SACCSIV – blog ortodox

14 mai – Sfintii Inchisorilor, cei ce in temnitele comuniste chinuri si batjocuri au rabdat pentru credinta ortodoxa si neamul romanesc

Posted in Sfinţii inchisorilor by saccsiv on mai 14, 2013

noua-icoana-a-sfintilor-din-inchisori_-man-diaconesti_Preiau articolul: Sfintii cei uitati ai inchisorilor comuniste

De mai mulţi ani, tânărul antropolog Ciprian Voicilă strânge mărturii despre vindecări incredibile, săvârşite în preajma unor icoane făcătoare de minuni. A strâns atâtea întâmplări miraculoase, încât minunea a coborât chiar în braţele sale, obligându-l să descopere că viaţa are acum pentru el un nou sens: acela de a lupta pentru canonizarea celor morţi în lagăre sau închisori. Sfinţii noştri îndelung răbdători. Sfinţi tăcuţi şi fără de morminte, cărora le datorăm cel puţin o zi în calendar şi un gând duios de amintire

Uneori, o simplă întâmplare îţi poate schimba viaţa, oferindu-ţi un alt drum, o altă trăire, un alt fel de a visa. Uneori se întâmplă ca, fără mari căutări şi me­rite personale, să te cuprindă bucuria unui miracol şi, brusc, în clipa imediat următoare, descoperi sentimentul că exiş­ti şi vezi pentru prima oară lumea dim­prejur, aşa cum i s-a în­tâm­plat an­tro­po­logului Ci­­­prian Voicilă, când, în braţele lui, din­tr-o cu­tiu­ţă cu moaşte luate din osua­rul de la Aiud, a iz­vo­rât un mir pu­ter­nic şi în­mi­res­mat.

A iz­vo­rât dintr-un craniu luat la în­tâm­plare de pe Valea Robilor, din cimitirul deţinuţilor politici – tineri ai unei generaţii tragice şi lipsite de noroc; tineri fără nume şi fără mormânt, pentru care astăzi antropologul Ci­prian Voicilă şi alţi ucenici ai părintelui Iustin Pârvu cer me­reu ceea ce ruşii, sârbii, esto­nienii şi bulgarii au făcut deja. Cer canonizarea celor ucişi în închisorile comuniste şi săr­bătorirea lor în ziua de 14 mai, ca amintire a acelui 14 mai 1949, când mii de studenţi au fost aruncaţi, fără nicio vină, în cele mai întunecate şi cumplite temniţe: Piteşti, Aiud, Târgu Ocna, Râmnicul Sărat, Jilava.
Minunile de la racla părintelui Ilie Lăcătuşu şi floarea care nu se ofileşte niciodată

Imaginea unui craniu din care izvorăsc picuri de mir vorbeşte de la sine. Nu contează că nu-i ştim nici numele şi nici împrejurările tragic omeneşti ale vieţii. Sfin­ţii nu se grăbesc niciodată. Au timpul şi lucrarea lor nevăzută. Au planul şi misiunea lor tainică. Unii ră­mân în ascuns veacuri întregi, pentru a ieşi apoi la lu­mină printr-o simplă rugăciune sau joacă de copil, cum s-a întâmplat cu sfinţii dobrogeni de la Niculiţel. Alţii dau semn şi vorbesc la momentul potrivit. Apar în visul cuiva de trei ori la rând sau pun stol de păsărele să atra­gă atenţia şi să arate locul, asemenea porum­beilor de la peştera Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

