SACCSIV – blog ortodox

Pr. Mihai-Andrei Aldea: ROMANI, SECUI SI UNGURI IN TRANSILVANIA – SCURTA PRIVIRE ISTORICA – partea a II-a

Posted in preotul Mihai Andrei Aldea by saccsiv on septembrie 18, 2011

Originea secuilor

Secuii sunt şi ei parte a acestei istorii ungaro-române. Ei apar pentru prima oară în secolul X în Munţii Bihorului, fiind o populaţie de origine necunoscută. Toate încercările de a găsi rădăcinile reale ale Secuilor sunt de la început sortite eşecului în lipsa a două elemente esenţiale: izvoare reale privind originea Secuilor şi documente în limba secuiască. Totuşi, dintre teoriile actuale, cea mai probabilă este aceea care îi socoteşte pe Secui urmaşii Avarilor, sau mai bine zis o rămăşiţă a nobililor avari, care rămăsese în părţile dintre Carpaţii Crişurilor şi Tisa. Această rămăşiţă nu a luat parte la luptele ducilor români împotriva invaziei Ungare, însă nici nu a ţinut partea acesteia. Dintr-o serie de tradiţii religioase secuieşti reiese limpede că iniţial au fost ortodocşi, trecând mai târziu la Catolicism. Se pare că această convertire a nobililor secui le-a adus o oarecare încredere din partea nobililor unguri, care i-au colonizat după secolul XII în S-E Transilvaniei, dându-le sub stăpânire pe Românii şi Cumanii din această parte[1]. Secuii au fost folosiţi ca mijloc de apărare a Transilvaniei, dar nu au fost niciodată priviţi cu încredere sau prietenie de Unguri. O simplă dovadă este deosebirea între uciderea nobililor unguri şi respectiv secui care se răsculau. Nobilii unguri răsculaţi erau, de obicei, ucişi prin decapitare sau alte asemenea mijloace socotite demne. Nobilii secui răsculaţi erau, de obicei, spânzuraţi sau ucişi prin torturi cumplite, cel mai cunoscut fiind cazul lui Gheorghe Doja. Acesta a fost ucis în chinuri ce covârşesc închipuirea, ajungându-se până la smulgerea cărnii cu cleşti înroşiţi în foc, aşezarea pe un scaun înroşit în foc şi altele asemenea.

Secuii distruşi de Naţia ungară

De ce această… rezervă, ca să nu-i spunem duşmănie, a Ungurilor faţă de Secui?

Cititi va rog continuarea in articolul:

ROMÂNI, SECUI ŞI UNGURI ÎN TRANSILVANIA – SCURTĂ PRIVIRE ISTORICĂ (partea a II-a)

Cititi va rog si:

Pr. Mihai-Andrei Aldea: ROMANI, SECUI SI UNGURI IN TRANSILVANIA – SCURTA PRIVIRE ISTORICA

 

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. saccsiv said, on septembrie 18, 2011 at 5:12 pm

    Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

    https://saccsiv.wordpress.com/about/

    Apreciază

  2. Marius said, on septembrie 18, 2011 at 5:25 pm

    Pentru respectabilitatea acestui articol, ar fi fost util ca autorul sa prezinte in sprijinul afirmatiilor sale si niste documente istorice, studii, etc.

    Apreciază

  3. Dan said, on septembrie 18, 2011 at 8:07 pm

    Să vedeţi şi documentarul

    A fost odată în Transilvania

    În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe ale regimentul 201 motorizat Budapesta, împreună cu unii localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Nemzetőrség (“Straja naţiunii”) au declanşat un holocaust în comuna Ip din judeţul Sălaj, precedat de torturi şi violuri.

    NU UITA! Masacrele comise de unguri asupra romanilor

    Un documentar cutremurator: A fost odata (in) Transilvania – de Manuela Morar. Marturii si filmari despre atrocitatile maghiare la ocuparea Ardealului. VIDEO

    Apreciază

  4. Thalex said, on ianuarie 8, 2012 at 9:20 pm

    Am o întrebare simplä, în contextul afirmatiilor pärintelui Aldea cf. cärora noi românii am fi fost legati d.p.d.v. confesional în istorie, în mod indisolubil si permanent, de Constantinopol (ulterior Fanarul Istambulului):

    Existä dovezi ale existentei si actiunii persecutiei (barbariei) iconoclaste pe teritoriul actualei Românii în rästimpul de ca. 170 ani în care aceastä erezie a fost sustinutä de patriarhii si împäratii bizantini (si combätutä cu furie de papii Romei si de împäratii carolingieni)? Dacä da, atunci în ce constau ele?

    Apreciază

  5. […] Pr. Mihai-Andrei Aldea: ROMANI, SECUI SI UNGURI IN TRANSILVANIA – SCURTA PRIVIRE ISTORICA – part… […]

    Apreciază


Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.