SACCSIV – blog ortodox

CANOANE: Ce spun SFINTII PARINTI despre CURVIA CU ERETICI, despre CUNUNIA CU ERETICI, despre CUNUNIA A TREIA OARA, despre AVORT

Posted in Uncategorized by saccsiv on august 19, 2015

Iata ce putem citi la Sfinții Părinți despre căsnicie, avort, desfrânare:

Căsătoria prin natura ei este un act sfânt pe care creştinismul a întărit-o socotind-o instituţie de drept divin şi ridicând-o la rang de taină. (Efes. V, 21…).

Ai păcătuit [desfrânat, curvit] cu o persoană necreştină sau eretică?

„Dacă [cineva] nu este căsătorit [cununat ortodox], se prevăd după Canonul 61 al Sfântului Ioan Postitorul 3 ani oprire de la Sfânta Împărtăşanie, mâncând uscat după ora 15:00 şi făcând zilnic 200 de metanii. Dacă este căsătorit [cununat ortodox], conform aceluiaşi canon, epitimia se măreşte la 4 sau 5 ani [oprire de la împărtăşire], mâncând uscat după ora 15:00 şi făcând în fiecare zi 250 de metanii.”(p. 58)

Te-ai căsătorit[cununat], ortodox fiind, cu o persoană eretică sau sectantă?

   „Canonul [regula, legea] 72 al Sinodului Trulan prevede anularea căsătoriei[cununiei], iar dacă [cineva] persistă în păcat, afurisirea. Aceste prescripţii sunt însuşite şi de Sfântul Ioan Postitorul, în Canonul 23. Pentru căsătoria săvârşită între un dreptcredincios şi o ereticăCanonul 14 al Sinodului al IV-lea Ecumenic şi Canoanele 10 şi 31 ale celui de la Laodiceea, precum şi Canonul 29 al Sinodului din Cartagina îi opresc pe credincioşi să se însoare cu eretice. Iar Canonul 72 al Sinodului al VI-lea Ecumenic desface şi socoteşte fără tărie căsătoria pe care, întâmplător, o face un creştin sau o creştină dreptcredincioşi cu eretici. Iar răspunsul 29 al lui Balsamon spune că unui dreptcredincios care a luat în căsătorie o persoană de altă credinţă sau eretică nu-i este îngăduit să se cuminece [împărtăşească] cu dumnezeieştile Taine, dacă nu se va fi despărţit şi canonisit mai înainte. Acelaşi lucru îl spune şi Sfântul Simeon al Tesalonicului (Răspunsul 47), adăugând că acesta să se împărtăşească doar la sfârşitul vieţii sale, după ce i s-a făcut maslu (şi dacă s-a pocăit), dar nici preotul să nu scoată vreo părticică pentru un atare ins şi nici prescurile lui şi nici liturghiile să nu le primească, fără numai lumânare şi tămâie şi uneori (adică nu totdeauna) să-i dea agheasmă şi anaforă. Şi aceasta, ca să nu cadă în deznădejde; şi să-i poruncească să facă milostenii. Iar cartea întâi a Codului (lui Justinian), titlul V, aşezământul XII, zice că de se vor sfădi atare părinţi (care au ajuns, într-un chip oarecare, să se căsătorească), să biruiască cel care vrea să-şi facă pruncii dreptcredincioşi. Acelaşi lucru îl spune şi aşezământul 18 al aceluiaşi titlu (la Fotie, titlul XII, cap. XIII). Iar pentru părinţii care au îngăduit ca fiii lor să se căsătorească cu cei de altă credinţă, Pravila de la Govora (cap. 32) prevede 5 ani de pocăinţă.” (p. 74)

Te-ai căsătorit [cununat[1] ortodox] a doua sau a treia oară?