Sfinţii sunt casnicii noştri. Chiar şi când stau în ascuns şi nu-i vedem aievea, Sfinţii ne sunt mereu ală­turi. Ne sprijină, se bucură pentru noi, ne dau curaj şi speranţă, iar uneori, din motive doar de ei ştiute, ne iau cuminte pe genunchi şi ne şoptesc ce avem de făcut, aşa cum i s-a întâmplat, nu demult, lui Ciprian Voicilă, când a descoperit într-o raclă, nu mai adâncă decât cău­şul unor palme, o promisiune mare cât un legământ – promisiunea că nimic din faptele şi mărtu­riile celor crucificaţi cândva în închisori să nu se piardă. Era o zi de 19 martie – o zi obişnuită, de primăvară. În­trebat de semnifi­caţia acestei zile, părintele Iustin Pârvu va tre­sări şi va cădea pe gân­duri, pentru ca într-un târziu să-şi amintească de mucenicia lui Virgil Maxim sau Ilie Lăcătuşu, cu multele lui vin­decări şi întâmplări miraculoase, pe care acum Ciprian Voicilă în­cearcă să le strângă sub streaşina unei coperţi, a unui titlu şi a unui cuvânt lămuritor, de pre­zentare. Nu vrea să intervină cu ni­mic sau să le dea o altă ordine, de­cât cea a mărturiei personale. Nu vrea să adauge, să pună de la sine, să-şi închipuie în plus. Aşa simte el că e mai bine şi mai ade­vărat. Miracolele trebuie lăsate laolaltă, în dragoste şi comuniune, exact cum stau şi se roagă acum credincioşii la racla lui Ilie Lăcătuşu – îngenunchiaţi şi copleşiţi de emoţie.
La racla Sfântului încă necanonizat Ilie Lăcătuşu se întâmplă mereu lucruri uimitoare. Fiecare credincios are o poveste anume – o boală, o încercare grea, o cum­pănă de moarte. Unii vin special să ceară. Alţii vin să mulţumească cum ştiu ei mai bine. Într-un colţ al crip­tei, stă mai mereu şi se roagă tânărul adus cândva de rude într-o pătură. E chiar tânărul care, doar atingân­du-se de hainele părintelui, s-a ridicat singur din scau­nul cu rotile şi a putut să ple­ce acasă pe picioarele lui. Alături, o poţi zări pe acea femeie care, cu copilul ei născut fără nervul optic (sin­­dromul Duane), s-a pră­vălit disperată la racla pă­rin­telui, implorând vinde­care, pentru ca la următorul con­sult me­dicii să constate în­măr­muriţi că nervul ce lega ochiul de creierul copi­lului se refăcuse deja cu de la sine putere, sfidând orice lege sau ade­văr anatomic.

E multă suferinţă, dar şi speranţă, la racla lui Ilie Lă­cătuşu. Judecând după cre­dinţa şi nevoia fiecăruia, pă­rintele dă semn. Pe unii îi lasă să-l atingă şi, asemenea bătrânului părinte Ioan de la Rarău, îi încălzeşte mâna lui cu mâna sa, într-un gest de dragoste şi întărire. Pe alţii îi alege din mulţimea aşe­zată la rând şi le transmite ceva anume prin sora lui, Maria Sabina, aşa cum s-a întâmplat cu soţia preotului Ciprian Staicu, pe care doamna Sabina a luat-o uşor de mână şi a tras-o deo­parte, spunându-i: „Ver­dictul me­di­cilor e greşit. Nu te tul­bu­ra… Vei avea o fe­tiţă”. La sfârşit, ca dintr-un impuls de moment, i-a ofe­rit o floare luată întâmplător din mul­tele flori din preaj­mă şi, mi­ra­culos, acea floa­re a rămas neofilită pînă la naşterea fe­tiţei proorocite de părintele. A rămas parcă anume să con­­firme că orice naştere este o izbăvire a iu­birii prin curăţie, prin sim­plitate, prin răbdare, în­cre­dere şi, mai ales, prin fru­mos.

sfintii-romani-din-inchisoriSfinţii care ne privesc şi aşteaptă, fără să ne ceară nimic

La adevăr, ajungi în două feluri. Ajungi după ani lungi de căutări, de rugăciune şi contemplaţie, sau ajungi într-o clipă, ca purtat de un neaşteptat sorb cos­mic, asemenea lui Ciprian Voicilă care, privind miraco­lul săvârşit sub ochii lui, a înţeles că niciodată ceea ce a fost cândva nu poate fi separat de ceea ce este. A în­ţeles că în toate îşi află prezenţa unificatoare a unei voinţe divine, greu de clintit, şi degeaba ne plângem de milă unii altora, considerându-ne un neam sărac, urgisit şi lipsit de noroc, când încă mai avem moaşte şi sfinţi pe care nu-i cunoaştem. Încă mai călcăm pe ur­me­le lor adâncite de paşi, de lacrimi şi de genunchi ple­caţi în rugăciune, de suferinţe şi tortúri inimagina­bile. Sunt Sfinţii închisorilor comuniste – mucenici răbdă­tori, smeriţi şi fără cruce la mormânt. Nu le ştim nici nu­mele şi nici numărul. Sunt mulţi şi, adesea, stau ne­vă­zut lângă noi – cete întregi, preoţi sau mireni, călu­gări sau ţărani blajini şi fără vină. Ne privesc şi nu vor nimic. Aşteaptă doar să-i descoperim. Aşteaptă să le vină vremea, asemenea lui Gafencu, Vulcănescu, Arse­nie Boca, Sofian, Ghiuş, Stăniloae, Steinhardt; aseme­nea lui Sandu Tudor (ucis în spălător) sau Gherasim Iscu, stareţul mânăstirii Tismana, care a murit în celula din Târgu Ocna, ţinând în braţe şi mângâind pe torţio­narul său – un anchetator de Securitate, ajuns, printr-o ironie a sorţii, coleg de celulă chiar cu părintele.
Iubirea din hohotul de plâns

