SACCSIV – blog ortodox

Zeci de mii de tinere femei AU FOST STERILIZATE, fără consimţământul lor, în UZBEKISTAN …

Posted in Islam Karimov, sterilizare, UZBEKISTAN by saccsiv on aprilie 28, 2010

   Citez din articolul Doctors sterilise Uzbek women by stealth:

   Când bebeluşul ei a murit la scurt timp după naştere, Gulbahor Zavidova, în vârstă de 28 de ani, soţia unui fermier sărac, îşi dorea să rămână din nou însărcinată. După luni de zile de încercări, ea şi soţul ei au făcut o vizită unui doctor care i-a spus femeii că nu va mai putea avea vreodată copii pentru că a fost sterilizată.

   Procedura a fost făcută imediat după ce a nascut, de către doctorii care nu i-au cerut consimţământul. Aflând că nu va mai putea avea copii, soţul ei a părăsit-o.

   “Nu trece nicio zi fără ca eu să plâng”, spune ea. “Am fost scandalizată atunci când am aflat ce mi-au făcut. Cum au putut să facă un lucru atât de oribil fără să mă întrebe?”

   Potrivit grupurile pentru apărarea drepturilor omului, zeci de mii de tinere femei precum Zavidova au fost sterilizate fără consimţământul lor în fostul stat autoritar sovietic Uzbekistan.

   Surse uzbece spun că măsura a fost ordonată de către Islam Karimov, preşedintele, cel care a condus ţara cu mână de fier pentru 20 de ani. Politica aceasta ţintea păstrarea la limite scăzute a populaţiei sărace – cu 28 de milioane de persoane, cel mai dens populat stat din Asia Centrală.

   Activiştii spun că sterilizarea în masă a început în 2003, dar a fost domolită după doi ani ca urmare a unui strigăt de protest. Se spune că a fost reluată în luna februarie a acestui an ca fiind un “contraceptiv eficient”. Criticii susţin că fiecare doctor a fost sfătuit să convingă “cel puţin două femei” pe lună ca să facă procedura. Doctorii care au dat greş se confruntau cu represalii şi amenzi.

   “Estimăm că din februarie aproximativ 5.000 de femei au fost sterilizate fără consimţământ”, spune un reprezentat al unei campanii de drepturi ale omului care se teme că va face închisoare dacă îi va fi dezvăluit numele.

   În multe cazuri, medicii optează pentru naşteri prin cezariană şi apoi operează o sterilizare fără a-i spune femeii. Zvonuri răspândite despre practica aceasta a dus la femei care optează să nască acasă pentru a evita riscul.

   Doctorii au vizitat-o acasă, acum câteva luni, pe Hidojat Muminova, o culegătoare de bumbac în vârstă de 26 de ani. Ei i-au spus acestei mame a doi copii că ar trebui să viziteze spitalul local pentru o consultaţie, la care ea a fost diagnosticată cu un chist potenţial fatal la trompele uterine.

   “M-au speriat făcându-mă să cred că am nevoie de o operaţie urgentă”, a spus ea. “Am fost surprinsă pentru că nu am avut niciodată vreo durere, dar am fost îngrijorată şi am fost de acord cu operaţia. Când s-a terminat, mi-au spus că au realizat o sterilizare. Nu mă puteam opri din plâns. M-au păcălit şi m-au tratat ca pe un animal.”

   O altă victimă, Mahmuda Usupova, de 30 de ani, a spus că doctorii au sterilizat-o după ce a născut cel de-al treilea copil prin cezariană acum câteva luni. A aflat că nu va mai putea face copii în timpul unei vizite la ginecologul ei.

   Autorităţile uzbece neagă că sterilizările ar fi realizate fără consimţământ, dar un raport al Comitetului Naţiunilor Unite Împotriva Torturii a raportat un “număr mare” de cazuri acum trei ani. Potrivit Naţiunilor Unite, fertilitatea Uzbekistanului a scăzut de la 4,4 copii per femeie, la 2,5 de când Karimov a venit la putere.