Sfântul Vasile cel Mare, în Canonul 50, spune că a treia căsătorie trebuie privită ca o întinăciune a Bisericii, dar nu este supusă osândirii publice, fiind mai tolerabilă decât desfrâul pe faţă. Canonul 2 al Sfântului Nichifor Mărturisitorul prevede 5 ani oprire de la Sfânta Împărtăşanie. Sfântul Nichifor Mărturisitorul însemnează următoarele despre cei ce se căsătoresc de două ori şi de trei ori: cel ce se căsătoreşte a doua oară, potrivit Canonului 4 al Marelui Vasile, se opreşte pe un an sau doi de la dumnezeieştile Taine. După Canonul 2 al Sfântului Nichifor şi după primul Răspuns al lui Nichita al Heracleii, nici nu se cunună. Iar, potrivit cu Canonul 7 al Sinodului de la Neocezareea şi cu însuşi Nichita, nici preotul care i-a binecuvântat nu mănâncă la masa lor. Pe cea de a treia căsătorie, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu o numeşte încălcare de lege. Iar Canonul 4 al Marelui Vasile […] îi înlătură pe timp de 5 ani de la Sfânta Împărtăşanie pe cei căsătoriţi a treia oară. […] Ţine seama că în anul 922, sub Constantin Porfirogenetul, s-a dat la lumină un Tom al sinodului, zis al Unirii, care a rânduit că celor căsătoriţi a doua oară, dacă au împlinit 40 de ani şi nu au copii, li se îngăduie să-şi ia şi o a treia nevastă pentru că le lipsesc copiii. Să se canonisească totuşi, să nu se cuminece 5 ani, fără să li se scadă nimic din aceştia, şi, după cei 5 ani, să se cuminece numai o dată pe an, la Sf. Înviere. Iar dacă au copii, nu li se îngăduie să se mai căsătorească vreodată şi pentru a treia oară. Cei care au împlinit 30 de ani, dacă nu au copii, sunt îngăduiţi şi ei să se căsătorească a treia oară, pentru vârsta lor tinerească şi supusă lesne greşelii, însă 4 ani să nu se cuminece şi, după aceşti ani, să se cuminece numai de 3 ori în fiecare an, la Înviere, la Naşterea Domnului şi la Adormirea Maicii Domnului. Iar dacă au copii, să se canonisească cu 5 ani [oprire]. Iar celor ce au trecut de 45 de ani, nu li se îngăduie nicicând să se căsătorească a treia oară, chiar dacă nu au copii.” (p. 71-72)

ATENŢIE! NOTA[1] [Cununia ortodoxă a doua sau a treia nu poate fi făcută decât în cazul în care există motivele arătate de Sfinţii Părinţi pentru desfacerea primei cununii ortodoxe: „Iar orice bărbat sau muiere care s-au despărţit fără pricină binecuvântată şi s-au căsătorit a doua oară, ca nişte preacurvari se cuvine a se canonisi 7 ani cu neîmpărtăşirea, după Canonul 87 al Soborului al VI-lea, Canonul 20 al celui din Ancira şi Canoanele 77 şi 37 ale marelui Vasile. Citeşte şi Canonul 113(107) al Soborului din Cartagina, care hotărăşte că, dacă bărbatul şi muierea se vor despărţi fără pricină de curvie, ori trebuie să rămână văduvind, ori să se împace şi să se unească, precum zice şi Apostolul Pavel, în Epistola cea dintâi către Corinteni, capitolul 7, stih 11. […] Iar pricină binecuvântată de despărţire între bărbat şi muiere nu este alta decât curvia, sau preacurvia (adulterul) bărbatului sau a muierii. […] Dar ia aminte că – deşi Domnul a îngăduit a se despărţi bărbaţii de muierile lor din pricina curviei, adică a preacurviei – arhiereii nu se cuvine a le da voie totodată a se însoţi cu altcineva. Ci să-i lase aşa osebiţi îndelungată vreme, până ce partea vinovată se va căi, şi va cădea smerindu-se către partea nevinovată şi va făgădui de aici înainte să-i păzească cinstea. Şi aşa, iarăşi să se unească. […] Iar dacă până în sfârşit, nu este chip, nici vreo meşteşugire a se uni de aici înainte bărbatul şi femeia, partea cea nevinovată poate, de mare nevoie, a se căsători a doua oară, dar nicidecum şi partea aceea ce a curvit şi s-a făcut pricinuitoare a acestei despărţiri. Căci, în loc de cântările şi luminile nunţii de-a doua, se cade mai mult a se tângui, şi a plânge pentru păcatul său şi a se afla în întunericul întristării şi al văduvei celei vii, pentru că i-a despărţit pe cei împreunaţi de Dumnezeu. […] Deci, fiindcă din toate cele zise se înţelege că nu se cuvine a se despărţi bărbatul de femeie sau femeia de bărbat, cei doi trebuie a se suferi unul pe altul – după Teologul Grigorie. Şi atât femeia se cade a-l suferi pe bărbat – măcar de o ocăreşte, măcar de o bate, măcar de cheltuieşte zestrea ei, sau altceva de-i face – cât şi bărbatul pe femeie, măcar de se îndrăceşte (după Canonul 4 al lui Timotei), măcar alte metehne de ar pătimi şi neputinţă de ar avea (după Hrisostom, în cuvântul la zicerea: „muierea s-a legat cu lege” şi celelalte).