Până să ajungă în calendare şi acatiste, Sfinţii în­chisorilor aşteaptă. Nu se mai grăbesc nicăieri. Pentru ei, timpul e un capăt de drum; o enormă clipă prezentă. Din locul lor de tihnă, abia le mai auzi respiraţia şi pasul liniştit, de porumbel. Tac şi nu vor să deranjeze pe nimeni. Doar stau cuminte, cum stăteau odată în nopţile de Înviere, când aşteptau să le intre în celulă însuşi Hristos. Alături, clocotitor şi vulcanic, uşor adus de spate şi cu o figură ascetică de sfânt bizantin, vorbeşte Valeriu Gafencu. Vorbeşte cu înseşi gândurile şi trăirile lor: „Îmi amintesc că era noapte când am căzut în genunchi, cu fruntea plecată în pământ şi ini­ma zdrobită, într-un hohot de plâns… Simţeam că îmi pierdusem toată încrederea în oameni. Suferisem în­tr-un chip îngrozitor. Îmi dădeam perfect de bine sea­ma că mă găseam întru adevăr. Pentru ce, dar, sufe­ream?! Din tot sufletul meu plin de elan, rămăsese întrea­gă Iubirea. Îmi pierdusem încrederea în sinceri­ta­tea omului, în bunătatea lui, dar iubeam. Nimeni nu mă înţelegea. În plânsetul meu prelung, revărsat în valuri de lacrimi, am început să bat mătănii. Şi deo­dată… O! minune! Ce mare eşti, Tu, Doamne! Mi-am văzut tot sufletul meu plin de păcate; rădăcina tuturor păcatelor omeneşti am găsit-o în mine… Văzându-mi toate păcatele, am simţit nevoia de a le striga în gura mare, de a mă lepăda de ele! Şi o pace adâncă, un val sublim de lumină şi dragoste mi s-a revărsat în inimă! Imediat cum s-a deschis uşa, am ieşit vijelios din celulă şi m-am dus la fiinţele care ştiam că mă iubesc mai mult, şi la cei care mă urau şi care greşiseră cel mai mult faţă de mine. Şi le-am mărturisit deschis, fără nici un înconjur: «Sunt cel mai păcătos om. Nu merit în­cre­derea ultimului om dintre oameni. Sunt fericit!». Toţi au rămas uimiţi, înmăr­muriţi. Unii m-au privit cu dispreţ, alţii m-au privit cu indiferenţă… Unii m-au privit cu iubire, pe care ei în­şişi nu şi-o puteau ex­plica… Un singur om mi-a spus: «Meriţi a fi sărutat!». Dar eu am fugit repede în celula mea, mi-am trântit capul în pernă şi… mi-am continuat plânsul, mulţu­mind şi slăvindu-L pe Dumnezeu… Ah! Dar ce să vă spun! Niciodată nu am simţit mai mult dragostea Mân­tuitorului revărsându-Se în inima mea ca atunci”.