   Sub conducerea lui Karimov, în vârstă de 72 de ani, Uzbekistan a devenit foarte represiv. Oponenţii au fost trimişi la închisoare, torturaţi şi omorâţi. Doi critici ai regimului, care sunt acuzaţi că ar fi militanţi islamişti, au fost opăriţi până la moarte după ce s-a turnat apă fiartă peste ei.

   Sute de civili au murit atunci când poliţia şi armata au tras cu focuri de armă nediscriminatoriu într-o mulţime de protestatari din Andijan în 2005. Publicaţiei Sunday Times i-a fost interzisă intrarea în Uzbekistan de atunci, din cauza faptului că ştirile transmise de aceasta sunt considerate “neprietenoase”.

   Programul de sterilizare a fost relansat în ciuda eforturilor celor două fiice ale lui Katimov de a îmbunătăţi vieţile femeilor uzbece şi copiilor. Lola, de 31 de ani, cea mai mică dintre fiicele preşedintelui, este un ambasador Unesco şi conduce o organizaţie umanitară pentru copii.

   Sora acesteia, Gulnara, 38 de ani, care a fost numită recent amabasador în Spania, sprijină o serie de organizaţii umanitare. Cunoscută drept “prinţesa uzbecilor”, ea este absolventă de Harvard, expertă în arte marţiale şi designer de bijuterii.

   Sub numele GooGoosha – aparent numele de alint pe care tatăl ei i l-a dat – ea a lansat un clip muzical pop. Petrecerile ei din Moscova, unde a locuit până de curând, a atras membri ai elitei.

   Zilele sănătăţii femeilor, promovate pe site-ul ei, asigură acces gratuit la specialişti în medicină din Israel pentru femei care suferă de “boli legate de funcţiile reproductive”.

   Ambasada uzbecă din Moscova a insistat că toate sterilizările au fost realizate la cererea pacientului şi după ce soţului femeii i s-au spus consecinţele.

   *Unele nume au fost schimbate. Raportare suplimentară: Marina Ivanova, Tashkent

   Cititi va rog si:

10.000 de CHINEZI, STERILIZATI cu forţa

Comentariul zilei (07.01.2009): CEZARIANA, noua politica din maternitati?

Graficele arata ca IN ULTIMII ANI A CRESCUT numarul de nasteri prin CEZARIANA. De ce?

 

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 28, 2010 at 5:58 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. rastoaca olivia said, on aprilie 28, 2010 at 9:52 pm

    bietele femei .
    fraiere sint majoritatea ca vor barbat in loc sa stea singure si cuminti!
    eu nu sint ca ceilalti prefer cumintenia si singuratatea.

    Apreciază

    • ROrtodox said, on aprilie 28, 2010 at 10:58 pm

      Multumeste-i lui Dumnezeu ca stai cuminte si nu te bagi la stiu eu ce .. fiindca exista multi, inclusiv in Pateric poti sa vezi exemple de avva care au cazut in pacatul desfranarii .. Nu iti ridica mintea asa sa nu cazi, ca nu cumva sa te smereasca dupa Dumnezeu cu o lectie de nu o sa o uiti …

      Apreciază

  3. LORENA said, on aprilie 29, 2010 at 1:29 am

    Genocid: Ucise, avortate sau neglijate, cel puţin 100 de milioane de fete au dispărut, şi numărul este în creştere

    4 martie 2010, din The Economist, ediţia tipărită

    Articolul în limba engleză aici:

    http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=15606229

    Imaginaţi-vă că sunteţi jumătatea unui cuplu, aşteptând primul dvs. copil într-o ţară săracă, cu o populaţie rapid crescătoare. Faceţi parte din noua clasă de mijloc, veniturile dvs. cresc şi vreţi o familie mică. Normele tradiţionale însă au o mare influienţă în jurul dvs., în special în ceea ce priveşte preferarea fiilor mai degrabă decât a fiicelor. Poate că o muncă fizică grea este încă necesară pentru familie pentru a-şi asigura traiul. Poate doar fiii pot moşteni pământul. Poate că o fiică ar urma să se unească cu altă familie prin căsătorie şi dvs. vreţi să aveţi pe cineva care să vă aibă în grijă când sunteţi batrân(ă). Poate că ea are nevoie de zestre.