   Chiar dacă legile împărăteşti şi cele dinafară (civile) îngăduie a se despărţi bărbatul de muiere şi muierea de bărbat pentru multe pricini, Hrisostom (în acelaşi), împotrivindu-se lor, zice, că nu are a ne judeca Dumnezeu după legile acestea, ci după legile despre nuntă pe care le-a legiuit El Însuşi. O singură pricină de despărţire este binecuvântată din cele rânduite de legi, după împăraţii Leon şi Constantin, când o parte vrăjmăşuieşte viaţa celeilalte (Titlul 13 din Alegerea legilor). Se despart încă pe drept cuvânt atunci când: una din părţi este drept-slăvitoare, iar cealaltă eretică, după Canonul 72 al Soborului al VI-lea; când sunt rudenii din sânge, sau din cuscrie, după Canonul 54 al aceluiaşi; sau din botez, după Canonul 53 al aceluiaşi; şi când stăpânul lor (dacă sunt robi) n-ar voi a se învoi la nunta lor, după Canoanele 40, 41 şi 42 ale marelui Vasile.” Citatul de mai sus este dat din Tâlcuirea şi nota Canonului 48 Apostolic din Pidalion, Tipografia Sfintei Mănăstiri Neamţu, 1844].

Ai ucis cu voie? [Ai făcut avort?]

   „ […]Canonul 22 al Sinodului de la Ancira opreşte toată viaţa de la împărtăşire; potrivit Canonului 5 al Sfântului Grigorie al Nissei, săvârşitorul este oprit a se împărtăşi 27 de ani. După Canoanele 7 şi 56 ale Sfântului Vasile cel Mare, 20 de ani nu trebuie să se împărtăşească. […] Sfântul Ioan Postitorul, în Canonul 31, spune: pe ucigaşul cel cu voia sa îl îndepărtăm pentru 5 ani de la cuminecare [împărtăşire], dacă – după ce ţine post până seara, folosind hrană cu desăvârşire uscată – se învoieşte să facă şi 300 de metanii zilnic. Dacă însă se leneveşte, să împlinească ce-au hotărât Părinţii [vezi canoanele de la începutul acestei întrebări].” (p. 64)

Ai săvârşit avort? Ai dat sau ai luat medicamente pentru a provoca avortul? [adică: pilule contraceptive, sterilete, injecţii, implanturi, alte mijloace avortive sau ai apelat la o fertilizare in vitro, din cauza căreia se fac multe[2] avorturi.]

   „[…] Canonul 21 al Sinodului de la Ancira prevede oprirea de la împărtăşire până la moarte. După Canonul 91 al Sinodului Trulan se dă aceeaşi pedeapsă ca şi ucigaşilor (adică 20 de ani). Sfântul Vasile cel Mare, în Canonul 56, prescrie 20 de ani oprire, iar în Canonul 2 numai 10 ani oprire, însă „vindecarea să se hotărască nu după timp, ci după chipul pocăinţei”. […] Pravila de la Govora prescrie mai multe epitimii. Astfel: Femeia ce va bea ierburi ca să scurgă rodul trupului şi să nu nască coconi, aceea să aibă pocanie [oprire de la împărtăşire] 5 ani şi metanii câte 305 pe zi. Iar de va face şi bărbatul aşa, (adică de va bea dintr-acelea – n.ns.) mai rău este; nici Biserica să nu-i primească prescura lui, nici prinosul lui, de nu se va pocăi (cap. 20). Femeia care-şi va ucide pruncii la naştere cu ajutorul vrăjitorilor, de bunăvoie, aceia întru toate zilele vieţii ei să se pocăiască. Femeia desfrânată ce va bea ierburi, ca să nu nască, sau de va naşte şi va sugruma coconul ei, să aibă pocanie 9 ani şi metanii câte 160 pe zi şi altele (cap. 20). Femeia de va zămisli şi va bea ceva ca să scurgă şi să se lepede începerea dintr-însa, să se pocăiască 8 ani şi metanii 367 zilnic. Dacă ea va muri din avort, să nu se îngroape în cimitir (cap. 124). […] Unii duhovnici mari recomandă drept canon, pe lângă cele de mai sus, şi părere de rău toată viaţa, metanii în fiecare zi, post până seara miercurea şi vinerea, părăsirea păcatului, naştere şi botezare de copii în locul celor avortaţi.” (p. 88-89)