Uitarea e o boală grea. Leacul ei este simplu: pomenirea

Strângând mărturii despre Sfinţii închisorilor, Ci­prian Voicilă le ia, le mângîie cu privirea, le aşează atent între coperţile ocrotitoare ale unei cărţi şi apoi aşteaptă. Nu-şi face iluzii. Ştie că nimic nu va clinti in­diferenţa noastră faţă de canonizarea celor omorâţi în temniţele comuniste. Nimic nu va schimba prejudecăţi şi neadevăruri ticluite anume să nu fie şterse uşor din memorie. Ceva însă trebuie făcut. Ruşii au canonizat sute de preoţi asasinaţi şi deportaţi în Gulag. Bulgarii, la fel. Noi, doar îi strângem laolaltă cu alţii, în Ziua Tuturor Sfinţilor, sau îi pomenim în treacăt la ectenie, cu o singură propoziţie: „Cei deportaţi în lagăre şi în­chisori”. Parcă ne ruşinăm să-i recunoaştem şi să ne mândrim cu ei. Ce ne costă să le cinstim numele şi să ne amintim de ei într-o zi specială, de 14 mai: Ziua Sfin­ţilor închisorii? Preferăm să aducem cu mare fast, cum s-a întâmplat de curând la Galaţi, moaştele Cuvio­sului Luca al Crimeei. Preferăm sfinţi contemporani, oameni minunaţi de alt­fel, dar trăitori în altă parte şi în alte is­torii: Sf. Martir Ilarion Troiţki, Cuvioasa Mai­ca Serafima, Sf. Kuksa de Odessa sau Sf. Iov Candrea, numit şi As­cetul Rusiei carpatine. Cuvioşii noştri pot să mai aştepte. La vreme de necaz sau boală, le căutăm mormântul sau moaştele, mergem în pelerinaj la Prislop sau Rarău, dar acolo, uităm brusc pentru ce am ajuns. Uităm de chiar marii noştri duhovnici şi îndrumători: Arsenie Boca, Daniil (Sandu) Tudor, Adrian Făge­ţeanu, Galeriu, Cleopa, Papacioc.

Osemintele mult-pătimitorilor de la Aiud (unele purtând clar urmele torturilor îndurate) adunate din Râpa Robilor şi aşezate cu evlavie sub Altarul Mausoleului ridicat spre veşnica lor pomenire

Răbdător şi atent să nu supere pe nimeni, antropo­logul Ciprian Voicilă observă duplicitatea în care ne complacem de mai multă vreme şi oftează. „În defini­tiv, nu e vorba de noi, ca persoane simple şi individua­le. E vorba de fapt de memoria noastră colectivă, de efortul absolut necesar de a readuce în prezent prin cărţi, prin prezentări, prin conferin­ţe faptele exemplare ale unui trecut care ne cuprinde fără excepţie sau dispensă pe noi, toţi… Trebuie făcut acest efort, pentru că se uită… Uitarea e o boală grea şi mortală, iar lea­cul ei este simplu: pomeni­rea. Nu e nevoie de mari desfăşu­rări intelectuale. E suficient să te întâlneşti în numele lor şi să rezumi nişte fapte. Să poves­teşti, de pildă, cum părintelui Adrian Făgeţeanu i s-a smuls de opt ori cru­ciu­liţa de la gât, în timpul anchetei, de către un securist, iar părintele s-a repezit de fiecare dată la coşul de gunoi pentru a pune cruciu­liţa din nou la gât, în­durând o ploaie de lovi­turi, de pumni şi picioa­re date cu toată ura. Pe urmă, să povesteşti cum Gafencu a renunţat la sticluţa lui de strepto­mi­cină, care ar fi putut să-l salveze, dar el a preferat să i-o dea unui frate de suferinţă, evreului Wurmbrand, într-un gest profund creştin, care a făcut în aşa fel ca Wurmbrand să iasă teafăr din închisoare, iar Valeriu să moară măcinat de tuberculoză”.
Adâncul de foame, mizerie şi suferinţă de la Aiud, Gherla sau Jilava s-a încălzit deseori cu gesturi de mare iradiere creştină. Gestul fragilului intelectual Mircea Vulcănescu, care s-a aşezat pe cimentul umed şi îngheţat, pentru ca aproapele lui (mult mai plăpând decît el) să doarmă câteva clipe pe aşternutul propriu­lui său trup. Gestul părintelui Calciu, care a prelungit cu picuri de sânge din sângele lui viaţa unui smerit mu­cenic al lui Hristos, Constantin Oprişan. Gestul de mare curaj al părintelui Ioan Iovan, care nu numai că a împărtăşit în ascuns pe deţinuţi, coborându-le Sfânta Cuminecătură cu o sfoară pe fe­reastra celulei, dar, prin blân­deţea unui singur cuvânt inspi­rat de Dumnezeu, a reuşit să-l încreştineze pe cel mai cumplit şi mai ateu gardian de la Aiud.
Prin suferinţa şi exemplul lor, toţi sunt Sfinţi. Să nu avem nicio îndoială! O spun cei care încă mai trăiesc. O spun sutele de mărturii şi vindecări mira­cu­loase ce se petrec chiar în zi­lele noastre. O spune însuşi ma­rele patetic, Sfântul aruncat printre alţi Sfinţi, Valeriu Ga­fen­cu: „Azi noapte, cînd voi dormeaţi, am avut o vedenie. Acolo, în vede­nie, am înţeles temniţa. Am văzut moartea şi în­vierea temniţei. Am vă­zut pământul deschizân­du-se şi înghiţind închi­soarea. Pământul şi-a luat pământul înapoi. Cu surprindere am vă­zut apărând în loc o bi­serică. La început era mică.