    Acum imaginaţi-vă că aţi fost la un test cu ultrasunete; costă 12 dolari, însă v-o puteţi permite. Testul spune că copilul nenăscut este o fetiţă. Dvs. înşivă aţi prefera un băiat; restul familiei dvs. cere vociferând unul. Niciodată nu aţi visa să ucideţi o fetiţă, aşa cum se face prin sate. Însă un avort pare ceva diferit. Ce veţi face?

    Pentru milioane de cupluri, răspunsul este acesta: avortează fetiţa, încearcă să ai un fiu. În China şi India de nord mai mult de 120 de băieţi se nasc la fiecare 100 de fete. Natura dictează ca numărul de masculi născuţi să fie doar cu puţin mai mare decât numărul de femele, pentru a compensa susceptibilitate mai mare a băieţilor faţă de bolile copilăriei. Însă nicidecum la scara aceasta [indicată mai sus].

    Pentru aceia care se opun avortului, asta înseamnă ucidere în masă. Pentru aceia ca şi cei din acest ziar, care cred că avortul ar trebui să fie “sigur, legal şi rar” (ca să folosim fraza lui Bill Clinton), depinde mult de circumstanţe, însă consecinţa cumulativă pentru societăţi a acestor acţiuni individuale este catastrofică. Numai China se evidenţiază prin faptul că are atâţia tineri necăsătoriţi – “ramuri neroditoare”, după cum sunt numiţi – cât întreaga populaţie de tineri din America. În orice ţară tinerii fără rădăcini crează probleme; în societăţile asiatice, în care căsătoria şi copiii sunt căile recunoscute înspre societate, bărbaţii necăsătoriţi sunt ca si nişte oameni în afara legii. Ratele crimei, traficul de mirese, violenţa sexuală, chiar şi ratele sinuciderii la femei sunt în creştere şi vor creşte şi mai mult în măsura în care generaţiile deformate vor ajunge la maturitate.

    Nu e nicio exagerare ca acest lucru să fie numit genocid. Femei lipsesc cu milioanele – avortate, ucise, neglijate până la moarte. În 1990 un economist indian, Amartya Sen, a evaluat numărul la 100 de milioane; cifra este mai mare acum. Fărâma de mângâiere este că unele ţări pot atenua durerea, şi Coreea de Sud a dovedit că cel mai rău lucru poate fi evitat. Altele au nevoie sa înveţe din aceasta dacă vor să oprească masacrul.

    Lipsa şi moartea micilor surori

    Majoritatea oamenilor ştiu că China şi India de nord au un număr nenatural de mare de băieţi. Puţini însă realizează cât de gravă este problema, sau că aceasta este în creştere. În China disproporţia dintre sexe era de 108 băieţi la 100 de fete pentru generaţia născută spre sfârşitul anilor 1980; pentru generaţia începutului anilor 2000 era de 124 la 100. În câteva provincii chinezeşti raportul este unul fără precedent, de 130 la 100. Distrugerea este cea mai gravă în China, însă s-a răspândit mult dincolo de ea. Alte ţări din Asia de Est, incluzând Taiwan şi Singapore, statele mai înainte comuniste din Balcanii de vest şi din Caucaz, sau chiar secţiuni din populaţia Americii (americani de origine chineză sau japoneză, de exemplu), toate acestea au o rată distorsionată a sexelor. Genocidul există pe aproape fiecare continent. Îi afectează şi pe bogaţi şi pe săraci, pe cei educaţi cât şi pe cei needucaţi; pe hiduşi, musulmani, confucieni sau creştini în egală măsură.