NOTA2 Vezi cartea, Îndrumarul medical şi creştin despre viaţă al Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România de Dr. Christa Todea-Gross şi Pr. prof. dr. Ilie MoldovanEditura Renaşterea, Cluj-Napoca, 2008, p.274 – 275.

Bibliografie: Îndrumarul Duhovnicului (carte tipărită cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos), lucrare alcătuită de către Pr. Eugen Drăgoi, consilier cultural, tipărită la Editura Episcopiei Dunării de Jos, Galaţi, 2000.

Comentariu saccsiv:

Cititi va rog si:

CANOANELE APOSTOLICE

 

28 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. botaceala said, on august 19, 2015 at 1:01 am

    Si cand te gandesti ca ,curvia e atat de raspandita in lume si cununia nu mai e ceva deosebit,ca multi tineri si chiar cei de varsta mijlocie nu mai vor sa faca cununie,ci mai degraba vor sa traiasca in desfranare😳,asa ca ce sa mai zicem de eretici,cand ai nostri,marea majoritate ,din pacate ,ortodocsi,sunt in aceasta situatie,si asta o zic cu tristete si durere in suflet😢 ,si cand incerci sa le spui ca nu asa e porunca Domnului,ca oamenii sa traiasca precum animalele,ci cu ,cununia facuta in fata lui Dumnezeu,ei „oamenii”,te iau in ras,te fac ca esti nebun,ca esti fixist in religie ,fanatic religios si multe astfel de ocari😳,ba mai mult,daca deschizi subiectul despre Dumnezeu,sfinti,biserica,sar ca arsi,sunt nervosi,nu vor sa auda😢 ,asa a ajuns omul din pacate,care e ortodox,dar doar cu numele😞 si asta nu o spun ca pe o critica!!!!!!Ehei, mare e mila Domnului,oare cat ne-o mai rabda?Doamne miluieste-ne pe noi,ca suntem tare pacatosi😢😢😢

    Apreciat de 3 persoane

  2. botaceala said, on august 19, 2015 at 1:06 am

    Cat despre avort,…,fara cuvinte,ce sa mai zic,pana si animalele sunt mai intelepte decat noi,sunt in stare sa te omoare daca te atingi de puii lor,sau daca vad ca sunt in primejdie!!!Doamne iarta-ne pe noi pacatosii😢😢😢

    Apreciază

  3. ines said, on august 19, 2015 at 1:37 am

    Părintele Justin Pârvu – Despre manifestarea plină de ură a iudaismului: Toata această presiune face parte din prigoana mare a mafiei masonice împotriva creştinismului

    Apreciază

  4. ines said, on august 19, 2015 at 2:06 am

    Joi, 20 August 2015, ORA 18, conferință la Ploiești: „Sfinții Închisorilor Interziși de o lege antiromânească?”

    http://ciprianvoicila.blogspot.ro/2015/08/joi-20-august-2015-ora-18-conferinta-la.html

    Apreciază

  5. alin said, on august 19, 2015 at 3:40 am

    Iliescu, Băsescu și Constantinescu, membri ai Institutului Wiesel – cel care vrea să ne șteargă istoria

    http://www.cunoastelumea.ro/iliescubasescu-si-constantinescu-membri-ai-institutului-wiesel-cel-care-vrea-sa-ne-stearga-istoria-afla-care-sunt-ceilalti-membri/