Încetul cu încetul a crescut, asemenea unei flori. Când a ajuns mare cât temniţa noastră, am intrat cu sfială în ea. Fraţilor, nu sunt nebun. V-am găsit în biserică rugân­du-vă. Catapeteasma era obişnuită, având pe ea sfinţii care ne-au ajutat de atâtea ori. Dar, pe pereţi, nu mi-a venit să cred. Pe cine am văzut în icoane? Erau de-ai noştri, îmbrăcaţi în zeghe. Pe unii i-am recunoscut uşor, pe alţii mai greu. Aveau aură de sfinţi. În spate, în iezerul cel de foc, i-am văzut pe cei care ne hăituiau sufletele. Nu erau toţi acolo, unii erau cu voi”.

Cititi si: 14 mai – Praznicul Sfinților Închisorilor: Al doilea hram al Mănăstirii Petru Vodă

24 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. aronpetru said, on mai 14, 2013 at 9:10 pm

    14 mai – Praznicul Sfinților Închisorilor: Al doilea hram al Mănăstirii Petru Vodă + ziua mea de nastere

    Apreciază

  2. daniel said, on mai 14, 2013 at 9:25 pm

    Minunat este Dumnezeu intru sfintii sai! Rugati-va pentru noi, multpatimitorilor!

    Apreciază

  3. aha said, on mai 14, 2013 at 11:49 pm

    Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne si mantuieste-ne pe noi, pacatosii!

    Apreciază

  4. GabiM. said, on mai 15, 2013 at 3:24 am

    RUGACIUNE catre Sfintii Romani din inchisori (Din Acatistul Sfintilor Romani din inchisori)

    O, Sfintilor Marturisitori, care in temnite si prigoane, prin multele voastre patimiri ati stavilit intaratarea vrajmasului cea cu manie pornita asupra Bisericii lui Hristos, voua celor ce ati suferit foame, ger, schingiuiri, umilinta si chinuri de tot felul intru apararea legii celei stramosesti, va aducem multumirile noastre. Ca cei ce bine v-ati savarsit pentru invierea neamului romanesc, iar acum cu ingerii si cu arhanghelii va veseliti in lumina cea neinserata a Imparatiei ceresti, va rugam sa nu incetati sa mijlociti la Preaputernicul Dumnezeu ca sa ne dea iertare de pacate si sa ne pazeasca pe noi si Sfanta Biserica Sa de navalirea altor neamuri asupra noastra, de necredinta si de razboiul cel dintre noi. Povatuiti-ne pururea pe calea mantuirii, a rabdarii si a dragostei, ca neclintiti si uniti sa ramanem pana la sfarsitul vietii intru credinta cea adevarata.

    Asa, Sfintilor Marturisitori, care in stramtorarile si necazurile din viata voastra pamanteasca ati cerut ajutorul Puterilor ceresti, rugamu-va pe voi noi nevrednicii, ca sa primiti in acest ceas rugaciunile noastre si sa ne acoperiti de smintelile veacului acestuia si de rautatile celor potrivnici, ca si noi pe calea cea stramta si cu chinuri neinfricati sa marturisim Evanghelia lui Hristos, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea neamului romanesc, Amin.

    Apreciază

  5. valentin said, on mai 15, 2013 at 10:37 am

    @stop_rfid, pcmouse contactati-ma va rog pe adresa de email valentin_210@yahoo.com

    Apreciază

  6. mircea.v said, on mai 15, 2013 at 11:23 am

    O mica observatie:
    Autorul foloseste de mai multe ori cuvantul „noroc”. Acest cuvant nu are ce cauta aici si in general in orice legat de ortodoxie.

