SACCSIV – blog ortodox

Ereziarhul ecumenist Bartolomeu al Constantinopolului a batut recordul de erezii spuse intr-o alocutiune, la pomenirea patriarhului Athenagora

Posted in Patriarhul BARTOLOMEU by saccsiv on iulie 11, 2012

Citez integral articolul Patriarhul Ecumenic vorbește despre ecumenism

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a exprimat determinarea sa de a continua dialogul ecumenic, într-o alocuțiune cu ocazia Sfintei Mucenițe Chiriachi, la Biserica din cartierul Contoscali din Constantinopol, care poartă hramul ei.

Patriarhul a prezidat Sfânta Liturghie, la care s-a pomenit și Patriarhul Athenagora, care a trecut la Domnul acum 40 de ani.

Patriarhul a declarat: „Astăzi, ca în fiecare an, ne amintim de Patriarhul Atenagora, de fericită memorie, care a adormit în 7 iulie, la Spitalul Valukli în 1972. Când ne aducem aminte de el, ca în fiecare an, este firesc să ne exprimăm recunoștința față de el, cu mai mare intensitatea în acest an, în care comemorăm 40 de ani de la trecerea lui la cele veșnice. Așa cum am sugerat recent Sfântului Sinod al Patriarhiei noastre, vom săvârși un requiem oficial în care îl vom pomeni pe patriarh. Am cerut Mitroplitului de Pergam, care a slujit Patriarhului Atenagora în diferite funcții, să ne vorbească despre personalitatea și opera acestui mare patriarh. Să ne rugăm împreună pentru odihna sufletului patriarhului nostru, care a deschis orizonturi noi pentru Patriarhia Ecumenică, a reînnoit perioada dialogurilor ecumenice, a întâlnit pe Papa Paul al VI-lea în Ierusalim acum 48 de ani, a deschi ferestrele pentru ortodoxie, a deschis centrul patriarhal de la Geneva, Academia ortodoxă de la Creta, Centrul patriarhal de studii patristice de la Tesalonic și altele”.

Vorbind despre Consiliul Mondial al Bisericilor, patriarhul a adăugat: „CMB a fost fondat în 1948, anul alegerii Patriarhului Atenagora. În cei 23 de ani de patriarhat binecuvântat, Atenagora, ca și predecesorul sou Dimitrios, a colaborat cu CMB. Căci aceasta este linia Bisericii noastre, Biserica Constantinopolului. Este o linie stabilă și de neabătut. Nu ne putem închide egoist în noi înșine, în autarhie, autosuficiență și narcisism, așteptând ca alții să se prosterneze în fața noastră. Nu poate fi așa astăzi. Noi avem nevoie de deschidere ecumenică, umană, socială și de dialog între toți oamenii cu voință bună. Patriarhul Atenagora a fost atunci criticat pentru aceste deschideri. Și astăzi, ca atunci, patriarhatul nostru este criticat astăzi pentru dialogul ecumenic pe care-l promovează, ca și cum am dori să vindem ortodoxia. Însă numai prin dialog noi putem să producem acord, apropiere și reconciliere. Din această cauză, noi continuăm, orice s-ar spune, oricine ne-ar critica, să dialogăm cu Roma, cu Biserica Anglicană, cu CMB, cu Federația Luterană Mondială și cu Bisericile vechi orientale, cu armenii, copții, etiopienii, până când va veni marea zi a unirii tuturor, pentru care Biserica se roagă la fiecare slujbă, continuu, fără încetare, atunci când spune: Pentru pacea a toată lumea, pentru stabilitatea Sfintelor lui Dumnezeu biserici și pentru unitatea tuturor. Aceasta este una dintre prioritățile noastre, scopul nostru sacru, unul dintre idealurile și obiectivele slujirii noastre”.

Ne amintim aici că lucrarea ecumenică a patriarhului Atenagora a provocat efectiv multe critici, printre care ale ierarhilor Bisericii Greciei, monahilor atoniți – care au suspendat pomenirea patriarhului la slujbe – ale Bisericii Ruse fără frontiere, și ale celebrului teolog sârb Iustin Popovici, acum canonizat. Adăugăm că aceste critici nu vizau dialogul însuși, ci maniera în care era condus în epocă. Într-adevăr, după studiile recente ale Pr. Patrice Mahieu, s-a înființat o comisie secretă, constituită din partea ortodoxă de Mitropolitul Damaschin Papandreou, atunci arhimandrit, și de Ioan Zizioulas, teolog laic atunci, care în 1970 au emis un aviz favorabil concelebrării euharistice dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagora, care n-a mai avut loc. Este precis acea communio in sacris cu Biserica Romei, fără acordul conținutului credinței, care a fost criticat în primul rând.

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com

Cititi va rog si:

TUPEU DE MASON SPURCAT: Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol ii cere Arhiepiscopului Ieronim al Atenei sa interzica si sa osandeasca citirea de catre Mitropolitul Serafim de Pireu a Anatemelor in Duminica Ortodoxiei
Video: “INCA NE RUGAM PENTRU PREASFINTITUL BENEDICT, EPISCOP SI PAPA AL ROMEI…” (Constantinopol, noiembrie 2006)
Video: “INCA NE RUGAM PENTRU PREASFINTITUL BENEDICT, EPISCOP SI PAPA AL ROMEI…” (Constantinopol, noiembrie 2006)
Video: PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU HUIDUIT in Sfantul Munte Athos de calugarii zelotisi: TRĂDĂTORUL ORTODOXIEI!”, “MERCENARUL PAPEI!”, “AFARĂ CU PAPA!”, “ANATEMA LOR!”â
MASONUL Constantin Savoiu (general, membru PD-L) decorat de … Patriarhul Bartolomeu
ECUMENISM: Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol s-a rugat impreuna cu un „preot” catolic si cu unul monofizit …
VIDEO (si transcriptul): Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Park East Synagogue din New York
Episcopul Sloboziei şi Călărasilor VINCENTIU GRIFONI si Patriarhul BARTOLOMEU de Constantinopol in The Elijah Interfaith Institute (finantare ROCKEFELLER) …
FOTO: Patriarhul BARTOLOMEU al Constantinopolului impartasind CAVALERI DE MALTA …
Mesajul Patriarhului BARTOLOMEU adresat musulmanilor la sfarsitul RAMAZANULUI
PATRIARHUL BARTOLOMEU – militant al ECUMENISMULUI TOTAL. Declaratii importante despre dialogul cu Papa, Islamul şi Iudaismul …
VIDEO – ECUMENISM TOTAL: Patriarhul ecumenic BARTOLOMEU de Constantinopol DARUIESTE UN CORAN presedintelui COCA-COLA

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on iulie 11, 2012 at 7:47 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about

    Apreciază

  2. cineva said, on iulie 11, 2012 at 8:43 pm

    „Nu ne putem închide egoist în noi înșine, în autarhie, autosuficiență și narcisism, așteptând ca alții să se prosterneze în fața noastră”

    Am inteles bine? Bartolomeu acuza Biserica ortodoxa, adevarata si singura biserica si mireasa a lui Hristos de narcisism, autosuficienta si egoism? A hotarat el ca de-acum nu mai trebuie sa se plece tot genunchiul in fata ei ca in fata lui Hristos? Dar care dintre cei care au vrut sa se intoarca la ortodoxie nu a fost primit?
    Problema e ca nu asta vor, ci vor sa intre in Biserica cu tot bagajul lor de erezii si lepadari asa incat s-o spurce si s-o pregateasca de nunta cu antihrist. Iar Bartolomeu le tine usa.

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.