    Bogăţia nu il opreşte. Taiwan şi Singapore au economii deschise şi bogate. În China şi în India, ariile cu cel mai rau raport între sexe sunt cele mai bogate şi cele mai educate. Şi politica singurului copil în China poate fi doar parte din problemă, dat fiind faptul că aşa de multe ţări sunt afectate.

    De fapt, distrugerea fetiţelor este produsul a trei forţe: preferinţa străveche pentru fii, dorinţa modernă pentru familii mai mici şi testul cu ultrasunete şi alte tehnologii care indentifică sexul fetusului. În societăţi în care patru sau şase copii erau ceva obişnuit, un băiat ar fi fost aproape cu siguranţă printre aceştia; preferinţa fiilor nu era necesar să existe în dauna fiicelor. Acum însă cuplurile vor doi copii – sau, ca în China, le este permis să aibă doar unul – deci acestea vor sacrifica fiicele nenăscute în goana lor după un fiu. De aceea, raportul dintre sexe este cel mai distorsionat în părţile moderne, deschise ale Chinei şi Indiei. De asemenea, de aceea raporturile sunt mai mari după primul copil: părinţii s-ar putea să accepte o fată prima dată, însă vor face orice pentru a se asigura că următorul lor copil – şi probabil şi ultimul – va fi băiat. Raportul băieţi-fete este în anumite locuri peste 200 pentru al treilea copil.

    Cum să oprim ca jumătate din cer să se prăbuşească

    Fetiţele sunt aşadar victime ale unei combinaţii maligne dintre un prejudiciu străvechi şi nişte preferinţe moderne pentru familii mici. Doar o ţară a reuşit să schimbe acest model. În anii 1990 Coreea de Sud avea un raport între sexe aproape la fel de dezechilibrat ca şi cel al Chinei. Acum se îndreaptă spre normalitate. Nu a realizat acest lucru în mod deliberat, ci pentru că s-a schimbat cultura. Educaţia femeilor, procesele anti-discriminare şi curentul egalităţii în drepturi au făcut ca preferinţa fiilor să apară de modă veche şi nenecesară. Forţele modernităţii au exacerbat la început prejudecata iar apoi au învins-o.

    Aceasta însă s-a întâmplat pe când Coreea de Sud era bogată. Dacă China sau India – cu salarii de o pătrime şi respectiv o zecime din cele coreene – aşteaptă până când devin la fel de bogate, multe generaţii vor trece. Pentru a grăbi schimbarea, ele trebuie să iniţieze acţiuni care oricum sunt în propriul lor interes. E absolut evident că China ar trebui să se descotorosească de politica singurului copil. Conducătorii ţării se vor împotrivi acestui lucru, deoarece se tem de creşterea populaţiei; de asemenea, aceştia resping grija vestică pentru drepturile umului. Limita de un copil nu mai este însă necesară pentru a reduce fertilitatea (asta dacă a fost vreodată necesară: alte ţări est-asiatice au redus presiunea asupra populaţiei la fel de mult ca şi China). Plus că această limită distorsionează masiv raportul între sexe în ţară, cu rezultate devastatoare. Preşedintele Hu Jintao spune că a creea o societate armonioasă reprezintă principiul său călăuzitor; acest lucru nu poate fi dus la îndeplinire atâta vreme cât o linie politică perverteşte viaţa de familie atât de profund.

    De asemenea, toate ţările trebuie să facă să crească valoarea fetelor. Acestea ar trebui să încurajeze educaţia femeilor, să desfiinţeze legile şi obiceiurile care împiedică fiicele să moştenească proprietatea, să facă exemple din spitalele şi clinicile cu un raport imposibil al sexelor, să antreneze femeile în viaţa publică – folosind totul, de la prezentatoarele de televiziune până la femeile poliţiste de circulaţie. Mao Zedong a spus „femeile sprijină jumătate din cer”. Lumea trebuie să facă mai mult pentru a preveni genocidul care va duce la prăbuşirea cerului.