    Apreciază

    • valentin said, on mai 15, 2013 at 11:55 am

      Corect.
      Ceea ce anseamna ca autorul si publicatiile sale sant andoielnice . an patristica ortodoxa nu exista cuv. noroc.

      Apreciază

  7. INPAI Octavian Goga (@inpaiog) said, on mai 15, 2013 at 12:10 pm

    TRADARE: Deputatul PDL Ioan Oltean vrea ca lacasurile de cult, terenurile, cimitirele si casele parohiale care au apartinut Bisericii Greco-Catolice si au trecut in patrimoniul celei ortodoxe sa revina in parohiile Bisericii Unite.
    http://www.ziare.com/social/biserica/biserica-ortodoxa-sa-dea-inapoi-proprietatile-greco-catolicilor-proiect-1235369

    Apreciază

  8. valentin said, on mai 15, 2013 at 1:27 pm

    Saccsiv2
    Nu vreau sa te supar frate. daca poti raspunde la cateva antrebari pentru lamuriri. am fost la man. Petru Voda si vorbind cu monahul Filoteu dansul mia zis sa ma feresc de blogul tau si al fratelui apologeticum ca de vasele diavolului (dansul a mai zis asa an trecut).
    Vreau sa te antreb ceva de fratele Vasile. cativa frati au confirmat ca peste putine luni, Vasile va fi eliberat. dupa cum sa scris si aici, sistemul antihristic la prigonit pe Vasile si la anchis. el avea de ispasit 5 ani de puscarie. dar daca sistemu vrea sal elibereze dupa 1 an si cateva luni, nu e clar ca fratele Vasile e fratele sistemului ? ca daca sistemu vroia sai faca de petrecanie lui Vasile al ascundeau definitiv. da asa o sal gratieze. sa numi spuneti ca rugaciunile voastre au facut sistemul antihristic sa se milostiveasca. pei daca sistemu antihristic se anmoaie la rugile voastre atuncia de ce nu va rugati si pentru Base, Ponta, Patriciu si toata clica denaturata sa se schimbe ?
    Am primit pe email ca si tu (sacsiv2) esti urmarit de politie pentru mai multe talharii si anselaciuni si te ascunzi undeva prin zona Petru Voda cu ajutorul mai multor infractori. si ca stirea aceasta de la proTv are legatura cu organizatia criminala din spatele blogurilor voastre
    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/schema-prin-care-o-femeie-din-romania-s-a-dat-preoteasa-si-a-strans-o-avere-in-ultimii-20-de-ani.html

    Apreciază

    • STOP RFID 666 said, on mai 15, 2013 at 2:18 pm

      Frate Valentin, eu nu cred ca fratele Vasile e omul sistemului. Daca saccsiv si apologeticum sunt bloguri ale SISTEMULUI, razboi contra cuvantului al cui este?

      Apreciază

    • Cosmin said, on mai 15, 2013 at 5:11 pm

      Valentine frate, daca ai dubii vis a vis de anumite locuri unde sa faci milostenie, atunci nu face. Fa acolo unde crezi tu de cuviinta si va fi bine primit.

      Referitor la buna sau reaua credinta a adiminsitratorilor blogurilor amintite de tine, nu stiu daca ai vreo proba clara, inafara de vorbe emise de unii sau de altii, probe care sa te puna in situatia de a fi in masura sa-i judeci pe acesti administratori de blog.

      Dumnezeu ne-a inzestrat cu intelepciune si discernamant. E de datoria ta si a noastra, sa cercetam informatia cu care intram in contact si de aici sa emitem anumite banuieli asupra sursei sau celui ce pune la dispozitie informatia.

      Daca vei studia din scoarta in scoarta acest blog, cat si celalalt amintit, nu stiu daca vei gasi vreun argument care sa iti sustina acuzele.

      A parasi acest blog, nu stiu daca iti este sau nu de folos, dar cu siguranta va fi in dezavantajul tau refuzand o sursa de informatie in plus.

      Imi cer iertare frate daca te supar cu ceva, dar nu asta este intentia mea. Adu-ti aminte de apostolul Pavel, care inainte de a fi un marturisitor intru Hristos, ii prigonea crunt pe crestini. Exemplele sunt multiple. Sa nu-i judecam pe cei ce aduc lumina intre noi, fie ei si niste netrebnici. Suntem oameni si suntem pacatosi, doar unul a fost fara de pacat, Hristos, Dumnezeul nostru.