    Apreciază

  6. lorena said, on august 19, 2015 at 3:59 am

    Azi la televizor la stiri am auzit ca ministrul sanatatii a zis

    Bănicioiu: Majorările salariale ale medicilor pot continua cu o condiţie – cardul de sănătate să rămână obligatoriu
    Nu vi se pare ticalos? Nu suna a santaj stiut fiind ca multi medici nu au fost de accord cu cardul de sanatate? De ce sa depinda de card marirea salariului medicilor?

    http://gazetarul.ro/salariile-din-sanatate-dublate-atentiile-legalizate-care-este-reactia-halatelor-albe/

    Apreciază

  7. geo said, on august 19, 2015 at 11:19 am

    Documentarul „Enescu – la răspântie de vremi” va fi proiectat miercuri, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, cu ocazia aniversării a 134 de ani de la nașterea compozitorului român (19 august 1881), informează site-ul ICR.

    http://www.agerpres.ro/cultura/2015/08/17/documentarul-enescu-la-raspantie-de-vremi-proiectat-la-viena-la-134-de-ani-de-la-nasterea-compozitorului-roman-15-03-59

    Muzeul Judeţean Botoşani, Filarmonica Botoşani şi Primăria Comunei George Enescu organizează, duminică, 23 august, un concert omagial. Acesta se va desfăşura la Casa Memorială „George Enescu”, din Liveni.

    „Mă trag din părinți români și m-am născut la Liveni, județul Dorohoi, în inima Moldovei… Locuiam într- o casă mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare. Şi acum mai văd ţăranii, în cămăşi albe, cu ilice albastre, cum cântau în asfinţit… Aceasta este cu adevărat ţara mea, iar imaginea ei am dus-o cu mine”, spunea George Enescu.

    http://www.evz.ro/george-enescu-omagiat-la-liveni-bucuresti-si-viena.html

    Apreciază

  8. ayeaye20 said, on august 19, 2015 at 11:25 am


    asta ca sa mai dea parintii fb si telefoane la copii …

    Apreciază

    • botaceala said, on august 19, 2015 at 12:51 pm

      @ayeaye,fffffffff bun filmuletul,sper sa il vada cat mai multi parinti,care se dau „moderni”,si „in pas cu tehnologia”,ce inseamna sa dea prea multa libertate la copii,multi parinti atat isi alinta copiii,ca nu indraznesc sa-i contrazica prea mult ,cand au o discutie in contradictoriu cu ei,zic ei ca asa li se formeaza caracterul si personalitarea,si dupa ce se intampla asa ceva,e deja prea tarziu,degeaba se iau cu mainile de cap!!!asa ca parinti…ATENTIE,cum va educati copiii!!!

      Apreciază

      • el said, on august 19, 2015 at 9:19 pm

        DESFRANATI care zamislesc in pacate cumplite generatiile lui antictist !
        fii de curve si de ucigasi
        CE sa ceri de la curve si tradatori, nepocaiti, ucigasi si nesimtiti ca pietrele, care NU VOR sa cunoasca si sa urmeze Ortodxia Sf Parinti si ar ucide cu pietre pe ORICNE le atrage atentia ca traiesc deja MOARTEA VESNICA?

        asa parinti , asa PLOZI !
        animalele necuvantatarea sunt NEVINOVATE si infinit mai BUNE ca acesti oameni si scursorile lor de descedenti

        Apreciat de 1 persoană

      • G-man said, on august 20, 2015 at 12:15 pm

        frate el
        Dumnezeu are oamenii lui peste tot in lume , dar nu se vad pentru ca sunt putini …
        uitate la urmatorul video in care tipul care cerseste cu fata dintr-o mie de trecatori este ajutat de o homless cu toti banii pe care ii avea la ea ( femeia cu cainele).

        Apreciază

      • el said, on august 22, 2015 at 7:40 pm

        Doamne ajuta frate G-man

        da e foarte frumoasa si buna milosetnia, dar fara Dreapta Credinta NU mantuieste. Insa pentru milostenie a fost miluit si Cornelie Sutasul catre care a fost trimis Sf Ap Petru ca sa-l lumineze cu Botezul, sa speram ca se vor mai gasi suflete care sa se trezeasca macar in ultimul ceas al 12lea la Dreapta Credinta ,altfel faptele noastre bune NU ne mantuiesc oicat de frumoase ar parea ele.

        ce mai face motanel? 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • Irina said, on septembrie 10, 2015 at 10:40 am

        Si pe langa asta, sunt multi parinti care nu vad nimic rau in faptul ca copiii lor desfraneaza.