    ___________

    Selectia sexului: in India, avortul fetelor este in crestere

    Selectia sexului pe calea avortului pare sa fie in crestere in India – si mai raspandita printre cei bogati. Clasele superioare din India tind sa aiba mai putini copii si acces mai usor la ultrasunetele care descopera sexul copilului lor. Dexechilibrul dintre sexe inseamna mai putine femei disponibile sa fie sotii.

    de Mian Ridge, corespondent, 8 martie, 2010

    Articolul in limba engleza:
    http://www.csmonitor.com/World/Asia-South-Central/2010/0308/Gender-selection-In-India-abortion-of-girls-on-the-rise

    Nandgaon, India

    Babulal Yadav, un fermier in varsta de 50 de ani, si-a revizuit notiunile sale despre sotia perfecta. „Nu-mi mai pasa din ce casta face parte, din ce religie, sau cum arata,” spune el. „Vreau doar o fata draguta care sa aiba grija de mine si sa-mi daruiasca un baiat”.

    Exact aceasta este atitudinea cu privire la selectia sexului care a facut sa fie asa de dificil pentru d-nul Yadav sa-si gaseasca o sotie. Preferinta pentru copiii de sex barbatesc a dus la lipsa mireselor pentru barbatii din satul sau. Accesul sporit la tehnologia cu ultrasunete, care permite parintilor sa avorteze copiii nedoriti de sex feminin, a contribuit la un raport femei-barbati de 933 la 1000 in India, in conformitate cu ultimul recensamant din 2001.

    Perspectivele lui Yadav insa sunt in mod particular intunecate deoarece el traieste in Haryana, un stat relativ prosper, statul cu cu cel mai disproportionat raport femei-barbati din tara: 861 la 1000.

    Intr-adevar, de-a lungul Indiei raporturile cele mai disproportionate dintre sexe tind sa se regaseasca in comunitatile mai prospere. Departe de a fi o mostenire a unor comunitati retrograde, sovine, practica selectiei sexuale pe calea avortului (cunoscuta de asemenea sub numele de infanticid sau feticid al femeilor) infloreste pe masura ce economia Indiei se dezvolta si tara se modernizeaza. In capitala, New Delhi, raportul dintre sexe este mai dezechilibrat decat media nationala, cu 821 de femei la fiecare 1000 de barbati. Cateva dintre cele mai mari dezechilibre se regasesc in vecinatatile bogate ale sudului capitalei New Delhi.

    Si cercetarile recente sugereaza ca avortul selectiv sexual este in crestere. Actionaid si Centrul International de Cercetare a Dezvoltarii din Canada au descoperit in 2008 ca in 4 din cele 5 state studiate – Punjab, Haryana, Madhya Pradesh si Himachal Pradesh – proportia dintre fete si baieti a scazut si mai mult. In anumite zone din Punjab, in castele inalte, raportul dintre fete si baieti era de 300 la 1000.

    Se crede ca fetele costa mai mult

    Motivele pentru care baietii sunt atat de doriti difera oarecum in functie de regiune. In societatile agricole precum Nandgaon, baietii mostenesc pamantul. In India urbana, o tendinta inspre familii mai mici joaca un animit rol: multe cupluri care aleg sa aiba doar un copil vor ca acel copil sa fie baiat.

    La bazele preferintei pentru fii este o convingere ca fetele reprezinta o responsabilitate care necesita protectie si o zestre substantiala. Desi practica de a plati un sot si familia sa pentru faptul de a se casatori cu o fata a fost interzisa in 1961, violenta din cauza zestrei – cand o femeie este abuzata in casa rudelor sotului pentru faptul de a fi platit un pret insuficient – este in crestere, dupa cum spun organizatiile nonguvernamentale (ONG).