      Si eu cel ce-ti scriu, am fost si sunt un mare pacatos si asta e un lucru real, nu ti-l spun ca sa ma smeresc.

      Dumnezeu sa te lumineze si sa iei decizia buna pentru sufletul tau.

      Apreciază

  9. gerica64 said, on mai 15, 2013 at 4:23 pm

    Cu ajutorul discernamantului asta precar care spui ca-l am, eu cred ca esti un diversionist.Iar exemplele tale nu au nici-o legatura cu blogul acesta.Mai exista si posibilitate ca tu sa fi citit informatii false desi poate esti bine intentionat.Saccsiv stiu precis {cauta prin arhiva} a incurajat inca de la lansare pe tineri de la ” DE VEGHE PATRIEI” si este mai bine sa-i intrebi pe ei despre relatia cu Saccsiv.Ei urmaresc blogul acesta si-ti vor spune.

    Apreciază

  10. gerica64 said, on mai 15, 2013 at 4:45 pm

    Pana la urma cu ce ne-a prostit owneri acestui blog?Faptul ca au tras semnale de alarma cu privire la cipuri,ecumenism si NOM este ceva rau?Da-ne si noua un exemplu de cititor s-au comentator escrocat!Stiu pe uni care cer redirectionare de 2% din impozit catre siteurile s-au blogurile lor crestin si ortodoxe.A cerut cumva blogul asta asa ceva?

    Apreciază

  11. Maria said, on mai 15, 2013 at 6:16 pm

    La inceputul si sfarsitul cuvantului se scrie cu „i”din „i” , iar la mijlocul cuvantului se scrie cu „i” din „a”.

    Apreciază

  12. STOP RFID 666 said, on mai 15, 2013 at 9:30 pm

    CINE LUPTA PENTRU BANI E MERCENAR

    SA-TI PIERZI PICIOARELE SI MANA PENTRU UN RAZBOI CARE NU E AL TAU – BLEAHHHH

    http://www.digi24.ro/stire/Obama-a-vizitat-un-soldat-roman-ranit-in-Afganistan_86282

    Apreciază

  13. aha said, on mai 16, 2013 at 12:53 am

    hai sa fim seriosi. astazi sunt in jud. Neamt, care se lauda ca are cele mai multe manastiri din lume. asa o fi dar am vorbit cu oameni obisnuiti dintr-un sat si m-am cutremurat de ceea ce cer preotii. oare de ce? hai sa va vad acum: am o informatie…manastirea de la Agapia are procese civile privind retrocedeari de terenuri. Ok. dar prin asta , manastirea deja a dat oameni afara din propriile case. De ce? Pentru ce? Acum nu vreau sa pun un subiect de ziar aici dar eu nu am putut verifica informatia asta. Poate fi falsa. Ma indoiesc ca ar fi falsa pt ca am luat-o de la oameni pe care nu i-am cunoscut pana acum. Rog pe cei care detin informatii sa posteze aici. Daca e asa….no coment! Poate se adevereste prorocia ca la sfarsitul veacurilor or sa fie biserici poleite cu aur dar nu o sa fie Duhul Sfant acolo!

    Apreciază

  14. gerica64 said, on mai 16, 2013 at 8:01 am

    Stirile acestea pot fi adevarate insa scopul lor este sa determine oameni sa aibe o reactie de sila fata de Biserica si slujitori ei.Astfel prin mass-media satana departeaza sufletele de Biserica Ortodoxa si face ca preotii sa fie urati si ocoliti.Diavolii au iesit pe pamant au intrat in lume in manastiri peste tot ,suntem ,asaltati de ispite si tot felul de incercari.Cred ca este mai bine sa lamurim lumea de acest fenomen decat sa facem si noi propaganda diavolului.Avem inca preoti buni monahi buni daca uni isi incheie misiunea pe pamant ne va ridica Dumnezeu alti.

    Apreciază

  15. […] eroi trecuţi cu vederea, în această sfântă zi de reculegere, dar şi de bucurie. Chiar dacă sfinţii închisorilor comuniste sunt cinstiţi pe 14 mai, ei mai sunt încă o dată cinstiţi astăzi, şi încă o dată în Duminica Tuturor Sfinţilor […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.