SACCSIV – blog ortodox

MASACRUL de la FANTANA ALBA. Un Katyn românesc aproape uitat …

Posted in FANTANA ALBA, Uniunea Sovietica by saccsiv on aprilie 24, 2010

   Citez din articolul Masacrul de la Fântâna Albă:

   Un Katyn românesc aproape uitat

   Supravieţuitorii au ţinut sub tăcere oroarea care s-a petrecut acolo, în Duminica de Paşte, din 1 aprilie 1941, când trupele sovietice au ucis sute, poate mii, de refugiaţi români – bărbaţi, femei şi copii – care încercau să treacă (graniţa spre România, nota mea) prin pădure.
   Prăbuşirea Imperiului sovietic a scos însă acel căluş, din cauza căruia atrocităţile comise la Fântâna Albă au rămas un secret nemărturisit al celui de-al Doilea Război Mondial. Oamenii au început să vorbească.
   “Vrem să începem să facem săpături, să descoperim cadavrele, dar nu am obţinut încă permisiunea din partea autorităţilor”, spune Petru Grior, un lider al comunităţii române locale.
   Ecaterina Suceveanu, în vârstă de 67 de ani, stă în ograda casei ei şi îşi aminteşte de vărul ei, Constantin, şi de sute de alţi români care au fost împuşcaţi fără milă în locul acela.
   Soldaţii au deschis focul în oamenii care mergeau în procesiune spre România, ţinând sus, deasupra capetelor, crucile mari, pe care le luaseră din bisericile satelor lor.
   “Nu am să uit niciodată Duminica aceea de Paşte. Şi acum o mai văd noaptea, în vis”, a declarat pentru Reuters Ecaterina Suceveanu, o ţărancă din partea locului. Mărturia ei a fost confirmată de alţi săteni intervievaţi de Reuters.
   O supravieţuitoare, care a cerut ca numele să nu îi fie menţionat, a declarat că a văzut, mai târziu, cum se mişca stratul subţire de pământ aruncat peste groapa comună din pădure, deoarece unii dintre cei care fuseseră îngropaţi acolo mai erau încă vii.
   Fântâna Albă, cum e denumit locul în limba română, se află în Bucovina de Nord, o parte din România care a fost anexată cu forţa de dictatorul sovietic Iosif Stalin în 1940, împreună cu alte provincii româneşti.
   Anexarea a făcut parte dintr-un tratat secret (al lui Stalin – nota mea) cu Germania nazistă, cu care România fusese aliată în război.
   Acum, liniştea pare să domnească peste acest ţinut unde trăiesc ţărani prosperi şi zâmbitori, cu gospodării dichisite şi case vopsite în culori vii, ghemuite pe dealuri molcome, presărate cu păduri înalte de brazi, fagi şi mesteceni. Amintirile despre violenţele din trecut mocnesc însă aproape de suprafaţă.
   Petru Grior, în vârstă de 42 de ani, preşedintele Societăţii Golgota, un grup de presiune al etnicilor români, spune că masacrul, deportările în masă şi colonizarea cu ruşi şi alte grupuri etnice au redus populaţia română autohtonă de la o majoritate de 80 la sută, în 1940, la o minoritate de 20 la sută.
   Comunitatea română din nordul Bucovinei este estimată în prezent între 180.000 şi 200.000 de oameni, un sfert din populaţia dinainte de 1941.
