accesarea serviciilor online esențiale. În cadrul exercițiului, statele membre vor trebui să coopereze pentru a evita o prăbușire totală simulată a rețelei. Evenimentul este organizat de statele membre ale UE, cu sprijinul Agenției Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informației (ENISA) și a Centrului Comun de Cercetare (JRC). Se preconizează că exercițiul de astăzi va fi urmat de scenarii mai complexe, care vor depăși cadrul european pentru a se derula, în ultimă instanță, la nivel mondial. Sprijinirea exercițiilor de pregătire în domeniul securității informatice desfășurate la scara UE reprezintă una dintre măsurile prevăzute de Agenda digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200) pentru a spori încrederea în internet și a îmbunătăți securitatea rețelelor.

   Neelie Kroes, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Agenda digitală, aflată în vizită la centrul de combatere a atacurilor informatice din Regatul Unit pe parcursul acestui exercițiu de simulare, a declarat: „Acest exercițiu prin care se testează capacitatea Europei de a face față amenințărilor din domeniul informaticii reprezintă un prim pas important în direcția organizării unei acțiuni comune de combatere a potențialelor amenințări online care vizează infrastructura esențială, precum și în direcția garantării siguranței online pentru cetățeni și întreprinderi.”

   În cadrul exercițiului „Cyber Europe 2010” de astăzi, experți din întreaga Europă își vor testa sistemele de reacție la un atac simulat al hackerilor la adresa unor servicii online critice. Scenariul exercițiului prevede pierderea treptată sau reducerea considerabilă a conexiunilor internet dintre țările europene și, în cel mai rău caz, anularea efectivă a principalelor conexiuni transfrontaliere din Europa.

   Pe durata simulării, cetățenii, întreprinderile și instituțiile publice vor întâmpina dificultăți la accesarea unor servicii online critice (precum e‑Guvernarea), cu excepția cazului în care are loc o redirecționare a traficului dintre interconexiunile afectate. Conform scenariului, pe parcursul zilei, fiecare țară la rând se va confrunta cu probleme de acces din ce în ce mai grave. Toate statele membre participante vor trebui să coopereze pentru a elabora un mecanism comun de reacție la această criză fictivă.

   Obiectivul acestui exercițiu de securitate informatică este ca statele membre să înțeleagă mai bine modul de gestionare a incidentelor informatice și să testeze legăturile și procedurile de comunicare pe care trebuie să le utilizeze în cazul unui atac informatic real pe scară largă. În cadrul exercițiului se vor testa adecvarea punctelor de contact din țările participante, canalele de comunicare, tipul de date care trebuie comunicate prin aceste canale și măsura în care autoritățile naționale înțeleg rolul și mandatul omologilor lor din alte state membre.

   Acest exercițiu de securitate informatică a fost organizat de statele membre ale UE în cooperare cu Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor si a Informației (ENISA) și cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. La exercițiu vor participa toate statele membre ale UE, Islanda, Norvegia și Elveția, fie în mod activ, fie ca observatori. În funcție de țară, sunt implicate și autoritățile publice din diverse state membre, cum ar fi ministerele comunicațiilor, autoritățile responsabile cu protejarea infrastructurilor informatice critice, organizațiile de gestionare a crizelor, echipele naționale de intervenție în caz de incidente de securitate informatică, autoritățile naționale din domeniul securității informatice și serviciile de informații.

   Context

   ENISA a fost creată în 2004. La 30 septembrie 2010, Comisia a propus consolidarea și modernizarea ENISA cu scopul de a ajuta UE, statele membre și părțile interesate din sectorul privat să-și consolideze capacitățile și sistemele de prevenire, de detectare și de reacție la provocările din domeniul securității informatice. (a se vedea IP/10/1239, MEMO/10/459)

   Tot la 30 septembrie 2010, Comisia a prezentat o propunere de directivă care ar urma să permită urmărirea penală a celor care lansează atacuri informatice și a producătorilor de software-uri conexe nocive, precum și aplicarea de sancțiuni penale mai dure în astfel de cazuri. De asemenea, statele membre ar avea obligația de a răspunde rapid la cererile urgente de ajutor în cazul unor atacuri informatice, astfel încât justiția europeană și cooperarea polițienească în acest domeniu să devină mai eficiente (a se vedea MEMO/10/463).