        Apreciază

  9. geo said, on august 19, 2015 at 5:47 pm

    LEGE nr.198 din 7 noiembrie 2011
    privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului şi a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România

    Dă clic pentru a accesa leg_pl382_11.pdf

    Apreciază

  10. el said, on august 19, 2015 at 9:12 pm

    foarte bun articolul, mai ales pentru „crestinii” de azi IGNORANTI definitiv in cele ale Dreptei Credinte si Randuielilor si mai ales dusi in balariile apostaziei de popologii ECUMENISTI grabnic si generos datatori de „dezlegari” si „binecuvantari” la ORICE SMINTEALA, care „cununa” eretici cu ortodocsi ( catolici, greco-catolici, evanghelisti, anglicani, armeni, monofiziti,etc) si recunosc „tainele” ERETICE ca „botezul” sau „hirontonia” si se „infratesc” pe la „conferinte si adunaturi satanicesti cu papistasii, monofiztii si alte CAZATURI.

    VAI de poporul PRETINS ortodox si care traieste in mocirla si in cea mai neagra BEZNA dar DE BUNA VOIE, caci asta ii odihneste si URASC cu sete pe oricine le-ar atrage atebn=ntia ca s-au deprtat de Ortodoxia Sfintilor Parinti.

    traitori in pacate cumplite, cu „binecuvantarea” popilor ecumenisti…
    la asa popangii , asa popor….

    si la asa popr asa urmasi, PLOZII lor= generatile lui anticrist !

    Apreciat de 2 persoane

    • andrei-d said, on august 20, 2015 at 12:02 am

      Cam suparat pe ecumenisti, frate el. ;))

      Apreciază

      • el said, on august 20, 2015 at 1:21 pm

        ce sa fac frate andrei-d, cunosc prea multe cazuri de caderi cu „blagoslovenie2 de la popi, de plida :casatoriti la Cluj prin 1997 de un popolog oartodoxa cu monofizit ! dupa Multi ani „casatorie” RATATA, monofizitul trimis de mine la Optina ( vorbitor de lb rusa) sa se boteze ortodox…..dupa ce se spovedeste la”marele” ava Eli din Optina este imparatsit, FARA Botez si i se spune ca se poate face ortodox prin……Mirungere, NU are nevoie de Botez !!!_____NO COMMENT !
        Popii din Cluj cu popii din Optina marea Lavra …… potisa crezi asa ceva? Parintele Eli care l-a spovedit i-ar fi zis ca dupa experienta sa de fost athonit el l-ar primi la Ortodoxie prin Botez, dar ca acum „Biserica” primeste pe MONOFIZITI cu Mirungere, …ca ar fi si ei ceva ortodoxcsi si de aia se pot si imparatsi…. nici azi nu pot sa cred ca insul ala armean s-a imparasit nebotezat in Optina …si Parintele Eli STIA si a ingaduit !!!

        daca vezi filmele din ciclul Convorbiri raspandite prin Apocalipsa rusesti, vreo 17 parti are filmul( are si Saccsiv aici articol cu ele), IMPOTRIVA cipariei vei vedea un Parinte Larin , fost Optinit dat afara de ecumenisti din Optina …TAMAN pentru marturisirea lui anti-cip, decizia de inlaturare ca ieromonah din Optina i-a fost comunicata tocmai de acest Parinte, FT RENUMIT si socotit extrem de duhovnicesc Eli…

        acesta este Parintele Eli despre care stiam ca este om duhovnicesc, spovedeste si face minuni in Rusia, patriarhul Khiril il cara dupa el peste tot :
        http://archive.hts.edu/seminary/news/en/2005/20050915.html

        ce sa mai zic ?
        se vede treaba ca DEJA sarea a inceput sa nu mai sareze … : „13. Voi sunteţi sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni.”_ le spune la popangii si episcopari Stapanul Hristos.

        si pot sa-ti dau exemple infinit numai dintre hoardele de insi ducatori DEGEABA la Biserica (sintagma Parintelui Vasile Novikov, Domnul sa-l bucure in Imparatia Cerurilor, marturisitorul ) pe care le cunosc eu si se pretind buni si evlaviosi „ortodocsi practicanti”….

        frate andrei „Biserica” oficiala e plina de putregai, de la vladica pana la opinca !
        atunci PENTRU CINE S-a rastignit Hristos? pentru FALSIFICATORI si” crestinii” caldicei cu viata IMPUTITA ?

