SACCSIV – blog ortodox

MODEL GRECIA: 24 de asociații ortodoxe din Grecia protestează față de noile carți de identitate digitală. Actuala poziție vine după 40 de ani de dezaprobare populară constantă și de respingere a unor eforturi guvernamentale similare

Orthodox Christianity: GREEK ORTHODOX ASSOCIATIONS OPPOSE NEW DIGITAL IDS

ASOCIAȚIILE ORTODOXE GRECEȘTI SE OPUN NOILOR CĂRȚI DE IDENTITATE DIGITALĂ

Publicat pe 18 August 2023, de Orthodox Christianity

Romfea

Două duzini de asociații misionare și academice ortodoxe au semnat un text prin care protestează față de planul guvernului de a introduce acte de identitate digitală începând cu luna septembrie.

Textul, publicat de Romfea, notează că actuala poziție vine după ‘aproximativ 40 de ani de dezaprobare populară constantă și de respingere a unor eforturi guvernamentale similare’.

„În calitate de membri credincioși ai Bisericii, rămânem angajați față de deciziile sinodale ale Bisericii Greciei (1993, 2626/1997, 2641/1998) și față de moștenirea Sfinților Părinți contemporani care ne-au sfătuit să nu primim o astfel de identitate, cu care, așa cum explicăm mai jos, cedăm cu siguranță libertatea noastră dată de Dumnezeu, statului digital”, au scris asociațiile.

Textul amintește că la 17 noiembrie 2010, Sfântul Sinod grec a declarat că:

„Biserica este obligată să protejeze libertatea persoanei și să apere integritatea credinței. Prin urmare: a) cartea de cetățean nu trebuie să conțină în niciun fel, vizibil sau invizibil, numărul 666 b) de asemenea, nu trebuie să încalce în niciun fel libertățile personale.”

Cu toate acestea, introducerea cărților de identitate electronice-digitale și a diferitelor aplicații emise de guvern, ‘pun bazele unei monitorizări 24 de ore din 24 a cetățenilor’, avertizează asociațiile creștine. Cu datele colectate de întreaga populație, cei care explorează date ‘vor putea detecta, prezice și, desigur, chiar controla comportamentele populației în general’.

Textul continuă:

„Pentru noi, a) problema încălcării absolute a libertăților individuale și sociale, b) problema securității naționale și, cel mai important, c) problema credinței, sunt clar ridicate: numerotarea persoanei și încălcarea libertății dumnezeiești a omului, care este chipul lui Dumnezeu – cu dimensiuni eshatologice clare – sunt incompatibile cu credința creștină.”

Astfel, asociațiile fac apel la guvern să respecte sensibilitățile religioase și să anuleze planurile de introducere a actelor de identitate digitală.

„Scepticismul față de actele de identitate electronice nu este retrograd. Este o dovadă că cetățenii greci, și în special creștinii ortodocși, sunt vigilenți în ceea ce privește credința noastră, patria noastră și democrația noastră.”

În concluzie, asociațiile fac apel la poporul grec să nu se grăbească să accepte noile acte de identitate.

Săptămâna trecută, OrthoChristian a relatat despre declarația IPS Mitropolit Serafim de Kythira despre noile acte de identitate. Declarația ierarhului:

Dacă în forma lor finală poartă numărul fiarei din Apocalipsa (666) și urmărirea electronică, atunci fiecare creștin să se gândească serios și să-și exprime liber poziția în fața responsabilităților sale.

„Sfinții Părinți atoniți cu discernământ au fost prudenți și negativi în această privință, atâta timp cât aceste legitimații electronice au elementele menționate mai sus. Un sondaj recent a arătat că o adunare creștină din nordul Greciei a avut, de asemenea, o atitudine negativă în această privință, 87% dintre ei opunându-se implementării lor. Să lăsăm autoritățile să ia în considerare acest lucru și să ia măsuri adecvate dacă doresc cu adevărat să-și protejeze cetățenii.”

 

Comentariu saccsiv:

Cat timp mai erau marii duhovnici printre noi, era si pe la noi la fel…

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Apa trece, pietrele rămân said, on august 21, 2023 at 2:36 pm

    Slavă lui Dumnezeu că grecii sunt treji! Trebuie să le urmăm exemplul. La noi, am văzut teologi care îl critică pe Sfântul Paisie Aghioritul!!! Îți stă mintea în loc! Există unii care se laudă că sunt antiecumeniști și că resping documentele electronice din alte motive, nu din motive religioase! Măi, măi, măi! Acum e cernerea! Așteptăm să apară adormitorii de conștiințe religioase care să ne spună că nu e nicio problemă religioasă dacă luăm documente electronice și vaccinuri cu nanotehnologie.

    Apreciază

  2. […] MODEL GRECIA: 24 de asociații ortodoxe din Grecia protestează față de noile carți de identitate… […]

    Apreciază

  3. […] MODEL GRECIA: 24 de asociații ortodoxe din Grecia protestează față de noile carți de identitate… […]

    Apreciază

  4. […] MODEL GRECIA: 24 de asociații ortodoxe din Grecia protestează față de noile carți de identitate… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.