   Comentariu saccsiv:

   Vor sa fie siguri ca masinaria va functiona, caci le este necesara in ceea ce au inceput deja, cum e la noi de exemplu:

SISTEMUL A TURBAT si se grabeste: In prima etapa, deja companiile mari si mijlocii vor depune declaratiile fiscale numai electronic. In a doua etapa, nu vor scapa nici taranii … Care va fi ultima etapa?

BILL GATES finanteaza Biblionet (biblioteci publice) PENTRU ACCES USOR la eGuvernare …

Comentariul zilei (26.08.2010): Un COSMAR bate la usa. Se va declansa cand cetatenii vor avea noile acte cu cip iar eRomania va fi functional … 

   Sau pentru ceea ce iminent va incepe:

INTERNETUL OBIECTELOR – RFID: Rezolutia Parlamentului European din 15 iunie 2010. Sau cum ni se construieste o cusca invelita in staniol frumos colorat

Comentariul zilei (23.09.2010): legatura dintre WEB 3.0 si RFID

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on noiembrie 5, 2010 at 10:59 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. filofteiabejan said, on noiembrie 6, 2010 at 10:32 am

    @Pr. Vasile in ce fel de investitii ar mai putea fi bagati banii?pt ca se pare ca totul este mai mult sau mai putin pus pe butuci cei putin in Romania.Insa de undeva trebuie inceput.In ceea ce priveste milosteniile posibilitatile mele nu sunt mari dar ajut cu ce pot pe oamenii saraci pe care-i intalnesc cu bani,mancare haine atat cat pot eu.Intr-adevar slugile aservite mai ales din media si clasa politica incearca din rasputeri sa dezbine poporul sa invrajbeasca clasele sociale intre ele.Si aproape ca reusesc…pai ganditi-va cati dintre cei cu vile,masini sau chiar oamenii cu venituri medii isi aduc aminte de saracii acestei tari macar asa din cand in cand.Mereu ii ignora daca nu chiar ii injura spunandu-le duceti-va la munca…problema e ca nu prea mai au unde.Dar oare asa e crestineste?Si apoi chiar si dintre crestinii de merg la biserica duminica si de sarbatori mai fac asa de multe ori.Nu se gandesc multi o clipa la cum ar fi sa nu ai, sa fii in greutati si sa nu ai posibilitatea cel putin pe moment sa faci ceva sa-ti schimbi soarta.Neamul asta este dezbinat,suntem egoisti ne lipseste solidaritatea pt. ca daca am aveao cred ca napasta ce ne paste nu ne-ar lovi atat de rau sau poate chiar deloc.
    Doamne ajuta!
    Chiar mar interesa asa in principiu o idee de investitie

    Apreciază

    • Ciprian said, on noiembrie 6, 2010 at 10:44 am

      casă în zonă de munte cu acces la apă curgătoare pret 20-25 mii eur … așa ceva ar merita pentru cine are banii și apoi animale, lemne etc să poți viețui independent de utilități și facilități….

      Apreciază

      • filofteiabejan said, on noiembrie 6, 2010 at 11:20 am

        @Ciprian,tu vrei sa spui ca o casa la tara e investitia cea mai buna acum…da ai perfecta dreptate eu personal as avea posibilitatea sa ma retrag la tara insa inca mai sunt legata de servici si plus ca nu ma prea pricep la animale,agricultura insa am de la cine invata din mers.Vai si cand ma gandesc cum se bulucesc unii sa-si vanda acu pe criza terenurile si casele de la tara…Fereasca Dumnezeu totusi se vor gasi vsi cumparatori 🙂
        Doamne ajuta!

        Apreciază

  3. Ciprian said, on noiembrie 6, 2010 at 1:38 pm

    Rezultatul va fi firște „pozitiv” astfel preîntâmpinând potențialele critici, măi da cum știu aștia să își facă „treaba”…

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.