        Apreciat de 1 persoană

      • el said, on august 20, 2015 at 1:47 pm

        PUTE occidentul de „casatorii” intre ortodocsi si diverse feluri de ERETICI…..MAJORITATEA cu „binecuvantarea” si „cununia” POPANGIILOR si EPISCOPARILOR CAZUTI de care e plina beserica oficiala…..

        Apreciat de 1 persoană

  11. alex said, on august 20, 2015 at 12:13 am

    Drept spus dar in pravila Îndreptarea Legii din timpul lui Matei Basarab se exemplifica si alte situatii de despartire in care este inclusa si violenta conjugala. Din cate stiu si refuzul de procreere duce tot la divort. Tema este foarte complexa.

    Apreciază

    • el said, on august 20, 2015 at 1:32 pm

      da mai Alex ca procreerea este SCOPUL FUNDAMENTAL al oamenilor si „casatoria fara violentae „!
      felicitari !

      ca astia NU sunt oameni ci mai JOS ca animalele, pentru IMPUTITII astia S-a rastignit Hristos ! pentru CAZATURILE astea cer comenteaza si „dezleaga” cele legate de Sfinti si de Biserica …. care NU CRUCE vor ca Hristos, ci ei „MAI MERITUOSI” ca El fiind, cer drept rasplata la traiul conforabil direct Invierea si Mantuirea….asta dupa ce s-au proce´rat fericiti si nsetigheriti de nici o restrictite, nu de alta dar ca sa umple lumea de „valori” ca ei …..

      sigur ca da…..prefectionari la Canaoane si talmaciri si inbuntatatiri la Invatatura Sf Parinti…. teologii IADULUI, bravo ca ni-ii citezi, urmeaza-i tu fericit, poate te fac popa sa dai dezlegari la cele NEDEZLEGATE de Biserica Sfintilor si sa propodvaduiesti „ortodoxia” INNOITA a APOSTAZIEI , aia dupa care ne inveti tu aici ca un „invatator „

      Apreciază

    • el said, on august 20, 2015 at 1:41 pm

      refuzul de procreere POATE?…. dar DOAR la cei care trebuiau sa lase poporului urmasi prin DATORIE, ca regii si imparatii UNSI de Biserica spre carmuirea poporului …. NU la LEPEDATURILE din gloata de rand, ca nu duce lipsa pamantul de carnuri….

      Apreciază

      • saccsiv said, on august 20, 2015 at 3:47 pm

        el

        Trebuie vazut exact citatul frate. Eu nu-l stiu. Cum adica refuz de procreere? Adica cel ce face precum a facut Onan?

        9. Ştiind însă Onan că nu vor fi urmaşii ai lui, de aceea, când intra la femeia fratelui său, el vărsa sămânţa jos, ca să nu ridice urmaşi fratelui său.
        10. Ceea ce făcea el era rău înaintea lui Dumnezeu şi l-a omorât şi pe acesta.

        http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25&cap=38

        Apreciază

      • el said, on august 20, 2015 at 4:02 pm

        saccsiv

        in nici un caz, prin refuz sa NU se inteleaga vreo PERVERSIUNE, ci ma gandeam la cineva care casatorit fiind refuza sa mai traiasca ca un om casatorit si se abtine de la cele trupesti(si Sf Pavel indemna spre cele mai bune) , dar NU pentru perversiuni ci doar din refuzul oricaror relatii trupesti,
        nicidecum nu m-am gandit la asa grozavie…
        si ma gandeam ca regii si imparatii UNSI au DATORIA sa lase urmasi spre cramuirea poporuilui, dar e si asta doar teoretic, ca daca poporul e vrednic primeste carmuitor de la Dumnezeu, si oricum vorbeam asa din capul meu ….probabil ca nu am dreptate nioci macar cu asta