   Numărul exact al victimelor masacrului de la Fântâna Albă nu este cunoscut. Românii din partea locului spun că ar putea fi chiar şi 5.000.
   Unii oameni de acolo au ajuns în România, unde sovieticii au instalat la putere un regim comunist după cel de-al Doilea Război Mondial.
   Alţii au fost adunaţi şi deportaţi la mare depărtare. Unii dintre ei s-ar putea să mai fie şi acum în exil. Puţinii care au supravieţuit pustietăţilor sălbatice din Siberia sau Kazahstan s-au întors, în cele din urmă – şi au început să vorbească acum.
   Familia Ilenei Vătăcean, acum în vârstă de 68 de ani, a supravieţuit masacrului, dar au fost toţi deportaţi în Asia Centrală. “Am stat şapte ani în Kazahstan, din 1941 până în 1948, împreună cu alte 40 de familii de români”, spune ea.
   Societatea Golgota, cu sediul în capitala Bucovinei de Nord, Cernăuţi, strânge mărturii de la supraveţuitori şi de la cei deportaţi.
   Petru Grior cercetează arhivele de stat sovietice, în căutarea dovezilor despre chinurile la care au fost supuşi românii sub regimul stalinist.
   Ecaterina Suceveanu îşi răscoleşte memoria ca să-şi amintească detaliile acelei zile.
   “Era Duminica de Paşte şi oamenii s-au strâns la biserica din sat”, spune ea. “Au scos crucile mari şi prapurii şi au pornit în procesiune (spre România, nota mea). Dar nu au ajuns niciodată acolo.”
   Femeia îşi aminteşte că trupele armatei sovietice au încercat de mai multe ori să oprească procesiunea, înainte de a ajunge la noua graniţă cu România.
   “Oamenii din satele noastre au refuzat să se oprească. Şi-au ridicat crucile deasupra capetelor şi au mers spre moarte plângând.”
   Soldaţii îi aşteptau în pădure, în cuiburi de mitraliere, gata să tragă la ordin. “Vărul meu a fost printre primii care au fost seceraţi. A fost împuşcat în cap, când încerca să acopere cu trupul lui un băiat din sat”, povesteşte Ecaterina Suceveanu.
   Băiatul a fost unul dintre puţinii supravieţuitori care s-au întors în sat în noaptea aceea. “Ne-a adus căciula lui Constantin. Am găsit înăuntru o bucată de os din craniul lui, plină de sânge, şi am pus-o într-un borcan. O ţinem şi acum, sunt moaştele familiei noastre.”
   Elena Iliuţan are 35 de ani şi spune că s-a alăturat şi ea pelerinajului comemorativ la Fântâna Albă din Duminica de Paşte, anul trecut, când sute de români din satele învecinate au refăcut “drumul crucii” spre pădurea unde rudele şi prietenii lor sunt îngropaţi în gropi comune, anonime.
   Societatea Golgota a ridicat două cruci de piatră pe locul unde se crede că se află gropile comune. În apropiere, o cruce simplă de lemn a fost înfiptă în pământ, la un an după masacru.
   “În trecut era interzis să vorbim despre Fântâna Albă”, spun Elena Iliuţan. “Dar acum suntem liberi să vorbim şi trebuie să o facem, pentru că nu se ştie niciodată cât timp va dura această libertate.” 