    Chiar si in familiile care nu platesc zestre si in care fetele s-ar putea sa fie bine educate si angajate in campul muncii, femeile tind sa fie vazute ca si o povara, deoarece sunt percepute ca avand nevoie de mai multa grija si protectie decat barbatii, spune Puneet Bedi, un obstretician si activist impotriva feticidului femeilor, din New Delhi.

    „Toata lumea vrea baieti – nu doar bogatii”, spune acesta. „Insa bogatii sunt aceia care isi pot permite cu usurinta accesul la tehnologie”.

    Desi in India este ilegal ca doctorul sa faca cunoscut parintilor sexul copilului lor nenascut sau sa avorteze pe motive de sex, nu a existat aproape nicio reclamatie pentru aceasta crima. Ea este infaptuita „de orice doctor aproape fara exceptie”, spune Dr. Bedi.

    Campaniile „Salvati fetitele”, lansate atat de guvern cat si de ONG-uri, au ridicat nivelul de constienta al oamenilor cu privire la problema feticidului femeilor, insa aparent au facut putin in ceea ce priveste schimbarea comportamentului lor.

    Monitorul a scris despre dezechilibrul dintre sexe in China. Puteti citi despre aceasta aici.

    Apreciere in crestere fata de fete?

    Exista sperante ca din moment ce acum efectele raportului disproportionat dintre sexe devin vizibile in mod dramatic in locuri precum Nandgaon, acest fapt ii va face pe parinti sa-si reconsidere dorinta de a avorta copiii de sex feminin.

    Satenii de aici spun ca imputinarea femeilor a avut deja un efect direct asupra obiceiurilor privitoare la zestre: aceasta devine mai mica sau dispare cu totul, in schimb raspunderea cade din ce in ce mai mult asupra barbatilor tineri de a se ingriji bine de viitoarele lor mirese.

    Asa de rele sunt perspectivele romantice ale multor burlaci din Haryana incat acestia au inceput sa faca un pas de neconceput cu o generatie in urma: sa importe femei din alte state si deseori de alte religii, pentru a se casatori.

    Societatea Crucii Rosii din India, care activeaza impotriva feticidului femeilor de la un capat la altul al tarii, estimeaza ca cel putin 100 de femei din afara regiunii Haryana au fost cumparate de barbati din districtul Bhiwani, unul din cele 21 de regiuni ale Haryanei. In Nandgaon cel putin cinci mirese au fost importate din alte state.

    Baljeet Singh, un sofer de camion in varsta de 37 de ani, spune ca a inceput sa deznadajduiasca sa mai gaseasca o sotie locala odata ce a facut 26 de ani. Barbatii din satul lui, unde majoritatea sunt fermieri, considera ca e ideal sa te casatoresti intre 20 si 25 de ani. „Sunt un sofer de microbuz, nu am multe perspective, si se pare ca trebuie sa ai un serviciu foarte bun ca sa-ti poti lua o mireasa in zilele astea”, spune acesta.

    Astfel anul trecut, d-nul Singh s-a folosit de economiile lui pentru a se casatori cu o fata musulmana in varsta de 16 ani din Assam; desi zvonurile din sat spun ca Sono Khutum este o imigranta ilegala din Banglades. Este fericita pentru ca traieste intr-un sat predominant hindus, spune ea, purtand pe soldul ei fetita in varsta de 7 luni a cuplului.

    Solutia rapida insa a burlacilor singuratici – cumpararea de mirese din partile saracite ale Indiei – probabil ca va face putin in ceea ce priveste imbunatatirea statulului femeilor.

    De cand Singh s-a casatorit prietenii necasatoriti s-au pus la coada pentru a cere sfat cu privire la casatorie. Acestia au o intrebare, spune el, in timp ce arata spre tanara lui sotie, care sta timida intr-un colt: „Cum pot sa fac si eu rost de una?”