        ideea e ca cine s-a injugat la jugul casatoriei TREBUIE sa traga ca un bou ORICE s-ar intmapla, si sa rabde c neu-i convine chiar daca partenerul ar refuza apoi sa ii faca voia trupeasca, sa se abtina si pentru rabdarea lui Dumnezeu ORI va indupleca pe cel care refuza sa se plece la datoriile de casatorit, ORI va da putere celui refuzat sa isi Duca crucea curatiei in casatorie… atata 2dezlegari” cer crestinii PUTUROSI care NU VOR sa se osteneasca duhovniceste… ce sa fac eu asa sunt mai disciplinat… respect datoriile cinului/starii in care ma aflu si asa mi se pare ca ar trebui sa faca toti, de aia e atata HAOS si DEZORDINE in lume, ca toti vor sa le oranduiesca pe toate dupa capul sio SLABICIUNILE lor , nu mai vor sa poarte nici o osteneala si nici o greutate

        iertare daca am lasat sa se inteleaga altceva si ca mi-am dat cu pararea

        Apreciază

    • el said, on august 20, 2015 at 1:44 pm

      nu mai sufera poporul „binecredincios” azi jugul Lui Hristos, toti vor „dezlegari” la viata usoara si capatuieli umesti…. de aia au popii care-i merita si cu care vor merge la un loc cu anticrist ca si ei ca si acela IAU LOCUL Lui Hristos cu noile lor „inbunatatiri” la Ortodoxie si la viata crestina.

      din dezlegare in dezlegare au sa ajunga IMEDIAT la dezlegarea la pecetea lui anticrist, APOTEOZA dezlegarilor de pe calea aceasta….

      Apreciază

      • alexandru said, on august 20, 2015 at 4:53 pm

        Catre El. Esti prea pornit. Cand am spus refuz de procreere m-am referit la refuzul unui membru al familiei de a avea urmasi adica sa fiu mai explicit desfranare, iar celalalt aspect referitor la Indreptarea Legii este o pravila recunoscuta de biserica ca si cea de la Govora. Nu stiu de ce esti asa de pornit si neimpacat. Este pacat ca pe teme religioase oamenii au un duh de harta. Usor, fara frustrari. Cei care pot rezista intr-o casnicie violenta categoric sunt mucenici, se sfintesc, dar ca si calugaria, mucenicia nu este pentru oricine. Fiecare ar trebui sa fie mai smerit si sa-si vada putintele.

        Apreciază

      • el said, on august 20, 2015 at 6:14 pm

        alexandru

        desigur, sa-si vada putintele si INAINTE de a-si lua o cruce fie a casatoriei fie a calugariei, nu sa se arunce cu gatul inainte in pofte si apoi sa dezerteze ca un las si netrebnic de la ce nu-i convine.

        refuzul de a avea copii se admite in Biserica DOAR prin ABTINEREA de la relatiile trupesti , in rest trantorii care si-au ales calea casatioriei ca le-a parut mai atragatoare sa-si poarte consecintele, si consecintele actului trupesc sunt primirea copiilor TOTI cati le sunt trimisi de Dumenzeu, aceasta fac si ANIMALELE care nu se plang si nu dezerteaza de la greutatea nasterii si cresterii de pui, si prin acesta se arata MAI VREDNICE ca oamenii de azi !

        asa ca nu e vorba de pornire ci de DEZGUST PROFUND pentru acesta specie de TRANTORI nesimiti care se inghesuie ca nesimtitii la inusrat si maritat intelese ca mijloc de satuifacere a PFTELOR de Sub pantece si care oadta ce dau de cea mai mica greutate dau fuga la popa sa le dea „dezlegare” sa-si Duca viata iresponsabil si fara osteneala mai departe… si PUTE pamantul de specia asta de nesimiti care se mai si pretind „crestini evlaviosi”, sa nu spui ca nu cunosti exemple

        Apreciază

      • el said, on august 20, 2015 at 6:18 pm

        alexandru

        si CATE pacate cumplite nu se fac sub pretextul „casatoriei” cate CURVII si PERVRESIUNI si PRUNCUCIDERI…. si cati copii ignorati, aruncati pe drumuri de „parinti” biologici NEDMENI si iresponsabili care umbla doar dupa satisfacerea poftelor lor josnice pe care le mai si „justifica” cu diverse feluri de „dezlegari” si „pogoraminte” de la tata popa ecumenistul

        Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.