   Cititi va rog si:

Documentare celebre: „THE SOVIET STORY” (Povestea sovietelor), subtitrare in limba romana. O excelenta demonstratie a radacinii comune COMUNISM – NAZISM. Completari necesare

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on aprilie 24, 2010 at 10:45 am

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. luchiana said, on aprilie 24, 2010 at 2:10 pm

    Am toata convingerea ca istoria adevarata a Romaniei are multi martiri, care sunt tinuti „sub obroc”, spre pacatul nostru ca neam…
    Si familia mea a fost afectata de acest regim anticrestin, fiind deportata in Kazahstan, unde si acum mai sunt romani, cu o limba curat romaneasca…
    Crestinii au nevoie nemijlocit de Dumnezeu sa isi poata duce crucea cu demnitate oriunde pe acest pamant.
    Adevarat este ca nu ne place lumea cea fara de Dumnezeu si ne prigoneste, dar „indrazniti, Eu am biruit lumea!”, spune Mantuitorul Iisus Hristos.

    Doamne ajuta!

    Apreciază

  3. clement said, on aprilie 24, 2010 at 8:22 pm

    In ziua de Paste!!!
    Cei ce i-au ucis pe romani sunt aceiasi cu cei ce i-au ucis pe polonezi, pe Presedintele Poloniei si pe sarbi. Tot intr-o zi de Paste au fost bombardati crestinii ortodocsi. Nu rusii ci ateii, oamenii fara Dumnezeu au facut aceste fapte.
    Noi, romanii avem datoria de a arata lumii adevarul despre iadul comunismului in care am fost impinsi cu complicitatea puterilor occidentale. Cu siguranta, mortii cer dreptate si Dumnezeu ne incearca credinta si taria. In prezenta unui notar trebuiesc consemnate marturiile supravietuitorilor si martorilor masacrului. Macar cu asta sa incepem si sa ne grabim caci vremea se rostogoleste.
    Cautati pe youtube inregistrarea in care Jaques Attali (creatorul BERD si PlaNet Finance) spune ca guvernul mondial se va instala la Jerusalem, Orasul Sfant in care zilele acestea un „necunoscut” a incercat sa injunghe un Preot al Bisericii Sfantului Mormant (sursa Altermedia france).

    Apreciază

  4. Gabriel said, on aprilie 25, 2010 at 1:31 pm

    Hristos A Inviat!
    Imi cer scuze daca pun o intrebare prosteasca!?
    Cred ca undeva este o greseala, Doamna Ecaterina Suceveanu, în vârstă de 67 de ani, in 1941 nu era nascuta?! Adica acum 69 de ani.
    La fel Doamna Ileana Vătăcean, acum în vârstă de 68 de ani???!!!
    Cred ca undeva sunt niste erori….

    Apreciază

    • Mihai said, on aprilie 25, 2010 at 10:46 pm

      Buna dimineata,
      Este 26 aprilie, ora 1.44 a.m. Seara trecuta la emisiunea dlui Radu Tudor, pe Antena 3, am aflat pentru prima data despre aceste atrocitati. De cateva ore citesc pe internet materiale in legatura cu aceste evenimente, precum si consecintele lor, in special deportari ale romanilor din Bucovina.
      Domnule Gabriel, observatia Dvs. este corecta, insa va recomand site-ul ziarului „Cotidianul” in care gasiti acest material publicat/preluat din anul 1991, la 50 de ani de la masacru.
      Cred ca acest aspect va va lamuri in privinta erorii strecurate in acest material.

      Apreciază

  5. […] Saccsiv's Weblog MASACRUL de la FANTANA ALBA. Un Katyn românesc aproape uitat … Comments RSS feed LikeBe the first to like this post. […]

    Apreciază

  6. […] MASACRUL de la FANTANA ALBA. Un Katyn românesc aproape uitat … […]

    Apreciază

  7. Radu said, on aprilie 1, 2014 at 5:36 pm

    care a fost motivul armatei rosii? nu e logic ce au facut nici moral ce aveau cu ei? asemenea fapte sunt absolut de neinteles, se vede ca soldatii si cei care au executat un asemenea ordin ori erau spalati pe creier/manipulati ori nu aveau un dram de constiinta…

    Apreciază

  8. stefancaliga@yahoo.com said, on aprilie 1, 2014 at 5:40 pm

    Din pacate nici astazi nu se vorbeste prea mult despre ororile pe care le-au indurat romanii din teritoriile cedate catre fosta URSS in anul 1940. „Ratiunile politice” care sunt invocate nu au nici un pic de temei. Istoricii nostri nu isi indeplinesc integral (subl.) menirea lor.

    Apreciază

  9. […] MASACRUL de la FANTANA ALBA. Un Katyn românesc aproape uitat … […]

    Apreciază

  10. […] MASACRUL de la FANTANA ALBA. Un Katyn românesc aproape uitat … […]

    Apreciază

  11. […] MASACRUL de la FANTANA ALBA. Un Katyn românesc aproape uitat… […]

    Apreciază

  12. […] MASACRUL de la FANTANA ALBA. Un Katyn românesc aproape uitat… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.