    Apreciază

  4. luchiana said, on aprilie 29, 2010 at 10:31 am

    Da, manipularea este evidenta, acum se spune lucrurilor pe nume. Omul fiind creatia lui Dumnezeu simte care ii este menirea pe acest pamant si reactioneaza normal la incercarea elitelor de a schimba pronia Dumnezeiasca cu „masuri anti”, indiferent de religia in care a crescut.

    Sa ne rugam pentru toti oamenii sa poata lua decizia buna spre mantuirea lui personala.
    Doamne miluiste-ne pe toti!

    Apreciază

  5. rastoaca olivia said, on aprilie 29, 2010 at 10:35 am

    cindva am fost ca fetele dar pina la o limita,mai bine imi tai …., decit sa cad sau ma suprasolicit fizic decit sa cad ,nu sint ca altele ,doar daca pun raul inainte.
    apropo am alte idei fata de majoritatea nu sint ca najoritatea,de aceea sint data deoparte.
    lasa ca nu cad daca o sa am tarie si o sa mi vad de ale mele.
    nu mi plac barbatii si nici deviantii(homo).
    e mai bine fara sa ai asa ceva boala pe cap cum este sexualitatea.
    mai bine prefer mintea limpede ,inteligenta ,forta fizica decit sa traiesc ca un om normal.
    mesajul este pentru tine care te dai mare si tare ca esti ortodox!
    eu sint cu pacatele mele!!
    este pt ro ortodox.
    si plus ca nu suport romania!
    prefer o viata intre circuite electronice si chimicale decit in lume!
    nu sint sociabila deloc si imi place singuratatea!
    oamenii imi provoaca sila!
    asa am fost si eu tratata de asa zisii crestini romani!
    strainatatea este buna doar daca ingrijesti un om bolnav sau muncesti intr un laborator de chimie de unul singur mai mult .
    nu mi place sa socializez!

    Apreciază

  6. rastoaca olivia said, on aprilie 29, 2010 at 10:42 am

    ROORTODOX ,VEZITI DE TREABA TA NU TE BAGA IN SEAMA !
    ca asa sinteti romanii niste prefacuti si va dati mare sfinti.
    nu va vedeti gunoiul din voi!
    m am saturat de roamnia!
    DACA ESTI BARBAT CARA TE!!!
    NU AM NEVOIE DE TINE SI DE POVETELE TALE!
    STIU SI EU CEVA DIN RELIGIA ORTODOXA!
    PACATUL PORNESTE DE LA GIND !
    TE ROG SA MA LASI IN PACE NU AM NEVOIE DE TINE !

    Apreciază

  7. luchiana said, on aprilie 29, 2010 at 11:04 am

    @ rastoaca olivia

    Nu poti fi un om normal si linistit atata timp cat esti plina de ura fata de oameni…Daca nu iubesti pe aproapele ca pe tine insati, nu poti spune ca il iubesti pe Domnul care este iubire, pace liniste. Nu poti ajunge la El fara cei de langa tine…

    Apreciază

  8. ROrtodox said, on aprilie 29, 2010 at 4:40 pm

    Nu sunt un sfant, ci un pacatos cu fapta, cuvant, gand .. dar stiu ca nu exista indreptare DECAT prin Dumnezeu.

    Dar sunt sigur ca esti foarte chinuita in primul rand de ganduri, eu zic sa iti cauti degraba un duhovnic fiindca pari tipul scelerat de om care sigur a trecut printr-o experienta dramatica, sau doua ..

    ” mai bine prefer mintea limpede ” .. nu stiu ce sa zic aici .. si eu as prefera sa nu fac / gandesc / zic tot ceea ce fac / gandesc / zic ( daca intelegi unde bat ) …

    Poate ma insel dar sincer nu cred.

    P.S.: Daca te-ai saturat de ” roamnia ” paraseste-o …

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.